PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Zdrava Hrana (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=69643)

Interpol 04.12.2012. 12:22

Da, popularne "gljive" :) Evo malo više informacija

Ja jedino ne znam šta da radim s viškom jer se koti ko ludo :) Već sam podijelio svima koje znam

Momir 04.12.2012. 12:28

Da to su te.

Pitam se mogu li se one nekako pojesti, kad ih se namnozi, nevjerujem da bi bilo kakvih zdravstvenih problema...

EDIT: sad citam u tom clanku da se mogu jesti, znaci nece biti problem sredit ih kad se nakote :D

Interpol 04.12.2012. 12:58

Vidio sam, ali nekako mi nisu baš primamljive za jest. Što se tiče tekućeg kefira, preporodio je moj gastritični želudac. A usput je i super za pit. Nevjerojatno da je nešto tako dobro još i zdravo :) Bez imalo grižnje savjesti stučem burek uz čašu kefira.

Ako nekome treba, dam mu par grumenčića

syss 04.12.2012. 18:24

ja recimo ne bi smio mliječne proizvode uopće koristiti izuzev kefira... e pa to nešto znači, a i oni tibetanci ili koji već narod što maltene intravenozno kefir uzimaju ne doživljavaju 100 godina redovito đabe ;)

Interpol 04.12.2012. 18:53

Fermentacija FTW :goood:

panoramix 05.12.2012. 05:45

Dnevno proizvodim u staklenki od litre, popijem oko 3/4 l, nadolijem gljivu novim mlijekom i tjeraj dalje.

syss 05.12.2012. 10:45

ček malo... znači zabiješ gljivu u staklenku, preliješ kupovnim mlijekom i šta idući dan kefir gotovo i onda opet preko gljive?

SrKi 05.12.2012. 11:01

malo je saperes i ponovis proces. ona "raste" tokom vremena, pa mozes nekome pokloniti polovicu recimo.

panoramix 05.12.2012. 12:18

Citiraj:

Autor syss (Post 2290249)
ček malo... znači zabiješ gljivu u staklenku, preliješ kupovnim mlijekom i šta idući dan kefir gotovo i onda opet preko gljive?

Yes, samo svakih tjedan dana gljivu koju držim zavezanu u komadu gaze ( eda je ne bi trebao "loviti" po kefiru) isperem pod hladnom vodom pa Ivo nanovo...:goood:

antrax 05.12.2012. 12:23

a di se nabavi prva gljiva? :)

panoramix 05.12.2012. 12:29

Citiraj:

Autor antrax (Post 2290344)
a di se nabavi prva gljiva? :)

nedugo sam dao frendu pa ću imati viška za koji tjedan.

Interpol 05.12.2012. 12:34

Imam ja viška, kao što napisah prije par postova ;)

ShanTech 05.12.2012. 12:53

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2290338)
Yes, samo svakih tjedan dana gljivu koju držim zavezanu u komadu gaze ( eda je ne bi trebao "loviti" po kefiru) isperem pod hladnom vodom pa JOVO nanovo...:goood:

:D

@syss
Ako se već misli zdravo jesti, onda bi to značilo kompletan sistem "zdrave" prehrane, a ne samo pijenje kefira. Sumnjam da se tome možeš prilagoditi. Ja ne mogu. O ostatku "zdravog" života da i ne prićam.

E ovo se treba doživiti :D
http://www.vecernji.hr/vijesti/u-117...-clanak-483195

syss 05.12.2012. 13:59

ma kakva zdrava hrana, ne bud blesav... kefir mi je fin :D

Ladybug 05.12.2012. 14:39

Da, i ja bih tu gljivu kefirovu pa me se sjetite tko ima viška, a da je u Zgbu! Thx

Raging Demon 05.12.2012. 17:39

koliko dugo gljiva moze prezivit van mlijeka? kad bi se poštom slala npr?

Interpol 05.12.2012. 18:31

Navodno se može sušit za dulje čuvanje, nisam još probao. Može par dana preživit u vodi, ali ako nije propisno osušena, mislim da bez mlijeka/vode brzo umire.

Mogu ti ja donit za Božić jer ću put Splita :)

panoramix 05.12.2012. 18:42

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2290679)
Navodno se može sušit za dulje čuvanje, nisam još probao. Može par dana preživit u vodi, ali ako nije propisno osušena, mislim da bez mlijeka/vode brzo umire.

Mogu ti ja donit za Božić jer ću put Splita :)

Sušiti se ne može već samo smrznuti u škrinji. To je rješenje za godišnji odmor.

Raging Demon 05.12.2012. 20:35

ok hvala. razmislit cu jos hocu li pravit :chears:

medo 05.12.2012. 21:09

Ako doma radite kefir s gljivama, nikako ne koristite homogenizirano mlijeko iz dućana. Meni kefir od tih mlijeka nije bio nikakav i jako kiseli.

Preporučam koristiti domaće neprerađeno mlijeko ili mlijeko iz onih mlijekomata kakvih ima u Zagrebu na tržnicama samo lagano prokuhano. Ispada neusporedivo bolje.

Amdejac 05.12.2012. 21:16

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 2290471)
Da, i ja bih tu gljivu kefirovu pa me se sjetite tko ima viška, a da je u Zgbu! Thx

Šta ti sedogodilo s gljivom. Kaj ti nije moja bolja polovica zdilala gljivu?

Interpol 05.12.2012. 22:55

Citiraj:

Autor medo (Post 2290838)
Ako doma radite kefir s gljivama, nikako ne koristite homogenizirano mlijeko iz dućana. Meni kefir od tih mlijeka nije bio nikakav i jako kiseli.

Preporučam koristiti domaće neprerađeno mlijeko ili mlijeko iz onih mlijekomata kakvih ima u Zagrebu na tržnicama samo lagano prokuhano. Ispada neusporedivo bolje.

Je, imam kravu u garaži :D

Ne sumnjam da je bolji sa domaćim mlijekom, iako ja nisam primijetio neku bitnu razliku. Probao sam i sa domaćim, i sa kupovnim, i svježe i iz tetrapaka, čak i kozje. I fercera u svakoj kombinaciji. Tako da mislim da malo pretjeruješ kad kažeš "nikako", nemoj plašit ljude ;) Kiselost najviše ovisi o tome koliko ga dugo držiš i koliko se sirutke stvori

Ladybug 06.12.2012. 01:35

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 2290845)
Šta ti sedogodilo s gljivom. Kaj ti nije moja bolja polovica zdilala gljivu?

Jest, al sam otišla na mjesec dana na more i gljiva posmrdila :(

Al super kaj si me podsjetio, bum joj se javila ak može opet izdilat!

panoramix 06.12.2012. 04:59

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2290949)
Je, imam kravu u garaži :D

Ne sumnjam da je bolji sa domaćim mlijekom, iako ja nisam primijetio neku bitnu razliku. Probao sam i sa domaćim, i sa kupovnim, i svježe i iz tetrapaka, čak i kozje. I fercera u svakoj kombinaciji. Tako da mislim da malo pretjeruješ kad kažeš "nikako", nemoj plašit ljude ;) Kiselost najviše ovisi o tome koliko ga dugo držiš i koliko se sirutke stvori

Je, u pravu si. Iz mog iskustva, najlošiji kefir ispadne od svježeg mlijeka.
Eksperimentirao sam i za sada mi najbolji rezultat daje sa mlijekom Milbona s 3,5 % mm iz Lidla.
Bocu s kefirom uvijek držim u hladnjaku i nastojim je čim češće promućkati jer to pogoduje stvaranju kefira.
U selima na Kavkazu , kefir se pravi u većim količinama i to u kozjoj ili ovčjoj mješini koja se vješala pored ulaznih kućnih vrata.
Prolaznik ili posjetitelj odavao bi posebnu počast domaćinu tako da nekoliko puta dobro izboksa mješinu a time pospješi nastanak kefira.
Kad sam to pročitao mislio sam da je to jedna od folklornih priča, no shvatio sam da često miješanje/mućkanje pogoduje i ubrzava proces.

Amdejac 06.12.2012. 06:14

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 2291011)
Jest, al sam otišla na mjesec dana na more i gljiva posmrdila :(

Al super kaj si me podsjetio, bum joj se javila ak može opet izdilat!

Ona ju je smrznula u škrinju, ali je umrla. Probali smo ju aktivirati u mlijeku, ali je bila mrtva.

Interpol 06.12.2012. 10:01

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2291025)
Je, u pravu si. Iz mog iskustva, najlošiji kefir ispadne od svježeg mlijeka.
Eksperimentirao sam i za sada mi najbolji rezultat daje sa mlijekom Milbona s 3,5 % mm iz Lidla.
Bocu s kefirom uvijek držim u hladnjaku i nastojim je čim češće promućkati jer to pogoduje stvaranju kefira.
U selima na Kavkazu , kefir se pravi u većim količinama i to u kozjoj ili ovčjoj mješini koja se vješala pored ulaznih kućnih vrata.
Prolaznik ili posjetitelj odavao bi posebnu počast domaćinu tako da nekoliko puta dobro izboksa mješinu a time pospješi nastanak kefira.
Kad sam to pročitao mislio sam da je to jedna od folklornih priča, no shvatio sam da često miješanje/mućkanje pogoduje i ubrzava proces.

Čekaj, ne držiš ga valjda u frižideru dok se radi? U fridžu čuvam samo napravljeni kefir jer hladnoća usporava fermentaciju. Inače je na sobnoj temperaturi. To za mućkanje ima smisla, ali ne treba mi dodatno ubrzanje, taman je gotov u roku od 24 sata ili manje

panoramix 06.12.2012. 12:53

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2291110)
Čekaj, ne držiš ga valjda u frižideru dok se radi? U fridžu čuvam samo napravljeni kefir jer hladnoća usporava fermentaciju. Inače je na sobnoj temperaturi. To za mućkanje ima smisla, ali ne treba mi dodatno ubrzanje, taman je gotov u roku od 24 sata ili manje

Gotovo svaku večer suknem si pol litre kefira ( s raženim ili bez ) i onda nadomjestim s mlijekom i natrag u friđ. Sutra navečer je opet litrica spremna za trošenje. Tijkeom dana povremeno žlicom promiješam u staklenki.
Nakon 10 dana potrošim sve, operem gljivu koja živi u gazi i proces ide ispočetka samo što onda za prvu rundu treba čekati 2 dana.
Tako radim već godinama.
Za vrijeme godišnjeg gljiva je živjela 14 dana u škrinji u čaši s mlijekom i normalno oživjela nakon odmrzavanja.

Interpol 06.12.2012. 13:19

Zanimljivo, prvi put čujem da neko to radi u fridžu. Ja isto jednom dnevno nadolijevam mlijeko, ali svaki put prethodno isperem gljivice vodom. Inače bi mi prebrzo bio gotov i ne bi ga stigao popit :) Pola litre dnevno, taman za dragu i mene. Bez ikakvog miješanja, samo ga jednom dnevno procijedim.

Ako ga par dana neću radit, stavim u malo mlijeka u frižider. Nakon toga opet isperem i pičim dalje

Emissary 17.12.2012. 02:01

Testosteron :fiju:

http://www.pohrani.com/f/1m/MT/1QO49LJU/img3233.jpg

A upravo i ja pijuckam domaći kefir.

Amdejac 17.12.2012. 16:54

Lijep doručak. A da je ubacit još malo pancete, pršuta, majoneze, francuske salate, .... :D

syss 17.12.2012. 18:08

i odma pređeš na ispravnu temu, a ne ovo bogohuljenje vamo :D

domy1 08.01.2013. 10:20

Imam par pitanja u vezi domaćeg kefira. Da li je to što dobijem dobro, ne znam niti sam, :)
Da li ga držite vani prvih dan-dva a onda u hladnjaku? Čini mi se da bude preslab, ili kao da se više pretvori u jogurt.

panoramix 08.01.2013. 13:41

Gujda za kefir :

Kefirne gljivice najbolje je zavezati u komadić gaze ( 15x15 cm, dobro stegnuti poduplanim koncem i odrezati sav suvišak. Prije vezanja gaza i konac trebaju biti namočeni u vodu.
Paketić sa gljivicama ubaciti u mlijeko i ostaviti vani ( brža varijanta) ili u hladnjaku ( nešto sporije ).
Da bi gljivice dobro pretvorile mlijeko u kefir bilo bi dobro par puta dnevno posudu protresti ili dobro promiješati žlicom, jer se gaza s gljivicama zbog proizvodnje CO2 digne nakon nekog vremena na površinu.
Ja isprobah sa svim vrstama mlijeka i za sada mi se kao najbolje pokazalo trajno njemačko punomasno 3,5 % iz Lidla ili bilo koje domaće sa 3,5 mm.
Prije konzumacije kefir treba dobro promiješati.
Nakon što se kefir pojede, gazu s gljivicama dobro oprati pod mlazom hladne vode prije sljedeće runde.
Kad se dovoljno razmnoži treba je udijeliti ( 1/2 ) zainteresiranima.

Interpol 08.01.2013. 15:03

Čekaj, kako će gljiva rast ako je stegneš u gazu? :) Ja radim uglavnom isto, ali bez gaze, samo procijedim kefirče kad je gotovo i gole gljive vraćam nazad u mlijeko. Gotovi kefir čuvam u fridžu.

Što se tiče pitanja, gustoća ovisi o količinskom omjeru gljiva i mlijeka i vremenu. Eksperimentiraj s tim varijablama dok ne dobiješ ono što ti najbolje odgovara. Ja prilagođavam količinu tako da jednom dnevno imam gotov kefir.

panoramix 08.01.2013. 17:23

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2311119)
Čekaj, kako će gljiva rast ako je stegneš u gazu? :) Ja radim uglavnom isto, ali bez gaze, samo procijedim kefirče kad je gotovo i gole gljive vraćam nazad u mlijeko. Gotovi kefir čuvam u fridžu.

Što se tiče pitanja, gustoća ovisi o količinskom omjeru gljiva i mlijeka i vremenu. Eksperimentiraj s tim varijablama dok ne dobiješ ono što ti najbolje odgovara. Ja prilagođavam količinu tako da jednom dnevno imam gotov kefir.

Čitaj pažljivo. Gaza je 15x15 cm i napraviš mali paketić u kojem ima dovoljno mjesta za rast gljive.
Upravo je u tome fora da ne moraš cijediti kefir već ga samo preliješ u posudu za čuvanje, gazu s gljivama ispereš i vratiš na novu rundu.

Interpol 08.01.2013. 17:53

Da, zvuči praktično. Ali mi je to malo gadno sa gazom koja se ne mijenja ko zna koliko dugo :D Nije mi nikakav problem cijedit

panoramix 08.01.2013. 21:59

Citiraj:

Autor Interpol (Post 2311266)
Da, zvuči praktično. Ali mi je to malo gadno sa gazom koja se ne mijenja ko zna koliko dugo :D Nije mi nikakav problem cijedit

Budi bez brige, to radim već dulje vrijeme. Bakterije su ujedno i čuvari...:goood:

c-shadow 18.05.2013. 21:00

Dobio sam nedugo jednu šaku kefirnih gljiva :)
Nakon početnog ekperimentiranja s par deci različitih mlijeka stao sam na vindija svježem. E, sad, par pitanja za iskusnije :)
Odlučio sam raditi po litru i sad moja opažanja procesa i par pitanja:
Prvih 24h (uz miješanje), tek se pred kraj počinje onako malo gusnuti, ako pustim još 10-ak sati onda je pravi, onako gelasti :)
To mi izgleda nekako dugo, valjda ovisi o količini zrnaca, koliko sam ja skužio, proces bi trebalo uštimati da se za 24h bi se napravi gusti kefir?
Jel moraju gljive plivati gore, meni se redovito dignu gore na površinu i počnu oko sebe gusnuti mlijeko pa moram miješati?
Probao sam iz kefira nakon cca 24h izvaditi zrnca i ostaviti još jedan dan da dozrije i nisam primijetio neke osobite promjene, osim što se onda istaloži malo sirutke. Čitao sam na webu da se preporuča ostaviti tako čak i do 48h da fermentira dalje i potroši se sva laktoza, kakva su iskustva s tim?
Panoramix?

Amdejac 22.02.2015. 22:11

Kako je? Jel se zdravo živi?
Vrijeme je korizme. Bio bi red i običaj da pojedinci priznaju da su se odrekli mesa i alkohola. :p

Hamm 23.02.2015. 07:25

Ne znam kako ti ali ja sam se odrekao kožnih hlača. :D Neću ih nositi za vrijeme korizme. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:16.