PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

syss 18.04.2018. 12:09

baš... više bi ti pasalo da imaš tempomat na manualcu nego ovo kaj si ti napisao.

Old Iggy 18.04.2018. 12:17

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3185359)
Nakon 1500 kilometara u komadu s automatikom (New Jersey - Nashville), nema boga isusa da mi ikad vlastiti auto bude automatik (eventualno semi-automatik).

Lijeva noga odumrla od nekorištenja, a desna em od konstantnog držanja gasa po autocesti (auto nije imao tempomat), em od držanja/puštanja kočnice kod vožnje satima u koloni.

Ne bih ručni mjenjač mijenjao za ništa.

Nisi mogao pokazati gluplji primjer. Tu ni nema razlike na autocesti, a u koloni je automatik neusporedivo bolji.
Zato ručni mjenjač globalno polako i nestaje, nema više smisla osim donekle cijene.

Garro 18.04.2018. 12:23

Citiraj:

Nakon 1500 kilometara u komadu s automatikom (New Jersey - Nashville), nema boga isusa da mi ikad vlastiti auto bude automatik (eventualno semi-automatik).

Lijeva noga odumrla od nekorištenja, a desna em od konstantnog držanja gasa po autocesti (auto nije imao tempomat), em od držanja/puštanja kočnice kod vožnje satima u koloni.

Dakle, ako sam te dobro shvatio, ti prilikom vožnje na autoputu svako malo stisneš kuplung da ti se ne umrtvi lijeva noga, a kad je gužva na cesti kočiš...ne znam, motorom?
I kao vrhunac, došao si na ideju da je u gužvi lakše svako malo kod manualca:
1. stiskati kuplung;
2. izbacivati iz i ubacivati u brzinu;
3. stiskati i otpuštati kočnicu
umjesto samo radnje pod brojem 3. kod automatika?

Daj, molim te, pojasni mi kako si uspio doći do tih zaključaka.:D

panoramix 18.04.2018. 12:26

Citiraj:

Autor syss (Post 3185342)
3 stvari kojima amerima skidam kapu (i godine od koje je maltene standard):

- automatik
- klima kućna/kola
- onaj drek što usitnjava otpad u sudoperu

edit: od prvog puta kada sam vozio na tempomatu noga na pod i kontroliram brzinu preko volana, naravno pričamo o autoputu bez naznake nekih gužvi i sl.

Još bih samo dodao da imaju relativno malu grupu pogonskih motora a najbolje je kaj gotovo većina popratnih dijelova paše na svima a ne kao kod nas u Jevropi gdje se svakih godinu dvije promijeni neki dio pa onda te kod kupovine dijelova pita još i mjesec proizvodnje.

darkydark 18.04.2018. 12:26

Ola, došlo vrijeme da se polako rastanem od svog sporckog nemačkog kola (Polo Classic, 1.6, '97 sa 140000km) i uzmem nešto novije. Iako s motorom nikakvih problema, svi plastični dijelovi oko motora i šasije se malo pomalo raspadaju i iako se samo kvare sitnice, ozbiljno narušava moj zen, a i nema klimu, a bome ni jednog jedinog zračnog jastuka.

S obzirom na način korištenja i kilometre koje radim (ispod 10000 godišnje) dizel otpada, 90% su kratke rute tako da ide benzinac definitivno. Ne zato jer babske priče govore da se dizeli kvare, nego sigurno preko polovice ruta ne zgrije ni vodu u rashladnom sustavu do kraja, a kamoli ulje.

Ako ima ko koju pametnu za dodati na ovo bio bih zahvalan:
S budžetom od 40-45k, gledao sam nešto ala Focus, C4, Pug 308, Meggi i njihovu manju braću C3, Fiesta, Clio sa nekim 1.4 ili 1.6 benzincima, u pravilu nekakva 4 cilindra, klima, malo više zračnih jastuka, osobno bih jako htio tempomat, ali definitivno nije uvjet. Ono što definitivno je uvjet je duljina vozila od max 445cm i ne starije od 10g (psihološka granica). Snagu ne ganjam, sasvim mi je dovoljno 75ks iz trenutnog nemačkog sporckog kola koje vozim. Očekivano vrijeme eksploatacije je sigurno 4-5 godina. Ideja je u narednih mjesec dana pronaći nešto adekvatno, da nije preko 150-160k km i da me baš ne očekuje preko 1000€ servisa odmah nakon kupovine.

Primjeri: Fikus 1.6 Astra C3 Pug 308

Naravno ako znate nekoga da prodaje nešto takvo slobodno se javite :)

bertone 18.04.2018. 12:26

Citiraj:

Autor Garro (Post 3185379)
Dakle, ako sam te dobro shvatio, ti prilikom vožnje na autoputu svako malo stisneš kuplung da ti se ne umrtvi lijeva noga...

:roller:

sinisa1989 18.04.2018. 12:30

Citiraj:

Dakle, ako sam te dobro shvatio, ti prilikom vožnje na autoputu svako malo stisneš kuplung da ti se ne umrtvi lijeva noga, a kad je gužva na cesti kočiš...ne znam, motorom?
1. stiskati kuplung;

Ako u koloni cijelo vrijeme držiš kuplung, a auto je u brzini, lijevi nogar ti neće odumrijeti :D

lowrider 18.04.2018. 13:16

Citiraj:

Autor darkydark (Post 3185383)
Ola, došlo vrijeme da se polako rastanem od svog sporckog nemačkog kola

Osobno, s tom lovom

https://www.njuskalo.hr/auti/kia-cee...oglas-25268626

Ako je preveliko, onda ovaj nešto

https://www.njuskalo.hr/auti/hyundai...oglas-25200221

trouble 18.04.2018. 13:42

Citiraj:

1. stiskati kuplung;

Ovo čekam obrazloženje u toj maniri da se i kokice mogu speć.

Najače mi je odumiranje lijeve noge, ko da je vozio rutu od 1500km tri godine pa su mišići atrofirali :D

Kužim, ne paše svima automatik isto ko ni buba u uhu na putu....al bože ne trebamo modicinske razloge tome vaditi....

Osobno meni se na tvrdim kuplunzima na rentacaru znala noga grčit na duljim putovanjima i gostovanjima pogotovo kad je nastupila gužva negdje....a išlo se do Edinburgha i Kieva/Panjevežisa najdalje sa autom/kombijem....al takvih putovanja je toliko malo u životu da mi nebi utjecalo na odabir osobnog auta.

Mario92 18.04.2018. 13:44

Citiraj:

Autor trouble (Post 3185114)
Čik ili telefon u desnoj je standardni položaj u mojoj vožnji :)

Sve se ima a nema se za Bluetooth u autu...

syss 18.04.2018. 13:48

blutut radijon je jedna od najboljih stavki koje sam kupio u životu.

trouble 18.04.2018. 14:00

Imali smo tu raspravu već danas...

Čisto teoretski, koja razlika je na automatiku razgovarati na slušalicu i s desnom okretati radio stanice na joysticku ili umjesto toga razgovarati na telefon sa desnom rukom i ne vrtiti joystick tada?

Gabre 18.04.2018. 14:03

Citiraj:

Fakat si specijalac :D

Ja često vozim desna gas, lijevom kočim, pa se mislim da sam u F1 :) zakon je tako

trouble 18.04.2018. 14:25

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3185419)
Fakat si specijalac :D

Ja često vozim desna gas, lijevom kočim, pa se mislim da sam u F1 :) zakon je tako

Dobar si, to često ljudi rade koji se prvi puta sjednu u automatik nakon manualca. Jednom sam frendu dao E klasu i sjeo se na suvozačko i jedva ostao živ....s trzajnim povredama vrata :D

Old Iggy 18.04.2018. 14:26

Citiraj:

Autor trouble (Post 3185423)
Dobar si, to često ljudi rade koji se prvi puta sjednu u automatik nakon manualca. Jednom sam frendu dao E klasu i sjeo se na suvozačko i jedva ostao živ....s trzajnim povredama vrata :D

Zato treba vezati lijevu nogu za sjedalo prvi dan. :D

trouble 18.04.2018. 14:33

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3185424)
Zato treba vezati lijevu nogu za sjedalo prvi dan. :D

Baš to....inače dobivaš agresivno kočenje direkt na ubrzanje. Ljudi briju da stišću kuplung. Piganje ko na astralisu 99' :D

Colop 18.04.2018. 14:46

Citiraj:

Autor syss (Post 3185411)

Mene više smeta što kada koristiš BT i oni izvan auta čak i sa zatvorenim prozorima uredno čuju što se priča.
Hodam neki dan po Vukovarskoj, tip u X3 se taman svađa sa ženom čiji je red prošetati psa :D

Bubba 18.04.2018. 14:51

Citiraj:

Autor syss (Post 3185411)

Čobanija. Daća to ima po difoltu.

Mario92 18.04.2018. 15:12

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3185433)

Tehnički gledano, i mi smo isto kupili BT čipovlje :D

SRV 18.04.2018. 15:25

Citiraj:

Autor Colop (Post 3185430)
Mene više smeta što kada koristiš BT i oni izvan auta čak i sa zatvorenim prozorima uredno čuju što se priča.
Hodam neki dan po Vukovarskoj, tip u X3 se taman svađa sa ženom čiji je red prošetati psa :D

Hahaha. Sta je meni bilo, bio kod majstora (auto na dizalici) i bio dat kontakt na bravi, zazvoni mi telefon kad ono ruci u autu. :D :D

SaleFFS 18.04.2018. 15:32

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3185433)

Ali u dači taj bt nije toliko kvalitetan ko u nekom normalnom autu :D

Blackman 18.04.2018. 15:40

Citiraj:

Autor SaleFFS (Post 3185463)
Ali u dači taj bt nije toliko kvalitetan ko u nekom normalnom autu :D

Jel to ona "kad prdnem kod susjeda onda manje smrdi"?

Mommistake 18.04.2018. 15:50

Probao zadnjih 2-3 godine dosta automatika, više manje sve novije (A3, Passat novi, SQ7, Q7, Citroen C3), sljedeći auto je automatik dizel...

1v@n 18.04.2018. 15:53

Citiraj:

1. stiskati kuplung;

Evo za tebe i ostale kojima je skočio očni tlak...

Nisi dobro shvatio jer ne čitaš s razumijevanjem.

Prilikom vožnje autoputom koristim tempomat kad ga imam. Kad ga nemam, ne stišćem kuplung da mi se ne umrtvi lijeva noga.

Kod vožnje autoputom nema razlike između automatskog i ručnog mjenjača i nigdje nisam SAMO vožnju autoputom ni spomenuo.

Nigdje nisam ni SAMO vožnju u gužvi spomenuo.

Tih 1500 km je bilo najduže što sam proveo vozeći automatik u komadu (bez presjedanja u drugi auto). Možda su neki dobili ideju da je Amerika država autocesta, ali baš je suprotno. Osim što imaju lošije ceste od nas, imaju i puno više radova na cesti i random gužvi zbog random razloga.

Kombinirano, automatik me više umara nego ručni mjenjač. Da, "MENE". Kome paše, super, meni je užas.

Zašto?

Lijeva noga ne služi ničemu cijelo vrijeme (prvi ulazak u auto s automatikom je dobro prošao jer sam bio zavezan, da nisam, skupljao bi zube po autu) :lol2: Klasika, lijeva noga na kočnicu...no to se dogodilo samo jednom, nakon tog noga pod sjedalo :D

Desnu nogu moram konstantno držati na kočnici i stalno minimalno otpuštati da bi se pokrenuo po pola metra. Ista stvar je i s kuplungom i lijevom nogom kod ručnog, ali desna bar malo radi. Ne znam za vas, ali ja volim obje noge podjednako koristiti. S automatikom se navodno ne bi smjelo ni ubaciti u N i pustiti auto da ide. Ručni ubacim u ler nizbrdo ili kad vidim da mi je crveno daleko na semaforu, a nemam potrebu za kočenjem... Inače, da, kočim motorom. Pustim gas ili prebacim u nižu brzinu.

S ručnim mjenjačem me usporavanje zbog radova na cesti, stajanje na benzinskoj i odmorišta natjeraju da iskoristim te mogućnosti lijeve noge.

Ajmo sad na vrhunac...

1. i 2. Da, lakše mi je stisnuti kuplung na sekundu/dvije i promijeniti brzinu / izbaciti u ler nego držati lijevu nogu u istoj poziciji cijelo vrijeme.

3. Po ravnom izbacim iz brzine, na uzbrdici / nizbrdici povučem ručnu.

Još na kraju i kočnice štedim jer kočim motorom i ne moram ih koristiti za puzanje po pol metra u minuti.

Ne kužim, valjda nisam normalan ako radim nešto drugačije od vas trojice? :lol2:

Old Iggy 18.04.2018. 16:07

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3185474)
Ne kužim, valjda nisam normalan ako radim nešto drugačije od vas trojice? :lol2:

Paaaaa, dalo bi se tako reći. :D
Nego, upravo u drugom prozoru tražim rental, koji si ti uzeo?
(Naravno da će biti automatik. :D)

Hrconja 18.04.2018. 16:07

Nakon što sam prošao dosta puta u USA s automatikom, ništa više osim automatika neću razmatrati za svoj budući auto. Komocija je jednostavno 3 puta veća u gužvi. Na AC je isto potpuno. Tempomat sam imao i u tom autu i imam u svome manualcu doma

darkydark 18.04.2018. 17:01

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3185399)

Bacit ću oko i na Kie, Hyundaie

i20, pogotovo redizajn tam nakon 2012 ili kad je već bio mi je jako lijep auto, punac vozi isti i tako nešto bi bilo sasvim solidno za mene, no van buđeta je za cca 2000€, a žena veli da ova linija prije redizajna nije izgledom prihvatljiva.

Gabre 18.04.2018. 17:07

Citiraj:

Autor trouble (Post 3185423)

jesi kad vozio karting? (kocis liejvom/desnom gas) jesi vozio kad autosimulacije na pcu s volanom? isto tako, jel? I kada si prebrikas u glavi da to mozes raditi i u autu, rezultat je fenomenalan.

i ja sam prvi put u automatiku opalio po kocnici, i to ne odmah, nego nakon nekog vremena kad sam se vozio kroz neki kvat i trebao naglo stati da se okrenem, i refleksno mi noga poletila na kvacilo.
nikad vise nakon toga.

Citiraj:

Autor Colop (Post 3185430)

to su seljoberi koji su 1: gluhi 2: ne znaju smanjiti glasnocu

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3185474)
Ajmo sad na vrhunac...

1. i 2. Da, lakše mi je stisnuti kuplung na sekundu/dvije i promijeniti brzinu / izbaciti u ler nego držati lijevu nogu u istoj poziciji cijelo vrijeme.

3. Po ravnom izbacim iz brzine, na uzbrdici / nizbrdici povučem ručnu.

Još na kraju i kočnice štedim jer kočim motorom i ne moram ih koristiti za puzanje po pol metra u minuti.

1500km u automatiku je nista. Ne mozes donositi sud na temelju par dana voznje. Automatik je medju Top5 izuma auto industrije.

I kako sam gore pisao, nitko ti ne brani da ne kocis lijevom a desnom gasiras. I meni nekad dosadi samo desnom sve raditi pa se prebacim.

Naravno da smijes staviti automatika u ler na semaforu.

tizhu 18.04.2018. 17:57

Citiraj:

Autor syss (Post 3185342)
3 stvari kojima amerima skidam kapu (i godine od koje je maltene standard):

- automatik
- klima kućna/kola
- onaj drek što usitnjava otpad u sudoperu

inače sam usa fan (naravno: politika ne spada u to) i uvijek me fasciniralo to sa sudoperom i usitnjavanjem.
a klimu su ugrađivali u aute i domove valjda u pedesetima.
čitao sam teslu koji je opisivao ameriku kada je došao tamo - doslovce je rekao da su 150 godina ispred europe.

trouble 18.04.2018. 18:14

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3185489)
jesi kad vozio karting? (kocis liejvom/desnom gas) jesi vozio kad autosimulacije na pcu s volanom? isto tako, jel? I kada si prebrikas u glavi da to mozes raditi i u autu, rezultat je fenomenalan.

i ja sam prvi put u automatiku opalio po kocnici, i to ne odmah, nego nakon nekog vremena kad sam se vozio kroz neki kvat i trebao naglo stati da se okrenem, i refleksno mi noga poletila na kvacilo.
nikad vise nakon toga. .

U oba slučaja jesam ko klinac jednom stoga se može reć da nisam.

Meni je to preblizu iskreno za noge u autu....brzo sam naučio lijevu na rest placeu držat.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:54.