PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263544)

Mario92 20.07.2016. 11:34

Build 14393 je RTM build.

Bono 21.07.2016. 14:49

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 2944285)
:D Čim to početak posta počinje ovakvom rečenicom znam da nema smisla pričati i trošiti vrijeme na takve kao ti, kad spuštaš diskusiju na personalnu razinu.
Prelagano je ovo :D

Moje osobno iskustvo govori suprotnu stvar. Istina, koliko ja znam Defender je pustio dva komada na jedan od kompova koji sam sređivao ali to je još bilo za vrijeme osmice, kad je Defender, iskreno, još uvijek bio prilično rupičast oko najnovijih virusa.
Naravno, to je MOJE iskustvo koje može biti anegdota. Ajmo pustiti neovisnim recenzijama da pričaju o malo većem uzorku.

Bitna stvar:

Na antimalware fronti kaska no zato i navijam za Malwarebytes i stavljam ga po defaultu na sve kompove.

Daj mi citat tog visoko rangiranog dužnosnika. Kritični propusti normalno da se patchiraju na podržanim verzijama Windowsa, to nikad nije bilo niti upitno. Pa nije to Android :)
Referirao sam se na ovakve i ovakve stvari.

Zato jer se to prije desetke nikad prije nije dogodilo. Daj me nemoj :D
Naravno, ovo je na MS-ovu štetu iako na volumen računala, kao i na kombinacije hardvera i softvera na kojima se vrte, nije neuobičajeno da se dogode takve stvari.

Zakaj bi ga ugasili? Zato jer je to neka uber-hax opcija, kao gašenje Superfetcha ili Indexing Service-a koje mali od Pere gasi da kompjuktor pokaže desktop 3 sekunde prije ali zato 10 sekundi sporije pali Operu?

A to je problem Microsofta? :) Ili je, da te citiram, u tom slučaju:
.

Code:

- gase SmartScreen - ako koristi Internet explorer korisnik ima puno vecih problema
Aha, zato jer SmartScreen radi jedino uz browser? Nope!

Zapravo, da ti olakšam traženje:

Taj feature postoji već 4 godine, od izlaska Win8, što mi dodatno govori o tvojoj upućenosti u samu sigurnost.

Zakaj? Istina, sve prije IE desetke nije baš bilo najbolje iskustvo ikad, IE11 je prvi koji je relativno bio u korak sa ostalim browserima, iako je to u današnje vrijeme već

Ma neeee,

od kud

taj Mario92

(Microsoftov shill, kunem se!)

vuče sve te

pizdarije i gluposti

o krekovima?

:D

******************************************************************************************************

Mislim da BitDefender nema svoju verziju Secure Boot-a.

Jedna dobra stvar koju ljudi gase iz neznanja. Imaš neke linkove u mojem gornjem rantu :D

To smo ti i ja i dio foruma. Zaslužujemo pivu (koju ne bi bilo loše popiti i ovako, čak i kad više ne trebaš u prigled mojeg EL ĐI GE četvorke :D
Većina ovdje vjerojatno ima neki oblik nelegalnog software-a, i to na tehničkom forumu. Average Joe je kaj se toga tiče puno gori.
Da ne pričam o Cnet i Download.com stranicama koje čak i uz besplatan software bundla-ju malware na kojem taj spomenuti Average Joe samo klika next next next (ako pogodi pravi next ili download i ne klikne na reklamu) finish.

Ne štiti 100%. Kao niti jedan drugi AV. Ali da je loš - nije. Ovo za nedopuštanje exe-u da modificira bilo kakav file mi je malo nejasno, kak to funkcionira?

Mah, nadovezao sam se na prijašnji post:

Naglasak na besplatan. Plaćeni AV-i su druga stvar i nude kompletniju zaštitu. U tom slučaju se slažem da je BitDefender bolji od Defendera. Hell, ima i besplatnih rješenja koje su bolje od Defendera, nitko to niti ne tvrdi. Ali da je u rangu sa besplatnim rješenjima i da nije loše - nije.

***********************************************************************************************************

Istrošil sam godišnju zalihu pisanja po forumu :D

Skroz sam zaboravio na tebe i tvoje prosipanje mudrosti, znaci ukratko ne pratim MS sigurnosna rijesenja jer su sva zajedno beskorisna, za gole Windowse jedino sigurnosno rijesenje je izgasena masina.
Digni si virtualac sa Windows 10 i svim sigurnosnim funkcijama i locky ce ga razvaliti ko beba zvecku, a da ne pricam o novoj verziji koja koristi Macro naredbe gdje ce bar 50% korisnika aktivirati makro komandu jer Defender ga nece upozoriti.

Sto se tice brzine Windowsa 10, jedini razlog zasto su brzi jer nisu do sada akumulirali dovoljno updatova, kao recimo sedmica koja se muci sa updatovima. Jednostavno kad se nakupi previse updatova sve se uspori, jer sa 4GB rama masina rosta po updatovima prvih 10 minuta nakon sto se upali kompjuter, a sa 2GB moze i citav dan. Opet retardacija sa strane Microsofta i ti isti Windowsi 10 za koju godinu ce biti takvo usporeno smece da to nece biti istine.

Duznosnik je izjavio ovo, znaci on ne zna koji je to kriticni propust, ali mi mu moramo vjerovati na rijec:
http://www.fudzilla.com/news/39575-m...bout-windows-7

Znam da ti je Windows 10 prvi OS pa si jako uzbuden i citas svaki release note, ali secure boot ne radi na windowsu 7.
http://www.theregister.co.uk/2016/05...sus_windows_7/

MS Defender i ovih par placenih oglasa sta si stavio je irelavantno, cinjenica je da on prepoznaje 90% sampla virusa, ali da mu treba i po tjedan dana da ih uvrste, naravno nakon sto iskopiraju rezultate od drugih AV kuca.
Sve preko 8 sati za 0day virus je previse, idealno je <2 sata i push update. S vremena na vrijeme pratim neke viruse koliko brzo ih AV identificiraju i nisam nikad vidio da je Defender u 2 dana identificirao virus i blokirao ga, nego se cesto dogodi da virus/malware prode i on naknadno javlja da je inficiran i ne moze ga ocistiti.

A glede skupljanja podataka:
Francuzi se ocisto ne bi slozili sa tvojim Insider informacijama da Microsoft skuplja malo informacija:

- Microsoft is collecting data on "Windows app and Windows Store usage data," along with monitoring apps its user's download and time spent on each app, which according to the CNIL, is irrelevant and "excessive" data collection.
- After Windows 10 installation, Microsoft also activates a user's advertising ID by default, which enables Windows apps as well as other third-party apps to monitor user browsing history and to offer targeted ads "without obtaining users' consent."
- Windows 10 does not give you any option to block cookies.
- And as I mentioned above, Microsoft is transferring its users' personal data to the United States under the "Safe Harbor" agreement.

ODO 24.07.2016. 11:19

Obzirom da je "upgrade spam" pri kraju, upgrade sa 7 na 10, da ili ne?

Bubba 24.07.2016. 11:42

Citiraj:

Autor Bono (Post 2948685)
Sto se tice brzine Windowsa 10, jedini razlog zasto su brzi jer nisu do sada akumulirali dovoljno updatova, kao recimo sedmica koja se muci sa updatovima. Jednostavno kad se nakupi previse updatova sve se uspori, jer sa 4GB rama masina rosta po updatovima prvih 10 minuta nakon sto se upali kompjuter, a sa 2GB moze i citav dan. Opet retardacija sa strane Microsofta i ti isti Windowsi 10 za koju godinu ce biti takvo usporeno smece da to nece biti istine.

http://www.reactiongifs.com/wp-conte...%20%282%29.gif

darkydark 24.07.2016. 12:07

Citiraj:

. -cut -

Ne

Sent from my XT1068 using Tapatalk

potemkin.hr 24.07.2016. 12:27

Citiraj:

Skroz sam zaboravio na tebe i tvoje prosipanje mudrosti, znaci ukratko ne pratim MS sigurnosna rijesenja jer su sva zajedno beskorisna, za gole Windowse jedino sigurnosno rijesenje je izgasena masina.
Digni si virtualac sa Windows 10 i svim sigurnosnim funkcijama i locky ce ga razvaliti ko beba zvecku, a da ne pricam o novoj verziji koja koristi Macro naredbe gdje ce bar 50% korisnika aktivirati makro komandu jer Defender ga nece upozoriti.

http://i.imgur.com/e6cVHR4.jpg
Ne znam baš, ne samo da mi je na testnoj mašini Defender prepoznao Locky varijantu, nego je čak i Chrome blokirao download inficiranog .docm fajla, nije Defender baš toliko beskoristan. Jasno da je bolje imati bolji AV, ali može se provući i sa Defenderom ako nisi naivna budala koja sve otvara.

Citiraj:

http://i.imgur.com/F03GaIF.png
Pa da, 120+ updateova dosad je pizdin dim :D

Bono 24.07.2016. 13:49

Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 2949586)
Ne znam baš, ne samo da mi je na testnoj mašini Defender prepoznao Locky varijantu, nego je čak i Chrome blokirao download inficiranog .docm fajla, nije Defender baš toliko beskoristan. Jasno da je bolje imati bolji AV, ali može se provući i sa Defenderom ako nisi naivna budala koja sve otvara.

To je bio komentar na 0day performanse, kao sto je vidljivo na linku nakon 4 tjedna cak i oni prepoznaju vecinu virusa.
https://www.av-test.org/en/antivirus...er-4.8-161447/

U svakom slucaju ekipa u Kasperskom se budi u znoju po noci na sam spomen Windows Defendera. :D

Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 2949586)
http://i.imgur.com/F03GaIF.png
Pa da, 120+ updateova dosad je pizdin dim :D

Imas pravo kad bolje razmislim u W10 su ih razlomili na major builde, prije bi to zvali service packovi, tako da se vrlo vjerojatno nece pojaviti problem kao na Windows 7.

O ovome sam pricao na Windows 7:
http://superuser.com/questions/96207...ng-for-updates
http://superuser.com/questions/82103...usage-wuauserv
https://social.technet.microsoft.com...um=w7itproperf
http://www.bleepingcomputer.com/foru...indows-update/

Sam Fischer 26.07.2016. 13:34

Dečki, postao sam ovo u Nvidia troubleshooting temu, ali čak je možda ovdje prikladnije:

Citiraj:

Dečki, može mala pomoć? Sorry ako je već bilo, ali uopće ne znam u koju temu bih ugurao.

Stavio sam na jedan disk Windows 10 da se malo upoznam sa DX12, i sada imam problem.

Skinem naravno zadnje drivere od Nvidie sa njihove stranice (win10 64bit) i u prvom koraku kada provejrava kompatibilnost mi izbaci grešku u javi:

"The nvidia driver is not compatible with this version of windows.

Maknuo sam defalutne drivere od win za grafičku - nije pomoglo.

Pročitao sam na nedu da je neki lik instalirao prvo GeForce Experience, i onda mu ta aplikacija instalira driver pa sam to probao i opet mi je izbacio da nisu kompatibilni.

Vjerujem da je banalan problem. Ima li itko ideju kako to riješiti? Unaprijed hvala!
Hvala još jednom!

D/G 28.07.2016. 13:15

Jutros palim PC kad ono plavi ekran sa informacijom za free upgrade na win10 predzadnji dan , ja odgodim i sredim važnije stvari na drugi disk da imam više prostora na C: malo preskaniram i napravim defragment ali sad nigdje ne vidim kako dobiti ponovo ponudu sa tom opcijom win upgrade da nakon 30 dana mogu vratiti na win7 , restart ne pali :(

Bono 28.07.2016. 13:33

Jos par dana i sa novim updatom nema vise gasenja Cortane. :)

nathan.fake 28.07.2016. 13:59

Citiraj:

Autor Bono (Post 2950929)

Ogroman problem za nas Hrvate.

Cortana nije dostupna u HR.:lol2:

Sinac 28.07.2016. 14:03

Citiraj:

Autor Bono (Post 2950929)

Daj ne plaši ljude više sa svojim komentarima. :lol2:
Pišeš o Windowsima 10 kao da su puni rupa i defektni a vrte se na 50% mašina. Naravno da imaju svojih nedostataka ali zato i postoje 3rd party programi da sve to srede. Nemoj se zavaravat pa misliti da je OS X daleko bolji.

Bono 28.07.2016. 14:13

Citiraj:

Autor Sinac (Post 2950936)
Daj ne plaši ljude više sa svojim komentarima. :lol2:
Pišeš o Windowsima 10 kao da su puni rupa i defektni a vrte se na 50% mašina. Naravno da imaju svojih nedostataka ali zato i postoje 3rd party programi da sve to srede. Nemoj se zavaravat pa misliti da je OS X daleko bolji.

Uplasiti ce ih vijest da se cortanu ne moze iskljuciti ili da svi win 10 uredaji moraju podrzavati tpm 2.0? Ako nista drugo Cortana ce im trositi bar nesto procesora i rama, bezvezni overhead. Mislim da je to korisnija informacija nego koji ce biti final build. Bar za onih skoro 15% win 10 korisnika u svijetu.
Koristim win 10, a bome i os x, i oni imaju svojih gluposti, jos cekam kad ce im wireless raditi bez problema.

Sinac 28.07.2016. 21:30

Eto, to je jedan od načina kako natjerati korisnike na novi i skuplji hardver koji će iste stvari izvoditi jednako brzo - čitaj: ista glupost u kutiji zvanoj PC samo 300 Eura skuplja.
Ista stvar koju ja predviđam i za korisnike Windows Mobile platforme, pitanje je trenutka kada će Microsoft provaliti da neće postojati mobiteli s novim buildom Windows 10 Mobile koji nemaju fingerprint senzor i da neće više postojati podrška za starije modele.

morbid_angel 28.07.2016. 22:53

Citiraj:

Autor Sinac (Post 2951086)
Eto, to je jedan od načina kako natjerati korisnike na novi i skuplji hardver koji će iste stvari izvoditi jednako brzo - čitaj: ista glupost u kutiji zvanoj PC samo 300 Eura skuplja.
Ista stvar koju ja predviđam i za korisnike Windows Mobile platforme, pitanje je trenutka kada će Microsoft provaliti da neće postojati mobiteli s novim buildom Windows 10 Mobile koji nemaju fingerprint senzor i da neće više postojati podrška za starije modele.

Ha? Ovo se odnosi samo na novi hardware, ne na stari. Ili zelis reci da TPM 2.0 podrska kosta 300 eura? TPM 2.0 add-on card kosta 15-18$, ako ti picek ne podrzavam TPM 2.0.
A i nitko te ne tjera da koristis zadnje Windowse, ili novi hardware. Ima i vise nego dovoljno alternative. ;)

potemkin.hr 28.07.2016. 23:50

Ovi iz redmonta su debili kakvih nema...:hitthewal:

Microsoft removes policies from Windows 10 Pro

Bono 29.07.2016. 08:14

Hehe ljudi u domeni ce biti sretni, sad mogu igrati candy crash ili bilo koju drugu stupidnu igru do mile i nitko im ne moze zabraniti. Naravno ako firma ne ulozi u enterprise verziju, jos jedna novost je da od iduce verzije za nove instalacije niti jedan driver koji nije potpisan od strane Microsofta nece raditi. Sve ce se morati potpisati ili nece raditi, oni koji su samo upgradali ili instalirali prije toga na njih se to ne odnosi.

potemkin.hr 29.07.2016. 08:23

Citiraj:

Autor Bono (Post 2951154)
jos jedna novost je da od iduce verzije za nove instalacije niti jedan driver koji nije potpisan od strane Microsofta nece raditi. Sve ce se morati potpisati ili nece raditi, oni koji su samo upgradali ili instalirali prije toga na njih se to ne odnosi.

Ne vjerujem baš da bi upgradeovima sa prijašnjih buildova dozvolili install unsigned drivera a clean installovima ne, imaš neki source za ovo?

Ovaj anniversary update je bogme ko crna rupa, samo čekam što ćemo još od prijašnjih funkcionalnosti izgubiti :D

Citiraj:

Autor Bono (Post 2951157)

1. PCs upgraded to Windows 10 Build 1607 from a previous version of Windows (for instance Windows 10 version 1511) are not affected by the change.
  2. PCs without Secure Boot functionality, or Secure Boot off, are not affected either.
Znači upgrade sa postojećih mašina na zadnji build ili gašenje SecureBoota, got it. Imamo neke printere koji nisu signed pa bi nas to više pogodilo nego micanje GPO-a...

Bono 29.07.2016. 08:24

Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 2951156)
Ne vjerujem baš da bi upgradeovima sa prijašnjih buildova dozvolili install unsigned drivera a clean installovima ne, imaš neki source za ovo?

Ovaj anniversary update je bogme ko crna rupa, samo čekam što ćemo još od prijašnjih funkcionalnosti izgubiti :D

Da naprave i za postojece instalacije opsolitali bi bar 30% hardwara i softwara ovako ce to ici postupno. Ko i lumia kupis je i za godinu dana je zastarjela jer su odlucili ne upgradati 7 na 8 ili 8 na 10.
http://www.ghacks.net/2016/07/28/win...gning-changes/

Nick7 29.07.2016. 10:42

Citiraj:

Autor Bono (Post 2951154)
Naravno ako firma ne ulozi u enterprise verziju, jos jedna novost je da od iduce verzije za nove instalacije niti jedan driver koji nije potpisan od strane Microsofta nece raditi. Sve ce se morati potpisati ili nece raditi, oni koji su samo upgradali ili instalirali prije toga na njih se to ne odnosi.

Pa to je vec od pocetka 10-ice?
Npr. meni driver za IR ne radi na Win10, zato sto nije 'certificiran' za Win10 (aka potpis).
Nije radilo ni nakon upgrade-a na Win10, niti nakon fresh installa.

Sinac 29.07.2016. 13:08

Citiraj:

Autor morbid_angel (Post 2951117)
Ha? Ovo se odnosi samo na novi hardware, ne na stari. Ili zelis reci da TPM 2.0 podrska kosta 300 eura? TPM 2.0 add-on card kosta 15-18$, ako ti picek ne podrzavam TPM 2.0.
A i nitko te ne tjera da koristis zadnje Windowse, ili novi hardware. Ima i vise nego dovoljno alternative. ;)

Nisam mislio konkretno na TPM, vidiš da Microsoft cijelo vrijeme nešto kemija oko toga kako ljudima uvaliti novi hardver. Mislio sam da je dovoljno da provale da svi moramo imati fingerprint reader i eto veselja, kupuj dodatni hardver. Ili kažu da će Windows 10.8 raditi samo na Intel 8xxx/AMD XXXX seriji procesora zbog novih instrukcija ugrađenih u procesor a koji su neophodni za sigurnost operativnog sistema. Pročitaj malo problematiku oko generatora slučajnih brojeva (Random Number Generator) pa će ti biti jasnije kolike su mogućnosti ostavljene Microsoftu da nas prisili na kupnju novog hardvera.

tOta 01.08.2016. 13:18

Ekipa, koji rješenje je najbolje za gašenje smeća u 10-tki, telemetrija i sl. znam da sam za 8.1 vidio neku skriptu, pa ako postoji nešto slično.

Ako ne, može neki vodič. :)

Sn4k3 01.08.2016. 13:51

Citiraj:

Autor tOta (Post 2952127)
Ekipa, koji rješenje je najbolje za gašenje smeća u 10-tki, telemetrija i sl. znam da sam za 8.1 vidio neku skriptu, pa ako postoji nešto slično.

Spybot Antibeacon

kopija 01.08.2016. 13:56

Citiraj:

Autor tOta (Post 2952127)

Uputi se na http://dws.wzor.net/

denied 02.08.2016. 21:51

Došao " Feature update to Windows 10, version 1607" :kafa:
"Rođendanski" apdejt :)

demetrius 02.08.2016. 23:35

samo jedno informativno pitanje,kolko je brža instalacija win 10 sa usb sticka u odnosu na dvd??nisam nikad instaliro os sa sticka uvjek dvd.

Sam Fischer 02.08.2016. 23:43

Citiraj:

Autor demetrius (Post 2952709)
samo jedno informativno pitanje,kolko je brža instalacija win 10 sa usb sticka u odnosu na dvd??nisam nikad instaliro os sa sticka uvjek dvd.

Nisam nikad mjerio, ovisi naravno i od sticka do sticka (i konpjunktora, jel), ali usudio bih se reći 2-3x sigurno :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

demetrius 02.08.2016. 23:53

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2952714)
Nisam nikad mjerio, ovisi naravno i od sticka do sticka (i konpjunktora, jel), ali usudio bih se reći 2-3x sigurno :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

hehe kolko bi to bilo u minutama recimo da je sa dvd jedno 20 min sa usb bi trebalo bit oko 10-15 min.

Sam Fischer 03.08.2016. 00:04

Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Citiraj:

Autor demetrius (Post 2952718)
hehe kolko bi to bilo u minutama recimo da je sa dvd jedno 20 min sa usb bi trebalo bit oko 10-15 min.

Tako nekako, uvjetno rečeno :beer:

mamutarka 03.08.2016. 00:32

Ja sam tuzan sto na original kupljeni win 10 usb nemogu stavit noviju verziju win10, nego moram na drugi usb stavljat

A ovaj original je bas fini malen

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:10.