PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284780)

Alister 24.08.2022. 16:54

Trofazna struja može imati povrat HEP-u 10KW, možeš ti imati i 100kw, ali HEP prima nazad samo 10KW.
Također ti to ovisi i o trafostanici na koju si spojen, neka me ispravi netko stručniji. I ona ima limit koliko ljudi mogu spojiti solare nazad na HEP

ShebY 24.08.2022. 17:34

Znači teoretski da je sve ok s trafostanicom, i da ja imam elektranu 10kW koja u trenutku kad trošim 0kW radi na maksimumu, miran sam s HEP-om?

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Colop 24.08.2022. 20:14

U Poljskoj država daje vaucher do 4000 eura za ugradnju. dizalice topline.
Naši jebivjetri te oslobađaju pdv-a samo na panele, što na prosječnu fotonaponsku od 5kw=50.000,00 kn (pdv uključen) , cijena panela je 1/3 ukupne cijene, što znači 16.666,66 kn, odnosno 3.333,33 kn PDV-a, tj 442,08 eura.

Mašala :D

Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk

coconut 25.08.2022. 08:47

Izgleda da je su i ugradnja i dostava solara oslobođeni pdv-a
https://www.bug.hr/propisi/poznati-d...od-pdv-a-28769

goran1985 25.08.2022. 08:52

Očekujem ukupno pojeftinjenje od 0%.

lowrider 25.08.2022. 09:20

Znači ja kao nekakva hobby/DIY osoba, ne mogu kupiti jeftnije panele.
Samo preko neke firme koja ih ugrađuje.
Predivno.

Znači mogla bi cijena ugradnje porasti

Vuco 25.08.2022. 11:15

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3619277)
Znači ja kao nekakva hobby/DIY osoba, ne mogu kupiti jeftnije panele.
Samo preko neke firme koja ih ugrađuje.
Predivno.
Znači mogla bi cijena ugradnje porasti

Nastavno na ovo - jel zna netko kako je regulirano u HR off-grid sustav.

Mislim, panele, invertere i baterije se mogu kupiti iz EU dućana.

EDIT:
Dodatno, kako je regulirano kada ne želim slati HEP-u struju, a žalim imati solarnu elektranu bez baterija. Odnosno, ako fali - uzimam iz mreže, ako imam viška - ne šaljem nigdje.

hash 25.08.2022. 11:26

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3619302)
Dodatno, kako je regulirano kada ne želim slati HEP-u struju, a žalim imati solarnu elektranu bez baterija. Odnosno, ako fali - uzimam iz mreže, ako imam viška - ne šaljem nigdje.

Zasto bi to radio kad ti HEP mreza sluzi kao baterija i vratit ce ti koliko si potrosio? Ili ja nesto krivo razumijem?

Jel se moze svatko pristekat na mrezu ili treba upasti u neke HEPove kvote? Ne nalazim nista na stranicama HEPa.

Exomaniac 25.08.2022. 11:31

Citiraj:

Autor hash (Post 3619304)
Zasto bi to radio kad ti HEP mreza sluzi kao baterija i vratit ce ti koliko si potrosio? Ili ja nesto krivo razumijem?

Jel se moze svatko pristekat na mrezu ili treba upasti u neke HEPove kvote? Ne nalazim nista na stranicama HEPa.

Nema kvota, samo mijenjaš tarifni model na kućanstvo s vlastitom proizvodnjom, ono što njima predaješ ima nešto manju vrijednost nego što kupuješ, mislim da je koeficijent 0.9

Pupo 25.08.2022. 11:35

Citiraj:

Zbog FT1P i sve zavrzlame, da nema DIY itd.

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3619302)
Nastavno na ovo - jel zna netko kako je regulirano u HR off-grid sustav.

Mislim, panele, invertere i baterije se mogu kupiti iz EU dućana.

EDIT:

S obzirom da već imaš panele koji se uštekaju u klasični šuko bilo gdje u stanu, i onda dobiješ baš ovo što si napisao, može se, bar inkoginito. :D

A ovo je dobro pitanje za potpuni off-grid, jer znam da negdje u US to zakonski nije moguće :D I mene zanima kako je to u EU.

Guls 25.08.2022. 11:46

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3619293)
čekaj da zahladi kad krene vatromet na trafostanicama. velika većina kuća nema nikakvu izolaciju, ali vlasnici znaju uštekati obične grijalice od 1 ili 2kW u utičnicu.

bit će veselo u svakom slučaju, na kraju će nam cijena benzina i dizela postati manji problem od struje i plina.

ma nema straha, svako kućanstvo ima limitator tako da npr iznad 9kw ne ide ni u ludilu. mogu oni štekati grijalice sim i tam, ali ako prhnu do 9kw, kako je najčešće, pada fidovka i ćao đaci.

naravno, pod pretpostavkom da je hep dizajnirao sustav tako da neće biti problema ako svako kućanstvo potegne max koliko daje limitator.

Alister 25.08.2022. 11:50

A u kojoj to državi svako kućanstvo ima limitirator :) ? Samo novo gradnje u zadnjih x godina i oni koji su mijenjali tarife ili ugovore s hepom pa su ih prisilili da kupe limitatore.

Guls 25.08.2022. 11:53

Očito živim u svijetu snova onda... ako je tako - da, nadrapali smo.
Moje centralno pelet/drva neće raditi bez struje. Ložit ću u dnevnom boravku na plehu.

Alister 25.08.2022. 11:55

Ja znam da u mom selu rijetko tko ima limitatore, a ja sam ih "kupio/platio" samo zato što sam išao mijenjati tarifni model pa mi ih je HEP uvalio jer se to mora sada. I onda mi je njihov majstor skoro smrdao struju u kući prilikom ugradnje.

Exomaniac 25.08.2022. 11:58

Dobro, neće ovo bit prva zima u RH. Kaj, jel će svi ove godine kad poskupi struja možda ekstra više štekat u struju ili sam ja nekaj propustio? Ak se nije neka nacionalna katastrofa dogodila svih ovih godina prije ne znam zakaj bi se sad. Ovo mi zvuči ko kad su oni na početku korone počeli kupovat baterije i tranzistore prijenosne, wtf

Vuco 25.08.2022. 12:18

Citiraj:

To stoji, ali izbjegavaš da imaš bilo kakav kontakt sa HEP-om i njihovom birokracijom.

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3619324)
Dobro, neće ovo bit prva zima u RH. Kaj, jel će svi ove godine kad poskupi struja možda ekstra više štekat u struju ili sam ja nekaj propustio? Ak se nije neka nacionalna katastrofa dogodila svih ovih godina prije ne znam zakaj bi se sad. Ovo mi zvuči ko kad su oni na početku korone počeli kupovat baterije i tranzistore prijenosne, wtf

A kao u Njemačkoj su se pokupovale sve grijalice, jer plan je ne grijati se na plin koji je skup, nego na struju, koja onda ne bi trebala biti skupa (samo ne znam od kuda će odjednom doći taj višak potrebne struje kod njih obzirom da su pogasili nuklearke). Valjda opet plin (što znači da niti struja neće biti više jeftina) ili ugljen, solari i vjetar.

Nikky 25.08.2022. 12:57

Hoće uštedjeti i onda kupe "kalorifer" grijalice ... bravo :fiju:
Uštedjeti se može sa dobrom klimom ... cca 1:3 = utrošeno:dobiveno ...

U drugoj temi je ekipa opisivala uhljeb zahtjeve, "propise", horore za spojiti solarnu ili neku drugu elektranu.
Najbahatiji je onaj dio priče da ne smiješ biti u plusu jer će te onda prebaciti u "velike proizvođače" gdje te pljačkaju sa mizernom cijenom otkupa ....

A di bi oni pojačavali i ulagali u niskonaponsku mrežu (osim krpanja) ?
Lakše uvalit smeće limitator ...

Rant off :D

Vuco 25.08.2022. 13:42

Najjeftinija opcija sa najmanje muke za kratkoročno rješenje.

Pomo 25.08.2022. 13:48

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3619308)
S obzirom da već imaš panele koji se uštekaju u klasični šuko bilo gdje u stanu, i onda dobiješ baš ovo što si napisao, može se, bar inkoginito. :D

Jel može koji info više, I have a cunning plan...
Pa makar i na PM.

Fala

hash 25.08.2022. 14:04

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3619306)
Nema kvota, samo mijenjaš tarifni model na kućanstvo s vlastitom proizvodnjom, ono što njima predaješ ima nešto manju vrijednost nego što kupuješ, mislim da je koeficijent 0.9

U pravu si, nasao sam: https://www.hep.hr/ods/korisnici/kup...roizvodnjom/29
Citiraj:

Autor Vuco (Post 3619355)
Negdje sam čak i vidio da ekipa ima samo baterije koje pune po noći iz mreže, pa onda koriste istu po danu :D
Ništa solara, samo neke stare baterije i slično...

Hahaha, vrh!

Exomaniac 25.08.2022. 14:51

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3619351)
Jel može koji info više, I have a cunning plan...
Pa makar i na PM.

Fala

Samo da se ne bi zaletio. Ako imaš digitalno brojilo ili ti ga stave, ako u nekom trenutku vraćaš nešto struje u mrežu, brojilo će ti to brojati kao da trošiš iz mreže :D

Zato se od HEP-a mora uzimati posebno dvosmjerno brojilo kad imaš proizvodnju kod sebe doma.

siloman 25.08.2022. 14:56

Postoje danas razne varijante invertera, neki od njih imaju power meter koji se stavi na ulaz struje, i kad potrošnja padne ispod proizvodnje, proizvodnja se smanji, tako da u biti možete imati sustav koji je on grid ali proizvodi samo koliko se troši.
Onda je u tu priču zanimljivo ubaciti 10ak kWh baterija, pa će taj inverter višak pospremit u baterije..

Pomo 25.08.2022. 15:10

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3619376)
Samo da se ne bi zaletio. Ako imaš digitalno brojilo ili ti ga stave, ako u nekom trenutku vraćaš nešto struje u mrežu, brojilo će ti to brojati kao da trošiš iz mreže :D

Zato se od HEP-a mora uzimati posebno dvosmjerno brojilo kad imaš proizvodnju kod sebe doma.

Pa, obzirom na raspoloživu kvadraturu, zanima me smanjenje potrošnje.
Nema boga da će bit viškova.
Jel ima netko detalje?
Nabrzaka sam izguglo https://craftstrom.com/
Jel ima nešto pametno? S grijanjem i hlađenjem na klime, računam da mi je potrošnja cca 4500-5000kWh godišnje.

Guls 25.08.2022. 15:16

Ili se jednostavno spojiš prije brojila na mrežu i amen :)

Pomo 25.08.2022. 15:24

To pretpostavljam da će bit u porastu.
A time i kontrole. Ziher.

Guls 25.08.2022. 15:35

Garant. Ja već znam dvojicu koji su to napravili i tako će se grijati.
Ne znam kakve su kazne ali nije se s time za igrati.

coconut 25.08.2022. 19:26

Ukidanje PDV-a na solarne panele neće polučiti očekivane rezultate

No s*it. Pa neće Vlada sebe sabotirati i smanjiti si prihode. Šta bi onda krali?

segregator 25.08.2022. 19:36

Citiraj:

Autor coconut (Post 3619443)
Ukidanje PDV-a na solarne panele neće polučiti očekivane rezultate

No s*it. Pa neće Vlada sebe sabotirati i smanjiti si prihode. Šta bi onda krali?

Ne samo što piše u članku, nego neće pojeftiniti uopće...trgovci će jednostavno dići cijenu i spremiti lovu u SVOJ džep, kao što su napravili i kod smanjenja PDV-a na neke prehrambene proizvode, ili ugostitelji kad je smanjen PDV na njihove usluge

medo 26.08.2022. 00:03

Citiraj:

Autor Guls (Post 3619390)
Garant. Ja već znam dvojicu koji su to napravili i tako će se grijati.
Ne znam kakve su kazne ali nije se s time za igrati.

Dođu s murijom i nalogom, popišu sva trošila koja imaš doma i naplate kaznu kao da je to sve bilo upaljeno 24/7 na period koji oni utvrde. I tu nije kraj.

maXonja 26.08.2022. 00:21

Nek se zalete na jug sa murijom i nalozima i chekiraju naše velike ugostitelje koji imaju kuće/zgrade sa apartmanima, više od 50% ih sigurno dere na crno klime i ostalo
Kolega mi pričao koji je slagao dosta struje po moru, xyz puta mu se desilo da je bacio glavne osigurače, a svjetla su i dalje ostala gorjeti
I sad baš kad sam bio na moru preko puta je bila jedna zgrada sa 10-ak apartmana, ormarić sa brojilom vani ispred betonske ograde, staro analogno, rekoh ajd baš da bacim oko kako se vrti jer sam vidio da klime deru sve u 16 u svakom apartmanu, to mora da se hoće razletit kako se vrti, a kad ono, brojilo jedva da se okreće... Dole je to divlji zapad :fiju:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:41.