![]() |
|
Ostavio auto na kemijskom,kaže dosta ljudi se zajebe sa mlijekom...
Pomolimo se :D |
Evo jedno pitanje sta sam postavia na drugom forumu vezano za zimske i cjelogodisnje gume pa da pitan i ovdje.
Je li bi za voznju uglavnom u Splitu bilo pametnije imat 1 set cjelogodisnjih i 1 set ljetnih umjesto 1 set zimskih i 1 set ljetnih? Zasto? Pa jer je proslih par zima bilo smijesno, i rijetko je (ili vrlo malo vremena) temperatura ispod 5 stupnjeva (ili famoznih 7 koji slove kao uvjeti za zimske gume). Snijeg vidimo jednom u 5 godina a tad 95% necu sjedat u auto, zime su uglavno suhe sa 10ak kisnih dana u prosjeku mjesecno. Takoder tendencija globalne klime je da ce zime bit i toplije, pa nekako za ovo nase podneblje vise smisla vidin u cjelogodisnjoj gumi koja je dobra na mokrom i suhom za ta zimska 3 mjeseca nego u pravoj zimskoj. Opet na kraju imas gumu s kojom mozes otic u pravu zimu ako ides negdje, recimo Zagreb. Mozda sam u krivu ali me zanima vase misljenje. Prosjecne temperature u Splitu kroz mjesece u godini ispod: siječanj veljača ožujak travanj svibanj lipanj srpanj kolovoz rujan listopad studeni prosinac 7.9 8.3 10.8 14.4 19.1 23.2 26.0 25.7 21.5 17.1 12.6 9.3 |
U zagrebu prave zime nije bilo xy godina :D
Za ovo kaj si reko ja bi DOBRU ljetnu gumu i amen. |
Evo ti pa slušaj :D
|
Ono što izvlačim iz ovog kao najočitije, je da, iako bi dobra ljetna guma mogla funkcionirati i zimi po ovim prosječnim temperaturama, problem bi bile stvarne temperature kad padnu ispod 6 stupnjeva, jer je tu prema ovom videu kočenje ljetnim gumama po mokrome dovoljno blizu referentnoj gumi u testu iz videa, ako se gleda prosjek temperatura što je stavio kolega gore.
No, ujutro i navečer su temperature niže od tog prosjeka, i pogotovo kad je jutarnja rosa razlika u kočenju bi prilično ogromna. Jednostavno je kemija ljetne gume takva da ne može biti dovoljno mekanana za kvalitetno prijanjanje po niskim temperaturama ujutro i navečer. |
Citiraj:
To po meni nema bas smisla. Dva seta a na kraju dana opet nemas pravu zimsku. Ja bi na tvom mjestu gledao zimske koje imaju najbolje ocjene po suhom i mokrom, eventualno slabije trosenje. Ili stalno furat cjelogodisnje koje ces cesce mjenjat (svake dve tri god). Te cjelogodisnje ce u necem bit losije ili bolje rec manje dobre a onda je to ni vrit ni mimo kak se veli :D |
Citiraj:
Kupio cjelogodišnje mićelinke :D. U Splitu pogotovo. Par izleta na snijeg ili ako baš zahladi će se odradit. Nemam gdje držat drugi set guma, i meni, za Primorje i Dalmaciju nove generacije cjelogodišnjih guma djeluju kao sve bolji kompromis. Do pred dvije godine sam vozio dva seta. |
Imam dva seta. U zimskoj sezoni imam zimske. Ja to gledam na način ako moram negdje ići gdje ima snijega, da ne razmišljam. Setove zamijenim sam doma za 15 minuta
|
Citiraj:
Svaki put mi gledaju indexe. Jednom su nekog dedu rušili je je imao index T na autu koji moze 195 km/h. Ako ti i na TP ne gledaju, u slučaju osiguranja gledaju. Npr. kasko bye-bye ako imaš nehomologirane dimenzije felgi ili guma. |
Citiraj:
Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk |
Citiraj:
Kad padne snijeg, nisu kao zimske, ali su bolje od ljetnih. Bez problema sam se parkirao bočno s njima, preko nakupina snijega, i uspio krenuti s neočišćenog parkinga, iako to nije bilo bez problema, ali sa ljetnom bi bilo puuuno više problema. |
Citiraj:
Ali ti i dalje ostaje problem s osiguranjima. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Meni do sad nikad nije gledao gume niti me šta pitao za to. Jedu u početku kad su uveli ono da moraš imat atest za gume ako mijenjaš dimenziju to je bilo malo u početku poslije nitko. Al ak naletiš na debila sve je moguće jer imaš dsota auta od 100tinjak ks koji imaju dimenziju 195/65/15 tu imaš najviše taj index T a ti auti obično idu oko 190 e sad jel je 192, 195 to ovisi od auta do auta. Al još jedna potvrda da administarcija i zakoni ne poznaju praksu jer to je potpuno nebitno i pitanje je dal taj auto danas može uopće ići toliko. Kolegu s posla je tip htio srušit jer su mu pločice bile pri kraju a auto normalno koči. I onda navlačenje ... sve dok nije tražio da mu pismeno napiše da auto nije ispravan jer ima pločice pri kraju ... |
Automobili
Polo predzadnje generacije - 1.2 TSI. Znam jer mi je deda kukao (ja sam bio na traci pored). Uglavnom, imao je ako se dobro sjecam 88T, a trebao je 88H. A nije mu se davalo više novaca za viši indeks.
Dosta ovisi o raspoloženosti kontrolora. Ne zajebavam se - mene je jedan htio srušiti radi napuknute ratkape. Jednom su me srušili radi ispumpane rezervne gume. I onda dolazi drugi dan opet jer sam dosao pola sata prije zatvaranja. Meni je recimo za Ibizu homologirana 185/65/15 u 88H, ne i u standardnoj verziji 88T. A tvornička dimenzija mi je 195/55/16 91V XL. Kockao sam se i stavio cjelodišnje 195/55/16 91H XL. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Zakljucak iz videa je da je cjelogodisnja guma brutalna (I crossclimate i allseasons) i bolje ce se ponasat na Splitskoj zimi nego zimska i da cu je svakako uzet kao zimsku za po Splitu, a opet se moze otic s njom i na pravu zimu. Ne planiram cjelogodisnju przit ljeti na 40 stupnjeva (makar ne sumnjam da bi bila ok) nego imat pravu ljetnu za tih 8 mjeseci u godini. Vi sta tvrdite da je samo ljetna ili samo cjelogodisnja dovoljna mi jos samo potvrdujete misljenje da sa ovim gore kombom cjelogodisnja+ljetna necu promasit. Citiraj:
|
Za zimske je dovoljan indeks m, 130 kmh
I ne smije te rusati Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk |
Da, za zimske je index M dovoljan da te ne ruse na TP, a za ljetne ruse normalno.
|
Citiraj:
Jer sam siguran da je dobra zimska (rekoh vec na kakvu zimsku mislim) je bolja od cjelogodisnje za zimu u slucaju da se ima dva seta guma. Ako nadjes test koji kaze da je po suhom i kisi na niskim temperaturama cjelogodisnja bolja od zimske koja bas u tim uvjetima ima najbolje ocjene onda molim te ga stavi tu da si mozda i ja razmislim o zamjeni dva seta guma za jedan. |
Pa jesi pogledao taj gore video? :D
Imaš sve što tražiš u njemu. Prvi dio ti je "Wet Braking", onda ide testiranje na snijegu i na kraju imaš "Dry Braking". |
Automobili
Pa evo pogledaj gore linkani video na 0-2-6-15 stupnjeva na mokrom i suhom sta ti je zapravo kakva je zima u Splitu pa vidi usporedbu dvi cjelogodisnje i zimske u putu kocenja na grafu. U nekim slucajevima bolji od zimske a u drugim marginalno losije od zimske.
Sta hocu rec je da bi za ljeto imao ljetnu a za nasu kvazi zimu da mi je bolja cjelogodisnja od zimske. Sent from my iPhone using Tapatalk |
Citiraj:
Ostatak auta miriše po tvornici. Reko je da mogu kave posipati preko noći za svaki slučaj koja se usiše ujutro jer kava ubija smradove kakti. |
Zivio tapatalk i reklame, pa mi pobjego video :D
Bome me iznenadio test. Jos da bar ima na visim temperaturama pa da se stvarno ljetne izbace iz racunice kompletno. |
Pogkedao I callam BS.
Ne vozimo svi golfa,ne vozimo svi isti pogon,ne vozimo svi iste dimenzije guma da bi se mogao univerzalni zaključak donjeti. |
mislis da Conti za svoju PremiumContact koristi drukciju smjesu za 195/55/16 i 225/45/17 ili nesto jos vece?
Ako je smjesa ista, profil isti, onda bi i usporedba trebala stimati i dalje. ja isto sve gledam da TS860 na slijedecem setu pretvorim u CrossClimate,.. Jedina stavka koja je ostala (ima i u komentarima dolje), sto se desi kada se potrosi guma na ~40-50% profila. |
E taj test bi bilo jebeno vidit i ovaj s kanala je cak i odgovoria:
Citiraj:
|
...
Miramarska tik do nadvoznjaka, evo sto se desi kad semafor daje zeleno svim stranama prometa :( Kad sam se vratio, dva sudara su bila u roku sat vremena, nadam se da je vlasnik demoliranog motora, ostao na zivotu i ne lezi na traumatologiji :( Semafor poblesavio, ljudi nestrpljivi : https://abload.de/thumb/copyof2020_1031_16390dik60.jpg https://abload.de/thumb/copyof2020_1031_164030ykpu.jpg https://abload.de/thumb/copyof2020_1031_16403lskes.jpg ... |
Bas sam prosao i komentiram kako je netko od njih dvoje morao proci kroz crveno.. koma..
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Bas sam jucer bio razmisljao kak bi trebao vratit stock kotace s Continentalkama al nekak mi se ne da.
Mada su me ove pilotice ugodno iznenadile koliko gripa imaju sad po hladnom i mokrom vremenu. Neko jutro bilo oko 2-3 stupnja i magla. Cist pristojno drze. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Neke su bolje sa povećanom dimenzijom,neke gore,tj ne prate poboljšanje drugih sa većom dimenzijom. Iako,za nekakvu normalnu vožnju bi 99.99% nas izduralo sa nekakvim CrossClimateom. |
Citiraj:
Ove godine sam promjenio ljetne DOT14 jer su postale plastika iako su jos imale mesa, zimuljama je ovo zadnja sezona. Eventualno na godinu uzet all season umjesto zimulja. Stvar je da bi se gume trebale uzimat ovisno o podneblju, ak vozis vecinom po Zgu tu igraju najbolje ocjene za suho i mokro, a te gume su zapravo po testovima najbolje i najskuplje. |
Crossclimate su mi svi preporučili kad sam htio uzeti cjelogodišnje, od vozača, vulkanizera itd.
|
Citiraj:
|
Pa crossclimate slovi za najbolju cjelogodisnju gumu, tu mislin da nema nema diskusije.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Ima sam slicnu dilemu i uzeo cc+ i definitivno najbolja guma za split i okolicu, pogotovo ako se planiras zaputit sjevernije. Snijeg nisam probao sa njima, a ni nebi bas.Nisam ih za to uzeo eventualno za nevolju. Bolja je na ladnom od ljetnih (conti 5) ljeti mi je isto, odlicno koce odlično drže. Nisam primjetio problema, iako mi se doduse cini da conti ima malo bolji grip na kiši od cc+ ali nista drastično. Vozim vise manje normalno.
Doduse moj originalni plan je bio uzet CC+ kao "zimsku" i conti 6 kao ljetnu. Al eto nikako da dodje na red :D |
Blagi OT...
Vezano za prodaju rabljenih automobila...s obzirom da njuškalo masno naplaćuje oglas za prodaju osobnih automobila koje besplatne opcije imam na radpolaganju? Da skratim...gdje sve mogu besplatno oglasiti da prodajem auto ? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:38. |
|