PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

De5tr0yer 06.06.2010. 21:08

PLANINARSKA staza kod veternice od planinarskog doma do dna nije, ponavljam, NIJE za bajk, u ovom stanju u kojem je danas bila, sigurno nije. Tehnički izrazito zahtjevna staza, ako se poželite spustit onuda, bez hidraulike ne pomišljajte.

Mišljenja sam da bi najlakše bilo stepenicu po stepenicu ići a ne po onom dijelu bez stepenica tik do njih koji je širok dvije 2.1 gume.

Fischer je u jednom trenutku ostao samo na prednjem kotaču, pitajboga kako se izvukao i otplesao jedan valcer korak s biciklom (mladom :D) pri čemu ju je nagazio na nogu... Pardon, prednju felgu i popigao si cijeli kotač. Na kraju je odlučio ostavit mladu, prebacio lijevu nogu nekako na desnu stranu i onda ga je prednji lančanik fino opalio po lijevoj nozi sa stražnje strane i ogulio mu dobar dio kože iznad pete...

Ja sam se par metara iznad poskliznuo i klizio tri metra na nogama, sva sreća da je tamo bila odsječena grana sa drveta pa sam se mogao zaustaviti na njoj prije nego sam odletio u jarak.

Sve u svemu, za bicikl, NE. :)

Renesis 06.06.2010. 21:13

ma par dana da se malo prosusi i moze se bez problema. A vi kaskaderi nikako da naucite :) s kim cu ja sad preko tjedna vozit? Uh oh

De5tr0yer 06.06.2010. 21:17

Sa mnom možeš od sljedećeg tjedna, ovaj tjedan još radim za rebu :D (recimo da je danas ponedjeljak, pa onda ponovo pročitaj rečenicu xD)

Fischer je valjda slobodan, htio je da odemo danas na sljeme popodne no ja nakon jučer sljemena i noćnog druženja nisam bio baš voljan tolko pedalat. :)

Sam Fischer 06.06.2010. 21:33

Stari moj, pohebalo me ko velikog :)
Sto je najgore, uopce nisam klasicno pao na zemlju nego sam otplesao kaoticnu simfoniju sa biciklom po usranom blatu, nagazio ja na njega pa nagazio on na mene... Poderao sam si nogu podno lijevog lista svjetski :D

borny 06.06.2010. 21:36

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 1662015)
Poderao sam si nogu podno lijevog lista svjetski :D

Baci fotku:D

Sam Fischer 06.06.2010. 21:55

Evo na zahtjev:

Ta-daaa: http://img139.imageshack.us/img139/1642/img0243t.jpg

Ali ajde to, na što mi obruč liči, ide u dvajst osmicu a ne osmicu :S

borny 06.06.2010. 22:00

Nije loše:beer:
To na zupčanik prednji?

murina 06.06.2010. 22:55

Gadno to izgleda!

Ja sam danas bio do Savice na popodnevnu mamurnu vožnju sa prijateljima. Nismo 3 rečenice izmjenili (pili sinoć od 8 do jutros u 8 :D) ali nam je dobro došlo.

Malo zanimljive faune: http://slike.hr/slike/d/dsc01019_fa98d.jpg

Jeste dogovorili šta za pakne?

Sam Fischer 06.06.2010. 23:15

Citiraj:

Autor borny (Post 1662039)
Nije loše:beer:
To na zupčanik prednji?

Tako je, pokušaj integracije pogona u mišić :)
Ma muka mi što sam u toj kaotičnoj situaciji nagazio na prednju felgu koja je mislim toliko dobila po spolovilu da ju je nemoguće sredit... :S

Željac 07.06.2010. 00:01

nekako me podsjeca na monsterov logo
:D

mozda bi cak i proslo. bacis briju ja to namjerno :D :D
:beer:

na toj stazi od doma do veternice mi je super onaj sami pocetak do one trafostanice i mozda koji metar nize.
sve ono dolje od veternice pa kojih 200-300m prema gornjem stenjevcu je kaos.
ne znam gdje je gore. po stengama ili sa strane po onoj kozijoj :D .
ali kad se to prode, onda onaj kratki dio do ceste je gust.

bas sam mislio sad jedan dan otici gore, ali cu jos malo pricekati !

Sam Fischer 07.06.2010. 00:15

Citiraj:

Autor Željac (Post 1662125)
nekako me podsjeca na monsterov logo
:D

mozda bi cak i proslo. bacis briju ja to namjerno :D :D

na toj stazi od doma do veternice mi je super onaj sami pocetak do one trafostanice i mozda koji metar nize.
sve ono dolje od veternice pa kojih 200-300m prema gornjem stenjevcu je kaos.
ne znam gdje je gore. po stengama ili sa strane po onoj kozijoj :D .
ali kad se to prode, onda onaj kratki dio do ceste je gust.

bas sam mislio sad jedan dan otici gore, ali cu jos malo pricekati !

Ahahahahh! Monsterov logo :D
Ne mogu se vise sloziti s tobom, onaj prvi dio do stepenica mi je genijalan, a i onaj rocky garden iza stepka je fora :)

Btw, zvao sam te, dao mi destro neki broj da se zaletis s nama, trebao bi imati 2 propustena poziva :D

Željac 07.06.2010. 00:41

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 1662134)
Ahahahahh! Monsterov logo :D
Ne mogu se vise sloziti s tobom, onaj prvi dio do stepenica mi je genijalan, a i onaj rocky garden iza stepka je fora :)

Btw, zvao sam te, dao mi destro neki broj da se zaletis s nama, trebao bi imati 2 propustena poziva :D

a, to si ti bio...

skuzio sam dosta kasnije da imam 2 fulana.
jos se budala mislio dal da zovem natrag, ma reko.. necu.
sve i da jesam, sigurno ste vec bili gore !

drago mi je da si zvao !
kao i da sam bio s vama ! :respekt: :fala:

marauder16 07.06.2010. 00:55

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1661762)
pa dobro je imati neku lampu, doduse ja sam prvi put isao sa nekom obicnom ledicom, ali to je maalcice riskantno :) za pravu voznju ipak treba dobra lampa...

ili da netko iza tebe ima dobru lampu :D trebalo bi te nocne vec pocet vozit, ali samo da nije pon-cet, tada ne mogu :/

a jednu popodnevnu bi mogli bacit ovaj tjedan, si za andro?

Željac 07.06.2010. 08:41

Citiraj:

Autor marauder16 (Post 1662151)
ili da netko iza tebe ima dobru lampu :D

ne valja.
ja i frend se sinoc vozali po nasipu. ja s lampom on bez icega.
probao ga potjerati ispred, ali ne valja. onda niti ja ne vidim :D

inace cijeli nasip (gornju stranu) obasja skroz po sirini, duzinu baca isto fino.
da se voziti !

Renesis 07.06.2010. 08:44

a cuj, marauder se po bikcevicu spustio bez lampe, samo je frend iza njega svjetlio, tako da... :D jest da je tesko :)

ja cu sigurno 2 sljemena vozit ovaj tjedan.

Nik 07.06.2010. 10:33

Jucer sam zalutao u Cisalfu u King Crossu, velika su snizenja pa je biciklisticka obleka i kacige vecinom na 50% (Briko i jos neke meni nepoznate marke).
Dosta je toga rasprodano pa su ostale male velicine ali da se naci jos pokoja majica ili bicke M i L, kaciga ima od malih do L (Limar, Rudy Project) i na 50% su pa ako nekom stogod treba neka skokne.

Ja sam utrzio kratke biciklisticke hlace s postavom koja se da izvaditi pa se mogu nositi i kao obicne hlace za 146kn tako da sam dobro zalutao :)
Taman ostale jedne moj broj.

Red Dwarf 07.06.2010. 11:04

a XL ništa?

Nik 07.06.2010. 11:09

XL nula bodova.
Ja sam uzeo zadnje XXL hlace (to je realno XL, jer su taman moja velicina)

Red Dwarf 07.06.2010. 11:36

a jbmu...onda opet naručivat iz kine...a ništa hvala :)

Neo-ST 07.06.2010. 13:18

Pozz
Mislim se o kupnji nove bicikle, a moglo bi se komotno reći i prve, pošto sam zadnji put vozio biciklu prije 20-ak godina, a ta bicikla je sada hrpa ruzine.
S obzirom da je ne bih prodavao, volio bih da je malo kvalitetnija i da me dugo i dobro služi, ali opet ne pre skupa, recimo da se vrti cijenom oko 4000kn bez opreme.

Uglavnom bih vozio po gradu, ali sigurno će se desiti i da skrenem koji put s puta, šta znači da se izbor svodi na mountain bike, ali koji ?

Meni je za oko zapela ova:

http://www.bicikla.com/index.php?pag...=1&Itemid=63#s

http://www.youtube.com/watch?v=67ZyCzD8udc

Pošto se apsolutno ne razumijem u današnje bicikle, marke, modele i slično, svaki savjet je dobrodošao (jbga, prije 20 godina jedino bitno je bilo da vozi :D).

Hvala!

Željac 07.06.2010. 14:54

http://www.bicikla.com/index.php?opt...61&Itemid=63#s

MIK 07.06.2010. 15:30

Ili npr. neka fina meridica (dučan u ZG)
Deore oprema + hidra diskovi

http://www.ciklus.hr/katalog/view/996/
http://www.ciklus.hr/katalog/view/1042/
http://www.ciklus.hr/katalog/view/1132/
http://www.ciklus.hr/katalog/view/993/
Na nekim modelima možeš nadoplatiti 200kn za Dart2 - to bi bila bolja varijanta....

Neo-ST 07.06.2010. 19:20

OK, a što ne valja sa onom Fuji ?
Po čemu su ove što ste vi stavili bolje od nje? Pitam jer se ne razumijem...

Gile 07.06.2010. 19:49

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 1662636)

Ma to ljudi nisu navikli na Fuji bicikle misle da su neki loši, više šmekaju tu neki Author, Merida i takvi.

Super je to bicikl ako ti se sviđa isprobaj ga pa vidi.

MIK 07.06.2010. 19:56

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 1662636)

Nije Fuji loš, cilj je za što manje dobiti što više:D - prednji i stražnji mjenjači jako dobri, vilice i kočnice može bolje za te novce.
npr. staviš bolju vilicu i hidraulične kočnice. Dart2 je neka ulazna vilica za XC dok kod hidrauličnih kočnica lakše doziraš i manje se umaraš kod kočenja. Da li to tebi treba to je druga stvar:beer:

@Gile nemam nikakvih predrasuda prema Fuji-u čisto gledam opremu. Rama ili ti odgovara ili ne bez obzira na proizvođača. A to koliko je koja rama teška mislim da ga to trenutno ne zabrinjava (bar dok ne zagrize:))

Željac 07.06.2010. 20:21

Citiraj:

Autor MIK (Post 1662653)
Nije Fuji loš, cilj je za što manje dobiti što više:D - prednji i stražnji mjenjači jako dobri, vilice i kočnice može bolje za te novce.

potpis.

to sam i ja na pocetku mislio, sta ce mi lock out, sta ce mi hidraulika...
sad vidim, da su te stvari bas ono najbitnije sto zelim i sto moram imati.
:D:D
osobno bi u tom cijenovnom rangu i iz tog ducana gdje je taj fuji uzeo authora.

a, i moram priznati da mi smrad od pakni sa V brakea na spustu ne uljeva povjerenje.
a, mozes sad i sebi prodavati pricu ja se necu spustati itd. ali ces vidjet :D
to je jedino sto ce te veseliti. osim ako nemas 70god :D:D

Neo-ST 07.06.2010. 21:42

Ajde molim te napiši ti meni lijepo od svega ovoga šta je najbolje, znači gdje dobijem najbolju opremu, taj Dart2, lock out (meni su to španska sela) i slično...
Hvala:chears:

De5tr0yer 07.06.2010. 21:49

Neo, ovo bi bio moj favorit, odlična baza za eventualne kasnije upgradeove, a sam po sebi je bajk već odličan.

http://dsg.hr/proizvod.asp?Sifra=2622

dUG1 07.06.2010. 22:15

Citiraj:

Autor Željac (Post 1662453)

Željac, smijem pitati zakaj mu preporucujes SKUPLJI bike sa 2 klase losijom opremom, kojemu je jedini plus (ako se to moze nazvati plusom, posto se radi o low endu) - hidraulika? :)
Pocevsi od shitera (alivio/acera vs deore XT :fiju:), obruca, kazete (deore koja ide i na dobar dio skupljih bikeova vs opet alivio). glavcina...jesam li nes zaboravio?

NEO-ST, ak ne patis za diskovima, ovaj FUJI ima, uz navedene Meride i poneku Konu na snizenju, trenutno najbolju opremu za tu lovu.
Jedino kaj ces htjeti mjenjati i to cim "sidjes" sa asfalta je - vilja (koja je isti drek kao kod Authora, kad smo kod toga :D).

P.S. ak se mozes protegnuti za 400 :) kuna i zelis izbjeci promjenu vilje u startu (koja ce te ionako polovna doci 400-500 kuna), ovo je odlican bike: Gary Ribic
+ neke Koolstop pakne sa Avidovim SD kocnicama su premija u odnosu na onaj Tektro bulšit :beer:

EDIT: ili ovo kaj je distrojer linkao. Sasvim nelose.
Jedino ne znam koja je razlika izmedju Darta 2 i 3; to nek ti Vuco objasni :D

Ladybug 07.06.2010. 22:26

E da vi znate koliko ja slinim nad vašim bajkovima... dva škafa tjedno.... kriminalno.

De5tr0yer 07.06.2010. 22:28

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 1662799)
E da vi znate koliko ja slinim nad vašim bajkovima... dva škafa tjedno.... kriminalno.

Di je tvoj bajk? Bit će ljubomoran :D

MIK 07.06.2010. 22:31

@ NEO evo mali bazni popis za pomoć

Od lošijeg prema boljem:

RockShox (vilice za xc): Dart, Tora, Reocn, Reba, Sid
od vilica imaš još FOX (odlične ali skupe), Manitou, Marzocchi...

Shimano (mjenjači, šifteri, pogoni) : Acera, Alivio, Deore, Deore SLX, Deore XT, Deore XTR
ili
Sram: x3, x4, x5, x7, x9, x0

Kočnice tu je dosta šarena situacija od "tvorničkih" do brendova: avid, hayes, shimano itd...
V-brake- dosta dobar sa pravim gumicama (po meni bolja varijanta od mehaničkih diskova)

mehaničke disk kočnice- slabije doziranje i podložnije temperaturnim promjenama

hidraulične disk kočnice- na sve ide plus osim na težinu u odnosu na v-brake (ali to je zanemarivo)

Red Dwarf 07.06.2010. 23:56

sad mi je pala napamet izvrsna ideja : pa trebali bi mi koji put snimiti spuštanje niz sljeme...recimo ja uzmem akmeru...otperjam 100-200 m nizbrdo i onda se neko spusti :D

i od toga napravit filmić :D

murina 08.06.2010. 00:23

Vjerojatno bi se našao i koji kreš za jubito :D

Stavio sam volan od 700mm. Koje olakšanje u odnosu na baby volan od oko 610mm koji sam do sad imao

Ladybug 08.06.2010. 00:29

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 1662803)
Di je tvoj bajk? Bit će ljubomoran :D

Ljubomorna :)
Bajkovi su mekaniji kad su ženskog roda... A nakon 40ak tisuća kilometara zadnjih par godina svaka mekanoća je dobrodošla!

Užasno me svrbe kotači da odem na Sljeme, al bez kacige i bez vas luđaka, s nekim utreniranim penzićem lol :)

Vuco 08.06.2010. 00:37

Ha čuj, Ladybug, jedna pivica gore i od najbržih napravi penziće :D ;). Tako da, ne treba ti niti kaciga, samo jedan cener u novčaniku :D

Dečki se srame te pozvat gore, da ne bi bila još brža od njih :D

NJUNJO_HR 08.06.2010. 01:15

@murina
Di si uzel volan. Ja bi sebi uzel neki širi. Bum ga i sprobal dok se vidimo :D

Red Dwarf 08.06.2010. 06:32

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 1662949)
Bajkovi su mekaniji kad su ženskog roda... A nakon 40ak tisuća kilometara zadnjih par godina svaka mekanoća je dobrodošla!

Užasno me svrbe kotači da odem na Sljeme, al bez kacige i bez vas luđaka, s nekim utreniranim penzićem lol :)

Taj sam...nepostoji čovjek koji je sporiji odmene i koji ima veću želju za ići na sljeme :) I još znam stazu :) (za do gore...do dolje nisam siguran :D)

Uostalom nije mi zavraga ime Red "kočnice su po defaultu stisnute" Dwarf :D

De5tr0yer 08.06.2010. 08:42

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 1662949)

Pardon pardon :)

Ništa, čula si dwarfa, a nije da sam i ja nešto brži.

Citiraj:

Autor Red Dwarf (Post 1662998)
Uostalom nije mi zavraga ime Red "kočnice su po defaultu stisnute" Dwarf :D

:roller:

MIK 08.06.2010. 09:00

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1662955)
Dečki se srame te pozvat gore, da ne bi bila još brža od njih :D

To je istina:). Ako te ne sablažnjavaju muškarci u tajcam onda možeš ići:D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:23.