![]() |
|
To ovisi o pravnoj osobi (npr. autosalon) koja ti je izdala račun. Na kraju ti se ionako svodi na isto - ako ti iskaže pdv, naši će ga oduzeti od plaćenog iznosa i naplatiti razliku do našega, a ako ga ne iskažu, onda će ti naši obračunati cijeli pdv.
|
Citiraj:
Za pravne osobe je situacija drukčija, one dobivaju račun bez iskazanog pdv-a i plaćaju ga po unosu vozila +5% neke vrijednosti. Pravne osobe koje su registrirane za prodaju plaćaju pdv nakon što prodaju vozilo. Nisam 100% siguran, ali mislim da je to tak. Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk |
Ne znam ni ja. Znam samo da je uvoz/unos auta u ovu državu od qrca komplicirano do jaja i košta k'o Sv. Petra kajgana. I onda se pitaju zašto nam je vozni park star i zašto ljudi ginu u prastarim kantama od auta. Njima je glavno da su pobrali pare.
Dođe mi da regam firmu u nekoj drugoj EU državi za 50€ i kupim auto na nju tako da ovi naši nesposobni uhljebi ne dobiju ni lipe od mog novca. EDIT: Daimler se nagodio sa Amerima u vezi Mercedes Dieselgatea https://www.engadget.com/daimler-us-...235732416.html |
Pa mislim da nije. Ja sam sam dopeljao auto izvana pred neku godinu dana. Samo s uputama s foruma. I sve prošlo bez problema. Sad s ovim je još jednostavnije, samo koliko traje obrada preko neta, uživo sam bio gotov za pola sata, od dolaska na carinu, plaćanja i dobivanja rješenja
|
Do sad je procedura bila ako se uzima na firmu od firme:
Na računu od autosalona nije iskazan PDV i autosalon bi osim fakture trebao dati malu i veliku prometnu i COC dokument U HR se plaća trošarina, naknada za okoliš, homologacija i treba se platiti pola PDV-a državi (12.5%) Ako se kupuje kao fizička osoba do firme procedura je bila: Na fakturi je bio iskazan PDV i autosalon bi osim fakture trebao dati malu i veliku prometnu i COC dokument. Kupci su imali opciju plaćati PDV ili u zemlji gdje se kupuje vozilo ili u HR, samo ako je vani PDV manji, valjda ga nitko nikad nije platio u HR… U HR se još plaća trošarina, naknada za okoliš i homologacija Sad se spominje upravna pristojba umjesto PDV-a koja je dosta povoljnija za fizičke kupce. Znači meni bi autosalon iz DE recimo izdao fakturu bez PDV-a i ja bi u HR platio samo upravnu pristojbu. Na vozilo koje se prodaje u DE za 10k bruto je bi platio 8400eur i upravnu pristojbu od 1500kn u HR? Zar je to moguće??? |
Ja sam uzimao od vlasnika. Bila je dovoljna kopija odjavljene prometne. I nisu priznali tzv COC na stranom jeziku. Morao sam izvaditi domaću Potvrdu
|
Citiraj:
|
Ovo je bilo bolno za nečiji novčanik - sudar od 3,5m €
https://www.index.hr/auto/clanak/vid...e/2205035.aspx |
Citiraj:
|
Uzeo bi SX4 S-Cross star 3-4 godine. Frendovi imaju samo riječi hvale. Mene malo brine kaj bi uzeo polovni turbobenzinac (1.4). Jel se moram zbog nečeg brinuti ili su ti polovni turbaci bez greške ko i atmosferci? Dizela ne razmatram jel radim top 12 tkm godišnje.
|
Citiraj:
|
Po Knežiji se vozio GLE 63 AMG Čeških tablica, sada se vozi CLS 63 AMG ako se ne varam, također Češke tablice :)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Cudi me da su ovoliko cekali, s obzirom na RSx od Audia i Daimlerove AMG karavane |
Citiraj:
|
Ja sam imao na slovenskom, na kojem je sve razumljivo. Al reče nemože. Al su u ovlaštenom bili brzi, od poziva, plaćanja, do ubacivanja u sustav da bude vidljiv na tehničkom/carini, 20 minuta.
|
Citiraj:
https://retroplov.com/crtani-filmovi/gustav/ |
Moja greška. Mislio sam da je Čeh. Poanta je bila u tome da su ti crtići vrlo 'brbljivi'.
|
Citiraj:
-kupio auto sa iskazanim PDV-om, i platio PDV u Njemačkoj. Nijemci inzistiraju da se plati njihov PDV, budući su ih balkanci puno puta naguzili, pq bi auto kuća snosila sama PDV. -Registrirao auto u HRV, zatražio i dobio PDV povrat iz Njemačke . -Platio pola hrv PDV-a. Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk |
Fun fact:
njemacki PDV 16% (do kraja ove godine) POLA hrv PDVa: 12,5% Tu su negdje, da ne bi netko pomislio o velikim ustedama. |
Fora s českom je ista kao i fora s vanuatom, samo nešto uvjerljivija, ali više ne pali
|
Citiraj:
Sent from my Mi 9T using Tapatalk |
Dečki jel netko od vas vozi, vozio clio 2 1.2 16v?
Problem je što se pali ona lampica elektronika/grijač.. U tom trenutku auto ne ubrzava? |
Svjećice / kablovi / bobine - to prvo provjeri.
|
ista situacija na 1.6 16v, stavio nove kablove paljenja (Beru) i sve ok. nemoj kupovati bezveze, odi do autoelektričara da pogleda, a ako je vrisnula bobina, zamijeni sve 4.
|
1.2 16V ima to malo drugačije izvedeno. 1 kutija s 2 bobine, može bit i sve u kompletu (bobina + nezamjenjivi kablovi). Kablovi se mogu i samostalno provjeriti - dosta je u mraku ili u garaži vidjeti iskri li se oko kablova.
EDIT: @adaksinjo, jesi dobio dielektričnu mast uz Beru kablove? |
puno me pitaš, ostavio auto i došao po njega dok je bilo gotovo, nemam pojma za mast.
|
Da na ovom modelu su nezamjenjivi kablovi, bobina je mjenjana već dva puta u njegovom punoljetnom životu.Jel moguče da je opet otišla?
To je auto koji sam proslijedio puncu, on je tu u malom mijestu i nema poštenog mehaničara. Čitao sam da može bit i do nekog kontakta/senzora na papučici gasa? Da se može počistit. To sam savjetovo i tu nekom mehaničaru, on je vjerovat o samo resetiro grešku i ostavio auto pred kučom,bez riječi. Nije niš naplatio. |
Prek dijagnostike možeš vidjeti je li potenciometar papučice gasa. Naravno da rješenje nije samo poništiti grešku.
Što se bobina/kablova tiče, novije Beru bobine za taj model dolaze s odvojivim kablovima. Ali da, moguće da je opet kabel / bobina jer znaju odlaziti. Ali može bit i svjećica (interval zamjene je svakih 60k km). Jel auto trokira u tom trenu ili se jednostavno ništa ne događa osim lampice? |
Prvo zamijeni svječice, njih mijenjati na 30 000km, ako su "obične, do cca 40-50kn/komad.
Ako je bila upaljena lampica motora, očitati grešku dijagnostikom, i bude se vidlo što je. Ako je missfire-kreneš sa strujnim dijelom. |
Stori taaaaajm. :D
Krasno mi je dan počeo, čekam šlep službu. U pitanju je Renault Megane 2, da odma napomenem. Tak ja jutros idem sa sestričnom do njenog automehaničara da ona stavi auto pa ju odfuram na posao. Na pol puta tam, stanem. Nasred ceste, taman kak sam skrenula, stala. Kaže "check injection", vergla, vergla, vergla, ali ne pali. Prije toga mi se već neko vrijeme dešava da mi u vožnji auto zacukne, ko da mu ponestane snage il nekaj, dam mu gasa i ide normalno. Uvijek se to desilo kad je klima radila, pa je odgovor konzultacijske službe (čitaj: muž i gospodin otac:D) uvijek bio: "ma to ti klima vuče, pa mu treba malo više gasa dati". :rolleyes: I danas se onda desi ovo. Generalni koncenzus muža i starog je da je crkla pumpa goriva. Ja se nadam da je samo to i da nije niš drugo, jer je maltene sve na tom autu novo osim te pumpe. Imao netko slično iskustvo? I taman dok sam ja natipkala stigla vučna. :D |
Slobodno produži do Purića u Samobor i ostavi auto.
Ak je dizel, jel. |
Renault benzinci pogotovo 1.6 imaju problem s bobinama. Kaže se vozač renault atmosferca bi uvijek trebao imati rezervnu bobinu u gepeku.
|
Crknul mi je bil prije jedno godinu i pol, jedan injektor. Ko za inat nigdje ih nisam mogla nać za kupit. Na kraju kupila na auto otpadu, jer sam samo tam našla. Još imam 3 u rezervi doma, za svaki slučaj. xD
Citiraj:
|
Ne ne ne. To ti je kad kupiš Francuza 😂😂😂
Poslano sa mog Mi 9 Lite koristeći Tapatalk |
Bit će veselja kada i Opeli budu počeli rikavati zbog 'francuske pouzdanosti'. Švabo, a riknuo. Nemere to tako!!
|
Ja volem francuze, jebiga. :D
|
Je li netko mozda stavljao clear foliju na auto?
|
Htio bih zatamniti stakla na automobil, no ne znam koliko jako i na kojim sve staklima se to smije, gdje to napraviti, koliko kosta, treba li što upisivati u prometnu onda i tko to najbolje radi.
Zato bih zamolio kolege forumaše koji imaju iskustva s tim, radili su to, dali su to raditi na svom autu, ili pak znaju i mogu napraviti to, da mi se jave, ili čak i ovdje napišu da ostane i za druge ljude koje zanima :) Također me zanima zna li itko kojeg dobrog autolimara da mi sredi na dva mjesta na blatobranima hrđu, i da mi se prefarba/prelakira hauba jer izgleda ko da je mat, laka opće nema. Bila je mjenjana i loše obrađena i sad je u ku.cu :D |
Citiraj:
A to je da ih moraš staviti i na vjetrobransko staklo obavezno, jer će inače na tehničkom vidjeti drugačiji odraz svijetla na bočnim i vjetrobranskom staklu. Ali razmišljam o njima, pa ako ih staviš, javi dojmove :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:22. |
|