PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

darkydark 29.07.2024. 09:39

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3754552)
Vidi vidi nisam znao da ima jos ekipe koja koristi Slackware....respect :care:

Tek pocela pred mjesec dana, mogu rec da je zanimljivo iskustvo.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

gmax 29.07.2024. 12:05

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3754438)
Jel tko probao upgrade s 21.3 na 22 na desktopu nekom, ne VM?

Ja sam napravio upgrade i sve je prošlo kak spada. Prije toga u Timeshift-u napravio back up za svaki slučaj.

c-shadow 31.07.2024. 11:04

Mene ne ide zadnjih dana, valjda mi loš horrorskop :D
Stari laptop koji sam dao članu obitelji, dual boot Win10 + Mint.
Instalacija je ono mint stanje (pun intended), sve standardno, sve radi ok, nikakvih dodatnih stvari što se tiče linuxa.
Sve to Mint upgrade lijepo odradio bez ijednog prigovora, reboot i nakon toga laptop diže samo Win :D
Mint si je ubio grub, nekako. Čak i ako iz EFI boot izbornika na početku forsiram boot s te particije, nula bodova, dobivam crni ekran.
Jbg, opet 15 min ekstra posla s boot USBom da rekreiram grub i vozi dalje miško :)

OuttaControl 31.07.2024. 11:12

Imam debian distribuciju (stellarmate) sa koje zelim preko file managera pristupiti windows shareu, koji je otvoren svima ko Anony.
.
Dakle probao sam defaulti pcmanfm, probao sam nautilus i probao sam thunar, sva tri daju istu gresku nakon sto kliknem ok na anonymous
Failed to mount Windows Share: Invalid argument

ALI smbclient se spoji bez problema i izlista mi direktorije:
smbclient //192.168.1.5/SHARED -N

Di je problem? Jel ima di nekih logova da vidim što to on pokušava? gvfs-backends je instaliran i pokusao sam pcmanfm upalit ko sudo, al onda dobijem "operation not supported"

tomek@vz 31.07.2024. 12:40

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3754867)
Imam debian distribuciju (stellarmate) sa koje zelim preko file managera pristupiti windows shareu, koji je otvoren svima ko Anony.
.
Dakle probao sam defaulti pcmanfm, probao sam nautilus i probao sam thunar, sva tri daju istu gresku nakon sto kliknem ok na anonymous

Di je problem? Jel ima di nekih logova da vidim što to on pokušava? gvfs-backends je instaliran i pokusao sam pcmanfm upalit ko sudo, al onda dobijem "operation not supported"

Problem je potrgan desktop experience na takvim distrama. Ili ti neki paket fali da PacmanFM to moze automountat ali skoro uvijek je nekaj potrgano. mountaj u fstab kod boota i pristupaj mountanom folderu sa file browserom nakon sto se digne sve.

https://askubuntu.com/questions/1571...-share-on-boot

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3754865)
Mene ne ide zadnjih dana, valjda mi loš horrorskop https://forum.pcekspert.com/images/smilies/biggrin.gif
Stari laptop koji sam dao članu obitelji, dual boot Win10 + Mint.
Instalacija je ono mint stanje (pun intended), sve standardno, sve radi ok, nikakvih dodatnih stvari što se tiče linuxa.
Sve to Mint upgrade lijepo odradio bez ijednog prigovora, reboot i nakon toga laptop diže samo Win https://forum.pcekspert.com/images/smilies/biggrin.gif
Mint si je ubio grub, nekako. Čak i ako iz EFI boot izbornika na početku forsiram boot s te particije, nula bodova, dobivam crni ekran.
Jbg, opet 15 min ekstra posla s boot USBom da rekreiram grub i vozi dalje miško https://forum.pcekspert.com/images/smilies/smile.gif

Secure boot ukljucen ili iskljucen? Ja sam imao peripetije sa OpenSuse Tumbleweed jer su usrali EFI boot loader (shim paket).

OuttaControl 31.07.2024. 13:17

Ma bizi taj fstab mi je skršio vise instalacija nego ista, miss typeas nesto il zaboravis dodat flag da ignorira pri bootu ako ne postoji mos se ..... jer nece da nista boota, bojim ga se otvorit iti read only kamo li editirat :D

Pitat cu ove sta su napravili distro sta fali, ipak je to placeno neki novac, pa bi bio red da radi

c-shadow 31.07.2024. 14:28

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3754881)
Secure boot ukljucen ili iskljucen? Ja sam imao peripetije sa OpenSuse Tumbleweed jer su usrali EFI boot loader (shim paket).

Isključen.
Zanimljivo, Mint live ISO ima instaliran onaj neki Boot Repair program.
Koliko se ja odavno sjećam tog programa, nekad bi direktno sve obavio u pozadini, bio je ono baš klik-klik-next-next-finish.
E išao sad probati, kad ono, izbacio mi na ekran popis komandi da pasteam u terminal :)
Klasika chroot što inače radimo ručno, ali ono... imaš GUI program da ti ispiše par linija :)

tomek@vz 31.07.2024. 15:00

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3754897)
Ma bizi taj fstab mi je skršio vise instalacija nego ista, miss typeas nesto il zaboravis dodat flag da ignorira pri bootu ako ne postoji mos se ..... jer nece da nista boota, bojim ga se otvorit iti read only kamo li editirat :D

Pitat cu ove sta su napravili distro sta fali, ipak je to placeno neki novac, pa bi bio red da radi

fstab ne skrsi nista. Nikad. Pa ni onda. Korisnicka greska uvijek :D (jep iskusio na svojoj kozi).
Drugo - ne kopliciraj ubaci unutra u fstab, lupi systemctl daemon-reload i mount -a. LXDE nije DE koje se povezuje sa "it just works" mantrom. Ak tad ne mounta imas gresku. Ak zelis da ti greske u fstabu ne rade sranja kod boota dodaj nofail u opcije za tu mount tocku. Za sve postoji rijesenje ;)

P.S.- distra nije ni listana na Distrowatchu...

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3754908)
Isključen.
Zanimljivo, Mint live ISO ima instaliran onaj neki Boot Repair program.
Koliko se ja odavno sjećam tog programa, nekad bi direktno sve obavio u pozadini, bio je ono baš klik-klik-next-next-finish.
E išao sad probati, kad ono, izbacio mi na ekran popis komandi da pasteam u terminal https://forum.pcekspert.com/images/smilies/smile.gif
Klasika chroot što inače radimo ručno, ali ono... imaš GUI program da ti ispiše par linija https://forum.pcekspert.com/images/smilies/smile.gif

Hehe ja nit neznam drukcije osim CLI :P

OuttaControl 31.07.2024. 15:15

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3754911)
fstab ne skrsi nista. Nikad. Pa ni onda. Korisnicka greska uvijek :D (jep iskusio na svojoj kozi).
Drugo - ne kopliciraj ubaci unutra u fstab, lupi systemctl daemon-reload i mount -a. LXDE nije DE koje se povezuje sa "it just works" mantrom. Ak tad ne mounta imas gresku. Ak zelis da ti greske u fstabu ne rade sranja kod boota dodaj nofail u opcije za tu mount tocku. Za sve postoji rijesenje ;)

P.S.- distra nije ni listana na Distrowatchu...

Dada zato sam napisao zaboravis nofail i jos nesto krivo typeas i eto ti noboot situacije, da ja mogu prckat po tom fileu pa da mi se boota i izbaci error ajde big deal nebi se uopce sikira ali kad mi ubije pa moram izvodit ludosti da bi ga spasio, e to mi je no fun at all. Neka mi developr odgovori da nema druge opcije pa cu onda ic na fstab i doc plakat ovde kad stavim krivo slovo ili "no fail" umisto nofail itd. :D

Pa nezz zasto nije na distrowatchu, vjerojatno zato jer je samo za rpi il jer se placa (u biti nezz ni ja šta tu plaćaš jer je sve opensource i ako imas volje i vremena mozes sam setupirat to sve) , dosta je specifična i ciljana samo na astronome, koji većina imaju hobi astronomiju pa se ne brinu puno oko distribucija raznih linuxa haha.

c-shadow 31.07.2024. 16:04

Ako ne želiš prčkati po fstabu razumljivo.
Biti će nešto sprčkano u toj tvojoj distri.

Meni doma u xfce okruženju uredno rade i takvi adhoc samba share-ovi. Lijepo te pita file manager (thunar) da uneseš samba pass te da li hoćeš da to zapamti trajno ili ne i sve fercera. Anonimni shareovi isto. Dodaš na klik share u shortcute i imaš za stalno. Druge DE ne koristim za tako nešto, samo cli pa ne znam koji još dobro radi :)

Nemaš alternativu da uzmeš neku poznatiju distru i instaliraš/podesiš to ostalo?

tomek@vz 31.07.2024. 16:43

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3754914)
Dada zato sam napisao zaboravis nofail i jos nesto krivo typeas i eto ti noboot situacije, da ja mogu prckat po tom fileu pa da mi se boota i izbaci error ajde big deal nebi se uopce sikira ali kad mi ubije pa moram izvodit ludosti da bi ga spasio, e to mi je no fun at all. Neka mi developr odgovori da nema druge opcije pa cu onda ic na fstab i doc plakat ovde kad stavim krivo slovo ili "no fail" umisto nofail itd. :D

Pa nezz zasto nije na distrowatchu, vjerojatno zato jer je samo za rpi il jer se placa (u biti nezz ni ja šta tu plaćaš jer je sve opensource i ako imas volje i vremena mozes sam setupirat to sve) , dosta je specifična i ciljana samo na astronome, koji većina imaju hobi astronomiju pa se ne brinu puno oko distribucija raznih linuxa haha.

U 20 godina nisam naletio na distru koja nije bila na distrowatchu - zato mi je cudno. Kaj od aplikacija ima gore da se placa?

https://www.youtube.com/watch?v=FBZEHmukmHM

Al fora za on one kojima treba :) No kao sto rekoh ...drmni u fstab :)

Dule 31.07.2024. 17:16

Jednom davno sjećam se da sam se opekao pokušavajući staviti share tipa //192.168.0.x/share u fstab i to je radilo osim kad nije :) Problem je što systemd paralelizira i asinkrono loada sve u boot procesu i onda nema garancije da network i dhcp budu up kad se fstab loada. Ne znam jel postoji neki flag da se to fixa al od tad preferiram samo običnu mount cifs naredbu... a od GVFS i sličnih gluposti sam odustao tamo negdje 2007 :D

c-shadow 31.07.2024. 17:53

Možeš cijeli mountpoint složiti u systemd unit pa se igraš sa before/after redoslijedom, npr.
After=network-online.service

OuttaControl 31.07.2024. 18:32

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3754929)
U 20 godina nisam naletio na distru koja nije bila na distrowatchu - zato mi je cudno. Kaj od aplikacija ima gore da se placa?

https://www.youtube.com/watch?v=FBZEHmukmHM

Al fora za on one kojima treba :) No kao sto rekoh ...drmni u fstab :)

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3754922)
Ako ne želiš prčkati po fstabu razumljivo.
Biti će nešto sprčkano u toj tvojoj distri.

Meni doma u xfce okruženju uredno rade i takvi adhoc samba share-ovi. Lijepo te pita file manager (thunar) da uneseš samba pass te da li hoćeš da to zapamti trajno ili ne i sve fercera. Anonimni shareovi isto. Dodaš na klik share u shortcute i imaš za stalno. Druge DE ne koristim za tako nešto, samo cli pa ne znam koji još dobro radi :)

Nemaš alternativu da uzmeš neku poznatiju distru i instaliraš/podesiš to ostalo?

teoretski mogu ali je to muka i neda mi s, alternativa je istekat ssd i ubacit ga u komp i prebacit fileove rucno.

A aplikacije on to prodaje mo iso ali glsvni feature je taj app i Ekos Live, sta ide preko njihovih servera da mogu upravljati opremom remote.

tomek@vz 31.07.2024. 18:55

Heboga filozofirate oko tog fstaba ko da je raketna znanost a ne p**** dim kaj je u stvari.

mkey 31.07.2024. 19:23

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3754914)
pa moram izvodit ludosti da bi ga spasio, e to mi je no fun at all

Tome služi recovery, pitaj me kako znam. Recovery ti je onaj frend koji ti sere nakon što se naroljaš i tri dana budeš nizašto. Sere, ali ti i pomogne kad treba :D

OuttaControl 01.08.2024. 11:40

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3754949)
Heboga filozofirate oko tog fstaba ko da je raketna znanost a ne p**** dim kaj je u stvari.

9 od 10 puta kad sam dirao taj fstab, nesto sam pokvario, tebi je mozda to sve ultra jednostavno jer radis sa njim redovno ali meni nije jer niti znam sintaksu niti znam sta mu je bitno sta nije, a falijes li spejs, zarez, slovo, skrišio si sustav. Reka sam zadnji put kad sam isao automountati ssd da ga vise necu taknit dok ga ne naprave da bude "safe".

Citiraj:

Autor mkey (Post 3754955)
Tome služi recovery, pitaj me kako znam. Recovery ti je onaj frend koji ti sere nakon što se naroljaš i tri dana budeš nizašto. Sere, ali ti i pomogne kad treba :D

A kako funkcionira recovery :D ja sam samo stavio provided iso na disk i to ti je to. Moj sustav je u biti headless, spajam se preko mreze, kad se nesto skrsi shellyem ga ugasim i upalim pa nisam siguran da bi mi recovery tu sluzio?

Nadalje otkrio sam di je problem ali ne vidim rješenje, smbclient je u verziji 4.16 mijenjao previše toga i to je polomilo standardne implementacije koje koriste svi file manageri, zato invalid argument.
Rješenje je vratit se na 4.15 di to sve radi, ali za bookworm ne postoji 4.15 verzija, tako da mi ostaje cekati da se oni upgradeaju, i rucno kopirat sa diska do onda.

Privremeno rjesenje za narednih par godina dok se devovi dogovore je:

sudo mount -t cifs //192.168.1.2/Shared /mnt/temp

medo 01.08.2024. 17:47

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3754867)
.

Code:

sudo apt install cifs-utils
Nakon toga ćeš moći mountati s mount komandom i u /etc/fstab i filemanageri bi ga morali vidjeti.

Ako želiš automatiku kao 'Map Network Drive' u Windozama onda koristi autofs (može biti frustrirajuće prvi puta postaviti). To je puno bolje jer ako SMB share bude dovoljno dugo neaktivan (dulje od timeouta) onda bi ga mogao automatski umountati a neće ga ponovno mountati nego ćeš morati ručno.

To pogotovo vrijedi za NFS exporte.

BTW: mislim da je u fstabu 'nofail' opcija da ne paničari kod bootanja ako ne uspije mountati nego da nastavi dalje.

tomek@vz 01.08.2024. 18:31

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3755023)
9 od 10 puta kad sam dirao taj fstab, nesto sam pokvario, tebi je mozda to sve ultra jednostavno jer radis sa njim redovno ali meni nije jer niti znam sintaksu niti znam sta mu je bitno sta nije, a falijes li spejs, zarez, slovo, skrišio si sustav. Reka sam zadnji put kad sam isao automountati ssd da ga vise necu taknit dok ga ne naprave da bude "safe".

Copy/paste ovo u fstab:

Code:

//192.168.1.2/Shared    /mnt/temp    cifs    nofail,guest,defaults    0    0
napravi u konzoli ovo:

Code:

sudo systemctl daemon-reload
sudo mount -a

Sad bi share morao biti mountan i ak nestane nece ti skrsit sustav kod boota.

Provjera:

Code:

bash-5.2# df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/dm-0              118G  12G  105G  11% /
devtmpfs              4.0M    0  4.0M  0% /dev
tmpfs                  7.7G  128K  7.7G  1% /dev/shm
efivarfs              246K  178K  64K  74% /sys/firmware/efi/efivars
tmpfs                  3.1G  2.4M  3.1G  1% /run
/dev/dm-0              118G  12G  105G  11% /home
tmpfs                  7.7G  8.0K  7.7G  1% /tmp
/dev/sda2              974M  293M  614M  33% /boot
/dev/sda1              599M  20M  580M  4% /boot/efi
tmpfs                  1.6G  1.1M  1.6G  1% /run/user/1000
  //192.168.1.105/SHARE  58G  12G  46G  21% /media/test    <<< tu bi trebao tvoj share pokazat

Ako si kreirao share na drugoj strani kak spada > ovo mora sljakat. Fstab je vrlo praktican i ne treba ga se bojat...samo se par minuta koncetrirat. :kafa:

P.S.- yep upravo testirao kod sebe na 2 Fedora masine samo da ti pokazem da nije bauk. Gledaj samo da ti je cifs-utils paket instaliran.

mkey 01.08.2024. 21:10

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3755023)
A kako funkcionira recovery :D ja sam samo stavio provided iso na disk i to ti je to. Moj sustav je u biti headless, spajam se preko mreze, kad se nesto skrsi shellyem ga ugasim i upalim pa nisam siguran da bi mi recovery tu sluzio?

Kada na lokalnom sistemu faila boot onda te automatski ponudi da se logiraš u recoveri. I onda fino odandje bih u nekoliko navrata napravio "nano /etc/fstab" i popravio to što sam usrao, spremio i reboot. Nakon toga bi radilo, osim onda kada ne bi, u tom slučaju bih opet ponovio proceduru :D

tomek@vz 02.08.2024. 05:27

Citiraj:

According to Statcounter, Linux use hit another all-time high in July. For July 2024, the statistics website is showing Linux at 4.45%, climbing almost a half a percentage point from June's 4.05% high.

Is 2024 truly the year of Linux on the desktop?

Nope :) Al svejedno je lijepo vidjeti da brojka raste :lol2:

mkey 03.08.2024. 13:07

Mislim da nisu to zasluge linuxa nego konkurencije.

No123 06.08.2024. 07:24

Imam Fedoru 40 s Xfce okruženjem i instalirao sam Proton VPN preko Flatpaka.

Svaki put kada pokrenem Proton VPN, traži mi lozinku prije otvaranja, iako sam u Seahorseu postavio da nema lozinke.

Postoji li rješenje za to? Na Brave browseru to funkcionira bez problema.

tomek@vz 06.08.2024. 09:05

Citiraj:

Autor No123 (Post 3755534)
Imam Fedoru 40 s Xfce okruženjem i instalirao sam Proton VPN preko Flatpaka.

Svaki put kada pokrenem Proton VPN, traži mi lozinku prije otvaranja, iako sam u Seahorseu postavio da nema lozinke.

Postoji li rješenje za to? Na Brave browseru to funkcionira bez problema.

Mislis maknuo login lozinku sa Seahorse-a dakle da je interna baza kljuceva dostupna svim aplikacijama bez unosa lozinke ili si maknuo lozinku sa Proton VPN aplikacije? To se starta kod logina?

P.S.- Imas ukljuceno startanje Gnome servisa kod logina?

No123 06.08.2024. 09:48

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3755543)
Mislis maknuo login lozinku sa Seahorse-a dakle da je interna baza kljuceva dostupna svim aplikacijama bez unosa lozinke ili si maknuo lozinku sa Proton VPN aplikacije? To se starta kod logina?

P.S.- Imas ukljuceno startanje Gnome servisa kod logina?

Lozinku sam ostavio prazno samo za Proton VPN prije nego se program pokrene, kada se pokrene moram upisati Mail i lozinku. To npr dobro radi za Brave browser.

Skužio sam što se dešava: Seahorse za Proton VPN stvori opciju Default u kojemu su podaci za Proton VPN ali nakon reboota u seahorse te default opcije nema nego se stvori nova nakon pokretanja Proton VPN koji me opet pita: kreirajte novi "login" keyring,

tomek@vz 06.08.2024. 13:46

Citiraj:

Autor No123 (Post 3755551)
Lozinku sam ostavio prazno samo za Proton VPN prije nego se program pokrene, kada se pokrene moram upisati Mail i lozinku. To npr dobro radi za Brave browser.

Skužio sam što se dešava: Seahorse za Proton VPN stvori opciju Default u kojemu su podaci za Proton VPN ali nakon reboota u seahorse te default opcije nema nego se stvori nova nakon pokretanja Proton VPN koji me opet pita: kreirajte novi "login" keyring,

Moras promjeniti default keyring password u nista.

No123 06.08.2024. 14:09

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3755588)
Moras promjeniti default keyring password u nista.

Jesam i opet pita kad pokrenem Proton VPN.

tomek@vz 06.08.2024. 17:44

Citiraj:

Autor No123 (Post 3755593)
Jesam i opet pita kad pokrenem Proton VPN.

I Gnome servisi su pokrenuti (Session and startup > Advanced > Launch Gnome services on startup)? Jer nisam siguran kolko dobro ti sve skupa sljaka na XFCE. Bum sprobal kod sebe pa javim bar za standardno kak sljaka. Proton VPN bas nebrem testirat kad nemam account.

EDIT: Instalirao Fedora XFCE virtualku, updejtao. Instalirao Flatpak i Proton VPN samo na user razini (komande sa flathuba zamjenis sa flatpak --user, na primjer:

Code:

flatpak --user install flathub com.protonvpn.www

I prvi put pokrenem - Seahorse me pita za postavljanje lozinke - lupim prazno i sve ok. Starta se app. Reboot > startam app > Seahorse se ne mijesa.

Dakle samo da ne pricamo naopako i poprijeko:

https://i.postimg.cc/kgr2nrw0/2024-08-06-18-22.png

Desni klik na Default > Change Password > utipkas svoj pass > 2 puta lupis prazni pass.

P.S.- si sprobal nativni klijent?

https://protonvpn.com/support/official-linux-vpn-fedora

No123 06.08.2024. 18:26

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3755640)
I Gnome servisi su pokrenuti (Session and startup > Advanced > Launch Gnome services on startup)? Jer nisam siguran kolko dobro ti sve skupa sljaka na XFCE. Bum sprobal kod sebe pa javim bar za standardno kak sljaka. Proton VPN bas nebrem testirat kad nemam account.

P.S.- si sprobal nativni klijent?

https://protonvpn.com/support/official-linux-vpn-fedora

Jesam, sad sam instalirao to s tvog linka i ista je stvar. Nakon reboot u seahorse nema ništa od Proton VPN.

Launch Gnome services on startup je uključeno.

tomek@vz 06.08.2024. 18:29

Citiraj:

Autor No123 (Post 3755650)
Nakon reboot u seahorse nema ništa od Proton VPN.

Launch Gnome services on startup je uključeno.

A znaci zapravo te ProtonVPN pita svaki put ne Seahorse. Krivo sam te skuzil. Onda app ne upisuje podatke u bazu kak spada ili uopce ne. Bug ili je security feature :lol2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:36.