PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

adaksinjo 23.10.2020. 17:49

je li ovdje netko korisnik dugoročnog najma vozila, ali ne na firmu, nego kao privatna osoba? iskustva?

1v@n 23.10.2020. 18:43

Teško će se nekome privatno isplatiti dugoročni najam, kad svi žele imati kasnije auto u vlasništvu. Sumnjam da ima puno privatnih osoba u dugoročnom najmu.

Ako misliš na financijski leasing gdje plaćaš uslugu korištenja auta na mjesečnoj razini, kao pretplatu na mobitel, onda imaš ALD koji ti to može ponuditi. Renault mobilnost ide preko njih, pa baci pogled na to, ili direktno kontaktiraj ALD i pitaj.

ALD će biti povoljniji od rent kuće, jer nemaš još jedna usta za hraniti. Ako ti iz nekog razloga ne paše financijski leasing, nego baš dugoročan najam, mogu samo jako preporučiti Oryx i čovjeka s kojim sve dogovaram, pa odi i vidi što ti mogu ponuditi. Javi se na PM ako ti treba više info.

Elven 23.10.2020. 19:09

Citiraj:

Autor papčić (Post 3451185)
Ovo, moram priznat, još nikad nisam čuo :lol2:

Meni je 206 uvijek bio draži od Clia, Corse i sličnih, odnedavno mi je Fiesta najdraži mali auto doduše.

406 Coupe mi je dan danas jedan od najskladnijih dizajna automobila, uz E46 BMW trojku.

Nova 508 mi je, nakon Giulije, najljepša poslovna limuzina, uz odličnu unutrašnjost.

3008 odličan SUV-ić, 5008 (vozio se samo u starijoj generaciji) odličan auto kome treba toliko prostora...

Sad sam ti nabrojao aute u kojima sam se vozio, neke od njih sam i vozio. I naspram Citroena (čak i DS-a) i Renaulta, Kie ili Hyundaia (koji se više kupuju razumom, osim ako nije i30N ili i20N u pitanju), ti svi auti imaju dušu, nisu ni suhoparni ni generički.

Možemo reći da ni Renault nije generički sa svojim VelSatisima i Avantime-ima... ali to je just plain ružno.

A da za Puga ni ne spominjem 205 GTI, kojeg na žalost nisam ni vozio, niti se u njemu vozio, ali pošto pratim aute dosta, svako malo naletim na njega kao jedan legendarni auto...

Tako da eto, drago mi je da si prvi puta čuo da Pug ima ono nešto, nadam se da si nešto i naučio.

Citiraj:

Autor prileee (Post 3451188)
Gledam oglase zadnjih mjesec-dva i pug je najogavniji od svih, barem sta se tice 10 godina starih vozila. 10 godina stara fiesta ili ceed su interijerom space shuttle za pugove stare 10 godina.

10 godina stari PUG možda nema lijepu konzolu, ali kak si baš dve najružnije unutrašnjosti izabrao, za 10 godina stare aute?

Plus 406 Coupe, nije i ne može nikako biti "najogavniji od svih". Malo je stariji od 10g, možda je baš to prije 10g sa 307, 207 i 407 Pug imao grozno ružne aute to je istina, ali frend je imao 407 Coupe i unutrašnjost sigurno nije bila ogavna, a pogotovo ne kao Fiesta iz tog doba...

zkljaja 23.10.2020. 20:23

Prvi auto mi je bio PUG 205 Roland Gaross 1.4i, super zabavan autic, ali iz doba kad je Pug radio zanimljive aute. Ali tipa C3, C2, 206+, corsa, 307, Stilo 5vr.. pa ja ne mogu vjerovat kada mi netko kaže da je dao novce za to. Oke, znam, to su stari auti, ali braćo mila, uzmeš švabu ili japanca tog doba sa duplo više km i dobijes space shuttle naspram navedenih..

lowrider 23.10.2020. 21:56

Svaka od marki auta je nešto dobro radila u svojoj klasi, talijani i francuzi u klasi manjih auta, Merc dizel limuzine, bmw sporske 3volumenske aute, japanci su sve dobro radili cccc...

spawn 23.10.2020. 23:08

Citiraj:

Autor papčić (Post 3451287)
Prvi auto mi je bio PUG 205 Roland Gaross 1.4i, super zabavan autic, ali iz doba kad je Pug radio zanimljive aute. Ali tipa C3, C2, 206+, corsa, 307, Stilo 5vr.. pa ja ne mogu vjerovat kada mi netko kaže da je dao novce za to. Oke, znam, to su stari auti, ali braćo mila, uzmeš švabu ili japanca tog doba sa duplo više km i dobijes space shuttle naspram navedenih..

Jesi vidio mazdu 6 2007-2008? Izgleda unutra kao polo 1996,tako da ne bih bas rekao da su japanci space shuttle. Možda noviji modeli.
Što se PSA grupacije tiče,nemam puno iskustva ali imam C5 2012 120kw automatic. Osim par iritirajucih sitnica, auto je avion,u exclusive izvedbi još bolji. Ali glupo je uspoređivati brandove uopće, svaki ima aute od - do pa neki budu loši neki odlični ovisi koliko platiš

Wolverine 24.10.2020. 08:41

Laganini nocna voznja i naletim na ovu ekipu :D

MIK 24.10.2020. 10:31

juraj_sebalj*Moj novi "daily car"! Toyota Starlet♥️ iz 1996! Pazi sad specku... 905 kg, 75 konja, 1.3 16V.*

I Juri je dobar... Nepoderiv autu, odlucan za grad ni jedan kvar u 10 godina. Minus je što ga je težko lagano voziti koliko je zabavan:) Fino me služio dok sam ga imao.

zgmmax 24.10.2020. 11:59

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3451373)
Laganini nocna voznja i naletim na ovu ekipu :D

Uz ta dva auta, RX7 i Supru bi još dodao Nissan Silviu S15

I to bi mi bila neka dream garaža :)

Šole 24.10.2020. 13:18

Dečki gdje kupiti presvlake za sjedala, auto Mitsubishi Outlander 2012 god.

danex 24.10.2020. 13:25

https://www.pro-mimato.hr/hr/product...ander/S26016Q/
A univerzalne jeftine u supermarketu, baucentru,dučanu s auto dijelovima

vex 24.10.2020. 19:49

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3451205)
Čisto osobne preference. Kvaliteta materijala, dizajn. Meni ne sjeda i bok. No moram priznat da idu na bolje.

Pa daj link na te statistike.

Jbg, izgleda da moj spada u ona dva od tri. Nije da ga dugo vozim, godinu dana, no auto je toči i vozi. Poprilično udoban, lijep interijer, ogroman gepek (SW). Čak mi ni žarulja još nije pregorila. :D
Koji brand auta je po tvom ono, uber superkvalitetan?

Stvar ukusa. Meni je kokpit 308 starog deset godina ljepši od kia ceeda a da ne pričam o interijeru fieste stare 10 godina gdje centralna konzola izgleda ko sonyeve mini linije s kraja 90-ih. :D

Gle, ak se potrudiš naći ćeš na netu i da je zastava najkvalitetniji auto ikad :D ...
Ja sam imao 3 peugeota, 2 nova kupljena, i radio u zastupništvu u prodaji. Vjeruj mi :D .
Ne samo da to govno krepava , nego se i gl. zastupnik svojski trudi da svaku reklamaciju odjebe po kratkom postupku a ovi u servisu nek se onda crvene...
Armatura se trese i zvoni na 180 ?? Gospodine kod nas je ograničenje 130. Ne postoji način da isprobamo vaše tvrdnje.
Auto ide 190 a trebao bi 230 po specifikaciji ?? Gospodine ograničenje je 130. Iznajmite pistu da mi probamo.
Naručili ste jedan auto a dobili drugi ?? jebiga ...
Kupili ste auto i nakon 5km se upalile lampice ?? A ništa ostavite auto riješit će se u razumnom roku :D ...

superkvalitetan ? nema toga.. Ali vjerovatno toyota najbliža tome. Prave najviše auta i uvijek su u vrhu. No odokativno možeš to zaokružiti na kompletan istok , japan mama, korea isto. Što se tiče same kvalitete . Dizajnerski - well, not :roller:

Ali uglavnom postoje pogođeni modeli sa starim provjerenim motorima.. A također i poznati motori sa poznatim manama i gdje proizvođač jednostavno neće/ne zna popraviti ozbiljna sranja ili banalije
- npr PSA motor-govno sa 100 mana koji se ugrađuje u minija 1.6 turbo onog starog
- npr plastično kućište vodene pumpe na EA888 Audi motoru koje pukne, to sranje ne mijenjaju oduvijek a svi imaju problem s tim
- plastično kućište ručne kočnice u VAG grupaciji

itd itd itd ... japanci i koreanci makar rješavaju svoja sranja :D ... a i dugačka jamstva 5/7 godina isto nisu za odbacit.

Wolverine 24.10.2020. 20:01

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3451433)
Uz ta dva auta, RX7 i Supru bi još dodao Nissan Silviu S15

I to bi mi bila neka dream garaža :)

OK je RX7 ali ako si mehanicar :D

Iskreno meni je iz tog doba jako drag dvojac koji je prosao nekako ispod radara a u biti su isto tako poprilicno dobri auti.
Nissan 300ZX i Mitsubishi 3000GT

300ZX Z32 mi i dan danas izgleda predobro.

Elven 24.10.2020. 20:35

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3451575)
OK je RX7 ali ako si mehanicar :D

Iskreno meni je iz tog doba jako drag dvojac koji je prosao nekako ispod radara a u biti su isto tako poprilicno dobri auti.
Nissan 300ZX i Mitsubishi 3000GT

300ZX Z32 mi i dan danas izgleda predobro.

Ima jedan Japanac za kojeg skoro nitko nije cuo... Mitsubishi Tredia.. Turbo!... Vozio se u njemu, auto je bio wow za to vrijeme. Imao je i Super Shift. 4x2 brzine.

Prakticki 8 za ravno i 2 za rikverc.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4dea2196db.jpg

Wolverine 24.10.2020. 20:37

Ups :D

https://insideevs.com/news/450511/te...on-issues/amp/

Exomaniac 24.10.2020. 20:46

Ništa neočekivano, Kina nepotrebno tjera stranog proizvođača da povlači aute o svom trošku iz države van tako da kineska tvornica ima više posla.

Wolverine 24.10.2020. 20:49

Ali iskreno nije ni Tesla nevina po tom pitanju, pogotovo s Model S serijom.
Ne mozes mi rec da nosive komponnete ovjesa pucaju samo tako.

Ovo treba gledat bar jednom tjedno :D

Ne mogu se nagledat ovog videa.
I onda me pitaju zasto ne volim nove BMW-e i Mercedese :D

Garro 24.10.2020. 21:32

Pitanje za vlasnike plug-in hibrida: Kolika je dovoljna snaga priključka za punjenje?

Naime, imam garažu u susjednoj zgradi koja ima struju i utičnicu, potrošak struje se plaća kroz pričuvu obzirom da je priključena na brojilo zgrade. Sad, htio bi svoje vlastito brojilo ako ću kupovati plug-in hibirda, no koliko vidim, cijena varira ovisno o priključenoj snazi: https://www.hep.hr/ods/pristup-mrezi...ikljucenje/184 tako da, koliko je dovoljno za punjenje? :)

Exomaniac 24.10.2020. 22:36

Nisam vlasnik, ali hibridi ionako nemaju tako veliku bateriju, standardna 3.6kW utičnica bi trebala biti i više nego dovoljna. Bila bi dovoljna i za full BEV ako nemaš neke lude dnevne potrebe, za 4 sata mislim da 3.6kW punjač otprilike da nekih 60-ak kilometara dometa što je i više nego se u hrvatskoj putuje na posao u prosjeku.

A ovisi i o autu koji imaš koliko je jak punjač u njemu uopće, može li on iskoristiti dostupnu snagu.

MadBoY 24.10.2020. 22:48

Kad auto ima "ono nešto", što se jednostavno ne može opisati, ja to shvatim da te "ono nešto" natjera da prodaš auto čim istekne garancija ili kad kupiš rabljeni pa te "ono nešto" opali po novčaniku. :D

domy_os 24.10.2020. 23:36

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3451602)
Nisam vlasnik, ali hibridi ionako nemaju tako veliku bateriju, standardna 3.6kW utičnica bi trebala biti i više nego dovoljna. Bila bi dovoljna i za full BEV ako nemaš neke lude dnevne potrebe, za 4 sata mislim da 3.6kW punjač otprilike da nekih 60-ak kilometara dometa što je i više nego se u hrvatskoj putuje na posao u prosjeku.

A ovisi i o autu koji imaš koliko je jak punjač u njemu uopće, može li on iskoristiti dostupnu snagu.

Kućni punjači su obično 7,4 kW i njima treba nekih 6-8 h za napuniti bateriju, znači cijela noć ugrubo. Ne možeš to baš na kalkulator računati jer svaka generacija PHEV-a je drugačija i baterije se ne pune jednakom brzinom od početka do kraja punjenja.

Exomaniac 25.10.2020. 01:42

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3451618)
Kućni punjači su obično 7,4 kW i njima treba nekih 6-8 h za napuniti bateriju, znači cijela noć ugrubo. Ne možeš to baš na kalkulator računati jer svaka generacija PHEV-a je drugačija i baterije se ne pune jednakom brzinom od početka do kraja punjenja.

Svaki punjač definira snagu punjenja, ako doma imaš dostupno 3.6kW onda se tako podesi i auto neće vući više od toga. Za 8 sati na 7.4kW punjaču napuniš Teslu i to model s većom baterijom, a ne da se brineš oko toga da nećeš napuniti hibrid. :D Neki ni nemaju instaliran punjač jači od 16 ampera, tj. 3.6kW.

Do nekih otprilike 70-80 posto se baterije pune jako brzo, a nakon toga uglavnom se počinje nešto smanjivati struja. No, na kućnim punjačima se to puno manje primjeti nego na brzim punjačima jer su struje ionako dosta malene u odnosu na kapacitet baterije.

Evo, malo sam na brzinu proletio listama raznih PHEV modela i baterije koje sam vidio su uglavnom od 10 do 18kWh tako da bi te aute i 3.6kW bilo sasvim dovoljno da preko noći napuniš bateriju. No, ionako je minimalni zakup 20A, tako da imaš minimalno 4.6kW na raspolaganju ako auto ima i punjač koji podržava više. Brzim listanjem VW, Hyundai, Volvo i Toyota hibrida sam primijetio da svi osim Toyote Rav4 imaju 3.3 ili 3.6kW ugrađene punjače.

domy_os 25.10.2020. 02:08

Da, krivo sam napisao, trebalo je biti 6-8 h za 3,6 kW i za 1,5-3 h za 7,4 kW.

Kad smo kod Tesle, ima kolega Model S P85 i kaže da puni 24 h od 0 do 100% kad je na kućnom, hm...

Garro 25.10.2020. 07:38

Dakle, ne gine mi nekih 13k kn za priključak i brojilo u garaži...

rokonja 25.10.2020. 07:51

Što 7,4 kW ne poždere pun k... struje u roku od 8h? I to je kao eko i isplativo ili... možda nisam u toku al...? Spoji ove silne automobila na 7,4 kW (to su tri klime u kući na full radu), pa svako selo treba elektranu.

Mislim da ništa od el. vozila.

adaksinjo 25.10.2020. 08:36

Citiraj:

Autor Garro (Post 3451650)
Dakle, ne gine mi nekih 13k kn za priključak i brojilo u garaži...

novi priključak na kući od 5.75kw sa svim potvrdama projekta, suglasnostima itd. me izašao 11k kn, tako da sama zamjena limitatora sa vise ampera ne moze kostati toliko (mislim da je 1800kn/kw za zg i 1350kn/kw za ostatak rh).

Citiraj:

Autor rokonja (Post 3451653)
Što 7,4 kW ne poždere pun k... struje u roku od 8h? I to je kao eko i isplativo ili... možda nisam u toku al...? Spoji ove silne automobila na 7,4 kW (to su tri klime u kući na full radu), pa svako selo treba elektranu..

kako to misliš? ne ždere jači priključak više ili manje, nego ždere potrošač, odnosno baterija. što se potrošnje tiče, svejedno ti je koliko je priključak jak, snaga priključka utječe jedino na brzinu punjenja, a da bi napunio bateriju od x kw/h trebaš x kw/h struje.

MadBoY 25.10.2020. 09:12

Slučajno sam naišao na ovu stranicu https://ev-database.org, tu stave podatke koliko treba da se auto napuni na raznim snagama punjenja.
Tesla Model S Long Range Plus - 0-100% na 3,7 kW ~ 30h
Ako se BEV/Hibrid vozi s posla na posao, nekih 1-2h dnevno punjenja na 7,4 kW je dosta da se napuni.

Exomaniac 25.10.2020. 09:16

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3451642)
Da, krivo sam napisao, trebalo je biti 6-8 h za 3,6 kW i za 1,5-3 h za 7,4 kW.

Kad smo kod Tesle, ima kolega Model S P85 i kaže da puni 24 h od 0 do 100% kad je na kućnom, hm...

Pa pitanje je kakav priključak za kućni punjač ima. Mislim, ako je na običnoj šuko utičnici, onda sigurno cijeli dan. Pogotovo jer kad se puni preko šuko onda auto limitira na 13 ampera iz sigurnosnih razloga, znači nešto manje od 3 kilovata na sat. Ako je na 32 ampera, tj. 7.4kW onda nema nikako logike cijeli dan, ako uzmemo da je efikasnost punjača 90% (mislim da je koji posto i veća) to ispadne 6.66kw chargea u bateriji po satu, neka bude deset sati na punjaču to je 66kWh, to je već 80 posto baterije, a preko 80% je ionako štetno punit jer smanjuje broj ciklusa baterije, osim ako ti stvarno treba za neki dugi put.

Osim ako se ne voziš na posao 150 kilometara u jednom smjeru i 150 kilometara u drugom da svaki dan trebaš puniti bateriju od početka do kraja, neće ti realno trebati ni približno vremena.

Exomaniac 25.10.2020. 09:35

Citiraj:

Autor rokonja (Post 3451653)
Što 7,4 kW ne poždere pun k... struje u roku od 8h? I to je kao eko i isplativo ili... možda nisam u toku al...? Spoji ove silne automobila na 7,4 kW (to su tri klime u kući na full radu), pa svako selo treba elektranu.

Mislim da ništa od el. vozila.

7.4kW je kapacitet koji ti možeš povući iz mreže. Struju ništa ne “ždere”

Drugo, jedna klima, standardna od 3.5kW hladionog kapaciteta, u maksimumu vuče nekih 1200 vata iz mreže. Znači, trebao bi doma imati 6 klima, i svaka bi baš morala tjerat svoj inverter do maksimuma, što se ne događa tako često.

Treće, jedna velika elektrana, na zemni plin npr. kumulativno ima daleko veću efikasnost nego što ju ima pojedinačni motor na fosilna goriva, plus, nisu svi izvori na mreži na fosilna goriva već imaš i solarne elektrane, vjetroelektrane, hidroelektrane i nuklearne elektrane koje kumulativno prosječnu emisiju plinova otpuštenih pri generiranju kWh energije spusti daaaaleko ispod toga što ispusti jedan ICE auto po generiranom kWh energije.

Ostavi brigu oko mreže elektrotehničarima i ljudima iz struke koji se bave mrežama, procjena je da će za veliki postotak električnih vozila na mreži biti potrebno dograditi samo do nekih 20-25% lokalnih mreža što će predstavljati 80% troška ukupnog za prilagodbu mreža. El. inženjeri procjenjuju da je za Njemačku trošak potreban da mreža može držati električna vozila 20-25 milijardi eura ukupno, što će biti raspoređeno kroz niz godina.

Ljudi nemaju ni pojma, ali elektroenergetske mreže se već prilagođavaju i pripremaju ne samo za nadolazeća električna vozila, već za lagani prelazak sa plinskog i lož grijanja na dizalice topline i alternativne načine grijanja.

Psycho 25.10.2020. 22:00

dobro zasto nisam o ovome naucio na ovom topicu? :D

kako se kupuju polovni auti? :lol2:

coconut 26.10.2020. 12:43

Mislim da je ovo čisti optimizam, ali kako bi slijepci rekli: Vidjet ćemo :D
https://www.index.hr/auto/clanak/stu...a/2224819.aspx

zkljaja 26.10.2020. 18:53

Danas viđeni bijeli i crveni Taycani, krasna vozila. Na ZG tablicama :)

DiRT 26.10.2020. 19:57

Ima i srebrni, krasni su da, skladno napravljeni.

coconut 26.10.2020. 20:05

Vidio danas BMW 760Li na čijem se boku kočoperi oznaka V12. Moćno auto.

Žak Onanis 27.10.2020. 08:19

Kia Rio 1.4 pitanja ?

Nedavno sam kupio auto „Kia Rio 1.4“ (2006 g) i imam nekih nejasnoća, pa ako neko da mi objasni ovo
  • Na koliko (otprilike)litara goriva u rezervoaru se pali lampica rezerve
  • Koliko kilometara mogu preći kad se upali lampica rezerve
  • Koliki pritisak guma treba biti

lowrider 27.10.2020. 08:28

Rezerva je cca 5-7 litara
Ovisi koliko ti auto troši, u kakvom je stanju, al cca 50-100km od paljenja lampice do krepavnja bez goriva
Ovisi o dimenziji, guma, piše vjerojatno negdje na autu/manualu

johnsmith 27.10.2020. 08:40

Nemoj se kockati s rezervom, pogotovo ako ne voziš po ravnoj cesti :D Druga stvar, priča se po kvartu da pumpa može pobrati smeće iz rezervara kad je pri kraju tank. Uvijek nekak složim da ne stignem rezervu pa nemam ih prve ruke iskustva. Ženini su iskusnjare, obavezno se auto gari na jednoj crtici - samo 1km po gradu vožnjice, ima rezerva. lol

mamikulcic 27.10.2020. 09:22

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3452357)
Nemoj se kockati s rezervom, pogotovo ako ne voziš po ravnoj cesti :D Druga stvar, priča se po kvartu da pumpa može pobrati smeće iz rezervara kad je pri kraju tank. Uvijek nekak složim da ne stignem rezervu pa nemam ih prve ruke iskustva. Ženini su iskusnjare, obavezno se auto gari na jednoj crtici - samo 1km po gradu vožnjice, ima rezerva. lol

Nikad mi nije bila jasna ta priča da pumpa pokupi smeće iz rezervoara... Ako i ima kakvog smeća da li se to smeće prilikom vožnje ne vrtloži konstantno s gorivom pa pumpa pokupi to i kod punog rezervoara?

Inovator 27.10.2020. 09:25

Ispada da silni filteri na crpkama služe ničemu.

Lewis 27.10.2020. 09:37

To je prica koja je ostala jos iz doba Karburatora na Stojadinima i Ficekima kad su na benzinskama radili majstori koji su sebi tocili gorivo pa svakao malo dizali poklopac tanka i ulijevali vode da "nadoknade manjak" pa se i dalje zadrzalo kao urbana legenda o smecu u gorivu :D.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:39.