PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Windows Phone OS - info, pitanja, ostali uređaji, how-to (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=264909)

rodriguez 06.02.2016. 21:42

Mislim da je WP mrtav.

Ne još službeno, ali čim se na windows central o tome piše, znate koliko je sati.

GoGzS 06.02.2016. 21:55

Fun fact... za OS koji je mrtav, nikada do sad nisam imao toliko ponuda za posao (bilo freelance projekt, bilo za stalno) kao Win store/WP dev kao sto sam imao zadnja 2-3 mjeseca.

Imam osjecaj da ce se WP piggy backat na Windows Store i Universal appove (nitko ne zeli propustit trziste od 200 mil PC-a, a kad vec shippas na store, napravit UI za phone je easy peasy). Lagano ce se zatvorit app gap i onda bi opet mogo rasti WP udio.

Tolko od mene kao WP dev-a koji ruku na srce, zadnja 3 mjeseca na Mac-u uci iOS development :D

gin.tonic 06.02.2016. 22:11

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 2887849)
Fun fact... za OS koji je mrtav, nikada do sad nisam imao toliko ponuda za posao (bilo freelance projekt, bilo za stalno) kao Win store/WP dev kao sto sam imao zadnja 2-3 mjeseca.

Imam osjecaj da ce se WP piggy backat na Windows Store i Universal appove (nitko ne zeli propustit trziste od 200 mil PC-a, a kad vec shippas na store, napravit UI za phone je easy peasy). Lagano ce se zatvorit app gap i onda bi opet mogo rasti WP udio.

Tolko od mene kao WP dev-a koji ruku na srce, zadnja 3 mjeseca na Mac-u uci iOS development :D

:dobar:

Ali, spominje se još portanje aplikacija s iOS-a :kafa:

tutix 06.02.2016. 22:58

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 2887849)

Mislim da si si s ovim sve rekao :D.

IMHO, app gap nikad neće zatvorit. Jednostavno 1-2% market sharea je samo 1-2% market sharea, u području (aplikacije) gdje ROI gotovo nemoguć ili ne postoji. Ako si developerska firma ne vidim zašto bi ti se dalo zezat s WM kad jedan Facebook ili Google, koji praktički imaju neograničene resurse i ljudstvo, ne žele napraviti ništa za WM. Pa Google nije napravio library za prikazivanje oglasa u aplikacijama na WM od 8.0 (na 8.1 biblioteke ne rade, a kamoli na 10), a to im je core business.

Isto tako, ne vidim zašto bi developerima aplikacije za Windows bile zanimljivije od Windows Mobilea, pogotovo što osim touch supporta i neke UI/UX univerzalnosti ne nude ništa bolje od njihovih punokrvnih pandana (tipa VLC ili šta ja znam - Skypea) ili da su imalo bolje od klasičnih web aplikacija. Osobno koristim samo Weather na 10-ki :D

MS je WM kola pustio nizbrdo kad je otpisao Nokiju prošle godine, i kad su počeli razvijat bolje vlastite aplikacije za druge platforme, nego za svoju.

GoGzS 07.02.2016. 12:18

A ne znam bas da je tako. Ekipa na Windows store-u trosi vise nego Android (iOS i dalje nepobjediv) tako da sto se toga tice, ako je app dobar, prodavat ce se, nece bit piratluka.

Sto se tice MS-ovih appova koji su bolji na drugim platformama, to su uglavnom appovi koje su dobili tako da su kupili cijele kompanije i rebrandali u svoj proizvod (Outlook na Android/iOS-u npr.).

A to sto Google zeli vidit opcenito propast Windowsa pa nista svog ne pustaju na na platformu (sjetimo se drame sa YouTube app-om koji je bio apsolutno najbolji app na ijednoj platformi, pa je google krenuo kenjat kako appovi moraju bit razvijeni web tehnologijom a ne native inace krse ToS... ili drame sa syncanjem GMail-a na WP-u). Onda jos imas Snapchat CEO-a koji otvoreno kaze da mrzi MS i da ce banat sve accountove koji koriste 3rd party appove (i to se desavalo na WP-u, dok Android ima 3rd party appove koji i dalje rade).

Sve u svemu, ne mislim da je toliko crno. To sto ja ucim iOS development je s jedne strane jer mi se Swift kao jezik svidja, s druge strane jer sam zadnjih 5-6 godina na MS stacku (od MVC .NET-a i Web API-a za web, preko WPF-a za desktop i sa UWP za desktop/mobile) pa da vidim kakva je trava s druge strane. Jedino sto mi fali na iOS-u je XAML, stvarno je najbolji makrup za pisanje UI-a.

Xenon 08.02.2016. 10:42

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 2887843)
Mislim da je WP mrtav.

Ne još službeno, ali čim se na windows central o tome piše, znate koliko je sati.

hhaahahahahh :lol2:

ivo_k 09.02.2016. 11:32

znaci nema veze sto kazu brojke i statistike, nema veze sto kaze trziste i sam microsoft, ovdje vlada druga realnost. nista, treba obavijestiti NASDAQ.

Prezime 09.02.2016. 11:50

Sto to kaze "sam Microsoft"?

ivo_k 09.02.2016. 12:09

da je ionako mali i neprofitabilan dio sa smartfonima pao prosle godine za 49% u odnosu na prethodno razdoblje.
CEO je jasno do sada dao do znanja da je microsoftu fokus cloud i mobilne aplikacije za relevantne platforme.

Prezime 09.02.2016. 16:23

I ti iz toga "mislis" da je WM mrtav? Kaj je onda Blackberry, mumija?

Ja mislim da se varas :)

NeooS 09.02.2016. 19:37

@Prezime, možda nije mrtav, ali ta činjenica tj izjava ne ulijeva nimalo povjerenja u daljnji razvoj WP. Pogotovo nakon svega viđenog, oko izdavanja ekskluzivnih app za WP koje se pojavljuju na Androidu i iOSu.

Prezime 09.02.2016. 20:06

Analogiju vuces od iOS-a i Androida koji su "stali u razvoju" cim su njihove ekskluzivne app izasle na WP?

NeooS 09.02.2016. 20:25

Ne zbog toga, nego recimo, sto se dogodilo s Youtubeom i općenito, s Google-ovim app na WP. Tu se Microsoft nije iskazao, prema korisnicima vlastite platforme. Jasno da nemam ništa protiv da izdaju app za Android i iOS jer drže 95% tržišta i tu je profit, ali pojeli su go*** u odnosu na Google. Pognuli glavu i što možemo..

Osobno koristim WP, koristio sam ga godinu i pol, dobio sam Android mob, Z1, prodao ga za 3-4mj i kupio L640, jer sam tada još smatrao da WP obećava kao OS s ovom najavom W10. Ali sad s ovim zavlačenjem oko izdavanja W10 i tih nekih "nebitnih sitnica" polako gubim nadu.

viper 09.02.2016. 21:11

Jel vama radi automatsko vrijeme kad ga ukljucite nakon vađenja baterije? Ja cekam i cekam i nista se nedogađa a i na wifi sam spojen(reko povuc ce vrijeme s nekog ntp servera).

Prezime 09.02.2016. 22:11

Radi. Povuce vrijeme sa GSM mreze...

akoj 09.02.2016. 22:12

Na 8.1 radi, a na 10 mi nije radilo.

viper 10.02.2016. 08:20

Koje mreze? Probao sam tomato i bonbon ali nece postavit tocno vrijeme. 8.1 denim

GoodLooker 10.02.2016. 11:02

Namjestio si u postavkama da preuzima vrijeme operatera-mreže?

Prezime 10.02.2016. 11:51

Verzija 8.1 Denim ima samo dvije opcije, "Set date and time automaticall" i "Set time zone automatically" koje su meni uvjek ukljucene. Uvjek se par sekundi, nakon vadjenja baterije i pokretanja, za par sekundi sinkronizira vrijeme...

Xenon 10.02.2016. 14:51

Citiraj:

Autor GoodLooker (Post 2889348)
Namjestio si u postavkama da preuzima vrijeme operatera-mreže?

to kod t-mobile/bonbon ne radi

ivo_k 10.02.2016. 15:46

Citiraj:

Autor Prezime (Post 2888973)
I ti iz toga "mislis" da je WM mrtav? Kaj je onda Blackberry, mumija?

Ja mislim da se varas :)

pa BB je skuzio da nema dalje sa svojim OS-om, zakoni ekonomije su neumoljivi.
WM je mrtav odavno, pa je dosao WP7 pa su ga ubili i krenuli ponovno, pa WP8 isto ubijen, WM10 jos nije ni gotov, a vec ima ogromne naznake faila.
svima relevantnima u MSFT je jasno da nema smisla vise.

viper 10.02.2016. 16:46

Citiraj:

Autor Xenon (Post 2889426)
to kod t-mobile/bonbon ne radi

onda znaci ni tomato tj vip to ne podrzava...
Radi samo na teletini ?

doky 10.02.2016. 16:58

Ma radi svugdje samo iz nekog nepoznatog razloga ne sinkronizira vrijeme odmah nego u nekom random trenutku kroz iduća 2-3h...

Xenon 10.02.2016. 21:15

Bulid 107 u fast ringu!

NE radi svugdje. Sve mreze osim ht i bonbon, multiplus! Svi ostali da ukljucujuci i tomato!

viper 11.02.2016. 08:22

Evo sad sam za test vratio vrijeme unazad za tri sata i ukljucio auto sync. Pa cemo vidjet jel fercera .

GoodLooker 11.02.2016. 08:54

Citiraj:

Autor Xenon (Post 2889562)
Bulid 107 u fast ringu!
NE radi svugdje. Sve mreze osim ht i bonbon, multiplus! Svi ostali da ukljucujuci i tomato!

Radi na t-mobile mreži, ne širi dezinformacije. :)

viper 11.02.2016. 15:21

Dakle nema promjene vremena od jutra. Tomato,640@8.1

GoodLooker 11.02.2016. 15:44

Upravo to i ja imam, Tomato u kombinaciji s L640, vrijeme operatera radi kako treba, probao dva puta danas.

Xenon 11.02.2016. 16:01

Citiraj:

Autor GoodLooker (Post 2889656)
Radi na t-mobile mreži, ne širi dezinformacije. :)

NE radi bar meni ni dosada nije radilo ni na jednom telefonu (smartphone ili običan) osim ako s novim karticama nije došlo. Ta usluga na t-mobile automatsko vrijeme preko mreže nikad nije radila ... još sam zvao prije SZK i rekli su da njihova mreža to ne podržava (bar tad nije), osim ako ti vrijeme ne vuće preko interneta!
Citiraj:

Autor viper (Post 2889770)
Dakle nema promjene vremena od jutra. Tomato,640@8.1

probaj ugasit pa upalit telefon nakon što postaviš na automatsko preko mreže ..

1v@n 11.02.2016. 17:04

Postavite ručno vrijeme, jel to takav problem? Ako vas muči hoće li biti točno, otvorite si teletekst pa namjestite po njemu u sekundu.

Tragedija epskih razmjera je ako mobitel ne vuče automatski vrijeme u sekundu...

viper 11.02.2016. 19:22

To si sad napisao sam da ispunis dnevnu kvotu postova,treba nabit post count,a?:nono:

Ne,nije problem u tocnosti vremena u sekundu isto tako nije problem postaviti rucno vrijeme jer sam tako i napravio .

Stvar je u tome da postoji opcija kojoj sam naziv kaze sta bi trebala raditi ali to ne radi i tu je problem.
Uzmimo za primjer: Mjenjam SIM karticu ,palim mob i jednostavno zaboravim postaviti vrijeme jer je to prije radilo automatski (na drugim uređajima),sutra treba zvonit alarm ujutro za posao a ne zvoni . :fuming:

Za to i postoji ova tema,jel ..il sam nesto krivo shvatio?

1v@n 11.02.2016. 19:45

Meni se to obično događalo nakon soft reseta, ali bi mobitel većinom nakon nekog vremena pokupio dobro vrijeme, a kad nije postavio sam ga ručno. VIP

Ako ti nešto ne radi, napravi reset na tvorničke i probaj opet. Ne vidim razlog drami. Podesi vrijeme i ne diraj dalje.

viper 11.02.2016. 21:27

:kafa:Ipak "radi" na neki nacin, promjenio sam sve, vremensku zonu ,datum i sate i minute pomjesao skroz.
Nakon vađenja baterije sve se sinkornizira pa cak i vrijeme ali samo minute odgovaraju trenutnom vremenu ali sati ne(zona je auto +1).
To sam skuzio nakon par promatranja jer nisam svaki put mjenjao datum i vremensku zonu pa na to nisam obracao paznju a uvjek je vrijeme bilo oko 4 sata pa reko to nije nikakva sinkornizacija.
E sad zasto je na mobu 4 sata a u pravilu je 21 ...majku mu

edit: Izgleda da to malo radi malo ne radi..od jucer navecer do sada se nist nije sinkroniziralo pa cak ni nakon vađenja baterije.

Xenon 12.02.2016. 12:56

ne kužim zašto stalno vadiš bateriju ... nariktaj zonu i automatsko vrijeme preko GSM i onda ga ugasi i upali ... i pričekaj neko vrijeme

viper 13.02.2016. 03:00

Ma nije se nista mjenjalo nakon restarta, samo vađenjem bat je bilo promjena zato sam to i radio.
Uglavnom napravio sam hard reset.
Valjda ce sinkornizacija vremena radit bolje jer sad mob prepoznaje da imam i tomato racun na storeu pa mogu appove kupovat preko njega sto dosad nije bio slucaj .

edit:
Sad radi sve. Isprobao sam i sync na androidu i tamo odmah prebacuje na tocno vrijeme za razliku od wpa al dobro.

NameNo 18.02.2016. 22:59

Ajmo ekipa molim pomoć, koji WP bi preporučili, budget do 1000kn (može i polovnjak s garancijom npr...).
Imam android phone ali je previše nestabilan i mušićav a pošto mi treba za posao trebalo bi mi nešto stabilno di mi se telefon neće smrznut npr. kad me netko nazove :)

Svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao.

tutix 18.02.2016. 23:28

Lumia 640. Nova malo probija budžet (od 100-200 kn ovisno o dućanu) ali polovnjak bi se bez problema dao naći.

AtOmIc 19.02.2016. 02:57

Citiraj:

Autor NameNo (Post 2892538)
Ajmo ekipa molim pomoć, koji WP bi preporučili, budget do 1000kn (može i polovnjak s garancijom npr...).
Imam android phone ali je previše nestabilan i mušićav a pošto mi treba za posao trebalo bi mi nešto stabilno di mi se telefon neće smrznut npr. kad me netko nazove :)

Svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao.

Mislim da ti je trenutno najbolje kupiti novu lumiu 640 koja je cca 1200 kn, ako ne nađi polovnu sa garancijom za ispod 1000. Ukoliko ti se ne sviđa, da se naći još i Lumia 925 sa garancijom od par mjeseci ili L730/735 a zapravo Lumia 830 bi ti bila mega ali mislim da ces nju tesko naci za 1000 kn sa garom.

Svi mobiteli koje sam nabrojao imaju neke svoje prednosti i nedostatke tako da bi ti možda najbolje bilo da ih usporedis na recimo gsm areni i vidiš cijene novih i polovnih pa da sam odlučiš koji se tebi najbolje uklapa. Sumnjam da ćeš puno pogriješiti sa bilo kojim od gore nabrojanih.

NameNo 19.02.2016. 10:42

Thnx na info!

Tvrdi 22.02.2016. 14:48

Ja još prije 2 mj uzeo lumiu 640 (dual sim) staru mj dana s garom za 800 kn...spustio cijenu s 900kn

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:58.