![]()  | 

Izgleda da mi rikava WD40EFRX disk u QNAP NAS-u.. Star je 5 godina. 
	Imam 2 ista diska unutra, drugi je valjda jos OK. Prvo je pitanje - kupiti isti takav ili neki drugi? A drugo ... Da odmah mijenjam oba? Thx  | 

Ako imaš love nabavi 2 nova, 
	ako i ne ubaciš sada drugog novog, stoji za rezervu. Hoćeš li uzeti iste ili IronWolf pandan .... pitanje za lutriju :kafa:  | 

Iskreno ostao bih na istom (WD). Nemam neki poseban razlog... Budem malo proguglao. 
	Jedino sto me buni kompatibilnost. WD sada nudi WD40EFPX (i WD60EFPX - mozda bi isao na veci), ali njega ne vidim na listi kompatibilnosti s mojim NAS-om, sto mi bas i nema smisla. Ako moze i savjet oko toga...  | 

Po info sa neta slobodno idi na PX, 
	i dalje je CMR, veći cache (256Mb), Red Plus serija.  | 

Hvala :)) 
	 | 

Nakon zadnjeg updejta ne mogu više pristupiti IP adresi NASa. 
	U pitanju je Odroid HC2 sa openmediavaultom. Imam na žalost dva takva slučaja pa me zanima mogu li slučajno nešto nekako popraviti da ne moram ispočetka raditi dvije instalacije i podešavanja. Nemam ideje od kud krenuti uopće  | 

Da nije promijenio adresu? 
	 | 

Ne vidim u ruteru ništa novo, a i fing na mobitelu isto nije našao ništa novo 
	 | 

Pa da li ti prolazi ping s racunala na poznatu adresu NAS-a? 
	 | 

Destination host unreachable za oba servera 
	Kod mene je u oba slučaja ovo s obzirom da mi plava ledica svijetli skroz: The solid blue LED means the boot process stops at u-boot.  | 

A možeš li ih spojiti na monitor, tipkovnicu i miša? 
	Probaj tako riješiti. Partizanski.  | 

Odroid HC2 ima serijski port? Pretpostavljam da bi trebao imati pošto nema priključak za displej. Trebalo bi onda spojiti USB-UART kabel (nikako USB-RS232) i vidjeti što se događa na bootu. 
	Ako si imao postavljen backup u OMVu onda možeš disk spojiti njegov na komp, podići neki Live Linux (npr. Debian Live) i onda mountati disk i vidjeti mogu li se izvući backupovi i fajlovi. Pa na novoj instalaciji restoraš backup. Ali ja bih prvo probao sa serijskim portom da se vidi gdje boot faila, možda je neka sitnica koja se lako popravi pa ne treba raditi novu instalaciju. Meni kad se bio skrkao OMV radio sam backup sa USB sticka s kojeg se vrtio, i onda restore na drugu novu instalaciju pomoću omv-regen skripte, radi dosta dobro. https://github.com/xhente/omv-regen  | 

Jeli to čudo ima serial / debug pinove ? 
	Ako ima doći do terminala ? Pazi koja je logika (3 ili 5 V) za odg. adapter. Moguće da update nije prošao kako treba ili zeza / riknula SD card ? Trebalo bi da se može maknut hdd, dignuti os na novo (nova kartica) a potom vratiti hdd ?  | 

Citiraj: 

Vjerojatno može, ali će izgubiti sve postavke, fajlovi će ostati. Zato bi bilo dobro doći do backupa konfe i restorati na novu instalaciju. Meni se nedavno skrkao OMV jer sam išao vidjeti koliko dugo će poživjeti instalacija na USB sticku, nakon koje godine pri jednom updateu je došlo do korupcije jer se USB poderao od korištenja i više se nije moglo bootati. Ali pomoću te skripte sam izvukao backup konfiguracije, instalirao nanovo OMV na drugi USB stick i restorao konfiguraciju, OMV mi dalje radi normalno. Stavit ću OMV sistem na SSD umjesto USB, ali vrag prišu odnija ... :D  | 

Malo ću pročačkati ako nešto uspijem, ali... 
	S obzirom da je riječ o starijem hardveru razmislit ći svakako o nekoj diy nas varijanti za dva HDDa. Svaki prijedlozi u tom smjeru su dobrodošli uz uvjet da se da instalirati linux/openmediavault.  | 

Citiraj: 

| 

@tintin 
	Koliko malo mora biti aka gabarit ? Neki SFF PC di stanu 2 hdd + ssd ??  | 

Pogleda ći malo što se nudi pa kad pronađem nešto iavim se za pomoć oko finalne odluke. 
	Sve to naravno ako ne složim ovo što me zeza...  | 

Evo jednog kandidata za moguću zamjenu. 
	Ugreen NASync DXP2800 Ima netko iskustva s tim možda? Nisam siguran da mogu složiti diy varijantu za te novce...cca 280 eura u de  | 

I ja ga pikiram, samo što su na tržištu svega par mjeseci pa ne možeš nigdje naći long-term iskustva korisnika. Za tu lovu nema ekvivalentni DIY. 
	 | 

@tintin 
	Jesu tebi nofčići dragi ? Za takvu igračku € 280 ? Pa radije onaj šta se prije spominjao sa 4x hdd + svašta nešto, ima izvedba sa Intel - om ili još bolja sa Rayzen - om. Za pola tih nofčića se uzme ovako nešto: https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-46237544 taj je overkill sa i7-6700, možda ovako nešto > https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-46139554 bitno da je veliki dvd bay umjesto kojeg staviš jedan hdd sa adapterom i ima mjesta ....  | 

Naručio sam za Božić NAS (DS224+) s 2 diska 16TB Exos X18 ST16000NM000J i 16GB RAM-a. 
	Diskove je trebalo čekati 2-3 tjedna, onda su se zaredala razna sranja, poslovi, obiteljske obveze i tako je to stajalo pa sam konačno danas preuzeo i sad moram vidjet kako što više prebacit sa starog DS214 bez da moram hrpu toga ponovno namještati. Mislio da će diskovi biti novi kad ih se toliko čeka, ali ne, jul 2021. godine. Valjda se nisu zapekli od stajanja :D  | 

Citiraj: 

Imaš onaj njihov Migration Assistant koji bi ti trebao pomoći u migraciji uz zadržavanje postavki. Nisam nikad koristio, ali izgleda OK. https://www.synology.com/en-global/d...ture/migration  | 

Ne ide, moj 214 je prestar, prvi podržani su *16 modeli. 
	I mislim da ne može btfrs preko toga nego ostaje format koji je bio U sjećanju mi je ostalo da ide nekako preko hyper backupa.  | 

A sta moze biti tako puno toga od postavki na model starom 11 godina (DS-214) sto neces moci podesit za 5-10 minuta na novome :)? 
	 | 

Ako prebaci korisnike i foldere, ostalo sve je sitnica. Brine me još sync task na cloud ali sam čitao da prepozna sve automatski što je uploadano već 
	Važno je da oba NASa rade i fino paralelno se sve namjesti.  | 

Citiraj: 

Kakvi su Exos diskovi, kolko su glasni u radu? Bolji/losiji od Ironwolf pro? Razmisljam isto o DS224+ i Seagate Ironwolf pro 16TB  | 

Exos i Ironwolf Pro navodno imaju identičan hardver, Exos je više za datacentre i cloud, Ironwolf Pro ima firmware optimiziran za RAID, ali u praksi nema razlike, ako je vjerovati data hoarderima sa Reddita. Uzmeš onaj koji je jeftiniji, s tim da možeš gledati i WD Red Pro. 
	 | 

Exos je jeftiniji cca 50€ od Ironwolf pro. Navodno je glasniji u radu i klikce cesto. Meni treba sto tisi disk. Sada imam Barracudu i Archive, to rostilja nonstop nekog vraga i dosta su glasni. Te bi ostavio za backup a u novi nas bi stavio sto tisi disk. 16TB mi je dosta za sada a kasnije lako dodak jos jedan. RAID ne koristim. 
	 | 

Kako može biti glasniji kad su oba 7200 rpm diskovi? Za kliktanje moram priznati nisam čuo do sad, a pratim DataHoarder sub sa 800+ tisuća korisnika. 
	Npr: Citiraj: 

Citiraj: 

| 

Hvala za info. Svasta procitas na net-u a nema opcije da isprobas prije kupnje. Nadam se da su barem malo tisi od trenutnih :) 
	Znaci Exos posto je dobrih 50ak € jeftiniji.  | 

Sljedeci NAS ce mi biti bilo sto sa 4-8TB diskovima (5400-5900 okr). Jednom kad krenes s takvim diskovima, sve ostalo je jednostavno bucno, pogotovo ako ti NAS stoji u prostoru gdje boravis. 
	Ili to ili cu raskupusati i ispiliti ovaj metalni kavez u Synologyju i sve napuniti spuzvom jer ti NAS-evi ne pomazu u utisavanju diskova. Prije sam imao 4TB ironwolfe, pa presao na mg07 toshibe 14TB. Radije bi danas nadogradio NAS na neki 4-bay i tise diskove nego trenutni 2-bay i veci diskovi.  | 

Pa ako su vam 4-8 TB dosta prostora stavite 2.5" SSDove i nema buke, cemu uopce kompliciranije sa HDDovima za te "USB stick" velicine poolova :) 
	 | 

Mislim da ni meni ni kolegi to ne igra, vidis da sam se upgrejdao sa 4 na 14TB. A mogao sam taj upgrejd dobiti i sa 4 tiha diska od 6-8TB. Nema tu nikakve racunice za SSD (nazalost) :) 
	 | 

Ja trenutno imam diskove 2x8TB 5400-5900okr pa su glasni od pokretanja (NAS je u hodniku) i nonstop nesto rostiljaju.  
	Najtisi disk koji imam je Seagate Barracuda LP 2TB. Stavis ruku na njega i tesko je skuziti je li radi. U radu necujan. WD green 2TB su isto ok a jedan Samsung od 750GB je toliko glasan i vibrira da cijeli stol od njega vibrira.  | 

Citiraj: 

Crucial BX400 od 4TB (SSD) 2.5" je nekih 265€ po komadu. Ima i WD blue u nekih 290€, ako je tisniha najbitnija stavka je nevidim bolje rjesenje. Ako su pare najbitnije onda otrpit rostanje HDDova i mir :). s tim da ce SSD opciaj biti i 2 do.2.5x brza za prijenos/pristup jer SATA dozovoljava 500+ MB/s koji ti SSDovi skoro pa svi ispunjavaju dok su HDDove jos na 240-280 MB/s. Nazalost nema "i ovce, i novce" :).  | 

I onda Synology zasere pa stavi gigabit lan na njega i još bolje onemogući jumbo frames.  
	Evo ga na tavanu, negrijanom, rošta danima i kontrolira diskove. Navodno će danas bit gotov :D Ti diskovi su glasni, ali nemam ih sa čim za usporediti jer jedini drugi mehanički diskovi su stari WD Red u trenutnom NAS-u pa mogu usporediti kad spustim novog u ured. Imam jedan disk WD Blue 2TB u desktop kompu, davno sam mu isključio struju. Bio je namijenjen za lokalni backup i pohranu većih podataka, ali kako su ga usrani Windowsi palili svako malo prekipilo mi je i zamijenio ga SSD-om.  | 

Citiraj: 

Ja vozim DS 1522+ preko tri porta na switchu + SMB Multichannel i guram nekih 275-280 MB/s na HDDovima jer mi je switch 2.5Gbit pa sam iskoristio cjelu brzinu switcha. Da je switch 10Gbit usteko bi mu sva 4 porta i dobacio nekih 450 MB/s (s obzirom da imam 5 diskova tj. 4+1)  | 

Meni je nevažno jer imam sve gigabit, ali ne kužim zašto su micali jumbo framese.  
	Ovo je išlo gore forumašu koji bi stavio ssd zbog brzine, što ti znači ako ne možeš poslat. Inače i ds224+ ide na usb brža mreža, ako nekome treba. Ima ma Redditu dosta o tome, samo treba kupit adekvatan stick.  | 

Meni SSD nema smisla iz mnogo razloga, a tu niti ne racunam cijenu i manji kapacitet: 
	Treba izbjegavati dramless modele zbog losih performansi (jeftiniji modeli tipa BX), Na nekim cheappo modelima kazu da je godisnji wear dosta velik pa je upitna trajnost investicije, Gigabitni nic-ovi u kombinaciji sa gigabitnim switchevima i klijentima, osim ako ides upgrejdati mrezu, Cinjenica da ti za 90% slucajeva SSD nije ni potreban te da neces iskoristiti ni IOPS niti brzine. Pros: Tisina, manja potrosnja, hladniji rad, mogucnost gonjenja NAS-a potpuno pasivno u idleu (zero fan), brzi search i operacije unutar NAS-a (rebuild polja, indeksiranje, backupovi i sve to).  | 
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:08. |