![]() |
Svaka čast Blacku, imam dva doma, ali ovo je skupo brate mili.
Kad smo već kod Blacka, da biram, kupio bi scorpio. Isto brz disk, bez obzira što je za laptope. http://www.nabava.net/trazilica.php?...+black+scorpio |
Skupo? 5 godina garancije, najbolji sistemac, jedni od pouzdanijih diskova. A košta 100 i neš sitno kuna više od 250GB kakav on traži. OK, ako mi nije za sistem, onda ok, onda je 500GB Black bacanje love.
|
Da, treba mi sistemski disk, brzina mi je bitnija od veličine. Koristim disk od 160GB i imam još 70GB slobodnog mjesta. Razmišljam i o SSD ali ne znam puno njima i njihovoj trajnosti i pozdanosti. Također 60GB bi mi ipak bilo malo ,a 120 mi izgledaju još uvjek skupi.
|
Spinpoint F1 prehlađen?
Imam Samsunga HD322HJ Spinpoint F1 320GB, u posjedu je od ponedjeljka tek, i HW monitor mi stalno pokazuje 17-20C, dok WD-ovi rade na 30ak C, pa me zanima jesu ovi spinpointi inace ovako hladni ?
Znam da je optimalna temperatura za HDD 35-40C, i da im ispod 30C zapravo donosi vise stete nego koristi jer HDDovi nisu komponenta koja voli nisku temperaturu. Pa me malo trta da nebi prducnuo ovaj HDD. Prst metoda kaze da je f1 doista hladniji od ostalih diskova u kompu, tako da senzor valja, mozda za par stupnjeva laze, ali tu je negdje. ;) edit: sobna temp je uglavnom 20-25C... |
Sigurno ti hdd nije hladniji od sobne temperature :)
|
Pa na opip je dosta hladniji od WD-a. Napisao sam vec, mozda senzor laze, ali HDD nikako nije topliji od 25C, nema sanse...
|
Koja ti je sobna temp di stoji kuciste/HDD ?
|
Najvjerojatnije se radi o devijaciji senzora ako se nalazi u radnom području van linearne karakteristike. Kalibriran je da pokazuje dobro na, bubam, od 35°C pa do 45°C, prije i nakon tih temperatura karakteristika jako odstupa, tj. nelinearnost nije dobro kompenzirana.
A možda ti je disk već krepo al ti to ne znaš :D |
Kod mene F3 u serveru i isto je najhladniji.
Samsung F3 1TB - 22°C - storage, muzika, filmovi, slike, dokumenti i sve ostalo Samsung 40GB Slim (SATA) - 26°C - sistem Win 7 Samsung SP2504C - 33°C - ima nešto na njemu ali to nikad nije aktivno Seagate 7200.11 - 320GB - 40°C - serije WD5000AAKS - 36°C - seed torrenta AMD Sempron 3200+ (AM2) - 16°C Kak su ti smješteni diskovi u odnosu jedan na drugoga, možda su WD jedan kraj drugog a samsung na dnu pa ti je najhladniji. |
Samsung je na dnu, a WDovi gore jedan kraj drugog, i nije do toga sto su wdovi jedan kraj drugog davno jos sam isprobao, razlika jedan kraj drugog vs gore i dole je max. 5C...a samsung je ~10C hladniji od WD-a...
Sobna temp di je kuciste bi morala bit 20 i neki stupanj C.... |
Mislim da sam negdje čitao da tim temperaturama (AIDA) F1 treba dodati još 12 °C, ali zašto nemam pojma. Moj F1 640GB je uglavnom oko 2 °C topliji od sobne temperature što je malo nerealno, a i dodir pokazuje da nije toliko hladan.
|
To bi vec bilo realnije, ako je tako onda bi ovaj bio na 25-30C, na dodir je taman nekih 5-10C hladniji od WD-ova po mojoj prst metodi, a WDovi su uglavnom na 32 do 37C.
|
moji Samsunzi F1 i F3 (oba 1TB) su na 38-41°C na sobnoj temperaturi od 25-27 tako da ako ti u sobi nije 10 nema sanse da je disk na 17 -20 :).
|
Citiraj:
|
Meni samsungi (dok sam ih imao) F3 1TB i F4 2TB nikada nisu prešli 38°C, a bili su okruženi WD bleksima u kućištu. Sobna temperatura i kanta na stolu.
|
Citiraj:
Znaci ako vec spominjes sobnu reci koja je to u tvom slucaju da bi podatak imalo bio korsitan :). Ali definitivno kao sto Iggy kaze covjek i trebo unijeti kantu u kucu a ne drzati na balkonu i cudit se niskim temperaturama ;) ;). |
Sobna temperatura se podrazumjeva 20-25°C :D
|
Moj Sami je uvijek bio 4-5 C hladniji (i tiši) od ostalih u kućištu (WD, Seagate) tako da je to valjda normalno.
|
Citiraj:
|
Po meni RE su bolji i pouzdaniji od Black-a. Imao RE od 320 GB i imao 5 godina jamstva i taman pred kraj jamstva počeo zezati, izbacivao greške u smartu, podatci se normalno izvukli odnio na reklamaciju i dobio RE4 od 500 GB, disk me iznenadio, tih-brz.
Evo usporedba sa Blackom od 1TB http://www.pohrani.com/t/1m/Iq/4OZwrVA7/diskbench.jpg |
Citiraj:
S druge strane, ti si u osporedni test bacio 500GB HDD i 1TB HDD. A i što se rezultata tiče, ti osjetiš razliku u 0,66 ms što se RAT-a tiče :D ? svaka čast ako da :D |
Evo na poslu složio uredsku konfu sa wd5000aakx...ah ta blue serija...ja ne znam da li sam samo ja nezadovoljan s njom ? Grije se poprilično,rošti i vibrira...nevjerojatno.
Druže brko što kažeš na ovaj model od 500gb ? Performanse nisu loše... http://www.pohrani.com/t/2t/EP/3GdeVf4L/wd5000aakx.jpg |
Par komadq sam utavrljio u strojeve. Nit sam ih čuo niti su se grijali. Ali performanse nisu loše za jedan ofis stroj.
|
Evo slažem sestri novo računalo pa me zanima koji disk od 500 GB izabrati ?
Zasad sam zapikiro ova dva modela: http://www.adm.hr/product_info.php?m...ducts_id=11723 http://www.adm.hr/product_info.php?m...oducts_id=9531 Koji bi mi preporučili i zašto ? Čitam po raznim forumima i čini se da korisnici nisu baš zadovoljni sa ovom AAKX serijom WD Blue-a ! Možda ipak neki Seagate http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=6637 izabrati ?(iako ih pokušavam izbjeći) :P |
|
Problem je u tome što to više nije onaj Samsung F3 disk kojeg ja imam već neka loša Seagate serija kojoj su samo dodali naziv HD502HJ :)
|
Pa to ti je isti taj disk samo je druga naljepnica i oznaka na njemu, budući je Seagate preuzeo Samsungovu diviziju diskova.
Ne znam zašto bi to bila "loša Seagate serija" :D |
Pročitao sam na forumu stranom da to jednostavno nije više Samsungov F3 disk već nešto sasvim drugo iako nose isti naziv. Gotovo je sad, u ADM-u nisu imali ništa drugo osim Hitachija i WD plavca kojeg sam i kupio :)
|
kupujem novi (polovan) hard disk, ne razumijem se, trebam li se kloniti odredjene marke/modela? ako se ne varam postojala je neka tema seagate masovno umiru
|
Citiraj:
Ako oćeš garanciju dugu, pouzdanost i brzinu, wd black. Ako ne, bilo koji drugi. Sad.je sve to tu negdje. Imaš 3 proizvođača samo :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:39. |