PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284780)

pinkskin 10.09.2022. 19:55

Za priključak elektrane netreba uporabna dozvola

segregator 10.09.2022. 20:04

Citiraj:

Autor pinkskin (Post 3622982)

ja isto mislim da nije potrebna, osim ako tražiš poticaj od države...ali možda se i varam :)

Lewis 10.09.2022. 20:15

Citiraj:

Autor pinkskin (Post 3622982)

Ima li to negdje napismeno jer meni su oba instalatera/prodavaca solarnih panela s kojim sam pricao rekli da treba :(.

Recimo slicno mi je tvrdio i HEPovac na salteru kad sam prije par godina predavao papire za Plinski prikljucak ali u drugoj smjeni drugi je reko da je dosta gradjevinska/katastar pa je "proslo" tako :).

Bit ce da na svakom salteru radi neka "mica ubica" pa zavisi na koga naletis... Ili cak zavisi i od HEPa do HEPa tj. podruznice.

Recimo kod nas za plin u Osijeku traze INOX dimnjake za plinske bojlere a u Baranji moze i "limeni" (bijeli)....

Svako svoju politiku vozi, Svaka opcina je ko drzava unutar drzave :).

Izet Fazlinovic 10.09.2022. 21:06

Za sve priključke je dovoljna građevinska. Nema uporabne bez priključaka tako da prije uporabne sve mora biti priključeno kako je u građevinskoj.
Napismeno npr. Zakon o gradnji gdje piše da se uporabna može izdati ako je građevina priključena na komunalnu infra. (a to se dokazuje potvrdama o priključku koje moraš imati na tehničkom za uporabnu).

Za solare, u pravilniku o jednostavnim radovima, piše da se postavaljaju na postojeću građevinu. Po zakonu o gradnji postojeća je ona koje je izgrađena po građevinskoj. Da se dokaže da je izgrađena po građevinskoj moraš imati uporabnu ili rješenje o izvedenom stanju/legalizaciju.

Poslano sa mog A063 koristeći Tapatalk

pinkskin 10.09.2022. 21:36

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3622985)
Ima li to negdje napismeno jer meni su oba instalatera/prodavaca solarnih panela s kojim sam pricao rekli da treba :(.

Recimo slicno mi je tvrdio i HEPovac na salteru kad sam prije par godina predavao papire za Plinski prikljucak ali u drugoj smjeni drugi je reko da je dosta gradjevinska/katastar pa je "proslo" tako :).

Bit ce da na svakom salteru radi neka "mica ubica" pa zavisi na koga naletis... Ili cak zavisi i od HEPa do HEPa tj. podruznice.

Recimo kod nas za plin u Osijeku traze INOX dimnjake za plinske bojlere a u Baranji moze i "limeni" (bijeli)....

Svako svoju politiku vozi, Svaka opcina je ko drzava unutar drzave :).

Evo Hepovog zahtjeva za promjenu statusa

https://www.hep.hr/ods/UserDocsImage..._proizv%20.pdf

Pročitaj si obavezne priloge (to treba priložit za priključenje elektrane), osim toga napisanog potrebno ti je još samo Obavijest o priključenju (kod industrije je to elektroenergetska suglasnost)

Jedino je fond za sufinanciranje tražio uporabnu ili građevinsku dozvolu, HEP netraži

Da traže uporabne dozvole za plin, struju itd. pa pola kuća u državi nebi imalo priključke.

Lewis 10.09.2022. 21:58

Super ako netreba, moguce da su ovi koji su meni nudili mislili da ja to zelim preko onih natjecaja/fondova pa zato jer to je bilo proljetos kad sam se raspitivao...

Vec vidim da cu morati naci nekog lokalca u HEPu da pitam direktno :).

pinkskin 10.09.2022. 22:05

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3623010)
Super ako netreba, moguce da su ovi koji su meni nudili mislili da ja to zelim preko onih natjecaja/fondova pa zato jer to je bilo proljetos kad sam se raspitivao...

Vec vidim da cu morati naci nekog lokalca u HEPu da pitam direktno :).

Pa vidi službeni zahtjev od hepa koji sam linkao, ti dokumenti trebaju, nikakva uporabna, uostalom ako baš hočeš pitat nekog HEP-ovca nađi onda nekog tko radi na suglasnostima, običan električar vjerojatno neće znati

Lewis 10.09.2022. 23:58

Citiraj:

Autor pinkskin (Post 3623012)
Pa vidi službeni zahtjev od hepa koji sam linkao, ti dokumenti trebaju, nikakva uporabna, uostalom ako baš hočeš pitat nekog HEP-ovca nađi onda nekog tko radi na suglasnostima, običan električar vjerojatno neće znati

Sve ja tebe razumijem ali ti kao da neznas gdje mi zivimo i da ovdje svako iscitava zakon kako njemu pashe :).

Kao sto rekoh ja sam za prikljucak plina isao predavati papire u HEP i na sluzbneoj stranici potrazi sta treba od papir ai prikupio to sve sto je pisalo.

Dodjem na salter i tamo me covjek svejedno trazio "uporabnu dozvolu". Kazem ja njemu da na njihovim stranicama pise "jedan od dokumenata" ali da nemora biti uporabna nego moze i gradjevinska i pokazem mu sa mobitela link (bios am spreman ve cna neke gluposti pa sam to ostavio otvoreno :)) ovo sto pise kod njih na stranici:

https://prnt.sc/KiG2jo1lgLJz
https://www.hep.hr/plin/pristup-mrez...ki-sustav/1846

Znaci pise "jedan od dokumenata" ali on to intepretira kao da treba SVE to navedeno i neda se smesti :). Uglanvom reko sam da cu donijeti kasnije kad budme dolazio po suglasnost a nek on smo zaprimi dokumenete sa di pokrene postupak.
Kasniej je to drugi covjek odradio moj predmet i taj se nije bunio sto nemam uporabnu...

Znaci ja NE tvrdim da ti nisi u pravu nego samo govorim kako su meni rekli (oba montera/ponudjaca solara su mi rekli da treba uporabna prije nekih cca 6 mjeseci kad sam trazio ponude) a i slicno sam vec prolazio sa HEPom :).

Imam jos raznih anegdota oko izgradnje kuce i papirologije da bi mogo napisati malu knjigu raznih nelogicnosti i papirlogije/FT1P situacija pa sad pusem vec i na hladno...

Ali ako netreba stvarno tim bolje (i jeftinije :)).

lowrider 11.09.2022. 07:10

Nisam duboko proučavao materiju, al vidim da vas ima.
Da li i koje/kakve propise kršim ako sam sebi montiram 5kw panela na krov, za svoje potrebe, off grid?

Alister 11.09.2022. 10:37

To i mene zanima, ali ja bi provukao svoje kablove tako da je 100% odvojen od hepa, mislim na zasebne utičnice po kući

medo 11.09.2022. 15:37

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3623042)
Nisam duboko proučavao materiju, al vidim da vas ima.
Da li i koje/kakve propise kršim ako sam sebi montiram 5kw panela na krov, za svoje potrebe, off grid?

Za sada još ne koliko mi je poznato.

zupy 12.09.2022. 09:40

Citiraj:

Autor Alister (Post 3623062)
To i mene zanima, ali ja bi provukao svoje kablove tako da je 100% odvojen od hepa, mislim na zasebne utičnice po kući

Onda bi trebalo napraviti i nekakav switching tipa sklopka ili sklopnici jer čim padne noć (ili naoblaka,snijeg i sl..) ostaješ bez napajanja na tim uređajima.

Eventualno ako ideš na opciju sa baterijama ali nisu ni one jednostavna stvar jer masu sve poskupljuju i imaju rok trajanja .

+ uz sve ovako gubiš i mogućnost "skladištenja" viška energije ljeti kod hepa a to opet dovodi u pitanje iovako upitnu isplativost.

segregator 12.09.2022. 10:19

Na forum.hr je to sve već debelo raspravljeno i generalni zaključak je, ili potpuno off grid, ili ova normalna varijanta...sve ostalo je i neisplativo a lako moguće i ilegalno u nekim varijantama

Cuky 12.09.2022. 10:49

Pliz pojasni koja je to "normalna" varijanta?

segregator 12.09.2022. 10:53

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3623286)
Pliz pojasni koja je to "normalna" varijanta?

Spojen na grid, prodaješ HEP-u višak, kupuješ od njih manjak...nikakve mudrolije sa dvostrukim vodovima, baterijama i prekidačima (kojeg zaboraviš isključit pa ubiješ električara na stupu ispred kuće)

Cuky 12.09.2022. 11:21

To sam i mislio, al sam htio bit ziher 😉

coconut 13.09.2022. 12:41

Good news
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/..._104_1535.html

lowrider 13.09.2022. 12:48

Čudno mi malo ovo često korištenje riječi "ubrzano"

coconut 13.09.2022. 15:50

Prije nego ih netko mazne :D

segregator 13.09.2022. 17:00

Ma to me sve zvuči kao da je za velike igrače namješteno, a ne nas male

BinaryJesus 13.09.2022. 19:00

Postoje prekidači čija je zadaća prespajanje vodova. Znači da fizički dva voda ne mogu biti spojeni odjedanput. Nije to ništa posebno.

Googlajte "Manual transfer switch" i "Automatic transfer switch".

segregator 13.09.2022. 19:20

Citiraj:

Autor BinaryJesus (Post 3623733)
Postoje prekidači čija je zadaća prespajanje vodova. Znači da fizički dva voda ne mogu biti spojeni odjedanput. Nije to ništa posebno.

Googlajte "Manual transfer switch" i "Automatic transfer switch".

A čemu to služi u kontekstu fotonaponskih?

BinaryJesus 13.09.2022. 19:29

Pa imaš 3 voda, recimo A B i C. Transfer switch it omogućava da na C imaš spojeno ili A ili B. Ne može biti spojeno i A i B odjedanput.

Na primjer A ti je HEP mreža. B ti je generator ili tvoj inverter spojen na bateriju a C su ti instalacije u kući.
Transfer switch it omogućava da na siguran način možeš biti spojen ili na mrežu ili na solarno/generator bez opasnosti da vraćaš struju u mrežu.

Evo teardown jednog takvog automatskog prekidača.

segregator 13.09.2022. 19:41

Citiraj:

Autor BinaryJesus (Post 3623739)
Pa imaš 3 voda, recimo A B i C. Transfer switch it omogućava da na C imaš spojeno ili A ili B. Ne može biti spojeno i A i B odjedanput.

Na primjer A ti je HEP mreža. B ti je generator ili tvoj inverter spojen na bateriju a C su ti instalacije u kući.
Transfer switch it omogućava da na siguran način možeš biti spojen ili na mrežu ili na solarno/generator bez opasnosti da vraćaš struju u mrežu.

Evo teardown jednog takvog automatskog prekidača.

Znači ako proizvodim višak, moram ga baciti, a ako proizvodim manjak isto ga moram baciti jer će mi se prebaciti na mrežu pošto fotonaponski ne daju dovoljno? Ili moram dati par desetaka tisuća kuna za baterije svakih par godina?
Jesu ove baterije OK?

https://www.clear.store/collections/.../clearpower-c8

BinaryJesus 13.09.2022. 19:56

Kako god gledaš solarno je neisplativo ako ti je dostupna HEP mreža.
Ako hoćeš prodavati struju HEP-u cijene su takve da se govori o isplativosti nakon 15-20 godina što nije realno. Plus imaš ogrovnu cijenu birokracije i instalatera jer to ne možeš sam instalirati. HEP ti neće odobriti puštanje u pogon bez pečata.

Ako hoćeš malo ušparati da na primjer dio potrošača prebaciš na solarno ne treba ti 7 KWh baterija. Dovoljno ti je npr 2 KWh samo za svjetla, laptope, televizore, frižider i možda kakvih 1 KW solarnog. Kad nema sunca i baterija se isprazni automatski switch te može prebaciti na mrežu. Naravno da to uzrokuje prekid u opskrbi pa bi se televizori ugasili i svijetla trepnula.
Takav system bio bi DIY tipa, u našoj prčiji od države i loše napisanih zakona upitne legalnosti. I naravno ništa od poticaja onda.

coconut 18.09.2022. 12:57

Zanimljiv članak iz Slobodne
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...latiti-1225082

medo 18.09.2022. 17:07

Ne razumijem zašto su svi zapeli prodavati struju HEPu?

Oni to ne žele. Rade to samo jer ih je EU natjerala na to. Učinit će sve da onemoguće i otežaju cijelu stvar. Zašto se onda pobogu ugovorima vezati za takvog “partnera”??

Libertus 18.09.2022. 18:07

Da li kućanstvo može potpisati ugovor o prodaji struje s nekim tko nije HEP?

lowrider 18.09.2022. 18:14

Citiraj:

Autor coconut (Post 3624767)

Baš bi bilo zanimljivo usporediti sa Slovenijom koju spominju, kako to kod njih ide proceduralno

Kamby 18.09.2022. 20:14

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3624806)

Može, sam sklapaš ugovor o otkupu viškova električne energije s bilo kojim opskrbljivačem. (hep opskrba, eon, gen-i itd.)

Poanta kućanstva s vlastitom proizvodnjom je da proizvedete koliko i potrošite i na to vas propisi tjeraju. Dakle, da ste sami sebi dostatni.

coconut 19.09.2022. 10:34

Problem je što svi mi ljeti proizvodimo više nego što nam treba, a zimi moramo uzimati iz mreže jer ne proizvodimo dovoljno.

njOob 19.09.2022. 12:23

Koliko sam citao... ne moguce je rijesiti solarno na stambenoj zgradi od 6 suvlasnika? Da li je tko sto cuo da je netko pokusao?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

segregator 19.09.2022. 12:29

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3624806)

Ne

Citiraj:

Autor Kamby (Post 3624823)
Može, sam sklapaš ugovor o otkupu viškova električne energije s bilo kojim opskrbljivačem. (hep opskrba, eon, gen-i itd.)

Poanta kućanstva s vlastitom proizvodnjom je da proizvedete koliko i potrošite i na to vas propisi tjeraju. Dakle, da ste sami sebi dostatni.

Ja sam dobio ponudu od EON-a u kojoj oni rješavaju sve, pa i ugovor...sa HEP-om
Osim ako se u ove dvije godine to nije promijenilo

RainZG 19.09.2022. 15:57

Brkate HEP Elektru, HEP Opskrbu i HEP ODS

segregator 19.09.2022. 15:59

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3624988)
Brkate HEP Elektru, HEP Opskrbu i HEP ODS

kako god, ne možeš prodavati struju EON-u kao mali proizvođač

Kamby 19.09.2022. 17:22

Gdje to piše molim te?

Postoje drugi opskrbljivači koji će otkupit višak proizvedene električne energije.

pinkskin 29.09.2022. 08:34

Fond je objavio natječaj za FN

https://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni-j...natjecaji/1367

klokan057 30.09.2022. 11:17

Što mislite o ideji napajanja termoakumulacionih peći solarnim panelima?
Preko dana dok ima sunca puni , koristi se navečer.
Za krajeve gdje se svejedno mora grijati u određenoj mjeri veći dio godine (npr Lika,Kordun,Gorski Kotar)

Za instalaciju bi trebali samo paneli, ne trebaju baterije, inverteri ni papirologija.
Koliko sam vidio , sami paneli su 40% cijene standardne instalacije.

Ako je u pitanju TAP od 3,5KW koliko bi trebalo biti panela tako da u slučaju oblaka napoji peć , jel bi bilo dosta 10-ak kW?

ILi je ideja bezveze , tj bilo bi učinkovitije grijati vodu u cijevima na krovu te spremati u bojler?

segregator 30.09.2022. 11:24

Citiraj:

Autor klokan057 (Post 3627628)
Što mislite o ideji napajanja termoakumulacionih peći solarnim panelima?
Preko dana dok ima sunca puni , koristi se navečer.
Za krajeve gdje se svejedno mora grijati u određenoj mjeri veći dio godine (npr Lika,Kordun,Gorski Kotar)

Za instalaciju bi trebali samo paneli, ne trebaju baterije, inverteri ni papirologija.
Koliko sam vidio , sami paneli su 40% cijene standardne instalacije.

Ako je u pitanju TAP od 3,5KW koliko bi trebalo biti panela tako da u slučaju oblaka napoji peć , jel bi bilo dosta 10-ak kW?

ILi je ideja bezveze , tj bilo bi učinkovitije grijati vodu u cijevima na krovu te spremati u bojler?

Mislim da je ideja super, osim ako HEP (država?) ne nađu način da ti rade probleme
Problem je što ti najviše struje treba kad ima najmanje sunca

klokan057 30.09.2022. 12:11

Citiraj:

Autor segregator (Post 3627631)
Mislim da je ideja super, osim ako HEP (država?) ne nađu način da ti rade probleme
Problem je što ti najviše struje treba kad ima najmanje sunca

Instalacija ne bi imala veze sa HEP mrežom, direkt žica sa panela na posebni osigurač te na peć.
Koliko vidim na internetu te peći čuvaju toplinu 10-20 sati , tako da bi toplina trebala biti sačuvana od zalaska sunca danas do jutra sutra (te se u tom razdoblju grije).
Tj cigle glume bateriju - pa nije bitno što nema sunca kada treba grijanje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:07.