![]() |
Citiraj:
Daikin da se jako pokvario u odnosu na modele prije par godina, ako je prije bilo nešto rađeno od aluminija ili metala, sada je plastika. Čovjek ne prodaje klime, samo ih montira. Po njemu Mitsubishi, pa tri stepenice nitko. Što se tiče trial sustava, ja sam to imao na kući i uspješno je funkcioniralo dobrih 15-20 godine. Mitsubishi heavy industries je bio proizvodač :D |
Da, bitno je rasklapanje i čišćenje, već smo raspravljali ovdje o tome :)
Toshiba me ubila u pojam, do zadnjeg komada se unutarnja mora rastaviti da bi se ventilator izvadio van :) |
Citiraj:
U najmanju ruku moraš bit u stanju kadicu spustit (po mom ograničenom iskustvu, Fujitsu klime). Ono što je baš loše, to sam na Hisense vidio, kadicu nemožeš spustit bez da skineš isparivač sa unutarnje, što je grozno. |
Mitsubishi je apsolutno friendly za rastavljanje i vadenje turbine. zato ponavljam ko pokvarena ploca. ak je bitno odrzavanje, samo micek i deri. ne gledam uopce vise druge. sa ovim samsungom kojeg imam doma sam se zaje ko niko. doslovce vlasnik radnje za klime mi mora doci sljedeci tjedan napravit komplet ciscenje zato jer njegovi ostali zaposlenici se "boje" rastavljat i skidat turbinu vanka lol. znaci ocito totalni nighmare :-(.
poanta je bila da mi oni dodu to napravit da gledam kako ide postupak da znam za dalje sam jer probao vidit sam i zaista nisam skuzio kak se vadi vent. izgleda da kadica uopce ne ide vanka nego se valjda isparivac nekako mora povuc prema gore i napravit mjesta za izvuc turbinu. ma uzas. pazio sam skroz kod kupovine da je vijak na turbini, a ovaj dio nisam eto pazio, a htio ustedit 150e pa sad imam... nikad vise nista osim miceka. imam ih sve skupa 6 komada i svi su mila majka (SF i HR modeli). |
Ekipa, kakve su ove jeftinije Vivax klime (cca 350 Eura)? Trebam 3 pa mi je malo puno dat 600 Eura plus za jednu klimu.
P.S. čišćenje me ne pere, imam rođaka koji mi to može odraditi kad bude potrebno. |
Kako to mislis kad bude potrebno? Potrebno je jednom godisnje, just saying. Ak ce ti on to delat svake godine na 3 jedinice, svaka cast na takvom rodjotu.
|
Citiraj:
Kao što piše - kad bude potrebno jel :) Dakle ak je to jednom godišnje onda je to jednom godišnje. Al ni to nebu svake godine pošto neću biti svako ljeto doma. Trenutno su u pogonu 2 prastare LG klime koje je jedan stručnjak išo slagat pa više štete napravio nego koristi pa bih ih zamjenio za nekaj modernije sa inverterom kaj ne ždere tolko struje + dodao jednu na drugu kuću. |
Dobra klima
Imam LG ,Korel, Vivax te na poslu mitsubishi. LG star 15 godina, vec je bar 5 godina za zamjenu, odgađam. Vanjska jedinica vibrira a unutarnja nije vise jaka, tj slabo hladi, jel do vanjske ili unutarnje svejedno.
Korel star 4 godine,radi samo ljeti 4 mjeseca, prozujala vanjska jedinica odnah nakon kraja jamstva od 2 godine. Hladi i radi super na 30m2 osim vibracija vanjske jedinice. Ne da se popraviti jer je prozujao kompresor i kuciste sve u jednom, moze se mijenjati vanjska jedinica ali nije jeftino. Vivax radi solidno na 40m2 ima 5 godina. U startu je bio tih, sad je mrvicu bucniji vani ali ne vibrira i ne zuji nista samo je malo bucniji. Mitsubishi je kao nov doslovno, serviser uziva kad ga dodje cistiti tih,jak, lagano odrzavanje , hladi i grije 40m2 vec 15 godina, tada je placen 13000kn inverter model. Ovi ostali placeni oko 500-600€ s montazom. Sve u svemu koliko sam shvatio, od jeftinijih, totalno svejedno koja je marka,kako te potrefi sreća. Sreca se odnosi i na skuplje naravno ali da mi prozuja kompresor ili bilo sto da crkne nakon 2 godine na klimi od 1500€, jamstvo ili ne, prodavac bi mi sigurno uvazio problem neovisno ima li volje za to ili ne. |
Citiraj:
To je razlika između klime za 500 i 1300€, iako na prvu izgledaju isto i funkciju obavljaju isto, razlika se vidi nakon 2 godine kad jeftine počnu zujat, vibirat i opcenito ne raditi kao prvog dana. Naravno, uvijek postoje "iznimke koje potvrđuju pravilo":D Iznenadio sam se kad sam jednom bio na krovu svoje zgrade i testirao svoju toshibu, (dual split ugrađen 2008, MAde in Japan) nafrljim ju na max, vani 35C, klima vuce 1200W i jedino sto cujes je zrak koji prolazi kroz hladnjak, znači kompresor i ventilator su praktički nečujni nakon toliko godina:beer: Imam jedan problem sto mi na jednoj unutarnjoj ventil na isparivacu se ponekad zblesira i onda se zna zalediti isparivac, a problem se rijesi tako da se klima upali/ugasi i to sam rijesio automatizacijom u Hass-u, i zbog toga sam ih htjeo zamijeniti i svimajstori s kojim asam razgovarao su mi rekli u stilu, ostavi ju dok radi jer takve se vise danas ne proizvode :D:D |
upravo tako. sve te stare klime koje bar imaju inverter ja nebih dirao nego dao sve od sebe da ih dovedem u najbolje moguce stanje sto se tice pranja/ciscenja. to su bili pravi uredaji. ovo danas u 99% goli k.
|
Gledam ove nove, pogotovo jeftinije klime, to sve vanjske montiraju na gumene nosače kako bi što manje vibrirale :)
Toshiba Daiseikai, ugrađena 2006. Made in Japan by Toshiba Carrier Corporation :) Učinak hlađenja i grijanja kao i prvi dan, nema nikakvih zvrndanja i vibracija. Svaka čast onome tko je projektirao i balansirao ventilator na vanjskoj i kompresor. Krepao ionizator zraka, izbacio van i tjeraj dalje. Jedino je užas za čišćenje, vele svi serviseri koje sam pitao: "tjeraj dok ide i bacaj, ne želim to niti otvarati" :( Odnedavno nešto šizi elektronika u smislu kad ostane bez struje nekoliko sati, ne upali se iz prve nego je treba paliti/gasiti na daljinac više puta da starta. Upale se ledice, ali ne starta niti vanjska niti unutarnja. To bi se i dalo pogledati vjerojatno neka sitnica koji kondić ili tako nešto. |
a nemoze se ne cistit, mislim to svatko normalan kuzi. to moras rastavit i oprat. ak vent/rotor/turbina nisu vadeni par godina to je katastrofa unutra, kolko god malo da se koristi. nikad se necu dovoljno nacudit da nisu mogli to bolje diznajnirat da se lakse moze turbina skidat i prat. pa bar onak kako je na micekima.
dizajneri tih klima su totalni imbecili IMO. |
Pitanjce, cemu sluze oni mali "filteri" na isparivacu unutarnje jedinice, dolaze s plasticnim nosacem i ucvrsceni su za isparivac (vidi sliku). Majstor mi kaze da su to nekakvi filteri koji uklanjaju miris klime kad je nova i maknuo ih je nakon godinu dana jer kao vise nemaju efekta.
https://static.slobodnadalmacija.hr/...759019_480.png I isto pitanje za one male filtere u boji na glavnom filteru klime, vidim da su to neki bio/hepa/vitamin c filteri... Koliko realno su potrebni? Fakin majstor mi ih je sjebao i oprao vodom pa nemam pojma dal da uzimam nove. I oni imaju neki rok trajanja koliko vidim... Inace fun fact, imam tu srecu da su mi dva majstora cistila razlicite klime u stanu ove godine. Jedan je koristio zep-ove preparate i te klime nemaju mirise. Drugi je koristio neke druge mirisljave preparate i te dvije klime mi mirisu kao stan gdje zivi neka baba koja uskoro treba umrijeti. Znaci i o tome moram voditi racuna, sta ce mi prskati po klimama, jebemti zivot! :( |
Moja preporuka
https://www.klimakoncept.hr/hr/hisen...inica/3326/222 Uzeo sam ju prošle godine u 5 mjesecu i praktički ju nisam gasio. Cijelo ljeto je hladila, a ovu zimu nije radila 2 mjeseca kad je baš stisla zima. |
Dobra klima
Cujemo se za 2 godine kad odradi bar 3 godine. Ako i dalje bude super onda uzimam u obzir za zamjenu onog LG-a, taman ce tada crknut kako je poceo :D
|
Vidim sve se više spominju te Vivax, a ta marka mi je ono u rangu tipa Noa mobitela ili slično znači ono smeće pa me zanima šta su oko klima stvarno oke?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Fujitsu koja je stara cca 8 godina je puno zahvalnija za čišćenje, nju rasklopim za 5min i očistim za 10-15min. |
Klima Fuji Air montirana prošle godine, zvuči ovako kad radi na automatskom modu hlađenja:
Fuji Klima je više manje nova, prošle godine radila vrlo malo, znala je i prošle godine ovako bučiti. Koliko sam uspio provjeriti nije do ventilatora, malo sam pokušao rukom iza pritiskati hladnjak pa se u nekom trenutku buka dosta smanji. Je li moguće da negdje nešto vibrira pa stvara buku? Je li netko ima ideju što bi moglo biti uzrok tolike buke? |
Jesi stiskao limove bocno, gore, dolje? Meni moje vanjske zuje na spoju limova iza tog plasticnog poklopca ventila gdje snimas, i samo tamo. To se sve lijepo prenosi u unutarnje jedinice dok nisam stavio gumene oslonce.
|
Citiraj:
|
Upogonio Daikin Perfera 5kw, mogu reći da sam ugodno iznenađen s hlađenjem, s obzirom da konfiguracija prostorija nije idealna u smislu da ne može baš sve prostorije ohladit ravnomjerno, ja sam zadovoljan. Klima je stavljena na gornji kat u hodnik, a hladi (na katu) dvije sobe, hodnik i kupaonicu, dok ohladi nekaj i manji dio (prizemlje) donjeg hodnika i kuhinje.
Vanjska jedinica je tiha, kao i unutarnja, podesio na 24c.. Još temperature nisu ekstremne, al dok zna biti vani oko 33-35c, u kući zna biti oko 27-28c, cilj mi je spustit temp na kojih 23-24c al u narednim tjednima ili za kojih cca mjesec dana, lako bi mogli opet svjedočit tome:D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ja bih ovo na reklamaciju ako ti je naravno netko ovlašten montirao. |
Citiraj:
Imali su brutalnu akciju, mislim da je bila oko 500€ jeftinija spram sadasnje cijene koja je oko 2300€. To sam jos na zimu kupovao dok su cijene bile jako dobre. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Izbor klima uređaja
Trebam klimu za prostor 25 m2 i za predsoblje na katu koja bi hladila i 2 sobe sa po cca 18 m2. Nemam iskustva sa tim pa me zanima koju snagu i marku najbolje iskoristiti uz najpovoljniju cijenu. Gledam Midea, Hayer i sl. otprilike sa skužio da za 25 m2 treba 2,5 kw a za gore predsoblje oko 35 - 40 m2 3,5 kw. Bitno mi je uglavnom hlađenje, grijanje opcionalno. Kuća obiteljska na selu pa nije problem vanjska jedinica.
Našao sam dobar izbor na ovoj stranici: https://www.aeres.hr/haier-klima-ure...kw-za-35-42-m2 . Kakvi su Bosch klima uređaji 3000i i 5000i, čini mi se da su dosta bučni i imaju sastojak štetan za okoliš dok drugi ne navode Db i sastav rashladne tekućine kao Bosch, možda to kinezi ne moraju? |
Na podrucju EU svi moraju koristiti "eco" plin. Nemogu cajniz radit šta oce. Ja preporučam Mitsubishi iz više razloga. HR model. neznam kakvi su za grijanje ako se radi o nekom ledenom predjelu. To trebate navest. Za primorje, dalmacij7 i Istru je sigurno ok, al gore za unutrasnjost neznam.
|
Dosta zahtjevna konfiguracija i previse kvadrata za jednu klimu (predsoblje+sobe). Moglo bi funkcionirati ako kuca ima jako dobru izolaciju i sobe nisu na udaru juznog ili zapadnog sunca. Ako drzis klimu na 24-25 onda neces bas imati nekog efekta u sobama i najdaljim prostorijama. Osobno kad se hladim iz susjedne prostorije, klimu drzim na 22-23 i to mi taman u susjednoj sobi skine jedan stupanj. Ali u toj sobi di klima radi je neugodno hladno.
Grijanje iz prostora u prostor zaboravi, to jos teze ide zbog nadvoja iznad vrata. Ako uspijes predsoblje ugrijati biti ce dobro. Takodjer jako ovisi o izolaciji/stolariji. Nacrtaj neki tlocrt i kako si to zamislio, mozda dobijes bolje ideje. |
Danas sam krenuo čistiti klime jer sam prebacio na hlađenje, najprljaviju AP35 ne mogu rastaviti jer je nešto zaglavila plastika (Geronimu se štuca), a kod AP20 šokovi... :D
https://i.postimg.cc/jwRTHX2x/IMG-20250607-230717.jpg https://i.postimg.cc/8FRDf31X/IMG-20250607-230828.jpg Cijev je dalje također zaštopana, pročistio sam je sajlom i kod povlačenja unutra sam uvukao i jednu osu. Pošto je bio mrak, bila je sva zbunjena pa je lako premještena u usisavač. :D Nevjerojatno da tako sitan kukac uspije nabiti toliko dugačku osušenu travu unutra... Je li netko stavljao mrežicu za komarce na izlaz cijevi kondenzata? Bojim se da voda zbog viskoznosti neće curiti van. Trebam spriječiti ovakve stvari, unutar kućišta klime ima i crknutih smrdibuba. |
jizus. nemrem bilivat sta je to. ak i stavis mrezicu, sto bi preporucio ako ti je ovakva situacija, moras je provjeravat/mjenjat svake g afkors. stavi neku sa sto vecim rupama, ne onu sitnu plasticnu za komarce jer bu ti se odma mozda zacepilo pa si opet nigdje. bitno da ovi veci leca nemreju nutra.
ne pozanjem ap modele. jel to ko hr il sf? oba navedena meni idu ko lego kockice i prakticki su identicni kad skines oklope. koja plastika ti je zaglavila? jel glavni kavez/oklop negdje u sredini, ona "letva" plasticna sto ide lijevo-desno odmah iznad lamela rotirajucih? ak je taj i meni se desilo zadnji put na jednom SF-u. ima neke utorice il nesto pa zna zagrist. prvo sam probao njezno, a onda vise ne tako njezno :D. popustilo je, bez "krc" :D. |
Rasmisljam sto bi bilo da na kraju cijevi odvoda stavis jednu plicu posudu sa grubim i ispranim sljunkom, u sljunak zakopas kraj cijevi recimo 4-5cm duboko i ta posuda se onda ponasa kao sifon. Soder bi bio kao barijera za bestije. Posuda ce drzati vodu u sebi pa ono, ne bi trebalo biti ni mrava da se sakriju u soder. Nemas ni problem sa zastopavanjem. Ako je posuda na udaru kise, kisa bi mogla sve to skupa dodatno cistiti/ispirati. Uvijek mozes i sam isprati posudu ako treba, jednom mjesecno zalijes vrucom vodom i bok.
|
treba prvo navest kako ima spojen odvod. dal ide iz klime u vanjsku u onu njezinu padelu, a onda dalje, ili je direkt iz klime negdje vanka.
ak je ovo drugo onda bas i nemre to tvoje, odnosno moze na drugu cijev, al sumnjam da tamo ima problem, ak je odvojen sistem. zato ja svake godine nakon pranja isperem dobro sa spricom sve skupa da sto vise kemije i vode (destilirana) prode kroz crijeva jer se nadam da to kolko tolko ispere sve skupa. nisam nikada imao problem nigdje sa zastropanim cijevima, al imam svugdje sistem klima u vanjsku pa onda dalje. klime su mi manje vise skrivene po balkonima pa i to pomaze puno vjerovatno |
Sad kad bolje razmislim, njemu je odvod izgleda jako kratak (ide u vanjsku?) cim mu se bestije skupe na unutarnjoj jedinici.
Anyway, zato uvijek trazim da mi odvod unutarnje spoje direktno na vertikalu sa T spojem, a ne guraju u vanjsku. Manji rizik i da ce se zastopavati ono jadno koljeno na kadici jer je kadica stalno mokra i prljava. Ovo sto pisem sam mislio da napravi na kraju vertikale |
Bosch klime 2,5 ili 3,5 kw tip 3000i ili5000i iskustvo, netko ima pa me zanima recenzija, u opisu na njihovoj stranici vidim da da imaju dosta decibela, cca 54?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Na AP20 i AP35 iako su ista serija je skroz drugi sistem. Kod AP20 prvo dole ide cijeli okvir u komadu, zatim se skinu motorići krilaca, odspoji odvod, izvadi kadica, odvrne blower, popusti nosač motora blowera kako bi se mogao ukositi, odvrne lijeva strana nosača isparivača, povuče isparivač s lijeve stane van i tek onda se čupa blower. Nije jednostavno, ali nije ni komplicirano, jedino što je glupo je da isparivač baš gadno žulja plastike sa svih strana, do te mjere da je dobar dio listića savijen. Na AP35 je okvir u 4-5 dijelova i svi se pomalo klimaju, ali gornji i desni dio neće van. Isparivač osim prašine nema ništa po sebi, ali blower je kritičan, tu već osim prašine ima i nešto naslaga masnoće (iako je 6 m udaljena od štednjaka) i naznaka pljesni, ne mogu četkom očistiti. Citiraj:
|
Je li netko ugrađivao klimu zadnjih par tjedana i koliko su vam uzeli za montažu?
|
Ako nađeš majstora koji ne montira samo svoje klime , cca 250€ je normalna cijena. Nekad manje ovisi ako i koju klimu kupis kod onoga koji montira.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:19. |