PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

strikoo 02.03.2025. 09:24

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3791888)
Mint

+1

zgking 03.03.2025. 19:54

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3791888)
Mint

Hvala ti. :respekt:

Javim kak dela i kak se budem snašao sa istim pošto sam novi na Linuxu .

strikoo 03.03.2025. 20:38

Citiraj:

Autor zgking (Post 3792186)
Hvala ti. :respekt:

Javim kak dela i kak se budem snašao sa istim pošto sam novi na Linuxu .

Na tvom laptopu bi trebao savrseno raditi. imao sam hp 640 (g4 cini mi se) sa slicnim procesorom, sve je sljakalo kako treba.

za sve ostalo tu smo, sretno :chears:

medo 10.03.2025. 08:30

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Hmm :)

https://www.bleepingcomputer.com/new...llion-devices/

Nema puno veze s Linuxom ali bi informacija mogla ovdje najviše koristiti.

Code:

The ubiquitous ESP32 microchip made by Chinese manufacturer Espressif and used by over 1 billion units as of 2023 contains undocumented commands that could be leveraged for attacks.

The undocumented commands allow spoofing of trusted devices, unauthorized data access, pivoting to other devices on the network, and potentially establishing long-term persistence.

c-shadow 10.03.2025. 08:47

Ta priča staje ovdje:
Code:

This is especially the case if an attacker already has root access,  planted malware, or pushed a malicious update on the device that opens  up low-level access.

tomek@vz 10.03.2025. 17:51

Heads up!

Citiraj:

Socket researchers have identified an active, malicious campaign penetrating the Go ecosystem with typosquatted packages. These packages deliver hidden loader malware that targets Linux and macOS systems.
The malicious actor behind this campaign has released a minimum of seven packages impersonating popular Go libraries, including one that targets developers in the financial sector. The packages have repeated malicious filenames and share obfuscation tactics, indicating the threat actor behind them is coordinated and capable of pivoting.
In February 2025, the malicious actor published four packages on the Go Module Mirror, mimicking legitimate tool for testing HTTP API clients. The typosquatted mimics have concealed functions embedded to allow remote code execution. Their end goal is to steal data and credentials.

https://www.securitymagazine.com/art...-macos-systems

Bubba 11.03.2025. 19:41

Kratko par fotki sa ovogodišnjeg NetDeva u Zagrebu. Galerija: https://imgur.com/a/tWCdV6e

Totalno sam zaboravio reci da je krajem prosle godine vrlo dobro prosao vjerojatno prvi OpenSource hackaton na ovim prostorima, gdje je (mainline) Linux bio glavna tema!

tomek@vz 11.03.2025. 20:01

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3793597)
Kratko par fotki sa ovogodišnjeg NetDeva u Zagrebu. Galerija: https://imgur.com/a/tWCdV6e

Totalno sam zaboravio reci da je krajem prosle godine vrlo dobro prosao vjerojatno prvi OpenSource hackaton na ovim prostorima, gdje je (mainline) Linux bio glavna tema!

Nice :chears:

kasko 13.03.2025. 11:08

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3793597)

Pohvale

Sent from my 23127PN0CC using Tapatalk

spiderhr 13.03.2025. 12:09

Danas idem na Linux administracija za Windows abjuzere

tomek@vz 14.03.2025. 08:43

:D:D:D:D:D:D
Citiraj:

Decrypting Akira Ransomware on Linux/ESXi Without Paying Hackers

tomek@vz 14.03.2025. 13:34

Citiraj:

Microsoft is out today with their newest monthly update to their in-house Linux distribution, Azure Linux, with all available package and security updates through this month's Patch Tuesday.

spiderhr 15.03.2025. 12:59

Razmišljam da ubijem jedan Proxmox na jednom NUC-u i stavim čisti Debian s Dockerom i gore staviti Paperless-ngx, Print server,... Možda još kaj vidim da bi moglo.

Mislim sada je Proxmox pa virtualka Debiana gdje je Docker (virtualka je jer nisam uspio složiti mount na LXC kontejner).

Proxmox bi ostao na 2 NUC-a.

xlr 15.03.2025. 13:48

Osobno dajem plus proxmox rješenju samo iz razloga backupa te virtualke i lakog restoranja kad zatreba, te mogućnosti snapshotanja prije recimo velikih updejtova unutar same virtualke. Ako nešto ode na kvasinu, lako se vratiš korak nazad. Vrtio sam takve kontejnere na koječemu, ali mi je na proxmoxu bila najmanja briga oko održavanja tog setupa. Sa strane Average Jožeta, dajem prednost proxmoxu.

Mountanje pathova prema LXC kontejnerima je priča za sebe (ne sjećam se jesam li to ikada do kraja shvatio), da ne spominjem raznorazne errore kod backupiranja istih ako koristiš proxmox backup jobove (e ovo nikad nisam riješio)... Zapravo, ovaj drugi problem sam riješio prelaskom na proxmox backup server, on nema problema s tim i sve žvače.

tomek@vz 15.03.2025. 14:31

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3794148)
Razmišljam da ubijem jedan Proxmox na jednom NUC-u i stavim čisti Debian s Dockerom i gore staviti Paperless-ngx, Print server,... Možda još kaj vidim da bi moglo.

Mislim sada je Proxmox pa virtualka Debiana gdje je Docker (virtualka je jer nisam uspio složiti mount na LXC kontejner).

Proxmox bi ostao na 2 NUC-a.

Sto te sprecava da instaliras Docker direktno na Debian (Proxmox) ?

spiderhr 15.03.2025. 18:05

Citiraj:

Autor xlr (Post 3794159)
Osobno dajem plus proxmox rješenju samo iz razloga backupa te virtualke i lakog restoranja kad zatreba, te mogućnosti snapshotanja prije recimo velikih updejtova unutar same virtualke. Ako nešto ode na kvasinu, lako se vratiš korak nazad. Vrtio sam takve kontejnere na koječemu, ali mi je na proxmoxu bila najmanja briga oko održavanja tog setupa. Sa strane Average Jožeta, dajem prednost proxmoxu.

Mountanje pathova prema LXC kontejnerima je priča za sebe (ne sjećam se jesam li to ikada do kraja shvatio), da ne spominjem raznorazne errore kod backupiranja istih ako koristiš proxmox backup jobove (e ovo nikad nisam riješio)... Zapravo, ovaj drugi problem sam riješio prelaskom na proxmox backup server, on nema problema s tim i sve žvače.

Da, to se slažem da je unutar Proxmoxa sve lakše.

Jedino to mountanje na LXC nisam skužio. A i na Proxmoxu je dashboard koliko je zauzeće CPU, RAM,...

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3794167)
Sto te sprecava da instaliras Docker direktno na Debian (Proxmox) ?

A-ha, mislio si i Docker i Proxmox da vrtim kao bare metal?Vidiš to mi u trenutku pisanja posta nije palo na pamet.

Ovo su samo moja razmišljanja na glas pa i da čujem kaj ćete svi vi reći.

tomek@vz 15.03.2025. 18:16

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3794209)
Da, to se slažem da je unutar Proxmoxa sve lakše.

Jedino to mountanje na LXC nisam skužio. A i na Proxmoxu je dashboard koliko je zauzeće CPU, RAM,...

A-ha, mislio si i Docker i Proxmox da vrtim kao bare metal?Vidiš to mi u trenutku pisanja posta nije palo na pamet.

Ovo su samo moja razmišljanja na glas pa i da čujem kaj ćete svi vi reći.

Proxmox je ispod haube punokrvni Debian , mozes s njim raditi sto god zelis.

strikoo 15.03.2025. 18:22

da bi mountali u lxc morate ukljuciti u opcijama

Citiraj:

nesting=1

spiderhr 16.03.2025. 12:02

Koji je ovo set ikona?

https://opensource.com/sites/default.../du-splash.png

tomek@vz 16.03.2025. 13:44

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3794286)

Izgleda mi kao nesto iz Haiku projekta. Cekiraj tu mozda naletis na nekaj kaj ti se svidi.

medo 17.03.2025. 07:57

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3794211)
Proxmox je ispod haube punokrvni Debian , mozes s njim raditi sto god zelis.

Dok ne napraviš prvi update Proxmoxa pa ti on više-manje sve pregazi :D

spiderhr 17.03.2025. 08:10

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3794304)
Izgleda mi kao nesto iz Haiku projekta. Cekiraj tu mozda naletis na nekaj kaj ti se svidi.

Nope. Mislim da je to Tango set

Ali stavio sam temu BlueCurve, kao i ikone. Malo me nostalgija povukla.

tomek@vz 17.03.2025. 09:32

Citiraj:

Autor medo (Post 3794402)
Dok ne napraviš prvi update Proxmoxa pa ti on više-manje sve pregazi :D

Zato postoje repo prioriteti :fiju:.

m4dm4n 19.03.2025. 23:21

Razmišljati o Proxmoxu kao Debian sustavu sa nekim dodatnim softverom na njemu je kao razmišljati o autu da su kotači sa komadom lima gore.

Da, može se svašta, ali može te i ujesti za stražnjicu nakon godinu dana neki update koji će ti ubiti funkcionalnost sideloaded aplikacije ili servisa, pa ti troubleshootaj kako odjednom ne radi.

Kao što na ESXi-u nećeš ( niti možeš ) instalirati dodatne aplikacije, niti na Hyper-Vu nećeš staviti na baremetal dodatne servise, tako to nije pametno ni za PVE.

Ne da vam se zezati sa LXCevima? Fair enough, instalirajte Ubuntu VM po nodeu koji će služiti samo za Dockere, valjda si možete priuštiti tih <512MB RAMa za host VM koji će supportati konteNJere. Jednostavan je backup, em ste skalabilni, em ste u čokoladni, em ste u boji.

Ići micati PVE da bi stavio čisti Debian i zatim Docker na baremetal? Ako me sad nije šlagiralo...

tomek@vz 20.03.2025. 04:47

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 3794852)
Razmišljati o Proxmoxu kao Debian sustavu sa nekim dodatnim softverom na njemu je kao razmišljati o autu da su kotači sa komadom lima gore.

Da, može se svašta, ali može te i ujesti za stražnjicu nakon godinu dana neki update koji će ti ubiti funkcionalnost sideloaded aplikacije ili servisa, pa ti troubleshootaj kako odjednom ne radi.

Kao što na ESXi-u nećeš ( niti možeš ) instalirati dodatne aplikacije, niti na Hyper-Vu nećeš staviti na baremetal dodatne servise, tako to nije pametno ni za PVE.

Ne da vam se zezati sa LXCevima? Fair enough, instalirajte Ubuntu VM po nodeu koji će služiti samo za Dockere, valjda si možete priuštiti tih <512MB RAMa za host VM koji će supportati konteNJere. Jednostavan je backup, em ste skalabilni, em ste u čokoladni, em ste u boji.

Ići micati PVE da bi stavio čisti Debian i zatim Docker na baremetal? Ako me sad nije šlagiralo...

Za produkcijiski Proxmox u nekoj firmi? Definitivno se slazem s tobom. Za po doma? Who cares. Stvar sljaka AKO onaj pred ekranom zna sto radi i sposoban/a je van ChatGPT-a jos uvijek googlat i shvaca najprije Proxmox kao koncept a nakon toga i Linux kao Server i Linux kao Desktop OS. Kaj se tice LXC vs Docker kontejnera - i jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke i zato tko brani da netko koristi oboje na Proxmoxu :chears:.

domy_os 20.03.2025. 08:21

Meni je neki update skršio ZeroTier na Proxmoxu, mjesec dana sam izgubio dok nije proradilo jer ne mogu stalno restartati server, a i dalje ne znam što se dogodilo, je li ZeroTier ili Proxmox update kriv. Skripta s ifreload je u startupu normalno radila godinu dana i odjednom prestala. Kad bi se Proxmox podigao, ručno pokretanje skripte je radilo, ali u startupu nije, otišla bi u timeout. Nakon što sam izbacio ifreload iz nje i dodao brctl addif i ip link set up, problem je nestao.

tomek@vz 20.03.2025. 08:43

Citiraj:

GNOME 48 desktop environment has been released after six months of development with major new features that have been expected for more than four years, such as dynamic triple buffering, HDR support, and much more. 9to5Linux reports:

"Highlights of GNOME 48 include dynamic triple buffering to boost the performance on low-end GPUs, such as Intel integrated graphics or Raspberry Pi computers, Wayland color management protocol support, new Adwaita fonts, HDR (High Dynamic Range) support, and a new Wellbeing feature with screen time tracking.

"GNOME 48 also introduces a new GNOME Display Control (gdctl) utility to view the active monitor configuration and set new monitor configuration using command line arguments, implements a11y keyboard monitoring support, adds output luminance settings, and it now centers new windows by default."

https://release.gnome.org/48/

tomek@vz 21.03.2025. 05:39

Citiraj:

What do SourceHut, GNOME’s GitLab, and KDE’s GitLab have in common, other than all three of them being forges? Well, it turns out all three of them have been dealing with immense amounts of traffic from “AI” scrapers, who are effectively performing DDoS attacks with such ferocity it’s bringing down the infrastructures of these major open source projects. Being open source, and thus publicly accessible, means these scrapers have unlimited access, unlike with proprietary projects.
These “AI” scrapers do not respect robots.txt, and have so many expensive endpoints it’s putting insane amounts of pressure on infrastructure. Of course, they use random user agents from an effectively infinite number of IP addresses. Blocking is a game of whack-a-mole you can’t win, and so the GNOME project is using a rather nuclear option called Anubis now, which aims to block “AI” scrapers with a heavy-handed approach that sometimes blocks real, genuine users as well.
The numbers are insane, as Niccolò Venerandi at Libre News details.

strikoo 21.03.2025. 16:59

Hvala za ovo, mi imamo sličnih problema, proslijedio

tomek@vz 21.03.2025. 18:14

Citiraj:

Autor strikoo (Post 3795165)
Hvala za ovo, mi imamo sličnih problema, proslijedio

:chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:02.