PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263976)

Mr.Ex.President 22.07.2025. 11:49

Citiraj:

Autor hooligan.no1 (Post 3813725)
Malo mi grezo za reći, ali hobby alati su doslovno bacanje novaca!
Najprije se zapitaš koliko puta godišnje koristiš dotični alat i da li ti stvarno treba?.

A alternativa u tom slučaju je?
Tražiti meštra za svaku sitnicu? U Splitu možda (čak i izuzmemo cijenu i dostupnost), ali na selu, na otoku?

Imho hobby alati baš tome služe, kad ti treba nešto 2 puta godišnje da to možeš odraditi odmah i samostalno. Ako nešto radiš svakodnevno onda ćeš gledati ozbiljniji alat, valjda:)

OuttaControl 22.07.2025. 18:02

Ja sam opcenito zadovoljan sa einhellom, isto budu cesto na akcijama i po meni osjetno bolji alat od parkisajda, ali ima i parki okej stvari pa sam si isprintao adapter za bateriju

Miki9 22.07.2025. 19:12

Citiraj:

Autor hooligan.no1 (Post 3813725)
Malo mi grezo za reći, ali hobby alati su doslovno bacanje novaca!

Ovak razmišlja ona proverbijalna ekipa susjeda koja te svako malo dolazi tražit "Da im malo posudiš xxxx" hahahaha. Ima i tu mudrosti, il kak je jedan moj bivši frend govorio "zašto da ja kupujem alate kad uvijek mogu platit nekome da mi nešto napravi".
A svako malo meni dolazio da mu ja nešto obavljam i popravljam, dakako besplatno, no uskoro nakon takvih izjava i stavova je i dost brutalni odjeb popio.

fanATIk 22.07.2025. 19:23

Je, tak sam i ja pun k toga za džabe napravio, dok se posao nije razvio. Sad kad me nazovu za nekakve sitnice, ubuši ovo ili ono, složi ikeu, ladno im kažem da nemam vremena za pizdarije i ak hoće, mogu im poslat nekog od svojih radnika da odrade to u fušu.

hooligan.no1 22.07.2025. 20:11

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3813847)
Ovak razmišlja ona proverbijalna ekipa susjeda koja te svako malo dolazi tražit "Da im malo posudiš xxxx" hahahaha. Ima i tu mudrosti, il kak je jedan moj bivši frend govorio "zašto da ja kupujem alate kad uvijek mogu platit nekome da mi nešto napravi".
A svako malo meni dolazio da mu ja nešto obavljam i popravljam, dakako besplatno, no uskoro nakon takvih izjava i stavova je i dost brutalni odjeb popio.

Ja nisan mislija na susjede i poznanike, nego na osobe koje žele imati nešto od alata za obaviti samostalno tu i tamo. Budimo realni sve što je ekstra jeftino definitivno ne valja. Kako ćeš ti meni "kao amateru" objasniti da za npr. brušenje i čišćenje metalnih garžnih vrata sa hobby alatima nesmiš raditi op-stop bez prekida.
A o stajanju tih jeftinih aku alata bez upotrebe bolje niš ne komentirati - još uvik stojin iza toga da je to bacanje novaca.

Miki9 23.07.2025. 01:13

Istina je da je uberjeftin made in china alat prije 20ak godina bio totalno govno, no to se zastrašujuće brzo promijenilo (otkako su svi proizvodnju tam preselili), moguće je za hobby potrebe nešto kupit a da rezultat rada s time bude zadovoljavajuć.

Sjećam se 2008. sam u pevecu kupio set einhell elektricnog alata LE 5 komada za 300kn,
https://www.grandic.cz/photo/products/p46/p5246_1.jpg

kvaliteta plastike je bila na razini igračaka s placa. Na kraju koristio sam sve (ne svaki dan ofc al sig. jednom mjesecno) s tim da jos uvijek imam kutnu brusilicu, vibracijsku brusilicu i ubodnu pilu, krepala je s vremenom bušilica, a aku bušilica je baterija nakon par god. otišla, i žice na njenom punjaču. Znači po meni u tom trenutku za tih 5 alata 300kn je bila smiješna cijena, a koristili su ti za svašta.

Buger 23.07.2025. 08:21

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3813847)

Upravo to, ili imaju nekog "svog" kojeg će zivkat za svaku glupost, ili drugi tip ljudi je da im je po kući dosta toga labavo, klimavo, pokidano, a treba samo malo nešto pritegnut...

Ja sam svom šogoru napisao popis obveznih alata koje mora kupiti prilikom kupnje kuće i da mu to neću posuđivat :D

Kupiš hobby štemericu za 100 eura i onda razbije tvoja dva kupatila i još 10 od prijatelja/susjeda...

Tajl3r 23.07.2025. 08:35

Ejnhell je dosta ok za cijenu ,dosad mi nije crklo nista sta od trimera,štemalice,cirkulara,brusilica,aku bušlica čak i baterije dobro drze sve to ovisi i o korisniku i koliko i za sta se koristi zasad su ok.
Vecina profi ljudi koriste makitu i bosch i ja bi da mi je to kruh ali najprije dewalt od njih iman par setova bitova to je neznam nepoderivo ..sta kažu koliko para toliko muzike jedino izbjegavam parkside i onaj praktik tools sa njima nisam ima sriće.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

Doom 24.07.2025. 23:30

Citiraj:

Autor Doom (Post 3812446)
Ja u Kauflanda za 35€ uzeo 12v vrtnu sabljarku. Ok alat za tih 10€ kad se odbije vrijednost punjača i baterije.

A za crnu 20v sabljarku mi nakon provjere po serijskom broju iz servisa javili da je istekla garancija.
Koliko dugu garanciju su imali crni alati iz 2022. ? Mislio sam da je 5g ali izgleda da je ipak 3g.

Nakon druge provjere :) mi ponudili da vrate puni iznos za koji je kupljena.
Nije loše za Hoby alat star preko 3g.

Rastavio sam ju, mosfeti na kontroleru su probili u kratki spoj tako da je popravljivo. Unutra je korektno složena - Owim vendor.
-----

Danas sam upogonio zelenu šlicericu i na kraju posao dovršio sa crnom kutnom brusilicom i segmentnom pločom sa neke Lidl akcije.

Šlicerica se zaglavljuje, gasi pod opterećenjem, krivuda po zidu.
A zid je od nekih laganih cigli u siporex stilu i brusilica sa 8 Ah batkom ga reže bez većih problema.

Sutra ću šlicerici dati još jednu šansu sa drugim pločama, ako nastavi zahebavati ide na Njušakalo :D.

Buger 25.07.2025. 07:44

Znači ide šlicerica na njuškalo :D

S tom šlicericom mi je potrajalo, dosta dugo sam rezao par metara utora u cigli...

I ače majstori koriste metabo od nekih 500 eura i kažu da je super

Doom 25.07.2025. 23:48

Citiraj:

Autor Buger (Post 3814250)
Znači ide šlicerica na njuškalo :D

S tom šlicericom mi je potrajalo, dosta dugo sam rezao par metara utora u cigli...

I ače majstori koriste metabo od nekih 500 eura i kažu da je super

Put putuje :)

Da Lidl izbaci crnu verziju pa makar bile duplo skuplje od ove vjerujem da bi išle ko halva. Ne mora biti kao Metabo, samo da pristojno radi. Ovaj krš bolje da ne prodaju.

Mar 26.07.2025. 00:09

Fora je ova Performance bušilica s aplikacijom, daje mogućnost 100Nm i štelanje boja LEDica u cijelom spektru :D
Danas nakon sveukupno 10ak minuta rada mi prestao raditi baterijski miniwash. Koji trash :roller:
Valjda će poslati novi pa dobijem i gratis bateriju :D

Inače, jedna od najboljih kupnji zadnje vrijeme je bio baterijski odvijač PASS 4 (izgleda kao kacavida) i Performance set glodala, uzeo 2 seta koliko su dobar deal.

Hamm 15.08.2025. 10:46

Parkside baterijska kosioica nakon cca 10 kosnji max 500 kvadrata.

domina 15.08.2025. 11:03

Po meni einhell za hobby je ok. Parkside je meni osobno žešće sranje. Jedino imam onaj xyz laser koji je odličan za tu cijenu jer za stanove i manje objekte nema boljeg lasera i nema potrebe uzimat one skupe.
Za hobby su makitini slabiji modeli isto super i zato jer makita ima milijun alata, ali ima i einhell.
Moja sestra na starini koristi einhell, sad planira uzet lančanu pilu, pa kad ću je isprobat napišem doživljaje u usporedbi sa mojom hikoki lančanom...
Isto tako i flaksericu isprobam...

I još jedno, nedavno isprobo one parkside šajbe za beton, keramiku i to... Bačen novac...
TO em je opasno, jer ti se od vrha šajbe užari jedno 5 do 10mm šajbe, em niš ne reže. Dok normalna šajba od 20 eura reže kak treba.

Buger 15.08.2025. 14:16

Koji makita alati bi spadali u hobby? Ako govorimo o 18v? Vidim da neki naši webshopovi imaju jako povoljan makita alat...

nepalac 15.08.2025. 17:44

Makita nema hobby alat.

fanATIk 15.08.2025. 22:31

Netočno. Prije se zvala Makita Maktec, sad je Makita MT serija. Makita alat crvene boje, cijene niže nego plava makita.

nepalac 16.08.2025. 12:19

To nisam znao, iako vidim da u toj MT seriji nema aku alata, sve je na kabel:

https://www.makita.hr/products/makit...lter=&voucher=

domina 16.08.2025. 12:57

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3817154)
Makita nema hobby alat.

manje bitno dal ima il nema, al slabiji modeli su cjenovno prihvatljiviji, a odlični.

Buger 16.08.2025. 21:17

O tome i pišem, cijenom mrvicu skuplje od einhella, samo treba prelomiti i kupiti bateriju i punjač (koji je dosta skuplji). Isto vrijedi za plavi bosch

Mar 16.08.2025. 22:46

Makita ima široku lepezu i njihovi plavi alati idu od hobby do pro. Imate kutne brusilice ili pile koje su tipa 50-100e i one od 500+ tako da ne valja generalizirati.

Kad smo kod plave boje, nedavno ugrabio ovo u zalagaonici.
https://i.postimg.cc/BL0CXC00/IMG-20250807-180657.jpg

Jako fina brusilica u super stanju za 100e, isprintao adapter za usisavač i jedini problem je što je neki biser brusio bez brusnog papira pa je brusni tanjur bio potrošen (čičak oslabio), ali se i to dalo srediti. Acetonom otopio ljepilo između čička i tanjura i sa druge brusne spužve nitrom otopio spužvu i skinuo njen čičak i uz malo ljepljenja Pattex Extreme repair ljepilom ispalo iznenađujuće dobro :D

Visage 17.08.2025. 20:35

Mare, jesi li ti ili netko drugi s foruma, kupovao ista od izvjesnog Parkiza? :)

Jel on samo paralalena ruka prodaje, ili moze i dijelove naruciti?

Stel bi koji filter zeti za Dyson kopije za auto.

...

Mar 17.08.2025. 21:15

@visage nisam nikad ali vidim da je to neki preprodavač tih stvari. Ja si ove stvari od Parksidea što nema u nas nabavim preko Lidl.de pa na mailbox.

goran1985 18.08.2025. 09:57

Reklo bi se da on isto naručuje tako. :)

Samo gdje je našao onu team 20V pumpu za SUP dasku, Crivit? To bi uzeo odmah, ne vidim je na lidl.de.

M4rk0 20.08.2025. 15:43

Uzimao sam ja od Parkiz-a, bude vise nego inace u lidlu, al kada nema u lidlu i treba ti, onda on super dode u korist :D A oko servisa on isto sugerira se da javis direkt servisu za parkside i preko racuna sve rijesis, tako da sumnjam da ima dijelova kod sebe (al mozes pitati uvijek). Sve u svemu, meni se dobro pokazao, sve original zapakirano, nasao se par puta u zagrebu s njime, a i poslao mi je busom jednom...

Buger 20.08.2025. 16:53

Jel netko naručivao sa doktor čekića? Cijene dosta povoljnije nego dalje

smuchac 21.08.2025. 08:18

Pridružujem se pitanju. Nisu iz HR a jeftiniji su dosta pa i meni "smrdi".

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk

Mar 23.08.2025. 11:07

Napokon sredio stol za glodalicu.
Problem je bio što je original ploča plastična i uvijala se u sredini pod težinom tako da je na mjestu glodala bilo barem 2mm niže od ostatka stola što je radilo velike probleme u radu.

Otišao do metalne radnje na Podima i napravili su mi 6mm čeličnu ploču sa otovorom u sredini. Kasnije sam izbušio rupe za štelanje visine na kutevima i narezao navoje, isprintao prsten za dosjed plastične maske oko glodala i dao 2 ruke epoxy premaza da zaštitim ploču od korozije.

Sad je napokon sve ravno.
https://i.postimg.cc/gw61kVKb/IMG-20250823-105033.jpg

https://i.postimg.cc/yDGwHQcT/IMG-20250823-105039.jpg

andy91 25.08.2025. 17:13

Ima li koji hobista aparat za varenje i što bi preporučili?

Početnik ovdje, iako sam vario davno u srednjoj školi i razumijem osnovu ali mi smo tada koristili samo elektrodu.

Gledao sam proinstal, imaju svašta ali pogubio se. Mislim da ću otići tamo i tražiti savjet iz prve ruke. Ali ako tko ima kakav savjet za podijeliti, slobodno.

Lewis 25.08.2025. 17:33

Citiraj:

Autor andy91 (Post 3818327)

Početnik ovdje, iako sam vario davno u srednjoj školi i razumijem osnovu ali mi smo tada koristili samo elektrodu.

Gledao sam proinstal, imaju svašta ali pogubio se. Mislim da ću otići tamo i tražiti savjet iz prve ruke. Ali ako tko ima kakav savjet za podijeliti, slobodno.

Baci oko na Kljuc13 video
https://www.youtube.com/watch?v=I2glRif663c

mamikulcic 25.08.2025. 21:12

Citiraj:

Dobar je Proinstal.
Setovi su im ok ali dobiješ hrpu stvari koje realno ne trebaš.
Možeš kod njih uzeti aparat sa kablovima, žicu i automatsku masku, bocu CO2 uzmi negdje na oglasniku rabljenu (pazi na datum atesta) i to je to.
Ako trebaš samo za kućne poslove onaj najslabiji mig/mag ti je skroz dobar. Ja sam pred cca 4 godine uzeo najslabiji, odradio je 15-ak ograda i nije se umorio, trenutno stoji kao rezerva. Buraz krenuo s malo ozbiljnijim poslovima pa je uzeo njihove skuplje aparate i generalno smo zadovoljni.

Visage 27.08.2025. 21:26

Nisam vidio odgovor:

Citiraj:

Autor Mar (Post 3817358)
@visage nisam nikad ali vidim da je to neki preprodavač tih stvari. Ja si ove stvari od Parksidea što nema u nas nabavim preko Lidl.de pa na mailbox.

Hvala

u brzini pitah, pa smetnuh da nije Parkside vec Silvercrest

Nasao malocas, samo cu provjeriti kaj vele Alijini rodjaci po pitanju cijene.

...

conan 28.08.2025. 23:25

Citiraj:

Ja sam uzo Ipotools mig mag na preporuku dva poznanika što su profesionalni varioci. Znam da jedan uz ipotools mig mag ima proinstall tig aparat.
Imam ga vec 3 godine i super sam zadovoljan. Iskreno koristim ga 95% za varenje elektrodom iako imam i punjenu žicu ali sa njom dosta prska. Sa plinom još nisam vario jer moram bocu i ventil nabavit.

Buger 30.08.2025. 13:10

Nije baš vezano uz alat, ali mislim da bi se uklopilo u ovu temu.

Na koji način održavate plinski plamenik za kotlić?

Uspijevate li na njemu dobiti plavi plin pa da na kotliću nema čađe? Imam osjećaj kao da se plamenik iznutra začađavi pa da stalno izlazi žuti plin koji stvara garež

Pupo 30.08.2025. 13:26

Čađa na kotliću ti je zbog lošeg plina, a ne toliko plamenika.

spiderhr 03.09.2025. 12:32

2 privitaka
Jeste pogledali novi Lidlov katalog?

Parkside alat od četvrtka 04.09.2025.

Razmišljam ovu bušilicu uzeti, uvijek treba za nekaj po doma plus kaj dođe odmah s baterijom 40 €.

A i mislim onaj punjač uzeti za dvije baterije, s Lidl plus karticom dođe 15 €.

Doduše i aku odvijač bi dobro došao ali je bez baterije 20 €.

Eh, šta nisam prije tjedan - dva u kauflandu uzeo baterije za 12 €. Kasno vidio.

Juice 03.09.2025. 13:49

Zelena nije ništ posebno. Za montiranje namještaja i slično posluži. Ak ćeš bušit nešto, otić će brzo.
Bolje pikni crni kad će ju imat.

fanATIk 03.09.2025. 22:37

Kupljena nova igračkica.
Imam Boschovu veliku i malu al na žicu.
A žica me jako živcira.
Tak da je legla Makita.
Radi ko zmaj.

https://i.postimg.cc/XYvPxG38/001.jpg

https://i.postimg.cc/xdJ4DwXN/002.jpg

okarm 04.09.2025. 12:10

Citiraj:

Autor Juice (Post 3819517)
Zelena nije ništ posebno. Za montiranje namještaja i slično posluži. Ak ćeš bušit nešto, otić će brzo.
Bolje pikni crni kad će ju imat.

ja ne znam kak su neki ljudi zivjeli prije brushless alata.

ja sam pred 15 godina s kineskom akicom na nicd baterije napravio i montirao kuhinju od 9m. prije 7 godina kupio ovakvu gore zelenu parside i s njom napravio cuda. bas prosli mjesec izbusio oko 50 rupa u plocevinu od 10mm.

Mar 04.09.2025. 16:53

Ta zelena mi je bila prvi alat od Parksidea, poklonio je starom kojem su na makiti krepale ni-cd baterije.
Koštala je 444kn ako se ne varam u setu sa baterijom i punjačem.
Sad, to je stara Parkside serija, moguće da je bila kvalitetnija :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:12.