PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Apple iOS - info, pitanja, jailbreak, downgrade, unlock, FAQ (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=132190)

Mommistake 27.10.2022. 11:14

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3633577)
Moj 11 pro već 4 godine star i dalje ima 86%. Svaki dan ih punim s obzirom da je stalno uključen BT radi razgovora i sikronizira sa iwatchom.

Ne health baterije, već sama baterija.

Nekad mi je držao dan i pola, sada ne izdrži ni 8 sati nakon patcha. :D

prileee 27.10.2022. 11:50

Pa uvik triba neko vrime iza updatea da se baterija kalibrira i vrati na otprilike staro.

Sent from my iPhone using Tapatalk

imaticx 27.10.2022. 12:43

Isto na 13 Pro, strasno koliko trosi vise. Ujutro u pola 6 na 80%, oko 12 je bio na 30%, par poziva i par mailova

blackshtef 27.10.2022. 13:24

Jel netko na iOS-u uspio upogoniti nekakav adblocker na firefoxu? :)
Nedavno sam isto kao i par forumaša prešao na iPhone i dost neugodno se iznenadio kad sam skužio da ne možeš na iOS Firefoxu instalirati adblocker, a ostale browsere nisam htio ni probavati - u Firefoxu na laptopu i desktopu imam sve, sync radi, ovo ono... samo ovo mi je onako dosta veliki dealbreaker i nevjerojatno da je tome tako :D

Disco 27.10.2022. 13:36

Ja koristim Brave, on ti ima u sebi adblocker i browser je odličan i na desktopu i na mobovoima. Baziran je na Chrome-u, a fokusiran na privatnost, kao i npr Waterfox. ;)

Inače za ovo punjenje baterije, i ja imam uključen optimized charging i punim ga preko noći sa onim prvim, originalnim punjačem, ništa ovi brzi što kure bateriju...

A taj Xiaomi od 33W ti vj ionako ni ne radi sa iP, tj ne radi na punoj brzini.
Imam službeni Redmi i to ćesme se puni ko mutavo sa tim punjačem, mislim da se napuni za cca 1h od 0% do 100% (bat je 5k mAh).Inače i za njega koristim običan punjač, ovaj brzo samo kada je hića.

Mommistake 27.10.2022. 13:40

Citiraj:

Autor imaticx (Post 3633599)
Isto na 13 Pro, strasno koliko trosi vise. Ujutro u pola 6 na 80%, oko 12 je bio na 30%, par poziva i par mailova

Evo, ja sam danas već dobar.

Ujutro u 7:45 ga izvadio iz punjača, sad sam upravo na 91%.

Vrijeme uključenog zaslona mi je samo 54m danas, ali ovim tempom, idem ja ponovo na dan i pola.

mamutarka 27.10.2022. 13:46

ja sam isto ko mommistake, samo 15min kasnije, od 8

salvarez 27.10.2022. 13:54

Budem probal nabaviti original punjac, ovaj mi je ok jer ima usb-a i usb-c pa mogu puniti sat i mob u isto vrijeme.

skinut danas s punjača u 6:20, sad sam na 79% (1h49m screen on)

buljo 27.10.2022. 13:59

Ja sam mislim prije mj dana gledao svoj 13 mini i bio je 100% star 8-9 mj, nakon updatea na 16.1 pogledam i 96% :hitthewal:

Punim navečer na original 20W punjaču i nekad ga spojim u autu zbog carplaya.

Mommistake 27.10.2022. 14:00

Citiraj:

Autor salvarez (Post 3633614)
Budem probal nabaviti original punjac, ovaj mi je ok jer ima usb-a i usb-c pa mogu puniti sat i mob u isto vrijeme.

skinut danas s punjača u 6:20, sad sam na 79% (1h49m screen on)

Uzmi usb-c originalni.
To sam ja napravio.

I sada applewatch i mob punim preko istog punjaca.

Jedino što trebaš je kabel onda usb-c. :/

devaa 27.10.2022. 15:45

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...78d25be7a5.jpg
Kod mene ovako nakon 16.1

mamutarka 27.10.2022. 15:51

https://i.imgur.com/ZKavlED.png

ja sam zadovoljan, a i tvoje je okej s obzirom da si jučer popodne ga skinuo s punjača

devaa 27.10.2022. 16:36

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3633643)
https://i.imgur.com/ZKavlED.png

ja sam zadovoljan, a i tvoje je okej s obzirom da si jučer popodne ga skinuo s punjača

Truba SoT inace bude po 6-8h, ali da jucer sam ga skinuo s punjača tak da je ovo okej. Uz to 70% vremena 5G ostalo wi-fi.

mamutarka 27.10.2022. 18:48

ja sam 4G, iako je na ajfonu 14 kao bolja i efikasnija antena, nemam potrebu za time, ionak sam stalno na wifi, a ovo između za whatsapp je dovoljan i 2G :D

bixsy the king 11.11.2022. 07:04

iPhone SE 2022...kupljen nov prije mjesec dana.

Jučer navečer ažurirao ios na 16.1.1 i sve prošlo ok znači sve je normalno radilo. Danas ujutro crn ekran, ne mogu ga uopće koristit. Nije skroz mrtav jer home button daje klik. Znači ekran crn, nema slike, nema zvuka. Šta da radim ? Pokušavao tipkama reset no ne uspijevam. Jedino što mi pada napamet da ga spojim na itunes i napravim backup sigurnosne kopije. Fuck !

Znači tko nije neka ni ne radi ažuriranje na 16.1.1 verziju ios-a.

Mommistake 11.11.2022. 09:03

Citiraj:

Autor bixsy the king (Post 3636908)
iPhone SE 2022...kupljen nov prije mjesec dana.

Jučer navečer ažurirao ios na 16.1.1 i sve prošlo ok znači sve je normalno radilo. Danas ujutro crn ekran, ne mogu ga uopće koristit. Nije skroz mrtav jer home button daje klik. Znači ekran crn, nema slike, nema zvuka. Šta da radim ? Pokušavao tipkama reset no ne uspijevam. Jedino što mi pada napamet da ga spojim na itunes i napravim backup sigurnosne kopije. Fuck !

Znači tko nije neka ni ne radi ažuriranje na 16.1.1 verziju ios-a.

Famozni black screen of death...

Ostavi ga da se isprazni totalno i stavi ga na punjač, to je znalo nekad biti riješenje.

Drugo,
Citiraj:

Press and hold the Power button and Home button simultaneously for about 20 to 30 seconds.
Release both buttons when the Apple logo appears.
Da se to riješiti.

acer 11.11.2022. 09:18

Ima par postova prije, meni se isto dogodilo kad je izasao 16.0, recovery mode + itunes i stvar je bila rijesena. Sve sam vratio iz backapa i sve je radilo kako treba.

Upgrade na 16.1.1 je proslo sve ok, na 12-ici i 13-ici.

bixsy the king 11.11.2022. 09:23

Off/home metoda ne prolazi...a čekati da se isprazni bi trajalo nekoliko dana jer sam ga jučer predvečer natankao na 80+ posto. Fuck! Ovo mi se na iphone mobitelima nikad nije desilo...sam sebi lažem da se ovo nije dogodilo i da je ružan san.

Mommistake 11.11.2022. 09:38

Guglaj iphone black screen of death, ima brdo YT videa.

A i gore ti je kolega napisao.

bixsy the king 11.11.2022. 09:43

Očigledno ništa bez itunesa...to ću tek navečer odraditi pa javim kako je prošlo. Thnx obojici.

spawn 11.11.2022. 10:05

Apple iOS - info, pitanja, jailbreak, downgrade, unlock, FAQ

Ides redom kliknes volume+ pa volume - i drzis tipku power duze vrijeme. Ako ne prođe onda zajedno power i volume- duze vrijeme

bixsy the king 11.11.2022. 10:22

Evo da javim da sam uspio riješiti:
Volume up quick - volume down quick - press home button 10 sec
Ovo se ne bi smjelo dešavati na iphone uređajima.

spawn 11.11.2022. 10:22

Zacudio bi se koliko se cesto desava.

bixsy the king 11.11.2022. 11:09

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3636957)
Zacudio bi se koliko se cesto desava.

Prvi put mi se ovo dogodilo odnosno prvi veći problem na iphone uređaju od kako ih koristim ( znači iphone 4s koji sam imao 2012 ). Žena se sprda sa mnom cijelo jutro. Tak mi treba kad se kunem u ios i njegovu superiornost nad androidom. Evo mi sad šamarčine.

mamutarka 11.11.2022. 11:29

a dobro, malo pretjeruješ, riješio si bez servisa je prvo i najbitnije

drugo, sve se kvari, od bentleya, mercedesa, golfa i citroena, tako i samsunga, alcatela, huaweia i ajfona

po meni, rješio si to vrlo bezbolno i ne vidim razlog za pretjerivanjem

prileee 11.11.2022. 11:45

Prvi veci problem u 10 godina - drama :D

bixsy the king 11.11.2022. 12:02

Ne pretjerujem frende…ujutro se ustanem i uređaj nije uporabljiv. To mi se nikad na iphone-u nije dogodilo. Nit mi je pala zamisao da se tako nešto može dogoditi koliko sam uvjeren u njihovu kvalitetu os-a. Ali eto očigledno za sve postoji prvi put.

Btw…golf 1/2 se ne kvare…otkud si izvukao taj podatak ? Njih voziš dok ih ne razbiješ ili dok ne strunu do kraja. :fiju:

dadoremix 11.11.2022. 14:34

na golf 1-2 prvo kaj rikne je šofer

al onda i ti uzmi nokijo 3310, nemoj ajfona

drama off

I da, moj kum isto ip 14 ujutro mrtav, preko noči sam se oporavio, pretpostavljam da slični problem, feature
Hebiga, ako ti je samo to problem u životu, ti si sretan čovjek

spawn 11.11.2022. 23:35

Iphone ima brdo problematicnih sitnica, poput gubljenja signala nakon prebacivanja s wifi na 4g kad je ukljucen wificalling, blesiranje u nekakvom polu dfu modu, rušenje nekih appovabiz cista mira, pregrijavanje radi updatea itd. Sve su to softwareski problemi, i naravno nikome se ne da napraviti ractory reset nakon 4-5 updejta ili nakon veceg updejta ali bi bilo najbolje napraviti backup na icloud,pa factory reset, pa restore ali ne preko itunesa nego direkt iz moba. Tko jako puno koristi mob, i radi ovo sto sam naveo nema akoro nikad problema. Osim zastopavanja mrezice od slusalice za razgovor :). Naravno,onaj tko ima 300gb podataka ce se malo namuciti :)
Edit: naravno, nije to ni blizu kolicini bugova i problema s androidom jer android pogoni xy modela, ali samo htio napomenut da ni apple nije bez grijeha :D

medo 12.11.2022. 11:25

iOS: 5+ godina OS nadogradnji, visoko optimizirana platforma, glatki i fluidan nakon 5+ godina, Safari, stabilnost, ograničenost, zatvoren, NVME SSD, zastarjeli lightning konektor

Android: otvoreniji OS, više fićura, virusi, Google spyware, zahtjeva puno više hw resursa i (puno) jače baterije

iPhone sam prvi puta dobio službeni prije 7 godina i od onda se ne vraćam na Android. Razlozi su razni. Cloud appovi su mi daleko bolje i stabilnije radili na iOSu. Safari jede sve web stranice za doručak. Performase Safarija su generacijama ispred Chromea na Androidu po brzini i efikasnosti. Virusi? Nema ih. iPhone 6s star 7 godina ima sva sigurnosna ažuriranja, brz je i fluidan. NVME SSD mu sigurno pomaže u tome koji imaju svi iPhonei nakon 2015.

Do sada sam samo radio backupe na iTunes i još nisam imao potrebu vraćati backup. Nikada nisam prije Nove godine ažurirao na novi iOS.

Sranja se događaju na iOSu. Daleko manje nego na Androidima s daleko duljom podrškom od Applea.

Nedavno je bilo istraživanje koliko podataka korisnika skupljaju najveće IT tvrtke sa uređaja i softwarea. Apple je tu bio najtransparentniji i najmanje toga skupljaju. Razlog je taj što ne žive od naših podataka pa skupljaju samo ono što im treba za funkcioniranje usluga. Pogađate, Google je bio najgori od svih.

BTW: šuškanja su da će iPhone 15 dobiti Thunderbolt konektor ;)

Gemmy 12.11.2022. 11:31

Kakvi crni virusi?
Koristim androide od kada su izasli, promjenio hrpe mobitela i nikada nisam imao virus, niti je itko imao viruse na mobitelu.

Ne znam na kakvim stranicama i appovima si ti bio da si pobrao virus da te toliko zivciraju.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

medo 12.11.2022. 11:43

Dečko, to što ti to nisi vidio ne znači da toga nema. Kao IT-ovac koji je svoj 20+ god radni staž proveo u firmama sa 200-1000 zaposlenih imali smo sranja sa virusima na Androidima, a detektirao ih je uglavnom korporativni firewall kada bi virusi pokušali izvlačiti podatke van ili se širiti po mreži. Ljudi nisu imali pojma da im je nekaj na mobu.

Zadnjih godina se Android ili popravio po tom pitanju ili su moji korisnici postali pametniji. Ili oboje.

AndroiOs 12.11.2022. 11:53

Korisnici su užas.. iskace im ona reklama da ih neko zove..dok otvaraju svakakve stranice,vecinom su to stranice sa sumnjivim trgovinama i slicno....pa se čude kako to ina drukčiji ton od onog kojeg su postavili za ton zvona...

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk

The Exiled 12.11.2022. 13:05

Po pitanju sigurnosti, virusa, spywarea i ostalih zloćudnih nametnika (1 - 2 - 3 - 4), iUređaj nije pretjerano bolji od ostataka Android ponude.
Citiraj:

Lockdown Mode will roll out with iOS 16, iPadOS 16, and macOS Ventura to protect high-risk individuals like human rights defenders, journalists, and dissidents against targeted spyware attacks.
I krajnji korisnici su neovisno o platformi najčešće sami sebi najgori neprijatelji.:kafa:

medo 12.11.2022. 15:30

Malware koji ljudi poberu je uglavnom stariji malware koji se naselio zbog nepatchiranog softwarea. Apple je uvijek forsao update dok je Google to počeo tamo negdje 2017-2018. Prije toga si imao zakrpe od proizvođača mobitela i eventualno nadogradnju na sljedeću verziju Androida… možda ako je proizvođač mobitela to odlučio napraviti.

0-day exploitovi nisu lako dostupni i ne koriste se prema običnim ljudima kao što smo mi.

Prije nekih 10ak godina statistički je preko 99% malwarea bilo za Android. Danas je situacija dosta bolja jer ih zakoni tjeraju da paze na sikjuriti.

S druge strane kod iOSa je sranje to što je zatvoren pa ako ti se nešto uspije naseliti… sretno s detektiranjem i micanjem toga.

salvarez 12.11.2022. 16:17

Trebam prebaciti esim sa starog iphone 11 na novi iphone 14. Operater je tmobile, treba ici kod njih po novi kod ili ide automatski preko transfer mobile number?

Dottore 12.11.2022. 16:49

Citiraj:

Autor salvarez (Post 3637238)
Trebam prebaciti esim sa starog iphone 11 na novi iphone 14. Operater je tmobile, treba ici kod njih po novi kod ili ide automatski preko transfer mobile number?

Spojiš na wifi, pa settings - Mobile data i delete eSim. Pričekaš dvije minute , na novi iphone spojiš opet wifi i skeniraš QR kod koju si dobio od operatora.

Za transfere nije sigurno.

sti 12.11.2022. 19:39

Jesi li siguran da se može koristiti isti QR kod? Prije par mjeseci sam stavio esim od Telekoma, i koliko se sjećam, pisalo je da je kod jednokratan i da sljedeći put treba zatražiti novi (može se online).

Dottore 12.11.2022. 20:02

Nemam Tmobajl eSim. Samo A1

SPLiFF 13.11.2022. 10:53

Ja sam HT QR mogao 2 puta iskoristiti, za 3. put sam morao tražiti novi

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:21.