![]() |
Firmware za dock, prvi put čujem. :D
Moram uopće provjerit koja je verzija docka pa ću probat apdejtat. btw, nije do moba, jučer bio mob na drugom stolu pa se svejedno monitor glupirao EDIT: nakon apdjeta firmwarea još gore, sad svakih 15ak sekundi monitor izgubi signal, probat ću s drugim monitorom, ako ni tad ne radi, mislim da će biti RMA |
Je...FW za dock postoji već poprilično vremena :) mi na poslu radimo update tog FW za svaki novi lap/dock već oko 2 godine...ili tak nekak :)
|
Citiraj:
|
Al znaš kaj je najbolje, nakon prvih 5 minuta ludovanja monitora poslije apgrejda Firmwarea sve se smirilo. :D
Znači od nekih 10:00 pa sve do sad samo je jednom monitor izgubio signal. Ostavit ću za sada ovako kako je, jer mi za mjesec-dva dolazi P53 :goood: |
Imam i ja taj slučaj s nestajanjem slike preko DP-a na poslu, ali na totalno drugoj opremi. U pitanju je neka Dellova kombinacija PC-a i dva monitora i s vremena na vrijeme mi slika nestane na 1-2 sekunde. Nije toliko često pa se nisam zamarao traženjem problema. Mobitel sigurno nije u pitanju jer na radnom mjestu nemam ni trunke signala pa mi stoji u airplane modu.
|
Citiraj:
|
Trackpoints - sve tanje i tanje, još koja godina i biti će virtualni :D
|
Meni je moj Lenovo spojen sa dva Della (prije 2412M +2719D- DP + HDMI) sad 1x 2719D HDMI i nikad nisam doživio gorenavedeni problem.
|
Koji dock imaš i za koju seriju? Na starom docku do serije xx30 nije bilo problema, ovi novi dockovi za serije od xx40 imaju taj problem (ponekad), meni se problem ne manifestira gubitkom slike na par sekundi nego mi jedan Quadro TV uopće nemre dobiti sliku preko HDMI-a, isti hardver (dock, kabel, laptop) kad spojim na LG TV uredno radi... ili jednostavno imaš sreće pa ti je laptop+dock+kabeli+monitori=full kompatibilni :)
|
40AJ0135EU.
Jedini koji ide na T480s. Ha ajde nek je onda to jer fakat nemam nikakve zamjerke na rad/bugove. |
Imam jedan T440 kojem je hard otisao. Stotine bad sectora.
Mogu samo ubacit Kingston A400 SSD i vozi? |
Naravno.
|
Citiraj:
|
Moram disableat unutarnju bateriju u BIOSu?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Brže će instalirati windowse preko ssd, laptop će prodisati punim plućima. Отправлено через Pixel |
Super, hvala svima. Narucen BX500 s ekupi -35kn
|
Evo, nakon 3 tjedna na Ubuntuu 19.10, nakon micanja s W10 Enterprise, na T470p, srce me boli kad kazem da mi za dev Windowsi uopce ne nedostaju.
Javašaluk očekivano radi bez greške - Jetbrainsovi alati, DBeaver, imam Postman (mislim da je to u Electronu), imam FileZillu (doduse, iz nekog razloga ne postoji Pro verzija za Linux?). Chrome je OK, na Firefoxu do verzije 71 radi AKD-ova kartica za eGradjane (i to je do njih, navodno rade na novom potpisnom modulu koji ce raditi i s novim verzijama), digitalno potpisivanje dokumenata i datoteka nisam probao, makar znam da s Libreom PDF/Office dokumenti mogu biti potpisani s tom karticom. OK, nasušno mi nedostaje Office paket, ali se potpomazem s T460 na kojima je i dalje 10 Ent, a za procitati nesto na brzinu radi i O365 online. Doduse, obzirom da postoji Android office aplikacija, predpostavljam da je nedostatak Linux verzije cisto "politicka" prica. Ima nekih musica kojih na Windowsima nema, primarno vezano za GUI, ali opet s druge strane, na jebenim Windowsima mi nije radio zvuk na docku i povremeno bi imao "nestajanje" gornjih parsto pixela na sekundarnom monitoru, tako da... Bilo bi super kada bih imao "normalne" (Windows like) taskbarove a ne ono lijevo drkanje od trake, zajedno sa svim aktivnim prozorima, a i potrebna je neka magija da se taskbar prebaci na drugi monitor, no sada zivim s time. Takodjer, jedan od ruznijih bugova je sto nekada ne radi drag&drop u browser s network sharea, ali ajde, i na to sam navikao. Ne bih se ljutio ni na neku Irfan-like sposobnu aplikaciju za pregled slika, no dobro, i to se da istraziti i pronaci, predpostavljam... Eh, da, i Canon Lide 210 radi po defaultu. Nekakva aplikacija za skeniranje je tolko jednostavna i radi, da mi uopce ne nedostaje Canononv nativni alat. Isto tako, sto se tice NodeJS-a, tu nisam vidio neku razliku u performansama kompajliranja, ali recimo Go se osjetno brze kompajlira i nije placebo. Sve u svemu, nikada nisam mislio da cu to reci/dozivjeti - ali sam zadovoljan. Nadam se da ce nova LTS verzija Ubuntua raditi jednako kao i ova 19.10, obzirom da na starijem LTS-u nije radilo sve out of the box, a bio sam prelijen drkuljiti i pokusavati slagati sve pizdarije sam. Jedina stvar kojom se nisam bavio, a trebao bih, je baterija i power management opcije, ali nisam ni stigao a koristim T460 za "vani", pa mi je to jedino bitno zbog toga da mi Tutuntu ne ujebe bateriju. Inace, sto se tice grijanja, jednako ga (ne)cujem kao i na Windowsima, pa je valjda taj dio jednako poslozen. |
Ma jebeš to, jel ti radi zvuk? :D
|
Radi mu, zato se i "buni" :D
|
Za bateriju instaliraj TLP, naredba ti je spojena u jednu pa kopiraj sve i paste u terminal:
Code:
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp && Što se tiče dasha imaš za njega exstenzije sa kojima možeš svašta ;) |
Citiraj:
Code:
TLP started in AC mode (auto). Citiraj:
|
Citiraj:
Code:
sudo snap install irfanview Code:
https://snapcraft.io/irfanview |
S obzirom na koronu, ostavi sve kako je :D ... usput, četvrta linija/naredba je instalirala dodatke isključivo za ThinkPade, inače ona ne ide za ostale laptope, za fino podešavanje baš po tvojim potrebama baci oko ovdje bez obzira na koronu.
|
Poznati nasljednici T490/T495 serije... zovu se T14 Gen1 :)
https://www.notebookcheck.net/Lenovo....454393.0.html Dobro: - opcija sa AMD procesorima Lose: - ode ethernet port - AMD verzija samo zalemljeni RAM (bilo na T14 ili T14s) - Intel verzija ima jedan slot za RAM ali ima i do 16 GB zalemljenog - no user replacable battery Za T14s mogu shvatiti zalemljeni RAM, ali T14, ufff. https://www.notebookcheck.net/Lenovo....454394.0.html Takodjer L14/L15 serija. Ona ima sve navedeno (Ethernet port, 2 slot-a za RAM...). Neznam, neznam, neznam... |
Citiraj:
|
Citiraj:
Tako da ne znam koliko je to do Lenova, a koliko do DP tehnologije. Osobno imam vrlo odbojan stav prema DisplayPortu upravo zbog toga. Sa DVI nikad problema. Sa HDMI problemi samo s lošim kabelima. Na DP problemi stalno. Lenovo USB-C i Thunderbolt dockovi su drek. Skupi u 3pm, a svaki drugi-treći ide na reklamaciju. Ostajem do daljnjega na T470p. |
Citiraj:
Digni QEMU i u virtualki instaliraj Win10. Imam T470p i Ubuntu 19.10, meni to uredno radi. |
Citiraj:
Zbog cega najcesce idu na reklamaciju? |
Citiraj:
U jednom trenutku kao da se resetira. Izgubiš sve što je spojeno na njega uključujući i display, pa sekundu poslije ponovno sve detektira. Zamjena kabela i napajanja ne pomaže. FW update i UEFI update ne pomažu. UPS i prenaponska letva ne pomažu. Od ovoga najviše pate dockovi za X1 carbone. Stari Lenovo dockovi su bili mehanički dosta lošiji od HP-ovih, ali ovi novi unatrag dvije godine na x70+ serijama su koma, a puno su skuplji. Stavljanje na dock zahtjeva posebnu vještinu. Bogu hvala još nitko nije strgao USB-C port jer je zalemljen direkt na matičnu ploču, ali samo čekam. Nekad izgubiš sliku na DisplayPortu. Vađenje kabela i vraćanje natrag ne pomaže nego preštekavanje u drugi DP port na docku. Kad se taj zblesira vratiš u prvi i tako u krug... |
Apropo ove priče s dockovima. Apsolutno sve sam probao (drugi kablovi, drugi monitor, update FW-a, UEFI-ja, driveri za grafičku, baš sve) i sad tjedan dana kasnije opet displayport ne radi, monitor se svako malo blesira.
Ono kaj sam skužio da pomogne na 2-3 sata je da kad se dock počne blesirat, tad maknem T590 s docka, restartam ga, stavim ga natrag na dock i onda sve radi jedno 3h bez problema. Nije riješenje, ali poslužit će neko vrijeme dok ne dođe novi... Pričao sam s kolegama koji su poslije mene dobili isto nove T590 s dockovima, jedno 50% ih ima iste probleme s DP-om. Sa linijom T470 (i stariji) nitko nikad nije imao problema. |
Citiraj:
Moj klasični Lenovo Ultra dock na T470p je u dvije-tri godine par puta izgubio sliku na monitoru preko DPa. Sad već dugo vremena nije, pa... ne znam. Novi driveri su, novi UEFI i novi DP kabel. Ne znam da li je nešto od toga pomoglo. |
Samo da se ukratko ubacim:
W540 + Ultra dock (40A2) + Manjaro s KDE: dva monitora spojena (jedan 1440p, drugi 1080p - oba dell, oba na DP portovima). Nikad problema s 'nestajanjem' slike.. BIOS na w540 je up-to-date, a FW od docka nisam dirao. Da nije mozda zbog toga sto uvijek zakljucam onaj 'lokot'? :D |
Mene zanima za moj T430, instalirao bi OpenSUSE Leap, pošto podrške za Win7 nema...Imam neki Intel SSD u njemu, zanima me hoće li OpenSUSE letit brže od windowza?
Jel bi tu neki noviji SSD napravio bolju stvar po pitanju otvaranja aplikacija itd. Tabova u Operi itd... |
Raditi će dobro, KDE je fino optimiziran što se tiče korištenja resursa.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Raditi će i GNOME ili bilo koju drugi DE, jedino što će trošiti više RAM-a u startu i hladnom pogonu, no na bilo čemu sa 4 i više GB RAM-a razlike u normalnom korištenju se svode na lažni privid da je nešto brže ili sporije (jedini OS kod kojeg sam sigurno mogao vidjeti i osjetiti razliku u brzini je bio elementaryOS Luna, no Luna je koristila stari 3.2 kernel i Upstart (umjesto današnjeg Systemda). |
Citiraj:
Mountaj mrežni share na neki folder, pa probaj. |
Citiraj:
Ja recimo koristim LXDE jer je malen, lagan (nema suvise nepotrebnih aplikacija) i stedljiv na resursima + radi ono sto mi treba. U kombinaciji sa synapseom imam i quick launch/search aplikacija na kombinaciju ctrl + space. Ustvari, dobijes interface za rad kao na win 7. Osim LXDE imas i drugih (malo vecih) DE, npr. Xubuntu, Mate. Dosta su slicni samo dolaze s vise opcija i aplikacija koji su vezani za njih. Napravi si par usb live distri pa vidi sta bi ti bolje odgovaralo. Ili digni koju virtualku pa isprobaj, ovisi sta ti je lakse. Za live usb najcesce koristim unetbootin aplikaciju na win/linux platformi. Sto se tice prebacivanja prozora na drugi monitor pogledaj malo shortcute za tipkovnicu u settingsima. Tamo je obicno dosta dobro objasnjeno koji shortcut cemu sluzi pa bi se inace trebao manje patit oko toga. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:57. |