PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Kupovina mobitela preko interneta, poštarina, carina, RMA, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=251059)

saint_s 06.12.2014. 10:11

Citiraj:

Autor darmarH (Post 2700781)
Nedovoljno.. :p Pa ti bar nisi padobranac a pišeš ko da si sa marsa sišao.. Već smo rekli, sa maila napravi print screen računa od paypala i shopa di je kupljen, upišeš PCP broj u naslov maila i to im šibneš na mail koji ti piše na papiru..

Rojsni den je bio jučer, pa sam danas glup od pijače :)

Ma bez brige, sve mi je to jasno, samo što je kupljeno sa ebay-a, a na njihovom izvješću piše samo 155$, dok sa paypala lijepo piše 127$ item + 28$ shipping.

Ma nemam kaj razmišljat, oderat će me za 155 i živio bok, samo da dođe prije :D

coconut 06.12.2014. 10:43

Isto ti ga dođe jer naši genijalci u obračun uzimaju i poštarinu.

saint_s 06.12.2014. 12:44

Citiraj:

Autor coconut (Post 2700790)

Cool! :D

dinox 07.12.2014. 09:03

Ima li danas ijedan kineski shop koji salje mobitele EMS-om? Neki navedu tu opciju, kao banggood recimo, pa uplatis EMS a oni zeznu stvar i posalju DHL-om jer kinezi sa carine i aerodroma zezaju EMS navodno zbog baterije u mobitelu, nigdje logike, zasto onda preferiraju DHL i njemu dozvoljavaju, i onda nastane harakiri sa dodatnim troskovima kada stigne posiljka.

Old Iggy 08.12.2014. 09:17

Citiraj:

Autor coconut (Post 2700790)

Svi carinski "genijalci" u svijetu u obzir uključuju i poštarinu, što je i logično.

coconut 08.12.2014. 11:14

Pa baš i nije. Logičnije bi bilo da se plaća na vrijednost robe na što se plaća i lokalni pdv. Poštarina jest trošak, ali oslobođen poreza pa ne vidim logičnog razloga zašto bi ga carinici uzimali u obzir kod obračuna pdv-a.

Old Iggy 08.12.2014. 11:19

Citiraj:

Autor coconut (Post 2701724)
Pa baš i nije. Logičnije bi bilo da se plaća na vrijednost robe na što se plaća i lokalni pdv. Poštarina jest trošak, ali oslobođen poreza pa ne vidim logičnog razloga zašto bi ga carinici uzimali u obzir kod obračuna pdv-a.

Pa i plaća se na vrijednost robe, a vrijednost raste od tvornice / prodavača do kupca.

chief_wolfinjo 08.12.2014. 11:23

Citiraj:

Autor dinox (Post 2701191)
Ima li danas ijedan kineski shop koji salje mobitele EMS-om? Neki navedu tu opciju, kao banggood recimo, pa uplatis EMS a oni zeznu stvar i posalju DHL-om jer kinezi sa carine i aerodroma zezaju EMS navodno zbog baterije u mobitelu, nigdje logike, zasto onda preferiraju DHL i njemu dozvoljavaju, i onda nastane harakiri sa dodatnim troskovima kada stigne posiljka.

ako i kojim slučajem netko i pošalje ems-om.... paket neće izaći iz kine nego će se vratiti pošiljatelju... razlog baterije.

dinox 08.12.2014. 12:04

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 2701730)
ako i kojim slučajem netko i pošalje ems-om.... paket neće izaći iz kine nego će se vratiti pošiljatelju... razlog baterije.

ali zasto dhl-u i drugim dozvoljavaju unijeti mobitel sa baterijom u avion, a ems-u ne????? a ako ga kineska carina vrati ili ljudi sa aerodroma ka posiljatelju onda mogu slati kao vrijednosno pismo, provjereno kod nas, sto je opet apsurd

ja to ne razumijem mjesecima, to izgleda kao neka vrsta stele iz kine ili pogodovanja ka drugim brzim postama ili cak jos gore, ne znam naci pravu rijec.... :fuming:

to izgleda meni kao laiku kao neka vrsta diskriminacije ems-a, a to je jedna od najmrzih stvari koje ne podnosim i koje me iritiraju kao covjeka....

saint_s 08.12.2014. 12:29

Citiraj:

Autor coconut (Post 2701724)

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2701727)
Pa i plaća se na vrijednost robe, a vrijednost raste od tvornice / prodavača do kupca.

Ja sam po ovom pitanju uz g. Kokosa, bar što se logike tiče, što ne znači da smo u pravu i oderat će mi sigurno pdv na vrijednost paketa + troškovi dostave...

S time da mi je ok da se carina naplaćuje iz zbroja vrijednosti pošiljke i dostave, ali PDV na trošak dostave? :stoopid:

chief_wolfinjo 08.12.2014. 12:46

Citiraj:

Autor dinox (Post 2701747)
ali zasto dhl-u i drugim dozvoljavaju unijeti mobitel sa baterijom u avion, a ems-u ne????? a ako ga kineska carina vrati ili ljudi sa aerodroma ka posiljatelju onda mogu slati kao vrijednosno pismo, provjereno kod nas, sto je opet apsurd

ja to ne razumijem mjesecima, to izgleda kao neka vrsta stele iz kine ili pogodovanja ka drugim brzim postama ili cak jos gore, ne znam naci pravu rijec.... :fuming:

to izgleda meni kao laiku kao neka vrsta diskriminacije ems-a, a to je jedna od najmrzih stvari koje ne podnosim i koje me iritiraju kao covjeka....

iskreno neznam zašto je to tako...

dinox 08.12.2014. 13:11

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 2701777)
iskreno neznam zašto je to tako...

to je mozda kao sa reklamama na tv ili bilbordima.......neki brandovi (nevezano za brze poste) su previse zastupljeni i forsirani....koliko para, toliko muzike....ili je nesto drugo u pitanju....:fuming:

Old Iggy 08.12.2014. 13:26

Citiraj:

Autor dinox (Post 2701747)

Radi se o standardnim IATA gnjavažama s pošiljkama gdje su i baterije - razlike u vrsti prijevoza, vrsti zrakoplova, vrsti baterije, količini u jednom zrakoplovu itd.
Mora se bitno drugačije pratiti, označavati, kontrolirati. To rade špediteri i nije baš lako moguće za obične pošiljke.
Citiraj:

Autor saint_s (Post 2701764)
Ja sam po ovom pitanju uz g. Kokosa, bar što se logike tiče, što ne znači da smo u pravu i oderat će mi sigurno pdv na vrijednost paketa + troškovi dostave...

S time da mi je ok da se carina naplaćuje iz zbroja vrijednosti pošiljke i dostave, ali PDV na trošak dostave? :stoopid:

PDV na sve. Kad kupuješ nešto u konzumu plaćaš li PDV samo na vrijednost robe u tvornici? Ili vrijednost + transport? Ili vrijednost + transport + maržu?

Vrijednost robe nema nikakve veze s tvorničkom cijenom.

dinox 08.12.2014. 14:05

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2701804)
Radi se o standardnim IATA gnjavažama s pošiljkama gdje su i baterije - razlike u vrsti prijevoza, vrsti zrakoplova, vrsti baterije, količini u jednom zrakoplovu itd.
Mora se bitno drugačije pratiti, označavati, kontrolirati. To rade špediteri i nije baš lako moguće za obične pošiljke.

PDV na sve. Kad kupuješ nešto u konzumu plaćaš li PDV samo na vrijednost robe u tvornici? Ili vrijednost + transport? Ili vrijednost + transport + maržu?

Vrijednost robe nema nikakve veze s tvorničkom cijenom.

Znaci kako sam shvatio ipak je do EMS-a i njegove takoreci "aljkavosti" tj. da ne ispunjavaju sve moguce standarde koji su se poostrili a prije su bili dopustivi?

Old Iggy 08.12.2014. 14:41

Citiraj:

Autor dinox (Post 2701815)
Znaci kako sam shvatio ipak je do EMS-a i njegove takoreci "aljkavosti" tj. da ne ispunjavaju sve moguce standarde koji su se poostrili a prije su bili dopustivi?

EMS je "generička" pošta, nisu kurirske službe (koje su ipak stepenica više i zato i koštaju).
IATA pak definira zračni transport i tu su se stvari mijenjale (i mijenjat će se).

dinox 08.12.2014. 15:09

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2701832)
EMS je "generička" pošta, nisu kurirske službe (koje su ipak stepenica više i zato i koštaju).
IATA pak definira zračni transport i tu su se stvari mijenjale (i mijenjat će se).

Ima li nekih najava da ce uskoro ili kada EMS-u biti opet dozvoljeno da salju mobitele na nase prostore?

Old Iggy 08.12.2014. 17:18

Citiraj:

Autor dinox (Post 2701854)
Ima li nekih najava da ce uskoro ili kada EMS-u biti opet dozvoljeno da salju mobitele na nase prostore?

Vjerojatno će biti, no pitanje je kakvih. Radi dosadašnjih problema prije će rezati nego odobravati.

fishkal 08.12.2014. 22:17

Ljudi, Xiaomi Note 4G.

Gdje najbolje kupiti? Oćito ide PDV na dostave iz kine (našao sam na to2c ok cijenu), pa me zanima može li se iz EU naručiti da ne ispadne preskup (Recimo mobicity)?

Ag008 08.12.2014. 22:40

Je li netko nedavno dobio mobitel i koliko je čekao na carini? Moj je u petak otvoren i Inovice missing, danas dobio pismo i poslao. Ne znam kakvo je stanje sada na pošti carinjenja, koliko dana ima treba da obrade....
Ja sam se nadao da mobitel dobijem još ovaj tjedan.

goran1985 08.12.2014. 22:40

hm, mogao bi se zaklet da ga je bilo na merimobiles eu skladištu ali sad ga nema...

Možda je ovdje jeftiniji nego na mobicity sa opcijom eu direct?

saint_s 09.12.2014. 08:29

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2702090)
Je li netko nedavno dobio mobitel i koliko je čekao na carini? Moj je u petak otvoren i Inovice missing, danas dobio pismo i poslao. Ne znam kakvo je stanje sada na pošti carinjenja, koliko dana ima treba da obrade....

Ja sam isto jučer ujutro prije 8 poslao mailom račun, pa ćemo vidjet, iako ja računam da bi paket došao do mene do kraja drugog tjedna :D
Al' neka bude po tvom :goood:

brmbo 09.12.2014. 12:23

Stigli danas obadva ,otvoreni 2. 12.

frulex 09.12.2014. 16:00

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2702090)

Moj u petak došao u ZGB, jučer Invoice missing, danas stiglo PCP pismo - ne čini mi se loše s obzirom na blagdansku povećanost prometa...

partwish 09.12.2014. 20:20

Citiraj:

Autor fishkal (Post 2702081)
Ljudi, Xiaomi Note 4G.

Gdje najbolje kupiti? Oćito ide PDV na dostave iz kine (našao sam na to2c ok cijenu), pa me zanima može li se iz EU naručiti da ne ispadne preskup (Recimo mobicity)?

Ima jedan na tržnjaku.

saint_s 10.12.2014. 08:48

Citiraj:

Autor saint_s (Post 2702198)
Ja sam isto jučer ujutro prije 8 poslao mailom račun, pa ćemo vidjet, iako ja računam da bi paket došao do mene do kraja drugog tjedna :D
Al' neka bude po tvom :goood:

Pa evo, ovo je iznenađujuće brzo, 3.12. paket otvoren na carini, poziv dobio 4.12., račun poslao 8.12. i eto ga, stiže :D

http://www.pohrani.com/f/1c/jQ/49WdH6ay/ipspostahr.png

Zaggy111 10.12.2014. 10:40

Naručio sam Xiaomi powerbank s Banggooda (Kina), shippano je 7.12., dobio sam tracking number, ali mi još ništa ne piše ništa na 17track (Unknown). Trebam ih kontaktirati ili je to uobičajeno?

Shipping Method:Air Parcel Register
Track Number:RS169186404NL
Order Placed Date:2014-12-04 09:37:30
Shipped Date:2014-12-07 05:15:38

chief_wolfinjo 10.12.2014. 10:43

to ti je normalno za nizozemsku poštu

ovdje možeš pratiti http://www.springglobalmailtracker.com/

Zaggy111 10.12.2014. 10:49

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 2702772)
to ti je normalno za nizozemsku poštu

ovdje možeš pratiti http://www.springglobalmailtracker.com/

Nema nigdje moga paketa :( Na svim trackerima koje probam ne nađe ništa.

chief_wolfinjo 10.12.2014. 10:53

e ovo je čudno jer je inače normalno za NL poštu da prvih tjedan dana nije vidljiv nigdje osim na http://www.springglobalmailtracker.com/

inače od prvog dana na http://www.springglobalmailtracker.com/
treba biti vidljiv, a čim piše No Information Found
onda možda još nije poslan.

dak0001 10.12.2014. 14:36

Citiraj:

Autor Zaggy111 (Post 2702779)
Nema nigdje moga paketa :( Na svim trackerima koje probam ne nađe ništa.

aj ne cendraj, moj je preko NL pošte bio vidljiv tek nakon 14 dana.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:19.