![]() |
Ako se ne varam po defaultu je ugaseno.
Jedino gdje sam softverski (trajno) morao gasit je jedan seagate disk od 2tb sto imam. |
Kupljen, ugrađen i istestiran purple koji sam mogao nabrzinu dobiti. Nije mi bitno jer je za storage, ali po svim benchmarcima koje sam probao sporiji je od starog greena za nekih 10-15%. Npr. RAT mu je 20ms dok je stari green imao oko 16.
Htio sam uzeti još i jednog Red od 4TB, ali našao na netu da su navodno sada SMR :) Izvor: https://blocksandfiles.com/2020/04/1...tic-recording/ U linku na smartmontools ticket je navodno i neki tekst potvrde iz WD-a da su svi 2-6 TB DM SMR: https://www.smartmontools.org/ticket/1313#comment:19 Ovom liku se razletavaju u NASu jer ne mogu rebuild napraviti. Baš lijepo ako je to "NAS" drive kojeg ne možeš u raid staviti :) |
Treba pratiti NAS Red EFRX modele dok ih još ima po dućanima, ako su se WD biseri prešaltali na lošije.:)
|
Što više ne proizvode Red diskove? Baš gađam jednog 4TBajtaša?
Što, odma kupit dok ima? |
Proizvode, samo ćeš dobiti SMR kojega ne možeš staviti u NAS u raid :)
|
Ma to mi ni ne treba. Svaki HDD meni radi samostalno :)
|
Ima još ovih EFRX modela ziher, ja sam svoj zadnji 4TB prije koji mjesec uredno pronašel raspoloživ u Protisu, a bome i nabava.net ih još uvijek izbacuje.
|
Citiraj:
|
EFRX su OK, EFAX su ovi problematični SMR modeli.
|
Ahhhh super, hvala ti. Nisam pozorno citao ocito :)
|
Citiraj:
|
AnandTech SMR članak
Citiraj:
|
Hijebemimlebac. Što glume sa time koju p... materinu???
Niš, idem vidit jel ima koji 4TB Red EFRX negdje. |
Evo ga raspoloživog, a WD i Seagate tak jasno nastoje ušparati, dok istovremeno nude sve veće kapacitete, pa su se dosjetili.:)
|
p.s.
Kad vec pricamo o WD-ima (crvenim!). Pazite da vam zaista i dodje crveni. A ne s crnom naljepnicom. WD RED disk s crnom naljepnicom = Reparirani disk |
Citiraj:
koji bi jos hdd od 4tb preporučio da je rangu wd red efrx ? da nemaju taj kakani SMR? kakva je toshiba p300 4tb? i jel se NAS hdd moze koristiti kao single drive? |
Toshiba je također na popisu onih koji po skrivečki guraju SMR u NAS diskove, pa svakak pripazi prilikom kupnje, jer sad zapravo svi proizvođači imaju SMR bez da ga navode u specifikacijama.
Stariji Seagate IronWolf i HGST/Hitachi Deskstar NAS su još uvijek dostupni, pa možeš i njih razmotriti uz WD EFRX modele. I možeš slobodno koristiti NAS diskove samostalno, tj. u normalnom, svakodnevnom režimu rada.:) |
Uzeo WD40 sa EFRX verzijom. Sad sam miran neko vrijeme.
Proučih malo to sa SMRom. Kao da izgleda da će vremenom toga biti sve više i više :( |
Bude sigurno, pogotovo, jer im je to (zasad) najbolji način za povećanje kapaciteta, a usput se cigane. Ajde, pa još ima ovih starijih modela, ali kad-tad bude i to presušilo.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
U Njemačkoj.
|
Seagate se izjasnil da su njihovi IronWolf diskovi bazirani na CMR tehnologiji, dok se Western Digital i dalje cigani.:kafa:
Citiraj:
Citiraj:
|
Aha, Red Pro, Gold i Ultrastar isto piče SMR ali pošto grebu na 7200 rpm, degradacija se manje osjeti nego na običnoj Redari koja vrti na 5400 rpm?
A niš, bumo prešli na IronWolfove. Koštaju skoro pa isto. |
Mislim da su Red Pro, Gold i Ultrastar još uvijek CMR (barem dok ih ne sjebu SMR-om), ali ovi WD biseri zapravo tjeraju ljude da kupe skuplje diskove, ako im SMR ne paše. U svakom slučaju ih ne *ebe ni 5%.:)
|
Kakvi su ti seagate ironwulf u odnosu na red, ima netko iskustava s time?
|
Približne karakteristike i cijena prema odg. WD Red seriji,
a sad koji će crknuti prije ovisi kakve si sreće. |
Citiraj:
Za špajzu nebitnih podataka odličan. Za špajzu bitnih podataka isto odličan ali treba imati backup (kao i za svaki drugi disk na planeti) :D Osobno sam uzeo Red iz razloga jer sam imao do sada 4 komada i stvarno sam sretan sa njihovim tihim i do sada vrlo pouzdanim radom (2TB + 2TB + 3TB + 4TB, s time da sam jedan 2TB prodao a drugi ću prodati uskoro čim ga vajpam). Što se Segatae NAS-a tiče, imam i njega, 3TB i on je u USB ladici koji služi kao backup. Također radi već 4+ godine bez greške. |
WD-u nije baš preostalo previše izbora, pa su se morali izjasniti koji im točno diskovi (trenutno) koriste SMR.:kafa:
https://i.postimg.cc/pdTYV8r2/WD-SMR-HDDs.png |
Baš čitam danas to i sjetim se da sam prije godinu i nešto imao problema s ugradnjom jednog novog 2.5" WD10SPZX. Još se čudio tada da disk ima 128MB cachea.
Sve je bilo ok dok nisam pustio kopiranje gomile velikih fileova sa starog diska na novi . Nakon tjedan dana disk je razvio bad sektore, uslijedio povrat, na kraju uzeo novi Red. Sad sam se sjetio i našao rezultate benchmarka tog plavca :-) Read je konstantno prikazivao 200+MB/s što je nebuloza - plava crta na vrhu. Write (crvena crta) bi s početnih 80-ak MB/s (što je realno) odjednom pala skoro na nulu i tako do kraja diska. Jel moguće da je WD još pred godinu i pol uvaljivao SMR u taj model? https://i.postimg.cc/JDzm534M/benchm...32-28-udan.png Random read performanse su bile nerealno dobre za taj disk, ali sam to pripisao velikom cacheu: Code:
512 B blocks: 661.3 IO/s, 330.7 KiB/s ( 2.7 Mbit/s) |
Moguće je, SMR je već par godina aktualan, ali ih dosad nitko nije prokužil dok nisu počeli i NAS diskove trpati s tim.:)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:48. |