PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Optima Telekom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=47184)

TDK 25.10.2016. 14:45

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 2968430)
Da li se taj Innbox može prebaciti u bridge mode?
Pitao sam nedugo na SZK i dobio info da ne znaju :)

Može, treba otvorit prijavu prema tehničkom odjelu (aka SMC).

Night 25.10.2016. 19:00

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2968731)
njihova služba za korisnike tj tehnička podrška znaju jako malo o uređajim tj mogućnostima. Meni je neki lik rekao da oni uopće ne pružaju uslugu da radi u Bridge mogu. Nisam ulazio u rasprave :D
Taj verzija 45 je korak dolje naspram mog 51. Manja je brzina lana (nije gigabit) i ima samo jedan USB koliko sam vidio. Ostalo je više manje isto.

Glupost, možda ne daju podršku za ono što je iza bridgea, ali taj router radi u bridge modu bez problema, samo što trebaš gnjaviti call centar da te proslijedi na tehničku podršku gdje će ti oni daljinski složiti da modem ide u bridge. Onda gubiš wireless na njemu, ali nije ni bitno, ionako je poželjno i sigurnije imati svoj AP na LAN strani.

silver_tip 28.10.2016. 08:43

Evo nakon 18 dana uptime-a dsl veze me jutros docekalo da se preko LAN ne mogu logirati na Innbox v45 tj. nema neta uopce... preko WiFi moze ali brzina downloada nije prelazila 6Mbps dok je upload ostao normalan.

Takodjer mreznom disku nisam mogao pristupiti... sve nesto usporeno itd...

Dali se to jos nekome desava, jel im to boljka tom, modelu da tako zblesa ?
Obican reboot routera je rijesio problem, sve stima.

Papcina 05.11.2016. 11:01

početkom 9og mjeseca telefonija mi je prešla sa analogije na digitalno... i optima mi dodijelila Innbox V45... prije toga imao Siemens SX763....
i tako, ustekam ja taj Innbox...
kad ono brzina upload cca 850/download 1100 (!?!?)
prespajao kablove, zamijenio sve zice, izbacio splitter, ne ide i neide brze... prijavio kvar, nakon tjedan dana dodje kooperant t-coma (parica je t-com, optima je samo provider) i isto se mucio jedno sat vremena i uspio stavit brzinu kao i prije na 4mbit download... i eto, radilo tjedan dana kad ono opet na 1mbit... stavim stari SX763, brzina neta 4mbit... stavim innbox, brzina 1mbit... a telefon nikako da radi sa Siemensom jer nemam podatke...

popi*dio i zvao SZK, trazio administratorske pristupne podatke za Innbox kad kaže tip nemožemo Vam to dati, imate samo user level, sve drugo je na nama... onda tražio zamjenu modema i kaže tip imamo samo Innboxe, ALI pošaljite pisani prigovor pa ćemo Vas obavijestiti o mogućnostima...:fuming:

ajd u 3pm više, ovaj Innbox teško smeće, samo jedan laptop se uspijeva spojiti na Wifi, svi drugi uređaji nemogu nikako, a da ne govorim o jačini wifi signala... da ne spominjem da brzina od 1mbit me doslovno ubija u pojam

pokušao izvuć iz cfg datoteke šifre za admin level al je sve kriptirano...:hitthewal:

ugl, evo, ostalo im još desetak dana zakonskog roka za odgovor na prigovor, ako ne dođe idem odmah prema udrugama o zaštiti potrošača... :fuming::fuming::fuming:

PS- blago vama s brzinama većim od 4mbit, meni je 4mbit plafon zbog lokacije, a tako će ostati do smrti vjerojatno :D

RS_BuRnOuT 06.11.2016. 22:29

Bok, friški korisnik sam Optime i dobio sam Innbox V45 ruter.

Otvorio sam portove TCP/UDP 54800 ali ne prolazi, pretpostavljam da je na ruteru uključen firewall i da zato blokira?

Piše da je Firewall "Enabled" a ne vidim opciju editiranja postavke.

Koja je procedura da ugasim FW?

Hvala i lp

n E v E n 11.11.2016. 12:25

Citiraj:

Autor RS_BuRnOuT (Post 2986209)
Bok, friški korisnik sam Optime i dobio sam Innbox V45 ruter.

Otvorio sam portove TCP/UDP 54800 ali ne prolazi, pretpostavljam da je na ruteru uključen firewall i da zato blokira?

Piše da je Firewall "Enabled" a ne vidim opciju editiranja postavke.

Hvala i lp

Fora je ta da moras nazvati SZK kad imas InnBox i njih zatraziti da naprave Port Forward jer bez njih nece ici. (takvu informaciju mi je rekla gospodja iz SZK)

n E v E n 11.11.2016. 12:27

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 2968430)
Da li se taj Innbox može prebaciti u bridge mode?
Pitao sam nedugo na SZK i dobio info da ne znaju :)

Moze se, ja imam Innbox V45 i radi u bridge modu. moras nazvati SZK i zatraziti da se modem prebaci u bridge mode, SZK ce to dici kao kvar na opremi i njihovi tehnicari ti prebace router u bridge mode.

Godfather0501 17.11.2016. 18:32

Ja evo već 4 dana pokušavam doznat jesam li još pod ugovorom ili nisam.
Na user stranici nikakvi podatci o tome,poslao mail SZK-u;nema odgovora,zvao 2 puta SZK,mlade dame mi ne mogu ništa reć jer kao njima te informacije nisu dostupne nego moraju prosljediti moj upit kolegama,mislim da je rekla agentima?!
Pa reko jel mogu dobit njihov kontakt-broj da ih ja nazovem i da vidim na čem sam a ne da danima čekam njihov poziv. Kaže dotična da nemaju oni kontakt broja nego da zovu na osnovu prosljeđenih zahtjeva od SZK-a. Pa ko je tu lud???

spitfire83 17.11.2016. 18:54

Standardno, i na iskonu je tako.

Karlo2436 17.11.2016. 20:15

Citiraj:

Autor Godfather0501 (Post 2990138)
Ja evo već 4 dana pokušavam doznat jesam li još pod ugovorom ili nisam.
Na user stranici nikakvi podatci o tome,poslao mail SZK-u;nema odgovora,zvao 2 puta SZK,mlade dame mi ne mogu ništa reć jer kao njima te informacije nisu dostupne nego moraju prosljediti moj upit kolegama,mislim da je rekla agentima?!
Pa reko jel mogu dobit njihov kontakt-broj da ih ja nazovem i da vidim na čem sam a ne da danima čekam njihov poziv. Kaže dotična da nemaju oni kontakt broja nego da zovu na osnovu prosljeđenih zahtjeva od SZK-a. Pa ko je tu lud???

Pa valjda imaš doma svoj primjerak ugovora na kojem piše kad je zasnovana ugovorna obveza i do kad traje. Ako si je zagubio oni imaju sve podatke. Nazoveš na besplatni telefon odjel za ugovore i dobit ćeš sve podatke. Ako ta dječurlija iz SZK bude bahata i bezobrazna pošalji prigovor na njihov mejl.

Godfather0501 17.11.2016. 20:43

Citiraj:

Autor Karlo2436 (Post 2990170)
Pa valjda imaš doma svoj primjerak ugovora na kojem piše kad je zasnovana ugovorna obveza i do kad traje. Ako si je zagubio oni imaju sve podatke. Nazoveš na besplatni telefon odjel za ugovore i dobit ćeš sve podatke. Ako ta dječurlija iz SZK bude bahata i bezobrazna pošalji prigovor na njihov mejl.

Ma taj ugovor mi nis ne znaci kad sam jos preko telefona produzio ugovor kad je isteko al se vise ne sjecam kad je to bilo razumis? Nista drugo mi vise od njih ne treba osim da mi kazu jesam jos pod ugovorom ili ne da se mogu negdi prebacit...

Karlo2436 17.11.2016. 21:06

Citiraj:

Autor Godfather0501 (Post 2990178)
Ma taj ugovor mi nis ne znaci kad sam jos preko telefona produzio ugovor kad je isteko al se vise ne sjecam kad je to bilo razumis? Nista drugo mi vise od njih ne treba osim da mi kazu jesam jos pod ugovorom ili ne da se mogu negdi prebacit...

Razumim ja tebe .Ja sam godinama produživao ugovor preko telefona i nakon tjedan dana bi dobio ugovor .Oni imaju u sustavu sve podatke o vlasniku linije. Moraš biti uporan. Ja bi isti čas otišao od njih ali sam pod ugovorom još godinu dana.

silver_tip 17.11.2016. 22:47

Citiraj:

Autor RS_BuRnOuT (Post 2986209)

Advanced Setup->WAN Service->trInternet.3980->Edit, maknit kvacicu sa Enable Firewall pa dolje na dnu stranice na Next i iskocit ce upozorenje, potvrdis da zelis ugasiti fw i dobit ces ovu sliku:

https://abload.de/img/fwkksxu.png

Apply/Save jasno ko dan vljada...

Mada sve si nesto mislim da ne blokira tebe fw nego jesi ti portove otvarao pod Virtual Servers ili negdje drugdje ? Port Triggering nije ono sto trebas...

Citiraj:

Autor n E v E n (Post 2987977)
Fora je ta da moras nazvati SZK kad imas InnBox i njih zatraziti da naprave Port Forward jer bez njih nece ici. (takvu informaciju mi je rekla gospodja iz SZK)

Ma lupeta bez veze... Port Forward se na Innboxu radi pod Advanced Setup->NAT->Virtual Servers i tu normalno uredis portove koje trebas.

Boky1985 19.11.2016. 21:21

Optima Telekom Problem

Ovako imam pitanje. Uskoro će biti 10 godina kako sam korisnik Optima Telekom i dosada sam bio manje više zadovoljan. No međutim od negdje 3 mjeseca ove godine malo malo počinju konstantni problemi, gdje ja u prosjeku minimalno jednom mjesečno moram zvati njihovu SZK, jer ili puca veza i do jako (jednom mi je rečeno da je pukla preko 150 puta tijekom noći), ili nešto ne valja s OptiTVom, ili ne isporučuju brzinu koju su rekli da mogu, i koja doduše bude (evo naprimjer sad sam obavio mjerenje i je, 10Mbps-a je), ali u dosta slučajevima ako dobijem sedam dobro je. Ističem da imam dva OptiTV prijemnika i REČENO mi je na SZK da mogu i uz to bez problema imati 10Mbps, i imao sam......evo i nekidan je bilo, dok su oba prijemnika bila uključena. I sad su u biti, ali danas opet morao zvati SZK i nakon duuuugog razgovora s agenticom došli smo do zaključka da je otišao LAN port na modemu, koji nije ni 2 mjeseca star. Ističem da sam taj isti modem dobio od tehničara koji je bio prije tih ni dva mjeseca i rekao za moj prošli modem da se grije, da je počeo žutit....da će ga slat u ZG da ga testiraju....itd......uglavnom nisam dobio nikakvu povratnu informaciju.

Također su tehničari bili i u kući, promijenili utičnicu, pa su onda prebacili na TCom da oni promjene paricu.....što i jesu, i jedno vrijeme je bilo ok, ali onda je opet počelo pucanje, problemi s OptiTV itd itd.......ima toga još tu "vozanja" tamo vamo i uvijek se sve "sredi", ali imam dojam da je to samo krpanje. Dok smo bili preko TComove centrale, a koristili Optimu bilo je sve manje više ok, iako je i tu znalo biti problema. Ali od 3 mjeseca ove godine prešli smo baš na Optiminu centralu tu gdje živim i tu počinju svi gore nabrojani problemi.....i još njih koje nisam ni nabrojao.

Uglavnom da ne duljim, pošto je već poprilično frustirajuće zvati SZK i slušati savjeti, gledati kako brzina koja je dogovrena se ne isporučuje, a naplaćuje se....itd, imam li ja uvjete za raskid ugovora s Optima Telekom na osnovu da jednostavno nisam zadovoljan uslugom koju pružaju.

Svaki savjet i rješenje je dobro došlo.

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

BlackDwarf 01.12.2016. 22:28

Ako oni kazu da vise ne postoje tehnicki uvjeti onda mozes raskinuti ugovor bez penala.

Tako su meni prosli tjedan pa ce ipak pokusati s vdsl-om. Ma stvar je u tome da je njihov annex a vise osjetljiv na lose parice i portove.

Sent from my Lenovo A7020a40 using Tapatalk

Karlo2436 01.12.2016. 23:42

Prije zvanja njihovog SZK preporučio bih ti da prvo popiješ dva aspirina i nešto za želudac. Nije šala. Što se tiče raskida ugovora tu bi moglo biti natezanja s njima pa se pripremi na dugtrajnu borbu. Pravda je na tvojoj strani jer oni nemogu ili ne žele ispuniti svoj dio ugovorne obveze.Ja ih više ne zovem i ne šaljem mejl osim u slučaju da mi internetska veza prekida i ako mi je brzina ispod zakonskog minimuma. Samo čekam još godinu dana do kraja ugovorne obveze.

BlackDwarf 02.12.2016. 17:12

Mene zove danas tehnicar kak bi doso on u ponedjeljak migrirat na vdsl, ali odmah poceo kukat. Po njemu xdsl (znaci niti adsl niti vdsl) ne mogu vise od 12mbit jer su parice katastrofa.

Nezz sta bi im reko na to.

Karlo2436 02.12.2016. 20:57

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 2995596)
Mene zove danas tehnicar kak bi doso on u ponedjeljak migrirat na vdsl, ali odmah poceo kukat. Po njemu xdsl (znaci niti adsl niti vdsl) ne mogu vise od 12mbit jer su parice katastrofa.

Nezz sta bi im reko na to.

Ja bih radije ostao na ADSL2+ 10Mbs. Ako imaš Innbox V45 ili 51 on je kompatibilan sa VDSL2 i ADSL2+.Nema veze što piše xdsl jer kad otvoriš postavke routera na vrhu ti piše da li si na ADSL2+ ili VDSL2.Max propusnost od 12Mbs ne znači da ćeš toliko mjeriti na speedtest-u nego manje. Koliko je meni poznato ADSL2+ se bolje nosi sa brzinama do 10Mbs. Ipak se konzultiraj sa tehničarom jer on zna najbolje stanje na terenu.

BlackDwarf 02.12.2016. 23:20

Problem sam ja sto ne prihvacam takvo stanje. Naterao sam ih prije 6 godina da pritisnu HT i da se zamjeni zracni kabel i reglete na izvodu. Izgleda da je vrijeme za sanaciju primara.
720 metra prema DIS-u, a vjerujem da je problem do annex A jer tko je god na annex B nema problema.
S maksimalne brzine pocetkom travnja od 19Mbit spao sam na 12Mbit, a ni to nije stabilno pa padne ispod 9Mbit i skuplja CRC.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Karlo2436 03.12.2016. 16:58

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 2995709)
Problem sam ja sto ne prihvacam takvo stanje. Naterao sam ih prije 6 godina da pritisnu HT i da se zamjeni zracni kabel i reglete na izvodu. Izgleda da je vrijeme za sanaciju primara.
720 metra prema DIS-u, a vjerujem da je problem do annex A jer tko je god na annex B nema problema.
S maksimalne brzine pocetkom travnja od 19Mbit spao sam na 12Mbit, a ni to nije stabilno pa padne ispod 9Mbit i skuplja CRC.

Pošto je prošlo 6 godina od zadnje sanacije vrijeme je da ti ponovno saniraju.Sve im to lijepo obrazloži jer sa 19Mbs na 12Mbs je veliki pad. Traži da ti tehničar sanira. Oni u sustavu imaju stanje tvoje linije godinama unazad.
Ja ne znam koji paket imaš TO2 10Mbs ili TO2 20 Mbs i predpostavljam da si na ADSL2+.Optima koristi annex a dok za annex b moraš njih pitati da li te mogu prebaciti.

BlackDwarf 03.12.2016. 17:25

Nazalost tehnicar nista nece napraviti jer je izvod u banani i zracna mreza je.

Ma da 20Mbit a susjedi iza mene 10Mbit pa problemi slicni. A i cim tehnicar negoduje vec znam da nista od vdsl-a niti adsl od 20Mbit

Karlo2436 03.12.2016. 20:40

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 2995874)
Nazalost tehnicar nista nece napraviti jer je izvod u banani i zracna mreza je.

Ma da 20Mbit a susjedi iza mene 10Mbit pa problemi slicni. A i cim tehnicar negoduje vec znam da nista od vdsl-a niti adsl od 20Mbit

Izgleda da se njima ne isplati ići u rekonstrukciju. To ti je i sam tehničar indirektno potvrdio. Parica ti ima max 12Mbs to ne zadovoljava ni minimalne uvjete za 20Mbs odnosno 14Mbs.Kad ti dođe tehničar u ponedjeljak probaj s njim iznaći neko riješenje koje će te barem malo zadovoljiti. Malo ga pritsni s pitanjima i budi uporan. Samo probaj ništa nemožeš izgubiti nego što već jesi.

alengrosevic 09.12.2016. 22:16

Pozdrav kolege!

Imam pitanje o prijevremenom raskidu ugovorne obveze. Naime, do 9 mjesec iduće godine imam ugovornu obvezu s Optimom. Njihov sam korisnik godinama, i do sad je bilo problema s njihove strane (koje sam po HAKOM-u mogao iskoristiti za prekid pretplatničkog ugovora) ali sam ostao kod njih je je bilo tu i drugoh faktora (T-Com) radi kojih su ti problemi nastali. Nikad nisam radio frku jer sam vidio da nije sve do njih.

Sad, tu je kod mene postala dostupna optička veza, brutalne brzine po vrlo povoljnim cijenama.
Budući da imam još jedno vrijeme za plaćanje obveze, ima li načina kako da to raskinem na obostrano zadovoljstvo. Napominjem, nikakve poklone nisam dobivao za produljenje, samo je mislim prva 3 mjeseca bilo 50% popusta za mjesečni račun. Ima li tko informaciju da li se može npr, platiti 30-40% ostatka iznosa unaprijed kao penal ili zahtjevaju da se full sve plati? Ima li koja caka da se to obavi čim bezbolnije za moje financije? :)

Hvala!

silver_tip 09.12.2016. 22:51

Platis jos 3 mjeseca i onda stavis paricu u mirovanje no nisam siguran jel mirovanje 3 ili 6 mjeseci.

Drugo i malo pokvarenije rjesenje ali da se izvest. Vjerojatno imas nekog prijatelja u nekoj vukohebini gdje optima nema mogucnost prikljucivanja nikoga. Kolega te prijavi tamo pro forme i sa tom potvrdom o prebivalistu zatrazis preseljenje linije tamo jer si preselio, ako te u roku 30 dana ne prikljuce ide otkaz ugovora i ne mogu te teretiti za penale.

To sam ja izveo s t-com dok nije bilo 3G neta ovaj maxnetmini jel ? Takodjer @buljo je dobio isto raskid ugovora od t-com mislim radi ne preseljenja linije...

Odabir lokacije gdje ces "preseliti" je od krucijalne vaznosti tako da vrlo pametno i oprezno s tim odabirom idi ako ces tako jer npr.. 100m kabla je moguce provuc do neke kuce ali 1km nece ni jedan ISP vuc za bilo koga osim za poslovnog korisnika koji ce to i platiti.

BlackDwarf 09.12.2016. 23:03

Preporod od kako presao na vdsl. Maksimala 44/5, veca od ocekivanih 32/3.
Trenutna brzina taman po ugovoru 20/1.

Papandopulo 10.12.2016. 00:51

I ja sam se preporodio kad su me spojili u 2. mjesecu ove godine na VDSL...s 4 Mbps na 20. S time da je dostupnost brzine bila preko 68 Mbps up/dl...problem je što zasad samo poslovnim korisnicima daju 60 Mbps preko VDSL-a, no vjerujem da je pitanje vremena kada će to ponuditi i običnim smrtnicima.

U međuvremenu je došla optika :roller:

alengrosevic 29.12.2016. 08:38

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2998175)
Pozdrav kolege!

Imam pitanje o prijevremenom raskidu ugovorne obveze. Naime, do 9 mjesec iduće godine imam ugovornu obvezu s Optimom. Njihov sam korisnik godinama, i do sad je bilo problema s njihove strane (koje sam po HAKOM-u mogao iskoristiti za prekid pretplatničkog ugovora) ali sam ostao kod njih je je bilo tu i drugoh faktora (T-Com) radi kojih su ti problemi nastali. Nikad nisam radio frku jer sam vidio da nije sve do njih.

Sad, tu je kod mene postala dostupna optička veza, brutalne brzine po vrlo povoljnim cijenama.
Budući da imam još jedno vrijeme za plaćanje obveze, ima li načina kako da to raskinem na obostrano zadovoljstvo. Napominjem, nikakve poklone nisam dobivao za produljenje, samo je mislim prva 3 mjeseca bilo 50% popusta za mjesečni račun. Ima li tko informaciju da li se može npr, platiti 30-40% ostatka iznosa unaprijed kao penal ili zahtjevaju da se full sve plati? Ima li koja caka da se to obavi čim bezbolnije za moje financije? :)

Hvala!

Evo samo da javim, išao sam normalnim putem i poslao im upit. ljubazno im objasnio sve detalje i zamolio da vide što mogu učiniti na obostrano zadovoljstvo. Dobio sam odbijenicu da mogu platiti sve rate unaprijed i da mi ne žele izaći ususret s mojim zahtjevom.
Ispali su baš šupci jer sam tijekom ovih godina imao i problema sa linijom, pucanje veze, spore veze i svaki put sam zamoljen za razumijevanje i strpljenje. Nikad nisam dizao paniku i radio probleme i sad kad ja njih zamolim za razumijevanje onda dobijem odjeb. K tome sam tijekom ovih godina i jedno 10-ak korisnika doveo na njihovu mrežu, baš lijep način da se oduže. Mislim da ću sad davati kontra reklamu, pošto imam široki krug korisnika, imat će sigurno nekakav učinak :)

Sad, ako netko ima siguran info kako to staviti nakon par mjeseci u mirovanje tj kako najbolje proći, slobodno napišete ili javite na pm.

hvala!
:chears:

ćubi 29.12.2016. 09:39

Problem je sto kod ugovora na 24 mjeseca dobijes popust za prikljucak pa umjesto 1000 i nešto kuna ti prikljucak platis 1 kunu. I onda kod raskida ugovora vrijedi da korisnik plati iznos popusta koji je dobio ili broj preostalih mjesecnih rata, odnosno ono što je od to dvoje povoljnije.

Što mozes poduzeti:
1)platiti nekome da preuzme tvoj ugovor do kraja ugovorne obveze, npr. stavis u oglasnik da placas xxx kn onome tko tvoj ugovor koji traje jos 9mj preuzme na sebe.

2) traziti da ti se prikljucak prenese na drugu adresu(kao seliš se) i samo moras znati da na toj adresi koju prijavis oni nisu u mogucnosti pruziti uslugu i to je to, ugovor je raskinut. (Ovo je teoretski pa provjeri jos sva sitna slova u ugovoru i uvijetima koristenja)

alengrosevic 29.12.2016. 09:49

zahvaljujem na odgovoru!

Stvar je u tome da sam kod njih već 5-6 godina i svaki put kad sam produživao ugovor sam to radio radi nove tarife tj nisu mi htjeli aktivirati nove brzine bez ugovora. Zadnji put sam produžio u 9/2015 i to zbog toga jer su nudili VDSL na 20 mbita za 229 kuna. Naravno nije bio novi priključak niti sam dobio kakav popust, samo sam dalje nastavio biti kod njih.

A ništa, očito moram ići na foru preseljenja jer čisto sumnjam da bi netko preuzeo moju obvezu za nekih 300 kn. još ću razmisliti o tome....

Munjara 29.12.2016. 12:26

https://www.optima.hr/moja-optima/pr...efonske-linije - ovime dobijes 3 mj

mislim da ideju : imao sam problema pa ih nisam otkantao a sad mi ne zele pomoći premda nemaju za time nikakve obveze ne trebas ocekivati.
nema tu nikakve romantike izmedju korisnika i operatera a na kraju ionako zelis otici od njih...

edit: u pravu je ekipa za preseljenje
sto je ag naveo : hakom:
Imam ugovor s obveznim trajanjem, a selim se na drugu adresu. Što mogu učiniti?

Ukoliko selite na novu adresu možete od operatora zatražiti preseljenje priključka na tu novu adresu. Ako operator to može učiniti, Vi ćete biti spojeni i nastavit ćete koristiti usluge do isteka ugovora ili do trenutka kad ćete se odlučiti raskinuti ugovor unatoč naknadi za prijevremeni raskid. Ako operator nema tehničkih mogućnosti za preseljenje priključka na novu adresu, do raskida ugovora ne bi došlo Vašom krivnjom te biste u tom slučaju imali pravo na raskid ugovora bez naplate naknade. Činjenica opravdanog preseljenja priključka dokazuje se potvrdom o promjeni prebivališta/boravišta koju Vam može izdati nadležna policijska uprava.

silver_tip 29.12.2016. 12:28

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 3004364)
Zadnji put sam produžio u 9/2015 i to zbog toga jer su nudili VDSL na 20 mbita za 229 kuna.

Cekaj malo... pravilnik kaze da u slucaju raskida ugovora korisnik placa sve popuste/bonuse koje je ostvario ili preostale rate do kraja ugovorene obveze.

Ovisno sta je povoljnije za korisnika !

Ako si ti imao samo 3 mjeseca 50% i ako je tih 229kn bila redovita tarifa za ugovorenu obvezu od 2 godine onda bi u pravilu trebao platiti 343,50kn i slobodan si.

Ne mogu i nece oni tebi racunati "novi prikljucak" kada je on bio samo kod prvog ukljucenja usluga, mogu ti naplatiti samo naknadu u visini popusta na proizvode i usluge koje si ostvario, dakle tih 3 mjeseca 50%.

Obzirom da je privremeno iskljucenje moguce samo na 3 mjeseca plati tih 350kn i amen... sta ces placati full rate do 6-tog mjeseca.

Ag008 29.12.2016. 22:16

Da, silver je u pravu.
Još je jednostavnije i besplatno ako imaš nekog prijatelja recimo u Velom Brgudu gdje je prvi stup telefona 1km, tamo prijaviš boravište (besplatno u mupu), obratiš se Optimi, navedeš da si se preselio, da ti realiziraju na novoj adresi priključak po istim uvjetima kao na starim ili želiš raskid ugovora bez naknade jer ti nisu u mogućnosti pružiti uslugu (prema navodu HAKOM-a u ČPP) te priloži potvrdu MUP-a.

silver_tip 29.12.2016. 22:37

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3004636)
Da, silver je u pravu.

A mozda i nisam :D

Ne, radi se o tome da neznam kako definirati tj. kako oni definiraju ovako poslozeni cjenik usluga, opcenito bilo koji ISP.

Njegov TO2 20Mbps 229kn uz UO 24mj.
Njegov TO2 20Mbps ???kn bez UO 24 mj.

Paket je stariji tako da ne znam cijenu bez UO i dali se i ta razlika obracunava uz onu povlasticu od 50% mjnkd prva 3mj ?

Korisnik placa sve popuste/bonuse.... e sad sta je sta i gdje spada ? Razlika cjene paketa bez UO + 50% popusta ili samo 50% popusta... ?

U tom slucaju to bi bilo ziher 30-40kn po mjesecu sto bi znacilo bar 8mj x 40kn = 320kn + 343,50kn = 663,50kn sto je opet povoljnije od 229 x 8mj = 1832kn.

Obje cifre su da se razumijemo pljacka kao i hakom koji je kakti to ukinio ali eto ostavio operaterima da mogu NABIT cijenu bez UO koliko zele tako da u slucaju raskida oni naplate jedan prikljucak ziher....

spitfire83 29.12.2016. 23:06

A da zapocnes prijelaz na drugog operatera pa će te zvat iz optime i informirati te koliko moraš platiti. Lako odustanes od prelaska.

Miran90 17.01.2017. 15:30

Pozdrav ekipa,
Ovako na optimi sam 4 godine, trenutno imam njihov tplinkov router Td-w8951NB, danas mi je postar donio novi innbox innbox v45 router da si ga sam namjetsim i vratim im ovaj stari. E sad posto mi internet na ovom tplinkovom radi sasvim solidno a za ovaj innboxov vidim da se ljudi zale, moze li mi tko reci koja je razlika izmedji ta dva i jel mi se isplati ostavljati stari tplink i vratit im novi il bas moram postaviti novi? Hvala

BlackDwarf 17.01.2017. 16:42

Da, oni svima salju Innbox. Koji razlog ja iskreno ne znam.
Iskreno ja bi bio presretan da imam tplinka i dalje. Ima tema u mrezama pa si vidi malo.

Kod cure isto ponekad se zblesa wlan ili padne brzina na 1Mbit, dok preko kabela pici maksimalno po ugovoru. Pitanje je mozes li ostavit tplinka. Jedino da se zalise da ti nesto Innbox smeta pa zamolis da ostane tplink.

alengrosevic 17.01.2017. 17:24

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3004457)
Cekaj malo... pravilnik kaze da u slucaju raskida ugovora korisnik placa sve popuste/bonuse koje je ostvario ili preostale rate do kraja ugovorene obveze.

Ovisno sta je povoljnije za korisnika !

Ako si ti imao samo 3 mjeseca 50% i ako je tih 229kn bila redovita tarifa za ugovorenu obvezu od 2 godine onda bi u pravilu trebao platiti 343,50kn i slobodan si.

Ne mogu i nece oni tebi racunati "novi prikljucak" kada je on bio samo kod prvog ukljucenja usluga, mogu ti naplatiti samo naknadu u visini popusta na proizvode i usluge koje si ostvario, dakle tih 3 mjeseca 50%.

Obzirom da je privremeno iskljucenje moguce samo na 3 mjeseca plati tih 350kn i amen... sta ces placati full rate do 6-tog mjeseca.

evo samo da javim, ništa od njihove susretljivosti. Moram platiti sve rate do 9 mjeseca, izračunali su mi 1800 kn (cca). I to ti je ono, kad sljedeći put nazovu i mole za razumijevanje, dat ću si oduška :)
Tako da do 6-og mjeseca plaćam normalno po 229 kn, tad ide mirovanje linije sljedećih 3 mjeseca (uz naknadu 75 kn) do 9 mjeseca i isključenje. Ako si ne dođu po opremu u roku 2 tjedna, s guštom ću je zavitlati nasred ceste :D Tako da jedva čekam da ih se riješim. I da, tko god da me pita za savjet što uzeti, reći ću sve osim optime. :)

silver_tip 17.01.2017. 18:09

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 3011676)
evo samo da javim, ništa od njihove susretljivosti. Moram platiti sve rate do 9 mjeseca, izračunali su mi 1800 kn (cca).

Jesi dobio kakvu specifikaciju tih penala ili su ti tu cifru onako priopcili usmeno ? Mislim da je prema zakonu tj. opcim uvjetima ta cifra nemoguca jer taman da su racunali razliku cjene bez ugovorene obveze vs ugovorena + popust 50% za 3 mjeseca ta cifra ne moze biti veca od 100€ nikako, nema teorije.

Oni moraju tebi dati neku specifikaciju toga izracuna i ako sad odustanes onda si bena...

Napisi zalbu, trazi od njih detaljni izracun po 2 osnove:

1. Korisnik placa sve popuste/bonuse koje je ostvario.
2. Preostale rate do kraja ugovorene obveze.

Jednostavno moras to dobiti napismeno, moraju dati.

Kad i ako imas specifikaciju onda se iz nje moze vidjeti koji su to sve popusti/bonusi koji oni tebi racunaju ali 1800kn nema teorije da to bude osim ako su samo preostale rate u pitanju no to nije povoljnije za tebe i imam osjecaj da su ti jednostavno uskratili jednu opciju na koju imas pravo kod raskida ugovora jer su namirisali da nisi vican bilo kakvom pravnom postupku.

alengrosevic 17.01.2017. 23:56

Pitao sam telefonski HAKOM koje su mi opcije i gospođa mi je savjetovala da im pismeno pošaljem zahtjev, i da im kažem da ako bi npr s 15.1 radkinuli ugovor koji traje do 3.9, koje su mi opcije za plaćanje. Rekla mi je da oni zakonski moraju dati sve opcije. Pitao sam odmah i koje su opcije da netko preuzme ugovornu obvezu do 9 mjeseca i treće da ako bi do 9 mjeseca mogao dobiti jeftiniji paket. Evo odgovora Optime:

"Poštovani,

dobili smo povratnu informaciju od nadležnog odjela za ugovore kako bi raskid ugovora u ovom trenutku iznosio 1574,87 kn.

Nadalje, Vašu ugovornu obvezu može preuzeti bilo koja druga osoba, uz potrebnu dokumentaciju.
Ukoliko se za to odlučite, molimo Vas da nam javite kako bismo Vas uputili u proceduru izmjene vlasništva priključka.

Također, liniju je moguće staviti u mirovanje, odnosno privremeno isključiti, jednom godišnje na maksimalno 3 mjeseca.
U tom se razdoblju ne izdaju računi za uslugu, naplaćuje se samo jednokratna naknada u iznosu od 75,00kn (s PDV-om).

Promjena na drugi paket u ovom trenutku bi za Vas značila i produženje ugovorne obveze na još 24 mjeseca.

Ako budete imali bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na naš besplatni broj službe za korisnike 0800 0088 ili putem emaila.

S poštovanjem,
Nela
OT - Optima Telekom
Odjel za odnose s korisnicima
Telefon: 0800 0088
Fax: 0800 0087
e-mail: info@optima-telekom.hr"

Znači napomenuo sam da sam prilikom zadnjeg produženja dobio "pogodnost" od 3xumanjenje mjesečnog računa u iznosu od 50% što je u konačnici ispalo nekih 350 kn. Znači opciju da im uplatim pogodnost i da me puste uopće nisu spominjali.
Čak sam i poslije toga zvao u Optimu i pitao da li mogu izračunati tj iznos od 1575 kn umanjiti za 3 mjesečne rate i uvećati za 75 kn pa da se stavi u mirovanje, no dobio sam negativan odgovor.

Ukoliko znate tj sigurni ste u neke pravne akte, slobodno mi javite (može i na PM) da se s njima onda drugačije postavim tj da im s nekim zakonskim odredbama složim mail. Nažalost nisam upućen u opcije koje imam, to su mi odgovorili na mail, ako su u pravu mogu se slikati do 6 mjeseca. Ako nisu onda teško muljaju jer šalju mailove koji su pisani trag. A to je zavaravanje korisnika i vjerujem da je to kažnjivo po zakonu.

Hvala!
:chears:

silver_tip 18.01.2017. 01:17

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 3011789)
"Poštovani,

dobili smo povratnu informaciju od nadležnog odjela za ugovore kako bi raskid ugovora u ovom trenutku iznosio 1574,87 kn.

229 x 7 ( 2,3,4,5,6,7 i 8-mi ) = 1603kn + 114.50kn za pola 1-vog = 1717.50kn + 3 dana 9-tog = 1740.40kn

Rekao si cca 1800kn i dobro sam napisao da to moze biti samo zbroj svih rata do kraja ugovorene obveze.

Sada dajes drugaciju, kontradiktorniju informaciju i cifra je 1574,87kn sto bi znacilo da je na osnovu necega ta cifra morala biti obracunata a posto je skoro 200kn manje znaci da to nisu rate nego obracunati popusti.

Popust nije samo 3 mjeseca 50% nego je pogodnost/promocija i razlika cijene paketa na ugovorenoj obvezi vs cjene bez ugovorene obveze.

Za tu informaciju prije nisam bio siguran ali sam to provjerio i to kod 2 ISP-a. Dakle ovako ide konkretno za moj paket:

1. Cijena paketa s ugovorenom obvezom 2 godine: 169kn
2. Cijena paketa bez ugovorene obveze: 201kn
3. Popust/bonus na mjesečnu naknadu za uslugu ugovorenu s obveznim trajanjem ugovora od dvije godine: 40kn
4. Mjesecna naknada uz ( cijena paketa ) bonus pogodnost za uslugu ugovorenu s obveznim trajanjem ugovora od dvije godine:129kn

Dakle ja placam 129kn, ti placas 229kn i to su nam obojci mjesecne naknade.

Za 10 mjeseci ocu raskinuti ugovor koji bi trebao trajati jos 12 mjeseci i onda ide ovako:

Opcija 1: 129kn x 12 = 1548kn

Opcija 2: 201kn - 169kn = 32kn + 40kn mjesecne bonus pogodnosti.

72kn x 12 mjeseci = 864kn

Dakle 864kn su sve pogodnosti i bonusi koje ja moram platiti ako raskidam ugovor. Kod Vipa recimo ta je cirfra 61kn x broj mjeseci.

Ti imas cifru 1574,87kn do koje se ne zna kako se doslo i kako je obracunata tako da jednostavno napisi mail i trazi:

Citiraj:

Poštovani,

Molim Vas informaciju od nadležnog odjela za ugovore u vidu detaljne specifikacije i obracuna za moj ugovor sa svim ukljucenim pogodnostima bonusa i popusta koji se primjenjuju na isti kod prijevremenog raskida ugvorene obveze a sukladno clanku 6, stavak 4, opcih uvjeta poslovanja Optima Telekoma te shodno izvatku iz cjenika usluga od Sijecnja 2017 za TO2 20Mbps paket koji koristim, stranica 158.

Takodjer molim da prilozite metodologiju tog izracuna tj. prilozite izracun s kojim cete doci do odredjenog iznosa koji bi ja trebao platiti u slucaju da raskinem ugovor s vama.

Datum raskida ugovora 15.02.2016
Datum prestanka ugovorene obveze 03.09.2016

Takodjer Vas zelim podsjetiti da u razgovoru sa korisnickom podrskom pri HAKOM-u sam dobio informaciju da ste obvezni izracunati i priloziti metodologiju postupka da ja kao korisnik ocjenim sta je povoljnije za mene:

1. Izracun za mjesečnu naknadu za ostatak razdoblja obveznog trajanja ugovora.
2. Izracun za naknadu u visini popusta na proizvode i usluge koje je korisnik ostvario.

lp

Editiraj ako sam koje slovo ispustio... dodaj Č,Š ako ti se oce ja to preskacem redovito, hebiga navika... :D

Uglavnom napamet se tesko boriti, kada dobijes izracun onda cemo biti pametniji. Ako ne odgovore kroz 5-6 dan posalji opet... pa opet.. pa zovi...

Ako ne odgovore u zakonskom roku onda ih mozes HAKOM-u prijaviti da sabotiraju postupak raskida ugovora itd...
Gle, ja sam promjenio jedno 4 ISP-a, ali bas ni jednom nisam platio penale, uvjek sam im na neku fintu izmigoljio :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:51.