PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Nikky 30.04.2025. 10:02

Već ga vidim kako traži ponude sa opisom:
Mini sobičak sa yitong - om u čošku, neka šira izolirana vrata ...... 😁

mladen_lucky 30.04.2025. 11:43

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3802082)
Ma glasni su jer RP (Dual PSU) ima 53.5 dB dok single PSU ima 37.8 dB deklarirano tako da ogromna je razlika zbog tih "zujalica" u napjanjima :(.

Glavni fanovi se u RP+ modelu jedva čuju kada su namješteni na Quiet - problem su odurni CPU fanovi!
Problem je u tome što ja moram konstantno trpiti jezikovu juhu zbog buke jer sam im ja preporučio RP+ u odnosu na običan 1221 iz razloga što običan 1221 ima proprietary napajanje koje je ugrađeno unutra i ne može se izvaditi bez rastavljanja, dakle ako krepa, cijeli ured ima downtime. RP+ ima hotswap napajanja koja ako i jedno krepa - stroj i dalje radi, a ako baš oba krepaju, ne treba fakultetska diploma da se zamijeni rezervnim.

Pitanje je, kako utišati te fanove i da li se netko uopće usudio otvarati ta napajanja i zamijeniti ventilatore nekom Noctuom?
Druga ideja koja mi je pala na pamet, da li je moguće hackati Synologyja i staviti 2 tiha eksterna (ATX?) napajanja izvan mašine?

Citiraj:

Autor Psycho (Post 3801852)
Iduci NAS bi mogao biti QNAP ili mozda neki od novijih igraca kojima se svidjelo polje home NAS-ova : Asus, Ugreen, Minisforum i sl.

Ugreen ima užasno rudimentarni OS, ljudi koji ga kupuju instaliraju druge OS-ove (TrueNAS ili čak idu do te mjere da stave na njega cr***ani DSM).

QNAP ima dosta user unfriendly sučelje, ali radi OK. Za Asustor ne znam, njihovi modeli lijepo izgledaju na papiru, ali kakav im je OS?

Niti jedan drugi NAS nema ono što ima Synology - SHR (Synology Hybrid Raid) gdje možeš u jednom polju imati diskove različitih veličina.

By the way, malo humora - RAID - Redundant Array of Independent Disks, a novom promjenom Synologyjeve politike, to se sada zove RAPED - Redundant Array of Proprietary Expensive Disks.
Pun intended!

mann 30.04.2025. 14:29

Citiraj:

Autor mladen_lucky (Post 3802140)
Glavni fanovi se u RP+ modelu jedva čuju kada su namješteni na Quiet - problem su odurni CPU fanovi!
Problem je u tome što ja moram konstantno trpiti jezikovu juhu zbog buke jer sam im ja preporučio RP+ u odnosu na običan 1221 iz razloga što običan 1221 ima proprietary napajanje koje je ugrađeno unutra i ne može se izvaditi bez rastavljanja, dakle ako krepa, cijeli ured ima downtime. RP+ ima hotswap napajanja koja ako i jedno krepa - stroj i dalje radi, a ako baš oba krepaju, ne treba fakultetska diploma da se zamijeni rezervnim.

Pitanje je, kako utišati te fanove i da li se netko uopće usudio otvarati ta napajanja i zamijeniti ventilatore nekom Noctuom?
Druga ideja koja mi je pala na pamet, da li je moguće hackati Synologyja i staviti 2 tiha eksterna (ATX?) napajanja izvan mašine?

Ugreen ima užasno rudimentarni OS, ljudi koji ga kupuju instaliraju druge OS-ove (TrueNAS ili čak idu do te mjere da stave na njega cr***ani DSM).

QNAP ima dosta user unfriendly sučelje, ali radi OK. Za Asustor ne znam, njihovi modeli lijepo izgledaju na papiru, ali kakav im je OS?

Niti jedan drugi NAS nema ono što ima Synology - SHR (Synology Hybrid Raid) gdje možeš u jednom polju imati diskove različitih veličina.

By the way, malo humora - RAID - Redundant Array of Independent Disks, a novom promjenom Synologyjeve politike, to se sada zove RAPED - Redundant Array of Proprietary Expensive Disks.
Pun intended!

Cesto citam da ekipa stavlja unraid na Ugreen. Unraid ima nesto slicno SHR-u u kojem dozvoljava razlicite diskove u polju tako da ima parity disk koji mora biti najveci disk u polju te tako na njega stavlja parity. To nije tipican raid doduse mislim da ni SHR nije tipican.

Pupo 30.04.2025. 16:16

Citiraj:

Mene zanima koliko to ljudi zapravo koristi, pogotovo u nekoj poluozbiljnoj uporabi il soho okruženju?

Citiraj:

Autor mann (Post 3802164)
Cesto citam da ekipa stavlja unraid na Ugreen. Unraid ima nesto slicno SHR-u u kojem dozvoljava razlicite diskove u polju tako da ima parity disk koji mora biti najveci disk u polju te tako na njega stavlja parity. To nije tipican raid doduse mislim da ni SHR nije tipican.

JA sam bio jako zagrijan za Ugreen, ali ga nisam uspio upecati po kickstarter cijeni, a sada mi je jednostavno preskup, iako je i dalje hardverski super uređaj.

Lewis 30.04.2025. 16:25

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3802178)
Mene zanima koliko to ljudi zapravo koristi, pogotovo u nekoj poluozbiljnoj uporabi il soho okruženju?

Ja korisitm od prvog dana i mog prvogh Synologya (DS 411j tamo od 2010e)

Trenutno u tri Snyologya imam u svima razlicite diskove (u parovima)
Prvi ima 4*22TB i 4*18TB
Drugi ima 4*18TB i 4*14TB
Treci ima 4*10TB i jedan od 12TB

Prvi u Drugi su SHR-2, treci je SHR-1

Odlicna stvar da kod upgradea, prosirenja prostora nemorma SVE diskove mjenjat odjednom nego malo po malo (2 po dva kod ovih vecih) i svjendo mi se prostor prosiri - automatski :).

Nikky 30.04.2025. 23:31

Citiraj:

Prvo pitanje je imaš li dovoljno znanja i resursa (čitaj: rezervnu mašinu dok ovu prvu prepravljaš) ?
U oba slučaja (obični i dual psu) dalo bi se napraviti diy custom kemiju,
za početak potvrditi pinout konektora prema komponentama.

Za primjer RS1221+ ima njihov PSU 250W_5 (PSU 250W 24p+12p+8p, EAN: 4711174728916, UPC: 846504008919, Dimension: 15.5 x8.1 x4.1 cm), po nekoj informaciji odgovara i njihov PSU 250W_4.
Sve u okviru Flex ATX PSU standarda, tako i po dimenzijama,
kako oni označavaju origigi P1 je vjerojatno standardni 24-pin ATX,
P2 je (sudeći po slikama sa neta) > https://static01.galaxus.com/product....jpg_1440.avif
12-pin red +12V, red GND, jedan +5V,
slično je i sa P3 .....

DIY konverzija koja se svodi na prekrajanje žica na odg. konektor (mada za drugi Syno model i malo zbrčkano) opisano je ovdje > https://community.synology.com/enu/forum/17/post/107994

Sama zamjena nije ništa kompliciranija od std. pc - ja, druga je stvar šta psu ne spada pod user replace nego se šalje cijela sprava na servis / reklamaciju.
Napajanje se nalazi umutar škatule pa je djelomično to razlog šta je manje bučan.
Vjerujem kada bi se stavilo neko brand name kvalitetno napajanje 250 / 350 / 500W da ga nebi ni čuo da radi.

Za RP+ situacija je malo kompliciranija jer sve treba izvesti "u duplo" ako se želi zadržati hot swap dual psu + nekako inteligentno riješiti spoj "prema unutra" .....
najmanji problem šta bi zamjenski psu stali iza na polici ...

jp_rv 01.05.2025. 20:02

sretan prvi maj, praznik rada.
uspio ja danas svašta ugurati u taj praznik rada i nadam se sutra nastavak u istom tonu...
da. dakle kapnulo mi s posla 50TB diskova i serverčić. obzirom da je otpisan, znači da nažalost ima više od 10 godina.
hp dl180 gen6. krama. međutim ne smeta me da je krama ako to mogu lijepo zaokružiti kao funkcionalnu cjelinu. imam i gen10 međutim ne paše mi backplane. gen6 ima 3.5", gen10 ima 2.5".
pobacao sam smeće od diskova koji su bili unutra i ubacio 40TB u 8 slotova koje imam na raspolaganju.
čitam da bi outofhebox trebao raditi xpenology ali da zahtijeva da barem 1 disk bude uštekan onboard, a ne kroz kontroler.
ja ne vidim način kako spojiti išta onboard jer nemam power konektor nigdje. server ima 6 sata portova onboard, 2 x 460W napajanja, i struja sve ide na backplane direkt.
odakle da izvučem sata power?
ostatak konfiguracije je tužan, ali za xpenology ili win10 bi trebalo bit dovoljno.
znam da cucla kilovat struje, ali koristit će se za bekap. uključim, kopiram, ugasim. ujedno sam time miran narednih 10 godina obzirom da mi apetiti rastu cca 2TB godišnje.

PS - ako netko poklanja kakvih 30tak komada 2.5" 1.6TB diskova, rado primam, imam 24 slotni DAS i dl180 gen10 sa 8 slotova...

Pupo 01.05.2025. 20:57

Taj Gen6 je stariji od 10 godina ;) Gen8 imaju po 10 sada.
Za neki lab može poslužiti ili ovo što kažeš, za neki backup, za 24/7 nema apsolutno nikakvog smisla nažalost.

Pregledaj si backpane od svih diskova, oni diskovi koji su se od nazad uštekavali su znali imati molex na sebi, pa neki spliter iskoristi. Ili uzmi od nekog diska naprijed, samo ćeš morati kupiti neki dugački extener, znaju se na aliju naći.

tomek@vz 02.05.2025. 06:35

Uf...kosa mi se na glavi dize kad vidim HP Gen6 server. Mi smo imali svako malo sranja sa njima da je krepalo MBO+PSU - istovremeno. Prije reboota smo doslovce molili dragog Boga da ne krepaju. A dogadalo se svako malo. Nestanak struje? U 60% slucajeva server je reko - pa-pa. Gen8-ice su nam se pak pokazale zilaviji i manje problematicni od Gen9 servera. Go figure. Dobro da smo sve te prastare HP-e zamjenili za Dell (koji se samo znaju random rebotat kad neko sere po struji).

Pupo 02.05.2025. 08:05

https://www.youtube.com/watch?v=VxQ2ZTtdDcA

Novi pretendent.
Nadam se da će cijena biti ok.

jp_rv 02.05.2025. 10:30

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3802361)
Uf...kosa mi se na glavi dize kad vidim HP Gen6 server. Mi smo imali svako malo sranja sa njima da je krepalo MBO+PSU - istovremeno. Prije reboota smo doslovce molili dragog Boga da ne krepaju. A dogadalo se svako malo. Nestanak struje? U 60% slucajeva server je reko - pa-pa. Gen8-ice su nam se pak pokazale zilaviji i manje problematicni od Gen9 servera. Go figure. Dobro da smo sve te prastare HP-e zamjenili za Dell (koji se samo znaju random rebotat kad neko sere po struji).

kod nas su svi OK, imam gen 6,7,8,9 i 10. sad će svi u penziju do kraja godine.
ovi novi su neki lenovi, nisam zapamtio, došlo po preporuci sistem integratora. meni svejedno dok god imam support.

Nikky 02.05.2025. 10:55

Ostalo mi otvoreno kad sam tražio info oko 1221 > https://community.synology.com/enu/forum/1/post/141096
The monday morning batch :D:):D

HP Gen8 u sve 3 izvedbe je još uvijek legendarna :)

medo 02.05.2025. 10:57

Mi smo rashodovali Gen6 HPove sve ispravne. Zamijenili smo 2-3 napajanja dok su bili u produkciji. Nije bio veliki uzorak.

Sa Gen8 smo imali velikih sranja sa iLo modulima. Ugasio bi ventove i CPU bi se termalno throttlao na 200-300MHz ili bi upalio ventove na 100% nakon reboota i držao tako danima na 8000rpm. U drugom serveru je iLo krepao što je poseban seks jer ne znaš hoće li se server rebootati sa zblesiranim/krepanim iLo modulom.

Bilo je i krepanih SAS kontrolera…

vacs 07.05.2025. 14:50

Mali help

QNAP-ov NAS, sve slozeno i sve radi osim shared folder sa nizim privilegijama

Imam tri usera:
- admin (ja)
- vlasnik (isto admin)
- radnici (obicni user)

Ukljucio sam na QNAP "Advanced Folder Permissions"

Htio bi sloziti da vlasnik ima pristup svim folderima, a radnici samo svom kroz windows explorer (add network location)

Ako se na windowsu logiram kao admin ili vlasnik radi bez greske, ali ako se logiram kao radnik ne mogu dodati taj njihov folder

npr za vlasnika:

\\NAS\Public\Firma

npr za radnike

\\NAS\Public\Firma\Radnici

ako radim novi shared folder dodaje ga u root i onda vlasniku trebam posebno dodati ova dva:

\\NAS\Public\Firma
\\NAS\Radnici

nije to sad neki problem da i bude tako, ali ako bi mogao spojiti u istom volio bi mu tako sloziti, jer tipa kad radim shared folder u windowsu sa lokalnog diska, ako sharem samo jedan folder taj isti ne mora biti u rootu da bi ga dodao na drugom kompu

Nikky 07.05.2025. 20:01

Možda pomogne:
https://www.youtube.com/watch?v=74TgB0bWuSY
https://www.qnap.com/en/how-to/faq/a...as-running-qts
https://www.google.com/search?q=QNAP...ileges+by+user

vacs 08.05.2025. 11:38

Ne ide kako sam zamislio, ali ide na nacin da prvom (Public) folderu dam pristup svima i onda na folderu od vlasnika maknem pristup radnicima. U tom slucaju vide folder, ali ne mogu uci u njega

\\NAS\Public\Firma\Vlasnik
\\NAS\Public\Firma\Radnici

Razlog zasto imam dodatni folder za vlasnika je zato da sve sto stavi u taj folder odmah je zakljucano samo za njega, dok ako bi radio svoje podfoldere u "Firma" onda bi za svaki novonastali folder morao micati pristup radnicima

xlr 10.05.2025. 16:59

Sto na Synologyju moram ugasiti ili NE koristiti da diskovi ne rostiljaju svako par sekundi u idleu?

Znam da Docker treba ugasiti, on uvijek nesto pise po bazi ili kuda vec.. Sto jos? Je li NAS koji je samo upaljen, a ne koristi se za nista osim povremenog smb pristupa - tih ili nije?

Imam NAS vec oko 5 godina i uvijek mi je u prostoru gdje boravim (dnevni, ured). I pun mi ga je lagano klinac :D Naravno, koristim ga za svasta i naravno da rostilja.

Na toj je lokaciji samo iz razloga jer drugdje nemam provucen lan i glupo mi je kupovati jos jedan ups (i odrzavati ga novim baterijama s vremena na vrijeme) posto mi trenutni ups drzi komp, mrezu i nas - koji su eto na istoj lokaciji.

Pa prije nego ista pokrenem, zanima me moze li NAS koji vrti raid 1 uopce biti tih u idleu, da ne rostilja bezveze ili dok synca neke svoje stvari interno...

Najradije bi se sad vratio na stare spore 4TB diskove, ali shr ne da smanjivati polje, a sad sam na 14TB. Afaik, nista te velicine nije tiho pa...

domy_os 10.05.2025. 17:25

Hm, nisam to imao nigdje, a imam i doma i kod par klijenata Synology. Kod sebe sam jedino napravio grešku što sam uzeo WD Red Pro na 7200 rpm, a Red Plus su 5400 rpm i nečujni su.

Namjesti time frame za sve što možeš, znači data scrubbing, snapshote, ABB, Drive, search isključi ako ne koristiš, i makni sve nepotrebne aplikacije.

Lewis 10.05.2025. 17:54

ili prebaci sve na 2.5" SSDove, tihi/brzi :)

xlr 10.05.2025. 18:27

Ma samo da mi netko potvrdi da dummy nas koji samo cuva podatke - ne rostilja svake 2 sekunde, ja cu sutra njega ogoliti i oglupiti. Jer sad da idem sve rusiti samo za test, ne mogu to. A ne sjecam se koliko je rostiljao kad sam radio inicijalni setup (tad sam koristio samo smb pristup i web gui za management). Danas se na njemu stosta vrti...

Thermaltake 10.05.2025. 21:14

Moj se isto čuo dok sam imao diskove uvijek često nešto drndne pa me iritiralo pogotovo navečer kad sve utihne pa ga još jače čuješ. I prekipilo mi uzeo dva ssd-a i tišina :D

Ivo_Strojnica 10.05.2025. 22:32

hahahaha, želim da svašta radi, ali da se ništa ne čuje :D

Stavi jastuke na njega! :D

9800pro 18.05.2025. 22:46

Ekipa, za storage filmova, bez RAID-a, da li staviti EXT4 ili BTRFS?

Nikky 18.05.2025. 23:19

EXT4 ćeš lakše "otvoriti" bilo gdje / bilo kako ...

medo 19.05.2025. 08:42

ext4 sa largefile opcijom

9800pro 19.05.2025. 17:25

Citiraj:

Autor medo (Post 3804899)
ext4 sa largefile opcijom

Gdje bi se to trebalo podesiti na Nas-evima ako znaš?

jp_rv 21.05.2025. 15:25

nakon dugo vremena, došlo vrijeme da malo upgrade-am "nas".

doduše nije mi baš uspjelo jer je kučište premalo da bi u njega stalo 6 diskova pa sam odustao i pustio 5.

obzirom da nisam znao da mi syno neće dat da povećam raid 0 pool, morao sam kreirati novi volume na samo jednom dodatnom disku šta je malo meh ispalo.

ali ok.
veći pool je 2 x 2TB raid 0 - anime, serije.

manji pool je 2 x 500GB raid 1 - za automatski sync slika s mobitela.

dodatni pool će bit za filmove i serije, sad kad su nova telka i projektor došli na red.

prije gašenja sam lupio screenshot - 414 dana bez restarta, šta je poprilično OK obzirom da se radi o sklepanom xpenologyju na lenovo mini pc-ju sa celeronom.

https://i.ibb.co/B25Jwv0C/firefox-ZMOBw-Erf1p.jpg

usput malo obrisao prah, i vraća se nazad u podrum.

Roberto 27.05.2025. 20:47

Imam glupi problem vezan uz Synology s kojjim se borim već neko vrijeme.

4 računala imaju mapirane driveove sa synologya.
Na 3 računala pretraživanje tih mapiranih driveova radi, na jednom ne. i naravno, na tom računalu na kojem ne radi, je najvažnije da radi :D

znači doslovce kad otvoriš drive i hoćeš pretražit nešto na njemu, ili vrti vrti i ne nađe ništa ili nađe nešto što nema veze s upitom, dok na drugim računalima uredno radi i pronalazi odmah po upitu.

Omogućeno je da fileovi na tim driveovima budu indeksirani i što se tiče svojstava i sadržaja. U postavkama indeksiranja nit na jednom kompu ne vidim te diskove kao lokacije koje se mogu indeksirati.
Problem očito nije na Synologyu, budući da na drugim računalima radi pretraživanje, no mislim da je najzgodnije da upit ovdje postavim, možda se netko od NASovaca susreo s tim.
Probao sam mijenjat postavke, usporedio postavke s drugim računalima, čak i napravio rebuild indeksiranja koji je potrajao skoro dva tjedna, no nisam uspio postići da to računalo uspješno pretražuje mrežne diskove :/

Jel propuštam nešto banalno, ima li netko savjet što mi je činiti?

The Exiled 27.05.2025. 20:59

Everything između ostalog ima mogućnost mapiranja shareanih (NAS) foldera/diskova, provjereno radi, pa si možeš tak nekaj složiti da ne ovisiš o Windows File Exploreru.:)

Roberto 27.05.2025. 21:28

Da, koristim ga na jednom drugom kompu. No, nekako mislim da nije ovdje problem niti u indeksiranju, odnosno ne mogu objasnit u čemu je problem, a sad me to iritira što ne znam zbog čega na tom kompu ne radi a želim da radi :D

Lewis 27.05.2025. 22:45

jesu svi kompovi na istim windowsima s aistim settingsima sharinga/firewall ?

Roberto 28.05.2025. 10:13

Je, svi su na Win10 Pro, uredno licencirani, sve je podešeno isto, i svuda sve sa Synologya uredno funkcionira izuzev tog searcha na jednom kompu.

medo 28.05.2025. 21:32

NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3805029)
Gdje bi se to trebalo podesiti na Nas-evima ako znaš?

U komandnoj liniji odnosno shellu ako ti dopusti. Tamo formatiraš sa mkfs.ext4 -T largefile /dev/sd….

Citiraj:

Autor Roberto (Post 3806408)
Je, svi su na Win10 Pro, uredno licencirani, sve je podešeno isto, i svuda sve sa Synologya uredno funkcionira izuzev tog searcha na jednom kompu.

Isti user? Ista workgroupa? Isti subnet?

Što ti kaže log na Synologyju kada se taj PC pokuša spojiti?

Roberto 30.05.2025. 06:55

Citiraj:

Autor medo (Post 3806509)

Što ti kaže log na Synologyju kada se taj PC pokuša spojiti?

Nema nikakvih grešaka. Taj PC je poput ostalih normalno spojen na Synology, sve vuče i čita normalno, osim tog searcha.
Međutoa, neki dan sam na drugom kompu zamijenio disk kloniranjem, i nakon toga je i na njemu prestao raditi search. A na ovom kompu s kojim od priej imam problema sam isto to napravio pred par mjeseci, i može biti da tu nastaje problem.

medo 30.05.2025. 14:00

Onda pogledaj Event Log na Windozama. Negdje nešto mora pisati.

Pogledaj i Process Monitor (Microsoft Sysinternals) pa vidi što Explorer radi kada klikneš na taj share.

Matijac 15.06.2025. 09:44

2 pitanja.

Imam 216+ sad mu je 9.ta godina. Za moje potrebe zadovoljan, ali mi je prespor.. Sve traje dugo, otvaranje fileova, programa, postavki, na kraju sve otvori, ali traje. Mogu li nešto upgradeati da bude radio brže? Imam 2x4TB ironwolf pro.

Drugo pitanje kaj koristiti kao zamjena za DS get kojeg više nema? Ja ga koristim i dalje, ali isto ima li nešto s čim ste zadovoljniji?

tomislav_sb 15.06.2025. 09:56

Ako se dobro sjećam, celeron je u njemu sto bi i dalje trebalo biti solidno za normalno korištenje. Problem je što ima samo 1gb RAMa. Išao bi u smjeru zamjene tog modula s jednim od 8gb

Lewis 15.06.2025. 10:02

Ja sam do prošle godine imao jos DS415+ koji je imao 2GB i cak sam stavio DSM 7 I sve je bilo ok, tako da vjerojatno RAM upgrade bi mu dao jos koju godinu života :).

Matijac 15.06.2025. 10:26

I ja imam DSM 7.

Niš budem probao, vidim da ima tih modula po 20€. Samo pišu ljudi da ugasim memory compresion, di se to gasi?

GPT veli da je 1GB rama soldered gore i ima 1 slot slobodan, a da celeron podržava max 8gb rama, a ovo skupa ispadne 9GB. Možda da probam s 4GB.

xlr 15.06.2025. 10:51

Imam viska jednu plocicu Cruciala od 4GB koju sam koristio u DS220+ ako ne nadjes nista pametno:
Crucial CT4G4SFS8266 4GB DDR4 2666MHz CL19

I ako zatreba, lista ram modula koje su ljudi testirali:
https://docs.google.com/spreadsheets...t?usp=drivesdk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:50.