![]() |
|
Za te kratke relacije koliko se auto vozi, i s obzirom da ide na prodaju, uzmi najeftinije zimske gume.
|
Citiraj:
Najveći plus je što ne moram više ići kod vulkanizera. Gubljenje vremena usred radnog dana, problemi nakon zamjena guma u 90% slučajeva pa onda opet vraćanje kod vulkanizera... Da imam 2 para felgi i da sam mijenjam gume (kao npr. brat moj), onda OK - možda tada ne bi bio toliki zagovornik cjelogodišnjih. No ja sam baksuz sa svim majstorima i sve se kod mene radi duplo i ovo je nervoza manje u životu jer majstorima je uvijek netko drugi kriv. |
Sami proizvodjaci guma kazu da cjelogodisnje gume nisu bas ni za zimske a ni za ljetne uvjete :) tj. njihova namjena je od 0-25C sto kod nas i nije neka sreca jer zimi je hladnije a ljeti puno toplije tako da nit ce dobor drzati nit ce trajti na ljetnim temperatirama 30-40C.
Evo jedna video koji objasnjava kad korisiti Allseason/Cjelogodisnje gume https://www.youtube.com/watch?v=6725Tu_1Bbo |
Naravno da ce dobro drzat, za 90% ljudi u Hrvatskoj koji se voze normalno a ne jurcaju ce bit bolja od tigar ili neke konzum ljetne i zimske.
Baci oko na odlican test cjelogodisnjiih guma i usporedbe sa zimskom i ljetnom na suhom i mokrom. https://www.youtube.com/watch?v=gHph1mDtCbQ |
I na ovom testu lik kaže da za vruća podneblja je bolje ljetna a za hladnija je bolje zimska. Kod nas je sve tricky jer recimo na moru je 35° dok zimi odes u ZG i bude -3 ili slično. Na kraju ispada da za nase podneblje alseason guma niti smrdi niti miriše. Teško je biti pametan. Da ne mrdam iz Istre, uzeo bih sigurno A005. Po testu najbolja bas za takva podneblja. Iako ne znam kako bi se nosila nakon 2 sezone na +35 ali jbg, treba probat :)
|
Ja isto razmisljam uzet cc+ ili cc2 i maknut se s ljetnih.
Radim oko 6-7 tkm, rijeka i okolica. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk |
Tko je dobar u Splitu ili okolici za promjenit gume i ostavit drugi set na čuvanje? Po mogucnosti da moze odradit optiku tu i tamo. Da je povoljno a dobro odradeno.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Samo sta su se od davno i do danas stvari sigurno prominile i tehnologija napredovala. Citiraj:
Auto antonio Sent from my iPhone using Tapatalk |
Citiraj:
|
Citiraj:
I kolega je posto onaj strani opsezni test. Guma je guma jos uvijek a smjesa se radi ili za toplije ili za hladnije ne za obje verzije tj. AllSeaosn je za obje ali je kompromis jednog i drugogk a cime je kompromis jasno je sta to znaci. Nekazem ja da se te gume nemogu vozit (mogu se vozit i ljetne po zimi ako bas "treba" ;)) ali jednostanvo to nije TO. Ljudi naravno kazu "meni super,", "meni bas dobre..." i slicno ali nemaju u isto vrijeme na istom autu ljetne/zimske da stvarno mogu usporedit jer ako ti se put kocenja produzi 2m to ba si nije malo i "zanemarivo" u nekim iznenadnim situacijama. Isto tako ima ljudi koji voze Zimske cjelu godinu i njima super ali ja sam imao takvu situaciju na sluzbenom autu i nakon trece godine su otpadale lamelice sa gazne povrsina (doslovno rupe u gumi) jer ih ljeto ubije, pogotovo na vecim brzinama tipa 150/autoputu/vrcu asfalt ili kad je auto natovaren a vozi se u "krivom" dobu za gume. |
Naravno da sam pogleda, a opsezni test sam ja prvi i linka u temi ima jedno 4 mjeseca ako se ne varam. Slazem se da je kompromis, ali je kompromis danas sveden na minimum i u nasem podneblju tvrdim da je allseason guma i vise nego dobra za 90% prometala na cestama. Naravno da nije za tvoj bmw od 20-30 iljada eura i bilo bi smijesno da se taj vozi na allseason gumama, ali dosta auta u hrvatskoj se vozi na puno losijim gumama cijele godine nego sta su top level allseason gume. Za konkretnan primjer michelin crossclimate+, odlicna guma sa vrhunskim performansama koja ide i na snijeg bez jebemti.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
S time da se za optiku moraš naručiti. Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk |
Citiraj:
|
Citiraj:
Za kompakte na nasim prostorima (slabasni dizeli vecinom) i gradske aute su CC vrh isplativosti. Ja ih cak ni na svom Golfu ne koristim iako sam ih veliki zagovornik, jer cesto provjeravam granice gripa, pa se trudim imat top zimske i top ljetne. Ali sam CC imao i na staroj mazdi 3 i staroj mazdi 6 i top gume za normalnu voznju. Sent from my Mi 9T using Tapatalk |
Jučer se vozim autocestom i nakon dvjestotinjak km Mečka na uzbrdici ne vuče tj. ne prima gas. Stanem na sljedećem odmorištu, izgasim, popijem kavu i sljedećih 200km nisam imao takve probleme. Danas pređem 20ak km magistralom i opet mi se isto dogodi. Stanem, izgasim, upalim i problem nestane.
Prije mjesec dana su mijenjani svi filteri i ulje (i servo pumpa volana ako je bitno). Odakle početi sa istragom što bi moglo biti? Kvačilo, turbina, nešto treće? Radi se o W203 (C220 150ks) Sent from my VOG-L29 using Tapatalk |
Milijun razloga ima za to. Jedan je imao problem s losim fiterom nafte, drugi radi filtera zraka,treci radi turbine, cetvrti radi problema s rezervarom ( ovaj kvar je bio top za kojeg sam cuo of kuma mehanicara, svako toliko je slabije vukao zbog nečeg lošeg u rezervaru pa je trebalo ili mijenjat rezervar ili fušerski izbušit neku rupu :) ).
|
Citiraj:
Allroad 2001 - Bosch pumpa je bila problem, ali uredno bi mi se pojavila greska motora kada bi izgubio snagu... Auto doslovno ide ide i onda ne ide... :D Reparacija Bosch pumpe i stvar rijesena... Allroad 2007 - Elektronika turbine radila probleme, nakon zamjene nisam imao takvih problema... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Meni se slicno desavalo na Carensu 2.0 CRDi. Ono vozim se gradom i samo odjednom auto u safe mod ode. Nakon par minuta opet radi kak treba. Ispalo da je filtar goriva/separator vode bio problem tj separator je bio pun. Ispustio tekucinu van i sve je bilo ok. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Je li ikad netko od vas imao slucaj da mu je miris iz auta (u mom slucaju svjeze otvoren mirisni boric vanilije iz lidla) kod koristenja recirkulacije zraka i klimatizacije, sljedeci dan uzrokovao smrad klime i ventilacije?
Vec nekoliko dana me jebe taj smrad na trule banane i smrad je konstantan dok se koristi klima. Ventilacija mi je smrdila samo jedan dan, sada vise ne, ali klimatizacija jos uvijek malo vonja. Prvi dan je bilo neizdrzivo. Danas je puuuno bolje, al opet, ne savrseno. Boric sam odmah bacio, kabina vise nema nikakav miris (inace mi auto uopce nema miris), a klima mi nikad nije smrdila ni najmanje. Zar je moguce da se preko noci desi sranje sa plijesni i odatle smrad? Nekako sumnjam da se kemija od borica nakacila na isparivac, ali ne mogu naci poveznicu niti ikakav slican slucaj po netu. U krajnjem slucaju cu morati nekako doci do isparivaca. |
baci mu jednu bocicu plina za dezinfekciju, tipa ovako nesto
https://set-bjelovar.hr/shop/cijena/...ekciju-klime-t |
Imam doma Zepynamic A sprej, bez mirisa je i pokazao se odlicnim na kucnoj klimi, pa bi radije njega probao ako se uopce na taj nacin moze doci do isparivaca. Kad upalim recirkulaciju i klimu trebao bi ga uspricati ispod nogu suvozaca u kanal, je tako?
Imam i pjenu, ali sumnjam da ce ona bez cjevcice igdje doprijeti... Lako bi ja nadogradio cijevcicu kada bi znao da cijevcica dolazi do isparivaca, da ne spreja u krivo. https://klimacentar.com/proizvodi/mo...infekciju-319/ https://klimacentar.com/proizvodi/mo...-ciscenje-321/ |
Citiraj:
CC+ sam odvozio tu zimu (nije bilo snijega ništa u ZG-u), ljeto i onda sam ovu zimu prvi puta bio na snijegu sa njome po autoputu i to je odradila bez problema. Di najbrži jure 120-130, ja sam išao 100. Više po bljuzgi nego utabani snijeg. Mijenjanje traka na AC nikad nije ugodno pri toj brzini, ali problema nije bilo iako se ESP javljao na ploči jer su se gume očito različito okretale. Eto jučer komotno povratak iz Rabca 145kmh po AC dok pada kiša i puše vjetar kroz Gorski kotar. Nema straha, za takve uvjete super guma. Je li velika razlika između CC+ i zimsko/ljetnog seta što sam imao na ovom autu ? Po ljetu jest (CC+ je osjetno bolja u kočenju po mokrom), po zimi mi se čine iste. Fabia je sa Barum/Sava zimskim gumama mogla ovog Megana staviti u džep koliko je taj auto išao po snijegu bolje (ista širina guma). Nisam siguran da bi Megane 2 sa najboljom zimskom gumom izvozio što sam vidio da su neki sa CC+ izvozili na Renault forumu (ali drugi auto). Vjerojatno bi više dobio ulaganjem u ovjes nego u gume... |
Citiraj:
A da napraviš PCR test? :) Citiraj:
Koristio sam oba i na kućnoj klimi (vanjska i unutarnja) i na autu. Ali ja sam raskopao tako da sam uspio doći do isparivača jer je isti unutar motornog prostora. Oba su spreja najbolje rade kod direktne aplikacije na isparivač. Pjena se mora isprati, a za ovaj prvi je malo nejasno, negdje piše da, negdje ne. Na autu skini filter zraka kabine, nađi gdje je poklopac i isti je obično direktno uz isparivač pa ti je to najbliže što možeš doći. Imam i ja jedan takav auto doma, isparivač je dolje kod nogu između vozača i suvozača i za filter promijeniti treba pola armature skinuti. |
Prije nego idem u stanicu za tehnički pregled, jel zna netko iz prve ruke, vlasnik sam dva automobila, i koja je procedura ako zelim na njima zamijenit tablice?
Tablice sa auta A na auto B i obrnuto, ofc :) Jel se to uopce moze i koja je procedura? |
srale znam da birtije ne rade, al jel stvarno nemaš pametnijeg posla? :D
|
Sad mislite da trolam, ali stvarno nije tako :)
Imam A auto s A tablicama, koje mi trebaju za nesto drugo (s njima imam ulaz u jedan prostor). Kupio sam auto B, koji ima neke random ZG tablice, kad ga prepisem na sebe dobit ce neke Random BJ (Bjelovar, jer sam tamo prijavljen) tablice. I sad bi na B autu htio A tablice, a na A auto stavio B tablice. Siguran sam da mogu otic sa A autom i A tablicama i odjavit taj auto, te pohranit te tablice u stanici za Tehnicki pregled. Dodjem sa autom B i na njega stavim A tablice, ali problem je sto i Auto B mora biti u "voznom" stanju jer moram do majstora i onda ide u prodaju, a nekako mi je bolja prica prilikom prodaje da auto moze na cestu. |
Hvala svima na savjetima, kao što sam i očekivao bit će tu 100 savjeta jer je retardiran problem.
Citiraj:
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk |
Citiraj:
Moje mišljenje je da je CC+ bolji od 2 seta prosječnih guma. Bit će jednako dobar ili bolji po ljeti od prosječnih ljetnih, a po zimi će biti nešto lošiji od prosječnih zimskih, ali ne toliko da se isplati imati dva seta i gubiti vrijeme (i novac). Smatram da je CC(+, 2..) bolji od 2 seta jeftinijih guma, i da tu ne treba trošiti riječi. Ali ako se netko često vozi po bregima (zagorskim, velebitskim, dalmatinskim, alpskim....) bi trebao imati vrhunske zimske gume, dakle 2 seta. CC+ je miljama bolji od običnih ljetnih za recimo bočna parkiranja po snijegu (kad ralica napravi snježne zidiće između ceste i parkinga) i kod promjena traka (opet zidići), ali sam s pravom zimskom ipak osjetio veliku razliku u tim situacijama u odnosu na CC. U mom slučaju je bila riječ o Continental T860, dakle top zimskoj. Znači razlike između dobre zimske i CC postoje i velike su. Ali i dalje smatram da je za većinu vozača CC sasvim dovoljna guma i poprilično bolja od ljetne po zimi. A to vam govori vozač koji se dugo (i uspješno) vozio sa ljetnima po snijegu. Uključujući i jednu top mećavu u Zagrebu kad mi je samo u 2 sata što je auto bio parkiran, napadalo preko 20cm snijega. Doduše tada sam vozio auto sa gumama 185/14 i auto je bio 1.3 benzinac, dakle mali okretni moment... Da mi je bilo svejedno vozit po mećavi s ljetnim gumama, apsolutno nije, adrenalin je bio jako visok, vozio sam se 20... ali uspio sam.. i uparkirat se čak (ne bočno :D ) Ali ni CC u takvoj mećavi ne bi bio neki show, za takve mećave je ipak prava zimska guma. |
Što reći na ovo: https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna...-smrt-15066372
Evo i snimke https://youtu.be/cpj7VWel90Y Strašno...:( |
niš, fala kristu da nije netko drugi najebo, završilo se odlično i da bar uvijek tako završava takva ekipa - bez posljedica za druge, samo sebe
|
Darwin na djelu. Kad je već moralo, nije moglo bolje.
|
Oduševljen sam. Garbage collector odradio svoje. Govno manje
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:28. |
|