PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Adaptacija kuće/stana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287636)

c-shadow 14.11.2024. 13:58

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3773950)
Uvijek je bolje namotati više nego manje, svakako se to unutra prilagodi navoju. Kreneš na početku cijevi u smjeru navoja i sve više podebljavaš slojeve teflona. Nekad znam zamotati 20 krugova teflona jer navoj jednostavno ima previše lufta. Stežeš sa osjećajem, bolje prvo lagano pa dotezati u slučaju da curi. Kako dotežeš, tako navoj nailazi na sve deblji sloj teflona i zatvara pukotine. Nekad običnom rukom zavrnem sasvim dovoljno da ne curi pa ključem samo dotegnem jedan krug za svaki slučaj. :) A ako staviš premalo teflona, možeš zavrnuti navoj do kraja, opet će curiti jer navoj uvijek ima nekog lufta.

Frend me nagovorio na Loctite 55 pa je tako ispalo.
Em sam stavljao dvaput em je opet curilo. Na kraju napravio stadardnom teflon trakom jer s time znam. Nisam ga vraćao natrag iako se po deklaraciji može.
Kudjelju bi rado stavio, ali nisam nikad to naučio :)
Od svega po doma jedino vodu mrzim raditi.... jel netko primijetio kolike su ogromne tolerancije u tom vodoinstalaterskom materijalu?

Citiraj:

Autor okarm (Post 3773958)
i jos jedna bitna stvar, kod kudelje na navoju se moze malo vracati i natrag ak treba pripasati nekaj. s teflonom se samo steze, nema natrag.

Hm, meni rekli da baš kudjelja ne ide dok se gore spomenuti loctite 55 može malo vratiti, ali eto meni se nije baš pokazao.

fanATIk 14.11.2024. 18:36

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3773935)
Mudro :goood:

Nitko ne razmišlja o hlađenju frižidera, naročito kondenzatora otraga kod kompresora i otkuda isti vuče zrak.
Iz tog razloga izbjegavam ugradbene i nastojim uvijek ostaviti par cm sa svake strane.

Naravno da se razmišlja o hlađenju ugradbenih frižidera. Sve je lijepo nacrtano na uputama za ugradnju. Pun kufer sam ih ugradio i za svaki sam napravio ventilacijski kanal sa stražnje strane.
Evo jedan nadolazeći, strelicom ti je označen airflow.

https://i.postimg.cc/4xzV1TB3/LEA1.jpg

mkey 14.11.2024. 22:21

Citiraj:

Autor medo (Post 3773903)
Liebherr frizideri? Navodno su top.

Moj prijedlog ti je da, kada odabereš model, pogledaš spare parts listu za isti. Meni se nedavno dogodilo da sam htio na jednom jeftinijem liebherr modelu zamijeniti brtve na vratima. Pa je ispalo da se mogu naručiti samo oba vrata, ne postoji part number samo za brtu. Cijena vrata je bila cca pola frižidera. Inače je frižider bio OK, ali smo ga prerasli.

fanATIk 14.11.2024. 23:51

Tak je i meni bilo za Gorenje frižider. Pukla brtva, ja u servis, a tam vele da je na tom modelu brtva tvornički uprešana u vrata i da bi morao uzet nova vrata. Pitam kolko, cca 200 €. Hvala lijepa, otišao i kupio novi frižider pošto je ovaj bio star skoro 18 godina, pa si mislim sam mi fali da mi sutra crkne a ja uložio u vrata.
No i s tom puknutom brtvom se ne da, odnio ga u radionu i dan danas hladi pivice.

mkey 15.11.2024. 20:26

Brtva je veći problem ljeti i ako je frižider krcat. I naročito ako je prekrcat. Moj frižider je star svega 8-9 godina i on sada uspješno hladi pivo :D

Mommistake 17.11.2024. 20:37

Momci, gdje najbolje pitati za pravo drvo, ploča za stol?

Trebam skoro 4m x 1m.

Hrast bi bio poželjan.

Hvala

RainZG 17.11.2024. 20:45

Stolari ti to naprave. Par dasaka se lijepi da se dobije dimenzija. Ovisi o debljini ovisi i cijena.
Ako si iz zg javi se na pm pa ti dam br stolara koji bi to mogao napraviti, ali ne znam kolika mu je guzva

okarm 17.11.2024. 20:46

drvodjelac iz ivanca
stolari ce ti to naplatiti pun kufer

fanATIk 17.11.2024. 21:37

https://drvodjelac.hr/

https://www.pecenec.hr/

Mommistake 17.11.2024. 21:44

Ma drvodjelac trenutno nema posla i to ne rade, 4h dnevno rade.

Zvao.

okarm 17.11.2024. 21:52

steta, ja sam pred koju godinu tamo uzeo i bili su dosta povoljni.

Mommistake 18.11.2024. 10:55

Citiraj:

Autor okarm (Post 3774688)
steta, ja sam pred koju godinu tamo uzeo i bili su dosta povoljni.

Ma to je moj rodni kraj, znam tam sve.

Uzeo sam tamo stol već 2 puta, starci uzeli namještaja i svega zadnjih 30 godina.

Ali eto, kriza.

okarm 18.11.2024. 12:00

ima i galekovic blizu v. gorice

mkey 18.11.2024. 17:59

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3774740)
Uzeo sam tamo stol već 2 puta, starci uzeli namještaja i svega zadnjih 30 godina.

Ali eto, kriza.

Najgore je kada radiš manje jer nemaš posla pa kad posao dođe ne možeš ga odraditi.

jopis 18.11.2024. 19:02

Citiraj:

Autor mkey (Post 3774802)
Najgore je kada radiš manje jer nemaš posla pa kad posao dođe ne možeš ga odraditi.

Posla 'u drvetu' ima koliko hoćeš, samo su gospoda počela debelo pretjerivat sa cijenama stolova za dnevni boravak ili za blagovaone, a custom made kuhinje da ne spominjem. Takvi nemaju posla. Ljudi (stolari) koji su cijene adekvatno prilagodili REALNIM troškovima tržišta i rada imaju posla preko glave i više nego dobro zarađuju.
Radio sam posao koji usko surađuje sa istima, i poznam dosta ekipe, i znam kako rade normalni, i znam pojedince koji su se svim silama usmjerili na ekipu koja plaća stolove 3,4,5 i više tisuća eura, ili im rade kuhinje od 30-40-50.000 eura, pa onda kuknjava što takvih nema svaki mjesec, a u birtiji im je glavna priča neću ja radit za kikiriki....
Da im je dvije hrastove daske sušene u sušari 30 dana i debele barem 10cm platiti 50 eura, kupiti epoksi na akciji za 200 eura, a stol naplatit barem 5000 eura i ležat ostalih 3 tjedna nakon što to slože i pobruse, i onda kukat kako je posla malo i ne isplati se....
Dok na drugu stranu imaš stolara koji svoj posao i više nego dobro naplaćuje, ali nije nerealan s cijenama, radi vrhunski kvalitetno, daje radnicima vrlo dobre plaće, i zatrpan je poslom odavde do zagreba non stop.

Vidim da sam otišao u opširne priče, ali poanta je da itekako ima posla u toj industriji, sirovine ima, dakle JEDINI problem mogući je manjak radne snage, ali ništa drukčije nije u bilo kojoj grani proizvodne industrije u hr, no opet tu dolazimo do adekvatne plaće - oni koji pošteno plate svoje radnike, nemaju takvih problema.

mkey 18.11.2024. 19:54

Ja sam samo generalno komentirao ono što se događa posvuda. Oni koji počnu "djelomično zatvarati" preduzeće redovito ubrzo nakon toga, ovisno o troškovima, prdeknu. Rješenje nije raditi manje, nego naći profitabilni posao. Što u pravilu nije trivijalno. Što se tiče cijena, svako tržište ima svoju cijenu i to je normalno. Kada sam frajeru platio košnju od 4h 400€ shvatio sam da nemam pojma o ponudi i potražnji :D

devaa 22.11.2024. 09:45

Adaptacija kuće/stana

Citiraj:

Autor Piksa (Post 3771123)
Ne znam ništ o njima. Javi dojmove.

Sljedeći tjedan stižu prozori, rekao je da me još nazove zbog staklene stijene umjesto pvc prozora, pa pošibam slike kad bude gotovo.

Edit: nadoplata za staklenu stijenu + komarnik jedan na nju 540€. Znaci sad sve zajedno na kraju ispadne 2800-2900€.

mhadina 22.11.2024. 14:23

Bok,
Molim vas građevince i sam-svoj-majstore početnu preporuku za planiranje remonta poda vikendice u jednoj sobi.
Kuća je zidana bez fasade i izolacije, na podu je samo nalijepljena PVC obloga, nisam dizao da vidim jel ima nešto izolacije još, kuća je iz pedesetih, Zagorje.
Ispod je dio podruma koji se ne koristi, znači izolacija od zraka :)

Želja je isprazniti sobu i obnoviti podove i zidove. Pa bih volio čuti preporuke što mislite najrpirje o podu, kako se to pretpstavljam ljepilo skida i što staviti na pod. vjerovatno laminat.

HVala,

lowrider 23.11.2024. 09:52

Dal ćeš stavljati kakvu izolaciju?

Ja sam friško slagao na goli beton (ispod je garaža): prostorija 12m2, pod poravnat s glet masom na to 2 cm XPS stiropor pa 3 cm stepprock tvrda kamena vuna, pa dva sloja 12mm osb (okomito jedan sloj na drugi, šrafljen gornji sloj u donji) i na to ću mislim staviti LVT.

mhadina 25.11.2024. 08:11

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3775849)
Dal ćeš stavljati kakvu izolaciju?

Ja sam friško slagao na goli beton (ispod je garaža): prostorija 12m2, pod poravnat s glet masom na to 2 cm XPS stiropor pa 3 cm stepprock tvrda kamena vuna, pa dva sloja 12mm osb (okomito jedan sloj na drugi, šrafljen gornji sloj u donji) i na to ću mislim staviti LVT.

Tnx, a uspio si iznivelirati sa ostalim prostorijama ?
LVT je ?

Stanky069 25.11.2024. 09:26

Luksuzni vinil pod.

Skuplja i bolja,u biti najvalitetnija verzija vinilnog poda

lowrider 25.11.2024. 12:08

Citiraj:

Autor mhadina (Post 3776142)
Tnx, a uspio si iznivelirati sa ostalim prostorijama ?
LVT je ?

Prostorija je na polukatu, tako da nisam s ničim trebao nivelirati.
Al možeš s debljinom stiropora, debljinom osb ploča itd.
Pa i nije više toliko skup LVT ima ih od 20tak eu po m2, prednost je da je tanak, 3-4mm, ide i tanka folija ispod.
Tako da možeš skombinirati visinu koju hoćeš.
Ili staviš laminat, s njim isto kombiniraš ukupnu debljinu,

c-shadow 29.11.2024. 11:54

Trebam vrata za vanjsku terasu, dolje je betonski zid visine 1m, a na njega je napravljena streha na 80mm željeznim stupovima.
Zid od betona smo izrezali, nakon što se uredila fasada po zidu ostala mi je širina rupe nekih 107-108cm sa stupovima s obje strane, a htio bi vrata visine nekih cca 160cm.
Ovako nešto razmišljam, ali da su malo zatvorenija: https://www.bauhaus.hr/kovane-ograde...ezo/p/26853936

Sad gledam kako takva vrata napraviti. Nisam baš bravar pa mislim ili uzeti gotova ako nađem dimenziju ili angažirati bravara.
Pevex, bauhaus i ekipa - slabi izbor, problem naći dimenziju.
Lokalni bravar - 1000€+ za cinčano željezo ili za istu cijenu Al-Fe kombinacija čelični okvir + "daske" za ispunu od gotovih Alu profila. Teško prilično, 150+ kg u procjeni...

Cijena mi se čini malo puno obzirom da gotovih ima po puno manjoj cijeni...

Mišljenja?
Ima kakvih boljih trgovina s gotovim takvim vratima, di da tražim?

Mommistake 01.12.2024. 18:15

Imam jedan prekidač za svijetlo koji je zbog glupog nacrta na kući promjenjen i pomaknut iza vrata, što mi je totalno neintutivno.

Da ne štemam sada oko štoka od vrata, imam koju opciju bežićnog prekidača za svijetlo + nekakva smart bežićna žarulja?

Hvala

marko_st 01.12.2024. 18:33

Ovako na prvu, drugarica Ikea

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

xlr 01.12.2024. 19:54

Eeee da, to sad i ja trazio, wifi tipka konkretno koja bi mogla pokretati smart zarulju... Ali ili su skupi ko vrag (20+ eura samo tipkalo, nalazio sam ih na amazonu, jako su rijetki), ili moras istresti pare na zigbee/aqaru ili sl. ekosustav i imati hub koji ne zelim jer mi je sve na wifiju/google homeu.

Ako itko zna neki cheap wifi prekidac da radi s google homeom, slusam :)

Mommistake 01.12.2024. 20:16

A već imam Aquara kameru i zvono, mogao bi odmah i taj switch piknuti.

zkljaja 06.12.2024. 11:08

Je li možda netko imao situaciju u stanu koji je imao "turbo" bojler te želio instalirat novi?

Kontaktirao sam ured dimnjačara, s njihove strane nisam dobio info što mi je opcija osim nadanja da je trenutni ispravan i može se servisirati.

Na vertikali su 4 stana, svi sa turbo bojlerima, ne vjerujem da bi bili voljni raditi izmjene na dimnjaku i kupovati nove bojlere.

Turbo bojleri su na slobodnom tržištu u Bosni i Srbiji, međutim, ovisim o dimnjačaru hoće li mi tolerirati izmjenu istoga, te nemam garanciju na isti.

Od jednog majstora sam dobio info da imaju u ponudi polu-kondenzacijski bojler koji u nekoj kofiguraciji nema potrebe za promjenom dimnjaka radi kondenzata.

Od drugog majstora sam dobio "mig" da dimnjačar ne može zakonski raditi probleme ukoliko sam stavim novi bojler radi ne mogućnosti popravka staroga, i.e - ako mi netko u fušu zamjeni bojler

Kakva su vaša iskustva? Prerovao sam google ali nisam konkretno rješenje našao, prije nego dobijem ključeve i angažiram dimnjačara...

Juice 06.12.2024. 11:30

Dva iskustva za centar Zagreba, oba su praktički vezana za potres.

Prva lokacija - dimnjaci dobili po piksi, ništa nepopravljivo, no nakon dimnjačara bila i plinara i podijelila plombe na brojila. Zgrada ima 25-30 stanova. Išlo se u sanaciju po hitnom postupku, svi su mijenjali bojlere u kondenzacijske, svi dimjaci sanirani. Trošak bojlera smo snosili mi (u to vrijeme je bio aktualan i neki fond pa se iznos ili dio iznosa za bojler vratio nakon nekog vremena), a dimnjake smo platili iz pričuve. Prije puštanja u pogon dimjačar je izdao atest

Druga lokacija - dimnjaci nešto malo dobili po piksi. Zgrada je manja, deset stanova, nemaju svi grijanje na plin, oni koji imaju dobili plombe. U sanaciju se nije išlo jer postojeći dimnjaci ne idu ravno, imaju neke pregibe pa bi bila hebada za postavljat, zgrada nije za to, nije potrebno svim stanarima i nedaju novce iz pričuve. Znam za par stanova da je skinula plombu i nastavilo koristit plin, mi smo na struju prebacili. Sad kako ovi koji su skinuli plombu i dalje funkcioniraju i kako prolaze na godišnjoj kontroli od strane dimnjačara ne znam. Također ni u plinari s obzirom da imaju potrošnji, a plombirani su.

Ako ćeš stavljat kondenzacijski kako ćeš riješit dimnjak i dovod zraka bojleru? Imaš mogućnost na fasadu? Sam rješavat dimnjak je skupa igra. GPZ ima smjernice za fasadne bojlere. Možda su u međuvremenu postrožili i ne smije se više na fasadu, ne znam.

Najelegantnije rješenje je da zamijeniš za turbo bojler opet. Ima servisera koji i dalje imaju zalihu tih bojlera i mogu ih zamijenit.

lowrider 06.12.2024. 11:55

Turbo bojler radi slično, što se tiče dimnjaka, uvlači iz dimnjaka zrak i ispuhuje, ima manja cijev unutar veće.
Radi se samo o brzini i tlaku tih plinova.
Sjećam se da su kod mene išli beki proračuni jer sam htio staviti drugu marku bojlera koju sam sam nabavio povoljnije od opcije koju su oni nudili.
Bilo je natezanja, al sam riješio, al.oba su bila kondenzacijska.

Dimnjak se ne treba radi kondenzata, to je odvod obični kroz plastičnu cijev za vodovod, kod mene fi 40mm

Juice 06.12.2024. 11:59

Ispravak, atmosferci su bili na one dvije lokacije gore. Zabrijao sam da je turbo=atmosferac.

U principu onda ima pripremu već u dimnjaku. Samo odvod kondenzata treba riješit.

lowrider 06.12.2024. 13:03

Atmosferac koristi zrak iz prostorije, i dimnjak je obični, bez duplih cijevi.
Imam sve tri vrste što u kući što stanu.

zkljaja 06.12.2024. 15:03

Citiraj:

Autor Juice (Post 3778056)

Ako ćeš stavljat kondenzacijski kako ćeš riješit dimnjak i dovod zraka bojleru? Imaš mogućnost na fasadu? Sam rješavat dimnjak je skupa igra. GPZ ima smjernice za fasadne bojlere. Možda su u međuvremenu postrožili i ne smije se više na fasadu, ne znam.

Najelegantnije rješenje je da zamijeniš za turbo bojler opet. Ima servisera koji i dalje imaju zalihu tih bojlera i mogu ih zamijenit.

I ja bih rado elegantno rješio zamjenom bojlera na novi turbo kojeg bi već nekako dovezao iz BiH ili Srbije pošto tamo ne vladaju zeleni. Nemam opcije fasadnog dimnjaka za kondenzacijski, kupaona je u sred zgrade...Ove divlje akcije sa skidanjem plombe na plinomjeru mi se ne sviđaju nikako..

Beretta je valjda razvila bojler isključivo radi takvog slučaja gdje ljudi nisu u mogučnosti mijenjati dimnjak, a ne mogu nabavit novi Turbo bojler. Kondenzat se skuplja i "neutralizira" u za to namjenjenoj posudi...ali servis koji ih zastupa kaže da dimnjačari često nemaju sluha za to rješenje.

https://beretta.com.hr/proizvodi/rez...ijski/ciao-at/

"Turbo" bojeler = tradicionalni bojler

Trenutno je dimnjak "dvocjevni" pa nije konfiguracija sa manjom cijevi unutar veće...

Juice 06.12.2024. 15:42

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3778095)

Trenutno je dimnjak "dvocjevni" pa nije konfiguracija sa manjom cijevi unutar veće...

Jedna cijev služi za dovod zraka? Onda se može kondezancijski lako instalirat.

Kaj se tiče klasik bojlera, ne trebaš u BiH porezat, serviseri imaju rabljene. Jedino ak novi želiš ako ih tamo ima

zkljaja 09.12.2024. 21:20

Par plinaša mi je reklo da je dimnjačareva zadnja, pa ću ga pozvati na lokaciju nek mi veli uživo šta mi je činiti.

Integrity 11.12.2024. 18:57

Pitanje/preporuka:

U kupatilu u stanu imamo mozaik u tus kabini koji su ugradili prethodni vlasnici. S godinama mozaik polako otpada na dnu i na jednoj strani. Supruga je odabrala plocice koje bi stavila i dogovorila majstora. Doticni je poceo odugovlaciti i na kraju smo odlucili potraziti drugog majstora.

Drugi je dosao pogledati i preporucio da se mozaik ne skida te da se radi impregnacija i lijepe plocice preko toga valjda? Jer na jednoj strani je rigips, pa ako krenu skidati plocice pokidat ce rigips bit ce vise posla itd.

Da li se preporuca impregnacija pa stavljati nove plocice ili sve skinuti, vise radova i napraviti kako spada?

Stanky069 11.12.2024. 19:24

Kvalitetna impregnacija i nema problema...po seljački "kvarc grund",on ostavi fino hrapavu površinu da bolje drži.
Nećeš imati nikakvih problema,napravio sam more kupatila keramika na keramiku, podova da i ne pričam dok sam se time bavio.

Skine se ono što slabo drži,to je normalno,a ostalo se ostavi ,ako sve dobro drži,ništa se ne skida...grundira se kvalitetnim grundom i uzme se pošteno ljepilo,ne neko žnj smeće i nemaš brige.

Integrity 11.12.2024. 20:43

Citiraj:

Autor Stanky069 (Post 3779076)
Kvalitetna impregnacija i nema problema...po seljački "kvarc grund",on ostavi fino hrapavu površinu da bolje drži.
Nećeš imati nikakvih problema,napravio sam more kupatila keramika na keramiku, podova da i ne pričam dok sam se time bavio.

Skine se ono što slabo drži,to je normalno,a ostalo se ostavi ,ako sve dobro drži,ništa se ne skida...grundira se kvalitetnim grundom i uzme se pošteno ljepilo,ne neko žnj smeće i nemaš brige.

Hvala! :chears:

Disco 18.12.2024. 17:35

U zadnje vrijeme sve više čujem sa sprske MAXIMA fasade i unutarnje boje, glet i ostalo. Navodno je dosta dobro. Ima li tko iskustva?

Deathwish 19.12.2024. 07:36

Poz ekipa adaptiram kuću (oko zaprešića) pa me zanima ima li smisla zbukanje sad po zimi ili to bolje na proljeće napraviti?

Također dali da se ide na običnu žbuku ili termo/nešto drugo, kuća jako hladna (ići će fasada u budućnosti)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:58.