PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Elven 05.12.2020. 08:41

Citiraj:

Autor Pentel33 (Post 3467359)
Kako zašto, pa da dobije još instagram pratilaca.
Ljudi nemojte bit naivni, to je sve dogovoreni performans, kaže gurao ga po tom snijegu 2 km (!!) i onda je auto upalio, wtf?
Znači ispada da je auto crknuo pa je odjednom sam od sebe proradio nakon guranja.

To su sve bajke koje će popušit jedino te sponzoruše na instagramu, a ne netko tko se kuži u aute i tko zna šta znači gurat auto.
Auto je normalno vozio, on je stao iza njega da bi ga kolega poslikao i idemo dalje...

Moras bit u pravu, bas zbog ovog kukanja da je u vesti gurao. To mora bit prvi april jer nitko nije toliko retardiran da si razmislja "uuu kak mi je hladno vesti, steta sto sam jaknu ostavio u autu kojeg guram..."

Al kaze da ga je gurao do tunela, pa tamo ulovio grip.

I bome ako si se ti vozio 30km nemas ti zimske gume, pa ni kineske..

Vozio sam ja ljetnima po mecavi, doduse puno laksi i slabiji auto, iako nitko tebe ne tjera da jaki auto vozis sa jakim momentom... Dok sam vozio BMWa sam na snjegu uvijek iz 2. kretao, na ledu i iz trece.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Wolverine 05.12.2020. 08:52

Citiraj:

Autor Elven (Post 3467404)
... Dok sam vozio BMWa sam na snjegu uvijek iz 2. kretao, na ledu i iz trece.

Da al daj to ljudima objasni :D
Inace to sam radio na autima s prednjim pogonom. Jos ako je manualac, pa ga drzis na vagi. Tak fino krene.

Mada novi automatici to ionako sami rade kad su u Winter modu.

Elven 05.12.2020. 09:01

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3467405)
Da al daj to ljudima objasni :D

Inace to sam radio na autima s prednjim pogonom. Jos ako je manualac, pa ga drzis na vagi. Tak fino krene.

Mada novi automatici to ionako sami rade kad su u Winter modu.

Ma manualac naravno :), a ja ih drzim u vagi lagano i normalnim uvjetima, pogovo ovog malog turbaka, jer ne volim trzajeve... Volim ugladjenu i mirnu voznju, hence why si zelim sestaka, a zbog ovih eko svega, cu ga nikad vise vozit.

Jedini je bio V6 u Dodge Chargeru... Nit je auto nes vrh nit motor, makar naravno meni je bio fora i vrh za cruisanje i voznju kakvu volim.

Al moze se objasniti (nekim) ljudima kad im objasnis da prevelik moment nije dobar za kretanje po snijegu i mokrom.
Tko to ne shvati, podsjetis ga da trkaci auti imaju launch control jer i na suhom postoji granica, a neki ce se sjetiti da kad smo vozili trkace igre na kompovima, nismo startali sa gasom do poda, nego smo lagano turirali.

jed2i 05.12.2020. 09:49

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3467313)
...

Da, to treba postepeno uvoditi i paralelno s tim raditi na što čišćem dobivanju el energije.
Ja sam mislio da se u tom razdoblju tranzicije koriste sintetička goriva, to nikako nije trajno rješenje.

coconut 05.12.2020. 12:25

Država je odlučila biti 'velikodušna' prema nama pa bi od slijedeće godine novi auti pojeftinili za 500-1.000kn. Ne'š ti popusta.
https://net.hr/danas/hrvatska/od-slj...a-pojeftiniti/

Elven 05.12.2020. 12:36

Citiraj:

Autor coconut (Post 3467460)
Država je odlučila biti 'velikodušna' prema nama pa bi od slijedeće godine novi auti pojeftinili za 500-1.000kn. Ne'š ti popusta.

Umjesto da poskupe 7-8 tisuca

Lewis 05.12.2020. 12:40

To je onda dobro, jeftinij ce bit od 7500 do 8500 u odnosu na ono sto je "trebalo" biti.

Ali u globali svako pojeftinjene nameta pa makar i za 10kn je dobrodoslo :).

webstartm 05.12.2020. 14:07

Oće ovo stat na auto? sa OEM 6Jx15 ET52 na 6.5Jx15 ET45 , rupe i centralna iste.

Felge su daleko od mene,mogu samo naručit i platit,bez da probam :D

https://i.ibb.co/Z808Zdf/felneee.jpg

Colop 05.12.2020. 14:56

Citiraj:

Autor coconut (Post 3467460)

Mah, pusti te lopove van svake su konkurencije.
"Pojeftinili" su nova auta, ali će zato gledati kako će destimulirati uvoz polovnih vozila, jer da država ne zarađuje kada se vozila uvoze iz vana :roller:
U obrazloženju te sulude odluke stoji kako država ne zarađuje dovoljno od unosa vozila, i da se unose stara vozila koja ne pomlađuju vozni park (jel prosjek i dalje 13 godina?).
Što se tiče ljudi koje ja znam da su unosili vozilo iz vana, nitko nije uvozio auto starije od 3 godine, i do nekih 80 000 km dakle čisto pristojna vozila

edit:
Moram zamjeniti brisače na Tiguanu, postojeći su počeli proklizavati.
Što uzeti ?

calypso 05.12.2020. 16:12

Citiraj:

Autor Pentel33 (Post 3467359)
Kako zašto, pa da dobije još instagram pratilaca.
Ljudi nemojte bit naivni, to je sve dogovoreni performans, kaže gurao ga po tom snijegu 2 km (!!) i onda je auto upalio, wtf?
Znači ispada da je auto crknuo pa je odjednom sam od sebe proradio nakon guranja.

To su sve bajke koje će popušit jedino te sponzoruše na instagramu, a ne netko tko se kuži u aute i tko zna šta znači gurat auto.
Auto je normalno vozio, on je stao iza njega da bi ga kolega poslikao i idemo dalje...

Instagram? Sad sam tek skuzio... :D Ovo je guerilla marketing onda... Garant radi u suradnji sa Audijem, cisto da malo zafrkavaju BMW... :goood:

buljaka 05.12.2020. 16:15

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3467495)
Oće ovo stat na auto? sa OEM 6Jx15 ET52 na 6.5Jx15 ET45 , rupe i centralna iste.

Ako sadašnje ne vire van onda će biti ok. Bit će 7 mm više prema van pa pazi da ne bi izlazile van ruba blatobrana.

Ukupno 13 mm više će biti prema blatobranu i 0.6mm od amortizera više od sadašnje

Ukoliko je neki normalan auto većinom su uvučene dobrano pa nema frke

Compared to your existing wheel, this new wheel will have an inner rim which is 0.6mm further away from the suspension strut. The outer rim will poke out 13.4mm more than before.

Edita ispravio sam računicu,računao sam samo et. Sad vidim da je i sira felga

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

calypso 05.12.2020. 16:16

Citiraj:

Autor Colop (Post 3467511)
edit:
Moram zamjeniti brisače na Tiguanu, postojeći su počeli proklizavati.
Što uzeti ?

Bosch Aerotwin... Ili si odaberi neki koji ti treba - tip brisaca koji gledas je 'beam'... Mozes narucit preko Amazona ili eBaya, vjerojatno je bolji izbor, a i nize cijene nego kod nas...

https://www.boschautoparts.com/en/auto/wiper-blades

zkljaja 05.12.2020. 16:17

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3467495)

felga ce biti ~13mm više prema blatobranu/vani i ~1mm udaljenija od ovjesa.

ali tek sam se probudio pa to jos provjeri na kalkulatoru

webstartm 05.12.2020. 16:43

1.3 cm prema van nebi trebalo bit problem. ionako su samo za zimske, 3 miseca u godini,a ove sadasnje su uvučene unutra
Hvala,kupujem

Elven 05.12.2020. 17:03

Citiraj:

Autor calypso (Post 3467538)
Instagram? Sad sam tek skuzio... :D Ovo je guerilla marketing onda... Garant radi u suradnji sa Audijem, cisto da malo zafrkavaju BMW... :goood:

Haha da jos ce ispasti da je BMW xDrive.. samo je falilo da stane Audi Quattro i izvuce ga iz snijega

akoj 05.12.2020. 17:19

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3467552)
1.3 cm prema van nebi trebalo bit problem. ionako su samo za zimske, 3 miseca u godini,a ove sadasnje su uvučene unutra
Hvala,kupujem

Jesu li te dimenzije atestirane za tvoj model i je li ti auto u garanciji? Hoćeš ići na TP na njima?

webstartm 05.12.2020. 17:23

Guma je atestirana195 65 15,upisana u prometnu nekidan...felga po papirima ide 6j15, et52, tako da.ova 6.5j15 et45 nije atestirana
Tehnicki je na lito,tako da neidem sa ovima
Auto ima 13 god, nema gare :D

akoj 05.12.2020. 17:27

Automobili

Nadam se da nećeš imati nezgodu na njima.

webstartm 05.12.2020. 17:31

Hmm. Mislia san da gledaju jesu gume upisane,ne i felge?
Nac oem felgu, tocno 6j15, sa et52.5 je mission impossible...bar na njuskalu,i auto otpadima u okolici

Colop 05.12.2020. 17:44

Citiraj:

Autor calypso (Post 3467544)
Bosch Aerotwin... Ili si odaberi neki koji ti treba - tip brisaca koji gledas je 'beam'... Mozes narucit preko Amazona ili eBaya, vjerojatno je bolji izbor, a i nize cijene nego kod nas...

https://www.boschautoparts.com/en/auto/wiper-blades

Pokušavam pronaći kod nas ali nigdje nisam našao konfigurator koji mi dopušta
specificirati auto i onda da mi izlista ponudu

Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk

xlr 05.12.2020. 18:00

Nisam ih ni ja nasao za jednog golfa, pa uzeo metar u ruke, izmjerio oba i kupio dimenziju istu ili najblizu izmjerenom

akoj 05.12.2020. 18:18

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3467578)
Nac oem felgu, tocno 6j15, sa et52.5 je mission impossible...bar na njuskalu,i auto otpadima u okolici

Ako si baksuz - gledaju apsolutno sve. Znam za jedan slučaj gdje je lik spušio osiguranje jer je vozio na nehomologiranim felgama (tehnički neispravan automobil ako pitaš osiguranje).

U 95% slučajeva gledaju samo je li dimenzija guma homologirana i je li gazni sloj u zakonskim okvirima.

zkljaja 05.12.2020. 19:25

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3467578)

Zbog pola inča sirine i 10mm izbacenijih kotaca te nitko nece ni pogledat. Stavi to na auto i uzivaj. U prometnoj je dimenzija gume upisana. Prst u uvo ladno.

buljaka 05.12.2020. 19:45

Citiraj:

Autor akoj (Post 3467602)
Ako si baksuz - gledaju apsolutno sve. Znam za jedan slučaj gdje je lik spušio osiguranje jer je vozio na nehomologiranim felgama (tehnički neispravan automobil ako pitaš osiguranje).

U 95% slučajeva gledaju samo je li dimenzija guma homologirana i je li gazni sloj u zakonskim okvirima.

Ma nema šanse da ga netko jebe zbog toga.

Dimenzija kotača je jedino mjerodavno i tehnički ispravno

On ne dira dimenziju guma i šanse da bi netko jednog dana zbog toga srao su nikakve

Ja sam stavljao 9x16 i 11x17 na auto i nitko nije nikad ništa pitao jer su dimenzije guma ostale iste.

Uostalom pola cola širine je neupadljivo

calypso 05.12.2020. 19:50

Citiraj:

Autor Elven (Post 3467559)
Haha da jos ce ispasti da je BMW xDrive.. samo je falilo da stane Audi Quattro i izvuce ga iz snijega

No comment... :D Gledati od 00:30 pa na dalje...

Wolverine 05.12.2020. 21:02

Citiraj:

Autor vex (Post 3467403)
Ma cijeli taj EV hype je postavljen na krive noge.

Da su krenuli logično, prvo bi napravili neku kramu za malo para koja može napraviti 100km , tak da svetko ko ima doma garažu može na posao i nazad i puniti ga doma. S tim bi riješili dvije stvari - CO2 u gradu, i kakav-takav pomak u komercijalizaciji EV vozila.
A ne ovo što rade sad, gdje je EV još uvijek na razini ekstravangacije. Idem na more ali ko zna kad ću stići npr, za dan ili dva

OK, pa zar nije tako pocelo u RH pa gle kako je ispalo.
Bas prava rijec HYPE, a kao sto znamo "hype" ti treba da bi stvorio kriticnu masu, a mediokritet ne moze hraniti hype.

Da se vratimo na situaciju u RH.
Koliki je hype stvorio jedan Dok-ing a koliki jedan Rimac.

Vjerujem da je vecina ljudi u ovih par godina vec posve zaboravila na Dok-ingovu kanticu dok svaki spomen Rimca vec godinama hrani trolove i pokrene lavinu komentara. :D

Citiraj:

Autor akoj (Post 3467602)

Sumnjam bas da ce ic skidat kotace s auta da ocitaju ET felge. Osim ako nije nesto sto je bas izrazito "iz aviona" vidljivo, ili ako je recimo razvukao gumu na dva cola siru felgu nego sto to treba bit :D

Elven 05.12.2020. 21:09

Citiraj:

Autor calypso (Post 3467651)
No comment... :D Gledati od 00:30 pa na dalje...

Ne radi link?

Wolverine 05.12.2020. 21:13

Citiraj:

Autor Elven (Post 3467679)
Ne radi link?

Meni radi normalno, ah oni tipicni uradci gdje Allroad vuce sleper :D
Nakon toga u drugoj temi na drugom mjestu ce bit drvlje i kamenje po ZF getribama i kak su u banani :D

Nego, sarcasm off, skuzio sam ovako po forumima i internetima da gro ekipe nema pojma da nije svaki Audi Quattro isti. :D
Fora video

akoj 05.12.2020. 21:40

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3467647)
Ma nema šanse da ga netko jebe zbog toga.

Dimenzija kotača je jedino mjerodavno i tehnički ispravno

On ne dira dimenziju guma i šanse da bi netko jednog dana zbog toga srao su nikakve

Ja sam stavljao 9x16 i 11x17 na auto i nitko nije nikad ništa pitao jer su dimenzije guma ostale iste.

Uostalom pola cola širine je neupadljivo

Znači meni su jednom na TP provjeravali sve - dimenzije felgi, tlakove, rez. žarulje.

Što se nehomologiranih felgi/guma tiče, ako je nov auto u pitanju gubiš jamstvo na ovjes i stvari vezane uz ovjes. Naravno ako si idiot i dodeš na servis s tim setom.

buljaka 05.12.2020. 22:08

Tlakove u gumama? Nikad čuo tako šta. Bratić mi radi u stanici , baš sam ga sad pitao i kaže da tako što ne piše nigdje.

Žarulje da, prozori, brisaci, sva oprema koja je na autu mora biti ispravna

Širinu felge kaže da ne gledaju nikad , samo dimenzija guma i sa njom veličina felge i da ne viri izvan blatobrana

akoj 05.12.2020. 22:11

E pa ja sam doživio. Faking sat vremena je trajao pregled - neki nadobudni klinac je bio u pitanju.

buljaka 05.12.2020. 22:36

Citiraj:

Autor akoj (Post 3467699)
E pa ja sam doživio. Faking sat vremena je trajao pregled - neki nadobudni klinac je bio u pitanju.

Da mu nisi curu bario ili nešto? 😂

akoj 05.12.2020. 22:53

Automobili

Inace sam baksuz tako da...

Elven 05.12.2020. 23:03

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3467680)
Meni radi normalno, ah oni tipicni uradci gdje Allroad vuce sleper :D

Nakon toga u drugoj temi na drugom mjestu ce bit drvlje i kamenje po ZF getribama i kak su u banani :D

Nego, sarcasm off, skuzio sam ovako po forumima i internetima da gro ekipe nema pojma da nije svaki Audi Quattro isti. :D

Fora video

Vidis... Nisam ni ka znao da nije svaki quattro isti, ali logicno da nece bit isto setupiran na TTubi AllRoadu.

Hvala.

Inovator 06.12.2020. 00:01

Ja na svom autu imam Haldex gen5 i ne radi baš kako je opisano u videu, štoviše doveli su ga na razinu Torstena što se tiče prijenosa snage na sva četiri kotača. Ali, naravno, ako se vozim cestom, zadnji pogon je isključen.
A ovo oko servisa, nedavno sam promijenio ulje i koštalo me 200KN (mijenjao sam sam), tako da to i nije neka stavka kako se spominje u videu.
Ali, da sam mogao birati, uzeo bih quattro, smatram ga najboljim 4WD.

dzajko 06.12.2020. 00:11

Da, manji i veći modeli u Audiu koriste drukačije quatro sisteme, manji koriste haldex, veči/jači modeli torsen.. Mada mislim da je sad u zadnjih godinu dana nešto izmjenjeno u vezi toga, da su torsen skroz izbacili

Wolverine 06.12.2020. 06:18

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3467732)
Ja na svom autu imam Haldex gen5 i ne radi baš kako je opisano u videu, štoviše doveli su ga na razinu Torstena što se tiče prijenosa snage na sva četiri kotača. Ali, naravno, ako se vozim cestom, zadnji pogon je isključen.

Ovo je inace skroz kontradiktorna izjava.
Pa to i je jedna od najvecih razlika, uz naravno to da ne moze poslat vise od 50% snage na straznju osovinu.

Garro 06.12.2020. 07:15

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3467732)
A ovo oko servisa, nedavno sam promijenio ulje i koštalo me 200KN (mijenjao sam sam), tako da to i nije neka stavka kako se spominje u videu.
Ali, da sam mogao birati, uzeo bih quattro, smatram ga najboljim 4WD.

Ne znam, vozim xDrive i 4Motion s Torsenom, pa ću reći da svaki ima svoje prednosti i mane. Osobno bih volio isprobati Subaru-ov Symetrical 4x4, a da vozim puno po teškom terenu, mislim da ništa ne nadmašuje Range Rover-ov 4x4. Možda Lada Niva :D Osobno sam više pobornik mehanike (Torsena), ali i s elektronikom se svakakva čuda daju napraviti. Kažem, nema savršenog sustava, samo ima boljih i lošijih za određenu namjenu.

Back on EV topic: https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...onica-15035087 Ne znam jel već netko okačio, ali po meni, previše je to novaca za platiti za beta testiranje...

vex 06.12.2020. 09:13

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3467675)
OK, pa zar nije tako pocelo u RH pa gle kako je ispalo.
Bas prava rijec HYPE, a kao sto znamo "hype" ti treba da bi stvorio kriticnu masu, a mediokritet ne moze hraniti hype.

Da se vratimo na situaciju u RH.
Koliki je hype stvorio jedan Dok-ing a koliki jedan Rimac.

Vjerujem da je vecina ljudi u ovih par godina vec posve zaboravila na Dok-ingovu kanticu dok svaki spomen Rimca vec godinama hrani trolove i pokrene lavinu komentara. :D

A ne znam šta je s njima, čuo sam da je proizvodnja trebala početi prije par godina.

Nema ništa od toga kad EV gradska kantica košta minimalno kao nabudženi kompakt na normalno gorivo. Kad padne cijena na cijenu benzinskih , 11-12 000 eura tad će krenuti i prodaja. Siguran sam da netko od velikih proizvođača ima matematiku da se to izrealizira, ali neće. zasad. Jbte prije 10god su mali gradski auti išli i po 9000 eura.

A RImac, da , kod nekih izaziva ushićenje najvećeg stupnja, a kod nekih proljev. Šta ćeš, normalno u HR .

vex 06.12.2020. 09:32

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3467680)

Fora video

A kao Haldex je "fake" sustav, ali bolja opcija za nekoga tko se voli voziti. Out of the box je bezveze, ali postoje aftermarket opcije gdje se može isprogramirati gdje će snaga u kojem momentu.

Klasični autoban baja koji vozi A6 dizela karavana i putuje u HR će svakako uzdizati u nebesa Quattro, i to je sve stoji dok pričamo o normalnoj vožnji i čupanju bmw-a iz grabe.

No, za nekoga tko voli "spirited drive", quattro je za izbjegavanje, jer trpanje tog sustava pod haubu zahtijeva guranje motora naprijed, i zato svaki audi understeera do besvjesti, i vožnja je zabavna kao odlazak zubaru. A ove modele sa haldexom isto setupiraju da se ubiješ

Izuzev R8 i TTRS , to su pravi auti , a ovo sve ostalo ...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:11.