![]() |
Na kojij particiji je Linux, ova Partition 7 ?
Prije svega zapiši / negdje kopiraj GUID od Linux particije, eventualno i od prve particije gdje je Boot loader i GRUB. Prvo kopiraj na početak diska tu prvu particiju, potom kopiraj Linux particiju s tim da bude normalna particija a ne u okviru extended, ako je prevelika treba je smanjiti (shrink). Nakon toga ako ne prolazi boot na lapu treba popraviti GRUB tj. boot da mu je u opisu particija sa Linux - om. |
Tnx.
Instalirao sve ispočetka. Nije dugo trajalo i lakše je bilo. Ove vaše savjete ću možda drugi puta isprobati tj. prvo ću se poigrati s VM-ovima. Bojao sam se da nešto ne zeznem i onda mi se oduži vrijeme. Nisam do sada instalirao sistem. Odradio sam to vrlo brzi i prebacio samo fajlove koji mi trebaju (baze i projekti). LAMP se isto brzo instalirao a već imam i korake zapisane otprije što trebam sve napraviti pa je ubrzalo vrijeme. Kuharica je odradila svoje. Bilo je još letanja po uredu sim-tam. Hvala dečki na savjetu. |
Citiraj:
https://docs.ansible.com/ Topla preporuka, nije komplicirano, ulozis 2-3 sata i krenes jednostavno. Dodatno - ako koristis LVM imas opciju migracije sustava na novi disk (imas i kod BTRFS-a recimo nekaj slicno ali BTRFS i dalje ne preporucam). |
Iz perspektive nekoga tko je proveo previše vremena na preslagivanju particija, smatram da si odabrao pravi put :D Da se to sve popraviti, ali pitanje je koliko je isplativo na kraju dana, pogotovo ako si zbog toga prisiljen zanemarivati stvari koje ne bi trebalo zanemariti.
|
Citiraj:
Radio sam nešto slično sa bash fajlom. Meni pa instaliraš cijeli LAMP ili kaj ti treba pa i konfig fajlove sam preslagivao. Ali... negdje je zagubljeno u bespućima diskovlja. Ali poigrat ću se možda i Ansibleom ili dalje bash. Citiraj:
Da, jesam, ali dobro je znati da se može. Možda se u budućnosti poigram i s ovakvim rješenjem. Dečkima Hvala na dobroj volji. |
Obzirom da se Fedora 41 bliži, tj. stiže sredinom ovog mjeseca, upogonil sam (in-place upgrade) sasvim funkcionalnu betu na konkretnom hardveru, jer ionako radi skroz vredu unutar virtualne mašine, a usput sam napokon složil i Mission Center (Linux System Monitor) (1 - 2 - 3), jer u prijašnjim verzijama (mi) nikak nije htjelo profunkcionirati. I moram priznati, poprilično pristojan komad softvera.
:chears::frend: https://i.postimg.cc/sQSwFQsb/Fedora-WS-01.png https://i.postimg.cc/BP0NJSvb/Fedora-WS-02.png |
Citiraj:
O da :chears: Ne preferiram instaliranje Beta vezija na produkcijski ili main PC ali cak i u Beti Fedora se zadnjih par verzija pokazala funkcionalnim i stabilnim OS-om sto za OS koji vise tezi bleeding-edge paketima je u najmanju ruku interesantno :kafa: Planiram upgrejd glavne masine cca 2 mjeseca nakon izlaska 41. Just in case ;) |
ja sam se prebacija na Zorin OS, baš mi je lijepo :D
|
Bolje da si se prebacio na Zoru... :D
|
Kako se zove paket za taj mission center a.k.a. windows 10+ task manager? S ovim nesretnim discoverom kako sam prešao na fedoru nikad nisam siguran da li toga što tražim nema ili on ne nalazi.
EDIT: dnf search monitor|center|mission ne daje očite rezultate. Pa bi se reklo da nema. |
Ima samo kroz Flatpak/Flathub (koji ga automatski upogoni) ili direktno kroz source-code.
|
|
Appimage sam na kraju uzeo. To mi je OK za aplikaciju koju ću pokrenuti 2 puta :D flatpak mi je turn off.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
muy bien :chears: |
atop, btop, htop. Ima li još koji top?
|
iftop!
|
Bashtop, iotop, gputop,...
|
Vidim da postoji potreba za jos jedan top koji bi objedinio sve topove.
|
Uglavnom, volim backupirati stvari i volim da je to automatizirano, pa rekoh, zašto ne napraviti automatizaciju koja će, kad se ušteka određeni USB, mountati ga i napraviti incrementalni backup na njega, te kad završi, unmountati ga?
Na kraju se ispostavilo da je to poprilično jednostavno: Prvo valja izvući uuid vašeg diska za koji želite napraviti trigger: Code:
sudo blkid 1. Napraviti skriptu koja će raditi backup, ja osobno radim rsync: Code:
nano /usr/local/bin/backup_data.sh Code:
#!/bin/bash Code:
sudo chmod +x /usr/local/bin/backup_data.sh Code:
sudo nano /etc/systemd/system/backup_data.service Code:
[Unit] Code:
sudo nano /etc/systemd/system/monitor_disk.path Code:
[Unit] Code:
sudo systemctl daemon-reload Code:
sudo systemctl enable monitor_disk.path Ukratko, monitor_disk.path će čekati da se ušteka USB disk sa određenim UUID-jem i onda triggerati servis koji će pokrenuti vašu skriptu. NAPOMENA: ne startati servis backup_data.service, njega će triggerati .path servis. Eto, nadam se da sam nekom pomoga. |
Citiraj:
Nice. No da ti jos malo olaksam zivot...nemoj rsync za inkrementalni backup koristiti vec rsnapshot. Sa cleanup_logs funkcijom oprezno da ti ne pocne brisat sve logove u /var/log starije od 7 dana. Čekiraj logrotate. |
e hvala, bacim oko na rsnapshot.
Šta je najgore, logrotate sam već koristija nekad, ali iz nekog razloga sam ga ditchao. Da me ubiješ, nemam pojma šta je bilo. Inače, obavezno skripta mora imati svoj folder sa logovima, nikako ne direktno u /var/log :D |
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Citiraj:
Pogotovo za nekoga tko prvi puta vidi takvu sintaksu :) BTW: prije koju godinu sam složio takav backup preko udeva. Radilo je super. Još da sam zapisao korake kako to složiti… |
Citiraj:
Ak sam ga ja skuzio koji sam dibidus za skripte i programiranje ... :lol2: |
Ajde ajde ide test a i chatgpt je tu...
a i znam složiti bash skriptu |
Vjerojatno se već komentiralo x puta ali lijen sam tražiti. Lako moguće da sam i sam pitao :D Dajte neke preporuke za alternativu teamvieweru.
|
anydesk
ili rustdesk ako sam hostaš |
Rustdesk definitivno, iako sam koristio i TeamViewer jer ga dosta klijenata ima.
|
Teamviewer mi je malo nakrcao. Rustdesk izgleda OK, ali za sada ne mogu još ništa hostati sam.
|
Rustdesk mi je isto nedavno postao favorit, ali ga ne hostam tako da... Svejedno vrijedi probati
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:12. |