PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Umrežavanje računala - HowTo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705)

Human1 31.05.2021. 14:56

Citiraj:

Autor 2XO (Post 3522087)
Crossover kablom ih spojiš i podesiš im IP adrese tako da su u istom subnetu.
Neće to ići automatski bez DHCP servera.

Pa sad.. APIPA kaže da će ići automatski i bez DHCP servera.
Al dobro, ja isto volim sam odrediti adrese.

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3522098)
kako da ne, pa oba su spojena na isti netgear-ov pojačivač wifija koji stoji pored mene na radijatoru :D, a router od optime se nalazi kat ispod

p.s. ali nekako više volim da su I fizički povezani :D

Onda ih poveži i žicom, ako baš hoćeš.

I shareaj foldere tako da ne moraš stickom prebacivati.
Tj, prvo shareaj foldere, pa kad ti to proradi onda se idi igraj žicom. Ako ti žica i ne proradi nema ni veze jer će ti ionako već raditi bez sticka.

Ako ne znaš kako se sharea, malo pogledaj po Jubitu. Jubito ti je frend.

Necto 31.05.2021. 20:48

Google foo me iznevjerio, ne mogu naci ovo sta trazim na engleskom a kamoli hrvatskom
Samo mi izbacuje lan hubove i powered usb lan extendere

Uglavnom situacija je ovakova:
Potegao 60m utp-a od PCa u sobi do potkrovlja di mi je CAT6 ruter
Tu se igram sa Quest2 VR-om, spojen ruterom na PC priko virtual desktopa

Postoji li neka usb over ethernet solucija da mogu u potkrovlju ubosit nesto od usb pc periferije
Primarno mi triba za G29 volan, da ne moram svaki put vuci komp na kat kad hocu vozit sim

:chears:

ALiEN17 01.06.2021. 00:30

Unesite mrežne vjerodajnice [da biste se povezali s X.X.X.X], korisničko ime: i lozinka:, a kada se u Mreža pokušam Povežite se putem veze s udaljenom radnom površinom krene povezivanje, ali Udaljena radna površina ne može se povezati s udaljenim računalom iz jednog od sljedećih razloga: 1) daljinski pristup poslužitelju nije omogućen, 2) udaljeno računalo je isključeno, 3) udaljeno računalo nije dostupno na mreži

- provjerite je li udaljeno računalo uključeno i povezano s mrežom te je li omogućen daljinski pristup

Inovator 02.08.2021. 13:40

Ima tko prijedlog kako posložit lokalnu mrežu tako da komunikacija ne ovisi o routeru (imam dva unmanaged switcha)? Naime, ako padne link prema ISP-u, router se pogubi i dok ga ne restartam ne mogu pristupiti nijednom kompu u lokalnoj mreži (unutar mreže, naravno). Dići neki DHCP server možda?

Ivor 02.08.2021. 13:50

Spojiš router sa switchom. Na switch popikaš računala i postaviš fiksne IP adrese i nema potrebe za DHCP serverom.

Kod ručne dodjele IP adrese staviš van raspona koji dodjeljuje DHCP.

Alister 02.08.2021. 14:02

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3536115)
Ima tko prijedlog kako posložit lokalnu mrežu tako da komunikacija ne ovisi o routeru (imam dva unmanaged switcha)? Naime, ako padne link prema ISP-u, router se pogubi i dok ga ne restartam ne mogu pristupiti nijednom kompu u lokalnoj mreži (unutar mreže, naravno). Dići neki DHCP server možda?

Koji router imaš, to baš nije normalno ponašanje ispravnog routera ili ispravno postavljene mreže?

Nikky 02.08.2021. 14:34

Naravno da nije normalno ponašanje, a zašto kukamo oko smeća koje guraju ISP - ovi ?
Jedno od rješenja je poviše dao kolega Ivor.

Inovator 02.08.2021. 16:39

Citiraj:

Autor Ivor (Post 3536117)
Spojiš router sa switchom. Na switch popikaš računala i postaviš fiksne IP adrese i nema potrebe za DHCP serverom.

Kod ručne dodjele IP adrese staviš van raspona koji dodjeljuje DHCP.

Svi su na staticnom IPu izvan DHCP rangea.

Citiraj:

Autor Alister (Post 3536122)
Koji router imaš, to baš nije normalno ponašanje ispravnog routera ili ispravno postavljene mreže?

Asus AC68G

dadoremix 02.08.2021. 16:49

Gateway ? Ode on, ode sve
Znaci uređaj se brika, ne ssmo veza prema isp

domy_os 02.08.2021. 17:04

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3536157)
Gateway ? Ode on, ode sve
Znaci uređaj se brika, ne ssmo veza prema isp

Gateway mu ne treba za lokalnu komunikaciju. Najjeftinije rješenje je uzeti neki gigabitni switch i sve PC-e prebaciti s routera na switch. Tim bolje ako switcheve već ima, onda spojiti na jedan od načina:

1. oba switcha u router, ne spajati switcheve međusobno jer unmanaged switchevi ne podržavaju STP
2. ili još bolje u seriju router > switch > switch kako ne bi izgubio komunikaciju između ta dva switcha kada router padne

marko_st 02.08.2021. 18:11

Ali 2 ne pobija 1?
Router >switch>switch?

Sent from my RMX2170 using Tapatalk

xlr 02.08.2021. 18:20

I mislio sam da imas Asusa jer sam isto prosao sam svojim AC86U. Problem je bio kada mi padne ISP link, Asus ne moze povuci WAN IP od ISP-a i onda je mreza mrtva ko krepana macka. Rijesio problem ChkWAN skriptom koja je svake minute provjeravala status internet veze i kod pada veze restartala WAN interface (opcionalno moze restartati i ruter). Maksimalni downtime period je bio do 60ak sekundi.

Alister 02.08.2021. 19:34

To se dešava i na Merlin firmware-u ili ?

xlr 02.08.2021. 22:07

Jup, i stock i Merlin su se isto ponasali. Skripta je pomogla, a problem je kompletno nestao prije skoro 2 mj iz cista mira, kada je tmobile ocito sredio mrezu i veza vise nije pucala po 20-30 dana u komadu. Dosta bizarno do te mjere da sam zbog tog problema unazad pola godine istresao 500tinjak eura na mreznu opremu da bi problem nestao preko noci.

Inovator 03.08.2021. 00:44

Citiraj:

Autor xlr (Post 3536186)
I mislio sam da imas Asusa jer sam isto prosao sam svojim AC86U. Problem je bio kada mi padne ISP link, Asus ne moze povuci WAN IP od ISP-a i onda je mreza mrtva ko krepana macka. Rijesio problem ChkWAN skriptom koja je svake minute provjeravala status internet veze i kod pada veze restartala WAN interface (opcionalno moze restartati i ruter). Maksimalni downtime period je bio do 60ak sekundi.

Instalirao sam ChkWAN skriptu, pa ćemo vidjeti.

domy_os 03.08.2021. 00:55

Citiraj:

Autor marko_st (Post 3536182)
Ali 2 ne pobija 1?
Router >switch>switch?

Sent from my RMX2170 using Tapatalk

Ne zato što nemaš zatvorenu petlju kao u slučaju da oba switcha spojiš na router i još dodatno međusobno spojiš switcheve. To se može raditi i poželjno je raditi na managed switchevima jer smanjuješ single point of failure.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:58.