![]() |
Samo te otpoje na centrali
Nit ostaje |
Citiraj:
Aha, onda ju ja moram maknuti unutar stana. Jer ide dio kroz kanalicu. |
A zakaj bi maknul?
Ostaje, ko i nekad bakar To je prikljucak.... |
Ako baš smeta ili želiš preuređivati i maknit kanalice onda izvuci i pažljivo smotaj,
poželjno u širem radijusu da se ne slomije. Šta kaže kolega, to je priključak, možda se u budućnosti vratiš na njihovu optiku. |
https://i.postimg.cc/1fd1hDys/20220918-195056.jpg
Sa druge strane je hodnik, po stropu su kanalice pa su samo ušli u stan. Eventualno da ga na hodniku izvučem pa posložim nazad u kanalicu ili ću im reći da sami maknu. Hoću se rješiti kanalice u ćošku sobe. |
a radi kako želiš, po meni nepotrebno jer je to priključak univerzal
i bilo koji provider ti kasnije može doč po optiki, a ovako češ je izgubit i platit novo postavljanje al radi šta želiš, reži i bok |
Optimisticno pitanje:
Ima'l tko veze u HT-u (i/ili Siemensu kao podizvodjacu)? Naime, kod mene prtljaju sa gradjevinskom dozvolom vec preko 2 godine.... a opet se ceka HT/Siemens. Rijec je o potezanju optike koje se oooooteglo. |
Zar na optici nije moguće na istom priključku imati dignuto 2 pppoe konekcije istovremeno?
Ne kužim... Na tecnicoloru ide pppoe + pppoe passthru, I to navodno radi. Ja pokušavam sa tecnicolorom u bridge-u i sa 2 mikrotika iza, da svaki diže pppoe sa istim login podacima, i na drugome mi baca error da ne prolazi autentifikacija. (slažem failover, jer mi se povremeno zamrzne mikrotik pa da drugi preuzme) |
a kak bi bila dupla konekcija, ako prva konekcija ostvarena
valjda je only one dopušteno to da imas 2 različita usera, druga priča |
Je a kako onda radi kad upalis pppoe pt? Opet su 2 konekcije na istom useru
|
Citiraj:
|
si siguran da ju gasi?
jer se sjećam da je meni pisalo connected (i svjetlila internet lampica ako išta znači) i još je iza technicolora bio moj openwrt sa dignutom pppoe vezom. baš ću za vikend probat. inače iskopao sam stari pppoe account sa prve instalacije optike, ali je ugašen i iako se spoji, javlja admin forbidden kad pokušam izaći na net |
U pravilu samo jedna konekcija po accountu je moguća / radi.
Nekako drugačije složi failover, moožda da drugi Tik provjerava status prvoga i njegove konekcije na Internet pa ako je "čorak" da onda diže konekciju ??? Nešto u tom pravcu > https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=105497 |
Citiraj:
|
eh. ali probat ću čisto da vidim...
a za failover, ide preko drugog mikrotika. podesio sam netwatch da ako mu je glavni router nedostupan (na sekundarnoj ip adresi glavnog routera), sekundardni router preuzme ip adresu glavnog routera i digne dhcp server (lease time 5 minuta). kad mu glavni router bude opet dostupan, sruši tu adresu i dhcp server. da bi to šljakalo, pppoe bi trebao uvijek biti up, ali ne smeta me da je pppoe down i da se pppoe interfejs upali zajedno sa ostalim rule-ovima i sruši zajedno s njima. jedino - openwrt-u treba nevjerojatno dugo da digne pppoe ako ga ne digne odmah iz prve. i onda će mi se desiti da će sekundarni router vidjeti glavnog na mreži, ugasit svoj pppoe interfejs, a glavni router još xy minuta neće dignut pppoe. nije TOLIKO drama čekat 15 minuta, ali ima nas puno na mreži. also - minutu dvije će oba routera imat isti IP i dignuta 2 dhcp servera, šta će malo ubijat sve |
Koje li si ti drame radis
Imas fetiš na to a? |
ima nas puno, traži se velika pouzdanost, neki rade preko neta... nije problem ako pukne na par minuta, problem je ako pukne i ne vrati se, a ja sam daleko od doma. osobito vrijedi za turizam.
ovog ljeta je zaštekalo ujutro, doslovno sam otišao s posla da restartam sve jer ne mogu pustit ljude 8-9 sati bez neta. jednostavnija varijanta dat frendu ključeve od garaže pa nek se prošeta kad mu zašteka net, ionako je i on spojen na to. :lol2: |
rađe rješiti problem štekanja
nego tak to zapetljat .. uređaj umre ili kaj ? veza nestabilna .. sve napucat u 1 uređaj .. i onda to mora radit sa 2 konekcije .. imam i ja 3 konekcije i druge pizdarije, al sve u 1 uređaj |
Stane, zablokira se. Watchdog ne pomogne. Samo fizički reboot ga ozivi.
Gore je toliko toga pobacano da nema boga da idem to slagati ispočetka. Već sam bio lud kad sam prelazio sa openwrt-a v18 na v19. Sad u 21+ su prešli na dsa, neznam to posložiti da bude ekvivalentno. A umre cca triput godišnje. Mislim da ga jebe pppoe na optici jer mi na a1 to nije radio. |
Problem na OpenWrt-u s konekcijom na HT-u je do parametara za pppd, isto ono od čega pati i njihov Speedport Plus. U temi o njemu smo diskutirali o tome i tamo sam pisao što treba podesiti da bi se konekcija normalno podigla s minimalnim delayom (max. 30 sekundi). Ima o tome diskusija i na OpenWrt forumu.
|
Citiraj:
Tako da složio sam da netwatch digne ppp sa glavnim accountom čim glavni router bude nedostupan. Radit će to ok, samo moram malo tajminge posložiti da downtime bude čim manji. |
pitanjce vezano za gpon ht optiku - obzirom da dosad imam iskustva samo sa "internom" gpon optikom svoje firme.
na ht-ovoj optici na kućnoj instalaciji stoji broj optičke niti u DČ-u. Kod mene na kući su 4 optičke niti, i svaka nit ima zapisan svoj broj niti u centrali. može li bit da sve niti idu direkt do centrale na patch panel, i da se tamo spajaju na spliter koji se nalazi tamo, a ne na terenu? svaka adresa ima svoju oznaku splice boxa, pa mi ima smisla da to sve završava na nekom mega velikom patch panelu. probat ću sa OTDR-om ovu tezu provjeriti, imam jednu živu nit koju ne koristim i jednu praznu nit koja je vjerojatno splajsana, ali ako netko od vas ima neki insider info...? |
U zgradama niti iz stanova prvo idu do razvodne kutije u stubištu, za kuće podijeljene na stanove puste više niti u splice box i to završava ili na uličnom opt razdjelniku koji izgleda kao fttc kabinet ili na opt razdjelniku u centrali.
Ali često se dogodi na uključenjima kuća da je samo jedna nit u splice boxu aktivna a ostale mrtve i laser ne prolazi do razdjelnika po ostalim nitima, pa ekipa iz Ericssona ponovo otvara spojne kutije i zavare nit |
Dečki, koji modem se dobije ak se uzme optika 1/500 (ništa TV)? Njihova je infrastruktura do stana.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Što nema više provjere dostupnosti optike putem adrese na njihovom webu?
|
Citiraj:
Cini se da ne, prosli vikend sam prosao njihov kompletni web i nisam uspio pronaci. Samo da im saljem osobne podatke online pa ce se javiti… yea right Sent from my iPhone using Tapatalk |
došla mi notifikacija maloprije od HT-a imaju promo 2 mjeseca 500mbit/s za đabe pa si aktivirajte :goood:
|
HT optički internet i fiksni telefon
Pozdrav!
Imam optički internet HTa, router Firewalla Purple spojen na switch TL-SG1210MPE. Sve radi savršeno, ali spojio bih sad fiksni telefon. Postoji li opcija kako to napraviti i da li mi netko može dati uputstva.... Možda i neki IP telefon, samo da mi radi fiksni broj preko te opreme... Hvala |
Zar se ne bi fiksni telefon trebao priključiti na router?
|
Na tom TL-SG1210MPE vjerojatno nemaš "viška" portova (a i PoE je) ?
Nabavi mali TL-SG105E smart switch, on će ići "između" ONT i Firewalla Purple routera, prethodno treba na njemu podesiti Vlan - ove da npr. Lan1 - Lan2 propušta Vlan=100 za Internet + Lan1 - Lan3 Vlan-101, na Lan3 spoji router koji si dobio od HT - a i na njemu telefon. Za žuntu: Postavke HR ISPova > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=307226 |
Pozdrav, imam pitanje u nadi da je neko imao slican problem ili neki savjet
Jucer sam se prebacio sa iskona na tcom optiku, imam server na leasewebu, ovako izgleda speedtest (hrvatska, amsterdam t-mobile, amsterdam leaseweb) https://www.speedtest.net/result/13974518664.png https://www.speedtest.net/result/13974518664 https://www.speedtest.net/result/13974526665.png https://www.speedtest.net/result/13974534673.png Kao prvo, ove upload brzine su manje nego njihove reklamirane minimalne, jel to uobicajeno ili? Drugo, ovaj download sa leasweba je problem, probao sam i ftp/http test kod njih , ista stvar |
Citiraj:
|
Za upogoniti VoIp na alternativnoj opremi ima cijela gomila parametara koje treba ispravno postaviti da bi stvar proradila (IP adrese servera, kodeci, ....).
Ako nećeš router od ISP - a onda trebaš "nešto drugo" šta će odrađivati funkcije SIP VoIp gateway, npr. Cisco SPA112 ili slični ili ako nađeš povoljno neki IP telefon. Naravno, kvaka22 je hoćeš li uspjeti podesiti da radi kako treba na alternativnoj opremi. |
Kad imaš sve pristupne podatke za VoIP, ne bi smio biti problem podesiti ga na svojoj opremi. Nije da naši operateri izmišljaju toplu vodu, da koriste neke divlje kodeke i slično - treba misliti na to da i oni sami trebaju na kraju dana SIP upogoniti na jeftinom kineskom smeću koje dijele ljudima. Jedino možda paze na MAC adresu pa na SPA112 treba postaviti onu od njihovog rutera da bi radio DHCP.
Doduše, najjeftiniji način je sa svoje opreme propustiti VLAN za VoIP do njihovog rutera i telefon uštekati tamo. |
Citiraj:
Prati se samo RFC ili In-Band (cjela razlika je u codec prioriryu iako kod naših ISPova je nebitno što god da stavio to radi 100% testirao već na 3-4 ISPa i radi)standard koji svi na svijetu koriste. Čak niti DSCP Mark nije toliko bitan ako ga neznaš defaultaš na EF. To što Fritz i AVM glume Apple je njihovo ludilo. Citiraj:
Nekontrolira niti jedan naš ISP MAC ID od VoIPa samo jedina razlika je A1 koji kemija na VoIP VLANu sa drugačijim DHCP queryom. Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
@Blagus
Prvi prijedlog je i bio da kolega iskoristi router od ISP - a koji je spojen preko smart switch - a sa propuštenim Vlan=101, međutim kolega kaže da bi radije neku drugu alternativu (nema mjesta u ormaru, ...). @Karlo666 Pa nije nikakvo plašenje, samo treba odabrati / postaviti potrebne parametre. Također znaš da se i ja slažem sa korištenjem svoje custom opreme kad god se može / želi. |
Znači nema jednostavno uputstvo za moju opremu? Kako uopće da dođem do tih podataka od providera?
|
Citiraj:
HT daje PPPoE podatke na poziv u SZK. Dok drugi ISPovi znaju komplicirati oko najbanalnijih stvari(bridge,port forward,DMZ,itd....) Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:17. |