PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Adaptacija kuće/stana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287636)

devaa 31.10.2024. 11:54

Citiraj:

Autor xlr (Post 3771367)
Moze slika, a i ako imate jos tih dobrih firmi koje su voljne raditi van maticnog mjesta uz osiguran smjestaj (po potrebi). Imam u planu masu stolarije promjeniti

ja sam baš nazvao čovjeka da ga pitam ako bih se odlučio za kliznu stijenu, dali je izvedivo. rekao je nema problema, ali ako se mozemo cuti u utorak. Ako ne bude neka pretjerana razlika, mislim da cu radije ici na to radi uštede prostora, da mogu u miru chillat na balkonu bez prozora. :D

mkey 31.10.2024. 19:17

Citiraj:

Autor Dragster (Post 3771315)
Da bilo je slicno i kod mene kad smo uselili u novogradnju, da se mora previse usporiti kako bi usao u parking pa da te netko ne opali od iza :_D

Ali ostalo je na tome vec sedmu godinu, vjerojatno je taj "problem" otisao u zastaru

A šta biš uz kuću trebao imati odvojak 50m da stigneš usporiti da nikome ne smeta?

Dragster 31.10.2024. 23:41

Ne nego parkirno mjesto pod kutem od 45° :D Tako je tad taj neki cudak objasnjavao dok sam smece isao bacit

mkey 01.11.2024. 14:07

A teoretski bi parkiranje u takvo mjesto trebalo biti nešto brže. Pretpostavljam da je ipak jedino prikladno rješenje imati prilazne ceste do blokova kuća/zgrada a ne da je svaki objekt na "glavnoj" cesti, ali za takvo nešto bi ipak trebao netko planirati. Nema toga kod nas, bolje uvijek prebaciti odgovornost na pojedinačne vlasnike.

A promet bi bio još i brži i sigurniji kada bi prometnice bile održavane ali obično o tome malo tko priča iz nekog meni nepoznatog razloga.

Juice 01.11.2024. 20:15

Citiraj:

Autor xlr (Post 3771367)
Moze slika, a i ako imate jos tih dobrih firmi koje su voljne raditi van maticnog mjesta uz osiguran smjestaj (po potrebi). Imam u planu masu stolarije promjeniti

Evo slike stijene. Nisu još ni sve folije s praga skinute, po fasadi se još prčka pa zato. S vanjske strane se još može dić pod tko želi pa bude još manja visina praga.

Kad već lijepim slike, za neke stvari sam i tu pitao pa evo slika prije radova i sad na kraju radova. Trenutno finiširamo sitnice, čekamo još noge za stol, stolice, polako stvari selimo.

fanATIk 01.11.2024. 21:26

Lijepo.

MAGARAC 01.11.2024. 21:26

5 privitaka
Ja sam konacno pri kraju.. Kuca cca 120m2 iz 60tih.. Krov i stolarija su napravljni pred par godina.

Fasada 10cm stiropor, nova kupaona, kuhinja, plocice i izolacija na dvije terase, novi dimljak, komplet pokreceno i 100 manjih stvari..
U podrumu / suterenu ureden stan od 40tak m2 sa novom kuhinjom i kupaonom, laminat, krecenje, izolacija na vanjskom zidu, zid od staklene cigle na stepenistu, nova vrata, itd..

Ugl. skratio sam si bar 5 godina zivota. Problem za problemom a majstori su najveci.

Juice 01.11.2024. 22:01

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 3771655)

Ugl. skratio sam si bar 5 godina zivota. Problem za problemom a majstori su najveci.

Bome da. I poznati ak ti radi fuša, a svakom majstoru je kriv uvijek onaj prethodni majstor. Kolko god si prisutan uvijek neki zaheb (npr. Sudoper mi nije zasilikonirao pa voda prođe ispod između radne ploče; knauferi su mi zatvorili kutije za rolete i probušili ih šarafima pa sad čekaj nove plastike da se zamijeni; itd.). Puno takvih sitnica se dogodi, hrpu sam i zaboravio već.

MAGARAC 01.11.2024. 22:11

Crko auto, bolesna djeca, zavrsio u bolnici, zatvor .. 2 mjeseca kasne. Rade na 5 gradilista od jednom pa pretacu iz supljeg u prazno. Nemam za materijal, pa mu das pa ga nema dva tjedna itd...

Ne znas sta je gore. Uzet firmu koja u rekordnom roku isfusa sve zivo pa 100 reklamcija ili nac ovakve ko moje koji znaju radit ali su katastrofa u svemu ostalome.

Ja sam zavrsio u podrumu kuhinju i kupaonu, pala brutalna kisa i poplavilo mi podrum kroz nove rupe od odvoda, tus kabine itd.. Srecom pa su bile plocice svugdje jos. 60 velikih kanti od boje vode sam izbacio van na snazi zivaca.. Onda raskopavanje dvorista, nove sklopke ..

medo 01.11.2024. 22:46

Adaptacija kuće/stana

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 3771664)
Crko auto, bolesna djeca, zavrsio u bolnici, zatvor .. 2 mjeseca kasne. Rade na 5 gradilista od jednom pa pretacu iz supljeg u prazno. Nemam za materijal, pa mu das pa ga nema dva tjedna itd...

Dobio sam savjet od nekoliko ljudi da majstorima ništa ali baš ništa ne plaćam unaprijed niti za materijal.

Oni ionako imaju otvorene račune kod svojih dobavljača kojima plaćaju s odgodom pa ako im daš keš na ruke prije završetka radova to im dođe kao džeparac koji zapiju, prokockaju…

Ja počinjem sa stanom od 60 kvadrata. Kuhinja se seli u dnevnu sobu koja se proširuje na lođu. Novi parketi, nova struja sa S/FTP istrukturnim i single mode optika, nova kupaona, sav novi namještaj, nova stolarija…

jopis 01.11.2024. 23:08

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 3771664)

Ne znas sta je gore. Uzet firmu koja u rekordnom roku isfusa sve zivo pa 100 reklamcija ili nac ovakve ko moje koji znaju radit ali su katastrofa u svemu ostalome.

Ja sam zavrsio u podrumu kuhinju i kupaonu, pala brutalna kisa i poplavilo mi podrum kroz nove rupe od odvoda, tus kabine itd.. Srecom pa su bile plocice svugdje jos. 60 velikih kanti od boje vode sam izbacio van na snazi zivaca.. Onda raskopavanje dvorista, nove sklopke ..

Nije baš i da znaju:fiju:
Pogledaj fasadu na toj bočnoj fotki gornji kat, valovi duž fasade, u ravnini gornjeg dijela ograde balkona, i jedno metar i kusur iznad ista stvar. Katastrofa je da je općenito u hr nać fasadera koji zna izvuć ravnu fasadu, u 99% slučajeva nemoguća misija. Ovdje kod nas 9 od 10 kuća sa novim fasadama odrađenim unazad 5 godina izgleda užas, valovi, fuge od purpena se vide kroz fasadu jer se ne koristi falcani stiropor, krugovi od zagletavanja neravnina po cijeloj fasadi, fasade od 15m dužnih bez tipli, ne znaju navuć teraplast, itd...

MAGARAC 01.11.2024. 23:23

To je friska boja, neposusena do kraja, vjerojatno su to tragovi od skele gdje se slabije susilo ako mislimo na isto.. Ugl u zivo ja to nista ne vidim sad kad je sve suho do kraja. Nemre to bit savrseno, stara kuca na kojoj nista nije ravno.

GreenLife 01.11.2024. 23:32

A kad se dogovarate za posao s tim majstorima - idete na satnicu ili fiksni paušal/izračun unaprijed + nadoplata radova?

MAGARAC 01.11.2024. 23:48

Sve se izmjeri i izracuna u naprijed. Dogovori se kolko ce kostat i to je to. Nema satnice i nadoplata.

medo 02.11.2024. 11:33

Adaptacija kuće/stana

Dogovoreno unaprijed s arhitektom i stavljeno u projekt. Definirano je +-3% odstupanje zbog razlika u cijeni materijala i plaćanje u etapama kako koji dio stana bude završen.

Arhitekt vodi izvedbu i hendla izvođače s kojima ima ugovore i rade za njega.

Cuky 02.11.2024. 15:57

Citiraj:

Autor mkey (Post 3771274)
Daj molim te objasni ovo malo.

Po rijecima arhitekta parking moze biti iskljucivo bocni. Ne mozes se pod 90 stupnjeva ukljucivat u promet.

Debilno do zla boga, al tako je. Drukcije nebi dobio gradjevinsku.

Nikky 02.11.2024. 18:26

@medo
Di je projekt mreže i ostalih xy komunikacija ?
Nemoj da te vidimo za x vremena na mrežama: šta sad da radim, fali mi šteker, mrežni kabel .... :D:D
Sad onako usput možeš uvaliti kabele da ti sve važno drži jedan veći ups pa dalje ..... samo jedan od detalja / štoseva ....

medo 02.11.2024. 19:31

Hehe žena je već kolutala očima kada sam u plan stavio 24U komunikacijski ormar u hodnik :D

Svaka soba će imati bar dvije RJ45, optiku i 802.11ax te bar jednu color coded utičnicu sa centralnog UPSa (osim kupaonice ofkors). PoE ftw

Nije ni sada puno drugačije :)

Nikky 02.11.2024. 20:13

Poznati txt ide otprilike ovako: Još ima nade za tebe 😀

Exomaniac 10.11.2024. 15:23

Ima li neka preporuka čiji kombinirani ventil za sudoper/perilicu uzeti? Trenutni je procurio na ventilu za perilcu.

Vidim da je u Fero-Termu Schell 28€, ITAP je 18€ (čini mi se da je trenutni po obliku baš taj) i Arco je 18€. U Pevexu vidim Grohe 25€. Jel Schell toliko bolji brand pa je i skuplji ili?

Mar 10.11.2024. 16:28

Ne znam ti za ventile ali mislim da ti je najbolja investicija staviti regulator pritiska nakon mjerila ako možes jer tlak u vodovodu često zna biti jako visok i šteti svim uređajima.

Exomaniac 10.11.2024. 17:25

Citiraj:

Autor Mar (Post 3773115)
Ne znam ti za ventile ali mislim da ti je najbolja investicija staviti regulator pritiska nakon mjerila ako možes jer tlak u vodovodu često zna biti jako visok i šteti svim uređajima.

Iskreno nisam uopće o tome razmišljao, pa u kući u šahtu imamo odma regulator pritiska kad je u vodovodu tlak veći, isto je i kod dede, se sjećam da je u šahtu prva stvar regulator pritiska. Uopće nikad nisam gledao u zgradi gdje je vodomjer, pretpostavljao sam da ima cijela zgrada ili svoj regulator pritiska ili svaki stan jer mi je to bilo nekako normalno, osnovno.

Matijac 11.11.2024. 09:49

Ja ti imam taj regulator pritiska. Stavio sam na 3,5 bara, inače je s vodovoda oko 7-8, baš jako.

Vodoinstalater koji mi je to predložio je rekao da čak ne priznaju garanciju novi uređaji ako je previsok tlak vode bio. Da imaju u sebi nekakav senzor ili nešto gdje se vidi ako je previsok tlak da se garancija ne prizna (on je radio u Austriji, ne znam kako je kod nas regulirano).

Igor_Zg 12.11.2024. 07:51

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3773100)
Ima li neka preporuka čiji kombinirani ventil za sudoper/perilicu uzeti? Trenutni je procurio na ventilu za perilcu.

Vidim da je u Fero-Termu Schell 28€, ITAP je 18€ (čini mi se da je trenutni po obliku baš taj) i Arco je 18€. U Pevexu vidim Grohe 25€. Jel Schell toliko bolji brand pa je i skuplji ili?

Schell je odličan

telefunken 13.11.2024. 11:19

Kupio sam slavinu za kuhinju i došla je s odvojenim cijevima za vodu. Na koju foru se cijevi ušerafe dobro u slavinu? Ili se samo uvrnu ručno držeći samu cijev pa koliko se stegne stegne?
https://i.ibb.co/yyM2ynt/20241113-062342.jpg https://i.ibb.co/hMK30RK/20241113-062332.jpg

Mar 13.11.2024. 12:47

Samo uvrneš, nema neke pameti.

tiki66 13.11.2024. 15:35

Da, brtva je dole, samo uvrneš jače

c-shadow 13.11.2024. 15:58

I onda ti ko meni vodoinstalater tako ugradi, par mjeseci nakon isteka garancije procurilo na tim flex cijevima i namočio se element ispod . Grohe ili Hansgrohe, zaboravih više koji su bili :D
Naravno pašu samo njihove ekstra skupe te cijevi koje bi trebalo naručiti i čekati iz DE.

Garro 13.11.2024. 23:00

Imam 89 cm širok side-by-side hladnjak u kuhinji, no više tu dimenziju ne proizvode, sad su aktualni modeli od 91-92 cm. Hladnjak je sad naguran da više ni žilet ne može stati so zida s lijeve strane, a s desne strane je ostatak kuhinje koju se ne može pomaknuti.

Ostaje mi samo opcija izrezati/zbrusiti/odštemati zid. Nije nosivi (žbuka i pregradna opeka, s prednje strane pločica). Pločicu razmišljam da mogu izrezati dremelom, brusilicom ili nečim trećim, ali ne znam kako napasti zid iza pločice da ravno i ravnomjerno odrežem cijelu vertikalu u dubini 80 cm za ta tri cm što mi nedostaju da uguram frižider.

Ideje?:)

fanATIk 13.11.2024. 23:30

Ak ti pločica i žbuka zajedno iznose 5 ili više cm, možeš to odštemat i nalijepit ploču knaufa koja je 12 mm, pa bi dobio te centimetre.
Ako su pločica i žbuka tanki, mislim da si u problemu. Onda moraš štemat i ciglu lagano. Dakle brdo prašine u stanu svakako.

Mar 13.11.2024. 23:58

Ja bi pilao velikom brusilicom i zatvorio prostor najlonom i duct tapeom uz usisavač i masku za prašinu.
Treba ti jedno 65-70cm u dubinu, možeš nalijepiti Knauf ploču da izravnaš zid.
To ti je jedino 7-8 rezova.

lowrider 14.11.2024. 07:12

Ili uzmeš najširi obični frižider i još ti ostane mjesta kraj njega do zida za zataknuti partviš, dasku za peglanje ili slično

medo 14.11.2024. 08:23

Liebherr frizideri? Navodno su top…

Rekoh arhitektu da neću ugradbeni frizer kak si je on zamislio nego ću samostojeći od dva metra pored kuhinjske skalamerije pa da odmah uzmem nešto bolje i kvalitetnije.

telefunken 14.11.2024. 08:40

Uzeo sam kutni ventil Grohe u pevexu:
https://cdn.cloud.grohe.com/prod/20/22/ZZF_22039000_001_01/1280/ZZF_22039000_001_01_1_1.jpg

sad bih ga trebao namontirati na cijev za vodu u zidu. Ventil ima brtvu na polovici nareza od priključka, dakle ide narez-brtva-narez, koja izgleda kao suha koža ili kruta guma. Pretpostavljam da nabubri kad dođe u doticaj s vodom, djeluje da je takav nekakav materijal?

Da li trebam staviti dodatno brtvenu traku bez obzira na tu ugrađenu brtvu?
Ako trebam dodatno staviti brtvenu traku, da li da pređem s njome preko te brtve ili da ju namotam samo preko prvih navoja ili preko cijelog navoja ili kako točno?

btw. koliko krugova brtvene trake vi stavite? Sjećam se da sam jednom to pokušavao namotat i da sam stavio tipa 3-4 kruga i bilo je baš sočno namotano ali je svejedno curilo na spoju. Jel to mora ići baš debelo pa onda nasilit u cijev?

Feyd 14.11.2024. 09:37

Citiraj:

Autor Garro (Post 3773867)
Imam 89 cm širok side-by-side hladnjak u kuhinji, no više tu dimenziju ne proizvode, sad su aktualni modeli od 91-92 cm. Hladnjak je sad naguran da više ni žilet ne može stati so zida s lijeve strane, a s desne strane je ostatak kuhinje koju se ne može pomaknuti.

Ostaje mi samo opcija izrezati/zbrusiti/odštemati zid. Nije nosivi (žbuka i pregradna opeka, s prednje strane pločica). Pločicu razmišljam da mogu izrezati dremelom, brusilicom ili nečim trećim, ali ne znam kako napasti zid iza pločice da ravno i ravnomjerno odrežem cijelu vertikalu u dubini 80 cm za ta tri cm što mi nedostaju da uguram frižider.

Ideje?:)

Ja bi se fokusirao na kuhinju. Do frižidera sigurno nije sudoper ili ploča za kuhanje, bar ne bi trebali biti. Ako se ikako mogu skinuti elementi do frižidera, većina stolara ti može skratiti taj element. Ili im je možda lakše napraviti novi. U svakom slučaju prašina ostaje u stolarevoj radionici i drvena je, nije sitna ciglena koja će izlaziti mjesecima i godinama iz svake pore te kuhinje, koliko god da ju zaštitiš. Radnu ploču ti majstor tračnom skrati dokle ide, ostatak završi ubodnom ili ručnom.

xlr 14.11.2024. 09:45

Jedan stari vodoinstalater mi je govorio dok je radio, nisam ga preispitivao - kudelja se stavlja na spojeve u zidove (adapteri), a teflon traka na spojeve uredjaja na vodu (cijevi bojlera i sl). Tip je toliko star da nije iskljucen manjak novog znanja, ali na kraju mi je tako radio, kombinacija kudelje i teflon trake. Za broj namotaja i kako namotati je govorio nesto o feelingu upotpunjenim iskustvom. Pogotovo kad kudelju radi jer prvi put je zajebao i to je skuzio dok je sarafio adapter u zid - nije ni pustao vodu, samo ga je odsarafio i nanovo namotao uz par socnih kletvi. Totalno ona stara skola majstora.

Ja se ne razumijem u to, samo prenosim, bilo mi je ful zabavno gledati kako radi i slusati komentare. Malo sam ga bockao s vodoinstalaterima novog kova, aquastop ventilima, po njegovim rijecima obicnim pizdarijama hehe

c-shadow 14.11.2024. 10:10

Citiraj:

Autor medo (Post 3773903)

Rekoh arhitektu da neću ugradbeni frizer kak si je on zamislio nego ću samostojeći od dva metra pored kuhinjske skalamerije pa da odmah uzmem nešto bolje i kvalitetnije.

Mudro :goood:

Nitko ne razmišlja o hlađenju frižidera, naročito kondenzatora otraga kod kompresora i otkuda isti vuče zrak.
Iz tog razloga izbjegavam ugradbene i nastojim uvijek ostaviti par cm sa svake strane.

Citiraj:

Autor xlr (Post 3773927)
Jedan stari vodoinstalater mi je govorio dok je radio, nisam ga preispitivao - kudelja se stavlja na spojeve u zidove (adapteri), a teflon traka na spojeve uredjaja na vodu (cijevi bojlera i sl). Tip je toliko star da nije iskljucen manjak novog znanja, ali na kraju mi je tako radio, kombinacija kudelje i teflon trake. Za broj namotaja i kako namotati je govorio nesto o feelingu upotpunjenim iskustvom. Pogotovo kad kudelju radi jer prvi put je zajebao i to je skuzio dok je sarafio adapter u zid - nije ni pustao vodu, samo ga je odsarafio i nanovo namotao uz par socnih kletvi. Totalno ona stara skola majstora.

Ja se ne razumijem u to, samo prenosim, bilo mi je ful zabavno gledati kako radi i slusati komentare. Malo sam ga bockao s vodoinstalaterima novog kova, aquastop ventilima, po njegovim rijecima obicnim pizdarijama hehe

Ako nisi kad sam probao to napraviti, nemaš pojma kakav je feeling kad istočiš bojler od 80L, počistiš kamenac iznutra, staviš sve na hrpu, namotaš teflon ili onu 3m nit po novome i onda kad ga napuniš skužiš da kaplje na spoju :D
IMHO, za vodu nema do old-school kudjelje, ali to samo stari majstori znaju namotati kako treba.

domy_os 14.11.2024. 11:00

Uvijek je bolje namotati više nego manje, svakako se to unutra prilagodi navoju. Kreneš na početku cijevi u smjeru navoja i sve više podebljavaš slojeve teflona. Nekad znam zamotati 20 krugova teflona jer navoj jednostavno ima previše lufta. Stežeš sa osjećajem, bolje prvo lagano pa dotezati u slučaju da curi. Kako dotežeš, tako navoj nailazi na sve deblji sloj teflona i zatvara pukotine. Nekad običnom rukom zavrnem sasvim dovoljno da ne curi pa ključem samo dotegnem jedan krug za svaki slučaj. :) A ako staviš premalo teflona, možeš zavrnuti navoj do kraja, opet će curiti jer navoj uvijek ima nekog lufta.

okarm 14.11.2024. 11:22

i jos jedna bitna stvar, kod kudelje na navoju se moze malo vracati i natrag ak treba pripasati nekaj. s teflonom se samo steze, nema natrag.

Garro 14.11.2024. 11:46

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3773876)
Ak ti pločica i žbuka zajedno iznose 5 ili više cm, možeš to odštemat i nalijepit ploču knaufa koja je 12 mm, pa bi dobio te centimetre.
Ako su pločica i žbuka tanki, mislim da si u problemu. Onda moraš štemat i ciglu lagano. Dakle brdo prašine u stanu svakako.

U problemu sam, žbuka je zbilja tanka jer vidim da je prvi vlasnik stana već skidao pločice i gletao da uvali frižider. Dobra ideja za knauf!
Citiraj:

Autor Mar (Post 3773879)
Ja bi pilao velikom brusilicom i zatvorio prostor najlonom i duct tapeom uz usisavač i masku za prašinu.
Treba ti jedno 65-70cm u dubinu, možeš nalijepiti Knauf ploču da izravnaš zid.
To ti je jedino 7-8 rezova.

Imam veliku brusilicu, ali ne znam da li da idem s običnom kompozitnom ili s dijamantnom na suho...nekako mi se čini kompozitna logičniji izbor. I bez zatvaranja najlonom nema šanse da ću štemati, kamoli rezati. Valjda bi mi unuci još nalazili prašinu... :D
Citiraj:

Autor lowrider (Post 3773893)
Ili uzmeš najširi obični frižider i još ti ostane mjesta kraj njega do zida za zataknuti partviš, dasku za peglanje ili slično

Jučer bili u Elipsu, vidjeli ponudu (Samsung i LG vidim da su prešli s proizvodnjom frižidera u Kinu...) i odlučili da uži frižider nije solucija, čak i onaj ultra široki Bosch. Ne mogu se do kraja otvoriti vrata u kuhinji, a nije mi nešto i raspored u njemu. A nema ni lodomat za koji nisam ni znao koliko mi treba dok ga nisam dobio pa izgubio :D
Citiraj:

Autor medo (Post 3773903)

Jesu, ali nema dimenzije da mi odgovara.

Citiraj:

Autor Feyd (Post 3773924)
Ja bi se fokusirao na kuhinju. Do frižidera sigurno nije sudoper ili ploča za kuhanje, bar ne bi trebali biti. Ako se ikako mogu skinuti elementi do frižidera, većina stolara ti može skratiti taj element. Ili im je možda lakše napraviti novi. U svakom slučaju prašina ostaje u stolarevoj radionici i drvena je, nije sitna ciglena koja će izlaziti mjesecima i godinama iz svake pore te kuhinje, koliko god da ju zaštitiš. Radnu ploču ti majstor tračnom skrati dokle ide, ostatak završi ubodnom ili ručnom.

Nažalost, upravo je takva situacija, odmah do frižidera je sudoper. Frižider dodiruje elemente gore i dolje, nema načina da se elementi skrate/suze jer je kuhinja dizajnerska (bivši vlasnik stana nije štedio) i ne pada mi na pamet fronte rezati.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:51.