PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Novi DVB-T2 sustav; info, oprema... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=300099)

Velikus 26.04.2020. 12:44

Citiraj:

Autor G20Titan (Post 3400491)
Normalno rade svi free kanali s evo modulom.

jel to onda najbezbolnije rjesenje umjesto kupnje posebnog dvb-t2 tunera?

tizhu 26.04.2020. 13:06

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3400333)
Kupovao sam zadnjih godina i razne sobne antene, no tu se ne zna tko pije tko plaća. Imaju one razne štajaznam "HD" i "HEVC" natpise na kutiji, ali to je sve isti vrag, marketing, ili hvata ili ne. Problem je što ni trgovci ne znaju kakve su tj. ne mogu ih rangirati, a cijena isto nije neki indikator...

kao kod npr 4g antena, yagica i ostalih tako i kod TV antena najčešće piše za što su: raspon frekvencija, uhf, pojačalo ili bez, ... samo treba čitati jer ako trgovac nije zainteresiran ili obrazovan on samo služi da bi dao antenu kupcu u ruke iz skladišta što je po meni nepojmljivo.
jbt radio sam na benzinskoj nije bilo ulja za koje nisam znao sastav i upotrebu, aditiva, goriva... u hervisu bio ..znao sve o pancama, reketima, penjačkim šuzama, prehrana, bicikli... mene je bilo sram ako me kupac uhvatio da nešto ne znam.

silver_tip 26.04.2020. 13:35

Citiraj:

Autor Velikus (Post 3400538)
jel to onda najbezbolnije rjesenje umjesto kupnje posebnog dvb-t2 tunera?

Nije, to uopce ne rjesava tvoj problem s tunerom u televizoru.

Velikus 26.04.2020. 13:52

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3400546)
Nije, to uopce ne rjesava tvoj problem s tunerom u televizoru.

znači motor mu je loš
:)

ok, sad mi jasnija cijela slika,
puno hvala na odgovorima!

Manuel Calavera 26.04.2020. 14:36

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3400522)

To HD i HEVC su marketniške fore, antena je antena. Kod sobnih vrijedi ono pravilo ne znaš dok je ne isprobaš, najbolje ih uzeti uz mogućnost povrata...

Ma da, čisti marketing, jasno mi je to...

Izgleda da sam opet pojeo govno sa antenom... Jedino ako misle preseliti te HD kanale (kad samo oni ostanu) na neke druge

Kupovao sam u pevecu i takvim trgovinama jbga... Nisam dogovarao nikakvo vraćanje, a tada nisam ni znao da bi antena mogla biti problem

@tizhu

Ma pišu te specifikacije, sve su manje više tu negdje. Jedan trgovac mi je prije par godina rekao - jednostavno nema pravila. Specifikacije su iste ili slične svima, neke modele im vrate kupci i kažu da su sranje, a nekima su iste te odlične. Onda ti prvi hvale neku drugu antenu, a nekima je ista sranje itd.

Na kraju se možda sve svodi na tvoju lokaciju tj, ćošak gdje se nalazi tj. kakav ti je signal tamo

Ma gledat ćemo kad dođe vrijeme spojit je na ovu glavnu antenu u kući što mi se spušta iz krova, ta hvata sve živo sa visokom jačinom signala. Jebeš sobne antene...

prasak 26.04.2020. 22:27

EvoTV modul bi zbilja mogao biti rješenje problema nemogućnosti gledanja zemaljske televizije nakon gašenja DVB-T signala u slučaju da tv podržava DVB-T2 s MPEG4. EvoTV za sada ne koristi HEVC nego MPEG4, no lako moguće da kada im postotak korisnika koji imaju noviji prijamnik s HEVC-om naraste, prijeđu na to. Ali to sigurno neće biti preko noći.

silver_tip 26.04.2020. 22:47

Citiraj:

Autor prasak (Post 3400648)
EvoTV modul bi zbilja mogao biti rješenje problema nemogućnosti gledanja zemaljske televizije nakon gašenja DVB-T signala u slučaju da tv podržava DVB-T2 s MPEG4.

I opet pogresno i opet naravno ne., imam osjecaj da pojedinci uopce ne citaju sta se ovdje pise nego imaju neku svoju teoriju velikog praska.
Modul je samo modul za dekodiranje kodiranih kanala i nista vise.., ja ne kuzim kak to ljudi ne shvacaju ?!? Nakon gasenja DVB-T signala, guranje suhog zlata u CI modul na tv-u nece za rezultat imati mogucnost gledanja zemaljske televizije.

tiki66 26.04.2020. 22:55

Nije ti jasno na kojem principu evo tv modul radi - ako gledamo "stari" SD signal programi su podjeljeni u tri muxa, svaki na svojem kanalu - recimo kanal 28, 29 i 53.
Evo tv ima svojih xy programa rasporedjena na dva kanala - recimo 38 i 56.

Ono sto modul radi je kad ti prebacis program na kojem je evo tv on ga odkljuca. Ako prebacis na neki od nacionalnih, free programa na jednom od muxeva - evo tv modul nista ne radi i nista ne dekodira jer nema potrebe. Evo tv nema nacionalne programe u svoja dva kanala, nego ti prikazuje ove "obicne" koje bi uhvatio imao ti evo tv modul ili nemao. Kada ugase stari signal, moci ces nastaviti evo tv programe (ako nabavis modul), ali ne i nove u HD-u ako ti tv ne podrzava HEVC. S time da nisam siguran hoce li i evo tv prebacivati u hevc i kada.

Velikus 26.04.2020. 23:12

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3400653)
Kada ugase stari signal, moci ces nastaviti evo tv programe (ako nabavis modul)

fer plej :D

jel moguce napraviti / isprogramirati raspberry pi sa dvb-t2 tunerom koji bi za monitor koristio televizor (hdmi), a preko nekog signala primao komande s daljinskog od tv-a?

silver_tip 26.04.2020. 23:14

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3400653)
Nije ti jasno na kojem principu evo tv modul radi

Kome ? Meni ? :lol2:

tiki66 27.04.2020. 07:51

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3400659)
Kome ? Meni ? :lol2:

Ma ne ti, taman si uletio dok sam pisao post na mobitelu :D

prasak 27.04.2020. 11:24

OK, to što kažete stoji. Mislio sam da EvoTV u svojim muxevima ima i ove fta kanale, ali da ih se ne može gledati bez modula. Nešto kao što bnet osim DVB-C kanala prenosi i DVB-T.

silver_tip 27.04.2020. 12:24

Citiraj:

Autor prasak (Post 3400750)
Nešto kao što bnet osim DVB-C kanala prenosi i DVB-T.

DVB-C ( kablovska televizija ) ne znaci nuzno da uopce postoji antenski system koji tehnicki moze primati DVB-T/T2 signal. Raspon frekvencija za DVB-C je ispod raspona frekvencija za DVB-T/T2 pa shodno tome ako davatelj kablovskih usluga pusta samo kablovski signal bez mogucnosti primanja uobicajenog, naravno da mora prenositi tj. salje odredjene kanala kroz svoju mrezu. Konkretno, recimo da bnet moze prenositi sve nacionalne kanale ali "nema slike" neke lokalne Zagrebacke televizije makar bili 50m od odasiljaca.

Evo tv za razliku od kablovske usluge, svoje kanale emitira u postojecoj DVB-T/T2 mrezi odasiljaca. Najlakse je to pojmiti kao "kablovska bez dovlacenja kabla" jer koristi vasu postojecu antensku infrastrukturu te tu nastaje problem kod ljudi manje vicni toj materiji, jer kada cuju reklamu da se "besplatno mogu gledati svi nacionalni kanali" sto Evo tv i cesto naglasava, ljudi misle da je dovoljno uzeti jednokratno modul i da ce Evo tv kanali biti zakljucani ali ovi nacionalni uredno otkljucani za gledanje sto naravno nije slucaj jer Evo tv je samo zakupio 2 frekvencije u postojecoj mrezi odasiljaca i kada se ugasi stari DVB-T signal ako tv ne radi sa hevcom moci cete konkretno gledati na Evo tv frekvenciji recimo Evo tv INFO kanal ako i dalje Evo tv bude emitirao kao do sada u h264/AVC, dakle to ce biti jedini kanal koji ce televizor prikazivati a da ima slike !

Velikus 27.04.2020. 13:15

Citiraj:

Autor Velikus (Post 3400658)
jel moguce napraviti / isprogramirati raspberry pi sa dvb-t2 tunerom koji bi za monitor koristio televizor (hdmi), a preko nekog signala primao komande s daljinskog od tv-a?

edit:
javim dojmove kad složim

bixsy the king 28.04.2020. 11:33

Kad se gasi dvb-t signal ? Zna li se točan datum ?

johnsmith 28.04.2020. 12:11

Citiraj:

Autor bixsy the king (Post 3401019)
Kad se gasi dvb-t signal ? Zna li se točan datum ?

Zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusom, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) odgodila je potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje šest mjeseci.

https://oiv.hr/hr/vijesti/objave-za-...t2hevc-sustav/

Znači 99% vjerojatno 2020-ta još ne.

Manuel Calavera 28.04.2020. 15:15

Ja sam negdje pročitao 11 mjesec

tiki66 28.04.2020. 20:20

Ja bih rekao da će vjerojatno 12 mjesec, da uz božičnu groznicu i trošenje imamo još jednu stvar na koju možemo trošiti - mnogi će se počastiti novim tvom.

johnsmith 28.04.2020. 20:37

Ma jok, dići će ekipa hajku jer žilava baka Bosiljka za Božić neće moći gledati "Sam u kući" film...

Prki 01.05.2020. 19:26

Ekipa pozz
Imal li jačina i kvaliteta signala veze s kvalitetom slike??? Osim naravno artefakata i takvih sra..a.

domy_os 01.05.2020. 20:22

Jačina ne, ali kvaliteta da, zbog loše kvalitete imaš artefakte. Na nju svašta može utjecati, preklapanje signala i okolne interferencije su najčešće.

D/G 01.05.2020. 21:50

1 privitaka
na primjer čista slika :

Prki 02.05.2020. 10:19

Pa imao sam problema s kablom i bilo je oko jačina 20 kvaliteta je padala i do 15. Našao grešku u kablu, popravio, sad je 100-100, al sada su i žena i punica i šogor pa čak i ja (ako nije sugestija) primjetili da je slika oštrija i čišća i to znatno, ono je bilo kao da sam gledao SD. A kolko kontam dtv ili ima ili nema slike, da ne bi trebalo biti razlike u kvaliteti same slike.

mopy 30.05.2020. 21:41

Pozdrav ekipa.

Dok ne upogone samo HEVC koridanje, dovoljna mi je i ova mala sobna antena (mala štapna cca 15 cm).
No, nabavio sam Strong SRT 8541 i na istoj maloj anteni imam povremeno "kockanje" signala.
U međuvremenu sam preko eBay-a nabavio i ovakvu antenu s pojačalom:
https://www.ebay.com/itm/Antenna-TV-...-/392247787289

Situacija se poboljšala, tako da mi je jačina signala na cca 90%, a kvaliteta na 100%.
Iako, ima oscilacija, i opet, poneki put kocka te gubi sliku ili zvuk.
Ti prekidi su dovoljno dugi da, recimo prekinu snimanje programa.
Pokušao sam is r "ribljom kosti" koja je na fasadi, no, bez napretka (86% i 100%).
Sumnjam da je moj problem lokacija u odnosu na odašiljače.
Naime, u Novom Zagrebu sam, u zgradi koja gleda na istok, i ne vidim niti Prisavlje, niti Sljeme, kao ni Svetu Nedjelju.
Kakvo riješenje bih trebao za ovu situaciju, osim preseljenja negdje gdje mogu vidjeti odašiljače?

D/G 31.05.2020. 08:52

Štap antena nije dobra jer ima vertikalnu polarizaciju a u HRV. se koristi za TV horizontalna.
Svaka vanjska antena Yagi , Panel ili Logaritamska (LPDA) su bolja opcija.
Za tip antene "riblja kost " nisam čuo osim dice koja neznaju pa tako zovu sve antene...

To što se slika "kocka" može biti radi smetnji jer ant. pojačala su osjetljiva pogotovo kod sobnih antena na smetnje od wifi i mobitela u blizini.
Za primjer ljeti gledam italijanske kanale sa 20% jačine signala i 100% kvalitete bez pojačala i nema "kockanja".

mopy 31.05.2020. 14:36

Pod riblju kost sam mislio na ovakvu:
https://bazzar.hr/p/DE4AGZX-iskra-an...b-p-2845-dtt-g

OuttaControl 02.06.2020. 10:32

Pa da i meni je to neobicno, bitnija je kvaliteta signala nego jačina i u pravilu kad je visoka kvaliteta ima manje pucanja, ja bi se okladio da su tu neke smetnje u igri tip visoko ferkventi motori često znaju lomit vezu, meni osobno avion, motor, fen itd

Inovator 12.06.2020. 22:51

Ekipa, moram ići u totalni redizajn antenskog setupa pa molim savjet iz prakse. Dakle, antena ide pod krov, a koriste se tri TV-a. Znači, preporuka antene (gledao sam Philips interne koje imaju LTE filter), očito splitter i pojačalo s obzirom da te antene nemaju ugrađeno pojačalo. Svaki savjet je dobrodošao.

BlackDwarf 13.06.2020. 15:39

Usmjerene antene nece najbolje radit pod krovom, a i ovini koliko si udaljen od odasiljaca, refleksije, propagacije...

Sent from my Huawei P10 Lite using Tapatalk

Inovator 13.06.2020. 22:59

Ja sam u centru Bjelovara i koliko vidim po karti, ovo su mi najbliži odašiljači:

https://imgur.com/625vMp5
S tim da mi se Moslavačka gora čini kao najbolja opcija

silver_tip 13.06.2020. 23:48

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3414970)
Moslavačka gora čini kao najbolja opcija

Ovisi, Kalnik je 3km dalje... Dakle treba prvo vidjeti prema gdje je cisci pogled, Kalnik ili Moslavacka gora ?

Inovator 13.06.2020. 23:55

3 privitaka
Moslavačka je na 31.5km, Kalnik na 39.7., a Sljeme na 68.8.

silver_tip 14.06.2020. 00:15

Dobro, ja sam otprilike klikao po karti... no svakako tih 8km razlike ne igra neku ulogu jer ponavljam, ovisi kad stanes gdje ce biti antena gdje je pogled cisci ?
Ima ili nema neka zgrada u pravcu, silos, suma itd.. ? Nadalje, sastav krova ? Goli crijep ili daske, ploce pa gore lim itd ?

Inovator 14.06.2020. 00:18

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3414986)
Dobro, ja sam otprilike klikao po karti... no svakako tih 8km razlike ne igra neku ulogu jer ponavljam, ovisi kad stanes gdje ce biti antena gdje je pogled cisci ?
Ima ili nema neka zgrada u pravcu, silos, suma itd.. ? Nadalje, sastav krova ? Goli crijep ili daske, ploce pa gore lim itd ?

Nema ništa, silos i neboder (jedan jedini u BJ-u su u pravcu sjevera, a Kalnik je na SZ u odnosu na mene.
Krov pod kojim bi bila antena je pokriven samo crijepom.

Nikky 14.06.2020. 00:30

Praktični test tu najviše pokaže,
radna akcija sa tv, komadom coaxa i antena pod krovom ...

otkriti ćeš jeli može antena pod krov ili mora vani da bi imala dobar prijem,

ista je stvar sa usmjerenjem ...

silver_tip 14.06.2020. 00:50

Vjerovali ili ne ali crijep vise propusta signal nego drvo/sperploca + sindra a o limu da ne govorimo...
Isto tako vrh antene mora biti sto blize crijepu, idealno je kada ga dira a vec na nekih 10/15cm od njega razina signala padane 10% i takva je po
cijelom tavanu ako se dodatno ne "sakrijemo" antenom iza kakve grede ili dimnjaka. Imam obje vrste krova pa tak... kad je kisa svasta covjeku padne na pamet radit :D

Vec sam prije dao preporuku za SIGMA 6HD LTE antenu kolegi tu na forumu, povratni info nemam pa predpostavljam da je sve OK. Po "specifikacijama" antena je vrhunska.
Drugi izbor bi meni bio Fagor FAN 4351 a nju sam i postavljao pa nista lose ne mogu za nju reci. Da, mogla bi biti cvrsca ali ako ide pod krov onda je to nebitna stavka.

https://static.kafkas.gr/uploads/Pdf...219_01_Z03.PDF

Inovator 14.06.2020. 01:11

Gdje si našao te antene? Gledam na amazonu i ebayu, ova Sigma skupa k'o dragi kamen ;)

silver_tip 14.06.2020. 02:14

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3414995)
Gdje si našao te antene? Gledam na amazonu i ebayu, ova Sigma skupa k'o dragi kamen ;)

Ha cuj... mos ti i sa felgom od bicikle pokusati, izreze se ista na "valnu duljinu" i primati ce, nije da nece. Sta si ocekivao za preporuku u takvim uvjetima
prijema ? Tavan, krov, 3 televizora trebaju vecu jacinu signala nego jedan.... pa ne mogu ti preporuciti "ribicku kost" i voila... Ili antenu stavi Vun ili plati :D

Sigma:
http://sky-satshop.com/index.php?rou...product_id=108

FAN 4351:
https://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvod...e-vanjske-.htm

telefunken 13.07.2020. 12:32

Čitajući temu odlučio sam kupiti mami Strong srt-8541fta jer njoj treba samo da daje sliku i ništa više, no "fta" modela koliko vidim nema nigdje za kupiti osim preko ipon mađara koji naplaćuju dostavu 75kn!
Zna li netko gdje ima fta model po normalnoj cijeni?

Nikky 13.07.2020. 12:48

Sad se ne mogu sjetiti koja je razlika između "običnog" i FTA modela,
"običnog" ima po trgovinama.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:50.