![]() |
Citiraj:
nebi išao na DIY, budem tražio nekog tko to radi thnx na savjetu za sjaj. Baš sam se nešto dvoumio oko visokog sjaja jer mi mat nekako vuče kao da je površina lamilirana a ne prirodna, onako ko laminat. Al da, kad si pomislim, sjedit ću nasuprot prozora i ako će biti visoki sjaj će mi tući u oči iz poda |
Imaš i polu-mat opciju, meni najbolja.
|
Točno, probaj naći neke uzorke mata i polu mata pa probaj u prostoru.
Svijetlije boje ljepše izgledaju u takvim varijantama nego u ful sjaju. Ako hrast ima lijepe godove i lijepo je složen, nemaš frke da će izgledati kao laminat. Na laminatu odmah skužiš da nije to to jer se uzorak najčešće ponavlja (prokletstvo je kada ga prvi put skužiš, ne možeš ga više ne vidjeti) :D Kod mene su 3 sobe s klasičnim hrastovim parketom, orjentacija jug, nedavno obnovljeni i prelakirani u visoki sjaj - majko mila. Svaka crtica se vidi, a da ne pričam o odsjaju kada lupi sunce, kao ogledalo. Najviše su mi se sviđale svijetlije mat varijante hrasta (prirodne žućkaste, ali ne čista prva klasa nego s malo godova/čvorića). Nakon toga su mi bili skoro svi svjetliji bajcevi kao taj tvoj. Bajc malo priguši prirodne godove drveta pa prva klasa parketa može ispasti malo "dosadnjikava". Ako imaš klasičnije uređen dom pitaj nekoga za dizajnerski savjet da se ne zaletiš u premodernu boju :) Ali po meni svaki dobar parketar koji zna bajcati bi ti trebao moći dati savjet na temelju iskustva s bojama koje koristi. Nisi prvi koji bi modernizirao klasični parket. Sretno! |
Ček, jel to Jadrija?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Mnogo lepo, svaka čast.
https://postimg.cc/DJC525yw - tu sam pomislio nije valjda stavio CRT :lol2: https://postlmg.cc/MnyDczK4 - čini mi se da ti prekidač iznad desnog kreveta ide ukoso odnosno pada na desnu stranu https://postlmg.cc/w3v0WK0y - je li to rupa iznad utičnice Sorry, električarski ocd :lol2: Je to Sony XD serija u dnevnome? |
tiki ti si gori od najgore žene :D
mar čestitke. |
Citiraj:
|
Poz ljudi, sređujem malo stan pa u sklopu mijenjam nešto namještaja, ugradbenih ormara itd. pa me zanima, gdje kupujete namještaj?
Krevet koji je trenutno tu je uzet manje više greškom, i već se raspada, blažen bio hrvatski namještaj. Ugradbeni ormar je stariji od isusa, a mislim da je sa u ovoj kuhinji rađena posljednja večera. Jel preferenca trenutno JYSK/Ikea ili nešto peto? |
Evo još novosti.
Danas sam montirao homemade nadstrešnice iznad ulaznih vrata. Složene su od 10x16cm lameliranih greda dok su između 4.5x16cm (prepilane po dužini) grede. Njih sam vidao samobušećim vijcima za drvene konstrukcije i glodalicom napravio 16x10mm utore i adekvatne čepove da se mjesto spajanja greda ne vidi. Kasnije sam rubove greda poravnao glodalicom da budu mekani prijelazi. Na gornji dio sam zaljepio Sikom 11 FC Lexan panel. Znam da bi možda ljepše izgledao puni akrilni panel ali je jako skup, dosta teži plus dostava i ne odgovara mi dimenzija najbolje, a uvijek ga mogu zamjeniti. Fiksirano je nosačima za betonski nadvoj i uhvaćeno 3mm inox lancem za gornji dio gdje su cigle pomoću perforirane tiple i tekućeg sidra. Prvo sam koristio Sika Anchorfix 1 međutim to smeće se osuši u aplikatoru za par minuta i bez dodatnih aplikatora nema kruha. Gornji dio je učvršćen preko M8 inox navojne šipke i inox matice s alkom. Na grede sam uvidao 5x3cm inox podlošku sa 4x 5x70mm vijcima. Spoj između fasade i šipke sam dodatno ojačao sa nekim Gutta plastičnim podloškama s brtvama koje sam našao u Solin građe da se sila rasporedi i da šipka ne radi previše jer ima cca 9cm stiropora između. Još moram zalijepiti kutnu lajsnu uz fasadu da voda ne prolazi između i staviti okapnik na vanjski rub nadstrešnice i staviti led traku kao rasvjetu iznad ulaznih vrata. https://i.postimg.cc/K4MH5PLH/20240602-141816.jpg https://i.postimg.cc/3yNL0mY9/20240602-141819.jpg https://i.postimg.cc/bZzV8457/20240602-141859.jpg https://i.postimg.cc/VdPHZJWL/20240602-145616.jpg https://i.postimg.cc/FYDWKD57/20240602-153239.jpg |
@Mar: Nisam pratio, ali ti si sve ovo sam napravio? Mislim na cijelu vikendicu, a pod napravio, mislim preuredio ili si krenuo baš od 0?
@DragonSlayer: Zavisi sa čime si zadovoljan, meni je Ikea super, sa velikom većinom toga sam zadovoljan. Pričamo o npr kaučima, policama, ormarima... Ne znam kakve su im kuhinje, ali ovo ostalo je super za tu cijenu. Jedina općenita preporuka od mene je da ne kupujete ništa od umjetne kože. To sranje traje 2-3 godine i onda se samo od sebe krene raspadat i mrvit i izgleda kao da ima šugu. Samo tkanina, mikrofibra i ostalo. :) |
Ako je sam svaka mu cast !
Blizu smo pa znam lokaciju to se uklopilo super i savrseno pogođeno . A za ostalo toliko triba volje ,znoja, vrimena,znanja i papira zato .Sam zavrsavam to jest preuredivan manji apartman 40m2 od stare derutne konobe i garaze i mogu reci da sam kicmu ostavija na svemu osim struje to neznam apsolutno nista a i ima sam veliku pomoc od zeta koji se razumi on krene pokaze pa ajde sam...bar sam naucija masu stvari koje nebi nikad da sam platija ili po novome totalno preplatija nekom drugom. A cijene svega u građevini trenutno nebi komentira jer je to postalo toliko apsurdno da nije vise ni smijesno a kuce sve "kocke" ih zovem po istim šablonama samo niču kao u crnoj gori kad je onaj ruski krimo kapital uletija. Sent from my SM-S918B using Tapatalk |
Pozdrav svima!
Trebam preporuku/iskustva za završnu fasadnu žbuku. Akril, silikon, silikat? Priveo sam radove kraju (stiropor bijeli, mrežica, lajsne, diletacija...) pa treba odabrati završni sloj. Naginjem Baumitu jer kod staraca odlično izgleda već 15tak godina, ali otvoren sam i za druge prijedloge. Granoportop, Silikontop, Startop i sl. su na dosta dobroj akciji ovdje https://www.bitpromet.hr/visokovrije...umit/prid/2237 |
ovo sam ja stavio https://www.sto.hr/s/p/a1F2p00000PLUAjEAP/stosilkolit-k
|
Citiraj:
|
to bi kakti trebalo bit najbolje, kažu sa više strana, ali siguran sam da je i neki ceresit dobar, baumit, svašta vidim po fasadama oko mene, pogreške nema
|
Radim energ. obnovu zgrada. Sto je najkvalitetniji i najskuplji. Baumit i Rofix su klasu ispod, a Ceresit i sl. su još niže. Svjetlost se pokazala kao promašaj.
|
Citiraj:
Mislim ako pogledamo realno, tu u Ri minus vidimo 3 dana godišnje i to mislim da nikada nije bilo niže od -5 šta ne. Kontinentalci stavljaju po 14-16cm ako sam dobro skontao što ljudi pišu. Koliko sam shvatio, nakon neke debljine nema više smisla jer se gubi efikasnost. A ja se inače u sve oko bauštele kužim ko Mara u onu stvar, samo puno guglam i raspitujem se prije nego jednog dana spalim novce. |
Mislim da je u cijeni kvadrata postalo gotovo zanemarivo oces stavit 5 ili 10cm stiropora tako da se u primorju uglavnom stavlja 8 ili 10cm u prosjeku.
Primjerice 8cm je 6€/m2 a 10cm je 8€/m2 Na 400m2 fasade to je 800e razlike.. Trenutno ispod 50e/m2 je gotovo nemoguce nac majstore, dakle 20 000e kosta fasada, a razlika izmedu 8 i 10cm je 800e...i onda stavis 10cm jer je mala razlika u odnosu na ukupnu cijenu.. Slican odnos je izmedu 5 i 8cm.. Mi smo stavili na kucu 10cm, sad na garažu stavljamo između 3 i 5, ovisno gdje koliko pita.. |
Citiraj:
Silikati obično idu na žbuke, dobra paropropusnost, malo slabija vodoodobojnost. Silikoni imaju odličnu paropropusnost i odličnu vodoodbojnost. I da, STO je top marka, sve ostalo je lošije. Pogotovo preporuka za STO ako su u igri novije arhitekture, gdje ne postoji prepust krova nego zgrada izgleda ko kocka. Nakon nekoliko godina, jeftinije fasade na njima izgledaju katastrofalno, bikoz voda. Gornji dijelovi fasade izgledaju prljavo. |
Citiraj:
a i zima nije bila neka strašna |
Za odgovoriti na pitanje koji stiropor bi trebalo napraviti racunicu potrosnja energije grijanja sa 5cm vs potrosnja energije sa 15cm izolacije.
i onda podijeliti razliku u cijeni fasade sa razlikom u cijeni grijanja... ako je povrat manji od desetak godina, stavis deblje :) |
@Siloman: Izoliraš garažu? To više neka konoba ili? Čini mi se nekako bacanje šoldi ako ti garaža nije dio kuće, pa da jednostavno cijela ''zgrada'' bude izolirana.
@Mamutarka: Hvala za info, samo si ti puno hladnije područje i to tvoje bi bilo ekvivalent nekih 20+ cm običnog stiropora šta ne? U primorju je ipak osjento toplije, a snjeg vidimo svake 2-3 godine na max tjedan dana. Predpostavljam da si ti i na dizalici topline, zato i imaš HC izolaciju. :D Ovo što ja imam u planu obnovit tj izolirat jednog dana kada izmislim novce je kuća u nizu i nije krajnja (ono što je čini mi se u UK jako popularno, meni se svida jer ima neke prednosti stana i neke privatne kuće ali i neke nedostatke), tako da uz to što te krajnji susjedi griju ili barem izoliraju bolje od bilo kakve fasade, zapravo imam samo dvije strane za izolaciju. A to što spominjete paropropusnost, znam dosta ljudi koji su požalili što su izolirali kuću zbog velikog povećanja kondenzacije, kažu i da dobro prozračuju, ali da i dalje imaju problema. Ja u trenutnoj nekretnini zračim svaki dan min 2 puta po 5-10 min i nemam nikakvih problema, ali nemam ni tremo fasadu, samo termo žbuku (ona sa mrvicama stiropora) i plastičnu stolariju. Prozračivanje je zapravo jako bitno i čini mi se da hrpa ljudi to ne kuži jer ne žele gubit toplinu/hladnoću. Imam i odvlaživač jer ipak je ovo Rijeka i tu je kiša zaštitni znak. |
Povećanje debljine izolacije za neki % ne nosi uštedu energije u istom %. Uvjet FZOEU je ušteda energije od min. 50%. Na moru ta se ušteda postiže sa vunom od 8cm, ali projektanti stavljaju 10cm radi sigurnosti tj. da imaju rezerve tako da matematička ušteda s njime iznosi preko 60%. Dodatnom termoizolacijom ravnog krova taj postotak lako pređe 70% Govorimo o matematikoj uštedi. Realna je manja, ali nju nitko živ ne može izračunati.
Stiropor se ne smije stavljati na zgrade čija je visina od pristupnog puta vatrogasnog vozila i poda najvišeg kata zgrade veća od 11m. I zato se na zgradama uglavnom koristi mineralna/kamena vuna. Stiropor jest laganiji, jeftiniji i lakši za stavljanje te daje bolju uštedu energije u odnosu na vunu iste debljine, ali ne 'diše' za razliku od vune. Stavljanjem stiropora ti si zadihtao fasadu. I to mu je mana. Ako se ispod njega uvuče voda, džaba ti sav posao oko energ. obnove. |
Citiraj:
nemam dizalicu, običan plin na podno grijanje |
Citiraj:
Do sad je unutra bila jako velika vlaga jer ništa nije bilo izolirano, krov oštećen itd.. stiropor + pvc stolarija i ne gine ti odvlaživač..tako je i meni na sjevernoj strani, u spavacoj sobi, negdje dolazi vlaga iako smo po 4 sloja hidroizolacije stavljali na kritičnim mjestima, i ako ne otvorim prozor odmah je na 70% vlaga Dok nije kišno vrijeme je 90% vremena otvoren prozor i onda padne na 40-50% Sve ima svoje prednosti i mane..sad mi je toplije ali moram pazit na vlagu.. |
Dok nema cirkulacije zraka, vlaga se povećava. Još davno kad je počelo to pvc ludilo, slušao sam kako bi trebalo i složiti neku prisilnu ventilaciju, da iz svake prostorije se izvlači zrak, jer zagriješ, otvoriš nakratko uđe hladan zrak na tople zidove i evo vrganja
|
Citiraj:
Treba prozračivati. Prvo mi samo izdišemi vlagu, pa tuširanje, pa kuhanje, pa npr biljke u stanu...a prislina cirkulacija zraka ventilacija je super ako imaš love za tako nešto i da služi kao pomoć. Postoje i oni rekuperatori koji kao čuvaju dio topline/hladnoće, ali ja sam nekako fan prozračivanja oldskul (otvaranjem prozora). Čitao sam po forumima vrhunske fix ideje, gdje ekipa priča o stavljanju većih prozora koji se ne mogu otvoriti, ali ima više svjetla i kao jeftiniji je prozor. Ventilacija kažu bolja od ičega....ma naravno. U trg centru i slično nema drugog načina, ali doma imamo prozore sa razlogom ;) Možda je to bila i zajebancija, ne vjerujem da ima baš tako bedastih ljudi...ali sto žena... |
Hladan zrak na toplom zidu ne bi trebao raditi vrganje. Hladni zidovi su veci problem
|
@Mar: Odlično si sve sredio :)
Pitanja: Kako si riješio uključivanje ovih dekorativnih žarulja na nadstrešnici? Ovaj sudoper što si stavio pored roštilja, je li to klasični kuhinjski? Odnosno, misliš li da mu sunce i vremenski uvjeti neće smetati? Planiram nešto slično napraviti u dvorištu, pa sam gledao betonske sudopere, ali mi se nekako neda nositi sudoper od 100 kg |
Citiraj:
Treba što više zračiti jer je vlaga Direkt ovisna o temperaturi pa npr vani je 5 stupnjeva i vlaga 99 posto. Ulaskom u toplu prostoriju (23 stupnja npr) i zagrijavanjem tog vlažnog i hladnog zraka vlaga će pasti na 32 posto. Poslano sa mog |
Što se tiče vlage i izolacije po meni je naročito bitno to da će vlaga tražiti najhladniju podlogu na kojoj se može kondenzirati. Tako da ako je većina površine izolirana bude se kondenziralo na hladnim mostovima. Mislim da to budu, ako je izolacija odrađena kako spada, prozori.
Što se tiče ventilacije, problem je s grijanjem koje pretežito grije zrak (klima npr) a prednost imaju metode koje griju masu (npr. podno grijanje, ako je adekvatno izvedeno). Sa dobro zagrijanom masom ventilacija znači i manji gubitak topline. Citiraj:
Ispada da jeste, i XPS i EPS su iznad kamene vune: https://en.wikipedia.org/wiki/R-value_(insulation) |
Topli zrak prima više vlage, zato se na hladnim mjestima kondenzira vlaga jer hladan zrak ne može primiti tu količinu vlage kao topli zrak.
|
Za lagano prozracivanje, probajte prozore koristit ovako (mala kipa :D )
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...40ff1d0dcf.jpg Sent from my iPhone using Tapatalk |
Citiraj:
https://i.postimg.cc/XJVRHBQR/grundl...er-hr-76d8.jpg |
Molim savjet: živim u arm. bet. i zgradi trebao bih povećati broj utičnica i dodati mrežne module. Znam da je patnja usjeć i par cm dubine za bužir pa me zanima jel ima neko rješenja poput strujnog kabela koji može drito u beton, bez bužira?
|
Svaki ppr ili ppl može ići bez bužira. Možda da uzmeš PPR jer je plosnat i ne zahtjeva veliku dubinu (ide ti praktički kroz žbuku).
|
Naravno da ima, PGP kabel guglaj.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:13. |