PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

calypso 17.09.2020. 21:55

Citiraj:

Autor buljo (Post 3439626)
Zato i nije smrdila, da si ju ugasio onda bi vidio kako ne smrdi :D

Ti si jedan od primjera gdje drugi vlasnik ima ogroman problem nakon kupnje auta...

Meni klima nikad nije smrdila u autu (A6 Allroad 4F)... Mijenjam filter kabine dvaput godisnje... Ne znam stvarno o cemu vi pricate...

fanATIk 18.09.2020. 00:06

Citiraj:

Autor buljo (Post 3439626)
Zato i nije smrdila, da si ju ugasio onda bi vidio kako ne smrdi :D

Ti si jedan od primjera gdje drugi vlasnik ima ogroman problem nakon kupnje auta...

Daj mi pojasni ovu tvrdnju. Kako auto zna tko je prvi vlasnik a tko drugi? Ne postoji mogućnost da je klima dobro napravljena? Dakle auto je 2002. godina. Vozio ga ja, poslije ga preuzela bivša žena, kasnije prodan frendu. I nitko nije imao "ogroman problem nakon kupnje auta". Eno mu 18 godina i klima i dalje radi. I ne smrdi.

buljo 18.09.2020. 00:20

Ha onda je taj auto specijalan. :)

coconut 18.09.2020. 06:11

Čitam i ne vjerujem. HAK i MUP su se nešto uspjeli dogovoriti. I još će biti elektronski povezani! Već u 21. stoljeću? Toga nema ni u Kanadi kod Wolva :D

https://www.poslovni.hr/hrvatska/mij...=below_article

Garro 18.09.2020. 06:23

@ buljo: Slučajno imam takvog Passata kao fanATIk, 95% vremena mi je na auto, isto nikad problema sa smradom iz klime. Jedino se osjeti na par sekundi ustajali zrak kad se promjeni režim hlađenje-grijanje ili auto-econ, ali to je sve. Mislim, ima taj auto hrpu svojih mušica, ali klima nije jedna od njih. Jedini problem je ako je možeš shvatiti da je moguće napraviti klimu da ne smrdi i da postoje takvi auti. ;)

Franf 18.09.2020. 07:56

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3439583)
Svaki SUV u pravilu ima više mjesta iznutra od auta na čijoj je platformi izveden. Svaki.
Si ti uopće sjedio u A2 da bacaš takve komentare?

Ako ti tako kažeš, mora tako biti :roller::roller:

Jesam, sjedio sam i u A2 i u A3 i u Q3
Kad se sa Q3 ide na zamjenu guma, treba se ić sa dva auta jer kotači ne stanu u auto... baš je ono velik, nema šta

A ovo s Rimcom je presmješno.
VW uvaljuje Rimcu Bugati koji već desetlječima na svakom prodanom autu gubi miljone. Za uzvrat VW dobiva veći u udio u Rimcu, a gubitke Bugatija ćemo na kraju platiti mi... Fenomenalno

AiM 18.09.2020. 08:45

Pa sada će mu država dati još više poticaja :D

coconut 18.09.2020. 09:15

Kako ćemo mi to platiti? Rimac nije državna firma niti država ima udjela u njoj.

OuttaControl 18.09.2020. 09:32

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3439604)
100 kn u Osijeku, jučer baš odradio. :)

https://www.popustplus.hr/split-cisc...-ponuda-95467/

Citiraj:

Čišćenje i dezinfekciju vozila i klima uređaja u vozilu OZONOM čiju rezervaciju plaćate na portalu u iznosu od 175 HRK, a ostatak iznosa 524 HRK plaćate na licu mjesta u AZ CAR SERVIS
Jedino što sam našao, a koliko sam čitao taj uređaj za ozoniranje se može nać za 2000kn

Master_Hrc 18.09.2020. 09:35

Citiraj:

Autor coconut (Post 3439734)
Kako ćemo mi to platiti? Rimac nije državna firma niti država ima udjela u njoj.

Pa i agrokor je privatna firma jelte ;)
Pa koliko su poticaja dobili?:fiju:

coconut 18.09.2020. 09:50

Nije baš isto. Agrokor je bio koncern 100+ frimi, a Rimac je jedna jedina firma.
A poticaji za poljoprivredno zemljište su priča za sebe...

jed2i 18.09.2020. 10:14

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3439748)
Pa i agrokor je privatna firma jelte ;)
Pa koliko su poticaja dobili?:fiju:

Najjače mi je bilo kad sam kupio stan, i došlo mi rješenje za porez, 35 000 + kn za platit, rok 5 dana - isti dan u novinama čitam kako Agrokoru opraštaju 400 000 000 kn PDV-a.

On topic:
Jel ima itko od vas iskustva sa Discovery Sport?
Čitam po netu i to je navodno horor od auta.
Kad radi je fenomenalan i svi ga vole ali većinu vremena nekaj ne štima s autom

Franf 18.09.2020. 10:17

Citiraj:

Autor coconut (Post 3439754)
Nije baš isto. Agrokor je bio koncern 100+ frimi, a Rimac je jedna jedina firma.
A poticaji za poljoprivredno zemljište su priča za sebe...

https://www.telegram.hr/biznis-tech/...ijske-sustave/

:fiju::fiju::fiju:

fanATIk 18.09.2020. 10:30

Citiraj:

Autor Franf (Post 3439709)

Kad se sa Q3 ide na zamjenu guma, treba se ić sa dva auta jer kotači ne stanu u auto... baš je ono velik, nema šta

Ok, ajmo ovako. Imam 195 cm. Imam peugeota 308sw i bmw x2. Pežo je 458 cm dug a X2 436 cm. Sjednem u pežoa i zbog moje visine iza mene mogu sjedit samo jako mala djeca ili ljudi bez nogu. U X2 osoba moje visine se može sjest iza mene. Jest da će joj falit prostora za glavu, al da me to brinulo, uzeo bi X1 koji je viši. Razlog prostoru? Samo povišena pozicija sjedenja koja me u X2 ne tjera da gurnem sic do kraja kao u pežou. A sjedim normalno. I gle, dođemo do čuda da kraći auto ima više mjesta unutra.
Kak smo nedavno prodali starog bmw-a, a obećao čovjeku i zimske gume, uzeo gume i ubacio ih u X2 da mu ih odvezem. Oborio stražnje siceve i sve 4 gume stale bez problema. E sad, Q3 ima veći gepek od X2 pa mi baš i nije jasno kako 4 gume nisu stale unutra. Ja gume mijenjam jednom godišnje i nije mi problem oborit siceve za tu prigodu.
Q3 ima prtljažnik od 530 l. Ako to nije dosta za svakodnevnu upotrebu i stavit kofere kad ideš na put, jebga, onda je trebala uzet veći model. Ili Kodiaqa.
Dakle u Q3 ima više mjesta za noge od A3 na kojem je baziran. Ima veći gepek od A3. I duži je od A3. Ali Q3 je i dalje mali i skučen. Čudno...

nub 18.09.2020. 10:30

Citiraj:

Autor Franf (Post 3439771)

Lol, pa prijavili su projekt za sufinanciranje koje dolazi iz EU fondova ko i svi drugi. Još najbolje da nisu.

Franf 18.09.2020. 11:50

Apsolutno nebitno od kud je ova lova stigla. Članak kaže, uglavnom iz EU fondova. Uglavnom :)

Konstatacija gore je bila da ne postoji način da se lova građana uljeva u privatnu firmu.
A očito je da Rimac dobiva lovu kroz razne poticaje, subvencije itd.
Znači da ipak ima šanse...

Bugati je na svakom prodanom Veyronu gubio 4-5 miljona. To je vjerovatno pokrivao VW.
Sad će Rimac? Naravno da hoće.

zkljaja 18.09.2020. 12:16

Citiraj:

Autor Franf (Post 3439829)
Apsolutno nebitno od kud je ova lova stigla. Članak kaže, uglavnom iz EU fondova. Uglavnom :)

Konstatacija gore je bila da ne postoji način da se lova građana uljeva u privatnu firmu.
A očito je da Rimac dobiva lovu kroz razne poticaje, subvencije itd.
Znači da ipak ima šanse...

Bugati je na svakom prodanom Veyronu gubio 4-5 miljona. To je vjerovatno pokrivao VW.
Sad će Rimac? Naravno da hoće.

.

Mozda ce sljedeci hypercar brendirati kao Bugatti, naplatit ga jos duplo?

Franf 18.09.2020. 12:34

Bilo bi super.

AiM 18.09.2020. 12:46

Citiraj:

Autor coconut (Post 3439734)

Dobio je 300 mil bepovratnih poticaja. Kaj misliš otkud je to došlo ? Dio je iz EU, ali nije sve iz Šarls Mišelovog đepa.

Elven 18.09.2020. 13:32

Citiraj:

Autor AiM (Post 3439864)
Dobio je 300 mil bepovratnih poticaja. Kaj misliš otkud je to došlo ? Dio je iz EU, ali nije sve iz Šarls Mišelovog đepa.

Poljoprivrednici su dobili puno više, od kojih mnogi nisu napravili ništa, i kad im se sje usjevi jer nemaju zaštitu od tuče ili navodnjavanje, opet mi mi plaćamo tu štetu... pa ne čujem da se ljudi toliko dižu na noge ko za Rimca. Čuli smo da je lopov, ne plaća vanjske firme koje mu rade stvari, ali ako plaća ljudima plaću na vrijeme, već je bolji od onih koji su kupuju nove BMW-e od poticaja za poljoprivredu.

coconut 18.09.2020. 13:38

@jedi
U zadnje vrijeme se dosta pisalo da Rover ima visok postotak kvarljivosti. Kako dijeli dobar dio dijelova sa Jaguarom, i on se našao na istoj listi. Obzirom na cijenu i premuim feelingu, trebali bi biti pouzdaniji.

jed2i 18.09.2020. 14:32

Da to znam... Tražim alternativu za XC60, no što god da pogledam, nekaj me smeta(pogon, ovjes, tip automatika....)

lowrider 18.09.2020. 14:37

Mislim da je superauto tipa 700+ konja daleko jednostavniji/jeftiniji za složiti u elektro verziji nego W16 motor sa 4 turbina.
Bugatti je ipak i neko ime u svijetu auta, ima neku "podlogu" tak da možda nešto s toga bude

domy_os 18.09.2020. 15:07

Citiraj:

Jesi li ti siguran da si vozio Q3? :D Mislim, meni u Civica stane 10 guma, možda i više, a da tebi ne stanu četiri...

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3439746)
https://www.popustplus.hr/split-cisc...-ponuda-95467/

Jedino što sam našao, a koliko sam čitao taj uređaj za ozoniranje se može nać za 2000kn

Pa to je cijelo čišćenje iznutra, a mi govorimo samo o dezinfekciji klime ozonom koja je i jeftinija i puno kraće traje od ovoga. ;)

Elven 18.09.2020. 15:11

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3439908)
Da to znam... Tražim alternativu za XC60, no što god da pogledam, nekaj me smeta(pogon, ovjes, tip automatika....)

Alfa Stelvio. Ima zadnji pogon (što je pretpostavljam no no), ali i verzija sa AWD-om, ZF automatiku, dobre dizel motore...

Renesis 18.09.2020. 15:45

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3439911)
Mislim da je superauto tipa 700+ konja daleko jednostavniji/jeftiniji za složiti u elektro verziji nego W16 motor sa 4 turbina.
Bugatti je ipak i neko ime u svijetu auta, ima neku "podlogu" tak da možda nešto s toga bude

Bugatti je samo ime na papiru. To je Piech dignuo iz mrtvih jer je htio pokazati da VW moze napraviti najjaci i najbrzi auto na svijetu :)

zgmmax 18.09.2020. 16:50

Rimac prvo treba složit auto koji je road legal, dobio je poticaje (mislim od HBOR-A) za to i rok ističe uskoro, a o homologaciju još ni riječi.

Jedino gdje sam vidio C2 na cesti je bilo 2x na šlep službi.

coconut 18.09.2020. 17:44

Elektromotor od 700+ KS je peace of cake. Takvi se proizvode već desetljećima.

Međutim, problem su gabariti takvog motora i zato je jednostavnije staviti slabiji/manji motor na svaki kotač pa kad zbrojiš njihovu snagu lako dođeš na 700 KS.

jed2i 18.09.2020. 19:57

Citiraj:

Autor Elven (Post 3439931)
Alfa Stelvio. Ima zadnji pogon (što je pretpostavljam no no), ali i verzija sa AWD-om, ZF automatiku, dobre dizel motore...

Pretvrd... Ne treba mi sportski auto, cak stovise, takav ovjes izbjegavam jer se ne vozim tak i bitnija mi je udobnost.

Wolverine 18.09.2020. 20:23

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3439770)
Jel ima itko od vas iskustva sa Discovery Sport?
Čitam po netu i to je navodno horor od auta.
Kad radi je fenomenalan i svi ga vole ali većinu vremena nekaj ne štima s autom

S kime god pricam kazu da su super za gledat :D
Dok je sve ispravno su ok za vozit.
Kad krenu stvari crkavat, a to se desava jako cesto, su horor za radit na njima.

Tak da ono, koliko mi god super izgledaju, bjezao bi od njih :D

Citiraj:

Ne znam kakav je Q3 ali ja sam pao na guzicu kad nisam mogao strpat dva full size kofera u gepek GLA. Usko, sugavno, nikakvo.
Reko zajebi ti to :D

WraGG 18.09.2020. 20:32

Istina je da SUV-ovi imaju nesto manji gepek od karavana recimo, ali nije to tako tragicno kako pricate. Pa evo nas 5 je bez problema islo sa Ford Kugom iz 2017te na godisnji tri tjedna, a samo ja od muskog roda. Znate i sami sta sve zene vuku za sobom. Ove godine smo isli sa F11 i stalo je u gepek puno vise, ali ne toliko vise koliko tvrdite.
Ne znam, ja ne vidim bas niti jednu prednost "obicnog" auta nad SUV-om ako se financije u smislu potrosnje goriva i odrzavanja izuzmu.

Wolverine 18.09.2020. 20:48

Generalno ovi mali SUV-ovi tipa Q3, GLA, CX3 su unutra relativno mali tj cine se puno vecima nego to jesu. Kazem "relativno" jer imaju oni prostora u visinu i pogodniji su visim osobama no obicno budu dosta skuceni u sirinu zbog dizajna. Jos ako imaju pogon na sve kotace onda i prtljaznik plati danak jer moras negdje strpat dif i ovjes.

Kolega s posla je prvo uzeo CX3 pa je vrlo brzo reko da je to premalo i presao u CX5 koji je ipak osjetno prostraniji.

Ne znam, ja sam puno vise toga potrpao ovo ljeto u Ford C-Max nego ovdje u GLA kad sam isao pokupit kolegu sa aerodroma.
Prije C-Maxa stari je vozio Kiu Carens mk2 u to si isto mogao potrpat cudo stvari.
Meni se osobno monovolumeni i karavani vise svidaju od tih malih SUV-ova.

Posve su druga stvar auti tipa X5, evo bas prije dva dana bio s frendom na voznji i cugi u X5M. Em ide ko gluha svinja em ima mjesta za igrat nogomet unutra. Ali zato voli i popit :roller:

MadBoY 18.09.2020. 21:23

Citiraj:

Q3 nije velik auto, tako da ne treba ocekivati da nekim cudom ima vise mjesta od A3 na kojem je baziran, koji je i sam relativno skucen, samo zato jer je Q3 SUV. A da u Q3 ne stanu 4 kotaca, kad se spuste zadnja sjedista je nemoguce. Naravno da je za ocekivati da nece stati bez spustanja sjedala.
Sjedis vise, dobijes malo bolju preglednost, lakse uci i izaci iza auta i to je to.

Garro 18.09.2020. 21:40

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3440067)
Istina je da SUV-ovi imaju nesto manji gepek od karavana recimo, ali nije to tako tragicno kako pricate. Pa evo nas 5 je bez problema islo sa Ford Kugom iz 2017te na godisnji tri tjedna, a samo ja od muskog roda. Znate i sami sta sve zene vuku za sobom. Ove godine smo isli sa F11 i stalo je u gepek puno vise, ali ne toliko vise koliko tvrdite.
Ne znam, ja ne vidim bas niti jednu prednost "obicnog" auta nad SUV-om ako se financije u smislu potrosnje goriva i odrzavanja izuzmu.

Bah, F11 ima toliko velik gepek da bez 510 litarskog Thuleta ni ne pomišljam ići na ljetovanje. :D

Nego, kako napreduje nabava Santa Fea? Baš me zanima kakav ćeš dojam dobiti poslije BMWa.

WraGG 18.09.2020. 21:54

Citiraj:

Autor Garro (Post 3440098)
Bah, F11 ima toliko velik gepek da bez 510 litarskog Thuleta ni ne pomišljam ići na ljetovanje. :D

Nego, kako napreduje nabava Santa Fea? Baš me zanima kakav ćeš dojam dobiti poslije BMWa.

Valjda me spasava cinjenica da vise nemamo djecja kolica i ostalo potrebno za bebe.
Nabava ne napreduje. Neces vjerovati, online nisam nasao niti jedan Santa Fe za najam u okolici. Kad stignem obici cu dilere da vidim mogu li uhvatiti probnu voznju. Iskreno, ne zuri mi se i necu uopce srljati da zamjenim auto. F11 je stvarno odlican auto i nemam zamjerke osim kad imam visak vremena pa mi od dosade svakakve ideje padaju na pamet. Slijedeci auto je 99% SUV, a hoce li to biti do kraja ove godine ili za 2 godine mi uopce nije vazno dok god se F11 ne kvari ili dok ga ne razbijem.

akoj 18.09.2020. 21:56

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3440092)
Q3 nije velik auto, tako da ne treba ocekivati da nekim cudom ima vise mjesta od A3 na kojem je baziran, koji je i sam relativno skucen, samo zato jer je Q3 SUV. A da u Q3 ne stanu 4 kotaca, kad se spuste zadnja sjedista je nemoguce. Naravno da je za ocekivati da nece stati bez spustanja sjedala.
Sjedis vise, dobijes malo bolju preglednost, lakse uci i izaci iza auta i to je to.

Obično dobiješ par cm više međuosovinskog razmaka i prostora za glavu i 50-100L više gepeka ako se radi o istom segmentu.
Ono što mene sekira je što SUV-ovi smanjuju preglednost ostalim sudionicima u prometu pogotovo pri parkiranju ili u ulicama s bočnim parkingom. Naravno, tu je ekipa s krivo podešenim svjetlima koja je u povišenijim autima dosta iritantnija nego u običnim. :hitthewal:

Psycho 18.09.2020. 22:29

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3440102)
Valjda me spasava cinjenica da vise nemamo djecja kolica i ostalo potrebno za bebe.
Nabava ne napreduje. Neces vjerovati, online nisam nasao niti jedan Santa Fe za najam u okolici. Kad stignem obici cu dilere da vidim mogu li uhvatiti probnu voznju. Iskreno, ne zuri mi se i necu uopce srljati da zamjenim auto. F11 je stvarno odlican auto i nemam zamjerke osim kad imam visak vremena pa mi od dosade svakakve ideje padaju na pamet. Slijedeci auto je 99% SUV, a hoce li to biti do kraja ove godine ili za 2 godine mi uopce nije vazno dok god se F11 ne kvari ili dok ga ne razbijem.

sto ne ciljas Skodinog Kodiaka?

frend mi ga ima i oboje smo preko 190 i 115 :D, auto taman za nas i da iza strpamo pola familije na siceve i u bunker koji mozes valjda dvije ves masine spremiti bez spustanja zadnjih siceva

Elven 18.09.2020. 22:29

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3440053)
Pretvrd... Ne treba mi sportski auto, cak stovise, takav ovjes izbjegavam jer se ne vozim tak i bitnija mi je udobnost.

Kod Peugeota 5008 ti se ne svidja? Automatik nije vrhunski, i ponuda motora ti nije neka?

Odlicno izgleda, udoban je.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

WraGG 18.09.2020. 22:43

Citiraj:

Autor Psycho (Post 3440117)
sto ne ciljas Skodinog Kodiaka?

frend mi ga ima i oboje smo preko 190 i 115 :D, auto taman za nas i da iza strpamo pola familije na siceve i u bunker koji mozes valjda dvije ves masine spremiti bez spustanja zadnjih siceva

Nemoj mi zamjeriti, ali je meni taj Kodiak uzasno ruzan kao i svaka Skoda osim mozda Octavie. Kad sam kupovao trenutni auto, gledao sam i Superb ali mu nisam mogao oprostiti dizajn i nedostatak sestaka pod haubom. Sad me taj sestak i ne pati toliko, ali preko dizajna ne mogu preci.

jed2i 18.09.2020. 23:31

Citiraj:

Autor Elven (Post 3440118)
Kod Peugeota 5008 ti se ne svidja? Automatik nije vrhunski, i ponuda motora ti nije neka?

Odlicno izgleda, udoban je.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Nema awd...peugeot voli robotizirane mjenjace....
Uvjeti su awd, "pravi" automatik, dakle s torque konverterom, dual clutch roboti ne dolaze u obzir
Minimalno 20cm od poda, kutevi za prepreku naprijed/natrag minimalno cca 25 stupnjeva.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:50.