PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

Nikky 06.08.2021. 12:34

Hm, nezgodno je loviti takve greške ...
U 6 ujutro je redovni 24H reconnect ili namjerno puca u to vrijeme neovisno kad bi reconnect trebao biti ?

Ako možeš preživjeti bez MaxTv / VoIp - a pa da probaš bez switch - a i origigi "smart routera" ?

EDIT: Dobro govori kolega Blagus, i to treba provjeriti.

c-shadow 06.08.2021. 12:49

Imao sam ja sličan problem gdje mi se 2 dana u mjesecu uvijek u isto vrijeme prekidao ppoe, isti dan u isto vrijeme. Pomoglo je praćenje debug logova na routeru gdje se vidjelo da HTov pppoe server izričito traži disconnect. Riješila mi je to njihova tehnička nakon jedno 5 mjeseci takvog ponašanja, valjda sam pogodio nekog pametnog tamo. Odonda nikakvih problema, jedini prekidi su oni koje moj router radi svaku noć radi forsirane promjene IPa u vrijeme kad meni odgovara :)

tinovator 07.08.2021. 00:31

Sad sam ušao u logove i vidim ovo, jel to on tek iz 5. pokušaja uspostavio konekciju?

https://pastebin.com/394VD7mP

EDIT: evo ušao u konfiguraciju za LCP parametre sam postavio ovo pa da vidimo:
lcp-echo-adaptive
lcp-echo-interval 30
lcp-echo-failure 0

c-shadow 07.08.2021. 08:10

Po logu izgleda kao da si uhvatio interval kad router uspostavlja konekciju, a ne kad se dogodio neočekivani prekid :)
Nije ništa čudno da iz više pokušaja se uspije konektirati. Poruku "Maximum number of sessions exceeded" ja vidim skoro svaki dan, nekad i po 4-5 puta prije nego se konektira, ali to sve traje sekundu-dvije pa se niti ne skuži, pogotovo po noći.
Teško je uspoređivati jer je kod mene drugačiji router, a vjerojatno i ONT, ali vidi npr. post 4580. Kod mene je bio problem da bi HT server poslao "pppoe: rcvd LCP TermReq", znači zahtjev za raskid iz čista mira.
Ono što mi se čini različito kod tebe je da u tom logu tvoj router šalje LCP Echo-Request, a kod mene to nije bio slučaj, uvijek je samo odgovarao na zahtjeve koje je server postavljao i to je išlo točno svakih 30s.
Čudno je kod tebe da moraš gasiti opremu da bi proradilo, možda je ipak negdje hardverski problem, iz priloženog loga to se ne vidi.
Probaj kako su ti već savjetovali uštekati direktno router na ONT.

Icoo 07.08.2021. 09:52

Ima tko kakvih saznanja oko IPv6 podrške. Nešto sam načuo da A1 već nudi.

tinovator 08.08.2021. 14:03

Opet mi je jutros napravio prekid i nije se mogao spojiti, unatoč izmjenama vezanim za lcp-echo.
Kao privremeno rješenje dok se ne vratim s GO na lokaciju stavio sam Cron da ga resetira svako jutro u 5:30 jer sam primjetio dok sam ga onu noć resetirao oko 1 ujutro nije se ništa desilo sve do jutros.

Na žalost ne mogu se rješiti maxtva i fonije jer se aktivno koriste. Ne znam jel postoji neka alternativa u spajanju da probam to izbjeći.

Btw fonija i MaxTV uredno rade cijelo vrijeme, samo net zeza.

c-shadow 08.08.2021. 14:36

To što si sad opisao navodi na zaključak da je problem u tvojoj opremi - HT ti raskine vezu ujutro radi promjene IPa i tvoj router se zblesira i ne digne više natrag.
Kako su ti spojeni MaxTV i VOIP?

dakky 08.08.2021. 15:52

Znaci, ne na optici nego na dslu - mi se dogadjala potpuno ista stvar, znaci pppoe se nije htio dignuti, na kraju je ispalo da njihov router u bridge modu zapravo nije u bridge modu - vec je samo upaljen pppoe passthrough - i problemi su nestali kad sam dobio SZK i kad su ga oni prebacili u pravi bridge.

Nazovi SZK i trazi da ti prebace ruter u bridge. I provjeri si u moj telekom portalu da li ti je tocno ova opcija upaljena

https://i.imgur.com/GXQV1ds.png

Tek u pravom bridge modu se njihov ruter uopce nece pokusavati spojiti i na taj nacin ostavljati svoju MAC adresu u sustavu sto ce posljedicno blokirati tvoj ruter da se spoji.

edit: ova linija iz tvog loga: rcvd [PAP AuthNak id=0x3 "Maximum number of sessions exceeded\000"] mi govori da je upravo u tome sto sam napisao problem.

Blagus 08.08.2021. 16:20

Citiraj:

Autor dakky (Post 3537239)
Znaci, ne na optici nego na dslu - mi se dogadjala potpuno ista stvar

[...]

Tek u pravom bridge modu se njihov ruter uopce nece pokusavati spojiti i na taj nacin ostavljati svoju MAC adresu u sustavu sto ce posljedicno blokirati tvoj ruter da se spoji.

Nema veze s tim, isto se događa i da skroz makneš njihov ruter i ostaviš svoj da diže DSL, a najveći dokaz za to je da se događa i na Speedportu.

Nešto su sa svoje strane pametovali sa "sigurnosti", kao što @c-shadow veli, pa su ga tako jako osigurali da se ni njihov ruter ne može spojiti na PPPoE. Samo mi nije jasno, jel nitko od odgovornih za to ne koristi HT-ovu uslugu doma da primjeti što se događa i popravi to. Od 4 operatera koja sam promijenio, jedini su s tim problemom.

dakky 08.08.2021. 17:30

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3537241)
Nema veze s tim, isto se događa i da skroz makneš njihov ruter i ostaviš svoj da diže DSL, a najveći dokaz za to je da se događa i na Speedportu.

Kazem ti, imam speedport plusa, imao sam tocno taj problem sa "maximum sessions exceeded" i stvar je misteriozno proradila kad ga je SZK stavila u kompletni bridge. Jos uvijek imam tog istog speedport plusa i jos uvijek reconnect traje manje od sekunde i vise nikakvih problema i to vec cca 4 mjeseca bez restarta.

tinovator 08.08.2021. 17:38

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3537231)
To što si sad opisao navodi na zaključak da je problem u tvojoj opremi - HT ti raskine vezu ujutro radi promjene IPa i tvoj router se zblesira i ne digne više natrag.
Kako su ti spojeni MaxTV i VOIP?

Spojeni su preko njihovog smart routera koji je upiknut u dummy switch na ONT-u.

Citiraj:

Autor dakky (Post 3537239)
Znaci, ne na optici nego na dslu - mi se dogadjala potpuno ista stvar, znaci pppoe se nije htio dignuti, na kraju je ispalo da njihov router u bridge modu zapravo nije u bridge modu - vec je samo upaljen pppoe passthrough - i problemi su nestali kad sam dobio SZK i kad su ga oni prebacili u pravi bridge.

Nazovi SZK i trazi da ti prebace ruter u bridge. I provjeri si u moj telekom portalu da li ti je tocno ova opcija upaljena

edit: ova linija iz tvog loga: rcvd [PAP AuthNak id=0x3 "Maximum number of sessions exceeded\000"] mi govori da je upravo u tome sto sam napisao problem.

Jbmti, pa nisam se ovog uopće sjetio. Problemi su počeli sad kako je bilo nevrijeme neki dan i kad se UPS ispraznio do kraja. Vjerojatno se sa tim nešto i u smart routeru njihovom zdrmalo pa nije više bio u bridge modu nego nego se vratio u ruting mod. A znam da je bio u bridgeu jer će jedino tako normalno raditi.

Sad ćemo vidjeti jel to to ili nije.

+ da ne spominjem kako je Moj Telekom web užasan, logiram se unutra i prikazuju mi se korisnički podaci i broj telefona nekog iz Rijeke.

Uglavnom držim fige pa vidim hoće ga opet izbaciti ujturo.

Hvala na hintu!

dakky 08.08.2021. 17:59

Moraš preko SZK (ako ne ide preko mog telekoma) to riješiti inače će ti na sljedećem rebootu opet povući postavke s ACS-a i vratiti u routing mod.

tinovator 08.08.2021. 18:15

Piše na MojTelekom da se prebacilo, vidjet ćemo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

c-shadow 08.08.2021. 20:21

Citiraj:

Autor dakky (Post 3537251)
Kazem ti, imam speedport plusa, imao sam tocno taj problem sa "maximum sessions exceeded" i stvar je misteriozno proradila kad ga je SZK stavila u kompletni bridge. Jos uvijek imam tog istog speedport plusa i jos uvijek reconnect traje manje od sekunde i vise nikakvih problema i to vec cca 4 mjeseca bez restarta.

Kod mene i bez speedporta se događa povremeno ta poruka. Znači mtik spojen na ONT, skripta u cronu uredno spusti pppoe i na reconnectu povremeno dobiva tu poruku. Dakle, nema druge MAC adrese u igri, a pppoe je uredno zatvoren. Iako ne utječe na uspostavljanje veze, sve ionako prođe za sekundu. Mogu samo zaključiti da nije povezano na bridge mode i speedporta :)

tinovator 09.08.2021. 09:37

Izgleda da je prošlo sve ok, jutros nije bilo prekida.

Sent from my iPhone using Tapatalk

skalar 11.08.2021. 17:15

jeli tko produživao ugovor zadnjih dana?

tinovator 23.08.2021. 00:02

Koji je najbezbolniji način za produžiti vlakno koje je uvedeno unutrar kuće? Selim rack na drugo mjesto i nemam dovoljno fibera do tamo. Jel postoji neki SC extender ili neko sretno rješenje?

johnsmith 23.08.2021. 01:22

postoji "fiber optic cable coupler" tipa https://www.amazon.com/Fiber-Adapter...07KZ5Z4Y9?th=1 samo nek netko potvrdi koji točno :D Ja brijem da je multimode, ali nisam još optičar pa možda brijem krivo

tinovator 23.08.2021. 11:27

Nisam siguran koji je točno završetak na ovim Ht vlaknima koja idu u Nokia ONT, pretpostavljam SC APC (?).

Onda bi trebao vjerojatno ovo:

https://www.protis.hr/products/detai...simplex/169701

i ovo

https://www.protis.hr/products/detai...lszh-5m/158448

the chosen one 24.08.2021. 21:34

Jel ikoga otkantala korisnička u svezi prebacivanja u Bridge mode?
Prvi puta je kao bilo prebačeno ali nije, napravljen je samo PPOE passthru ili tako nešto.
Drugi puta kada sam zvao kaže ženska da nije moguće s njihove strane prebaciti u Bridge mode telefonski nego samo preko moj-telekom web-a, da tamo kliknemo na zahtjev i onda oni odrade?? WTF?😱

A u moj-telekom portal ne mogu ući od prvog dana, u app polovično, te čekam da riješe prvo taj problem kako bih ja mogao predati zahtjev za Bridge preko web portala 🙄

nikoss 22.09.2021. 14:04

Napravio zahtjev za optiku davno u prvom mjesecu. Dosle nedavno dvije ekipe koje su sve spojili i dovukli optiku do stana kod ulaznih vrata. Sada je vec 3 tjedan otkada su zavrsili.Sada me zanima koliko jos moram cekati da dodu pa to da dovrse. Jel tko ima kakvo iskustvo. Lokacija zagreb.

Poslano sa mog M2003J15SC koristeći Tapatalk

Nikky 22.09.2021. 15:07

Prije koliko "nedavno" ?

Zna proći dosta vremena od kada im vanjski kooperanti odrade svoje (izgrade mrežu) pa dok dobiju informaciju / zavedu u sustav.
Možeš jedino svako toliko pitati SZK, napomenuti da je optika "izgrađena" na toj adresi.

brunci-vg 22.09.2021. 15:13

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3541069)
Jel ikoga otkantala korisnička u svezi prebacivanja u Bridge mode?
Prvi puta je kao bilo prebačeno ali nije, napravljen je samo PPOE passthru ili tako nešto.
Drugi puta kada sam zvao kaže ženska da nije moguće s njihove strane prebaciti u Bridge mode telefonski nego samo preko moj-telekom web-a, da tamo kliknemo na zahtjev i onda oni odrade?? WTF?😱

A u moj-telekom portal ne mogu ući od prvog dana, u app polovično, te čekam da riješe prvo taj problem kako bih ja mogao predati zahtjev za Bridge preko web portala 🙄

Nazvati 0800 i birati odjel za racune. Kad vam se javi agent recite da zelite imati na uvid racune preko moj telekom portala i da ne mozete uci.
Prespojit ce vas kolegama koji se time bave i rijesit ce vam.

Tako sam sebi rijesio i preko moj telekom portala odradio bridge mode

Poslano sa mog Redmi Note 7 koristeći Tapatalk

the chosen one 22.09.2021. 17:20

Citiraj:

Autor brunci-vg (Post 3548000)
Nazvati 0800 i birati odjel za racune. Kad vam se javi agent recite da zelite imati na uvid racune preko moj telekom portala i da ne mozete uci.
Prespojit ce vas kolegama koji se time bave i rijesit ce vam.

Tako sam sebi rijesio i preko moj telekom portala odradio bridge mode

Poslano sa mog Redmi Note 7 koristeći Tapatalk

Nazvao korisničku za poslovne, objasnio im situaciju i u 30sek router se resetirao i otišao u Bridge 🤣

nikoss 22.09.2021. 19:05

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3547994)
Prije koliko "nedavno" ?

Zna proći dosta vremena od kada im vanjski kooperanti odrade svoje (izgrade mrežu) pa dok dobiju informaciju / zavedu u sustav.
Možeš jedino svako toliko pitati SZK, napomenuti da je optika "izgrađena" na toj adresi.

Ima 3 tjedna sve zavrseno dovedena optika do ulaznih vrata od stana. I sada cekam da mi se netko javi ali nitko ne zove. Pa me zanimalo koliko treba cekati ako netko zna ili da zovem.

JohnKonj 28.09.2021. 12:16

Vidim da osnovna brzina na optici ide na 200Mbita ali ide i cijena za 1Gbit sa 30kn/mj na 45kn/mj.

the chosen one 28.09.2021. 12:28

Citiraj:

Autor JohnKonj (Post 3549519)
Vidim da osnovna brzina na optici ide na 200Mbita ali ide i cijena za 1Gbit sa 30kn/mj na 45kn/mj.

To sam već prije par tjedana/mjeseci pitao (ne znam jel tu ili na nekom drugom forumu) da li će ostati 200Mbit osnovna i koliko bi mogle odletiti u nebo cijene apgrejda na 500Mbit ili 1Gbit pa nisam baš ostao shvaćen...

Fino fino...:lol2:

Exomaniac 29.09.2021. 19:54

45kn/mj je za 1Gb i Premium opremu, kao što je i dosad bilo, SpeedSmart i Mesh, jedino ako su ukinuli opciju da uzmeš bez premium opreme. Tako je i dosad pisalo 45kn/mj jer silom guraju tu opremu.

Ecips Dlo 29.09.2021. 23:05

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3549907)
45kn/mj je za 1Gb i Premium opremu, kao što je i dosad bilo, SpeedSmart i Mesh, jedino ako su ukinuli opciju da uzmeš bez premium opreme. Tako je i dosad pisalo 45kn/mj jer silom guraju tu opremu.

citira se cjenik posebnih i proteklih ponuda 7. stranu i može se dobiti za 30kn/mj bez uo

https://i.imgur.com/cS1RoZS.png

colonelf 30.09.2021. 10:00

Citiraj:

Autor nikoss (Post 3547961)
Napravio zahtjev za optiku davno u prvom mjesecu. Dosle nedavno dvije ekipe koje su sve spojili i dovukli optiku do stana kod ulaznih vrata. Sada je vec 3 tjedan otkada su zavrsili.Sada me zanima koliko jos moram cekati da dodu pa to da dovrse. Jel tko ima kakvo iskustvo. Lokacija zagreb.

Moguće da nije spojeno, već samo razvedeno. Često ekipa "kanaličara" samo postavlja kanalice i pigtailove, a za njima idu spajači koji sve to splice-aju..

A i nakon završetka posla kooperant treba predati izvedbenu dokumentaciju i mjerenja Ericssonu, da bi oni to proslijedili HT-u i da bi u konačnici neki stan mogao biti definitivno spojen na aktivu.

^SuperUnknown^ 30.09.2021. 10:08

Ima li kakvih novosti oko ovoga? Dobio tko?

Citiraj:

Autor tinovator (Post 3528430)

nikoss 30.09.2021. 12:14

Citiraj:

Autor colonelf (Post 3549979)
Moguće da nije spojeno, već samo razvedeno. Često ekipa "kanaličara" samo postavlja kanalice i pigtailove, a za njima idu spajači koji sve to splice-aju..

A i nakon završetka posla kooperant treba predati izvedbenu dokumentaciju i mjerenja Ericssonu, da bi oni to proslijedili HT-u i da bi u konačnici neki stan mogao biti definitivno spojen na aktivu.

Zvao ih prosli tjedan i trazio sam da dodu tehnicari i da provjere stanje. Jer su ovi sto su razveli optiku rekli da su sve spojili da sada treba doci t-com tehnicar dalje spojiti od ulaznih vrata stana do routera. Pa sada cekam jos da netko nazove. Tako su spori uzas.

Karlo666 03.10.2021. 12:14

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 3549984)
Ima li kakvih novosti oko ovoga? Dobio tko?

Oped nerazumim za šta 2,5Gbit osim za pravit se važan.
Jel ovo odgovor Telemachu sa EPEENom od 10Gbit?
Prvo za 2,5Gbit trebaš CAT6 UTP i ONT sa 2,5Gbit portovima(ili GPON).
Mogu razumit nekoga ko ima neki server pa ajde al oped kad ćeš za par dana udrit u fair usage.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Marko :) 03.10.2021. 19:08

Citiraj:

Autor Karlo666 (Post 3550717)
Mogu razumit nekoga ko ima neki server pa ajde al oped kad ćeš za par dana udrit u fair usage.

Izgleda da je, ali dok se HT hvali s 2000/1000, Telemach u ponudi ima 2000/2000. :D

tascam 03.10.2021. 19:31

Lako za to sto ima u ponudi,pitanje je koje su vrijednosti u stvarnosti

Exomaniac 03.10.2021. 20:34

Citiraj:

Autor Karlo666 (Post 3550717)

Koji fair usage? HT nema nikakav fair usage.

A za 2.5GbE i 5GbE ne trebaš CAT6 već je on rađen da prolazi i preko CAT5e do 100m dužine.

the chosen one 04.10.2021. 21:18

Ekipa, jel ima netko na novom Speedport Smart routeru otvorene portove za PS5? Trebao bih kratki tutorial jer ne vidim di grešku radim sa otvaranjem (može i na PM)
Kod frenda sve živo i mrtvo probao sa tim otvaranjem i nikako da mu network na plejki proradi kako spada...
Optika je 1Gbit, ONT je Huawei, router već spomenuti Speedport Smart Premium ili kak se već zove sa dodatnm Mesh uređajem

SinfulSaint 04.10.2021. 22:13

Pokusaj sljedece.
Firewall na low stavi. Ne otvaraj tamo nikakve portove iako ima opcija za to (Open ports in the firewall.). Pod NAT/PAT opcijom (Network) otvori portove. Ako ne znas kako javi se objasnim ti. Meni radi tako i sve ide prema routeru jer ja iza speedport sranja ima svoj router. Druga opcija moguca je da ukljucis UPnP (Enable the UPnP IGD service), a zadnja ti je da stavis PS5 IP adresu u DMZ. Mozda netko ima jos kakvu ideju.

skalar 04.10.2021. 22:13

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3550820)
Koji fair usage? HT nema nikakav fair usage.

A za 2.5GbE i 5GbE ne trebaš CAT6 već je on rađen da prolazi i preko CAT5e do 100m dužine.

fair usage klauzulu ima i t-com samo ju ne koriste, što ne znači da ako bi se stekli uvjeti (zagušenje mreže) ju nebi aktivirali,
tako su mi rekli prije dosta vremena na direktno pitanje.

prilikom uvođenja 1GB prije nekih 6 mjeseci mi je rekao da 2GB se interno testira da ide drugi router( neki francuski koji u sebi ima ont) i da se očekuje u skoroj budućnosti komercionalno puštanje u pogon, a i 10GB nije daleka budućnost,
koliko sam shvatio problem preko optike nije povećati brzine nego implementacija maxtv-a, a operaterima je bitnije bezgrešno funkcioniranje ip-televizije nego visoke brzine,
a i netreba zanemariti troškove novih routera (opreme kod korisnika), plus rekli su mi da trenutna tehnologija bi mogla ići do 20gb sa njihove strane problem su routeri/ontovi sa strane korisnika - "vrlo skupi" i ta povećanja će vjerojatno ovisti o ponašanju konkurencije.

the chosen one 05.10.2021. 08:47

Citiraj:

Autor SinfulSaint (Post 3551091)
Pokusaj sljedece.
Firewall na low stavi. Ne otvaraj tamo nikakve portove iako ima opcija za to (Open ports in the firewall.). Pod NAT/PAT opcijom (Network) otvori portove. Ako ne znas kako javi se objasnim ti. Meni radi tako i sve ide prema routeru jer ja iza speedport sranja ima svoj router. Druga opcija moguca je da ukljucis UPnP (Enable the UPnP IGD service), a zadnja ti je da stavis PS5 IP adresu u DMZ. Mozda netko ima jos kakvu ideju.

Ovo sve je odrađeno osim prve stvari, firewall je po defaultu na medium. Probam danas/sutra to staviti na low pa javim rezultate. Thnx

EDIT: stavio firewall na Low i proradilo sve nakon reseta routera. ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:32.