PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

geronimo_2 27.08.2024. 11:14

Ma. Unutarnju nebu nikome preporucio. To je skupo, bučno i energijski baceno gofno. A i ispuh treba rjesavat. Užas.

Colop 27.08.2024. 11:28

Znači ne odnosi se na postojeće klime, nego samo na one ugrađene od 01.01.2025.

Eto, idem sada staviti još par klima na fasadu, čisto da se nađe.:lol2:

Da mi je samo znat kako oni misle provoditi na terenu taj zakon.

A što ako krepa postojeća jedinica stavljena prije 01.01, jel se smije zamjeniti ili ne.

geronimo_2 27.08.2024. 11:31

Nebulozno isto kao i onaj prijedlog zakona o short term iznajmljivanju i povecavanju pricuve od neki dan.

nick praskaton 27.08.2024. 11:35

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3758826)
Nebulozno isto kao i onaj prijedlog zakona o short term iznajmljivanju i povecavanju pricuve od neki dan.

isto kao i klime, trebalo je odavno to regulirati

VandaL.pr! 27.08.2024. 14:10

Citiraj:

Autor Colop (Post 3758824)

A što ako krepa postojeća jedinica stavljena prije 01.01, jel se smije zamjeniti ili ne.

Smiješ ali samo noću kad niko nevidi ;)

geronimo_2 27.08.2024. 14:14

Odličnio. Nova rubrika za instalatere. Nocni rad. 100% veca zarada.
Sad je pravi trenutak za otvorit servis klima lol.

Lewis 27.08.2024. 14:22

Poskupit ce stanovi sa klimama :D :D.

geronimo_2 27.08.2024. 14:37

Top. Moj ima 3 kom. Odma cijena gore 30% :D.
Ionako cu trazit kupca uskoro ocito kad ce me natjerat zatvoriti.

Lewis 27.08.2024. 14:39

Da, samo sad ce kupci trazit ispis "kilometraze" iz ovlastenog servisa za klimu da znaju kolko ce jos trajati ;) :D...

Colop 27.08.2024. 14:58

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3758864)
Odličnio. Nova rubrika za instalatere. Nocni rad. 100% veca zarada.
Sad je pravi trenutak za otvorit servis klima lol.

Sve da se i rugaš, jedna klima mi je pri kraju, i sad u rujnu ću je mijenjati.
Pa sam zvao čovjeka da dogovorimo termin.

Komentira mi montažer klima da je tolika navala otkako su se novine raspisale, da je mislio ići u rujnu na godišnji, a kako je sada krenulo, ide nakon 01.01.2025

Nekome smrkne, nekom svane.:D

silver_tip 27.08.2024. 15:22

Al pazi sad, dodje servis iza 01.01. i recimo samo treba nadopunit plina kod vanjske jedinice i pocistit malo.

Susjed prijavljuje postavljanje nove, majstor dobiva kaznu jer imaju zabranu radova postavljanja novih jedinica, ko i kako ce dokazat da je samo punjenje plinom i sta mestar radi na lojtri :D

Lewis 27.08.2024. 15:25

Ma meni se cini da je to jedan od onih zakona koji na papiru ima smisla (za njih) ali na terenu se nemoze provoditi. Bit ce svega ali brijem da je njima najbitnije da nove zgrade nemogu imati klime na fasadama jer nece dobit uporabne dozvole i slicno. Tesko neko moze to iskontrolirati na "starim" tj. sadasnjim zgradama...

Colop 27.08.2024. 15:33

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3758881)
Al pazi sad, dodje servis iza 01.01. i recimo samo treba nadopunit plina kod vanjske jedinice i pocistit malo.

Susjed prijavljuje postavljanje nove, majstor dobiva kaznu jer imaju zabranu radova postavljanja novih jedinica, ko i kako ce dokazat da je samo punjenje plinom i sta mestar radi na lojtri :D

Pa da, ili se pokvari nešto u vanjskoj jedinici, skine se radi popravka, i ide se vratiti nazad.
Jedinica stavljena prije 01.01.2025.
Jbt, hoću trebat svaki put angažirati javog bilježnika radi posvjedočenja da su klime bile tu.:roller:

geronimo_2 27.08.2024. 16:55

Citiraj:

Jbt, hoću trebat svaki put angažirati javog bilježnika radi posvjedočenja da su klime bile tu.:roller:

pa u tom smjeru idemo, sve brze i brze. kak raja to ne kuzi.
totalna kontrola. stanovi uskoro nece isto biti nasi, jednoj dobroj vecini ljudi (penzici...).

to sa klimam ce bit sistem, ak si dobar sa susjedima i sustanarima nikom nista, a ak si los samo s jednim your fu*ked.
a poznavajuci nas narod cisto simnjam da postoji ijedna zgrada di nema bar 1 kreten koji se kaci sa svima. kod mene ih ima vise, samo zato jer se vole inatit i radit probleme.

99% posto zgrade se dogovori ovako, al ovaj 1 il 2 oce bas onako, zato jer im je dosadno.

the chosen one 27.08.2024. 16:59

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3758881)

Imaš jedan zanimljivi dokument koji ti se zove radni nalog i na njemu sve piše - datum, adresa, stranka, vrsta usluge...

I nije to samo za klime nego i za sve ostale stvari. Bez toga ne puštam nikoga u dvorište.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

silver_tip 27.08.2024. 18:44

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3758901)
Imaš jedan zanimljivi dokument koji ti se zove radni nalog i na njemu sve piše - datum, adresa, stranka, vrsta usluge...

Mos to okacit macku od rep, svatko ima kolegu ili pozna nekoga i za 50€ mestar ispise radni nalog servisa umjesto radnog naloga postavljanja i onda imas takav
papir vs susjeda koji ima svjedoka ( drugog susjeda u dogovoru ili placenom ) da tu klime nikada nije bilo :)

Bice bas ovako kako geronimo veli...
Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3758900)
to sa klimam ce bit sistem, ak si dobar sa susjedima i sustanarima nikom nista, a ak si los samo s jednim your fu*ked.
a poznavajuci nas narod/.

@the chosen one
Znas koliko kosta osnovno postavljanje klime do 2 ili 3m? Mislim zna se jel... A vid sta papir kaze za 6m duljine instalacije:

https://i.postimg.cc/MMnQrn8m/klima.png

Jel zbilja mislis da je placeno svega 160€ a papir je ono legalan 100%, porezi placeni jel ;) i ajd sad zakljuci zasto je takav racun izradjen. Dakle kao sto rekoh i prije, kojekakvi "radni nalozi" nece nista biti od pomoci.

Jedino sto bi se eventualno moglo prije 01.01.2025 napravit da upravitelj zgrade zajedno sa predstavnicima stanara napravi popis po stanovima koji tocno stan ima klimu, fotka i napravi takvu jednu sluzbenu evidenciju. Nesto slicno postoji u zgradi gdje mi mama zivi, s obzirom da u zemljisnim knjigama ne postoji i nije opisano koliko koji stan ima dimovodnih otvora a za potrebe placanja dimnjacarske sluzbe koja iste odrzava, upravitelj je tocno popisao i pofotkao koliko koji stan ima dimovodnih otvora jer je zgrada specificno gradjena tako da se dimovodni otvori ne dijele medju stanarima, doslovce svaki stan ima svoje zasebne dimovode i ne moze se desiti da se ti dolje grijes na plin a 2 kata gore susjed lozi drva jer nema dijeljenja dimovoda, svak ima svoj.

Znaci ako su ljudi pametni, sazvat ce sastanak preko predstavnika stanara sa upraviteljem zgrade i da se napravi sluzbena evidencija klima uredjaja, satelitskih i ostalih antena i zatvorenih balkona i onda problema kasnije nebi trebalo biti, kako za motazere/servisere tako i za vlasnike stanova.

1v@n 27.08.2024. 19:38

Ovo je neizvedivo u HR cirkusu...

Čisto za usporedbu, kod mene je izvedivo i funkcionira na ovaj način.

Osoba A je vlasnik zemljišta (freehold)
Na zemljištu je zgrada od tipa 10 stanova
Osoba B je "vlasnik" stana (sharehold), tj. taj vlasnik je "korisnik" tog stana na idućih 999 godina ako kupi novogradnju.

Osoba A (vlasnik zemljišta) da zgradu na upravljanje firmi/osobi C.

Ti kao osoba B (vlasnik stana) plaćaš ground rent osobi A (vlasniku zemljišta) i service charge (pričuva) + council tax (nekakav kvartovski porez) koji služi za održavanje kvalitete života u kvartu (čistoća i održavanje javnih površina itd.)

Kao i u HR, pričuva se koristi za održavanje i uređivanje zgrade i okoliša + što je obavezno da se svim vlasnicima očituje kad je i što napravljeno i što se planira. Nije potreban pristanak svih.

Od striktno zabranjenih stvari u cijeloj zemlji je kačenje klima (da, umiremo po ljeti) i antena (imamo interni antenski i satelitski sustav) na vidljivo mjesto, kao i sušenje veša ili skladištenje bilo čega po balkonima. Roštiljanje je pogotovo na crnoj listi. Kratkoročni najam također. Mir i tišina i obiteljski život su prioritet. Svako kršenje kućnog reda ima posljedice.

Susjed će te prijaviti jer em narušuješ imidž zgrade, rušiš vrijednost nekretnine, nagrđuješ kvart i još si potencijalna opasnost kod eventualnog zapaljenja. Ide upozorenje, pa novčana kazna.

Obratite pozornost na balkone oko mene :D

https://i.postimg.cc/w3374T18/IMG-4595.jpg

Lijepo da se netko u HR napokon sjetio da bi gradovi mogli više ličiti na zapadne, a manje na istočne, ali ima toliko toga što se da i mora napraviti prije toga... Misija nemoguće
Pa zgrada od 40 stanova na 4 kata ne može dobiti lift iz EU fondova jer je jedan specijalac na prvom katu ili prizemlju odlučio da neće dati potpis... Dok se takve stvari ne riješe, i dok se zgrada ne da na upravljanje sposobnima, bilo individualcu ili firmi, nikad od toga neće biti ništa.

the chosen one 27.08.2024. 23:33

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3758922)
Mos to okacit macku od rep, svatko ima kolegu ili pozna nekoga i za 50€ mestar ispise radni nalog servisa umjesto radnog naloga postavljanja i onda imas takav
papir vs susjeda koji ima svjedoka ( drugog susjeda u dogovoru ili placenom ) da tu klime nikada nije bilo :)

Bice bas ovako kako geronimo veli...

@the chosen one
Znas koliko kosta osnovno postavljanje klime do 2 ili 3m? Mislim zna se jel... A vid sta papir kaze za 6m duljine instalacije:

https://i.postimg.cc/MMnQrn8m/klima.png

Jel zbilja mislis da je placeno svega 160€ a papir je ono legalan 100%, porezi placeni jel ;) i ajd sad zakljuci zasto je takav racun izradjen. Dakle kao sto rekoh i prije, kojekakvi "radni nalozi" nece nista biti od pomoci.
.

Ako ce keljiti kazne, a nadam se da hoce, razmislit ce i montazer i vlasnik da li im se da za%ebavat i vucarati po sudovima… Uostalom, ukoliko i postoji takav susjed veca je vjerojatnost da ce ti fotografirati montazu i priloziti kao dokaz.
A i Street View od Apple-a i Google-a ubuduce tu mogu pomoci u dosta slucajeva…

Sto se tice racuna, cuj, tvoj problem ako si platio punu montazu ili pola-pola ili kakogot. Ja bih platio ono sto je na racunu. Prvenstveno da ukoliko mi netko nesto isfusari da ga mogu pozvati na razgovor. Nista ispod stola ovo-ono, jer djelomicno nam i je ovakvo stanje sa svime zbog takvih radnji, nevezano samo za klime…

Meni osobno je samo zao sto i retroaktivno ljudi to ne bi trebali rjesavati, da im se da odredeni vremenski rok za prilagodbu. Jer na zgradama je el dorado, malo malo mi kondenzat kapa po glavi kad pjesacim ulicama jer se nisu udostojili barem to izvesti kako spada ako su vec estetski nastetili izgledu procelja.
Jedan od primjera bisera imam i na zgradi kod mene; ispod i iznad svi imaju klime unutar balkona, postoji vertikala za odvod kondenzata, jedino frajer (predstavnik stanara) postavio klimu s vanjske strane balkona na predzadnjem katu i kondenzat pustio da svima nama kapa (spojen je na kadicu od vanjske jedinice pa iz nje kaplje i kad hladi i kad grije).

Eto, toliko od mene, iskreno ne da mi se pisati vise o tome jer nemam bas koristi i utjecaja na cijelu situaciju. Cekamo zimu pa da vidimo i raspravljamo o pravim stvarima - koliko guta, koliko je u defrostu, cija je bolja ;)
:goodnite:

9800pro 30.08.2024. 10:32

Ekipa, jel dobra Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF? Za hladiti 38m2 stana sa svim prozorima na jug?
Fala

mamutarka 30.08.2024. 10:38

nije isto ali ja imam MSZ-HR50VFK u 60 kvadrata i radi odlično

također 25vfk u sobi isto bez problema sve

9800pro 30.08.2024. 11:14

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3759513)
nije isto ali ja imam MSZ-HR50VFK u 60 kvadrata i radi odlično

također 25vfk u sobi isto bez problema sve

Iz koje je tvornice? Turska?
Raspitivao se kod instalatera pa mi kažu da je HR iz Turske, a slabiji DW iz Tajlanda...

mamutarka 30.08.2024. 11:17

eh neznam, kak saznat bez da otvaram nešto? kutije i sve sam bacio prije par mjeseci nakon montaže

edit: turkey piše sad sam gledo kutiju imam slikanu

9800pro 30.08.2024. 11:20

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3759525)
eh neznam, kak saznat bez da otvaram nešto? kutije i sve sam bacio prije par mjeseci nakon montaže

Kaj kompliciraš, uzmi endoskopsku kameru i gurni unutra :D

mamutarka 30.08.2024. 11:22

editiro sam bez kolonoskopije :D

geronimo_2 30.08.2024. 11:26

Afaik micek ima nalju ispod unutarnje jedinice. Tam pise sve. Hr dobar. Dw izbjegavat. Tako je meni rečeno od strane ide klima-e. Ja se drzim toga. Premala je razlika cijene da idem rizikirat. Hr-a imamo par komada. 3.5, 2.5 i 5kw. Sve 5.

Colop 30.08.2024. 11:49

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3759512)
Ekipa, jel dobra Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF? Za hladiti 38m2 stana sa svim prozorima na jug?
Fala

Meni taman došla ponuda za apartman i htio sam pitati jesu ok ponude:

Klima uređaj MITSUBISHI ELECTRIC u zidnoj izvedbi, standard DC

INVERTER serija (R32)
MSZ-HR25VFK/MUZ-HR25VF
hlađenje 2,50 (0,5-2,90) kW
grijanje 3,15 (0,7-3,5) kW

kpl 1 771,41 771,41

Klima uređaj MITSUBISHI ELECTRIC u zidnoj izvedbi, standard DC

INVERTER serija (R32)
MSZ-HR42VFK/MUZ-HR42VF
hlađenje 4,20 (1,10-4,60) kW
grijanje 4,70 (0,9-5,40) kW

kpl 1 1.132,94 1.132,94

Ukupno 1.904,35 €
PDV (25%) 476,09 €
Ukupno za platiti 2.380,44 €

Doma imam MSZ-AY42VGKP/MUZ-AY42VG i jako sam razočaran sa njom.
Također razmišljam o Gree.

mamutarka 30.08.2024. 11:52

https://i.ibb.co/ct6n6HF/image.png

5.mj ove godine

geronimo_2 30.08.2024. 11:56

Ne kuzim. Cini mi se jako povoljno. Kako? Sjecam se da me hr35 dosla 1000e sa ugradnjom prosle god.

Colop 30.08.2024. 12:00

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3759531)

Znači uzeo si klimu više od mene, i jaču od mene (5 kw vs 4,2) za isto para.
Dakle, nije mi ponuda baš dobra :D

Koliko te došla montaža?
Gdje si uzimao?

9800pro 30.08.2024. 12:17

Meni je ponuda za Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF 711€ + montaža.

@Colop
Šta ti ne valja sa Super Inverter modelom?
Gledao sam i tu da uzmem ako će mi trebati grijanje.

Jbt, što više tražim ispada da ništa ne valja a mjenjam Teslu :D

Colop 30.08.2024. 12:30

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3759535)
Meni je ponuda za Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF 711€ + montaža.

@Colop
Šta ti ne valja sa Super Inverter modelom?
Gledao sam i tu da uzmem ako će mi trebati grijanje.

Jbt, što više tražim ispada da ništa ne valja a mjenjam Teslu :D

Ove cijene koje sam postavio su sa montažom.
Pretpostavljam da je 250-350 eura montaža po uređaju.

Loše hladi, troma je na odaziv preko daljinskog, ne znam jel do moje klime konkretno, ali idući tjedan mi trebaju doći i izmjeriti plin u klimi i pregleda je.
Imam 40 m2 dnevni boravak, i klimu od 4,2 kw, i kada stavim temperaturu na 20, i maksimalno puhanje, pingvini bi se trebali stvoriti u sobi.

https://www.klimakoncept.hr/hr/daiki...dinica/3796/23

jel se ovo i Daikin prodao ili što :D ?

mamutarka 30.08.2024. 13:25

Citiraj:

Autor Colop (Post 3759533)

Koliko te došla montaža?
Gdje si uzimao?

a taj čovjek mi je radio komplet vodu i plin na kući, tak da mi je i pripremu za klime radio još za vrijeme građevinskih radova, sad je samo klime postavio i spojio na pripremu

sve mi je on nabavio, neznam gdje uzima, meni je prefakturiro, neznam mu dobavljača

120€ po klimi mi je napaltio da ju postavi na pripremu

John Creasy 30.08.2024. 13:33

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 3756996)
klima mi je procurila s nutarnje strane, kondenzat se prelijeva i kapa po zidu i parketu umjesto da ide odvodom.. otvorio sam unutarnju jedinicu ali odvod izgleda čisto.. što znači da je problem s vanjske strane a nemam pristup, tj odvod ide u zajedničku rinu od zgrade koja mi je na metar i nešto od ruba balkona..

https://i.postimg.cc/mt2CrzTs/IMG20240816092214.jpg

https://i.postimg.cc/G4TBBvNZ/IMG20240816092217.jpg

https://i.postimg.cc/cKqvfrG6/IMG20240816092231.jpg

di ću sad naći servisera u razumnom roku haha..

zajebao me serviser, nije došao.. morao sam sam srediti, problem je bio u crijevu od klime, negdje se napravio čep plijesni ili čega već, sad radi skroz normalno..
za koji mjesec bi promijenio klimu, gledao sam Daikin comfora 3.5kw ili Gree lomo regular 3 5 kw, obje prvenstveno za grijanje.. Daikin je skuplja, ali Green navodno grije efikasno do -20C

https://i.postimg.cc/3d5VBJ9m/forspan.jpg

domy_os 30.08.2024. 14:59

Dobar, može i foršpan poslužiti. :D

OuttaControl 30.08.2024. 17:42

Imam gree lomo economic i daikin sensiru(ne malazojan) daikin je 2 razine iznad, bolje grije bolje modulira i aplikacija je nebo i zemlja

Colop 30.08.2024. 18:05

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3759600)
Imam gree lomo economic i daikin sensiru(ne malazojan) daikin je 2 razine iznad, bolje grije bolje modulira i aplikacija je nebo i zemlja

A koji je problem sa malezijskom?

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

2 die 4 01.09.2024. 21:26

Ekipa, imate preporuku za kvalitetnu firmu na području ZGa (i okolice ako žele raditi u ZGu) za kupnju klima uređaja i ugradnju istog?

Lewis 01.09.2024. 21:33

Citiraj:

Autor Colop (Post 3759533)

Koliko te došla montaža?
Gdje si uzimao?

Kaka je uzeo klimu više ?
On dvije klime ti dvije klime, jedino njegova je 5kw i 2.5kw a tvoje 4.2kW i 2.5kW ?

Ili ja nesto ne citam dobro (kod njega na raucunu dvije vanjske i dvije unutarnje jedinice = ukupno dvije klime )

mamutarka 01.09.2024. 21:48

tri su

2x HR25VFK

1x HR50VFK

Lewis 01.09.2024. 21:50

onda nisam dobro procito, my bad.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:06.