PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

Dottore 18.04.2024. 13:47

@nik

Top pila. Super izbor dva različitih guma.
Po meni ljepši od Radona

TomG 18.04.2024. 14:27

S kojim bajsom ici na turu po Krku, Cresu, Rabu i Pagu?

otoci

5-7 dana frend i ja, 2 torbe iza zakacit svaki i spavanje u kampovima.

Gledao sam neki trekking do 600e ili nesto ovako na sto nisam bas naviknut...
https://www.decathlon.de/p/rennrad-t...0aAt9jEALw_wcB

ili bilo sto polovno jer zivim u de i mislim da se moze dosta dobrih bajsova naci :D

Fully i takvi mislim da nam nisu bas u igri jer cemo ici po asphaltu 99%.
hvala unaprijed

Sam Fischer 18.04.2024. 14:54

Pozdrav dječki,

Imate li neki savjet kako ovaj rotor vratiti nekako bliže tvorničkom stanju? Kako očistiti baš ove usrane dijelove imeđu kočione površine i spidera? Samo neko šmirglanje žestoko?

IMG-2937

xlr 18.04.2024. 15:09

Citiraj:

Autor TomG (Post 3738855)
S kojim bajsom ici na turu po Krku, Cresu, Rabu i Pagu?

Heh frend i frendica su isli maltene istu rutu sa jednim expedition bajkom i jednim cheap mtb-om. Opremili su se samo bisagama, dobrim treningom i puuuuno volje. I uspjeli su.

Tako da, dok imas volje i snage (a trebat ce ti, nisu ti otoci bas ravnice) mozes proci sa svakim bajkom. Fully ti ne treba, slazem se.

devaa 18.04.2024. 15:15

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 3738858)
Pozdrav dječki,

Imate li neki savjet kako ovaj rotor vratiti nekako bliže tvorničkom stanju? Kako očistiti baš ove usrane dijelove imeđu kočione površine i spidera? Samo neko šmirglanje žestoko?

IMG-2937

:D

https://www.bike24.com/p2362907.html

Sam Fischer 18.04.2024. 16:38

Citiraj:

Autor devaa (Post 3738860)

To i krpica bi trebali to skureno očistit? :D

Not convinced :D

quazar912 18.04.2024. 17:06

Citiraj:

Autor Nik (Post 3738745)
Nova pila je stigla i preslozena je po mom gustu, i danas su pali prvi kilometri...

https://i.postimg.cc/pXv94r5t/2024-0...n-Tyee-01a.jpg

lepi je...jesi ga već ogrebo gdje?:D

medo 18.04.2024. 17:58

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3738832)
To ti je za mala drmuckanja, nije za spustanja sa trotoara i slično.
Naravno ovisi i o kvaliteti amortizera.

U svakom slučaju, nece skoditi.

Thx. U međuvremenu sam dublje istražio. Plan je uzeti ovo:

SR-SUNTOUR NCX 27.2 L400 držač sjedala s amortizerom za bicikl crni

Čitao sam na netu da se jeftine cijevi s običnim oprugama brzo rasklimaju. Ovo je malo papreno ali izgleda da mi nema druge ako mislim da mi potraje :fiju:

devaa 18.04.2024. 19:03

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 3738865)
To i krpica bi trebali to skureno očistit? :D

Not convinced :D

Malo utrljaš. 🤪
Ne znam, osobno ne volim uopće te ice tech rotore od shimana, dovoljno mi je bilo kad sam vido da su crankove od dura ace-a sklepali od dva dijela, pa su izgubili milijarde jer se ekipa ozljeđivala i sl, pa im bacila tužbe. Sličnog sam mišljenja i oko tih lego diskova, nemam povjerenja u tu tehnologiju. Klasićan rotor mi je čist fajn za naše amaterske potrebe. Ovi ice tech, kaj su sad počeli drkariti svi iza shimana mi je čisto izbijanje para da nam prodaju “nešto novo” upitne učinkovitosti. Baš zato i nisam uzeo te rotore kad sam prebacio kocku na hidrauliku.

murina 18.04.2024. 21:44

Citiraj:

Autor Nik (Post 3738745)
Nova pila je stigla i preslozena je po mom gustu, i danas su pali prvi kilometri...

Prekrasan!

@svi

Kako se ovaj prsten/klin/stalivac skida? Pokusavam lagano u krug polugom ali vise stete radim nego sta ide gore

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a0f4ad9033.jpg

edit: jedva

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...62715c74a9.jpg

Kako se ovo zove, mozda mi treba novo ��

edit: Dr. Zmija: "Crownrace? To je dio headseta..nema toga posebno.. pošmirglaj to"

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nik 18.04.2024. 22:57

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 3738858)
Pozdrav dječki,

IMG-2937

Probaj sa finim vodobrusnim smirglom, i onda kasnije Purol polir pastom.

Nik 18.04.2024. 23:03

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3738799)
Kakav je feeling?

Odlicno se penje sto mi je najbitnija stavka, nizbrdo pegla sve.
Posto sam bio mjesec dana na HT-u prvi dojmovi su preoptimisticni :D Trebam se jos podruziti s bajkom, skuriti pakne do kraja i jos ga posteno prenapregnuti nizbrdo sto nisam mogao jer jos ne koci kak spada.

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3738844)
@nik
Top pila. Super izbor dva različitih guma.

Serijski dolazi s njima, ali da, dobra kombinacija, ali nakon njih idu Minionke na bajk. Bajk opcenito dolazi sa odlicnom opremom, maltene ne treba nista dirati, osim SRAM Code R kocnica koje su letile s bajka prije nego zastitne transportne spuzve u koje je okvir bio zamotan.

Citiraj:

Autor quazar912 (Post 3738874)
lepi je...jesi ga već ogrebo gdje?:D

Nisam, ali je seatclamp otisao u vjecna lovista u prva tri kilometra voznje kad sam isao jos malo podignuti sic...krivo sam ga pogledao i krcnuo je samo tako :D

https://i.postimg.cc/zfcykKjY/2024-04-17-Sljeme-01.jpg

Sam Fischer 19.04.2024. 10:37

Citiraj:

Autor devaa (Post 3738903)
Malo utrljaš. 🤪
Ne znam, osobno ne volim uopće te ice tech rotore od shimana, dovoljno mi je bilo kad sam vido da su crankove od dura ace-a sklepali od dva dijela, pa su izgubili milijarde jer se ekipa ozljeđivala i sl, pa im bacila tužbe. Sličnog sam mišljenja i oko tih lego diskova, nemam povjerenja u tu tehnologiju. Klasićan rotor mi je čist fajn za naše amaterske potrebe. Ovi ice tech, kaj su sad počeli drkariti svi iza shimana mi je čisto izbijanje para da nam prodaju “nešto novo” upitne učinkovitosti. Baš zato i nisam uzeo te rotore kad sam prebacio kocku na hidrauliku.

Ma slažem se s tobom skroz, i meni to sve zvuči kao navlakuša, ali mi je bio lijep rotor, to je najbitnije kod rotora :D

Citiraj:

Autor Nik (Post 3738949)
Probaj sa finim vodobrusnim smirglom, i onda kasnije Purol polir pastom.

Thanks, budem iskemijao nešto kad dobijem volje za to :)

Ivo_Strojnica 19.04.2024. 20:12

1 privitaka
Taman se vratili sa Kanara, Lanzarote otok.
Ima direktna linija svaki petak do tamo i nazad iz Zagreba (7 dana odmora).

Ukratko, tko želi uživati u krajolicima uz obalu, obavezno preporučujem odlazak i rent bicikle.

Ivo_Strojnica 21.04.2024. 13:22

Kakvo je ovo vrime, matere ti.
Smrza sam se živ....

SrKi 22.04.2024. 12:23

Ja sam naivno jučer oko 16:30 krenuo s Jaruna na Sljeme. Malo mi je falilo da se spustim dolje žičarom. Uspon još nekako, ali 2 stupnja na vrhu i spust po toj temperaturi po cesti je bio u najmanju ruku zanimljiv.
Sve svemu, postavio sam PR u spustu :beer:

Mommistake 22.04.2024. 13:04

Kratko pitanje.

Imam jebeni creek u headsetu, otvorili ga, premazali, servisiran HS i dalje pucketa brutalno.

Što mogu napraviti?

Kupim novi i gotovo?

2 die 4 22.04.2024. 16:35

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739416)
Kratko pitanje.

Imam jebeni creek u headsetu, otvorili ga, premazali, servisiran HS i dalje pucketa brutalno.

Što mogu napraviti?

Kupim novi i gotovo?

Ah da, taj infamous creek u (umetni mjesto na rami)...
Uopće nije nužno da zvuk dolazi iz headseta, na tvoju žalost, ili sreću, ovisi kak se zeme, jedini lijek je rastaviti sve sa rame, i sve počistiti i sve podmazati i tek onda će "možda" taj zvuk nestati.
Evo ti primjer, krzka u pogonu, promijenio sa Press-Fit na klasični sa navojem i dalje krcka, promijenio pedale, i dalje krcka, promijenio sic štangu i dalje...
You get the point, na kraju se ispostavilo da je krckao HEBENI DROPOUT!!!!!!!!
Njega počistio, podmazao i vratio i nema više krckanja!
Čudne su sile na ramu bajka dok sjediš na njemu i krckanje stvarno može dolaziti od bilo gdje, a dovoljan je jedan komad debljeg zrna pjeska da se negdje zavukao i eto ti zrikavca na bajku!
Sretno.

devaa 22.04.2024. 17:05

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739416)
Kratko pitanje.

Što mogu napraviti?

Kupim novi i gotovo?

Onda sigurno me krcka headset. 😬

Mommistake 22.04.2024. 19:45

Ali krcka 100% unutra. Provjerio 5 puta, krcka na tom mjestu. Što drugo može biti?

Samo krcka kada se volan miče lijevo-desno, kada je 100% ravno ne krcka ništa.

LAcy 22.04.2024. 19:50

Tvoji zglobovi? :D

Mommistake 22.04.2024. 19:51

Koljena prije, sve je moguće. :D

2 die 4 23.04.2024. 01:38

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739483)
Ali krcka 100% unutra. Provjerio 5 puta, krcka na tom mjestu. Što drugo može biti?

Samo krcka kada se volan miče lijevo-desno, kada je 100% ravno ne krcka ništa.

Lulica, gripovi ako su lock-on, prihvat kočnice, prihvat shiftera, prihvat dropprera...
Biraj.:goood:

LAcy 23.04.2024. 03:24

Mozda litij u bateriji pomalo tinja, krcka... :D

SaleFFS 23.04.2024. 05:49

Moguće da ti se bužiri i crijeva koja idu kroz headset kod okretanja volana preklapaju i proizvode zvukove. Jako česta i relativno normalna pojava kod ovih novih full integrated headsetova. Inače deftovi su poznati po tome da im bushing/vijak na yoke-u čim skupi prljavštine počne proizvoditi zvukove baš kod bočnih sila pa probaj to odvidati, očistiti i lagano podmazati, usput provjeriš sve vijke stražnjeng trokuta da nije koji labav... kao što su ti rekli kolege može biti doslovno svašta, a headset sumnjam da je na tako mladom bajku, pogotovo ako su ga ponovno podmazali. Traži problem dalje.

Nik 23.04.2024. 08:06

Meni dosta cesto obujmica sica krcka, nekako se podvucu sitna zrnca pijeska ispod i pocne cvrkutati.
Sad zadnje sam izludio, malo krcka, malo ne krcka, sve zivo sam provjerio i nisam mogao skuziti gdje se glasa, pa jedno mjesec dana...dok jedne subote podno Tomislavca nisam fino uocio krek na okviru :D

LAcy 24.04.2024. 03:05

Citiraj:

Autor Nik (Post 3739525)
...dok jedne subote podno Tomislavca nisam fino uocio krek na okviru :D

To je baš vrlo ohrabrujuće :D

Sent from my motorola edge plus (2022) using Tapatalk

Nik 24.04.2024. 08:07

@LAcy
Pa cuj, nestrpljivo ocekujem od C`dalea koju ce mi ramu ovaj puta poslati :fiju:

Mommistake 24.04.2024. 08:57

Citiraj:

Autor SaleFFS (Post 3739519)
Moguće da ti se bužiri i crijeva koja idu kroz headset kod okretanja volana preklapaju i proizvode zvukove. Jako česta i relativno normalna pojava kod ovih novih full integrated headsetova. Inače deftovi su poznati po tome da im bushing/vijak na yoke-u čim skupi prljavštine počne proizvoditi zvukove baš kod bočnih sila pa probaj to odvidati, očistiti i lagano podmazati, usput provjeriš sve vijke stražnjeng trokuta da nije koji labav... kao što su ti rekli kolege može biti doslovno svašta, a headset sumnjam da je na tako mladom bajku, pogotovo ako su ga ponovno podmazali. Traži problem dalje.

A nije kod mene tako, bužiri su vani.

Stvarno sam uvjeren da je HS.

Tj. vozim s tim kvrckanjem već nekih 3-4 tjedna, probao sve moguće radnje i pokrete da skužim šta je. Vilica nije 100%, probao ju pumpati na silu, zaključati, nije vilica. A i dalje sam uvjeren da je iz HS-a. Ma ko ga jebe, naći ću kad tad.

nub 24.04.2024. 09:40

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739716)
A nije kod mene tako, bužiri su vani.

Stvarno sam uvjeren da je HS.

Tj. vozim s tim kvrckanjem već nekih 3-4 tjedna, probao sve moguće radnje i pokrete da skužim šta je. Vilica nije 100%, probao ju pumpati na silu, zaključati, nije vilica. A i dalje sam uvjeren da je iz HS-a. Ma ko ga jebe, naći ću kad tad.

Ako misliš da je headset prvo provjeri dal ima lufta tako da zakočiš prednjom i cimaš bajk napred nazad dok pipaš dal ima lufta kod headseta (iako sumnjam ako su ga na više servisa provjerili), a onda ga rastavi i provjeri sve dijelove. Provjeri u kojem stanju su lageri i tjt. Ko zna, možda nešto i nađeš, a možda otkloniš headset kao izvor problema. Ako bužiri nisu integrirani kroz headset to je dosta jednostavan posao.

A za servise ne znam kaj da ti kažem, prošao sam ih dosta kroz godine i često nešto zajebu, šlampavi su, moment ključ koriste ponekad i tak...Svelo se na to da ako želim da se posao napravi kak spada najbolje da sve rješavam sam.

Mommistake 24.04.2024. 09:48

Ma ovo radi najjači čovjek u VŽ, osobno ga znam, doslovno mi sve radi, i nikad problema, tako da nije klasični servis, tako da vjerujem da je napravio posao kao do sada svaki puta.

nub 24.04.2024. 11:39

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739726)
Ma ovo radi najjači čovjek u VŽ, osobno ga znam, doslovno mi sve radi, i nikad problema, tako da nije klasični servis, tako da vjerujem da je napravio posao kao do sada svaki puta.

Kažeš napravio dobar posao, a nešto krcka i ne zna šta. Provjerit headset sam nećeš, a spreman si naručiti novi :stoopid:

Mommistake 24.04.2024. 12:00

Citiraj:

Autor nub (Post 3739753)
Kažeš napravio dobar posao, a nešto krcka i ne zna šta. Provjerit headset sam nećeš, a spreman si naručiti novi :stoopid:

Pa zato sam i pitao da vidim što bi moglo biti još u samom HS-u.

Ležajevi nisu, jer sam dobio slike prije/poslije, faljelo je maziva, doslovno je bilo suho. Sad više nije.

xlr 24.04.2024. 12:48

Krcka samo pod opterecenjem dok vozis ili uvijek? Da nisu zbice? Meni su znale pucketati kod skretanja dok sam ja na bajku jasno i samo kod skretanja. Pucketalo je tamo di se zbice krizaju, a lako ih probas rukom pritisnuti pa vidi je li isti zvuk i kod tebe.

Ako sam nesto na bajku naucio, to je da zvuk ne izvire svaki put tamo odakle mi se cini da dolazi :D

Mommistake 24.04.2024. 13:03

A gle, moguće je sve.

Teško mi je jako reći odakle je, znam da je iz HS-a ili ispod njega, koliko me orijentacija i sluh služi.

Krcka samo kod vožnje i to većinom kod uspona većeg.

devaa 24.04.2024. 13:04

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3739764)
A gle, moguće je sve.

Teško mi je jako reći odakle je, znam da je iz HS-a ili ispod njega, koliko me orijentacija i sluh služi.

Krcka samo kod vožnje i to većinom kod uspona većeg.

Imas nekoga da drzi volan, a da ti malo povlacis vilicu prema sebi. Tak sam si ja potvrdio da mi zaista krcka headset, a ne bb, jer sam bio uvjeren da bb krcka tada.

xlr 24.04.2024. 13:14

Gle, moze biti i blatobran :D
Javi ako ikad saznas

skitnica 24.04.2024. 13:38

Ako si baš siguran da je headset, pritegni malo pedale i stavi malo masti na sic štangu pa i to zategni. Tako sam ja riješio krckanje za koje sam bio siguran da je iz HS-a.

btw, ima li netko iskustva s chaintoolovima s Aliekspresa ili Temua? Negdje sam izgubio svoj a ne da mi se opet davati 30€ za nešto što koristim jednom ili dva puta godišnje. Za 12 brzina lanac.

SaleFFS 24.04.2024. 14:06

Mommi, ako ti je frend podmazao dosjede od ležajeva u hs-u i sve dobro posložio onda nije sigurno headset. Nisam ti još rekao a to je često kod cube/radon bicikala (ista tvornica) da im dosta često nakon svega par vožnji počne krckati kod ležajeva glavnog pivota na suspenziji. Onaj donji prema motoru. Probaj sve te vijke otpustiti i dotegnuti da makneš preoistalu napetost u spoju. Bilo je dosta takvih slučajeva kod mene. Orbea i Trek FS bjakovi su isto poznati po tome.

Mommistake 24.04.2024. 14:18

Morat ću se tome posvetiti očito više, jer nema simple odgovora očito.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:00.