![]() |
Mislim da je taj cl22, ja sam se odlucio za vengance lpx umjesto toga, 20tak eur skuplje
|
Hvala momtzi,
Malo mi je promaklo ovo za latencije... mislim da ću uzeti ovaj LPX, čak mi je na listi kompatiblinosti sa MBO :) |
Koja bi bila best buy 3000/3200 memorija za OC? Ostao bi na stock frekvenciji, treba mi dobar ram s puno potencijala za OC larencija? Nekakav ram koji gura CL14 a stock CL16?
|
Ljudi, malo glupo i edukativno pitanje, ali nisam dugo proučavao nešto memorije niti su mi bitne u životu.
Dakle imam ddr4 memoriju koja je deklarirana da radi na 1.35v, ali matična, bez obzira bio xmp ili ne, uvijek stavi 1.2v te su to default postavke. Zar korisnik mora sam stavljati voltažu? :stoopid: To mi je malo bezveze jer se mogu desiti nestabilnosti kao npr. kod mene blue screenovi raznorazni svakih par dana, a nisam ni razmišljao o tome dok nisam išao istražiti što se to dešava, ali kako će prosječan korisnik se nositi sa tim? Dešava li se to i sa memorijama koj su na compatibility list od matične? Zavisi li od matične do matične? https://viper.patriotmemory.com/prod...patriot-memory |
Što se zamaraš ako su ti RAMovi nebitni u životu :D
DDR4 radi na 1.2V po JEDEC standardu. U CPU-Z možeš vidjeti timing tablicu iz SPD chipa na modulu. Sve van toga nije standardno. XMP i slični profili su doskočili tome da korisnik ne mora sam tražiti nestandardne parametre. Ako nemaš integriranu grafičku brži RAMovi ti neće donijeti neku promjenu u životu :) |
Citiraj:
Kako god, poanta je da ispravne komponente ne rade ispravno što smatram problematičnim. |
Može preporuka 2x16gb ddr4 3600 cl14 memorije? Uzimam si i 5800x3d procesor pa s obzirom da je to finalna nadogradnja za tu platformu, želio bih si uzeti i najbolju memoriju.
|
IMHO G.SKILL Ripjaws V, Flare X ili Trident Z, ovisno koja ti cijenom bolje odgovara.:)
|
Citiraj:
|
Uzmi jednostavno 3600 CL16. Jeftinije, dostupno, a na X3D procesore ionako memorija ima manje utjecaja.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
F4-3000C14D-16GVR |
Citiraj:
Imam ja Kingston 2 x 16gb, 3600 cl 16 viska.. Radi na 16-18-18 1.35v i vjerojatno bi ga se dalo jos malo zategnut sa vise volaze, meni se nije dalo. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Igzekli. Toliko malo da se niti ne osjeti. Moraš benchat da vidiš razliku. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Je li netko kupovao memoriju s aliexpresa ili ebaya?
Vidim da je jeftinije, a nisam siguran da je ok :) Također, ako već imam 2x8 da kupim dvije plocice od 8 ili jednu od 16 za nadogradnju? |
3 privitaka
Citiraj:
Češljao sam nedavno aliexpres i ebay i te jeftine memorije iz Kine nisu orginalne. Ne postoji sto proizvođača DRAM čipova tako da ćeš i na tim prerađevinama naći orginalne Samsungove, Hynix ili Micron čipove. Ali pločica nije proizvod proizvođača sa fejkane naljepnice. Sve imaju isti serijski broj, što kod orginala ne postoji. |
Ma shvacam da nisu original ali me saznima šljakaju li normalno ili?
Uf, čini mi se da sam na krivom mjestu, ovo je Overclocking tema mene zanima neovisno o OCu |
Citiraj:
Ako pročitaš komentare kupaca, te kineske memorije rade (u što ne sumnjam). Da li su na njih stavljeni odbačeni čipovi koji nisu prošli neku kontrolu, ili ispravni čipovi odlemljeni sa neispravnih modula, ne znam. Uglavnom, nema potrebe davati koji euro više za onu sa Samsung naljepnicom umjesto Tecmiyo jer se radi o istoj stvari. Ima na aliju i ebayu i orginala, jeftinijih nego kod nas, ali to moraš sam naći (ako te zanima) i pronjuškati po komentarima kupaca. Naravno, bez garancije. |
Hvala svima na savjetima ali molim vas još savjet oko
Također, ako već imam 2x8 da kupim dvije plocice od 8 ili jednu od 16 za nadogradnju? |
Citiraj:
|
Koliko je isplativ prelazak sa DDR 4 na DDR 5 u nekom light gamingu? Mijenjam matičnu pa dvojim dal da ostanem na ddr 4 3200 mhz ili da bolje idem na ddr5? Proc je trenutno i3 12100, ali postoji vjerojatnost da ću u nekom trenutku staviti i5 14-e generacije i neku grafu tipa rtx 4060 ti. Ostati na ddr4 mi je naravno jeftinija opcija, ali ako je prelazak na ddr 5 osjetno isplativ mogu pregrmiti 100-injak eura više.
|
Samo u specifičnim situacijama, high refresh gayming kad ti je CPU bottleneck. Uglavnom, nema smisla.
|
I mislio sam, ali pogledao nekih par videa gdje ima neke razlike u nekih 10 fpsa, ali sa rtx 4080 super grafom koju neću sigurno kupovati, pa čisto da se uvjerim prije nego stavim matičnu u košaricu.
Idem onda na b760 sa ddr4, ostavim si ram koji imam i vozim sa ovim i3 dok ne odlučim neki jači proc ubaciti i grafu. Hvala na odgovoru :) |
Kratko i jednostavno pitanje.
G.Skill ili Corsair? Iz iskustva (kompatibilnost, pouzdanost...), koji je vama draži? |
Cors
|
Citiraj:
Mislim da mi je jedan post dovoljan kad dolazi od tebe. Thanks |
Da li ima smisla uzeti nešto brže od Crucial Pro OC 32GB Kit (2X16GB) DDR5-6400 UDIMM CL38 (100€) za Ryzen 5 8600G integriranu grafiku (Asrock B650M-HDV-M.2)?
Ili nekakav bestbuy Crucial Pro 48GB Kit (2x24GB) DDR5-6000 UDIMM (130€)? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:34. |