PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Gaming (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=38)
-   -   Battlefield 3 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=201263)

PointDexter 06.01.2012. 12:54

Citiraj:

Autor zen_sux (Post 2066634)
Meni isto trosi 5 GB sa sistemom i svim zivim pootvaranim, mislim da ako je sve pogaseno osim igre i bloga -ne bi trebao prelaziti 3.5 GB nikada.

Al vidio samtu i na EAUK da reportaju poboljsanja sa 8gb rama i tvrde da task menager ne daje kompletnu sliku, pa buduci da imam 2x2 kekse jos u ladici ovaj vikend ih ubacim i javim ti ima li uopce kakve razlike izmedu 2x2 i 2x4.

Ako nije problem... :chears:
Znam da se BF2 ponašao potpuno drugačije kada bi mu bilo dostupno preko 2gb ram-a, pogotovo loading mapa. I sam ram usage bi mu ovisno o količini ram-u rastao sa oko 500mb na preko 900mb.

kripton 06.01.2012. 12:55

Citiraj:

Autor Mindless (Post 2064611)
da, 2 je premalo. 4 možda nije dosta, 6 je ok, 8 je 100% OK :-)

O.o Meni nikad ni sa Operom u pozadini nije prešao 3gb, tj. ni sa BF3 nikad nije ni došao do 3gb. Magarac je u pravu 1.5gb zauzme i to je to, 3gb memorije sa ovo BF3 taman :D

sodom 06.01.2012. 13:08

očito problem ide malo dublje od toga. činjenica je da je mnogim ljudima prelazak na više rama otklonio problem FPS dropova. zašto? kako? nemam pojma ali je. i pri tome nije ulogu igrao cpu-gpu;odnosno snaga i sinergija istih. ima primjera po netu mnogo.vjerujem da prije odgovor leži u programerskim vodama.

DiTech 06.01.2012. 13:58

Zaboravili ste jednu bitnu stvar sa vise rama -> swap file.

Neo-ST 06.01.2012. 14:19

Triumph sigurno ne možeš pogriješit sa još rama, pitanje je jedino koliko bi te izašli. Ja sam nedavno prodao svoja 4gb g.skilla cl4 za 250kn...

PointDexter 06.01.2012. 15:09

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 2066794)
Triumph sigurno ne možeš pogriješit sa još rama, pitanje je jedino koliko bi te izašli. Ja sam nedavno prodao svoja 4gb g.skilla cl4 za 250kn...

Da, pitanje je koliko je to isplativo još ako uzmem u obzir da je velika šansa da neće raditi u dual channel modu. I dali je isplativije prodati ovo što imam sada i uzeti neki Phenom ll i 8gb ddr3... :spam:

JuiceBox 06.01.2012. 15:18

Rekli smo ti da nije i da sparas :D

ivan77 06.01.2012. 15:24

isplati se , DDR3 je sića. Ja isto prelazim prvom prilikom. Rekao bi da ova igra ima nekakav memory leak pa troši jako puno. Ja na medium nemam frame dropova , valjda zbog 6 gb.

Neo-ST 06.01.2012. 15:32

Ova igra meni pojede sav vram... uvijek je oko 1.4-1.5gb u upotrebi (od 1.6)

Alph4Dawg 06.01.2012. 15:43

Najbolje da mjenjam komponente da bi se mape brže loadale, ono, radi jedne igre.
Neka to srede Šveđani koji su to i zeznuli.

scp 06.01.2012. 15:55

Ma bezveze, tak svejedno. Karkand mape se loadaju u prakticki par sekundi. One "starije" mape, istina, malo dulje. Al šta ima veze. Kad igraš conquest large gdje partije traju preko pol sata, nije problem strpit se minutu da ti loada mapu...

ლ(ಠ益ಠლ) Y U ALL WHINE?

D1viry 06.01.2012. 16:33

@Kripton
Tebi igra uzima sav mogući ram budući da imaš 4GB rama i još uz to 32bit windoze. Kad joj je na raspolaganju, uzme puno rama.

@DiTech
Pagefile ograniciš na gigu i amen.

@PointDexter
Isplativo je preći na osam jer su sada cijene smiješne.

Neo-ST 06.01.2012. 16:36

Pagefile isključiš ako imaš 8gb...

syss 06.01.2012. 16:39

pagefile nikad ne isključuješ, nemoj savjetovati krivo ljude... proguglaj malo tu tematiku.

Alph4Dawg 06.01.2012. 17:24

Isključiš internet ako imaš 8GB rama.

Kako ja nemam takvih problema, a imam 4GB DDR3?
Je, loading mapa traje duže (samo vanilla), ali ja bih rekao da je to do diska.

R@zzoR 06.01.2012. 18:26

Citiraj:

Autor syss (Post 2066903)
pagefile nikad ne isključuješ, nemoj savjetovati krivo ljude... proguglaj malo tu tematiku.

prijatelj mi u zadnje dvije godine od kada je uzeo 8 giga ddr3ce nije ukljucio pagefile i kaze da mu cijeli sustav radi puno bolje nego prije, a provjereno znam da ne govori gluposti. Pa zar page file nije samo memorijski prostor na disku u kojem sustav sprema visak stvari koje bi trebale (a ne mogu) ic u ram? dakle ram koji ima nekih 29 GB/s propusnost i hdd koji ima 56 MB/s propusnost, te nesto od bf3ce zaluta u pagefile i eto ti frame drop

Citiraj:

The backing store for a virtual memory operating system is typically many orders of magnitude slower than RAM. Additionally, using mechanical storage devices introduces delay, several milliseconds for a harddisk. Therefore it is desirable to reduce or eliminate swapping, where practical.
Where practical ili ako imas "shitload" rama onda je iskljucis skroz osim ako ne planiras drzat upaljene bf3, CS5, skyrim sa RAM patchem...

Neo-ST 06.01.2012. 18:35

Tako i ja, već par godina, a i zbog SSD-a. Nikad problema.

Danko86 06.01.2012. 19:20

http://battlefieldo.com/threads/bf3-...-inbound.3089/

sajb

R@zzoR 06.01.2012. 20:22

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 2066994)
Tako i ja, već par godina, a i zbog SSD-a. Nikad problema.

moze bit i da je zbog toga jer i on ima ssd ali sumnjam da bi meni onda predlozio da iskljucim pagefile posto imam HDD. Ali opet ja imam 16 giga tako da sto god radio sve se moze smjestit u memoriju

ON TOPIC: bilo bi dobro da u neki od narednih patcheva dodaju .50 caliber anti material rifle za sniperiste tako da mogu pomoc kod borbe s tenkovima, ali ne da mogu unistit tenk nego manje vise disableat ga ili ako pogode fuel tank da eksplodira pretpostavljam da bi to dobro doslo, ali i postoji mogucnost da bi onda svi koristili recon klasu. sve u svemu nebi bila losa ideja.. mislim da nije ograniceno na engineer klasu i da se paze samo javelina, nego da takodjer smanje nadmocnost ovih jet-experta koji znaju ostati u zraku i po sat vremena ako je runda 1000 ticketa

D1viry 06.01.2012. 20:38

Off topic: Pagefile je potreban zbog, ako ničeg drugog, loše pisanih programa koji bi bez page file-a mogli ostaviti hrpu smeća po disku, a i sistem bi mogao biti nestabilan. S vremenom sve nestabilniji. S druge strane, dobro je page file staviti na mehanički disk (ako imate SSD) jer su podaci, koji završe u pagefile-u, često puno manji od limita koje SSD može odjednom obrisati i onda to zahtjeva dodatne I/O operacije za SSD, što nije dobro. Sedmica je ionako optimizirana da troši ram što je više moguće, a pagefile minimalno. Naravno, stavite si pagefile na 1GB, a ne da zauzme (bezveze) 16GB diska (kao meni npr). Ja sam ga lijepo ograničio i "mirna Bosna".

On Topic:
Nevjerojatno mi je koliko min fps znači u igrivosti. Do sada sam bio ekstra loš u BF3, a sada sam samo loš (bez ekstra :D). Naravno, bitno je i koliko monitor može prikazati a ne samo sintetički fps, kojeg u stvarnosti ne vidiš na 60Hz monitoru.

R@zzoR 06.01.2012. 21:07

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2067083)
Nevjerojatno mi je koliko min fps znači u igrivosti. Do sada sam bio ekstra loš u BF3, a sada sam samo loš (bez ekstra :D). Naravno, bitno je i koliko monitor može prikazati a ne samo sintetički fps, kojeg u stvarnosti ne vidiš na 60Hz monitoru.

Ja sam isto bio katastrofa, prvo sam nov u bf3ci (citaj n00b) tj. u bf-u opcenito, pa ako k tome dodas da mi je cijela konfa bila stara 5-6 godina onda niski fps, assault i ostale klase nisam htio igrati jer bi imao ogroman fps drop kada bi isao u zariste borbe, a kada bih igrao recon onda bi mi texture zgrada u daljini pucale previse tako da sam se odlucio na upgrade, jedini minus mi je sto imam 17" monitor ali rjesavam nabavku 20" wide screena, to ce mi bit vise nego dosta

El Indio 06.01.2012. 21:55

Citiraj:

Autor plavi83 (Post 2065988)
meni je TS znao smanjiti zvuk BF3-a skoro do kraja, pa sam morao isključiti volume plugin na TS-u da mi ne smanjuje zvuk na BF3-u...nakon toga mi nije dirao zvuk na BF3-u....

Upalilo je. Zvuk se vratio, a taman sam se navikao igrat bez njega :D
Uninstalirao TS, i odjednom sve radi...
Dugujem ti virtualni high five i pivu :goood:

jopis 06.01.2012. 22:14

Citiraj:

Autor R@zzoR (Post 2067067)
moze bit i da je zbog toga jer i on ima ssd ali sumnjam da bi meni onda predlozio da iskljucim pagefile posto imam HDD. Ali opet ja imam 16 giga tako da sto god radio sve se moze smjestit u memoriju

ON TOPIC: bilo bi dobro da u neki od narednih patcheva dodaju .50 caliber anti material rifle za sniperiste tako da mogu pomoc kod borbe s tenkovima, ali ne da mogu unistit tenk nego manje vise disableat ga ili ako pogode fuel tank da eksplodira pretpostavljam da bi to dobro doslo, ali i postoji mogucnost da bi onda svi koristili recon klasu. sve u svemu nebi bila losa ideja.. mislim da nije ograniceno na engineer klasu i da se paze samo javelina, nego da takodjer smanje nadmocnost ovih jet-experta koji znaju ostati u zraku i po sat vremena ako je runda 1000 ticketa

Još jedan no skilled whiner. Zbog takvih i je nerfano pol igre, jer im je sve overpowered.
L2fly ;)

Ne postoji jet expert, svatko se može srušit, to samo ovisi o ostatku ekipe i teamplayu, da ne razglabam sad o taktici letenja, 2 jeta vs 1, navlačenju protivničkog jeta na timski mobilni antiair, itd....
Najlakše je whineat:hitthewal:
Tak i tak su napravili shit sa pojačavanjem mobile AA, jer sad ga treba dobrano izrokat sa rocketpodsima da ga se razvali, a nekad je jedan prelet sa 14 komada u njega i jedan rafalić sa main gunom bio dovoljan za destroy, sada je to jedva dosta za disable, i to pod uvjetom da je unutra moron koji kempa (stoji na mjestu), a ako ispališ sve rakete u komadu a on se krene micat, onda je velika vjerojatnost da će on onda srokat jet, a ne jet njega, jedina taktika koja pali protiv takvih je obrušavanje iz gornje mrtve točke tako da se stigne ispalit 2 punjenja rocketpodsa u njega....

blackened 06.01.2012. 22:33

Htio malo single zaigrati, pokrenuo i samo mi stoji naslovni wallpaper već 5 min i ništa se ne događa...naravno, preko origina da ne bude zabune...

afterburner 07.01.2012. 03:01

Meni dok je page file iskljucen ili stavljen na neku drugu vrijednost osim defaultne uopce nece da pokrene bf...javlja da je je "out of memory" (koja glupost). Iman 4gige i ssd, pagefile mi je bija na ssdu al san ga prebacija na drugi obicni hdd i nevidim nikakve razlike. Dok san u igri sve ukupno mi trosi do nekih 2.5-3 giga rama (sistemi i gra tu negdi podjednako trose).
Da mi ne stvara probleme sa bf i ja bi ga iskljucija u potpunosti.

R@zzoR 07.01.2012. 08:22

Citiraj:

Autor jopis (Post 2067149)
Još jedan no skilled whiner. Zbog takvih i je nerfano pol igre, jer im je sve overpowered.
L2fly ;)

odakle si ti skuzio da ja "whineam"?? ja sam samo dao prijedlog da stave anti material rifle posto je to jedno od glavnih oruzja americke vojske a ne zato sto ja neznam letit/nisam skilled jer imam mizernih 20ak sati igre (da ne spomenem da bf igram po prvi put)...

Btw ako ces vec pricat na eng kaze se UNskilled ne NO skilled...

plavi83 07.01.2012. 10:08

Citiraj:

Autor El Indio (Post 2067137)
Upalilo je. Zvuk se vratio, a taman sam se navikao igrat bez njega :D
Uninstalirao TS, i odjednom sve radi...
Dugujem ti virtualni high five i pivu :goood:

hehehehe...ajde drago mi je da je pomoglo....TS je nakon zadnjeg update-a počeo tako zafrkavati....ali eto našli smo i mi lijeka za njega.... :D
:chears:

jopis 07.01.2012. 11:55

Citiraj:

Autor R@zzoR (Post 2067309)
odakle si ti skuzio da ja "whineam"?? ja sam samo dao prijedlog da stave anti material rifle posto je to jedno od glavnih oruzja americke vojske a ne zato sto ja neznam letit/nisam skilled jer imam mizernih 20ak sati igre (da ne spomenem da bf igram po prvi put)...

Btw ako ces vec pricat na eng kaze se UNskilled ne NO skilled...

Odakle sam skužio da whineaš????
Smiješan si, pa podcrtao sam ti i boldao, jasno je ko dan.
Problem ove igre i je u takvoj ekipi kojoj je sve overpowered jer su upali ko padobranci u bf svijet, i onda samo slijedi whine po službenom forumu kako je sve op, tebi avioni, zato što ne znaš letit, nekom tenk zato što ne zna koristit javelin ili najobičniji rpg, nekom usas jer mu ne zna kontrirat, nekom snajper jer je nesposoban doć mu sleđa, itd.
Onom ko zna o čemu pričam, sve je jasno ;)

Rudy 07.01.2012. 12:13

A cuj mislim da je svima overpowered ono sto ih je ubilo jedno 1-2 sekunde :D
nakon toga iole pametiji igraci se skockaju i razmisle sto napraviti u takvoj situaciji da se ne ponovi...ovi drugi ce otic na battlelog forum kenjat

zen_sux 07.01.2012. 12:25

Framedropa sa samo 4gb, nije mit, nemam pojma kako i zasto jer task menager pokazuje da koristim 3.5 gb rama, al s 4 na nekim mapama oko nekih pointova radi objektivno losije, sta nije bio slucaj dok se koristi 8GB.

Samo sam iskljucio 1 keks, tako da nekog tehnickog pojasnjenja nemam.

To je sa sve na ultra i 2xMSAA, kad je sve na high, radi isto, il ja nisam skuzio razliku.

Neo-ST 07.01.2012. 12:35

Šta će ti uopće ram, nafrlji mu pagefile na 10gb i bog :)

hammer_of_thor 07.01.2012. 15:08

Svaka čast režiseru :)

MAGARAC 07.01.2012. 15:30

Zgodan filmic i dobra rezija. Glumci su na mjestu..

Neo-ST 07.01.2012. 15:45

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 2067547)

Nevjerovatan filmić. Nevjerovatno da mu se u 2 minute i 40 sekundi igra nijednom nije srušila ili ga disconnectalo.

panda505 07.01.2012. 15:48

PointDexter 07.01.2012. 16:21

Citiraj:

Autor zen_sux (Post 2067436)
Framedropa sa samo 4gb, nije mit, nemam pojma kako i zasto jer task menager pokazuje da koristim 3.5 gb rama, al s 4 na nekim mapama oko nekih pointova radi objektivno losije, sta nije bio slucaj dok se koristi 8GB.

Samo sam iskljucio 1 keks, tako da nekog tehnickog pojasnjenja nemam.

To je sa sve na ultra i 2xMSAA, kad je sve na high, radi isto, il ja nisam skuzio razliku.

Tnx za info, vrlo korisno za znati :chears:

EDIT: Što se tiče montaža iz BF3, apsolutno su mi sve ne zanimljive. Ako dovoljno dugo snimaš naletit ćeš na pokoji kill streak, trick shot... Ništa nema nekog wow efekta koji bi pokazao pravu vještinu sa nekim oružijem, gadgetom, vozilom.
Evo primjer jedne montaže koja se hvali na sav glas... http://youtu.be/YBGqIreUr-4
Inače autor navedene montaže ima 7 sati igre :beer:

Danko86 07.01.2012. 16:49

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 2067547)

nadam se da ekipa kuži da je ovo itekakako iscenirano a ne snimljen neki gameplaY?!

PointDexter 07.01.2012. 16:52

Citiraj:

Autor Danko86 (Post 2067611)
nadam se da ekipa kuži da je ovo itekakako iscenirano a ne snimljen neki gameplaY?!

Još jedan Dankov pce moment :D
I inače ovo što nema hud uopće, moguće da je moguće podesiti u konzoli

D1viry 07.01.2012. 17:06

Namješteno? A jaa mislilaaaa, hi hi hi. (što bi rekla Hloverka)

On topic:
Izgleda da sam riješio problem sa uništavanjem tenkova (barem sa lošijim tenkistima). Prvo u trku opalim rpg u njega, da mu privučem pažnju, onda sa stationary-a opalim jednu. Maknem se sa stationary-a i opalim još jedan rpg i onda se vratim na stationary i opalim još jednom. Za svaki slučaj se maknem sa stationary-a i pričekam ako je netko možda izašao popravljati. To se sve desi u desetak sekundi i jedino tako mogu brzo riješit tenk.
U zadnje vrijeme ih uništavam repair tool-om jer mi se neda napucavat sto puta.

Ako netko ima bolji savjet, bio bih zahvalan. "Koplje" mi nije zanimljivo jer moram opalit dva puta po tenku i ostanem bez municije brzo.

RS_BuRnOuT 07.01.2012. 17:18

Citiraj:

Autor PointDexter (Post 2067615)
Još jedan Dankov pce moment :D
I inače ovo što nema hud uopće, moguće da je moguće podesiti u konzoli

Briem da ekipa cropa video

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:04.