PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

vedranzeman 29.09.2019. 17:08

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3341509)
Moja roza vozačka je vrijedila još ohoho godina ali čim je izašla nova išao sam promijeniti i kako je neko već rekao, olakšao si život. Vozim svoj, ženin, na poslu i ponekad tuđe aute i sad stalno razmišljati da li imam vozačku ili ne... Previše je to. Prometne od mojeg i ženinog auta su u automobilima i nema brige oko ničega.

Da ti malo zadam brige i otežam život. :D
Ostavljanje prometne dozvole u autu je kažnjivo zakonom, znači svaki puta ju moraš izvaditi iz automobila i razmišljati jesi ju uzeo sa sobom i da li je to prometna od tog auta.
Usto ako imaš kasko i ukradu ti parkirani auto skupa s prometnom, džaba si ga plaćao.

Lewis 29.09.2019. 17:14

imas nigdje link na taj zakon/tekst ?

Thx

zgmmax 29.09.2019. 17:24

gledao sam za CO i mislim da bi ti to mogli progurat kroz ovaj članak 6, točka 29.
Citiraj:

štete nastale ostvarenjem rizika krađe vozila ili opreme u vozilu ako vozilo
nije bilo zaključano ili je krađa bila olakšana na bilo koji drugi način
Članak na presude kada je vozilo bilo ukradeno

Uvijek imam sa sobom prometnu. I ne ostavljam je u autu. Jew glomazna la sam se tak nekak navikao tak da mi nije problem.

Facelessone 29.09.2019. 17:36

Link na članak, ali ne članak zakona.

Zakon o obveznim osiguranjima u prometu čl. 66. st. 2. kažu, ali to tamo ne piše ili ja ne vidim dobro.

domy_os 29.09.2019. 17:47

To su i meni rekli u osiguranju još prije 14-15 godina kad sam prvi puta uzimao kasko. Ako je prometna u autu, u slučaju krađe kasko praktički ne vrijedi. Moraš uz sebe imati oba rezervna ključa/kartice i prometnu.

Elven 29.09.2019. 17:57

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3341816)
To su i meni rekli u osiguranju još prije 14-15 godina kad sam prvi puta uzimao kasko. Ako je prometna u autu, u slučaju krađe kasko praktički ne vrijedi. Moraš uz sebe imati oba rezervna ključa/kartice i prometnu.

Isto vrijedi i za rent-a-car. Pokrice protiv kradje ne vrijedi ako nemas sa sobom prometnu i kljuc (u ovom slucaju jedan jer ti samo taj daju).

mamikulcic 29.09.2019. 18:12

Puno osiguravajućih kuća ima tu napomenu i ako vas radi toga zavlače slobodno ih zovite na sud,dobivate parnicu 100%. Prometna je slobodno u autu. Ovo sam čuo od pravnika koji radi u toj branši.

Pupo 29.09.2019. 18:36

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3341685)
Hrpa njih ne zna podesiti moment ključ, nakon rada s njim ne vraća ga na nulu, razbacuju se s njim ko s igračkom i slično...

Plus što bi za zatezanje moment ključem prvo trebalo očistiti navoje i/ili koristiti nove šarafe, itd itd.

Al razumijem obje strane, s jedne strane ima malo kvalitetnih mehaničara koji su onda skupi, s druge strane hrpa ljudi omalovažava posao i satnicu mehaničara il bilo kojeg "radnika", bilo to limara, keramičara, vodointelatera i smatra da bi njihova satnica trebala biti 50kn.

the.elles.d 29.09.2019. 19:17

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3341805)
imas nigdje link na taj zakon/tekst ?

Thx

ZOSP čl.242
(3) Vozač koji u prometu na cesti upravlja vozilom mora kod sebe imati prometnu dozvolu. Prometna dozvola ne smije se ostavljati u vozilu bez nadzora vozača.

MadBoY 29.09.2019. 19:28

Ostavis prometnu u autu, ukradu ti auto dok spavas, policija zaustavi lopova i ovaj izvadi prometnu, kaze da si mu frend i da si mu posudio auto i samo nastavi dalje :D.

Boopsy 29.09.2019. 20:49

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3341830)
Ostavis prometnu u autu, ukradu ti auto dok spavas, policija zaustavi lopova i ovaj izvadi prometnu, kaze da si mu frend i da si mu posudio auto i samo nastavi dalje :D.

Ili lopov proda auto sam sebi. Samo mu fali ime vlasnika i oib vlasnika, a vjerujem da se to lako nabavlja... :D

MadBoY 29.09.2019. 21:49

Sve to već piše na prometnoj: Ime, Prezime, Adresa i OIB vlasnika vozila.

borny 30.09.2019. 07:20

Može li prodati auto sa ovjerenom kopijom prometne?

burmuz 30.09.2019. 07:50

Nisam siguran jesam li dobro razumio, ok da prometnu i ključ imaš kod sebe, to znam.

Ali REZERVNI ključ da moraš nositi sa sobom????? Pobogu, tko nosi dva ključa od auta sa sobom?

Hrconja 30.09.2019. 08:22

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3341893)
Nisam siguran jesam li dobro razumio, ok da prometnu i ključ imaš kod sebe, to znam.

Ali REZERVNI ključ da moraš nositi sa sobom????? Pobogu, tko nosi dva ključa od auta sa sobom?

Ma imaš ga doma, skrivenog. Na kasko moraš donjeti oba ključa i prometnu ako ti ukradu auto. Inače ništa od love navodno

Inovator 30.09.2019. 09:20

To su fore osiguravajućih kuća jer time smanjuju mogućnost isplate štete, s obzirom da statistički dobar dio ljudi ostavlja prometnu u autu, a za ključeve da ne pričamo. Znam dosta ljudi koji imaju samo jedan ključ od auta.

murina 30.09.2019. 10:07

3 generacije

https://i.imgur.com/bciu2TB.jpg

IcyTexx 30.09.2019. 10:14

Kad bi prometna bila kartica, ne bi bio problem. Ko bi u džepu nosio ovaj origami kojeg trenutno imamo?

xlr 30.09.2019. 10:31

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3341929)
Kad bi prometna bila kartica, ne bi bio problem. Ko bi u džepu nosio ovaj origami kojeg trenutno imamo?

Vozacka, prometna i osobna u istoj kartici, da se mene pita. Amen :)

Master_Hrc 30.09.2019. 10:33

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3341931)
Jel barem jedna vozi?

:D:D:D:D:D:D:D

coconut 30.09.2019. 10:39

Trebala bi bar ona crna kabrio pod nadstršnicom jer ju je zadnju nabavio. :D

Još malo o kamerama. Koristite turudića čim više.

https://www.vecernji.hr/vijesti/veli...vozila-1348851

pci_e3x 30.09.2019. 10:41

Citiraj:

Autor xlr (Post 3341933)
Vozacka, prometna i osobna u istoj kartici, da se mene pita. Amen :)

Zasto i prometna? ides kupiprodat auto, moras radit novu karticu za sve troje. A da sprema na čip - ne hvala, onda kad te zaustavi polcija i ide provjerit prometnu: "oops ne radi nam uredaj za citanje sa cipa, cek da zvrcnemo kolege u postaji pa da provjerimo"
Vozacak i osobna u jednu - ok.
Prometna kartica za sebe.

No, nitko osim nas par ovdje nece vidjet ovu raspravu, tako da su sve ideje/zelje/. uzalud :D

partwish 30.09.2019. 10:43

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3341929)

Ali opet je problem ako jedan auto vozi više ljudi. Muž, žena, sin... I stalno rotirati prometnu...

xlr 30.09.2019. 11:26

Kako u oku zakona disu ovjerene prometne? Jedna meni, jedna zeni, a original recimo doma. Ovjereni papir presavijem i zatrpam u novcanik...

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3341937)
Zasto i prometna? ides kupiprodat auto, moras radit novu karticu za sve troje.

Kartica je samo plastika, a podaci koje ona obuhvaca su bitovi i bajtovi. Proci ce jos vremena dok shvatimo da karticu ne treba mijenjati jer je na njoj netko tiskao rok trajanja te u jedan cip ubaci vise podataka koje ce sutra lakse/brze updejtati. Ali onda zurni postupak i parenkoje ga prate odlazi u povijest, uplatnice, slike, biljezi se ne kupuju, salteruse nemaju vise posla itd... Sve se to da napraviti na laksi i moderniji nacin bez da te parce papira veze uz neko vozilo, ali negdje u nekom paralelnom svemiru, ne sada, niti kod nas :)

mamutarka 30.09.2019. 11:31

https://revijahak.hr/2018/11/27/papi...ne-pise-dobro/

izgleda da diše dobro

Elven 30.09.2019. 13:47

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3341949)

Ovo je odličan info, i osigurava da uvijek imaš kopiju prometne, pošto ćeš ju držati doma.

coconut 30.09.2019. 15:22

Pojeo vuk magare. Stvarno smo smijurija od države.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2120267.aspx

burmuz 01.10.2019. 09:08

Citiraj:

Autor coconut (Post 3342018)
Pojeo vuk magare. Stvarno smo smijurija od države.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2120267.aspx

Platio je čovjek kaznu za prebrzu vožnju, za nezaustavljanje ga sud nije ni teretio, apro po u očima zakona ga nije ni bilo.

Za nedolaženje na sud, njegovo pravo je to ali mu ide na štetu. Ako je neophodno potrebno da bude na raspravi sud može narediti da se privede.
Iskreno svejedno mi je ali sad raditi lov na vještice jer je netko sudac ili ovaj ili onaj je bezveze. Čovjek je pravnik, zna što smije što ne smije i boli ga uvo, isto kao što bankar zna kako štediti/ulagati ili nutricionist što jesti da bude zdrav.

Napalili se kao Greta Thunberg na 3.0 TDI, život nekad nije fer i nisu svi isti. Dobrodošli u stvarnost.

Citiranje Indexa neću komentirati :D

Colop 01.10.2019. 09:55

Citiraj:

Autor xlr (Post 3341948)
Kako u oku zakona disu ovjerene prometne? Jedna meni, jedna zeni, a original recimo doma. Ovjereni papir presavijem i zatrpam u novcanik...

Jako dobro diše.
Samo ne smiješ zaboraviti da moraš svake godine nakon tehničkog ovjeriti novi primjerak prometne sa novim pečatom.

Master_Hrc 01.10.2019. 09:56

@Burmuz DirektorSvemira
Apsolutno se slažem direktore....reci ti njima, jalnim dušama koje ne praštaju uspjeh :D :D :D

Neznam koja ekipa mi je gora da budem iskren, ljudi ko Burmuz koji sve to fino toleriraju i odobravaju ili ekipa ko taj sudac. Ono, u sloveniji ministrica sama podnese ostavku jer je sa sluizbenim autom otisla u ducan a kod nas suci
bjeze policji, ne odazivaju se na sudske pozive i fejkaju da nisu oni vozili i to je sve ok......Bananaland yeah....

Pomo 01.10.2019. 10:01

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3342182)
Platio je čovjek kaznu za prebrzu vožnju, za nezaustavljanje ga sud nije ni teretio, apro po u očima zakona ga nije ni bilo.

Za nedolaženje na sud, njegovo pravo je to ali mu ide na štetu. Ako je neophodno potrebno da bude na raspravi sud može narediti da se privede.
Iskreno svejedno mi je ali sad raditi lov na vještice jer je netko sudac ili ovaj ili onaj je bezveze. Čovjek je pravnik, zna što smije što ne smije i boli ga uvo, isto kao što bankar zna kako štediti/ulagati ili nutricionist što jesti da bude zdrav.

Napalili se kao Greta Thunberg na 3.0 TDI, život nekad nije fer i nisu svi isti. Dobrodošli u stvarnost.

Citiranje Indexa neću komentirati :D

Jedini je problem što bi suci morali biti moralne vertikale društva i politički neovisni. Što konkretni nije, sitnica vezana za osnovu demokracije i trodiobu vlasti.
Nek ode u privatnike pa onda neka izigrava budalu.
Samo ne primanje poziva na sud, od strane jednog suca, je pokazivanje potpunog nepoštivanja prema instituciji u kojoj radi i trebalo bi biti dovoljan razlog za stegovni postupak i vanredni otkaz.
Al eto, živimo di živimo pa takva sranja prolaze, i takvi nam sude.

Colop 01.10.2019. 10:21

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3342198)
Jedini je problem što bi suci morali biti moralne vertikale društva i politički neovisni. Što konkretni nije, sitnica vezana za osnovu demokracije i trodiobu vlasti.
Nek ode u privatnike pa onda neka izigrava budalu.
Samo ne primanje poziva na sud, od strane jednog suca, je pokazivanje potpunog nepoštivanja prema instituciji u kojoj radi i trebalo bi biti dovoljan razlog za stegovni postupak i vanredni otkaz.
Al eto, živimo di živimo pa takva sranja prolaze, i takvi nam sude.

:goood:

Točno to. Vani, govorim o SAD-u, GB i slično biti sudac se smatra popriličnom velikom časti, i suci su načelno osobe koje su prvo radile u privatnom sektoru, tamo zaradile novce, i onda u 40-50 su otišle u pravosuđe jer ne žele više raditi 250-300 sati mjesečno, jer realno svugdje u svijetu plaća sudca je sitniš u odnosu na privatni sektor.

Kod nas je situacija obrnuta. Tko je iole dobar ili sposoban bježi iz pravosuđa u privatni sektor.
Drugi veliki problem je to što nema reizbora sudaca, nego kada su jednom imenovani trajno, mogu zajebavati sve i svakoga do 65 godine, odnosno do 70te.
Realno, da se testira znanje i da im se daju psihotestovi svakih 5 godina, mislim da bi ih možda 20 % sudaca prošlo.
Ako i toliko.

Bubba 01.10.2019. 10:27

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3342182)
Napalili se kao Greta Thunberg na 3.0 TDI

:D :D :D

murina 01.10.2019. 12:37

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3341931)
Jel barem jedna vozi?

Da :D
Samo srednja je moja (desna je nekad bila, lijeva je sestrina). U fazi je osvježavanja ovjesa ali vozim je kad god mogu.

Imam problem sa vozilima, supruga želi Smart For Four, ovaj model
https://our-rental-cars.europcar.be/...1440397850.jpg
.. jer smo dobili najgoru lokaciju za vrtić što se parkinga tiče, pa smatra da sa manjim autom od Giuliette ima puno više šanse (nema). Vitaru mi je proglasila igračkom (kraj Spidera :roller:) i misli da bih je trebao žrtvovati za ovo gore na slici :banned:
Tješim se da je to samo pametan način objašnjavanja da bih ja trebao voziti dijete u vrtić

Old Iggy 01.10.2019. 14:41

Citiraj:

Autor murina (Post 3342246)
Imam problem sa vozilima, supruga želi Smart For Four,

Bolje ti je ići na Twingo, isti auto s drugom značkom.

1v@n 01.10.2019. 20:28

A koja mu je točno razlika?
Smart dođe u startu bolje opremljen, a i bolje izgleda iznutra

Old Iggy 02.10.2019. 00:04

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3342354)
A koja mu je točno razlika?
Smart dođe u startu bolje opremljen, a i bolje izgleda iznutra

Pa pitanje je kolika je razlika, Renault i jedno i drugo.
Koju to točno bolju opremu ima SFF? Ovaj sad na akciji je skoro 30% skuplji, ista oprema. O "redovnim" cijenama da ne govorim.

coconut 02.10.2019. 02:31

..i ubrzo se prestaje proizvoditi, a twingač će imati bar još 2 serije nakon trenutne. Da ne govorimo o cijeni servisa i dijelova gdje je twingač bar duplo jeftiniji u obje stavke.

EDIT: za rubriku 'Vjerovali ili ne' - BMW zatražio opoziv Toyota Supri
https://www.index.hr/auto/clanak/vje...l/2120852.aspx

1v@n 02.10.2019. 23:49

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3342425)
Pa pitanje je kolika je razlika, Renault i jedno i drugo.
Koju to točno bolju opremu ima SFF? Ovaj sad na akciji je skoro 30% skuplji, ista oprema. O "redovnim" cijenama da ne govorim.

Alu felge, navigacija i 7" ekran, parking senzori i još neke stvari dolaze po defaultu na Smartu, dok su u Renaultu doplata.
Uspoređivao sam pakete opreme kad su tek izašli, znam da je Smart na kraju ispao nešto malo povoljniji kad bi se Renault s doplatama doveo na istu razinu opreme. Mislim da je Twingo morao ići u srednjem paketu + doplate ili čak najjačem da bi imao opremu kao bazni smart

Smart je završio s benzincima i dizelima, sad se mogu samo električni kupiti.

EDIT: Teško je doći do podataka što je sve u opremi od Smarta jer nemaju konfiguratore, ali evo iskopa se.
http://tools.mercedes-benz.co.uk/cur...wo.pdf?ver=1.1
Ima tu brdo standardne opreme

coconut 03.10.2019. 05:51

20k € za Smarta sa 2 mjesta? Za tu lovu možeš kupiti srednje opremljen auto Golf klase ili do ubera opremljen manji auto tipa Yaris & co.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:27.