PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

bertone 24.10.2018. 20:36

Neki dan smo pričali o mjerenju ispravnosti amortizera na tehničkom i tada sam napisao da za koji dan idem na TP.

E pa jutros sam ga obavio i ovaj put mi nisu mjerili ispravnost amortizera. Na upit zašto, lik je rekao da imaju uređaj za mjerenje (da, nalazi se ispred valjaka za kočnice) i da su ga prije koristili, ali da daje nepouzdane rezultate pa su prestali dok to ne postane zakonska obveza.

Inače i ove godine (neki novi lik u STP) je prilazeći autu počeo vrtiti glavom uz prema meni upućeni pogled na što sam mu prišao i rekao da xenoni nisu fejk i da sam ponio račun od auta poučen iskustvom od prošle godine. Nije tražio da mu ga pokažem jer ne na kućištima farova našao neke oznake koje njemu govore da je sve OK, ali je i on rekao da prvi put u životu vidi na tom autu oriđiđi xsenon :D

Lik je inače bio čist ok i profesionalan, nije tražio/gledao žarulje, rezervni kotač, prvu pomoć, prsluk i slične budalaštine, ali je auto pregledavao dobrih 15 minuta (kočnice, ovjes, pranje šajbe i farova, gume i sve drugo kaj je zapravo i bitno na autu za sigurnost pa i dalje nastavljam ići u STP Utrine iako su strogi :)

dadoremix 24.10.2018. 21:40

Haha
15 min

Pa šta bi onda mi hrvati napravili da je tehnicki ko u austriji?
Gdje ti servis daje potpis da ti je auto ispravan
Nema tamo stp ko u nas budala hrvata
Pa ti izmjeri debljinu diskova i mjenjaj ako nije ok
90% automobila bi bila na otpadu
Zato se i uvozi svo smece u nas

zkljaja 24.10.2018. 21:50

Sta bi ja dao da je kao u Land of freedom

pci_e3x 24.10.2018. 22:31

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3241926)
Ja sam shvatio da je kolega rekao da mu daljinsko otključavanje hvata na 5-6m. Ako je on mislio da mu keyless entry lovi na toj udaljenosti, onda sam ja krivo shvatio. I ne, ne moraš objašnjavati što je to.
EDIT: Previdio sam postove iznad, tako da se ispričavam što si morao trošiti svoje vrijeme na edukaciju neukih

za pojasnjenje:
ja sam citirao "Colop"-a koji je pricao o keyless - ergo: i ja sam pricao o keyless

a tih "5-6" m je testirano od mene i frenda, ja s kljucem toliko udaljen od auta a on otkljucava bravu stavljanjem ruke u doticnu bravu.
Koliko je Keyless/Comfort domet kod ostalih proizvodaca, ne znam.

znam da Daimler kod E klase ima domet OBICNOG* otkljucavanja preko 30m. Vidio uzivo.

Da keyless nije siguran - znam, posto imam staro auto koje ne vrijedi puno i nije zanimljivo za kradu nije me toliko strah. A kod kupnje nisam ni isao za tim keylesseom jer nisam ni znao za to :D
No kod sljedece kupnje cu gledat da nema keyless. Zasto? nedavno sjedim u kaficu i auto je vani na parkingu, koji je sa straznje strane kuce. Taj zid (straznja strana kuce) je meni iza leda. Zracna udaljenost (racunajuci da ide se ide kroz zid) <2-3m. Najvj bi neko mogao uc u auto bez problema dok ja pijem nesto u kaficu (ako je signal dovoljno jak da probije zid). Te me ta situacija malo potaknula na promisljanje kako bi lako netko mogao uci u auto.
Dobra fora i kljuc cijeli dan drzim u dzepu, no sigurnost vezano za kradu mi je ipak vaznije :)

*bold da ne bude zabune kod (ne)citanja :)

1v@n 24.10.2018. 22:39

Nije to nužno ni loše, možda spriječi krkane da ostave auto odmah pred ulaznim vratima pekare/kvartovskog dućana/Lidla i Kauflanda... :D
Ne vidim da im nešto drugo zasad stvara probleme...

pci_e3x 24.10.2018. 22:54

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3242062)
Nije to nužno ni loše, možda spriječi krkane da ostave auto odmah pred ulaznim vratima pekare/kvartovskog dućana/Lidla i Kauflanda... :D
Ne vidim da im nešto drugo zasad stvara probleme...

Mozes mu uc u auto, ali ne upalit pa propisno parkirat (u zid) :c

bertone 25.10.2018. 00:50

Da ne bi ispalo da bahato parkiraju samo krkani (i plavuše) koji voze sveto trojstvo i policajci iz presretača... prekjučer ujutro parkiram u podzemnoj garaži Konzuma (možda je bilo do tada parkirano 10 auta, a mjesta ima barem za 200) i vraćam se nakon 15-20 minuta do auta i mislim si kako me lik iza mene naguzio pa je ostavio auto i zbrisao... no nije, on ili ona se samo odlučili parkirati uz neki drugi auto (u hebenoj praznoj garaži), da njihov auto ne bude usamljen... to što ih hebe optika i pojam prostora nije bitno.

https://i.postimg.cc/xJY9cQH5/DSC-3305.jpg https://i.postimg.cc/HrqY1Xkf/DSC-3306.jpg https://i.postimg.cc/gxXz7NmV/DSC-3303.jpg

... i onda mene žena pita zašto nikad ne parkiram blizu ulaza u dućan :)

PS: Trebam li reći da je Accent izudaran i izgreban po svim branicima i blatobranima :hitthewal:

mamutarka 25.10.2018. 00:51

nek sam lud, slijep, al kolko god da je retardirano parkiran zapravo zauzima samo jedno mjesto? :D

bertone 25.10.2018. 00:53

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3242111)
nek sam lud, slijep, al kolko god da je retardirano parkiran zapravo zauzima samo jedno mjesto? :D

Onda se tak smije i treba :goood:

mamutarka 25.10.2018. 00:54

žurilo mu se na wc :D

bilicvitak 25.10.2018. 01:03

To se gospođa ili gospodična napeljala kaj ne bu morala u rikverc s parkirnog mjesta ili gurati se među autima, nego samo u prvu i po gasu dok odlazi. :D

level Pro

lowrider 25.10.2018. 06:29

Citiraj:

Autor Princ288 (Post 3242001)
Koliko prometnih prekrsaja osoba treba napraviti da joj se oduzme vozacka i sprijeci ovo???

https://m.24sata.hr/news/pijana-voza...e-snove-596685

Bezveze ju napadate, pa vidite da je izjavila da nije vozila. Zašto bi lagala, ne? 💩
Strašno......

Igorr 25.10.2018. 07:02

Upravo bio na testnoj vožnji najjačeg tesla modela s.
Ima neki ekstra mega magma cool Zdenka Kovačiček Ludicrous+ mode (skida kao nekih 0.1-0.2 sekunde u odnosu na "običan" Ludicrous mode :D).

Brate mili, ovo treba doživjeti, 2.3-2.4 sekunde do 100km/h. Priljepi ti bubrege i facu u sic :D
A skoro ju nemaš što čuti... čudo jedno. Ako vam se ikad pruži prilika - obavezno probati!

Burko 25.10.2018. 07:19

Citiraj:

Autor bertone (Post 3242110)
Da ne bi ispalo da bahato parkiraju samo krkani (i plavuše) koji voze sveto trojstvo i policajci iz presretača...

Osjecam se duznim objasniti razmisljanje i ponasanje ovakvih vozaca, jer sam sretno izasao iz veze s jednom pripadnicom koja parkira upravo - ovako.

Prvo, ne kuzis. Jer oni imaju potrebu staviti auto kako njima odgovara.
Drugo, drugi ne postoje. Hah, da se tu nasao neki drugi auto, u tom trenutku bi mozda i parkirala ok. No u ovom tocno trenutku - drugi ne postoje. Koji drugi?
Trece, definitivni manjak bilo kakvog oblika pristojnosti prema drugima, obzirnosti, nekih nepisanih pravila ponasanja u drustvu.

Cetvrto, svaki pokusaj ulaska u raspravu s ovakvom osobnom izade na a) svadu, b) nevjericu i žaljenje te osobe, jer definitivno nije socijalizirana na ispravan nacin.

I ko' za klinac, crvendac sivonja. No s druge strane, te kantice sada idu za 4000-5000 kuna. Sa pol godine ili skoro godinu dana rege.

Uzmes, vozis godinu dana i odnosis se prema njemu ko' prema otiracu ispred ulaznih vrata i tako. Inace jos ima zivota u tim accentima, oni koji nisu sjebani od hrdje i ne kuzim ekipu koja ih rjesava u bescjenje. Cak si razmisljam uzeti dva-tri komada i navesti kod matere u Sisak, bit ce dijelova s njih i BMK sljedecih 5 godina :).

Colop 25.10.2018. 08:03

Citiraj:

Autor Burko (Post 3242139)
Osjecam se duznim objasniti razmisljanje i ponasanje ovakvih vozaca, jer sam sretno izasao iz veze s jednom pripadnicom koja parkira upravo - ovako.
.

Neka si se ti nama spasio, lako ćemo za parkiranje :D

vex 25.10.2018. 08:33

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3242057)
Koliko je Keyless/Comfort domet kod ostalih proizvodaca, ne znam.

Seat - manje od pola metra. Moraš baš biti kraj auta da se otključa, upalit neće dok je ključ izvan vozila

m4dm4n 25.10.2018. 08:55

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3241267)
U Pravilniku o tehničkim pregledima vozila na cesti piše što se sve pregledava (prilog II.) sto se sve pregledava
U članku 12. je opisano kako se procjenuju nedostaci.

koliko sam shvatio svako to može tumačit kako želi. Zato i postoje takve razlike između pojedinih STP-ova.

Tnx, pročitao. Obožavam kad se relativno detaljno navodi što spada u pregled, a onda za zadnju stavku napišu "i ostalo".

Burko 25.10.2018. 09:32

Citiraj:

Autor Colop (Post 3242146)
Neka si se ti nama spasio, lako ćemo za parkiranje :D

:respekt:

raliSHA 25.10.2018. 13:56

Apropo eV-ova.. Kona eV je u slabijoj verziji sa do 300km dometa 230kkn a u jačoj dometa do 500km 260kkn. Sa poticajem to dođe 150kkn odnosno 180kkn. Razina opreme je ekvivalentna normalnoj benzinskoj ili dizelskoj od opet nekih 150kkn. Ako gledamo recimo 15kkm godišnje i potrošnje benzina od 7l/100km to je 10.5kkn godišnje a struje za istu kilometražu dođe 10kn po 100km 1.5kkn. Tu je ušteda od 9kkn godišnje. Garancija na bateriju je 8 godina.. U tom međuvremenu se uštedi ovim ritmom 72kkn a tu su još i jeftiniji servisi i registracija tako da je cifra barem 80kkn. Meni ovo zvuči isplativo.

Lewis 25.10.2018. 13:59

Nego jel neko ima takav ili slican eV ?
Vidim redovito se prica da su servisi jeftiniji ali neznam zasto bi to tako bilo, Naime obicno servisi deru na cjenama ruku/sat tako da ako nema ulja i filtera neznaci da oni nece smisliti neku "kontorlu elektri spojeva...." ili slicno pa da servis opet ispadne 1500+ kn :) ?

1v@n 25.10.2018. 14:01

Eto još jednog Accenta... :D Maloprije

DSC-0324

raliSHA 25.10.2018. 14:05

U hrvatistanu je sve moguće :D ali u najmanju ruku ti kočnice traju barem duplo i ne plaća se mislim naknada za ceste kod registracije i još pokoji eko namet.

Burko 25.10.2018. 14:13

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3242259)
Eto još jednog Accenta... :D Maloprije

https://thumb.ibb.co/cq1nTA/DSC-0324.jpg

Eto.......
Umjesto da gurnes ruku u gepek i izvuces prekidac zbog kojeg mi je zaruljica u gepeku pocuclala akumulator, pa sam isao linijom manjeg otpora i samo maknuo zaruljicu i nepopravljao prekidac i tako vec nekih 6-7 godina.......
ti njega slikas........

O jebemte zivote i smartfonima! :lol2:

1v@n 25.10.2018. 14:14

Citiraj:

Autor raliSHA (Post 3242260)
U hrvatistanu je sve moguće :D ali u najmanju ruku ti kočnice traju barem duplo i ne plaća se mislim naknada za ceste kod registracije i još pokoji eko namet.

Nek mi netko objasni kako na električnom vozilu kočnice traju BAREM DUPLO, i to u najmanju ruku.

Gledam tu spomenutu Konu EV, oko 400 kg je teža od "obične".
Ako kočnice obavljaju isti posao kao i na svakom drugom autu, neće li se više trošiti da zaustave veću težinu?

Nisam vozio EV, pa ne znam što se događa (koliko usporavaju) kad se gas otpusti, no i "obični" auti koče motorom.

Znači, kakve čarolije omogućavaju EV-ima da im kočnice traju barem duplo, samo me to zanima?

Xiaomi 25.10.2018. 14:16

Duze traju kocnice na EV. Mozes podesiti vise levela kocenja motora. Kad se ljudi ispraksaju, skoro ne koriste kocnice u gradu i drugdje.

Master_Hrc 25.10.2018. 14:17

Nema šanse da traju duplo, čovjek se malo preračunao...:)
Iako moram priznati da ta konaEv sa ovakvom cijenom izgleda zanimljivo...mislim da je čak i golfEv skuplji od toga....

1v@n 25.10.2018. 14:19

Citiraj:

Autor Xiaomi (Post 3242269)
Duze traju kocnice na EV. Mozes podesiti vise levela kocenja motora. Kad se ljudi ispraksaju, skoro ne koriste kocnice u gradu i drugdje.

Zar nije ista stvar i s mjenjačem? Ako ga na 50 ubaciš u drugu, koči više nego da si ga ubacio u treću... :fiju:

sinisa1989 25.10.2018. 14:27

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3242271)
Zar nije ista stvar i s mjenjačem? Ako ga na 50 ubaciš u drugu, koči više nego da si ga ubacio u treću... :fiju:

Baš i ne. Npr. i3 ima podešen agresivniji brake energy regeneration tako da kad pustiš gas ti pali štop svjetlo, tj. isto kao da si stisnuo kočnicu.

IcyTexx 25.10.2018. 14:35

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3242258)
Nego jel neko ima takav ili slican eV ?
Vidim redovito se prica da su servisi jeftiniji ali neznam zasto bi to tako bilo, Naime obicno servisi deru na cjenama ruku/sat tako da ako nema ulja i filtera neznaci da oni nece smisliti neku "kontorlu elektri spojeva...." ili slicno pa da servis opet ispadne 1500+ kn :) ?

https://www.tesla.com/Support/maintenance-plans-ms-mx

Ali kažu da ju ne moraš vozit na servise, a garancija ostaje.

Ne sumnjam da će naši ovlašteni mijenjati motorno ulje, gefufne i cincilatore, tho. :D

Imate pravo, kočnice ne traju duplo dulje. Traju barem 3-4-5 puta više. El. auti mogu fajn jako kočit motorom, tj. regeneracijom, a kočnica se koristi za zadnjih 10km/h (karikiram, ne znam sad u detalj kad i koliko, ali otprilike je tako nešto). Kad sam to isprobao u e-Up!u, nisam mogao vjerovat koliko jako koči, ali se treba priviknuti voziti samo gasom, a kočnicu ne dirati. Doduše, kad stisneš i kočnicu, zapravo regenerira, a mehaničke ne upotrebljava, osim ako si fajn nagazio. Između ostalog, zato neki el. auti imaju male diskove, u odnosu na masu. Ono, 1500kg, a 260mm diskovi.

1v@n 25.10.2018. 14:39

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3242273)
Baš i ne. Npr. i3 ima podešen agresivniji brake energy regeneration tako da kad pustiš gas ti pali štop svjetlo, tj. isto kao da si stisnuo kočnicu.

Sve to vrijedi pod pretpostavkom da si sudionik prometa s idealnim tokom i da sve možeš riješiti puštanjem gasa.

Kako se onda ponaša na većim brzinama? Na autocesti sam, vozim 130 i u traku mi izleti auto koji se vozi manje, ali imam dosta prostora do njega, da se puštanjem gasa (na običnom autu) mogu dovoljno približiti bez kočenja.

Na EV onda moram stiskati i puštati gas (naravno da da, ali mislim na to da se auto cima od naglog ubrzanja i naglog usporavanja) neko vrijeme da bih zadržao trenutnu potrebnu putnu brzinu, dok se stvari ne rasčiste ispred? I još živcira sve iza mene jer misle da kočim? Ne zvuči ugodno ako je tako

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:09.