![]() |
Iskreno, ne sjecam se vise do koje mjere je radilo na Vivaldiju. Znam da nije radilo out of the box i da sam nesto cackao oko toga.
Edit: moram se ispraviti, FF je radio out of the box, a Vivaldi samo ako ga pokrenem kroz terminal. Ovdje smo pricali o tome: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3747545 |
Radi i sa 6.11 kernelom. Nisam stigao testirati ffmpeg/ffplay ali budući da on koristi vaapi koji vidi dekodere onda ne bi trebalo biti problema.
Ali Firefox... I ja sam duugo čekao hw akceleraciju na Tiger Lakeu i jedva dočekao. Ali bar je radila h264 akceleracija. Ovdje ne radi ništa. Samo software dekodiranje za sve codece a HEVC uopće ne dekodira ni softwareski. Firefox Code:
Codec Name Software Decoding Hardware Decoding Code:
Trying display: wayland Code:
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raphael/Granite Ridge Root Complex |
|
Citiraj:
Kad već spominješ tigerlake, nije još uvijek bajna situacija, FF podržava u hw samo H264, VP9 i AV1. Očito su u FF podržali minimalan broj codeca da bi radio YT. Ne vidim zašto bi netko trebao hevc u browseru... Spomenuti YT meni servira isključivo VP9 i AV1, nekako na random. Jesi probao forsirati FF akcel. za AMDa? Arch ima dobre i ažurne upute: https://wiki.archlinux.org/title/Fir...o_acceleration Znam da je tlaka, ali prije nativne podrške u FF radilo je neko vrijeme na intelu isključivo s tim postavljenim parametrima, bilo je bitno samo da ffmpeg radi. Osjetilo se na laptopima lijepo po cpu zauzeću dok gledaš yt video :) |
Tako je i meni bilo. FF je ponekad zbog toga bio malo nestabilan ali je radilo :)
Nisu svi videi kodirani u AV1 na YT |
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Pipewire zamjenjuje pulseaudio. Ali to ne znaci da mozes sve pulseaudio pakete maknut. Zavisi od distre do distre, eto situacije na Fedori 41: Code:
$ rpm -qa |grep 'pulseaudio\|pipewire' |sort |
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Nešto testiram danas, maknem tracker-miner-fs na Ubuntu 24.10 i skužim da mi je maknuo xwayland, gnome-session i svašta nešto…
Fora. Ako neš’ imati indexera neš’ imat X-e :) Btw: danas sam uspoređivao Ryzen 8700G sa 9600X. vainfo kaže da 8700G može enkodirati AV1 dok 9600X ne može. Oba ga mogu dekodirati. Niti jednom niti drugom ne radi akceleracija u Firefoxu. Koliko vidim to je zato jer Firefox nema podršku za vulkan i kako stvari stoje pitanje je da li će ikada imati. ffmpeg i mpv uredno koriste hw akceleraciju za video. ffplay radi preko vulkana a kad forsiram vaapi kaže da ne postoji veza između vulkana i vaapi-ja. Budući da Firefox zna koristiti (samo) vaapi… it’s Intel or bust :( |
Ryzen 7 8700G ima 780M RDNA 3 iGPU i to je već dosta konkretnije rješenje u usporedbi s osnovnim RDNA 2 iGPU-om koji je u Ryzen 9000 modelima.
|
S druge strane 9600X sa svojih 6 jezgri radi skoro jednako brzo kao i 8700G sa 8 jezgri.
Imao sam nekoliko APUa. Njihova grafika mi je… meh. Za igre preslaba a za uredski posao nepotrebna. BTW: ugasio sam boost na 8700G. Temperatura u loadu je pala za 20 stupnjeva (sa 95 na 75) a pad performansi u 7-Zipu nije bio bi 10%. Wraith ga hladi. |
Da, 8700G je mobilni Zen 4, dok je 9600X baziran na boljoj Zen 5 arhitekturi.
|
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Nakon malo guglanja prisjetih se da Firefox još uvijek podržava ffmpeg iako je to po defaultu disejblano
about:config Code:
media.ffmpeg.vaapi.enabled = true Jubito 4k@60fps dekodira pri zauzeću GPU media dekodera 13-15% (amdgpu_top) što odgovara benchmarku u ffmpegu koji preko vulkana dekodira ~7.5x CPU usage je 2-4% |
Možda bi ovo pomoglo s tom YT problematikom, sjećam se da je to pomoglo na par predpotopnih kompova.
|
@medo
Koji codec ti je YT pustio? |
VP9 i AV1 kako koji video.
Pušta AV1 ali ako je AV1 u 10bit HDRu onda mi pusti 8bit VP9. |
Bogdaj, nekolko pitanja:
- Kak u Fedori 41 (GNOME) složiti per app scaling? AnyDesk na 125% scalingu izgleda jako mali i teško je vidjeti ikaj i klikati po sučelju - nekad kad alt-tabbam ne pojave se svi programi, tj treba oko 10ak sekundi da se pojavi program iako je upaljen i vidljiv na ekranu. Bug ili feature? - preporuka za RDP program koji radi, probal sam Connections i Thincast Remote ali oba se smrznu sekundu-dvije nakon logiranja na remote komp Inače zgodan OS, usporedil sam GNOME i KDE i na kraju mi je GNOME puuuuuuno bolje legel. Izgleda milijun puta bolje i taman je dovoljno jednostavan a praktičan za korištenje od strane average luzer ko npr. ja :) I jaaaaaaaaaaako mi je drago da su složili fractional scaling u Waylandu, ubijalo me to kad sam imal eskapade prošle godine s pokušajima da se prebacim na Linux |
Za rdp probaj remminu.
Ja ga koristim za rdp, vnc spajanja. |
Remmina mi je bila skroz na mjestu, preporuka
|
Hmmmmm, not impressed:
https://i.imgur.com/nnHwJT5.png + ima neki čudan bug s keyboard layoutom, kao da su tipke pomaknute za 5-6 stupaca prema levo... niš, budem malo pogledal opcije, možda je user error... iak sumnjam |
Kak si instaliral Remminu? Iz sluzbenog RPM repoa ili Flatpak? Postaj debug Log kad se skrsi. Koristim ju na dnevnoj bazi i nisam imal tih problema koje opisujes. Kaj se tipkovnice tice provjeri postavke u Settings > RDP.
P.S. > ak ti se Gnome svida cekiraj i ovo https://extensions.gnome.org/#sort=downloads |
Firefox 136
Code:
Hardware video decoding is now enabled for AMD GPUs on Linux. |
Top, znači sa sljedećim FF ažuriranjem cveta cveće u naše preduzeće.
|
A vjerojatno će samo u configu upisati ovo što je medo na ruke neki dan :D
Tako je i s intelom bilo nekad... radilo je s posebnim postavkama, ali dugo im je trebalo da puste u distribuciju. |
Za RDP preporuka za xfreerdp.
|
Meni remina odlična.
Koristim i deluge remote desktop manager. |
Remminu koristim poslovno. Nije kao Microsoftov RDP ali radi.
|
koji linux da stavim na laptop....dosta mi je win 11
Bok majstori od linuxa
Kaj ima ekipo ? Vidim da win 11 sve više seruckaju i meni ih je jednostavno navrh glave te ih se želim riješiti. Čitam da win 11 ver.24H2 znao fino smrdati HP računala i ne samo njih i nemam namjeru napraviti nadogradnju. Volio bi izabrati distru linuxa koja će najbolje raditi na mom laptopu HP 650 G5. Evo i slika gdje se vidi kakav je procesor , RAM i ostalo , pa da mi lakše pomognete u izboru. Procesor i RAM https://postimg.cc/sMQxVCNC Tip sistema https://postimg.cc/MnQ6CbnW Eto toliko od mene , pa vi sada navalite sa prijedlozima. |
Mint
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:03. |