PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Garancije, povrat novca, zamjena robe... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49355)

wooden 14.02.2014. 14:01

Po nekoj logici, gleda se datum kad si ti predao u trgovinu, a koliko će to putovati do servisa nije tvoja briga.

ShanTech 14.02.2014. 14:02

Nemaš ništa s tim, ti si na vrijeme predao. Proizvod na reklamaciju može biti predan bilo kad, pa i zadnji dan. Bitno je da su ti napisali dobar datum kod predaje na reklamaciju. Oni ne budu u nikakvom gubitku jer će reklamacija biti normalno odrađena. Vjeruj mi, ne mora to njima doći baš na dan. ;)

Zakon o obveznim odnosima
3. Jamstvo za ispravnost prodane stvari (garancija)

Odgovornost prodavatelja i proizvođača

Članak 423.

(1) Kad je prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača da stvar popravi u razumnom roku ili ako to ne učini da mu umjesto nje preda stvar koja je ispravna.

Traženje popravka ili zamjene

Članak 424.

(1) Kupac može zbog neispravnosti stvari zahtijevati od prodavatelja, odnosno od proizvođača popravak ili zamjenu stvari u tijeku jamstvenog roka, bez obzira na to kad se nedostatak pojavio.

Zakon o zaštiti potrošača

Obveza trgovca

Članak 5.

(6) Trgovac je dužan, u tijeku jamstvenog roka, popraviti u primjerenom roku neispravan proizvod potrošaču koji je predao jamstveni (garancijski) list, ili, ako to nije moguće, umjesto istoga predati mu proizvod koji je ispravan.

VII. PREKRŠAJNE ODREDBE

Članak 144.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

– na zahtjev potrošača proizvod za koji mu je predao jamstveni (garancijski) list i u tijeku jamstvenog roka ne popravi u razumnom roku ili umjesto toga nije predao proizvod koji je ispravan (članak 5. stavak 6.),

Alfa_R 14.02.2014. 14:15

Kao sto su kolege forumasi odgovorili - ti svoje ispunio i ostalo nije tvoja briga niti ne utječe na tvoja prava. Nije trgovina samo posrednik između tebe i servisa/uvoznika nego i nositelj jamstva.

Mr.Ex.President 14.02.2014. 14:17

Citiraj:

Autor wooden (Post 2546228)
Po nekoj logici, gleda se datum kad si ti predao u trgovinu, a koliko će to putovati do servisa nije tvoja briga.

To je i moja logika, jer šta, da je servis u NY i da to putuje jednom mjesečno kakvim brodom, onda bi šta, ja to trebao predat mjesec dana prije i umjesto 12mj imat 11mj jamstva? Mislin karikiram, al to je to, više-manje...
Javim kako će se odvijat dalje... fala svoj trojici;)

Alfa_R 14.02.2014. 14:25

Može se odvijati samo na jedan način povoljan za tebe, a ako bude problema, javi mi se u pm....

TROTTER 15.02.2014. 00:32

vidim da se ova tema jaaako odužila, a stvari su tako kristalno čiste... naravno, svatko ih tumači na svoj način te tu dolazi do konflikta... dat ću vam svima savijet koji će olakšat riješavanje problema u najboljoj mogućoj mjeri na račun fizičke osobe... dobra riječ sva vrata otvara...

AbAdd0n 17.02.2014. 20:44

Pozdrav, imam mogući problem. Imam jednog prijatelja koji se u računala zaista imalo ne razumije. Danas mi se pohvalio da je kupio novu grafičku i nekako sam iz njega izvukao koji model i po kojoj cijeni.
Dakle u elipsu su mu uvalili gtx460 za 1800 kuna.
Nisam mogao vjerovati kada sam pročitao.
Što mogu učiniti? Mogu li uzeti račun i grafičku i sve to lijepo vratiti?
Hvala
:beer:

wooden 17.02.2014. 20:51

Citiraj:

Autor AbAdd0n (Post 2548103)
Što mogu učiniti?

Za početak rasprave možeš slikati grafičku i račun da se vidi točno o čemu se radi, ovako se priča o imaginarnim stvarima, a pogotovo je smješno kada čovjek koji se uopće ne razumije u računala ide davati 1800 kn za nešto što ni ne zna šta je i sad bi to vraćao.
Ali što se tiče vraćanja, trgovina ne mora odobriti vraćanje, njihova dobra volja.

RaZ0R911 19.02.2014. 16:29

Izgleda da je mojem Dellu u2311h kraj.

Danas umro DVI port.

S obzirom da tog modela više nema,mogu li tražiti povrat novca?

Kupljen je u ADM-u.

coconut 19.02.2014. 16:51

Ne odmah. Možda negdje nađu jednog takvog ili poprave tvog i ti ga moraš prihvatiti. Ako ga ne nađu ili ne poprave, onda ti mogu ponuditi zamjenu koju ne moraš prihvatiti nego tražiti lovu. I to istu cifru koliko si ga platio. Nikakve amortizacije i sl. stvari ne dolaze u obzir.

X-Plosiv 19.02.2014. 21:11

Pitanje jedno -

Imam miš koji ima garanciju 24 mjeseca. Počeo mi je štekati scroll button. Mislio sam sutra ići do Linksa, ali problem je što sam izgubio račun...račun je na R1, tako da me zanima:

1. Trebali bi mi moći oni to izvući iz baze podataka (taj račun)
2. Trebali bi prihvatiti garanciju?

Mislim da da, ali uvijek da pitam za svaki slučaj :goood:

Princ288 19.02.2014. 21:36

Trebali bi ;), meni su cim sam im rekao da imam garanciju a racun ne rekli, nema problema , sad cemo to isprintat :)

TutanCmon 20.02.2014. 23:22

Citiraj:

Autor coconut (Post 2549392)
onda ti mogu ponuditi zamjenu koju ne moraš prihvatiti nego tražiti lovu.

Na stranu moralne dvojbe - ima li potrošač zakonski pravo inzistirati na povratu novca i odbiti (uz sitna odstupanja) evidentno adekvatnu zamjenu - npr. prošlogodišnji model laptopa, mobitela ili slično za njegovog ovogodišnjeg nasljednika?
Koliko sam shvatio, uglavnom se takve pogodbe dogode oko poklopanja tehničkih karakteristika, a ne cjenovnog ranga, a vjerujem da bi potrošaču (pravedno ili ne) isplativije bilo dobiti povrat plaćenog iznosa.

Old Iggy 21.02.2014. 11:46

Citiraj:

Autor TutanCmon (Post 2550166)
Na stranu moralne dvojbe - ima li potrošač zakonski pravo inzistirati na povratu novca i odbiti (uz sitna odstupanja) evidentno adekvatnu zamjenu - npr. prošlogodišnji model laptopa, mobitela ili slično za njegovog ovogodišnjeg nasljednika?

Ne.

Citiraj:

Autor TutanCmon (Post 2550166)
Koliko sam shvatio, uglavnom se takve pogodbe dogode oko poklopanja tehničkih karakteristika, a ne cjenovnog ranga, a vjerujem da bi potrošaču (pravedno ili ne) isplativije bilo dobiti povrat plaćenog iznosa.

Zakon ne nalaže povrat novca, prvo je potrebno servisirati, a onda će možda ići na zamjenu. Kupac u stvarnosti ne zna koliki su troškovi trgovca, a povrat novca je zadnja vrijanta (korisnik može inzistirati tek kad se sve opcije isrpe, trgovcu je to strahovit trošak).

TutanCmon 21.02.2014. 22:39

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2550336)
Zakon ne nalaže povrat novca, prvo je potrebno servisirati, a onda će možda ići na zamjenu. Kupac u stvarnosti ne zna koliki su troškovi trgovca, a povrat novca je zadnja vrijanta (korisnik može inzistirati tek kad se sve opcije isrpe, trgovcu je to strahovit trošak.

Hvala na odgovoru!
Još me ovo zanima - je l' se trgovac naknadno, u slučaju da je servis kriv, namiri od njih? Ili u troškovima sudjeluje još i uvoznik/distributer pa poslije raspodjele troškove?
Potrošaču je, jasno, svejedno, ali svi uvijek navode trgovca kao adresanta po pitanju zamjene ili povrata, bez obzira na to što obično on pojma nema što radi servis.

darkydark 21.02.2014. 23:12

Sve troskove otklanjanja kvarove koji su pokriveni jamstvom pokriva uvoznik/distributer.

U slučaju povrata novca za proizvod, distributer u pravilu trgovcu vraca uplaceni novac ili na vec neki nacin "prebiju" taj iznos, dok trgovac "gubi" jedino svoju maržu. Ja iskreno neznam koliko to kosta trgovce osim nesto vremena da se ispuni potrebna papirologija, sav trošak je tak i tak na distributeru.

silver_tip 27.02.2014. 19:44

Citiraj:

Autor AbAdd0n (Post 2548103)
Pozdrav, imam mogući problem. Imam jednog prijatelja koji se u računala zaista imalo ne razumije. Danas mi se pohvalio da je kupio novu grafičku i nekako sam iz njega izvukao koji model i po kojoj cijeni.
Dakle u elipsu su mu uvalili gtx460 za 1800 kuna.
Nisam mogao vjerovati kada sam pročitao.
Što mogu učiniti? Mogu li uzeti račun i grafičku i sve to lijepo vratiti?
Hvala
:beer:

Uskoro i kad stupe nova pravila na snagu ce se i to moci bez ikakvog razloga i objasnjavanjima trgovcima... :)

E kad to stupi na snagu mislim da ce pola nasih webshopa koji imaju nakeljene kojekakve uvjete kupovine, ogradjivanja od odgovornosti ako se proizvod u slanju osteti i slicno, propasti ili ce biti zatrpani prijavama potrosaca.

http://www.ictbusiness.info/internet...od-lipnja-2014

wooden 27.02.2014. 19:52

Ajd barem pročitaj link koji postaviš, kvotaš lika koji je kupio u trgovini i stavljaš pravila za online kupnju koja se btw ne mijenjaju pretjerano, sitnice.

I ne znam kakve veze uvjeti kupovine na webshopovima imaju s ičime, ionako se uvijek gledao zakon, a ne što piše na njihovim stranicama.

geronimo_2 27.02.2014. 19:53

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 2554679)
Uskoro i kad stupe nova pravila na snagu ce se i to moci bez ikakvog razloga i objasnjavanjima trgovcima... :)

E kad to stupi na snagu mislim da ce pola nasih webshopa koji imaju nakeljene kojekakve uvjete kupovine, ogradjivanja od odgovornosti ako se proizvod u slanju osteti i slicno, propasti ili ce biti zatrpani prijavama potrosaca.

http://www.ictbusiness.info/internet...od-lipnja-2014

kod kupovine na daljinu vec odavno stoji da imas pravo povrata u roku 7 dana, a od nedavno 14 AFAIK tak da ovo ne stoji sto kazes. mogu oni nakeljit sta oce. ja sam do sad vratio 2 nova LCD TV-a i 2 Seasonic napajanja. nije bilo problema. pokusali su muljat, al kad su vidjeli da nema smisla, popustili.

sto se tice kupovine na vidjeno tu nemam pojma dali ima nekih opcija, ali bogami za ovu uvaljotku 460tke za 1800kn otisao bi tamo i ozbiljno popricao snjima. jizus.
:chears:

šokre 06.03.2014. 23:52

Kolka je realno cijena takve grafe?
3x manja garant.

Rekao bi da je to osnova za tužbu samo takva. Prevara, povreda načela jednake vrijednosti cinidaba biraj.

sandokan111 07.03.2014. 01:17

Evo tek mi sad izletila ova tema na new topics, vidim opet trgovacki lobi laze ljude.

Citiraj:

Autor RaZ0R911 (Post 2549373)
Izgleda da je mojem Dellu u2311h kraj.
Danas umro DVI port.
S obzirom da tog modela više nema,mogu li tražiti povrat novca?
Kupljen je u ADM-u.

Ako je u garanciji a nemogu popravit niti dat isti takav, da (kakav je to dvi da se nemoze popravit?). Kako je napisao prije mene coconut, nema "adekvatne zamjene" ili "amortizacije". Platio si 5000kn prije 10 godina, danas dobijas 5000kn i mozes kupit monitor 5 puta bolji nego sto je taj tehnicki bio.
Citiraj:

Nema adekvatne zamjene. Oni tebe po zakonu ne mogu prisilit da ti kupis nesto sto ne zelis kupiti. Ti si kupio proizvod xxx zbog kojih god razloga i nemoze te netko natjerat da u biti kupis proizvod xxy.
Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2550336)
Ne.

Normalno da da. Ovaj trgovacki lobi po forumu je strasan.

Old Iggy 07.03.2014. 08:26

Citiraj:

Autor šokre (Post 2558793)
Kolka je realno cijena takve grafe?
3x manja garant.

Rekao bi da je to osnova za tužbu samo takva. Prevara, povreda načela jednake vrijednosti cinidaba biraj.

Nema tu nikakve osnove za tužbu. Mogli su staviti cijenu koju žele, a on kupiti po cijeni koja je navedena.
Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2558812)
Normalno da da. Ovaj trgovacki lobi po forumu je strasan.

Koji to "trgovački lobi"? Kupac ne može inzistirati na nečem na što nema zakonsko pravo.

šokre 07.03.2014. 08:52

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2558845)
Nema tu nikakve osnove za tužbu. Mogli su staviti cijenu koju žele, a on kupiti po cijeni koja je navedena.

Ne slažem se. Prijevara i povreda načelo jednake vrijednosti cinidaba su razlozi za pobojnost. A rekao bi da je to ovdje očit primjer.
Ako su mu govorili da je to vrhunska grafa, a on nije dovoljno upućen (kao ni većina prosjecnih ljudi) to je cista prijevara. Zamisli da ti stara ode u dućan i kupi novu grafu kao poklon iznenađenje za Uskrs. Zavaljali bi je i gore.
Pitanje je kako to dokazati (trebao bi imati svjedoka), sudski postupak je uvijek zadnja opcija i neizvjestan je, ali i ovo ti je dovoljno da odeš tamo i napraviš im scenu.
Pogledaj malo ZOO.

Old Iggy 07.03.2014. 08:52

Citiraj:

Autor šokre (Post 2558853)
Ne slažem se. Prijevara i povreda načelo jednake vrijednosti cinidaba su razlozi za pobojnost. A rekao bi da je to ovdje očit primjer.
Pogledaj malo ZOO.

Znam ja ZOO. Ovo što si naveo je ordinarna glupost.

šokre 07.03.2014. 08:58

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2558854)
Znam ja ZOO. Ovo što si naveo je ordinarna glupost.

Drago mi je da znaš ZOO, nadam se da cu i ja nakon 20-30 godina prakse moći isto reci.
Inače, neke stvari oko pobojnosti, nistetnosti i mana volje su stvar prakse i ne nalaze se u ZOO-u, ali siguran sam da ti to dobro znaš.

Old Iggy 07.03.2014. 09:01

Citiraj:

Autor šokre (Post 2558859)
Drago mi je da znaš ZOO, nadam se da cu i ja nakon 20-30 godina prakse moći isto reci.
Inače, neke stvari oko pobojnosti, nistetnosti i mana volje su stvar prakse i ne nalaze se u ZOO-u, ali siguran sam da ti to dobro znaš.

Da, zato i govorim da su sve to gluposti. S takvim idejama DI i sudstvo su zatrpani godinama.

MikaHR 07.03.2014. 11:01

Citiraj:

Koji to "trgovački lobi"? Kupac ne može inzistirati na nečem na što nema zakonsko pravo.

Raskid ugovora i sniženje cijene
Članak 426.
Ako prodavatelj ne izvrši u razumnom roku popravak ili zamjenu stvari, kupac ima pravo na raskid ugovora ili sniženje cijene, a u svakom slučaju i pravo na popravljanje štete.

---------------------------

DOBRA VOLJA kupca je da prihvati nekakav drugi proizvod u zamjenu (sporazumni raskid prvog ugovora o stvari x i sklapanje novog o stvari y)

coconut 07.03.2014. 11:03

'Vrhunska grafa' nije nikakav opipljiv dokaz jer je ona možda vrhunska za Solitaire, ali nije za COD xy. Da su mu rekli 'Ta vam grafa u COD xy daje z fps' i da tih z nema, onda bi imao nekakve osnove za tužbu.

šokre 07.03.2014. 11:17

Citiraj:

Autor coconut (Post 2558950)
'Vrhunska grafa' nije nikakav opipljiv dokaz jer je ona možda vrhunska za Solitaire, ali nije za COD xy. Da su mu rekli 'Ta vam grafa u COD xy daje z fps' i da tih z nema, onda bi imao nekakve osnove za tužbu.

Previše gledaš Boston legal i CSI

coconut 07.03.2014. 11:22

Ja ti samo kažem kako stvari stoje u praksi. Ako je nešto 'vrhunsko' to treba potkrijepiti sirovim brojkama koje razumije i klinac iz 2. razreda. Sve drugo je čisto naklapanje.

Old Iggy 07.03.2014. 11:23

Citiraj:

Autor MikaHR (Post 2558945)
Raskid ugovora i sniženje cijene
Članak 426.
Ako prodavatelj ne izvrši u razumnom roku popravak ili zamjenu stvari, kupac ima pravo na raskid ugovora ili sniženje cijene, a u svakom slučaju i pravo na popravljanje štete.

---------------------------

DOBRA VOLJA kupca je da prihvati nekakav drugi proizvod u zamjenu (sporazumni raskid prvog ugovora o stvari x i sklapanje novog o stvari y)

Nije u pitanju samo dobra volja već i trenutno stanje stvari.
Može se dogoditi iz n razloga da ne možeš dobiti model koji imaš (npr. ima serijsku grešku) već se nudi noviji / izmijenjeni kao zamjena. Ni sud ti neće prihvatiti argumentaciju "hoću isti ili povrat novca".
Citiraj:

Autor šokre (Post 2558961)
Previše gledaš Boston legal i CSI

Ne gleda, to je točno.

wooden 07.03.2014. 11:23

Kad sam rekao liku da sliku tu preskupu grafu da vidimo točan model i da slika račun od tada se više ne javlja, slučaj je očito izmišljen ili mu je njegov frend zaboravio napomenuti da je uz grafu kupio još i veš mašinu pa ga je toliko izašlo.

MikaHR 07.03.2014. 11:43

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2558965)
Može se dogoditi iz n razloga da ne možeš dobiti model koji imaš (npr. ima serijsku grešku) već se nudi noviji / izmijenjeni kao zamjena. Ni sud ti neće prihvatiti argumentaciju "hoću isti ili povrat novca".

članak 426 je jasan. Ako imaš kakvu presudu koja je donesena drukčije slobodno je tu iznesi.

Isto tako može biti n razloga zašto kupac ne želi prihvatiti nekakav drugi "zamjenski" proizvod. Nedostaci na proizvodu nisu problem kupca i pristanak na zamjenu za drugi proizvod ovise o dobroj volji kupca.

šokre 07.03.2014. 11:58

Citiraj:

Može se dogoditi iz n razloga da ne možeš dobiti model koji imaš (npr. ima serijsku grešku) već se nudi noviji / izmijenjeni kao zamjena. Ni sud ti neće prihvatiti argumentaciju "hoću isti ili povrat novca"

Čovjek ti je lijepo objasnio i citirao zakon.
Rekao si da znas ZOO?

Old Iggy 07.03.2014. 12:29

Citiraj:

Autor MikaHR (Post 2558985)
članak 426 je jasan. Ako imaš kakvu presudu koja je donesena drukčije slobodno je tu iznesi.

Već sam par puta naveo - volio bi vidjeti presude kod kojih je navedena obavezna zamjena, posebno skupljih stvari (npr. IT oprema, automobili i slično).

coconut 07.03.2014. 12:36

Kod nas ih nema, ali u DE su liku zamijenili auto i to bembaru jer nije trošio onoliko koliko piše u katalogu već više od 10% kolika je tolerancija (čini mi se da se radilo 0 17% većoj potrošnji). Ali, govorimo o DE, a ne Hrvatistanu.

Old Iggy 07.03.2014. 12:38

Citiraj:

Autor coconut (Post 2559019)
Kod nas ih nema, ali u DE su liku zamijenili auto i to bembaru jer nije trošio onoliko koliko piše u katalogu već više od 10% kolika je tolerancija (čini mi se da se radilo 0 17% većoj potrošnji). Ali, govorimo o DE, a ne Hrvatistanu.

Naravno, to je nedostatak. Prolazile su slične stvari i kod nas.

MikaHR 07.03.2014. 12:55

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2559014)
Već sam par puta naveo - volio bi vidjeti presude kod kojih je navedena obavezna zamjena, posebno skupljih stvari (npr. IT oprema, automobili i slično).

Vrlo vrlo rijetko će ti se desiti kod takvih stvari da se nemože popraviti/zamjeniti za istu stvar (nigdje ne piše da moraš dobiti NOVU istu stvar, moraš dobiti istu stvar BEZ nedostataka uz, naravno, produljenje svih rokova koje ta zamjena povlači za sobom)

Mislim da ti pomalo brkaš zamjenu za istu stvar i zamjenu za drugu stvar.

Prvo je rješavanje unutar članaka zakona koji to reguliraju, a drugo je sporazumno raskidanje/ponovno sklapanje ugovora.

Old Iggy 07.03.2014. 12:58

Citiraj:

Autor MikaHR (Post 2559029)
Vrlo vrlo rijetko će ti se desiti kod takvih stvari da se nemože popraviti/zamjeniti za istu stvar (nigdje ne piše da moraš dobiti NOVU istu stvar, moraš dobiti istu stvar BEZ nedostataka uz, naravno, produljenje svih rokova koje ta zamjena povlači za sobom)

Mislim da ti pomalo brkaš zamjenu za istu stvar i zamjenu za drugu stvar.

Prvo je rješavanje unutar članaka zakona koji to reguliraju, a drugo je sporazumno raskidanje/ponovno sklapanje ugovora.

Problem je u tome što to nije 100%-tno pravilo.

Imaš problem na autu s injektorima - serijska greška. Normalna procedura je zamjena drugim, ne istim. Sud neće stati na stranu kupca koji zato traži povrat novca isplaćenog za vozilo.

U 99% situacija tu nema problema (povrat uređaja i povrat novca), ali generalno nećeš uvijek biti u mogućnosti apsolutno i isključivo sudski tražiti povrat.

sandokan111 07.03.2014. 13:08

Citiraj:

Pa ti ocito zastupas trgovacki lobi s bedastocama koje pises tu i izvrces napisano.

Vidis kako si ovo srocio "kupac ne moze insizitrati na necemu na sto nema zakonsko pravo". Normalno da nemoze, ali o tom nije bilo rijec posto je ovo jasno napisano u zakonu.

Rijec je da ako mu nesto ode u garancijskom roku, a oni ne mogu popravit to ili dat ISTI, nema nikakve teorije da ti moras prihvatit "adekvatnu zamjenu". Mozes ako ti pase, ali NE MORAS. Platio 5k kuna prije 10 godina, dobijas 5k kuna sad!

Da ponovimo, kao sto sam vec napisao prije, ti ako si kupio proizvod xxx, ne moze tebe trgovac natjerat da kupis proizvod xxy i ti uredno mozes trazit potpuni povrat novca.
Citiraj:

Rofl kakve bezocne lazi.
Razlozi uopce nisu bitni, a ovakve stvari rijetko idu na sud jer je zakon u ovome jasan, volio bi vidjet trgovca koji je radi ovog isao na sud i riskirao kaznu.
Posto ocito volis bacat krafne u zrak, daj nekakav clanak zakona gdje kupac MORA prihvatit zamjenu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:31.