PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Adaptacija kuće/stana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287636)

Colop 29.08.2024. 17:41

Citiraj:

Autor medo (Post 3759387)
Evo i ja za mjesec-dva krećem u ovu golgotu. Arhitekt bi trebao voditi renoviranje stana, ključ u ruke s komplet dokumentacijom prije/poslije.

SVE staro ide van (namještaj, sanitarije, stolarija, parketi, el. instalacije, cijevi…) a nova kuhinja će biti u dijelu dnevne sobe. Procjenjeni trošak je 800-1000€ po kvadratu :-o

Sretno, tablu normabela bi ti poslao :)

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

mkey 29.08.2024. 18:58

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3759391)
Kako moze biti 25% "tolerancija" ?? Pa nije bas svjedno 800 ili 1000....

Misliš, samo 25%?

medo, sve najbolje.

Mirkopoter 29.08.2024. 19:06

Citiraj:

Autor Sonim (Post 3759051)
Da, ako se ne varam u spavaće sobe je stavio radijatore.
Napiši kaj te sve zanima pa se raspitam kod njega.

Javim ako ću trebati jer izgleda da nećemo ni graditi ništa.. danas smo nakon svih mogućih planiranja od grada dobili pljusku samo takvu jer ispada da nam je zemljiste u vodozaštitnom području..

Ima li netko iskustva s time da je tražio da se proširi građevinska zona na vodozaštitnom području?

Kod nas je granica vodozaštitnog područja kojih 100m od zemljišta tako da je jako blizu, a da ne govorim da na zemljištu već postoji legalizirana garaža, ali eto ona se sagradila kad se moglo i sad više ne može.

webstartm 29.08.2024. 19:21

lol @ 800-1000e m2
Strasno. Pa nedavno sam u ST renovira i s namjestajem (ikea) ispalo 500-600 eur m2, al nije bilo kljuc u ruke i nisam trazia račune itd
A Split i obala su kao skupi za meštre. Jedino ako ugradjujes zlatne spine i wcjeve onda jbg.
Znaci @medo doslo povoljno vrime za kredit i kupnju nekretnine? Sican se rasprava s druge teme,pa pitam :D

mkey 29.08.2024. 19:46

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3759423)
Ima li netko iskustva s time da je tražio da se proširi građevinska zona na vodozaštitnom području?

Znam za situaciju s izgradnjom Marišćine u vodozaštitnom području stupnja 4, blizu izvora Riječine. Tamo je caka bila što su promijenili pravilnik dovoljno dugo dok je prošla građevinska :D Nakon to su pravilnik vratili na staro da se ne bi još netko prešlepao.

medo 29.08.2024. 19:51

Adaptacija kuće/stana

Tko je spominjao kredit :D

Hvala dečki! Odluka još nije pala jer očekujem još ponuda. Raspon cijena je zato jer nismo odlučili između opcija za stolariju, sanitarije i namještaj.

Definitivno je (puno) skuplje ovako ali nemam posla s majstorima pa čuvam živce. Išli smo na malo kvalitetnije tipa Salamanderi sa alu okvirima, iveral/puno drvo namještaj, Faber u kuhinju…

Sa kompletnom dokumentacijom to bi trebalo dići vrijednost nekretnine pogotovo jer je zgradu radio slovenski Pionir. Zgrada je kvalitetno napravljena.

webstartm 29.08.2024. 19:57

Aa lako tako, onda bi i ja potrosia 1000m2 na adaptaciju :D :D

Colop 29.08.2024. 21:11

Mi smo 2021 potrošili oko 900-1000 eura po m2 za renoviranje ureda sa namještajem.
Po sadašnjim cijenama, vjerojatno bi bilo 30-40% više.
A ne mogu reći da smo se razbacivali, jedino pvc i klime su bile top

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Juice 29.08.2024. 21:56

Adaptacija kuće/stana

Pri kraju sam s adaptacijom i ovak ugrubo ispast će nekih 950-1000 eur/m2. Adaptacija uključuje jednu etažu (85m2 + terasa 45m2), potkrovlje (tlocrtno 80m2) i krovište. Sve je skinuto do golih zidova i podova. Sve su radili partneri i poznanici, sav materijal i većina namještaja bez PDVa.
Al nije se štedilo na ničem, od materijala pa do namještaja i aparata.

mamikulcic 30.08.2024. 08:07

Da li je tko u zadnje vrijeme radio termo fasadu? Kakve su cijene trenutno?
Kuća je građena 80-ih i ima običnu fasadu pa razmišljam o izolaciji iako mi se s druge strane čini da investicija neće opravdati eventualne niže troškove grijanja/hlađenja...
Kuća dvije etaže, tlocrt 90m2, aktivno se koristi potkrovlje koje je relativno dobro izolirano i dio prizemlja, troškovi grijanja (plin) cca 800€, solari na krovu pokrivaju većinu godišnje potrošnje el.en. Stolarija zamijenjena prije 7 godina.
Iskustva,savjeti?
Hvala

mamutarka 30.08.2024. 09:32

ja sam radio fasadu sa grafitnim stiroporom 15cm

nekih 200tinjak kvadrata je ispalo 15k€

simpleplan 30.08.2024. 09:47

Citiraj:

Autor medo (Post 3759434)
Tko je spominjao kredit :D

Hvala dečki! Odluka još nije pala jer očekujem još ponuda. Raspon cijena je zato jer nismo odlučili između opcija za stolariju, sanitarije i namještaj.

Definitivno je (puno) skuplje ovako ali nemam posla s majstorima pa čuvam živce. Išli smo na malo kvalitetnije tipa Salamanderi sa alu okvirima, iveral/puno drvo namještaj, Faber u kuhinju…

Sa kompletnom dokumentacijom to bi trebalo dići vrijednost nekretnine pogotovo jer je zgradu radio slovenski Pionir. Zgrada je kvalitetno napravljena.

Pa ako ti je namjestaj u toj cijeni onda mozda nije previse :D

To je vjerojatno zbunilo ostale. Al za sad, koga god znam da je uzeo kljuc u ruke "jer ne zeli imat posla s majstorima" na kraju zavrsi na gradilistu dan noc, psuje i pizdi.

Jedini savjet koji ti mogu dat. Nikad, nikad i nikad, nemoj dat lovu ili dio love unaprijed. Placaj po etapama, ali NIKAD, NIKAD i NIKAD nemoj dat nista unaprijed.

lowrider 30.08.2024. 09:48

Za 150m2, stiropor 10cm, sav materijal sam platio prije pr mjeseci 2500eu

spawn 30.08.2024. 10:19

Adaptacija kuće/stana

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3759496)
ja sam radio fasadu sa grafitnim stiroporom 15cm

nekih 200tinjak kvadrata je ispalo 15k€

Kuca dvije etaze po 100 kvadrata? 15k ako je dobro napravljeno je pristojna cijena. 20k sam ja platio za obicnu fasadu drito na ciglu koja je pocela pucati nakon 5 godina. Kao “dobar poznanik” od starog, na kraju isao u stecaj i garancija kita. Plus je bez izolacije jer kao ne treba u istri jer nije hladno. Glupost. Kad zabrije vani bura i hladno grijanje radi na najjace. Kad budem nanovo radio cimnem te za broj :)

mamutarka 30.08.2024. 10:21

dolje preko 100, gore 80ak

uzeli smo ajmo reć dobar materijal, Sto, da se uštedit na dosta stvari a vjerojatno ishod isti

Mirkopoter 30.08.2024. 10:22

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3759500)
Za 150m2, stiropor 10cm, sav materijal sam platio prije pr mjeseci 2500eu

Ako znaš sam raditi ovo je top, a stvarno sve do navlačenja same fasade nije neka filozofija. Znam starijeg čovjeka kojem smo pokazali kako lijepit stiropor jedan red na kući i on je onda polijepio sve ostalo. Kasnije mu pokazali kako mrežicu staviti i isto sve sam odradio, drugi sloj ljepila navukao, impregnaciju namazao i mi mu došli jedan dan navući fasadu i tjt. Naravno treba posuditi ili iznajmiti skelu za cijelu kuću.

medo 30.08.2024. 13:13

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3759489)
Da li je tko u zadnje vrijeme radio termo fasadu? Kakve su cijene trenutno?
Kuća je građena 80-ih i ima običnu fasadu pa razmišljam o izolaciji iako mi se s druge strane čini da investicija neće opravdati eventualne niže troškove grijanja/hlađenja...
Kuća dvije etaže, tlocrt 90m2, aktivno se koristi potkrovlje koje je relativno dobro izolirano i dio prizemlja, troškovi grijanja (plin) cca 800€, solari na krovu pokrivaju većinu godišnje potrošnje el.en. Stolarija zamijenjena prije 7 godina.
Iskustva,savjeti?
Hvala

Prednost dobre izolacije je i ugodnost boravka. To ćeš prije osjetiti nego uštedu.

Živim u termofasadi cijeli život. I sad se selim u stan koji ima termofasadu. Arhitekt je rekao da to ne diramo jer je to vječno kada se dobro napravi.

Vidio sam kako stiropor gori na zgradi. To je tolika ogromna količina gustog crnog dima za ne vjerovat a širi se dosta brzo. Izgledalo je kao da cijeli kvart gori a ne dio zida. Ne bi, hvala.

medo 30.08.2024. 13:15

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3759499)
Jedini savjet koji ti mogu dat. Nikad, nikad i nikad, nemoj dat lovu ili dio love unaprijed. Placaj po etapama, ali NIKAD, NIKAD i NIKAD nemoj dat nista unaprijed.

Thx! To je i arhitekt rekao. I njemu više odgovara da se plati po završetku etape.

Pupo 30.08.2024. 13:16

Citiraj:

Autor medo (Post 3759542)
Vidio sam kako stiropor gori na zgradi. To je tolika ogromna količina gustog crnog dima za ne vjerovat a širi se dosta brzo. Izgledalo je kao da cijeli kvart gori a ne dio zida. Ne bi, hvala.

Ako ideš s tom pretpostavkom, onda vjerujem ne izlaziš iz kuće. I auti gore, i pješake na cesti gaze. Al ne ideš u promet s pretpostavkom da ćeš nekoga pogaziti ili da će netko tebe zdrobit.
S druge strane, ne mora se koristiti stiropor uopće ako ne želi.

simpleplan 30.08.2024. 13:23

Citiraj:

Autor medo (Post 3759543)
Thx! To je i arhitekt rekao. I njemu više odgovara da se plati po završetku etape.

Znam da sam dosadan, ali moram jos jednom :D

Cesto ti se dogodi da bude, ne znam, 10 etapa. Ti platis 7 nakon svake, i onda ti majstor odjednom kaze "cuj, daj molim te sad nesto unaprije za 8 zbog XYZ"

I onda se za ovih zadnjih 30 posto radova navlacis kao da renoviras 5 stanova odjednom.

Mirkopoter 30.08.2024. 14:04

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3759544)
Ako ideš s tom pretpostavkom, onda vjerujem ne izlaziš iz kuće. I auti gore, i pješake na cesti gaze. Al ne ideš u promet s pretpostavkom da ćeš nekoga pogaziti ili da će netko tebe zdrobit.

+1

Isto kao da kažeš neću drveni krov jer drvo gori :lol2:

lowrider 30.08.2024. 14:41

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3759509)
Ako znaš sam raditi ovo je top, a stvarno sve do navlačenja same fasade nije neka filozofija. Znam starijeg čovjeka kojem smo pokazali kako lijepit stiropor jedan red na kući i on je onda polijepio sve ostalo. Kasnije mu pokazali kako mrežicu staviti i isto sve sam odradio, drugi sloj ljepila navukao, impregnaciju namazao i mi mu došli jedan dan navući fasadu i tjt. Naravno treba posuditi ili iznajmiti skelu za cijelu kuću.

Točno.
Zaribavanje žbuke isto nije neki problem, ako je sve lijeoo i dobro pogletano. Al mora biti više ljudi za zaribavnanje, dok ljepljenje i gletanje nožeš i sam, dio po dio. Isprobano.

OuttaControl 30.08.2024. 17:37

Sad gledam 2019 smo renovirani stan ispalo je cca 400 po m2
rehau pvc 7 zona argon
Medijapan kuhinje, dvije
Bosch i elux aparati
Podovi porculanske plocice
Spine su doduse jeftinije, voxrot, prije smo imali grohe, sve je to kamenac izio ko sto ce voxrota, je precizniji za namistit al za 10 god ce bit pojeden

Renesis 30.08.2024. 17:39

Zato bez omeksivaca vode nista :)

mamutarka 30.08.2024. 18:50

meni je lik cijelu fasadu poljepio stiropor sam, kad je bilo zaribavanje došlo ih je 9 i riješili u jedan dan

lowrider 30.08.2024. 19:11

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3759597)
Sad gledam 2019 smo renovirani stan ispalo je cca 400 po m2
rehau pvc 7 zona argon
Medijapan kuhinje, dvije
Bosch i elux aparati
Podovi porculanske plocice
Spine su doduse jeftinije, voxrot, prije smo imali grohe, sve je to kamenac izio ko sto ce voxrota, je precizniji za namistit al za 10 god ce bit pojeden

Isto 400eu/m2 al 2016, sve do temelja, nove instalacije struje, vode, plina, odvoda, estrih, podno grijanje, priključak plina+bojler, sva pvc stolarija među kojom stijena 3x2.5m

Juice 30.08.2024. 20:16

Eh, tad se dalo. Od kraja 2020 je krenulo nizbrdo s cijenama.
Pa sam knauf (ruke+materijal) je tad bio 20 eura i niže po kvadratu. Sad ga rokaju 40+. Za duplu lagu

DoxyTheCroat 30.08.2024. 20:36

Kod adaptacije planirani trosak ima najvise odstupanja od svih vrsta radova.

lowrider 30.08.2024. 20:46

Istina, 30% plus od planiranog na papiru

mkey 30.08.2024. 20:46

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3759499)

Dobar savjet. Naročito ako naletiš na "majstora" koji s tvojom lovom financira posao nekoga koga je drugdje zavaljao.

mamutarka 30.08.2024. 20:58

ja sam se svega nagledo, znanje o gradnji i općenito toj branši je bilo 0

onda sam sam našo građevinara koji gradi, arhitekt, pa voda, struja, plin, žbuka, glazura, stolarija, keramika, gletanje/malerija, fasada, nadzor - možda sam još nekog zaboravio

nikakav ključ u ruke, sve sam našo, jako malo preporuka, bilo je svega, od milina ljudi s kojima se dan danas čujem do likova koje sam moro tjerat i tražit zamjene :D

apsolutno nitko me nije tražio lovu unaprijed, to je nekakvo pravilo, ako te majstor traži lovu - bježi, on mora imat love da ti odradi za poso

recimo fasaderu sam kupio sav materijal, ali plaćanje ruku je bilo na kraju, a neki su sve odradili bez da traže lipu, na kraju naplate i ćao

dugotrajan i mukotrpan posao, netreba ništa brzat i uzimat prvog koji naleti, sve dobro izkalkulirat, imam čitavu knjigu punu ponuda, brojeva mobitela i obiđenih valjda stotine kuća i stanova gdje su radili to za što ih uzimam

sa 70-80% majstora sam ful zadovoljan bio, mislim da je to odlična brojka

medo 30.08.2024. 23:34

Adaptacija kuće/stana

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3759544)

Da si rekao da ne sjedam u EV da se ne zapali imalo bi smisla. I tu bi bio u pravu.

Vidio sam kuće i stanove kako gore. Ovo sa stiroporom je izgledalo prestrašno. Frend vatrogasac mi je potvrdio da to nije jako zapaljiv materijal ali da je dim opasan za udisanje i korozivan?!?

Inače stiropor se dobiva ekspandiranjem polistirena koji je “vjerojatno kancerogen”, isparava toksične pare na sobnim temperaturama i nije biorazgradiv:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Poly...nmental_issues

Slažem se da postoji izbor i da se ne mora koristiti stiropor ako se ne želi. Ja samo navodim svoje razloge protiv.

lowrider 31.08.2024. 09:41

Nisam se raspitivao nikad, ali koja je razlika između grafitnog i običnog stiropora?
Osim što svugdje navode kao da bolje izolira, nekih 20%.
Da li će se to osjetiti? Sumnjam. Skuplji je, izgleda bolje fensi dok ga postavljaš, samo moraš ga odmah gletati, ne znam kako se bi ponašao da duže stoji na suncu tako naljepljen.

siloman 31.08.2024. 10:57

Njegova prednost je da kad nemaš mogućnost stavit više od 5cm recimo, dobiješ efekat 6-7cm...
Moji su jednu stranu kuće zbog susjeda morali stavljat tanji stiropor da ne bude zub između katova, i tamo je išao 5cm grafitni, ostalo je išao 8 ili 10 obični..

mkey 31.08.2024. 12:09

Citiraj:

Autor medo (Post 3759542)
Živim u termofasadi cijeli život. I sad se selim u stan koji ima termofasadu. Arhitekt je rekao da to ne diramo jer je to vječno kada se dobro napravi.

Koji se materijal koristi u termofasadi za postizanje izolacijskog svojstva?

Mirkopoter 31.08.2024. 14:47

Citiraj:

Autor mkey (Post 3759432)
Znam za situaciju s izgradnjom Marišćine u vodozaštitnom području stupnja 4, blizu izvora Riječine. Tamo je caka bila što su promijenili pravilnik dovoljno dugo dok je prošla građevinska :D Nakon to su pravilnik vratili na staro da se ne bi još netko prešlepao.

Ah, za to bih morao znati nekoga u gradu da sredi tako nešto..

medo 31.08.2024. 15:42

Adaptacija kuće/stana

Citiraj:

Autor mkey (Post 3759722)
Koji se materijal koristi u termofasadi za postizanje izolacijskog svojstva?

Na mojoj zgradi je termo žbuka s unutarnje i vanjske strane zidova. Ne znam koji je sastav. Navodno je to obična vapno-cement žbuka kojoj su dodani termoizolazijski materijali…

Disco 31.08.2024. 19:13

U termo žbuci vam je stiropor u granulama, imam ja unutar stana, i ne nije to ni blizu zamjena za stripor ili kamenu vunu izvana.

medo 31.08.2024. 22:26

Prije par godina sam pričao s vlasnikom neke građevinske firme. On mi je prvi rekao da je koristio aerogel i to na nekoliko projekata.

Kaže da je to daleko najbolji materijal za termoizolaciju ali i jako skup. Tri centimetra aerogel vune zamjenjuju 10cm stiropora ali…košta 10x više :D

Tri puta bolje za 10x veću cijenu je totalno neisplativo. Pitam ga tko to stavlja? Kaže: oni koji imaju love ofkors a ne žele smanjivati kvadraturu unutar prostora i ne žele toksične materijale. Kaže da aerogel ne treba štititi od kukaca, vlage, požara (ne gori) i plijesni a može na obje strane zida.

Disco 03.09.2024. 13:38

Jel netko od vas čuo, vidio ili ima iskustva sa time, da ako je pregradni zid od cigle, pa ajmo reći mlitav, tj ne izgleda baš dobro, sa jedne strane stavi knaf na profilima/vodilicama da ga kao drži?

Meni to zvuči skroz loše i nelogično, logičnije mi je to srušiti i sazidat ciglu ili napraviti pregradni od npr duplog knaufa.

A cigla? Kada se stukla stara i trula žubka, došlo se do saznanja da em su negdje te pregradne cigle vrlo tanašne od rupa za struju, vodu i slično, em se na mjestima odvojio od nosivih i/ili stropa.

Postoji li uopće relativno jeftina, a kvalitetna sanacija koja ne uključuje rušenje?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:20.