![]() |
Citiraj:
EDIT: A sad vidim da su se od ujutro počele pojavljivat i po 530€ |
Uf, super cijena. Baš sam ispušio sa svojom 6800 za 530 eura ali jebiga, bilo je tak u tom trenutku. Ali ova XT mi je pre žedna za moj ukus tak i tak, ali odlična cijena.
|
ja sam je platio preko 700(u kunama jos), tako da nemoj se zaliti :D
|
Ubo 7800XT da zamjenim 1080 (uskoro oglas za nju i starfield)
https://imgur.com/CJxCdvR Uzeo sam Steel Legend 7800 XT OC jer sam skužio da je isti PCB kao i njihov top model. Osim toga imam i X570 ploču pa se savršeno slaže s njom. https://imgur.com/npeyBeE Nisam se zezao s overclockiranjem ali javim dojmove. Default mod je PL od 228W a OC od 250W. Malo sam negativno iznenađen potrošnjom. 1080 je trošila 185W što je rezultiralo sljedećom potrošnjom na utičnici: 1080 / 7800XT default / 7800XT OC mode 458 / 525 / 578 - Full load (CB i Furrmark) 329 / 475 / 483 - samo Furr 164 / 134 / 159 - idle Ispada da troši više od deklariranog. |
Sada baš gledam u HWinfo. 310 - 333 vuče grafička uz spikeove na 384W :goood:
|
Da, to je u rangu s recenzijama, ali lako si podesiš sve šparne opcije da baš ne luduje kak ju volja.:)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Da, idle je nenormalno visok.
To je taj 5800X? U idleu lupa preko 100w(7800XT u idleu vele od 9-30W max)? Rekao bi ja da tu nešto gadno ne štima. Sama 7800 navodno troši ~260w sa spikeovima do 330w. @nino: Naručim si u Trst 7900XT za 50€ manje, usput obavim špežu. ;) https://www.trovaprezzi.it/schede-gr...eon_rx_7900_xt Ili se ipak odlučim za GRE za 700€: https://www.trovaprezzi.it/prezzo_sc..._7900_gre.aspx EDIT: Da nije to uključen performance power mode i za CPU i za grafu pa se sve stalno prži bzvz? Ja sam to jednom uključio za grafu i skužio da se uopće ne downclocka i da mi se svako toliko pale ventovi u idleu. :D |
Nekaj sigurno ne štima kad je visoka idle potrošnja cijele konfiguracije na utičnici bila i s prijašnjom mu GTX 1080, dok nova RX 7800 XT troši i 30W manje prema napisanom.
|
Decki trazim vasa misljenja. Prodati MSI Gaming X 6800 XT i uzeti Asus TUF RX 7800 XT ili neki drugi proizvodac, svejedno. Uglavnom, da li da idem na upgrade?
|
Citiraj:
|
Po sirovoj snazi se ne isplati, kako kaže piydek. A neke prednosti su:
- real-time AV1 encoding (npr. za streaming) - AI akceleracija - manja potrošnja |
Citiraj:
|
Pa sve zavisi za koliko bi ovu RX6800 prodao, iako niti nju nemam dugo, a nisam nesto niti igrao u zadnje vrijeme. Ako netko zeli nek se javi.
RX 7800XT mogu nabaviti novu za jedno 450/500 CHF, barem bi imao opet punu garanciju, a i promjene su uvijek dobro dosle :D |
Ma neisplaivo IMHO osim ako je nadoplata max 20€, sidegrade u punom smislu.
Otprilike isto kao da ja sada idem sa 3060Ti na 4060Ti, ne fala. :D |
Citiraj:
Power silovanje OCCTom je na 380w sve skupa, bez rutera. Monitor troši 10-akw na tih 10%, a 20akw na 100% brightnessa. Oduzeo sam ruter koji me začudio da troši 13,6w, mislio sam da je bliže 5w. Ugl najvj je kolega gore upalio performance umjesto balanced/optimized. Ero, hrpa beskorisnih informacija ako koga zanima. :P |
Nisam citao sta ste prije pisali, samo info oko novih radeona koje sam ja skupio, bar je tako s 7900xt, naime ako promjenis refresh rate monitora mozes povecati ili smanjiti potrosnju na GPU u idleu..
vecina njih koji se kunu u nisku potrosnju su na 60Hz, svi mi koji smo na na vise od toga, "total board power" je bez problema 75-115W+ u idleu.. nesto su smrdali i ne radi kako treba.. al me totalno boli kifla iskreno, nest ti 40w vamo tamo, i to samo ima smisla gledat za idle.. ja sam i dalje zadovoljan korisnik 7900xt.. koliko covjek uopce danas moze biti zadovoljan kad su te ajmo reci high end grafe sve neke power/cooler/noise mrcine.. da su cijene nize manje bi bolilo :D |
Imaš zadnje friške drivere?:)
Citiraj:
|
Citiraj:
OK, ja nemam HRR monitor, to je, pa ne mogu probati, ali meni je suludo ako je tako zbog toga. |
150w definitivno nema smisla, imam 165 hz monitor i potrošnja je kak i treba biti
https://i.postimg.cc/6747hZmb/Screenshot-1.png AMD fakat to treba srediti za zadnju seriju grafa, sramote se na nepotrebnim stvarima. |
RDNA 3 idle potrošnju su složili unatrag zadnjih par verzija drivera, zato sam pital, ako ima skroz friške. Kolega s posla ima 165Hz i 144Hz monitore na Sapphire Pulse RX 7900 XTX i idle potrošnja mu je u rangu ovih naših RDNA 2.
https://i.postimg.cc/0zpz2H6Y/Radeon.png |
Okej. Izanalizirao što sam krivo mjerio i ispada da je u mojim podacima i monitor koji torši ravno 50w (34" IPS 160hz).
Updatani rezultati dolje a dodao sam i undervolt podatke. 1080 / 7800XT default / 7800XT OC mode / 7800XT UV mode 410 / 475 / 539 / 530 - Full load (CB i Furrmark) 280 / 425 / 435 / 400 - samo Furr 115 / 130 / 130 / 130- idle Problem je na malom kučištu (h510) što se kuha. Brijem da ovih 150w što je TBP veći kod 7800XT od 1080 puno više u toplinskoj energiji. |
Citiraj:
|
Isto ako i kod auta...ti dodaješ (karikiram) 50ks na kotače ali si u stvari dodao 150ks na motor a ostalo je otišlo na gubitke u prijenosu i toplinske gubitke
Ja sam dodao 150w čiste energije na grafičku ali osjećaj na ventilatorima od ispuha čini mi se da je toplinske puno više. Ne razumijem se u ovaj dio da li je 150w struje = 150w topline |
Citiraj:
Jok, router dosta troši:chears: |
Citiraj:
|
Uzimam Sapphire 7900XTX Nitro+, bit će uparena sa 5800X3D, 32GB RAM, 3xM2, 1xSSD, AIO etc.
Da li mislite da će napajanje EVGA Supernova Gold 750W zadovoljiti potrebe? |
Citiraj:
Sigurno ce biti dovoljno al ako je starije od 7-8 godina ja bi prodao i uzeo nesto novo... |
Citiraj:
Točan model je EVGA SuperNOVA 750 GT, 80 Plus Gold 750W |
|
Citiraj:
Edit: Iako mozda bolje ici na neko 1000W, ovo ce biti stalno pod dosta opterecenja kod iganja. |
Citiraj:
Hvala! |
Price war
Evo sad ću tu ispast nekakav nVidia promotor, ali po našim dućanima se više ne isplati kupiti RX7800XT po ovim cijenama, RTX4070 je dobrano discount-ana:
Radeon RX7800XT - najniža cijena 625€ (ADM) GeForce RTX4070 - najniža cijena 628€ (UziShop) Prednosti i mane: Radeon: + cca. 5% brži u rasteru, + 16GB VRAM + moguće bolji support i performanse u budućim console portovima + dobri driveri, posebno je dobro riješeno samo sučelje i podešavanje (iskustvo iz prve ruke) - ipak dosta lošiji u raytracingu, pogotovo kad se optereti jačim RT efektima - iako je FSR2 super, ipak je blago inferioran u odnosu na DLSS - FSR3 is nowhere to be found... GeForce: + 12-15% brža u raytracingu (u kombinaciji sa punom podrškom za DLSS3.5 još više) + DLSS 3.5 (upscaling, frame generation, ray reconstruction) + manja potrošnja (200W vs 250-260W) + bolja podrška za productivity alate +/- dobri driveri, loše sučelje (barem se tako priča, dugo nisam bio vlasnik GeForce-ice) - 12GB VRAM Nisam siguran da će se puno ljudi u ovakvoj situaciji odlučiti za Radeon. Možda za prije navedeni RX6800XT koji ide po 549€, iako je ta grafa još nešto sitno lošija od RX7800XT u svemu... Let the price war begin! :D |
ne znam, ako je to price war onda pisi kuci propalo.. :D
mislim ok, svaki korak priznam, ali graficke tipa te klase stare RTX 3080, ali samo nove, po toj cijeni je ono paf.. :D ja bi napravio ili bar neki iskorak (sto i jesam), ili bi se drzao rabljenog, ono nuzno i po potrebi, zeka peka kupi prodaj, i usput koristis, kao nekad :D |
Radeon nažalost u ovoj generaciji jako luta s cijenama, pa je Europa konstantno skuplja u odnosu na Nvidiu, u usporedbi s istim omjerima u SAD. Nije samo 7800XT, tako je najmanje zadnjih godinu dana.
|
Citiraj:
Iako, dat i ove novce koje dođu nove 7900xt/xtx.. :wtf2: što se tiče cijena generalno |
Radeon ima u sebi Hyper RX..."FSR u driverima"...meni prepoznaje igice i sam štima upscaling. Iznenađen sam kako to sve dobro i jednostavno funkcionira. Ako je DLSS bolji od ovog onda skidam kapu ali ovo je za 10.
Također menej 7800XT na launch day došla dosta ispod ovog i vjv je će past za mjesec. |
Ma daleko od toga da 7800XT nije dobra i konkurentna, samo zbog gore navedenog IMHO jednostavno moraju bit jeftiniji da bi se prodavali. I opet kasne sa FSR3....
"FSR u driverima" tj. RSR postoji već duže vrijeme, kao i nV pandan u njihovim driverima (nije DLSS, sličnija original FidelifyFX SuperResolution sa CASom - varijanti prije FSR1. 0), ali HyperRX je kombinacija RSR i još drugih tehnologija (koje se nisu mogle uključiti zajedno) u jednom kliku. Dobra fora za igre u kojima nema FSR2,ali ništa više od toga IMHO. FSR3 i "FSR3 u driverima" su pred izlaskom, a IMHO su im dosta bitni. .. ali predugo se tele da to izbace i gube marketshare... |
Citiraj:
EDIT: Otišla RTX4070 gore u UZI-ju...ali očito se UZI trudi dat dobre cijene za grafe, 527€ RX6800XT |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:23. |