PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   perilica za rublje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=54757)

darkydark 06.06.2019. 07:16

Decki, vec duze vrijeme nema zamijene samo ležajeva, ide u paru s bubnjom kod 99% modela. Lezajevi su integrirani u bubanj, jer to smanjuje troškove proizvodnje 😁

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

segregator 06.06.2019. 08:32

Citiraj:

Autor darkydark (Post 3308231)
Decki, vec duze vrijeme nema zamijene samo ležajeva, ide u paru s bubnjom kod 99% modela. Lezajevi su integrirani u bubanj, jer to smanjuje troškove proizvodnje 😁

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

...a povećava troškove popravka :rtfm:

domy_os 06.06.2019. 08:58

A nakon 1600 rpm je roba zgužvana kao da ju je krava žvakala. :D Meni je 600 rpm optimalno, većinu stvari ne moram uopće peglati i osuši se za 12-16 h na normalnom sobnom štriku, bilo ljeto ili zima.

Elven 06.06.2019. 09:12

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3308255)
A nakon 1600 rpm je roba zgužvana kao da ju je krava žvakala. :D Meni je 600 rpm optimalno, većinu stvari ne moram uopće peglati i osuši se za 12-16 h na normalnom sobnom štriku, bilo ljeto ili zima.

A po mom iskustvu i cuva odjecu, barem pamucnu.
Ja ju vrtim na 1000 jer nemam puno mjesta za susiti, ali po ljeti cu sad na 800 jer ce se brzo susiti

c-shadow 06.06.2019. 10:18

Citiraj:

Autor segregator (Post 3308250)
...a povećava troškove popravka :rtfm:

I košta toliko da se ne isplati popravljati.
gledao na bosch mašini jednom prilikom...
Bubanj je plastični, sastavljen iz dva dijela, povezanih nekim kopčama i sarafima. Teško to rastaviti da ništa ne popuca, zadihtati poslije da ne curi, a ostaje i problem izbijanja ležaja iz plastičnog kućišta. Ako pukne negdje, gotova priča.

intel freak 06.06.2019. 15:11

zato kao što je @dadoremix napisao veća garancija manja cijena i deri dok ide. Ja imam neku beku od 3500 kn zadovoljan mirna nije glasna ok pere za 5 godina + bude uredu

webstartm 06.06.2019. 15:49

A bogati na 800 mi roba izadje uredno ocidjena,nije zguzvana ka da su je krave zvakale,i u Splitu na striku se osusi brzo. Neznan za kopno,al vamo uz more 800 je skroz ok.

Mommistake 06.06.2019. 15:51

Citiraj:

Autor intel freak (Post 3308364)
zato kao što je @dadoremix napisao veća garancija manja cijena i deri dok ide. Ja imam neku beku od 3500 kn zadovoljan mirna nije glasna ok pere za 5 godina + bude uredu

A to je već puno love za Beko po mome.

Za tu lovu ide Bosch već s 5 godina gare.

Beko se kupuje za oko 2000kn, koliko vidim cijene.

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3308381)
A bogati na 800 mi roba izadje uredno ocidjena,nije zguzvana ka da su je krave zvakale,i u Splitu na striku se osusi brzo. Neznan za kopno,al vamo uz more 800 je skroz ok.

Ocijeđena i osušena nije isto...

prileee 06.06.2019. 15:57

Pa ni ne moze bit osusena kad izade iz perilice.

webstartm 06.06.2019. 16:00

Pa probao sam ja perilice i od 1600 okretaja,opet robu moraš stavit na štrik. A i bogami peglat 2 dana.

Mommistake 06.06.2019. 16:00

Citiraj:

Autor prileee (Post 3308387)
Pa ni ne moze bit osusena kad izade iz perilice.

Pa pričamo o perilici + SUŠILICI...

Može biti osušena, vjeruj mi. Samo bude izgužvana.

webstartm 06.06.2019. 16:34

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3306572)
Nemoj 2u1.

Imao sam ju 2 godine, em smrdi po vlagi, em gužva veš.

Imao sam 3 opcije sušenja, 1-3 koje su označavale koliko dugo suši.

Na opciji 1: veš kompletno mokar bio, morao sam svejedno sušiti na ovim stalcima za sušenje.
Na opciji 2: vlažno bilo, nisi mogao odmah staviti u ormar, već si morao negdje ostaviti još sat-dva (ponovo ovaj stalak ili sunce).
Na opciji 3: veš kompletno suh, ali toliko izgužvan da ga isus više ne opegla.

I sve bi to pregrmio, ali miris vlage, užas. Mislio sam da je u meni problem, pa se raspitao, kažu serviseri da je to normalno. Najgore je što smrdi i ona guma koja dihta vrata, tako da, jebeš to, crkla i sada ju cigani koriste, gdje god da bila :D

Pričali smo samo o perilici i okretajima, a ne o 2u1.

I da te quoatam kad već 2u1 tako dobro suši ;) ^^ tvoj post

Mommistake 07.06.2019. 09:08

Pa suši, samo bude izgužvano, već sam to ponovio 3 puta...

Nisam pratio da se radi samo o centrifugi, ali i dalje stojim iza toga da 2u1 suši dobro na dobrom programu samo robu ne možeš ispeglati nakon toga.

buljaka 07.06.2019. 09:24

2 u 1 uvijek suši manje nego pere a ljudi to ne kuže pa im zato veš smrdi ili ne bude dovoljno suh.

I kvari se dosta zbog toga

Npr pere 6 kg a suši 4

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

Igorr 07.06.2019. 10:32

Ja imam neku Electrolux što pere 10 i suši 8.
Trudim se ne pretrpati ju, i veš je redovito suh i ne smrdi.

Jedino što neke stvari stvarno zgužva, ali jbg... nisam nešto osjetljiv na to :)

buljaka 07.06.2019. 11:30

Da. Primijetio sam i ja da odvojene sušilice manje zguzvaju. Iako je možda i do toga što je prošli 2 u 1 bio običan a sada sa toplinskom pumpom pa možda i zato manje gužva. To nisam išao istraživati 😂

HAL 9001 09.06.2019. 18:31

Uži izbor:

1. Končar PR 10 6.FCD3

1000 okretaja, 6 kg, A+++, 5 g. garancije - sa ekupi popustom 1755 kn

2. HISENSE WFHV7014

1400 okretaja, 7 kg, A+++, 2+3 g. garancije - 1800 kn

3. Candy CS 1072D3/1

1000 okretaja, 7 kg, A+++, 2+3 g. garancije, smart funkcija - 2200 kn

4. BEKO WMY61283MB3

1200 okretaja, 6 kg, A+++, 5 g. garancije, inverter motor - 2200 kn

Što odabrati? Za ovog Hisensa ne znam ništa, skoro kao i za Candy. Moji nekako najviše naginju Končaru jer je njima najpoznatiji i najpovoljniji. Beko od ovih jedini ima inverter motor, sad ne znam kolika mu je to prednost, navodno su dosta tiši od ovih koji ga nemaju.

dadoremix 09.06.2019. 22:04

beko uzmi sa inverterom

HAL 9001 09.06.2019. 23:44

Ima dva modela Beko male razlike u cijeni

1. BEKO WMY61283MB3

2. BEKO WMY71283LMB2

Oba dva modela imaju inverter motor, ali za prvoga ne piše da ima 10 g. garancije. Pogledao za taj model i na ostalim mjestima i nigdje ne piše da ima 10 g. garancije, pa je očito tako. Da li je bolje dati malo više za taj inverter motor sa 10-godišnjom garancijom.
Da li je drastična razlika između "običnog motora sa četkicama" i inverter motora?

Candy je definitivno ispao iz bilo kojih kombinacija za bilo koju buduću kupnju.

https://www.jutarnji.hr/arhiva/moja-...ilica/1521948/

Dizel 09.06.2019. 23:52

Inverter motor je obicno prodavanje muda pod bubrege. Manje struje trosi i tisa je (jer se polako zalijece), ali na kraju balade - kod vesmasine struju trosi grijac i to bas trosi, motor je tu sam da vrti jebeni bubanj :D

HAL 9001 10.06.2019. 00:20

Citiraj:

Autor Dizel (Post 3309247)
Inverter motor je obicno prodavanje muda pod bubrege. Manje struje trosi i tisa je (jer se polako zalijece), ali na kraju balade - kod vesmasine struju trosi grijac i to bas trosi, motor je tu sam da vrti jebeni bubanj :D

E sad da li je pametnije dati 400-500 kn više i kupiti tu sa inverter motorom, ili uštedjeti i kupiti Končara. Čitam malo o perilicama i svi spominju te inverter motore kao nešto must-have...

Nikky 10.06.2019. 00:24

@Dizel
Zaboravio si jednu bitnu stvar, baš zato jer ima inverter - polako se zalijeće je u prednosti, ne kao kod klasike kad ukopča centrifugu da skače ko koza ...

@HAL 9001
Već smo spominjali u temi, dužina garancije (i to striktno navedena crno na bijelo) je jako bitna kod takvih proizvoda.

buljaka 10.06.2019. 09:11

Citiraj:

Autor HAL 9001 (Post 3309246)
Ima dva modela Beko male razlike u cijeni

1. BEKO WMY61283MB3

2. BEKO WMY71283LMB2

Oba dva modela imaju inverter motor, ali za prvoga ne piše da ima 10 g. garancije. Pogledao za taj model i na ostalim mjestima i nigdje ne piše da ima 10 g. garancije, pa je očito tako. Da li je bolje dati malo više za taj inverter motor sa 10-godišnjom garancijom.
Da li je drastična razlika između "običnog motora sa četkicama" i inverter motora?

Candy je definitivno ispao iz bilo kojih kombinacija za bilo koju buduću kupnju.

https://www.jutarnji.hr/arhiva/moja-...ilica/1521948/

kombinirane perilice i sušilice su u pravilu sranje i ja sam imao Candy u isto stalno neka sranja. Sad imam samo perilicu Candy i oduševljeni smo. 5 godina garancije

Pazi da ovih 10 godina nije samo na motor a na ostatak 2 godine .

Drugi link to je 7 kg a prvi 6 kg. To si vidio?

Dizel 10.06.2019. 09:19

Kupit najjednostavniju masinu tipa stare Gorenjke, sam izbijes lezajeve koji kostaju 30kn (SKF 6204), semering isto jeftinjak, remen, vodena pumpa itd...kod ovih sofisticiranih mos samo sjest k plakat kad nest crkne...

HAL 9001 10.06.2019. 10:42

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3309260)
@HAL 9001
Već smo spominjali u temi, dužina garancije (i to striktno navedena crno na bijelo) je jako bitna kod takvih proizvoda.

Da, očito onaj prvi Beko model nema 10 g. garancije na inverter motor, a ovaj drugi model ima. Mene samo zanima je li prednost tog inverter motora tolika(kažu da se manje kvari), da dam 400-500 kn više za perilicu u ovom cijenovnom rangu. Ne bi mi bilo žao dati više ako je to ulaganje u pouzdaniju i izdržljiviju stvar.

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3309313)
kombinirane perilice i sušilice su u pravilu sranje i ja sam imao Candy u isto stalno neka sranja. Sad imam samo perilicu Candy i oduševljeni smo. 5 godina garancije

Pazi da ovih 10 godina nije samo na motor a na ostatak 2 godine .

Drugi link to je 7 kg a prvi 6 kg. To si vidio?

Razočaran sam takvom servisnom podrškom i odnosom prema kupcu, ne bih se volio naći u sličnoj situaciji. Nadam se da ti nećeš imati nikakvih problema sa svojom.

Jesam, ne igra mi to neku ulogu pošto je ova Bosch sada od 5 kg.

Citiraj:

Autor Dizel (Post 3309315)
Kupit najjednostavniju masinu tipa stare Gorenjke, sam izbijes lezajeve koji kostaju 30kn (SKF 6204), semering isto jeftinjak, remen, vodena pumpa itd...kod ovih sofisticiranih mos samo sjest k plakat kad nest crkne...

Možeš predložiti neki konkretni model za koji znaš da je lako naći djelove i nisu skupi. Končar je turski Vestel, pa mislim da bi trebalo biti djelova kao i za Beko.

Sad mi je samo odlučiti ići na inverter ili ne.

vision19 14.04.2020. 16:51

Podizanje teme iz mrtvih!

Pitanje za eksperte koji se razumiju u ves masine.

Cura je prala ves i u jednom trenu se cuo 'udarac'. Prvo sto sam primjetio jest da se ona guma na donjem dijelu kod vrata malo gužva dok se bubanj vrti. Kad sam probao bubanj mrdati nekako imam dojam da pleše više nego inače (jedini doticaj osim ovog s masinom je dok sam je unosio pa je to subjektivno). Skidanjem poklopca vidim da bubanj dosta plese dok radi. Dvije opruge odozgo su ok, odozdo imaju sva plasicna "amortizera" na oko - OK. Prije nego ih izvadim i sj** ima li tko savjet?

veki19 14.04.2020. 17:12

Nisam ni ja expert,ali znam da mi je mama imala isti problem,znalo je par puta tako lupiti kao da će se raspasti. Zvala je Mielle servisera,i kaže da je sve ok i ništa nije mijenjano,nakon toga oprala ''milion'' puta robu.
Mislim da je serviser rekao,da se roba zna nakupiti na jedan dio bubnja i kad se zavrti,baci ga valjda na drugi dio,i zato vjerojatno strese amortizere i zato su znali lupnuti tako jako.
Probajte opet oprati robu pa vidi hoće li biti isto.

Mr. X 14.04.2020. 18:10

Citiraj:

Autor vision19 (Post 3396619)
Podizanje teme iz mrtvih!

Pitanje za eksperte koji se razumiju u ves masine.

Cura je prala ves i u jednom trenu se cuo 'udarac'. Prvo sto sam primjetio jest da se ona guma na donjem dijelu kod vrata malo gužva dok se bubanj vrti. Kad sam probao bubanj mrdati nekako imam dojam da pleše više nego inače (jedini doticaj osim ovog s masinom je dok sam je unosio pa je to subjektivno). Skidanjem poklopca vidim da bubanj dosta plese dok radi. Dvije opruge odozgo su ok, odozdo imaju sva plasicna "amortizera" na oko - OK. Prije nego ih izvadim i sj** ima li tko savjet?

Pretpostavit ću da nema greške na displayu (u slučaju da postoji dijagnostika kvarova) te nema curenja ili oštećenja npr amortizera ili bubnja.
Pokušaj ponoviti ciklus pranja (neki kraći program npr) da vidiš radi li sve ok i po mogućnosti budi blizu perilice da ju isključiš brzo ako bude problema.

vision19 14.04.2020. 18:39

Hvala obojici na odgovoru. Nema nikakvih ostecenja. Veceras ide probno pranje pa cemo vidjeti. Sto se kolicine tiče moguće jer je cura prala onu duplu deku a to je mokro tesko k'o vrag

domy_os 14.04.2020. 19:50

Može biti da je neki od amortizera otišao pa promijeni oba, nisu skupi.

vision19 16.04.2020. 15:21

To moze biti isto, odradila je vec par pranja, i perilica radi ali nekako cudno bubanj stoji, kao da nije okomito na sasiju i kao da je mrvicu nize. Probati cu zamjeniti ta dva amortizera pa cemo vidjeti. Hvala svima na savjetima!

c-shadow 16.04.2020. 15:50

Koja mašina i koliko je stara?

Nedavno sam zamijenio amortizere na vešmašini, malo starija (10g) i nije to nešto što se isplati. Idem u nabavku nove jer u tim godinama već su i ležajevi koma, a posao je ispao zeznutiji nego što sam mislio. Manje lupa, ali i dalje je nemirna, nije to to. Novo je novo.

domy_os 16.04.2020. 21:28

Onda je takva mašina, a 10 g i nije tako stara mašina i na tim serijama je štednja već vidljiva. :) Ja sam ih mijenjao i na puno starijim mašinama i svakako se isplati jer su kvalitetnije nego nove mašine. Ako se pravilno koriste i redovno čiste, stare mašine rade praktički dok cijelo kućište ne zahrđa.

Mr. X 16.04.2020. 22:37

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3397549)
Onda je takva mašina, a 10 g i nije tako stara mašina i na tim serijama je štednja već vidljiva. :) Ja sam ih mijenjao i na puno starijim mašinama i svakako se isplati jer su kvalitetnije nego nove mašine. Ako se pravilno koriste i redovno čiste, stare mašine rade praktički dok cijelo kućište ne zahrđa.

Apsolutno se slažem s tobom. Pravilno korištenje i održavanje može jako produžiti vijek trajanja perilica. No to pravilo vrijedi i za mnoge druge uređaje :D

c-shadow 17.04.2020. 19:38

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3397549)

Nedavno sam mijenjao amortizere na bosch mašini staroj 10g. Ne isplati se. Lupa i dalje, ležajevi su načeti i nema tu sreće. Posao je koma jer te perice već godinama nisu predviđene za servis.

domy_os 17.04.2020. 20:08

Kada ležaj ode, onda imaš struganje sve jače i jače, na kraju bubanj krene udarati od kadu i grijač i ode sve u PM. Kod tebe je onda bila pogrešna dijagnostika.

c-shadow 17.04.2020. 21:40

Ma ne, ti si po opisu zamislio neku kojoj su totalno otišli ležajevi :)

Bili su potpuno krepani amortizeri, ali ono baš kao da ih nema. Ležajevi imaju vrlo malo lufta, ali ga ipak imaju - ne čuje se posebno kad se zavrti bubanj, ali se osjeti radijalni pomak. Nakon zamjene amortizera - zamjenski 20€ jer nisam lud da dam 150 za original, nešto je bolje, ali ne potpuno. Još i dalje se čuje lupkanje. To je bila privremena mjera da se pokrpa da izdrži još neko vrijeme.

Sad je "umirena" u smislu da neće pobjeći kada, neka vrti još malo, ne vjerujem da će dugo jer kad ležajevi jednom krenu onda to brzo ide. Već se traži druga, ali u ovo doba korone cijene su otišle gore, a ponuda slaba pa nije baš idealno vrijeme za nabavu :)
Ali, nije u tom stvar, hoću reći da je novije perilice vrlo teško servisirati. Npr. kod Boscha je kada plastična, nosači amortizera su izliveni u jednom dijelu s kadom, to se buši itd. Za promijeniti ležajeve je još veći posao i nitko to ne voli raditi jer nema računice. Kada je spojena plastičnim kvačicama koje se moraju odsjeći i onda se stavljaju dodatni šarafi. To kad otvoriš nikad ne znaš što ćeš naći unutra. Obično se i osovina pojede na dosjedu semeringa i kad i staviš sve novo, ne traju dugo. A ako znaš što radiš imaš dan posla s time. Ja volim šarafiti, ali nema šanse da bi išao mijenjati ležajeve. Teraš dok ide i kupiš drugu :)

Forace 17.04.2020. 23:34

I koju perilicu bi preporučio ? Nažalost i moja Bosch se lagano bliži kraju. Naime guma na vratima je lagano podljevala i promjenjena je, danas iskočio prsten koji ju drži, vratio nekako i namjestio ali neće još dugo jer je onaj rub šta drži sav prohrđo tako da ću i ja lagano u potragu.

Jel ima išta pametnih na tršištu, iako sam svjestan da hrpa elektronike ne valja ali .... ili je domet još uvijek samo dijagnostika odnosno izbacivanje greške ?

dadoremix 17.04.2020. 23:38

gledaš .. čim jeftinija, čim duža garancija
i to je to a++ ili +++ i vozi

webstartm 17.04.2020. 23:58

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3397983)
gledaš .. čim jeftinija, čim duža garancija
i to je to a++ ili +++ i vozi

Nažalost, u današnje vrime potpis na ovo.
Koliko god da kupiš skupu,još su skuplji kvarovi.

Uzmeš najjeftiniju sa najduže garancije.

Svježi primjeri:
Bosch suđerica,plaćena 4k kn, nakon 4 godine otiša motor u garanciji

Druga Bosch suđerica 3.5k kn - 1x motor, 1x pumpa van garancije
Electrolux top loader, plaćena 3000kn - elektronika, ne gasi grijač,prokuva voda- istekla gara ima po godine
Druga Electrolux, starija, puka remen, i pumpa malo radi malo ne,slab protok

A onda dodjemo na žnj marku,jeftileni.
Najjeftinija Beko perilica (1600kn), suđerica (2000) i sušilica (3000) svo troje radi ko po špagi već 3 godine. Ne znači da sutra neće riknit :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:39.