PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   AMD Radeon 7870/7850 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=231465)

Problem 12.11.2013. 22:42

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2493776)
Nisam baš brzo poveza jer sam generacijski zapeja na HD6XXX seriji :D

Ok, je li grafa pod jamstvom?

Ima li kakve "warranty void if removed" naljepnice na vijcima sa stražnje strane PCB-a (pretpostavljam da nema - valjda jedini Gainward ovo prakticira ili je prakticira)?

Jesi li minja pastu, ili proba očistit taj heatspreader ispod oklopa?

Je si li proba s nekim softverskim programom regulirat ventilatore (povećat br. okretaja) ako se uopće mogu?

Kakve su temperature bile kad si kupija grafu?

Jesi je tek ugradija u to mini kučište?

aha di si sad? :)

tu sam.

grafa je regulirana afterburnerom

grafa je nova

ima naljepnice

temp su takve od samog starta

eto :)

Drvoje 12.11.2013. 22:50

Malo me začuđuje da je takav cooling setup neučinkovit (bakreni heatpajpovi i 2 venta).

Jesi li naša negdi na netu da i drugi imaju probleme s takvim modelom?

Eventualno smanjivanje voltaže (uz iste taktove)!?

Probaj lampom vidit ako se može (bez da skidaš cooler) nasjeda li dobro taj hladnjak (pretpostavljam da čvrsto stoji i ne možeš ga pomicati).

BTW u kojem dućanu je garancija, jer ako ofrlje budeš mica te naljepnice ode jamstvo u qurac.

Pretpostavljam da se s njima možeš dogovorit da oni to obave (a da ti npr. doneš neki cooler).

Problem 12.11.2013. 22:51

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2493786)
Malo me začuđuje da je takav cooling setup neučinkovit (bakreni heatpajpovi i 2 venta).

Jesi li naša negdi na netu da i drugi imaju probleme s takvim modelom?

Eventualno smanjivanje voltaže (uz iste taktove)!?

Probaj lampom vidit ako se može (bez da skidaš cooler) nasjeda li dobro taj hladnjak (pretpostavljam da čvrsto stoji i ne možeš ga pomicati).

BTW u kojem dućanu je garancija, jer ako ofrlje budeš mica te naljepnice ode jamstvo u qurac.

Pretpostavljam da se s njima možeš dogovorit da oni to obave (a da ti npr. doneš neki cooler).

futura-it

to je i meni vec palo na pamet, samo koji kuler ce stat u moje ogromno kuciste? :D

bas cu zavirit malo bolje sutra u kuciste da vidim ak to nasjeda kak spada :fiju:

Drvoje 12.11.2013. 23:00

Hmm u njih nevidim gpu coolere.

U svakom slučaju Zagy-ni-me je član foruma pa ga kontaktiraj.

Ako imaš relativno dobro provjetreno kučište, i ostali modeli/primjerci tog proizvođača nemaju toliko zagrijavanje, probaj je reklamirat (nemaš šta izgubit).

Ako uopće dočeka lito ta grafička - moglo bi joj bit zadnje "igranje" :D

Smanjivanje voltaže ti ne pada napamet vidim (čisto da pokušaš)?

Problem 12.11.2013. 23:05

ma ja radim 99% autocad-a, ovo je samo bilo za probu. A kako koristim 2 monitora temperatura idle-a se penje na 45° i to sa ventom podignutim na 60%.

Malo me prca to šta radim na dan i po više od 12h i komp mi treba pa nemam bas vremena za navlacenja po reklamacijama.

Sutra cu prvo provjeriti kak nasjeda cooler, i ako je ok, onda cu kontaktirati clana dal mogu sam, il da dopelam tam svoj cooler pa da ga oni zmontiraju.

Drvoje 12.11.2013. 23:20

Autocad - kaj je to :D

Ja sam krivo pretpostavija da je igre prcaju.

Pa pogledaj po netu neke testove i temperature te kartice u Autocadu.

Ja sam davno zavrtija neku stariju verziju Autocada i ne sićam se da mi je toliko klalo bivšu grafu ("nEvidiju" 7900GS) - doduše samo sam površno "ispipava" program i vratija se staroj ljubavi - gejmanju :D

I usput po 3. put, jesi proba smanjit voltažu nekakvim tweakanjem iz OS-a, dakle bez modificiranja BIOS-a grafe?

Problem 12.11.2013. 23:28

nsiam probao dirati voltazu, ne bavim se više tim stvarima :D

sam autocad u odnosu na cisti idle mi digne temp mozda za 1-2°C, drugi ekran je taj koji podigne za oko 8°C.

Znaci, idle sa jednim monitorom je oko 36-37°C idle, a to na netu smatraju jos "normalnim"

Drvoje 12.11.2013. 23:37

A ne znam šta bi ti reka, ako je u idle-u tako na oba monitora, i ako se temperatura ne penje previše prilikom "dizajniranja" onda nema panike.

Pa kolika ti je bila najveća temperatura nakon višesatnog rada uz oba monitora? (zanemari "Krizu" jer ionako 99% ne igraš :D)

Problem 12.11.2013. 23:39

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2493830)
A ne znam šta bi ti reka, ako je u idle-u tako na oba monitora, i ako se temperatura ne penje previše prilikom "dizajniranja" onda nema panike.

Pa kolika ti je bila najveća temperatura nakon višesatnog rada uz oba monitora? (zanemari "Krizu" jer ionako 99% ne igraš :D)

evo, radim od 9h ujutro i upravo sam gotov za danas.

temp je 45°C. Al to mi je sa ventom na 60% i bole me uši. :D

Drvoje 13.11.2013. 00:03

Ma daj smanji taj vent (odnosno ventove), pa vidi kako se to ponaša, šta ima veze ako dođe i do npr. 55c, a da ti usput ostatak sistema ne pati (CPU).

Nije to mimozica, a ako zaigraš štagod, nabaci slušalice ili pojačaj zvuk i nafrlji vent ponovo na cca 60%.

Kupovati aftermarket hlađenje, a da ne drobiš igre na njoj je grijeh.

Primjeti da je na mojoj Musashi kojeg sam kupija rabljenog za male "nofce", ali u mene je grafa 99% za igranje, a moj stock cooler je bija po pitanju buke zadnje sranje (niti slušalice mi nisu pomogle).
Pohrani.comPohrani.com

Mali vent i mala površina heatspreadera, te visoke temperature i buka su riješene jednim udarcem - sa aftermarket hlađenjem.
Ali u mene ima mista i za AC S1 + tvoj cooler mi izgleda puno veći (dizajnom i dimenzijama blizak Musashiju) - BTW to je razlog zašto ti cilo vrime ne mogu preporučit da uzmeš neki konkretni cooler.

Problem 13.11.2013. 12:10

sad sam stavio vent na 50% sta je relativno prihvatljivo. Sad mogu i cuti glazbu :D

ono kaj blesavo izgleda je da s 10% slabijim ventom imam skoro pa istu temperaturu (1°C vecu), a kad ga stavim na 100%, temp ne pada ispod 43°C. Ko da se zabetonira tu. :stoopid:

Crni_007 13.11.2013. 15:55

Za razliku od nvidie, u tom rangu ATI kartice se jace griju u idle dok je spojeno vise od 1 monitora. Tako da sa 2 monitora trose cca 30-60w (ovisi o modelu). Recimo 7870 (Tahiti) idle 1monitor ~13w, 2monitora ~50w. Zato i jesu vece temp....

keks 14.11.2013. 13:19

Moja je isla do max 70 stupnjeva u loadu pa me cudi da je riknila samo tako odjednom. Jos uvijek cekam odgovor da li cu dobiti novu ili sto.

RaneZ 19.11.2013. 10:30

Bok !
Dal netko zna dal je ovo custom pcb ?
http://www.asus.com/Graphics_Cards/HD7870DC2T2GD5/

Guglam ali nist ne nalazim.. jer su svi "jako" zadovoljni bukom na doticnoj. lol.

meni je to uzaaasno glasno, ko mlaznjak u BF4 @ 84C.. uzeo bi mozda ACCELERO XTREME III pa me zanima dal ide gore...

Tenks. Ako netko slucajno ima slicnu kombu, dal mi moze izmjerit kolko poveca dual slot (kolko citam, 2.5slot)..

Ili neki drugi prijedlog za slican vga cooler.

EDIT: Izmjerio, nejde nista vise od 2 slot coolera u Prodigy :/

Problem 28.12.2013. 12:21

stavio sam ove nove beta drivere kaj ima za skinuti i sad je manje/vise jednaka temperatura bilo jedan il oba monitora aktivna. Znaci u idle imam sa zatvorenim kucistem cca 37°C. Prije je bilo 45°C.

Eto, ako kome pomogne :)

RaZ0R911 28.12.2013. 13:18

HD7870 XT Coil whine

Pozdrav.

Milijun problema sa svojom XFX HD7870 Tahiti

Zna mi se izgubit signal na par ms i opet vratiti(monitor registrira kao no signal)

No ono što je stvarno iritantno i nemoguče trpit jest coil whine.

http://youtu.be/CaCxVRKIcTE

U početku toga nije bilo no sad se intenzivno javlja.

Napajanje je kvalitetno(HX750) a prije njega sam vozio TX650 pa u tome nije problem.

Ostatak konfe
I5 4670K
ASUS Z87-A
KINGSTON HYPERX BLU 2X4 1600
FD R4.

Dali je grafulja za garanciju ili ju ostavit i čekat da skroz crkne?

Pomišljao sam ju več stavit u kutiju i vozit na integriranoj.

Orthodox 05.02.2014. 00:23

Trebam malu pomoć oko hlađenja vrm-a na VTX3D 7870 Black Edition (Tahiti).
Stavio sam ACC Twin Turbo 2 i hladnjak odlično odrađuje posao, no vrm se previše grije, te temperatura dolazi i do 100c, jer je pasivac preko vrm-a slab. Probao sam staviti pasivce od TT2, ali ista priča.
Temp idle gpu 30c vrm 45c, a u igrama gpu 65c dok vrm ide preko 100c.
Šta raditi?

Kada držim stranicu kućišta otvorenu, temperatura vrm-a ne prelazi 80c. Nikada nisam imao problema sa ventilacijom u kućištu, zar bi to mogao biti problem?

MegaSkot 05.02.2014. 10:08

Stavi jedan vent da puše u leđa grafe kod vrm-a i pada temp.

Orthodox 05.02.2014. 12:21

Nema pomoći, ista situacija kao i bez venta. Podigla se vrm temperatura do 110c, sa zatvorenim kućištem. Sa otvorenim je na 75-80c. Ali sama ploča grafičke je abnormalno vruća tokom rada, koliko se vrm opterećuje.

Veki-os 05.02.2014. 13:31

Kakve su ti bile temp. VRM-ova prije Accelera?Jesi mjenjao i pasivce na VRM-ovima ili si ostavio stock pasivac?

Orthodox 05.02.2014. 13:43

Na žalost ne sećam se temperatura vrm-ova pre Accelera. Samo nisam pasivce dirao dok mi vrm nisu počeli praviti probleme. Stavio nove sa pastom ili vratio stare sa trakom daje isti rezultat. Ploča se pregrijava.
Ništa nije overclockovano, samo rad venta preko afternurnera.
Iznenađuje me razlika temperature vrm-ova sa i bez stranice kućišta.

Orthodox 05.02.2014. 14:05

Di ima da se kupi ta termalna traka kao što je ispod originalnog pasivca na vrm-ovima ?
Probao bih nju da stavim ispod pasivaca od ACC-a, jer mi se oni čine boljim hladnjacima, pošto su im šira krilca za raspršivanje toplog zraka. Nekako mi se ne sviđa ta termalna pasta od ACC-a.

Orthodox 05.02.2014. 14:09

Kakva glupost. Okrenio sam kućište od zida (iako je do zida imalo 30cm prostora) i temperatura je pala na 86c pod opterećenjem i zatvorenim kućištem. Sada mi stoji popreko i temperatura vrm-ova je max 86c.

Epilog: Izvadio sam grafu iz kućišta, demontirao TT2 sa nje i skinuo pasivca sa vrm-ova. Uklonio svu pastu i naneo novu, te stavio na vrm-ove pasivce sa širim krilcima od TT2. NIsam vratio grafu odmah u kućište, nego ju ostavio tako da prenoći van kućišta. U jutro sam ju vratio u kućište i stavio jedan 80mm tihi vent da piri po pasivcu vrm-ova.
Sada je temperatura u idle gpu:34c i vrm:38c, a pod punim opterećenjem nakon sat vremena gpu:67c i vrm:76c. Kućište zatvoreno i mali clock za 24/7 1100/1500.
Očigledno je pasta najviše pravila problema, a ja nisam bio dovoljno strpljiv da sačekam sa vraćanjem grafe u kućište.

HCS 26.02.2014. 19:26

Ok, imam cudan problem sa 7850 i OC-om, probah 13.12 ooficial i zadnju betu drivere ista stvar. Naime, koristim zadnju betu MSI AB za OC, otkljucan mi je slider za mijenjat napon, no pri svakom pokusaju promjene zadanih vrijednosti zacrni mi se ekran na pola sekunde, napon se ne promijeni a clockovi se spuste na 300/150, ulaskom u 3D aplikacije se ne podizu ni na standardne vise.

Pomaze jedino vracanje rucno u AB na npr. 1050/1400 i onda radi ok, dok komp ne ode u sleep, kad ga budim clockovi su opet na 300/150 i moram rucno vracati na OC.

Takoder slicna stvar sa Trixxom, samo s njim mogu mijenjati napon, ali opet, pri budenju iz sleepa ista svar, samo s njim vise nemogu vratit rucno clokove jer se zblesira. Nektko imao slicne probleme?? Neki drugi driver?

Smoki_Gs 03.03.2014. 21:54

Citiraj:

Autor HCS (Post 2553824)
Ok, imam cudan problem sa 7850 i OC-om, probah 13.12 ooficial i zadnju betu drivere ista stvar. Naime, koristim zadnju betu MSI AB za OC, otkljucan mi je slider za mijenjat napon, no pri svakom pokusaju promjene zadanih vrijednosti zacrni mi se ekran na pola sekunde, napon se ne promijeni a clockovi se spuste na 300/150, ulaskom u 3D aplikacije se ne podizu ni na standardne vise.

Pomaze jedino vracanje rucno u AB na npr. 1050/1400 i onda radi ok, dok komp ne ode u sleep, kad ga budim clockovi su opet na 300/150 i moram rucno vracati na OC.

Takoder slicna stvar sa Trixxom, samo s njim mogu mijenjati napon, ali opet, pri budenju iz sleepa ista svar, samo s njim vise nemogu vratit rucno clokove jer se zblesira. Nektko imao slicne probleme?? Neki drugi driver?

To ti nije do kartice. Imam VTX3D 7870,i identicna stvar mi se dogadja,meni se to dogodilo kad sam updateao Afterburner,na staroj verziji je prikazivalo kako je,a,sad na ovoj novoj prikazuje i meni 300/150 . Ali se ne opterecujem jel kad upalis igru on skoci na MHz koji ti nariktas,imam G15 pa na njenom ekranicu afterburner salje podatke i u bilo kom trenutku vidim kako se ponasa,i u igrama je uvijek onako ko treba biti :D

Problem 02.05.2014. 10:58

ppopizdit cu. Kod malo dužeg igranja metro 2033 temp je išla do 101°C. Kučiste širom otvoreno, tak da se nebre reci da nema dosta protoka. Dal da reklamiram il šta. Kad sam kontaktirao servis, rekli su da se stavljanjem aftermarket hladnjaka gubi garancija.

HCS 02.05.2014. 15:30

Citiraj:

Autor Problem (Post 2588606)
ppopizdit cu. Kod malo dužeg igranja metro 2033 temp je išla do 101°C. Kučiste širom otvoreno, tak da se nebre reci da nema dosta protoka. Dal da reklamiram il šta. Kad sam kontaktirao servis, rekli su da se stavljanjem aftermarket hladnjaka gubi garancija.

Neispravna kartica, ne smije se toliko grijat, ako imas jamstvo reklamiraj.

Drvoje 06.05.2014. 19:42

Evo dokopa sam se HD7850 "TUL-avog" VTX-a (2GB v-rama) - slika ispod
http://www.pohrani.com/t/n/O3/3ib5rG...hd-7850-x-.jpg

http://www.pohrani.com/t/4/Pz/ZRcvPk...tock-10-mi.jpg
10 min. Furmarka sa stock coolerom - temperatura 60C - buka osrednja

http://www.pohrani.com/t/42/EY/4mDaJ...usashi-10-.jpg
10 min. Furmarka sa Scythe Musashi coolerom - temperatura 50C - buka nikakva

Možda i nije bilo potribe za minjanjem stock colera radi 10 stupnjeva razlike uz nižu buku, ali šteta da mi talent (Musashi) čami ispod kreveta :D

Nažalost VRM ni memorija nemaju nikakvi pasivni heatsink na sebi, ali koliko para (800kn uz 22mj. jamstva) toliko mjuze.
Površina 2x10cm ventova na 2000 rpm-a ionako dovoljno dobro "dejstvuje" po grafi.

Ja zadovoljan, napokon su sve komponente crne boje (MBO;VGA;RAM;PSU;cooler) pa je svemir u ravnoteži :p

Problem 10.05.2014. 09:59

Citiraj:

Autor HCS (Post 2588791)
Neispravna kartica, ne smije se toliko grijat, ako imas jamstvo reklamiraj.

zovem u servis i vele da velike temperature nisu razlog za reklamaciju. :stoopid:

I velim ja stričeku da tražim po netu i da su ljudi i za manje temperature dobivali nove kartice, a on mene pita dal ista kartica ko i moja. Velim mu da da, da se radi o 7870 tahiti le i onda me počeo spitavati za neke kombinaciju brojeva i slova na kraju. Naravno da o tome nemam pojima i velim mu da neznam, na što mi on veli da je postojalo 5-6 modela tahiti kartica. Da nek ju spalim ak mogu i da cu dobiti novu. I tak ja drmnem furmark i ide temp do 104°C i tak je bilo 5 min i onda nagli drop na 75-80°C i ventovi se utišaju i temp tak stoji. Sad mi fakat nije nikaj jasno :stoopid:

edit: prilažem ss iz kojeg se i vidi da temp padne iz razloga jer se smanji core cloc upola, tj. sa 1000 na 500mhz. Kak to mogu fixirati na 100?

http://s8.postimg.org/6pc5vgf01/image.jpg

Problem 03.06.2014. 22:06

Samo da napišem da sam na reklamaciji dobio R9 270X i s ovom je sve ok :)

ShanTech 04.06.2014. 00:04

Baš se nisu isprsili jer si dobio malo slabiju karticu.

Problem 04.06.2014. 01:12

Znam :)

Nisam neki gejmer, pa mi je tisina bitnija od par % performansi

Problem 04.06.2014. 08:46

tahiti 7870:

http://gpuz.techpowerup.com/13/11/05/b6z.png

r9 270x:

http://gpuz.techpowerup.com/14/06/04/fqr.png

Sam Fischer 04.06.2014. 09:16

Broj Shadera je ključan ovdje, ali dio toga nadoknadi višim clockom :)

Problem 04.06.2014. 09:19

time bi mi se povecao texture fillrate? :stoopid::D

Sam Fischer 04.06.2014. 09:23

Citiraj:

Autor Problem (Post 2607051)
time bi mi se povecao texture fillrate? :stoopid::D

Citiraj:

Shaders calculate rendering effects on graphics hardware with a high degree of flexibility. Most shaders are coded for a graphics processing unit (GPU), though this is not a strict requirement. Shading languages are usually used to program the programmable GPU rendering pipeline, which has mostly superseded the fixed-function pipeline that allowed only common geometry transformation and pixel-shading functions; with shaders, customized effects can be used. The position, hue, saturation, brightness, and contrast of all pixels, vertices, or textures used to construct a final image can be altered on the fly, using algorithms defined in the shader, and can be modified by external variables or textures introduced by the program calling the shader.
Pa imaju shaderi malo više funkcija od toga :)

Problem 04.06.2014. 19:30

sad baš gledam članak na pce od r9 280 i ima 6459 firestikeova. I to sa i7 na 4,5GHz i 16gb rama. Ja sa svojom konfom (sve stock) dobijem 5518. Kaj nije to solidno? :p

Sam Fischer 04.06.2014. 20:12

Citiraj:

Autor Problem (Post 2607391)
sad baš gledam članak na pce od r9 280 i ima 6459 firestikeova. I to sa i7 na 4,5GHz i 16gb rama. Ja sa svojom konfom (sve stock) dobijem 5518. Kaj nije to solidno? :p

Ma naravno :)
Ja sa HD7950 što je ista stvar kao R9 280 dobijem 7500 fajrstrajkova :p

Ista ti je stvar sa 7950/7970 (280/280X) što se tiče shadera i clocka... Trebaš veći clock da bi kompenzirao te shadere :)

I čemu sve na stock dammit, pa clockaj to :)

zag0 15.08.2014. 19:07

Bok ekipa, van sam svih krugova što se PC opreme tiče pa trebam savjet.

Brat ima x godina star PC sa sljedećom opremom:

Athlon II X4 640 3.0 GHz
MSI ATI Radeon HD 5770 Hawk
4GB RAM
WD 640GB

Grafa mu je počela divljati i htio bi je zamijeniti novom. Pošto vidim da se Radeon 7850 može dobiti polovan s garancijom za oko 800 kn, zanima me jel bi to bila dobra zamjena staroj 5770 ili predlažete nešto drugo?

Otvoren sam za sve opcije :D

Hvala!

sinisa1989 16.08.2014. 16:36

S obzirom na ostatak konfiguracije, možda bi bilo bolje da uzmeš HD 7770.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:31.