PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Adaptacija kuće/stana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287636)

lowrider 19.12.2024. 09:27

Zašto dvostruki posao?
Pričekaj dok sve ne skupiš, i stavi izolaciju i fasadu.
Sad ići trošiti lovu i materija na žbukanje, pa na to stiropor/vunu , pa gletanja, završni sloj

Disco 19.12.2024. 19:19

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3780295)
Zašto dvostruki posao?
Pričekaj dok sve ne skupiš, i stavi izolaciju i fasadu.
Sad ići trošiti lovu i materija na žbukanje, pa na to stiropor/vunu , pa gletanja, završni sloj

Mislio je vj na termo žbuku iznutra, a onda stiropor i fasada vani.
Pretpostavljam da ne može čekati jer se mora useliti. ;)

lowrider 20.12.2024. 07:58

Ahaaa, termo žbuka iznutra.
Ja sam mislio da želi vani neko privremeno rješenje.
Jer nije po nekom zakonu da moraš u nekom roku izvana staviti neki završni sloj na novogradnju?

Deathwish 20.12.2024. 08:33

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3780468)
Ahaaa, termo žbuka iznutra.
Ja sam mislio da želi vani neko privremeno rješenje.
Jer nije po nekom zakonu da moraš u nekom roku izvana staviti neki završni sloj na novogradnju?

Da interna. Zatvorili stepeniste pa zato. Isto tak me zanima nneka isplativa verzija ograde za stepennice. financije presusile jer sau majstori gamad

lowrider 20.12.2024. 10:11

Citiraj:

Autor Deathwish (Post 3780476)
Da interna. Zatvorili stepeniste pa zato. Isto tak me zanima nneka isplativa verzija ograde za stepennice. financije presusile jer sau majstori gamad

Jel znaš što sam raditi?

Možeš punu zidanu od ytonga 10 cm,pa pogletaš/ožbukaš, naljepiš nešto, možeš kupiti gotove one drvene stupove, polakiraš i ušrafiš u gazišta+gotovi rukohvati na metre.

zkljaja 22.12.2024. 12:47

Ne uspijevam naći po netu da je netko ugrađivao ovakvu vrstu kuhinjske nape, ali da je izlaz sastrane, obično su izlazi na samom zidu gdje se ista ugrađuje.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...HebjU8QaaGMg&s

Ploča za kuhanje bi bila uz desni zid, iznad toga je otvor kuhinjske vertikale, pa bi ispuh morao napraviti 90° udesno iz nape, 90° uz ćošak zida i 90° u otvor ventilacije.

Recirkulirajuću izvedbu apsolutno ne želim, a ni klasične ugradbene mi nisu napete...

Ovo je trenutna situacija:

napa

(uzet screenshot iz videa pa je low Q)

Ima tko takvog iskustva?

prileee 22.12.2024. 12:51

Kod roditelja imamo identicnu takvu situaciju, vanjski zid je desno i tu je probivena rupa. Napa je bosch 90 cm, nesto skoro identicno ovakvo: https://www.bosch-home.hr/hr/mkt-pro...nape/DWB96BC50

Odvod je rijesen fleksibilnim crijevom i skriven u ovaj aluminij/lim koji ima dva dijela (vidi se na slici 1), pa ga mozes ili produziti u vis ili zalomiti u stranu da sakrijes crijevo. Znaci napravljen je L. Kod tebe ako razumijem dobro je vise Z ideja pa ti mozda bude nedostajao komad za sakrit jer je predvideno za 1 lom.

zkljaja 22.12.2024. 13:43

Tako je, više je "Z" situacija, čini se najbolje ne koristiti taj zadnji okvir već da crijevo izlazi od gore i mota se udesno...a samo crijevo učvrstiti u zid ovako:

https://media.cdn.bauhaus/m/1085519-1/12.webp

prileee 22.12.2024. 15:27

Da, mozes i tako. Zadnji okvir je samo da ljepse izgleda, da sakrijes crijevo, bilo gore ili u stranu.

Doom 23.12.2024. 16:04

Kupio sam staru kuću u kojoj je priključak struje već bio aktivan.

Priključak na mrežu je jednofazni a u razvodnom ormariću je kombinacija podesivog limitatora i fidovke - podešeno na 20A i plombirano.

Tih 20A bi odgovaralo zakupljenoj snazi od 4.6 kW i to je ok ali nakon što sam prebacio vlasništvo nad priključkom na sebe u papirima koji su došli uz ugovor vidim da za snagu stoji 5.5 kW.

Idući limitator je 25A i on ide za zakupljenu snagu od 5.75 kW pa se pitam pod što spada ovih mojih 5.5 kW ?

Da li mogu dokupiti samo razliku od 0.25 kW i tražiti da stave klasični 25A limitator što bi mi za sada bilo dovoljno ?
Svakako sam planirao izbaciti staru 300mA fidovku i staviti novu 30mA A klase. Na šalteru u HEP-u mi nisu znali odgovoriti pa pitam tu.

buljaka 23.12.2024. 22:17

Samo traži skidanje limitatora

Poslano sa mog

Mirkopoter 23.12.2024. 22:27

Edit: brisati

lowrider 24.12.2024. 07:51

Nakon kupnje isto nekretnine koja je stajala jedno vrijeme, zvali su me iz Hepa da zamijene brojilo, stavili su novo, i mislim da ti ono sve odrađuje i limitira,nema više tzv "pancera" itd.
Tako da vjerojatno ako imaš staro brojilo, budu to isto odradili

tiki66 24.12.2024. 09:18

Da, najelegantije je da ih pitaš da ti maknu limitator i da ti stave novo brojilo sa daljinskim očitanjem koje je limitirano na 5,75

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3781001)
Nakon kupnje isto nekretnine koja je stajala jedno vrijeme, zvali su me iz Hepa da zamijene brojilo, stavili su novo, i mislim da ti ono sve odrađuje i limitira,nema više tzv "pancera" itd.

Nema više limitatora, ali pancer je i dalje tu

Doom 24.12.2024. 10:23

Tnx,

Brojilo je "novije" mehaničko. Provjerim sa elektrom da ga zamjene za pametno.

lowrider 24.12.2024. 12:01

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3781017)
Da, najelegantije je da ih pitaš da ti maknu limitator i da ti stave novo brojilo sa daljinskim očitanjem koje je limitirano na 5,75

Nema više limitatora, ali pancer je i dalje tu

Al nemreš do pancera, zaključan je u kutiji

Disco 24.12.2024. 12:03

Citiraj:

Autor Doom (Post 3781030)
Tnx,

Brojilo je "novije" mehaničko. Provjerim sa elektrom da ga zamjene za pametno.

Ne možeš svuda na pametno. Kao prvo plaćaš ga ti, a kao drugo, oni moraju prilagoditi i trafostanice tj infrastrukturu za pametna brojila.
Barem je meni tako rekao barba u HEPu.

ShebY 24.12.2024. 15:21

Trebaju ugraditi 2g odašiljač, jer su sve napravili za 2g a tcom ugasio svoj 2g

Sent from my iPhone using Tapatalk

Doom 24.12.2024. 19:32

1 privitaka
Moram sve provjeriti...

Za sada je klasika:
U kpmo-u na fasadi postoji keramički osigurač, mislim da je reda 80A i on je tu da štiti vod do strujomjera.
Limitator je u razvodnom ormaru unutar kuće.

U selu je stupna trafostanica a distribucija do kuća zračna.
Pretpostavljam da udaljeno očitavanje nije moguće preko mreže. U susjedstvu je nova kuća koja ima plastični samostojeći kmpo i na boku ormarića je divajs sa fotografije:

Privitak 27878

Disco 25.12.2024. 08:49

Citiraj:

Autor Doom (Post 3781117)
Moram sve provjeriti...

Za sada je klasika:
U kpmo-u na fasadi postoji keramički osigurač, mislim da je reda 80A i on je tu da štiti vod do strujomjera.
Limitator je u razvodnom ormaru unutar kuće.

U selu je stupna trafostanica a distribucija do kuća zračna.
Pretpostavljam da udaljeno očitavanje nije moguće preko mreže. U susjedstvu je nova kuća koja ima plastični samostojeći kmpo i na boku ormarića je divajs sa fotografije:

Privitak 27878

Ovo nije ono o čemu mi pričamo. Na ovo čudo mora doći HEPovac i prisloniti uređaj za očitanje. A mi pričamo o potpuno daljinskom očitavanju gdje nitko ne izlazi na teren nego očitava negdje u uredu na kompu.
Na tome sada HEP radi, imaju neki rok, par godina.
Frajer u HEPu mi je rekao da na ovaj način plaćaš svaki mj točno koliko si potrošio, a važnije je da ti više ne moraju dolaziti gasiti struju ako ne platiš nego da će ti navodno isključiti daljinski odmah po neplaćanju računa.
Do sada si mogao nakupit par mj prije isključenja, a sada će ti oni kao gasit struju odmah čim ne platiš 1 mj. Ovo je sve navodno, tako mi je rekao barba iz HEPa.

Doom 25.12.2024. 11:49

A to sam i pretpostavio :rolleyes:
Jer ako se ne varam za gsm module postoji za njih predviđeni slot na strujomjeru.

Ma neka rade što žele, dodatnu snagu zakupim i neka zamijene samo limitator.

Juice 25.12.2024. 12:06

Citiraj:

Autor Disco (Post 3781146)
Frajer u HEPu mi je rekao da na ovaj način plaćaš svaki mj točno koliko si potrošio, a važnije je da ti više ne moraju dolaziti gasiti struju ako ne platiš nego da će ti navodno isključiti daljinski odmah po neplaćanju računa.
Do sada si mogao nakupit par mj prije isključenja, a sada će ti oni kao gasit struju odmah čim ne platiš 1 mj. Ovo je sve navodno, tako mi je rekao barba iz HEPa.

Prvo ide opomena pa tek onda zahtjev za isključenje ili ovršni postupak. Ne mogu odnah isključit čim prođe dospijeće računa. https://www.hep.hr/elektra/kupci/ces...e-naplate/1648

Kaj se tiče plaćanja po potrošnji, moglo se uvijek samo je trebalo javit stanje (ili unijet na stranici), nova brojila isključuju taj korak javljanja stanja.

S tim da kolko sam vidio nemaju sva nova brojila mogućnost daljinskog očitanja. Kod punca su ugradili brojilo 11 C 10919 koje nam tu mogućnost. Ne vidim uopće svrhu zašto su mijenjali brojilo. Ajd, ne mogu se ljudi više s magnetom zafrkavat al dar da onda ima daljinsko očitanje.

Deathwish 30.12.2024. 15:27

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3780500)
Jel znaš što sam raditi?

Možeš punu zidanu od ytonga 10 cm,pa pogletaš/ožbukaš, naljepiš nešto, možeš kupiti gotove one drvene stupove, polakiraš i ušrafiš u gazišta+gotovi rukohvati na metre.

Nazalost ne, probal bum naucit al imam 2 male bebe pa je slobodno vrijeme nepostojeci faktor trenutno

domy_os 06.01.2025. 22:17

Je li tko mjerio kamene vune kad se skroz dekompresiraju, jesu li dimenzije točne ili ima odstupanja i koliko?

xlr 11.01.2025. 14:21

Citiraj:

Autor devaa (Post 3771102)
Naravno, budem i bacio fotke kad namontiraju.

https://tkalcecmont.com/

Jesu gotovi radovi, imas kakve slike, dojmove? Tnx :)

madox 12.01.2025. 20:11

Pozdrav ekipa!
Selim u stan gdje su prijasnji vlasnici iza kaljenig stakla u kuhinji stavili svoje slike. Ima tko kakvu ideju oko lijepnjenja folija preko kaljenog stakla da ne moram razvalit svo staklo i stavljati novo. Zna li netko tko bi to radio?
Takodjer trebao bi preporuku za nekog knaufera...treba mi napraviti zid 2m visine,3m duzine i cca 10cm sirine.
Pucajte ideje...
Thx

OuttaControl 12.01.2025. 20:21

Plin, indukcija, ploca?

madox 12.01.2025. 20:32

Indukcijska ploca

lowrider 12.01.2025. 21:53

Citiraj:

Autor madox (Post 3783678)
Pozdrav ekipa!
Selim u stan gdje su prijasnji vlasnici iza kaljenig stakla u kuhinji stavili svoje slike. Ima tko kakvu ideju oko lijepnjenja folija preko kaljenog stakla da ne moram razvalit svo staklo i stavljati novo. Zna li netko tko bi to radio?
Takodjer trebao bi preporuku za nekog knaufera...treba mi napraviti zid 2m visine,3m duzine i cca 10cm sirine.
Pucajte ideje...
Thx

Pa imaš tih raznih naljepnica, samoljepljivih vinil pločica po aliji itd.

Taj zid će dosta koštati, a da imalo sam nešto znaš slagati, prišparao bi dosta.
Zid debljine 10cm radi se od cw-uw profila 7.5cm, tako kad sa obje strane našrafiš knauf, dobiš točno 10cm debljinu, natrpaš nutra vune da nebude šuplji i to je to

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3783681)
Plin, indukcija, ploca?

Naravno plin, bez razmišljanja.
Najjeftiniji po potrošnji

Mar 12.01.2025. 22:36

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3783694)
Pa imaš tih raznih naljepnica, samoljepljivih vinil pločica po aliji itd.

Taj zid će dosta koštati, a da imalo sam nešto znaš slagati, prišparao bi dosta.
Zid debljine 10cm radi se od cw-uw profila 7.5cm, tako kad sa obje strane našrafiš knauf, dobiš točno 10cm debljinu, natrpaš nutra vune da nebude šuplji i to je to

Ja bi na njegovom mjestu radije išao na 12.5cm pa stavio duple ploče sa svake strane.
To je još uvijek standardna dimenzija za štok a puno je masivniji sa 2x pločama. Ili ako mora baš biti 10cm onda opet duple ploče ali 5cm CW profili.

madox 13.01.2025. 06:32

Hvala na odgovorima!
Taj knauf zid bi trebao nositi TV....i napraviti odjeljenje spavace sobe od walk in ormara....koje je sada jedna zajednicka prostorija.
Da li bi mozda bila bolja ideja napraviti nesto stolarski a da moze nositi tv (39"), a okolo staviti ploce. Ne treba zvucno izolirat i nece se stavljati vrata.

lowrider 13.01.2025. 06:42

Za čistu oregradu najjefrinija opcija je kako sam opisao, naravno može i dupli knauf, al nema potrebe.
Za tv od iza, umutar kbaufa ubaciš samo drvenu ploču, i ona će nositi i veću težinu.
10cm zid ti je idealan ako ćeš ubacivati ona najjeftinija vrata od 130-150eu, ona su 10cm široka (štok).

Renesis 13.01.2025. 08:27

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3783681)
Plin, indukcija, ploca?

Indukcija bez razmisljanja ^^

Skuplje od plina, da. Ali kupujes komfor. Voda zakuha ekspresno, kad ti nesto zakipi samo prebrises krpom i vozi dalje....

Mene nece nitko vise potjerat natrag na plin :)

xlr 13.01.2025. 09:26

Sad sam na ploci za kuhanje, svaka cast onome tko s tim moze zivjeti. Kuhas, nesto ti padne na plocu, izgori, smrdi... Przis kremenadle lijevo, poprska ti sve "ringle", moras ih odmah prati inace izgori ulje... Dvaput dnevno cistim tu plocu.

Prije sam imao plin. Jbt zagori mi juha od gljiva, sve se zasere, ali ringla je cista jer sve pada dolje na spaher a ne na ringlu i kuhaj dalje, ko ga jebe. Ne moras ga prati danima, ne smrdi, ne gori nista. Idiot proof!

Ne znam kakva je ta indukcija po tom pitanju kad se sfleka i kuha, gori li sve na ploci ili ne. Gledam posto poto taj spaher promjeniti i vratiti se na plinsku bocu.

udarnik60 13.01.2025. 09:33

Citiraj:

Autor xlr (Post 3783735)
Sad sam na ploci za kuhanje, svaka cast onome tko s tim moze zivjeti. Kuhas, nesto ti padne na plocu, izgori, smrdi... Przis kremenadle lijevo, poprska ti sve "ringle", moras ih odmah prati inace izgori ulje... Dvaput dnevno cistim tu plocu.

Prije sam imao plin. Jbt zagori mi juha od gljiva, sve se zasere, ali ringla je cista jer sve pada dolje na spaher a ne na ringlu i kuhaj dalje, ko ga jebe. Ne moras ga prati danima, ne smrdi, ne gori nista. Idiot proof!

Ne znam kakva je ta indukcija po tom pitanju kad se sfleka i kuha, gori li sve na ploci ili ne. Gledam posto poto taj spaher promjeniti i vratiti se na plinsku bocu.

Koji k....

Ili nabavi odgovarajuće posude ili opreznije kuhaj. Prema tvom opisu problema ovo je čisti problem kod tvog kuhanja.

Staklo keramička ploča za kuhanje je milijun puta lakša za održavanje nego bilo kakva plinska tako da nešto radiš krivo. Čišćenje doslovno traje 30 sekundi. Ako ti se baš nešto slučajno i zapeče, imaš onaj strugač.

Ako ti pečenje mesa zašprica ploču onda ti zašprica i plin.... Nije tu problem ploče.

Od kada imam to sam se preporodio što se tiče čišćenja i održavanja. Kupi si neki sprej za ploču, nanesi, sačekaj i obriši.

Sent from my motorola edge 40 using Tapatalk

Renesis 13.01.2025. 09:41

staklokeramika je problem jer zgrije sve zivo i onda se puno lakse zapece kad iskipi, ali opet kako kaze udarnik, krpom obrises i pici dalje.

na indukciji je to jos daleko lakse jer je staklo toplo samo ispod lonca, sve ostalo mozes ruku drzat na tome. posljedicno, brisanje je lako :)

prileee 13.01.2025. 09:57

Ne bi se slozio s vama dvojicom oko "obicne" ploce a pogotovo da je "ploča za kuhanje je milijun puta lakša za održavanje nego bilo kakva plinska". Naravno ne indukcija nego obicna. To sranje je pokora za cistit ako ti ista kapne i zagori. Nije bas samo "krpom obrises", vrelo je jos masu nakon kuhanja, ergo nemozes odma ni ocistit, itd.

Indukcija ftw, @xlr isprobaj indukciju i neces se vratit na nista drugo.

Indukcija >> plin >>>> obicna ploca

xlr 13.01.2025. 10:19

Prile razumije moju bol. Doslovno robijam oko spahera, to je jedina stvar u kuhinji koja mi NE olaksava posao i moram misliti o njoj. Imam sve, strugac, sredstvo, zbilja se lako ocisti za minutu kad je hladna. Preporod. Kad je vruca nemas je sta dirati. Kao sto rekoh, perem je barem jednom dnevno jer moram. Nema mi nis gore kad krenem kuhat, a ringla je masna i nisam to skuzio golim okom. Nema nazad, smrdi i dimi i mos se jebat dok se ne ohladi. I lonac ti usere od ispod. Kad je vruca, operi je ti krpom heh :) Kapne ti nesto preko ruba lonca na vruci dio, u trenu izgori i zasmrdi kuhinju. Nemojte mi reci da vam se to nikad ne dogodi (ili vasim zenama). Ili najbolji scenario, kuhao su na dvije ringle, maknes lonac s jedne, a nastavis kuhati na drugoj. Ako ti ista kapne na ovu praznu ringlu mos se slikati s tom krpom.

Kad kazem plin mislim na ovakve ploce, ne one moderne kao ploce:
https://vacom.hr/wp-content/uploads/...2220FX__1.jpeg

Plin sam oduvijek imao i to je tlaka cistiti i mrzio sam to, ali daleko vise prasta prskanje, prljanje, kad ti kapne malo bolonjeza dok kusas, kad ti prekipi, sve! Dok ne isprljas ringlu. Onda je govno i smrdi/gori kao ploca, ali to bas moras uspjeti bez da je lonac na njoj. Kad je lonac on je stiti. Jbga, nekad sam plinski spaher cistio jednom u 10-15 dana, jer sam mogao tako :D

Moram provjeriti i dio oko struje ako budem isao na indukciju (stare su instalacije). A moram naci nekoga i probat kako radi. Znam da ce mi ostati isti problem zbog prskanja i redovitije brisanje/pranje.

franzD 13.01.2025. 12:41

Citiraj:

Autor xlr (Post 3783747)
Moram provjeriti i dio oko struje ako budem isao na indukciju (stare su instalacije). A moram naci nekoga i probat kako radi. Znam da ce mi ostati isti problem zbog prskanja i redovitije brisanje/pranje.

Nazivna snaga indukcije je uglavnom do 2000W po zoni, ako te brine struja uzmi dvostruku, ne četverostruku (ili kombo indukcija/plin).
Kao što su ti rekli, kad ti nešto prekipi/prska kod indukcije to neće zagorjeti jer se staklo grije od posude, a ne obratno. Ostatak ploče uglavnom topao ili vruć, ali ne dovoljno da se išta zapeče.
Ostatak čišćenja je kao i staklokeramike, ravna ploha koju samo prebrišeš ili ostružeš/prebrišeš, nemaš zajebancije oko plamenika.

OuttaControl 13.01.2025. 12:52

Ja sam zapravo pitao madox koja mu je ploca gdje je to staklo al neka sam malo podiga temu :D Ako je indukcija onda komotno stavi naljepnicu, da je plin il ploča, nebi ti bas bilo veselo.

Imam indukciju iako sam ja htio pola plin al zena me natjerala 100% indukciju i ne zalim. Indukcija se ekstremno lako cisti, nikad mi nista nije zagorilo na staklu, ako je ima ono strugalo, al koristio jednom u 5 godina.

Mana indukcije je sto ti treba ekstrmno jaka napa, inace ti kapa kondenzacija u hranu dok kuhaš :). Razlog je jer ne zagrijava niti zrak okolo tako da para čim takne hladni zrak se pretvara u kapljice koje se stvaraju na filteru nape pa kaplju dole.

Nazivna snaga svake ploce moze bit 2000 al vecina ih ima limitaciju, a taj "Max Boost" mod koristis par minuta dok voda ne zavrije, jer za nista drugo nije, sprži prebrzo. Uglavnom koristis na 70-90% a to je nekih 1000-1500w.
Isto tako svaka indukcija koju sam vidio ima podesivi limitator gdje je mozes smanjiti na tipa 3 ili 4 ili 5kw pa ce ti rasporediti snagu izmedju ploca, kuhat ce se sporije nego na full ali ce se i dalje sve kuhati. Isto tako se limitira sama ako spojis samo na jednu fazu mislim na 3.6kw, neznam jeli to feature svake al svaka koju sam ja vidio to ima.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:21.