PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Optima Telekom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=47184)

skalar 16.02.2019. 01:18

Citiraj:

Autor tantrum (Post 3277093)
Vezano za nenajavljeno smanjenje brzine pristupa internetu, prema aktualnom Pravilniku o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga dostupnom na HAKOM stranicama, svi operateri su dužni isporučiti minimalnu brzinu od 50% maksimalne deklarirane brzine, odnosno 70% maksimalne deklarirane brzine za brzine veće od 10Mbit/s.

Drugim riječima, ako je u ugovoru navedena minimalna nominalna brzina npr. 20/4 to znači da moraju isporučiti minimalno 14/2,8.
Svaka izmjena ugovora mora biti ovjerena sa obje strane, dakle u ovom slučaju imamo jednostrano kršenje ugovorenih uvjeta i to može biti valjani razlog za raskidanje pretplate bez plaćanja penala Optimi (za one koji imaju ugovornu obavezu na određeni vremenski period).

danas sam zvao HAKOM i objasnio situaciju.
ni riječi o postocima ,ključno za njih je mjerenje HAKOM-metrom i to opet ne HAKOMU nego sa optimom treba riješavati treba imat 2 mjerenja zaredom niske brzine i to poslati na podrska@optinet.hr u isto vrijeme na prigovor@optima-telekom.hr poslati prigovor tipa -niska brzina,dat razuman rok i ako se to ne popravi da daju raskid ugovora na njihovu štetu,tek nakon dvije odbijenice uključuje se HAKOM,kad mi je objasnila koliko bi to moglo trajati u najgorem scenariju po nas ispada da će prije isteći ugovor(još 7 mjeseci) nego da bi to bilo gotovo.
tehničare po HAKOMU nemoraju uopće slat taj dio spada u famozne uvjete poslovanja,koji svaki operater za sebe donosi,a HAKOM samo potvrđuje,kaže žena da u praksi tehničara i mjerača šalju tek na zahtjev o raskidu ugovora na njihovu štetu,a sa postocima ti je lila u našem slučaju su mu rekli da je propusnost 16 prije sklapanja ugovora,od tih 16 se odbijaju 4 za televiziju,ostaju 12 od tih 12 oni su dužni isporućiti 50%, e sad kako sam na mjerenjima za maxtv kod sebe vidio brzina za televiziju nije konstantno 4 nego se zna popest u vrškovima i do 6 što naravno u ovakvoj konstalaciji dovodi do pucanja veze,usporavanja i nemogučnosti otvaranja stranica uz to još treba dodat 1-3 mbita na smetnje zbog u pravilu loših linija na bakru.rešenje po HAKOMU i po optimi (koda da se sinhroniziraju 1x dnevno) je ili gledaj televiziju ili budi na internetu,i s toga je taj cijeli cirkus legalan po njima.

tantrum 16.02.2019. 16:44

Rezultat testiranja MTU postavki danas:

https://i.imgur.com/cOeO3Xi.jpg

Grof-ZP 16.02.2019. 17:55

Ja sam išao ovako preko ove stranice:
https://kb.netgear.com/19863/Ping-Te...Size-on-Router

Uglavnom prvi ping koji mi prođe bez greške je -l 1434. Kada se tome doda 28 dobivamo točno 1462 što je preporuka ovdje za podešavanje na routeru.

https://i.postimg.cc/n9G2CKFc/ping-mtu.jpg

xlr 16.02.2019. 18:53

Moram priznati jucer i danas nikakvih problema otkad sam napravio promjenu MTU. Inace navecer bude kaosa, ali evo uspio sam zaboraviti da je bilo problema.

ffocus 17.02.2019. 10:57

Pozdrav. Gdje se otvaraju MTU podešavanja u INNBOX V51? I koji je admin password za taj reuter?

tantrum 17.02.2019. 17:03

U videu je prikazan lag koji imam u svim igrama više od tjedan dana:

adaksinjo 17.02.2019. 21:58

tehničari su na terenu, uskoro bi sve trebalo biti kako treba!

https://www.express.hr/media/img/b6/..._DJMTUcGLnwDto

tantrum 17.02.2019. 22:15

xlr 18.02.2019. 15:30

Teoretsko pitanje, trenutno imamo 40mbps paket + optitv. Realno dobivamo oko 30-35mbps interneta neovisno o tome koristi li se tv. Razmisljam o dodatnom optitv prikljucku pa me zanima rusi li to internet brzinu ili optitv dobiva "resurse" na neki drugi nacin? Nisam bas na "ti" s iptv stvarima u praksi.

Grof-ZP 18.02.2019. 18:01

Citiraj:

Autor xlr (Post 3278117)
Teoretsko pitanje, trenutno imamo 40mbps paket + optitv. Realno dobivamo oko 30-35mbps interneta neovisno o tome koristi li se tv. Razmisljam o dodatnom optitv prikljucku pa me zanima rusi li to internet brzinu ili optitv dobiva "resurse" na neki drugi nacin? Nisam bas na "ti" s iptv stvarima u praksi.

za iptv bi uvijek trebao biti rezerviran bandwidth od nekih 2-3 mbps, što znači da uključen OptiTV sebi rezervira tu količinu podataka dok god je uključen.
Na Fritzboxu se to recimo baš lijepo vidjelo u grafikonu opterećenja veze.

Nikky 18.02.2019. 18:42

Samo dodatak da ipak treba računati sa cca 5 - 6 mbps po jednom IpTv,
ako je stvarno 2 - 3 onda se ne čudite "kvaliteti" slike.

Na teoretsko pitanje kolege, jasno da će 2x IpTv uštipniti od ukupne propusnosti linije pa će za Internet preostati manje.
Na tebi je sad da procijeniš jeli "možeš s tim živit" ili ne :)

xlr 18.02.2019. 19:19

Bit ce onda penjanjenpo krovu i nova antena :D Tnx za pojasnjenja!

Grof-ZP 18.02.2019. 19:43

Nego, kad smo već kod OptiTV-a, da li je netko od vas koristio onu njihovu famoznu Snimalicu koja počne snimati 20 minuta prije termina i fino prekine snimanje na pola željene emisije jer je počela prerano snimati?
Doduše, to je neusklađenost digitalnog TV rasporeda i video streama naših eminentnih TV kuća, pa možda nije Optima direktno kriva, ali svejedno me zanima bolujemo li svi od nečije nemogućnosti da u digitalnoj eri par puta dnevno uskladi digitalne TV programe s stvarnim počecima emisija??

tantrum 19.02.2019. 20:48

Citiraj:

Autor xlr (Post 3278179)
Bit ce onda penjanjenpo krovu i nova antena :D Tnx za pojasnjenja!

Možeš spojiti više televizora na jednu antenu sa razdjelnikom.
Ako spajaš 2 televizora najbolje rješenje je razdjelnik za 2 TVa. Razlog je taj što se u razdjelniku gubi nešto signala i nema smisla da gubitak bude veći nego što je potrebno.

Ako uzimaš EvoTV i sl. provjeri da li emitiraju signal s odašiljača na koji je antena usmjerena.

Chuxonja 19.02.2019. 21:15

Meni je već neko vrijeme okej iako nisam ništa čačko po MTUovima, u jedno 2-3 navrata sam samo ponovno otvaro prijave i tickete svaki vikend kad je bilo sranje. I to sam ih isključivo prek chata uspijevo dobit, telefon moš zaboravit da će se itko javit.

Da se malo nadovezem na HAKOM, u periodima totalnog potopa se niti mjerenje kod mene nije moglo izvršit, svi pokušaji su skroz u timeout iscurili. Al veza do centrale je super, onog trena kad radi mi potegne 60mbit ko i inaće, samo što svaki deseti pokušaj prođe.

Bum se i sa MTUevima poigro pa javim dojmove ak u ovaj crapbox uspijem provalit, imo sam admin PW koji su zašaltali izgleda jer u nekom trenu više nisam mogo nutra. Neznam kak im je ostatak opreme poštelan, al mi je došla ideja da se difoltni MTUovi možda čak dodatno fragmentiraju dalje u infrastrukturi pa da se cijela stvar zaštopa u konačnici. A ovi smanjeni prođu i rade manju jebadu.

QuidZz 19.02.2019. 22:13

Sto kad istekne zakonski rok od 15 dana da mi odgovre na moj upit ( slao sam na mail )?

tantrum 19.02.2019. 23:02

Piši u Hakom, priloži im original emaila Optimi.

QuidZz 19.02.2019. 23:15

Tnx!

BigMac 20.02.2019. 10:13

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3278669)
Sto kad istekne zakonski rok od 15 dana da mi odgovre na moj upit ( slao sam na mail )?

Ako ti je to tek prvi email trebaš opet Optimi slati još jedan email.. Tek, ukoliko ti njihov odgovor opet ne odgovara, onda možeš opleti po Hakomu.

Grof-ZP 20.02.2019. 10:51

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3278669)

Sve ti lijepo piše na stranicama HAKOM-a. Cijeli postupak oko žalbe. ;)
https://www.hakom.hr/default.aspx?id=2631

ffocus 21.02.2019. 11:30

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3276392)
Kod mene ja admin pass: VfMR7DyV2bWn8cHY

MTU je podesen defaultno na 1492

Kod mene je ruter Innbox V51. Ova lozinka za admin mi prolazi, ali pod wan postavkama nemam uopće opciju za editiranje MTU. Može li mi netko napisati gdje se MTU editira u tom ruteru?

Grof-ZP 21.02.2019. 11:58

Citiraj:

Autor ffocus (Post 3279154)
Kod mene je ruter Innbox V51. Ova lozinka za admin mi prolazi, ali pod wan postavkama nemam uopće opciju za editiranje MTU. Može li mi netko napisati gdje se MTU editira u tom ruteru?

Ne bi li trebalo biti isto ili gotovo isto kao na V45?
Pogledaj da li možeš ovo:

Odeš pod Advanced Setup -> WAN services i pukne ti tablicu. Kod mene tablica ima tri retka (iptv, nešto i internet) u ovom retku od interneta klikneš u tablici na gumbić EDIT (sasvim desno u tablici) i onda te prebaci na stranicu gdje imaš MTU.
Naravno, moraš ući u router kao admin. Šifra ti je par postova iznad. Meni radi, vrlo vjerojatno će raditi i tebi. (i da, osim tog MTU-a ne diraj ništa drugo da ne napraviše neku štetu u postavkama)

ffocus 21.02.2019. 12:13

Citiraj:

Autor Grof-ZP (Post 3279167)
Ne bi li trebalo biti isto ili gotovo isto kao na V45?
Pogledaj da li možeš ovo:

Odeš pod Advanced Setup -> WAN services i pukne ti tablicu. Kod mene tablica ima tri retka (iptv, nešto i internet) u ovom retku od interneta klikneš u tablici na gumbić EDIT (sasvim desno u tablici) i onda te prebaci na stranicu gdje imaš MTU.
Naravno, moraš ući u router kao admin. Šifra ti je par postova iznad. Meni radi, vrlo vjerojatno će raditi i tebi. (i da, osim tog MTU-a ne diraj ništa drugo da ne napraviše neku štetu u postavkama)

Upravo to sam i napravio. Kad uđem u tu tablicu, treći red mi je triinternet. Kliknem skroz na desnu stranu na edit i otvori mi se kolona gdje je PPP username i PASSWORD.
PPP Username and PasswoRD. Ovako to izgleda. Nema ništa za MTU...

PPP usually requires that you have a user name and password to establish your connection. In the boxes below, enter the user name and password that your ISP has provided to you.

PPP Username:
-----------@optinet
PPP Password:
••••••••
PPPoE Service Name:
Authentication Method:

Enable Fullcone NAT

Dial on demand (with idle timeout timer)

Use Static IPv4 Address

Enable PPP Debug Mode
Bridge PPPoE Frames Between WAN and Local Ports

Multicast Proxy
Enable IGMP Multicast Proxy
No Multicast VLAN Filter

Grof-ZP 21.02.2019. 12:58

Čudno.
Da ti možda nije na idućoj stranici. Na dnu ovih postavki imaš gumbić Next, gdje se meni pojavljuju još neke opcije. Pogledaj da ti nije tamo?

ffocus 21.02.2019. 13:31

Citiraj:

Autor Grof-ZP (Post 3279181)
Čudno.
Da ti možda nije na idućoj stranici. Na dnu ovih postavki imaš gumbić Next, gdje se meni pojavljuju još neke opcije. Pogledaj da ti nije tamo?

Pogledao sam i na sljedećoj strani. Nema te opcije.

Grof-ZP 21.02.2019. 13:57

Citiraj:

Autor ffocus (Post 3279191)
Pogledao sam i na sljedećoj strani. Nema te opcije.

Moguće da su tu opciju prebacili negdje drugdje, no kako nemam taj router teško mi je išta reći. Svakako bi negdje trebala biti jer nije nevažna.

ffocus 21.02.2019. 15:10

Hvala na trudu Grof-ZP.

Grof-ZP 21.02.2019. 15:19

Citiraj:

Autor ffocus (Post 3279238)
Hvala na trudu Grof-ZP.

Nema na čemu. :)
Inače, tebi i dalje šteka Optima? Meni nakon izmjena radi perfektno.

ffocus 21.02.2019. 17:09

Citiraj:

Autor Grof-ZP (Post 3279243)
Nema na čemu. :)
Inače, tebi i dalje šteka Optima? Meni nakon izmjena radi perfektno.

Radi Optima trenutno dobro. Do prije nekoliko dana štekalo mi je na IPTV listama. Sada je ok. Nadam se da će i tako ostati. Htio sam se osigurati editiranjem MTU postavki, ali izgleda da to u mojem ruteru nije moguće.

tantrum 23.02.2019. 10:33

Radi Optima kao balega, lag spikeovi i packet loss svaki dan.

Usluga je balega posljednja 2 mjeseca.
Korisnička služba je isto balega.

Za usporedbu, Tele2 je zbog minornih problema sat-dva sa netom korisnicima dao 24 sata besplatnog surfanja.
Optima prevarantska gamad 2 mjeseca pruža neupotrebljivu uslugu po punoj cijeni a korisnička služba drobi gluposti na konkretan opis problema.
Sva sreća da nisu bolnica jer liječili bi prijelome ubrizgavanjem side i ebole.

Čekam istek roka za odgovor da mogu eskalirati na Hakom.

Lok53 23.02.2019. 20:05

Evo moje kronologije. Imam inbox v45 već nekih godinu i pol dana. Prvih pola godina sam imao 20/4 pa su otad povisili na 50/10. Sve je šljakalo vrhunski tih godinu dana, bio sam oduševljen mogu reć. No, sve je u međuvremenu otišlo kvragu. Negdje prije 3-4 mjeseca je počeo internet cimat u razdoblju od 16-23 sata, vikendom i cijeli dan. Znači prođe možda 1 od 10 requesta, iako brzinu pokazuje normalnu. Online igrice gotovo nemoguće igrat kad ti svako malo skoči ping na 300-500-999. Običnom forumu je lutrija pristupit.

Prvi put sam zvao 30.1. i prijavio u čemu je problem. Zovem uvijek direktno korisničku podršku. Sa analfabetima iz call centra mi se ne da ni pričat. Javio se dečko, sve ja njemu fino objasnio, reko, nemam problema s brzinom već svime drugime. Prijavio kvar i treba se čekat. U međuvremenu, skroz sam zaboravio da sam ja to i zvao, sjetio se tek prekjučer, reko idem nazvat u čemu je problem. Javi se opet neki dečko, velim da je jako neodgovorno od njih da me toliko zavlače i da hoću da se to riješi (a znam da ne mogu to riješit jer je optima u kurcu). Ovaj put mu napominjem da stavi napomenu da ću raskinut ugovor u roku od 5 dana ako ne pošalju tehničara na teren. Dečko sve razumije, stavlja napomenu.

Danas dolazi poziv od optime, automatska sekretarica, koja govori da je kvar otklonjen. Ja već na rubu strpljenja, zovem, javlja se djevojka. Rekoh u čemu je problem i da u ponedjeljak raskidam ugovor i prelazim konkurenciji. Ona sva uplašena, veli javit će vam se direktorica kroz 48h.

Haha, ne znam bi li se smijao ili plakao. Šta će mi direktorica reć, da će popravit šta ne mogu popravit? Apsurd.

U ponedjeljak idem u t-com i pristajem na 40/15 umjesto optiminih 50/10 koji praktički i ne funkcioniraju, isto k imao downloada 300mbps ili 3 kad ne šljaka. Optike kod mene, a živim 50km od glavnog grada i to u gradu od 17k ljudi, neće bit do ko zna kad, pa možda ni tad.

Sva sreća, nemam ugovor sa smradovima i kulturno ću ih poslat u tri pizde mile matere kad im budem slao ovo smeće od routera koje su mi dali. Bježite od optime!

BlackDwarf 23.02.2019. 23:40

Svi imamo podjednake probleme.
Imam jos pola mjeseca ugovornu obavezu i prelazim na iskon dok ne bude dostupna optika.

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk

Grof-ZP 25.02.2019. 14:52

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3280022)
Svi imamo podjednake probleme.
Imam jos pola mjeseca ugovornu obavezu i prelazim na iskon dok ne bude dostupna optika.

Hmm, ja sam zbog sličnih problema prije nekoliko godina bježao s Iskona na H1 koji je radio jako dobro do sada kada ga je "pojela" Optima. T-Com mi je preskup za opciju samo interneta, pa mi ili ostaje okušati sreću s A1 preko bakra (postojeće linije) ili ići na neko "pokućno" rješenje. Sve dok ne dođe optika jednom i u moj kvart....

Lok53 25.02.2019. 20:10

Nastavak moje muke (završene) s Optimom. Otišao u HT centar, naletio na školskog kolegu koji eto vodi poslovnicu. Uzeo me sa strane i dao mi MAX3 paket sa sportskim kanalima, HBO kanalima te MAXTV x2 uređaj za 270 (!!!) kuna, dok su mi dosad svi nudili osnovni MAX3 za 319kn i to s jednim prijemnikom. Btw, brzina će mi bit 60/15, vele da mi je to najveća propusnost.

BlackDwarf 28.02.2019. 08:18

Mozda netko zna koje tv programe nudi optima u promotivnoj akciji od 40ak programa za 175kn?

tantrum 01.03.2019. 17:46

Nude 40 metoda sodomije lošom uslugom.

Lok53 05.03.2019. 22:40

Da se nadovežem na svoj gornji upis. Optima je jednostavno postala šrot u zadnjih pola godine, godinu. Brzina je postojana, 50/10, al za k ti brzina kad prolazi 1/10 requesta. Na online igrama ping uvijek 70+ i konstantno lag spikeovi.

Evo već 5 dana na tcomu i preporodio sam se. Ping prema serveru u nizozemskoj cca 20, nekad i bliže 10. Nikakvih, ama baš nikakvih lag spikeova nema. Brzina 65/15, s isključenim maxtv i do 70/15.

Prosječnom korisniku koji ne igra online igrice ili gleda HQ sadržaj, optima može poslužit. Svima ostalima ne može i iskrena sućut onima koji to ne znaju, a potpisat će s njima.

Libertus 05.03.2019. 22:54

Ti si na t-com vdsl ili optici?

Lok53 05.03.2019. 23:13

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3282782)
Ti si na t-com vdsl ili optici?

Optika će kod mene u Petrinji bit dostupna za 15 godina možda u obiteljskim kućama, ako i tad :D

Živim blizu centrale, 200m svega, zato tako dobra brzina bakrenom paricom.

Libertus 05.03.2019. 23:21

Citiraj:

Autor Lok53 (Post 3282784)
Optika će kod mene u Petrinji bit dostupna za 15 godina možda u obiteljskim kućama, ako i tad :D

Živim blizu centrale, 200m svega, zato tako dobra brzina bakrenom paricom.

Kako onda imaš brzine iznad 60/10? Nisam čuo da imaju takve pakete uopće. Ja sam isto cca 200m od centrale i HT nije htio iznad 50/10 dići iako je parica mogla jače, kao nema paketa takvih, maksimalno što daju je to.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:48.