PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

xlr 12.08.2020. 12:58

Citiraj:

Autor tor (Post 3428811)
upravo ovo što ti cuky priča, prislonim ga gore kod retrovizora, na onu crnu točkastu foliju, stanem skroz do rampe (uđem ispod nje praktički) i svaki put ulovi bez greške.

Word.
I ne mases enc-om ako ga vadis kroz prozor. Nema potrebe za vadjenjem ako imas obicnu sajbu, samo ga nasloni na staklo u poziciji kao kad bi stajao na nosacu. Drzis ga mirno i bok.

Elven 12.08.2020. 14:09

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3428793)
I ja sam uzeo novi enc nedavno, onaj mali
Daj mi reci jel lovi ko stara baba? ja doslovno na ulazu/izlazu moram stat, izvuć ruku van auta i mahat po zraku 10-15 sekundi i onda tek ulovi signal.

Prije sam imao stari, onaj veći, i taj je na fast enc-u lovio bez greške, a na normalnim naplatnim se često nisam niti skroz zaustavio već je ulovio signal

Imam taj mali novi, nisam imao stari. Na staroj Mazdi je lovio perfektno, nekad čak i ostane u onom pretincu naprijed (Mazda 6 ga ima gore, gdje danas auti imaju tablet) i ulovi ga.

Sa Golfom ne lovi uopće, Fast Enc mi je roknuo neosvjetljenu rampu ispred mene, dobro da nije bilo nikog iza mene, pa nije bio sudar, jer sam morao naglo zakočit.
Do sad nisam ni znao da Fast Enc očekuje signal uređaja jedno 100m prije same rampe, valjda da te stigne poslat na izlaz (što mi je i napravio) ako ne ulovi signal uređaja... kaos... da je bar osvjetljena rampa...

Ziga 12.08.2020. 14:31

Ekipa, koristim Waze uredno no zanima me, kako mogu prijaviti položaj novo postavljene fiksne kamere za mjerenje brzine?

od Rastoka do Karlovca na jednom mjestu (ne znam sad napamet točno koje) ima novo postavljena skroz gore na vrh stupa a Waze je nije prijavio.
(imam 25xxx bodova ako to išta znači?)

Lp

jed2i 12.08.2020. 14:32

Citiraj:

Autor Elven (Post 3428861)
Fast Enc mi je roknuo neosvjetljenu rampu ispred mene, dobro da nije bilo nikog iza mene, pa nije bio sudar, jer sam morao naglo zakočit.
Do sad nisam ni znao da Fast Enc očekuje signal uređaja jedno 100m prije same rampe, valjda da te stigne poslat na izlaz (što mi je i napravio) ako ne ulovi signal uređaja... kaos... da je bar osvjetljena rampa...

Za tu neosvjetljnu rampu sam im slao mail još prije 2-3 godine, nisu niš napravili po tom pitanju.

A za taj novi mali ENC uređaj, budem mu još jednu šansu dao, ak će se opet kilavit onda ću ga promijenit

1v@n 12.08.2020. 14:53

Noviji (mali) ENC lovi slabije od starog. Nedavno mi je krepao veliki i morao kupiti novi mali i kuži se razlika na istom autu. Sa starim često ne bih morao ni kompletno stati, rampa bi se digla. Sad moram i pričekati par sekundi dok stojim.

Citiraj:

Autor Ziga (Post 3428865)
Ekipa, koristim Waze uredno no zanima me, kako mogu prijaviti položaj novo postavljene fiksne kamere za mjerenje brzine?

od Rastoka do Karlovca na jednom mjestu (ne znam sad napamet točno koje) ima novo postavljena skroz gore na vrh stupa a Waze je nije prijavio.

Lp

Odeš na prijavu i izabereš map issue pa te prespoji/dobiješ mail na njihov support i tamo objasniš o čemu se radi ili kontaktiraj njihov support s lokacijom.

Elven 12.08.2020. 15:23

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3428866)
Za tu neosvjetljnu rampu sam im slao mail još prije 2-3 godine, nisu niš napravili po tom pitanju.

A za taj novi mali ENC uređaj, budem mu još jednu šansu dao, ak će se opet kilavit onda ću ga promijenit

Briga njih za to što netko vozi 5-6 sati, dođe po mraku na Demerje i skoro pokupi jebenu rampu koju tamo ne očekuje....

Forace 12.08.2020. 15:26

Meni stari ENC na tourancu lovi iz onog gornjeg oretinca u ploči. Stavio ga tamo jednom i zaboravio da je tamo, kad ono ulovilo reko ajd dobro .... otad ni brige ni pameti ...ali da hauba pod rampu skoro ...

Cuky 12.08.2020. 15:53

Citiraj:

Lp

Daj lokaciju na gmapsu pliz.

domy_os 12.08.2020. 19:19

Citiraj:

Autor tor (Post 3428757)
Lažem, sad išao pogledati, 73 kune sam ga platio, u hacu u gradu bas...Širolina ili koja već ulica.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Svejedno više nego što sam platio ova dva (0 kn), a baterije sam isto našao besplatno. :D

prileee 12.08.2020. 21:52

Preporuka (ford) servisa u Zagrebu ili blizij okolici za u petak brzinski pregledat auto prije kupovine? CC: @guls

Hvala

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

domy_os 12.08.2020. 22:14

Ford Lacković u Velikoj Mlaki je OK i blizu obilaznice.

MIK 12.08.2020. 22:40

Citiraj:

Lp

Koristim My Patrol:
Od Karlovca kamere: Turnju, Cerovac Vukmanicki, Tušilovic, Slunj

Nybelung 12.08.2020. 23:50

Prešli smo deeebelo preko 400.000 sa VW Plusom, još mu nismo stali u kraj, ali je stari počeo (opet) tražiti zamjene.
Bio je zasad samo kod jednog VW prodavača.
Nudio mu zamjenu Plus za T Roc... sve dok nije vidio koliko naš ima kilometara. :D

Apropo TRoca. Đubre je poskupo! Pa rabljen se uopće ne isplati na kredit. Kako to? Kako to?

Kakve su alternative, evo recimo od 2016 na ovamo, Mokka, Crossland, Vitara? Može li se nešto od ta tri odmah otpisati? Di-zlo ili plinaš bi morao biti. Do 15.000€

tor 13.08.2020. 07:44

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3428930)
Svejedno više nego što sam platio ova dva (0 kn), a baterije sam isto našao besplatno. :D

škrtice :D

Jučer sam baš malo obratio pažnju na waze, da - ipak kasni, nisam do sada previše niti gledao u njega, ne koristim ga za navigaciju, samo za kamere. Ništa strašno ali kasni...

lowrider 13.08.2020. 07:56

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 3428984)

Prešli smo deeebelo preko 400.000 sa VW Plusom, još mu nismo stali u kraj, ali je stari počeo (opet) tražiti zamjene.
Nudio mu zamjenu Plus za T Roc... sve dok nije vidio koliko naš ima kilometara. :D

Apropo TRoca. Đubre je poskupo! Pa rabljen se uopće ne isplati na kredit. Kako to? Kako to?

Kakve su alternative, evo recimo od 2016 na ovamo, Mokka, Crossland, Vitara? Može li se nešto od ta tri odmah otpisati? Di-zlo ili plinaš bi morao biti. Do 15.000€

Zaboravi plin iza cca 2010. godine, rijetko koji je MPI, sve direkt. Vitara ima još stari 1.6 MPI koji je dosta trom.

Znači tražiš nešto veće, zašto ne B klasa 2012+, bas sam jučer gledao, mjesta ko u priči (ja sam 192cm), prtljažnik dosta velik. Jedino za tu lovu je koju godinu stariji od ciljane skupine.
Meni je Mokka jako mali auto, Troc isto, s obzirom da to ljudi nazivaju terencima :lol2:

coconut 13.08.2020. 08:03

Na Suzaču se vidi da je jeftinjava - plastikaner iznutra i materijali baš ne djeluju uvjerljivo.

Da li je netko imao iskustva sa kupnjom auta na način da je preuzeo leasing prodavača? Znam da tu ima milijun faktora - vrsta leasinga, broj rata, otkupni iznos (u slučaju fin. leasing), ograničeni broj km/g,... Pozitivno je što su auti redovito servisirani kod ovlaštenog, što se km strikno bilježe i imaju full kasko. Razmišljam uzeti X2 jer ima hrpa takvih ponuda. Osobno bi radije uzeo X1, ali se slabo nudi kod nas za moje uvjete (mlađi od 2g,. <50.000km, solidnija oprema, nije iz uvoza, <300k kn).

Pupo 13.08.2020. 08:12

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 3428984)

Ak ti je TRok skup, onda kupiš pandana Škode i tjt :D

zgmmax 13.08.2020. 09:43

Nisu nit Škode više jeftine.... :D

Malo se zaigraš sa konfiguratorom za Karoq i odeš preko 200kkn bez beda

Nybelung 13.08.2020. 09:52

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3428999)
Zaboravi plin iza cca 2010. godine, rijetko koji je MPI, sve direkt. Vitara ima još stari 1.6 MPI koji je dosta trom.

Znači tražiš nešto veće, zašto ne B klasa 2012+, bas sam jučer gledao, mjesta ko u priči (ja sam 192cm), prtljažnik dosta velik. Jedino za tu lovu je koju godinu stariji od ciljane skupine.
Meni je Mokka jako mali auto, Troc isto, s obzirom da to ljudi nazivaju terencima :lol2:

Da znaš da nije nerealno dobiti noviju B klasu. Sudeći po njuški, cijene B klasi i BMW 2-jki su dobro pale. :)

Colop 13.08.2020. 10:14

Citiraj:

Autor coconut (Post 3429004)
Na Suzaču se vidi da je jeftinjava - plastikaner iznutra i materijali baš ne djeluju uvjerljivo.

Da li je netko imao iskustva sa kupnjom auta na način da je preuzeo leasing prodavača? Znam da tu ima milijun faktora - vrsta leasinga, broj rata, otkupni iznos (u slučaju fin. leasing), ograničeni broj km/g,... Pozitivno je što su auti redovito servisirani kod ovlaštenog, što se km strikno bilježe i imaju full kasko. Razmišljam uzeti X2 jer ima hrpa takvih ponuda. Osobno bi radije uzeo X1, ali se slabo nudi kod nas za moje uvjete (mlađi od 2g,. <50.000km, solidnija oprema, nije iz uvoza, <300k kn).

Coco, ako možeš ikako zatvoriti financijsku konstrukciju ajde vani, i kupiš u ovlaštenoj BMW autokući takav auto sa garancijom, i padom vrijednosti od 30-50% na MSRP.
90% toga što se prodaje kod nas ionako je iz uvoza.
Mislim da su auta iz uvoza došla (ne) zasluženo na loš glas, jer su ljudi za sitne novce kupovali auta viših klasa na metre, sa skidanom km i pitaj boga kakvim održavanjem.

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk

1v@n 13.08.2020. 10:41

Automobili

Ima netko od gastarbajtera ovdje iskustva s kupovinom rabljenih auta u UK i svih troškova od kupovine do toga da može na cestu?

Velike su šanse da uskoro selim gore, pa gledam ponudu do nekih 5000£ i može se naći solidan do 10 godina star auto s ispod 150 000 km tipa Focus, Astra, Golf, BMW 1, Mini....
Nalete i E90, Mondeo, C-Max i slični auto iz viših klasa s više km ali izgledaju uredni prema slikama. Oglasi čak imaju i istaknuto koliko je vlasnika auto dosad imao i vidim da im gore očito nije problem ni kad auto promijeni 5 vlasnika...

Čini mi se da je najviše Fordova po cesti u UK pa ću vjerojatno u tom smjeru ići, zbog dostupnosti servisa, dijelova i cijena održavanja, samo me zanima na što sve računati od troškova i kakve su procedure ako netko ima iskustva iz prve i druge ruke

Pupo 13.08.2020. 10:51

Pripremi se na ogromne troškove osiguranja auta.

lowrider 13.08.2020. 11:12

Bome kod njih su najjače police, pola vrijednosti auta u toj klasi cijene

coconut 13.08.2020. 11:13

@colop
Uzimam na firmu pa mi uvoz nije opcija, a i nemam toliko para da bi mogao iskeširati odjednom.

zgmmax 13.08.2020. 11:25

u UK je neka čudna fora sa osiguranjem.
Nejde osiguranje na auto nego na vozača i onda nemreš vozit tuđi auto i takve neke šeme.
Davno mi pričao poznanik koji je proveo nekoliko godina u UK.

Colop 13.08.2020. 11:30

Citiraj:

Autor coconut (Post 3429078)
@colop
Uzimam na firmu pa mi uvoz nije opcija, a i nemam toliko para da bi mogao iskeširati odjednom.

Zašto ne bi uvoz bio opcija?
Ja sam isto kupio na firmu auto iz uvoza.

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk

1v@n 13.08.2020. 11:36

Pričam baš s curom koja je gore već neko vrijeme pa mi priča da joj varira od 600 za prošlu do 2500 funti za pretprošlu godinu kad je skupila par kazni za prebrzu vožnju. Veli da je registracija 0, a tehnički 20-ak funti.
Naravno, ne zna mi reći o čemu sve te cijene ovise

lowrider 13.08.2020. 12:01

Mislim da ovise direktno o prekršajima i starosti/stažu cozača. Znam da je pričao lik da je kupio auto za 5000funti, a polica spomenutih 2500funti

Pupo 13.08.2020. 12:27

Puno ovisi da li ti je to prva rega i prvo vozilo tamo, koje vozilo, koliko kW, koliko KM.

Raspitaj se, ukoliko imaš ovdje policu na sebi s popustom, da preneseš tamo. Ne u smislu da će ti i tamo dati odmah 60% popusta ako ovdje imaš 60, već u smislu da vide da si uzoran vozač bez nekih incidenata, pa da na temelju toga dobiješ nekav popust na policu.

Imaš dosta o tome na fejsu u grupama tipa "Idemo u Irsku" i sličnima.

1v@n 13.08.2020. 13:13

Automobili

Nalazim rekla/kazala mišljenja gdje god pogledam, a konkretnih brojki nigdje, zato pitam ima li netko naš ovdje tko je gore uzimao auto.

Izgleda da ću morati otvarati fejsbuk samo zbog tog.
Otkad imam vozačku vozim službene aute, pa nemam ništa na svoje ime, tako da mi ni to ne pomaže.

Prvu godinu će me sigurno oderati gdje god da dođem. Osiguranje računam da će biti visoko na početku, a što se ostalog tiče, vidim da hibridi imaju dosta povlastica.

Novo pitanje, ima li tko iskustva s prvom generacijom Priusa?

Pupo 13.08.2020. 13:15

Po onome što sam pročitao, nema fiksnog kalkulatora. Sve ovisi o dogovoru i osiguravajućoj kući. Jako cijene ovise o kući i dogovoru, al generalno su full visoke.

Nybelung 13.08.2020. 13:18

Nije istina da je tehnički džaba. :)
Možda jeste jedan dio nameta koje imamo ovdje u sklopu "tehničkog". Ali recimo, kod njih je cestarina, aka road tax, skupa. Za E90ku, 530D računaj oko 3000 kuna.

coconut 13.08.2020. 13:48

@colop
Pročitaj i drugi dio rečenice koju sam napisao.

danex 13.08.2020. 14:03

1v@n ima i neka šema s vozačkom dozvolom,frend mi objašnjavo al bili smo pripiti pa nisam sve polovio. Znam da se nemre odlučit jel bi vozio na njihovu il našu, vjerovatno je na njihovu jeftinije.

Elven 13.08.2020. 14:05

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3429117)
Po onome što sam pročitao, nema fiksnog kalkulatora. Sve ovisi o dogovoru i osiguravajućoj kući. Jako cijene ovise o kući i dogovoru, al generalno su full visoke.

Nema. I kako je netko napisao gore, ovisi o vozaču, ne o autu. Što onak, realno ima smisla.

Bila je epizoda Top Geara gdje njih trojica kupe bijesni jeftini auto, i onda pokušavaju registrirati praveći se ili da su klinci, a kad to nije prošlo, da će i sin, koji je tek položio, voziti auto.

I cijene su im jako varirale (za samo 17 godišnjaka), tipa od 1600 do 8000 funti za auto od 1300 funti.... i sve cijene između... 2500, 3600, 4500, 5500....

I recimo za 17 godišnje cure je osiguranje duplo manje nego za muške...

Tako da da, sve utječe na cijene, i ne, nitko od nas ti ne može reći koliko će tebe koštati osiguranje, pošto je to iznimno individualno.

Nybelung 13.08.2020. 14:17

Ja imam stare informacije, od studenta, ali mislim da se nije mnogo promijenilo.

Ako si stranac, tek doselio, možeš voziti sa svojom vozačkom do max godine dana. I treba dozvola imati prijevod na engleski, što god to značilo.
Da bi dobio njihovu dozvolu moraš 185 dana biti rezident. Košta i ona neke novce. A bez nje se ne isplati kupovati auto, jer i dozvola utječe na cijenu osiguranja.
Parking je rijetko džaba. Ako imaš svoj parking, rentaš ga za X00 funti godišnje. Ako parkiraš na javnom mjestu kad ideš na posao, u centrima gradova lako te i taj parking izađe X000 funti godišnje.
Imaš osiguranje od odgovornosti, pa taj road tax, obavezni servis, ne bi bilo loše ni da kupiš kakvo osiguranje od kvara na autu ili članstvo u nekom klubu da te eventualna šlepa i servis ne pokopaju. :D

Uglavnom, nećeš kupit auto dok ne odeš tamo. Jedino vidi što moraš od nas ponijeti da tamo možeš dokazati da si vozač X godina i da nisi imao nikakve nesreće. To bi ti značilo puno kod osiguranja.

Svi misle da je kod nas skupo imati auto. :)
Kod njih su auti jeftini na oglasnik zato što su toliko skupi za posjedovanje da ih se valja brzo riješiti ako ti ne trebaju

danex 13.08.2020. 14:22

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 3429143)
Ako si stranac, tek doselio, možeš voziti sa svojom vozačkom do max godine dana. I treba dozvola imati prijevod na engleski, što god to značilo.
Da bi dobio njihovu dozvolu moraš 185 dana biti rezident. Košta i ona neke novce. A bez nje se ne isplati kupovati auto, jer i dozvola utječe na cijenu osiguranja.

.. e baš tako nešto je pričao, iako je on kupio nekakav autič da ima do posla samo.. Al navodno ako se odlučiš za njihovu našu moraš vratit, poništit, zamrznut il kaj se već da napravit.. Zato je on bio u dilemi.

Wolverine 13.08.2020. 21:56

https://www.topgear.com/car-news/can...been-confirmed

rokonja 13.08.2020. 22:15

Novosti za uvoznike atomobila:

https://www.tportal.hr/biznis/clanak...-foto-20200813

Boopsy 13.08.2020. 22:54

Citiraj:

Autor rokonja (Post 3429300)

Sa tog clanka mi samo nije jasno kako dobiti kao fizicka osoba fakturu od pravne osobe bez iskazanog PDV-a....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:00.