![]() |
da znaš za ubuduće grafa je puno važnija za igre od procesora bolje ti je puno uzet askijevu preporuku a ako još nabaviš štagod love uzmeš HD3870 u na konju si
|
Citiraj:
Imama samo jedno pitanje u vezi procesora i grafe. Jasno je da je grafa "vaznija" od procesora za igre.Odnosno procesor nije toliko presudan koliko sama grafa. Al mene zanima sto je tu tocno presudno da neki procesor ne moze do kraja pogoniti grafu. Npr. jasno je da neki PI PII Celeroni, Athloni ne mogu potijerati danasnje high end grafe do maksa. E sad gdije se tocno povlaci crta (odnosno sto je tu presudno..koje preformanse procesora naspram grafe) da se za neki procesor(A) kaze da moze potijerati grafu a onaj drugi(B) ne s obzirom na neku istu (X)grafu. jesam li ga lijepo zakomplicirao!?:D pa lijepo molim nekog znalca jel moze kratko odgovoriti na pitanje...ili bubnuti kakav link s odgovorom ispricavam se zbog ulijetanja s pitanjem...glupo je da otvaram novu temu Hvala. |
ok je..mislim da sam skuzio...
u principu, svaki danasnji proc moze izvuc sve iz svake grafe, ali mislim da ipak ako imas dobru grafu (kao 3870 ili slicno) neces sigurno imati u kompu PII ili Celeron...ako imas jedan Athlon 64 ili bolje X2 ili neki Pentium nove generacije ili Dual core, moci ce izvuc max od grafe... to nije isto kod SLI-a i CF-a...jer tamo, najbolje je imat procesor sa vise jezgri, ili jako dobar dual core proc...jer tada, proc ne uspjeva dat toliko informacija koliko mogu te dvije grafe primit...mislim, i nadam se da ti je sada malo jasnje |
pa ne bas...
neki pentium D bi poprilicno kocio 8800 karticu, IMO samo c2d (bilokoji) nece biti bottleneck za 8800, no o tome ovisi jos par faktora, a to su velicina ekrana iliti rezolucija na kojoj se igra (na vecim rezolucijama se podosta povecava vaznost graficke u odnosu na procesor), onda tip igre (koliko sama igra iskoristava procesor) i onda naravno to mora bit u dobroj kombinaciji sa ramima to ide ko u ljudskom tijelu, sve mora bit dobro poslozeno inace sve pocinje propadat ima ona izreka, komp ti je jak kolko mu je jak najslabiji dio (ili tako nesta slicno) da sumiram, ne valja imat prejaku grafu, a pre slabi procesor i obrnuto vazna je ravnoteza |
Citiraj:
Znači teoretski bi trebalo uzeti uz grafu zadnji procesor koji daje neko povećanje frameratea. Realno, treba birati proc i grafu iz istog tržišnog segmenta. |
^^ what he said
|
ja na to gledam ovako.....kupis neku odlicnu maticnu......i neke srednje ostale komponente ram proc graf.....i kako vrijeme prolazi i cijene konponenti padaju ti kupujes bolji proc bolju graficku i bolji ram....i kad sabirnica postane usko grlo jel kroz nju komuniciraju sve konponente...prodas sve i tako ponovo....
|
Citiraj:
I da, svi E6750 su G0 kako se već dosta puta reklo. |
marko moj savjet, kupi e6550 i nemoj klokat nista jer ako ti slucajno rikne nesto zbog klokanja (pogotovo ako si pocetnik u tome) pa budes trazio na servisu da ti priznaju garanciju a oni ne budu htjeli, proklinjat ces i wolverinea,i pc ekspert i sebe i onoga tko je izmislio klokanje.
a sad mi reci wolverine nesto...mozes li ti osjetiti razliku između tog svog Quada i core2duo e6750...mislim da nemozes (nozda jedino kad pokrenes istovremeno 3 zahtjevne igre)..a ipak si kupio njega koji je 500kn skuplji. |
Best buy su procesori serije e21x0, no i e4500 je dobar izbor, dok je e6xxx serija već dosta manje isplativa stoga ja ne bih uzeo e6xxx.
A što se klokanja tiče, uglavnom riskiraš uništenje procesora i možda soketa matične, no da se to dogodi šanse su vrlo vrlo male, a ako uspiješ spalit sve komponente u kućištu i kuću/stan što je isto moguće , onda si stvarno majstor. Ne želim te sad prestrašit, samo velim ako sad idemo iz krajnosti u krajnost da i to spomenem. E sad jednu zgodu da ispričam! Prije 2 godine, ostavio sam u sobi upaljno računalo, tek sastavljeno, otišo i vratio se za 2 min sva sreća , da bi vidio plamen u kućištu i pola sobe u dimu. Kasnije sam otkrio da su se užarile žice od pc speakera, jer je vjeroajtno plus probijo na masu preko speakera. Osigurači ništa, napajanje i dalje radi, a speaker sam bacio i spaljene žice. a klokano nije bilo ništa, sve složeno kako treba i komp dalje uredno i danas radi. KAd mi se takve stvari dogode, klokanje barem meni ne predstavlja nekakvo ozbiljno izazivanje trajnog kvara na računalima. |
Citiraj:
I molim te objasni mi kak bi se ti igral 3 zahtjevne igre istovremeno? |
Svaki moj komp. je bio klokan. Od prvog pentiuma 133 na 166, i prve3dfx jedinice. Ne moraš izvuć sad zadnju mast iz kompa. Osim ovog sada 3.0, 754
|
Nisam nigsje videl, komp je samo za igre? I koja grafika ide?
|
Sve je budget, 2600xt? Komentar?
|
2600XT=promasaj :)
|
K mozes uzmi ovo puno bolja za igre:
http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=28826 |
U otms hardware je stavljaju kao preporuku za tu cijenu.
|
Da malo proguglas shvatio bi sto ti pricamo...X1950Pro i 7900GS koje su starije kartice ipak prekolju zubima tu 2600XT i 8600GTS :)
|
Ma stavio sam je jer sam je vidio u klasi best card 115dolara. Normalno da sam proguglao i vidio o čemu pričate. Na nekim igrama su izjednačene, na drugima je ubija. Uglavnom ili izjednačena ili lošija, nikad bolja. Dobro ovdje govorimo od 1950 gt, bolja je i 50kn skuplja.
|
Citiraj:
Drugo, imao sam E4400 na 3,0GHz i sad imam Q6600@3GHz i vidim oooogromnu razliku jer se koristim programe koji koriste 4 jezgre pa je gotovo duplo brži od E4400 na istom taktu (rendering), a imao sam prilike isprobat puuuno drugih procesora. Kad radiš nekaj ovakvog onda ti dobro dođe C2Q a pogotovo ti dobro dođe kad ga još i klokneš ;) koliko vidiš sve 4 jezgre su na 100% već preko 1h i još oko 30min ostaje za radit.... http://www.imagesforme.com/out.php/t16332_100.jpg To kaj si ti kupio E6550 jer pušiš marketing pa ga sad hvališ na sve strane nije moja briga. Što se OC-a tiče, vjeruj mi dosta je teško spalit CPU (pogotovo kad govorimo o OC-u bez ili sa minimalnim podizanjem radnog napona).... vozio sam naklokanog Bartona godinama....prodao ga...tamo je također radio naklokan i poživio još koju godinu dok nije našao treći dom.... 3700+ mi je stalno radio na 2,8GHz i tako sve dok ga nisam prodao....zato stvarno nemoj pričat o stvarima o kojma znaš ili jaaaako malo ili gotovo ništa. LP |
Citiraj:
|
a to da ga hvalim jer sam ga ja kupio nije istina. hvalim ga u odnosu na e4500 jer je općenito gledajuči bolji. ja od svih procesora jedino hvalim e6750 i nijedan vise. a marko nikako da odgovori na pitanje za što misli koristiti kompjuter....ipak za što ga god koristio ako bude imao x1950gt procesor mu sigurno neće biti kočnica u guranju igara stoga opet preporučujem e6550, naravno bez klokanja...
|
Imam i ja takvu jednu konfu sa q6600
Znači rezime: e4500 jer e6550 ne nudi dovoljno više za veći novac Ram ostaviti 2600xt zamjeniti sa 1950 gt @wolverine: sa stock coolerom koliko bi mogao dignut q6600 |
Konfa je za bezveznu uporabu, povremeno igranje igara, filmovi, internet. Ništa zatjevno i nisam neki freak za igrama. Ne patim od detalja i visoke rezolucije. Navikao sam ja na 800*600. Ako mi treba za nešto pametno (npr. igranje) imam q6600 i 8800gt
|
@marko69
čuj ovisi o reviziji ako potrefiš B3 onda oko 3GHz tj onoliko koliko ide na def naponu jer se B3 dosta grije....no sada su većinom svi G0 koji su nešto hladniji i još se bolje klokaju. Osobno sam digo Q6600 G0 na 3,7-3,8GHz sa stock coolerom a da je bio u stanju renderirat. No to ti nebi preporučio jer je temp bila oko 70°C No na 3,2GHz ga možeš dić bez ikakvih problema (i bez dizanja napona) a boost se osjeti ako radiš nešto zahtjevnije. Također za Kentsfield ti jako igra ulogu ploča/chipset... 975 ti teško ode preko 300MHz FSB, 965 rijetko kada ode preko 400....dok sa P35 možeš postić oko 450-470MHz FSB-a BTW ako ti konfa fakat služi samo za net/mp3/filmovi/povremene igre - onda uzmi radije PentiumE tj neki E2160/E2180 manje ćeš ga platit a nećeš osjetit neki pad performansi ;) @tbradaric Još mi uvijek nisi reko u čem je on to toliko bolji od E4500? |
Imam P35 ploču
Ozc titanium 1066Mhz memorija |
Citiraj:
|
ovisno o reviziji možeš očekivat sigurnih 3,0-3,2GHz bez dizanja napona, naravno idu oni i više ali nebi to preporučio bez boljeg hlađenja jer se onda jaaaako griju
|
Citiraj:
|
Znam ja dobro o kome je riječ.... :D
Kako da to zaboravim .... pa to me proganja u besanim noćima :lol2: Pustio bi ga, al sam danas dobre volje :p No evo pustit ću ga, jer kako i ti kažeš, .... there's no point |
Citiraj:
Edit: tek sam sad videl da se to protegnulo i na drugu stranu :fiju: Citiraj:
|
Ostat će ovako:
E4500 1950gt kingmax ddr Hvala svima koji su pomogli sa savjetima. Proc. je na kraju osao isti ali smo malo poboljšali grafiku. Još jednom hvala svima na trudu i vremenu. |
Još jedno pitanje: što je s hladnjakom na northbridgeu. Mjenjati ili ne?
|
Citiraj:
ako surfate i igrate to za vas nije Citiraj:
Bartona možda i dvi godine na 230*10 1,55 evo sam ga maloprije vratia na 220*10 i 1,475 V i memu na 2,7 Znači i sa dizanjem Voltaže nije izgoria u više godina A bez dizanje Voltaže nema šanse zapalit procesor Prije če čovjeku bez kur..a narast kur..c nego skurit procesor I ja isto tek sam sad videl da se to protegnulo i na drugu stranu |
Jel taj Barton Mobile? Nije? E onda mu je default voltaža 1.6-1,65V i zato ne pričaj gluposti o dizanju...
Ako je Mobilac onda mu je default IIRC 1,45V ali s obzirom da mu je proces isto 130nm kao i običnom "kritična" voltaža će mu takožer biti ista (ona je uglavnom određena veličinom procesa prije svega ostaloga i naravno temperaturom na duge pruge) a što se tiče "trošenja" procesora bilo je u više navrata javljeno od strane korisnika da su im procevi nakon višemjesečnog/višegodišneg tjeranja pod povišenim naponima počeli pokazivati čudne simptiome kao npr da ne rade na stock naponima i sl, pa onda grežke sa mem kontrolerima i tako... Uglavnom ddizanje napona do oko 10% nebi smjelo bitno smetati jer to je ionako unutar granica tolerancije ali sve preko toga treba raditi s rezervom, barem za 24/7 rad... |
novi intelovi procevi samo u autronicu?
kolko vidim..ima li ih još negdje?
|
jedan stidljivi e2200 u vemilu, samo nije on stock... kažu očekuju svaki dan, pa kad stigne... al do uskrsa bi trebao 100%...
|
Digitech (intel qx9650)
|
u autronic dolaze kroz 10 dana,tj nemaju ih na lageru
|
Pa tek izlaze 20. ili 21., šta bi ti? Nema ih još niko.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:01. |