![]() |
Ako čekaš dokaz, znači da nisi ni ti siguran da tvrdiš suprotno :D
Konstatirali smo da nas je baaarem pola vozilo aute od hrpu konja po stazama, i svi zivi smo probali vožnju u Uno 1.3 Turbo i tako dalje. Svi smo rejseri, i svaki dan baaarem 3-4 sata skidamo vremena po Grobniku. Da nastavimo sa :nuts: Nekako mi je r34 drag postao nakon ovog kak se zove ( :) ) novog... Edit: Ali su ga Japanci us***i sad, i balavurdija raznorazna :D Isssss |
Ta 7. generacija Celice mi je prekrasna, isto ko i Mazda 323F (94-98), ali ovo je... Uff :D
|
Citiraj:
Ako želiš da ti dokažem, to možemo i s tvojim autom. Uopće me neće smetati pumpa ABS-a koja trenutno neće biti u funkciji, mada je idealno bez nje. A znam da ga imaš, i da je bio uvjet kod kupovine auta. Dođi, daj mi pola čuke da probam auto i naviknem se, pa idemo u probu. Bio bi dobar i koji svjedok, jer mi djeluješ kao netko tko će se kasnije izmotavati. |
Citiraj:
Proveo sam nešto vremena na poligonu za sigurnu vožnju i isprobao sam neke stvari. Isto tak je tužno što te u autoškoli ne upoznaju sa ABSom kak se spada. Reć će ti "to je to i to u teoriji" i na tome ostane. A ljudi kad prikoče i osjete pulsiranje puste kočnicu... |
Citiraj:
Znači nisi vozio auto bez absa. To što si ti proveo na poligonu ne znači apsolutno ništa dok ti se to ne dogodi u nekoj zeznutoj situaciji na cesti. I samo još jedan detalj Citiraj:
P.S. Ja se nisam izjasnio što se tiče dal je bolji abs ili nije pa molim da me netko ne uvršava niti u jednu skupinu, ukazujem na subjektivnost određenih kolega sa ove teme :) |
kako ces ti objasniti tatinoj kceri koja je sjela u nov novcijat tipa golf kako nauciti pravilo kociti? proslo je vrijeme kada je prvo vozilo ficek ili 127-ica, pa kad sjednes u novo imas filing da je spejs satl.
ja recimo vozim auto koji nema ABS, i sasvim mi je ok. mislim da je u 9 godina staza mozda dva-tri puta zaskripao kod kocenja jer sam ga nagazio ko' telac, ali tu su i lose gume odigrale ulogu (mega dobre hankok made in koreja plastika-guma :)). po kisi i po snijegu niti jednom izlijetanje i slicno, a ipak nekih 125k km mog staza u tom autu nije za odbaciti. tako da ABS po meni nije strikno obavezan, ali u dobroj mjeri itekako dobro dode vozacima koji ili ne zele ili ne znaju nauciti voziti. meni je smijesno koliko mi je ljudi pitalo da li imam ABS jer ne proklizujem po sljunku/pijesku dok sam znao jace zakociti, pa se cude kako su naprijed diskovi, iza dobosi........ sve stvar koliko si naucio i kako si naucio voziti. |
Citiraj:
To sam i prije spominjao. Iznenadni šok i panika kad se nešto desi na cesti sprječavaju reakciju koja bi trebala biti savršena da bi izveo kočenje kako se spada (bez ABS-a). Bez ABS-a i iskustva u panici lupiš, ne puštaš i nemaš ni upravljivost ni u većini slučajeva dovoljnu zaustavnu snagu. Sa ABSom imaš upravljivost i kraći zaustavni put sa takvom istom reakcijom. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Mene više od tog absa zanima kakve je tko imao kritične situacije na cesti, ali stvarno kritične, i kako se snašao ili nije? :)
E sad pisat o tome ne znam dal ima smisla jel mi se čini da bi bilo previše lovačkih... :) Do sad sam vozio 4 auta bez absa (pod vozio ne mislim krug po gradu ili parkingu) i prošao sa njima cca 70000 km, od toga se na jednom kasnije popravio abs. Jedino di mi abs smeta je snijeg, tada bi ga isključio, u ostalim uvjetima ostavio upaljenog. |
Citiraj:
dok je u svim ostalim situacijama sve proslo ok. cak iznenadujuce sto sam skuzio, je da kad sam znao proklizat (obavezno dok je mokro i sa onim hankokicama plasticnim), mogao sam skrenuti :). ovo ne serem i nisu lovacke. ali ipak se vracam na to da moras se prilagoditi uvjetima na cesti i voznji kakva je u tom trenutku, i to je to. masa frendova je isto zavrsila u jarku i u drugim autima, a imaju svu silu elektornike. |
Kaj se sa ABSom nemoze "pumpat" kočnica?:)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Karikiram, nemoj da bi se neko našao uvrijeđen. :D |
samo mojih "2 centa"..
ima gro testova i profi vozaci (ne ovi tu nasi profi vozaci sa foruma lol), vec raceri, na kontroliranom poligonu su tesirali (ne jednom) ucinkovitost absa kontra kocenju bez i niti jedan nije zakocio u manje metara bez absa (ili zanemarivo puta) al pretpostavljam da su to bili sve neki amateri koji nemaju pojma, i koji razglabaju po forumima sa teorijske strane.. jer citajuci ovdje postove i zaklinjanja kako ce netko zakocit brze bez absa je jedna od zabavnijih izjava u zadnje vrijeme.. i najvaznija stvar - pricamo o kontroliranoj situaciji, a ne iznenadnoj rekaciji u kojoj bi 99.99 % i apsolutno svi sa ovog foruma zakocili prije sa absom nego bez njega.. il ce mi netko rec da bi u nekoj iznimoj sitaciji (izletavanje djeteta, biciklista, motorista, konja, jelena, p.materine) instinktivno imao osjecaj za pritisak kocnice tocno do blokanja, uz kontrolu putanje i doziranje? vozim auto bez absa i ja mogu smatrat da cu zakocit brze od nekog sa absom, jer eto ja imam donekle dovoljan osjecaj za granicu blokanja, al da cu zakocit brze.. sumnjam.. iako sam i ja bio suprotnog uvjerenja, netko sa "malo" vise znanja kaze drukcije.. |
Situacija: idem drzavnom cestom cca 100 km/h, dolazim do lijevog zavoja, u kojega se s desne strane spaja lokalna cesta. Vidim auto koji prilazi po toj cesti, usporava, i ne stane nego izleti pred mene, sa nekih mozda 20. Kocim ko manijak, gume skripe, bez ABS-a, vidim da necu stati do njega, pocinjem motati (prije nego sam popustio kocnicu) auto naravno i dalje ide ravno.
Skuzim to, popustam kocnicu, ali sad kad je uhvatio sa smotanim kotacima, trza naglo lijevo, ja kontra, 2 puta baca zadnji kraj lijevo desno, hvatam lijevu bankinu i uspijem stati taman prije jednog mosta. Stao sam koju minutu na ovom mostu da dodem k sebi, i rekao da sljedeci auto sigurno MORA imati ABS. |
Citiraj:
|
LOL. Na ovom forumu sve neki pro driveri. A vozni park za qurac. :D
|
nije zaqrac, samo nemaju abs i servo :D :D
|
Citiraj:
:lol2::lol2::lol2: |
Ma vjerojatno imaju, ali počupaju senzore za abs i ispuste ulje iz servo sistema. :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
:D @fanatik - nisam se uvrijedio na ono gore, zato što imam sjedalo u normalnom položaju :goood: Edit: Al da si ga pogodio jesi. Većina drkaroša su sa civicima, sa probušenim loncima i samo se ruke na volanu vide. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Odličan video!
http://www.youtube.com/watch?v=mKiTAcXK6M4 Da netko neveli da je po snijegu abs nema koristi http://www.youtube.com/watch?v=bZCeZ...eature=related |
Mislio sam na baš snijegom pokrivenu cestu. Na tom videu je led. Kad ima snijega, kad stisneš kočnicu bez abs-a, kotači blokiraju i guraju snijeg ispred sebe, što stvara otpor te auto staje prije.
|
Ova tema je strasna, sve sami pro vozači :)
Napali ste na taj ABS sa teorijom da pojedinci u ulozi pro vozača mogu prije zakočit sa sutom bez ABS-a. Dobro, i? Namjena ABS-a nije da skrati zaustavni put, nego da se izbjegnu situacije proklizavanja kod naglog kočenja tj gubitka kontrole u kritičnim situacijama. |
Citiraj:
Na stranu što će se bar 50% njih uplašiti ABS-a. :D |
Citiraj:
Baš zimi, po zaleđenoj cesti, abs produžuje zaustavni put ekstremno, a kontrola nije baš tako bajna kako tu većina pc drivera tvrdi ;) ABS je najbolji i najkorisniji asistent vozaču koji se ugrađuje u automobile, ali nekad više odmaže nego pomaže. Evo ti samo 1 rl situacija - dakle, uzmi u obzir da abs produžuje zaustavni put zimi za cca 30%, ti se približavaš automobilu ispred, koji u jednom trenutku naglo koči zbog zebre ispred i nenadanog pješaka. Ispred, u suprotnom smjeru, također stoji vozilo koje propušta tog pješaka na zebri; lijevo je parking pun vozila, desno visoki rizol i puna pješačka staza. Manevarski prostor za izbjegavanje udarca u vozilo ispred tebe uz pomoć tog čarobnog ABS-a, dakle ne postoji. Ako opališ po kočnici ko divljak da aktiviraš abs čim prije, produžio si zaustavni put, i još jače ćeš udariti u vozilo ispred. Bez abs-a imaš u glavi fact da ga nemaš i kočit ćeš dozirano (naravno, ako imaš 3 čiste u glavi, a to što tu ekipa brije da većina neće reagirat kak treba, to il je ekipa koja vozi auto 2000km godišnje ili je dobila vozačku dozvolu u prnjavoru za 100 maraka). Dakle, point je da i s abs-om i bez treba imat vozačkog iskustva i hladnu glavu i ne jašit po kočnici ni u jednoj situaciji. Da je abs najbolji pomagač, je, ali po suhom i po kiši, po snijegu i ledu više odmaže nego pomaže, zato što senzori ne mogu odradit posao kako treba (čitaj - podivljaju) te se put kočenja umjesto da se skrati što je krajnji cilj svih istraživanja kočionih sustava u svijetu, on se znatno produži što ima samo teže posljedice (vjeruj mi da to jako dobro vidim u svom poslu, kak to izgleda:D). Imao sam 20ak svojih automobila s abs-om, i 30-ak bez, i sa svakim radio priličnu kilometražu, bio na cesti po cijele dane, i znam dobro kakvih sve kritičnih i glupih situacija čovjek može doživjet, i najbolja kočnica (i abs) su oni u glavi, percepcija situacije ispred vozila dok se vozi mora bit na max, držanje razmaka prilagodit brzini kretanja i uvjetima na cesti, i imat hladnu glavu. Nema boljih kočnica na svijetu:) |
Ekipica,kad po noći izleti neka poveća životinja iz mraka,kakovo doziranje,stiskaj refleksno i nadaj se da će pretrčati prije točke dodira...ugasio se auto i svjetla sam pogasio kak su mi ruke skliznule sa volana na ručice,srećom pa nikoga nije bilo iza i uspio sam je ne pogoditi,jer bi bilo loma...brzina cca 90-100.neznam jel abs zarondao ili nije,sve se prebrzo događalo...mozda da je Kimi bio za volanom,bi dozirao kočnicu :D
|
Pih, ako je sumsko bice preko 30-40 kg, onda gulas vrijedi vise od mog prometala....
Nego, slazem se sa jopisom, sta me briga za snijeg led i nez sta, imas veeeliki razmak, vozis sporije, i stanem prije icijeg dupeta makar svaki put blokirao kotace. Razmak red velicine da mi trube od iza ako treba, da si mogu i nac stanicu na radiu, i popit dve tri pive prije polaska. I ne nemam abs, ali nebih imao ni nista protiv. Isto tako smatram da covjek moze nac primjere gdje je pojas zadavio covjeka, pa i rodjena mater da je nekog udavila, pa necemo rec da majke nevaljaju i da ih netreba, jer eto ima jedno siroce, skroz dobar covjek... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
McLaren P1.
Predstavljanje krajem mjeseca u Parizu.:) |
Citiraj:
|
Pozdrav,ne pratim automobile a vidim da ovdje ima stručnjaka
Koji auto bi bio najbolja kupnja,gledam ww polo 1.2 sa 60ks koji navodno troši 5.5 ako se ne pretjeruje,zatim ima i bravo 1.4 sa 90ks koji kad gledam maksimalnu potrošnju troši dosta puno,preko 8l. Peugeot 208 je nov,ima dosta opreme(dodirni zaslon),on ima 1.4VTI sa 95KS i prema podacima troši 7.5L u gradskoj i 5.6mješovito,jel to i realno tako? Dizelaši su svi dosta skuplji |
8l ti je puno a 7.5 nije:D Računaj da na te podatke staviš 1-1.5l više.I polo ti sigurno neče trošit 5.5l u gradu:kafa:
Bolje kupi onda rabljeni mali dizel (ako te muči potrošnja)tipa Peugeot 206,207 1.4hdi, Grande Punto 1.3mjet i sl. |
Citiraj:
Bravo u gradu 8.7l,to je već puno |
Pa novi i troše manje, znatno manje! Primjer recimo taj Bravo s 1.4tb 150ks prosječna potrošnja na testu 7l (9.3l grad), navedi stari auto koji s tom konjažom troši (prosječna potrošnja) manje od 8,9l.
|
Citiraj:
Neznam jel vrijedi čekat novi clio |
@ esc
Nemoj tražit preporuke a da nisi isprobao aute, kad probas peugeota 208 95ks bengu i 90ks dizela vidjet ćeš razliku a najviše ćeš se odmah odlučiti kakv auto tražiš, osobno iskustvo imam da imaju oba auta za probu na adresi Kraljevićeva 24, Maksimir. |
Citiraj:
Onda je bolje kupit neki veći auto za neznatno veći novac |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:29. |